A 9. és a 15. alkatrész körül voltak a nagy gondolodásaim, ha jól emlékszem. Nem igazán tudtam megfejteni, illetve rosszul gondoltam valaminek a működését.
Igazad van, ezt nem csináltam meg, aztán már szét nem szedtem újra, mert összerakás után jöttem rá erre a future-ra. :)
Aztán lehet, hogy egyszer kap majd egy szép új, vadul foszforeszkáló mutatót és akkor helyrerakom. Bár mostanában nem is nagyon hordtam. Vagy 2 éve nem volt a kezemen.
nem a léptetőt raktad el,hanem a mutatót rossz órára... mikor összerakjuk,áttekerjük,ahol vált a szám,akkor a 12-es re tesszük az óramutatót. majd 3-ig áttekerjük,és ugyanúgy a 12-eshez feltesszük a percmutatót.
Az idő hagyott nyomot rajta bőven, bárkinek filléres kacat.
Ezt én magam amatőrként TELJESEN szétszedtem, elmostam, újrakentem, kerekenként összeraktam, üveget felpolíroztam.
A hajszálrugót amatőr béna kezdőként természetesen összekócoltam, majd fél napig (vagy 1 egész?) gyurmában fogpiszkálókkal kipöckölve több helyen különböző csipeszekkel kifésültem.
Tényleg eltartott fél-1 napig mire használható lett és egyik menet sem ért bele a szomszédjába. :)))
Na most ez az óra ettől a műveletsorozattól a "filléres kacat" kategóriából átváltozott a legkedvesebb órámmá. Kerülhet bármelyik többször annyiba mint ez, nem érzem annyira magaménak, mint ezt az 5-öst.
Ja, extra sexepil, hogy a dátumtárcsa léptetőjét valahol elraktam és 3-4 óra körül vált. :)) Amíg én élek így is marad. :)
SZóval van az a helyzet és van az az óra amikor leszamilesz alapon lehet ez a végeredmény.
De egy bolti új óra néhány másodperces korrigálása nagyon nem az.
Nemhogy saját kezűleg, de még szakember által sem érzem helyénvalónak a felnyitását.
Aztán van itt mégegy dolog:-nekiugrasz az órádnak vmi szerszámmal(kés, kihegyezett kombinált fogó, csavarhúzóhegy stb), aztán nyitás közben ha az megugrik és egy jó mély karcot hagy a hátlapon, egy életen át bánni fogod, hogy hozzányultál.
Tényleg. Csak az maradt ki, hogy célszerű venni hozzá egy rugósfül szerelésére veló szerszámot, toknyitót, egy befogót a tokhoz. Aztán már ki is van nyitva, és pöckölhetsz is. A vidón látható pöckölés az perc nagyságrendű változás / nap, úgyhogy ennél finomabban kell csinálni. Erre írtam a múltkor, hogy ez a fajta szabályzó nem barátja a finomállításnak. Aztán jön az, hogy veszel egy vibrográfot, és akkor nagyjából látod is hogy mit sikerült elkövetni, és még az sem garancia a sikerre, mert húzhat nyílegyenes vonalat a vibrón a werk, hordás közben úgysem ugyanazt a járáseltérést fogod tapasztalni, mint a próbapadon (legalábbis ebben a kategóriában). Ha nincs műszer, akkor marad a sokszori kísérletezés, nyitás-zárás. És akkor ott van még az is, hogy a retekre nem zárjuk vissza az órát, tehát werk ki, tokmosás. Aztán szépen összepakolod, és majd kiderül, hogy vizálló lett-e vagy sem. Ja, és nem baj ha ven kéznél új tömítés.
És azért nem csinálja mindenki, mert van olyan ember is, akinek gondot okoz egy zárcsere az ajtóban, vagy egy kerékcsere az autón.
Igen, ilyen egyszerű (legyen tisztaság, ne legyen poros a szoba, eszközök, kezed minden legyen patika). A kollégák által említett szempont is igaz, vagyis előfordulhat, hogy elsőre nem találod el és újból fel kell nyitni további hangolásra. Nekem volt olyan órám, ami elsőre sikerült, de volt olyan is, amit legalább 10-szet nyitottam fel, és persze semmi baja. Ez megelőzhető, ha előbb kiméred minden pozícióban, hogy mennyit siet vagy késik (WatchCheck ingyenes appot használom ehhez), majd ezekhez viszonyítva úgy állítod a hangolókulccsal, hogy ezen értékeket figyelembe véve szabályozod, például egy headset mikrofonja és a szintén ingyenes Watch Accuracy Meter appal (elég csendes környezet kell hozzá, hogy ilyen csendes szerkezetet rendesen halljon.
Minden órámat magam szabályozom (a vízállókban fürdök, úszom stb), mert az órások egy jelentős része nem fordít sok figyelmet erre, feldobja a vibrográfra, egy pozícióban gyorsan belövi, aztán csókolom. Ha a pozíció mondjuk pont nem releváns a viselés és az esti tárolás szempontjából, akkor így jártál. Ezért csinálom inkább magamnak, és még sosem ázott be egyik órám sem, igaz csak medencében és tengerben felszíni uszkálásra használtam őket, tehát nem búvárkodom, ahogy gondolom a többség sem.
Mi ebben a kihívás, miért nem csinálja ezt mindenki?
Ha megnézel egy szívműtétet az sem sokkal bonyolultabb a képernyőn keresztül.
Nyissz, niyssz, varáás, sörözés.
Komolyabban ahhoz a 3 perchez hozzátartozik, hogy
beszerzel szerszámokat amik jó eséllyel olyan minőségűek, hogy nem karcolják, teszik tönkre az értékes órát,
kialakítasz egy pormentes tiszta környezetet,
olyan állapotba hozod a kezed a mindennepi meló után, hogy az még annyira se remegjen, mint a videón, mert már az is határeset,
aztán imádkozol, hogy semmi ne jöjjön közbe és véletlen megcsúszva ne kotorj bele az értékes órád belsejébe, ehhez tanulmányozod a szerkezetet előre, hogy milyen irányból, hol megtámasztva a csuklót, tenyérpárnát a legkisebb az esélye a bajnak.
végül a fent beszerzett eszközök legdrágábbikával nyomáspróbázod az órát.
Egy szakembernek a fenti eszközök jó eséllyel, mind adottak,
jó eséllyel nem lapvibrátorral dolgozik egész nap az építkezésen és utána áll neki az órádnak,
rutinból úgy áll rá a keze a munkára, hogy nem fog megszaladni a csavarhúzó és tekeri magára a hajszálrugót,
esetleg nyomáspróba előtt van neki a fiókban pár új tömítés és ha kell hirtelen elő tudja kapni a megfelelőt,
a nyomáspróbára és esetleg a munkára is ad némi garanciát.
Na ezek fényében eldöntheted, hogy bevállalsz-e a munkadíj megspórolása okán egy picike 3 perces semmiséget.
Némelyik modellen csak pöckölni kell, más modelleken egy apró csavart kell mozgatni.
A kockázat csak annyi, hogy egy rossz mozdulatnál megcsúszhat a csavarhúzó feje, és a hajszálrugóban kárt tehet.
Illetve az, hogy szöszmösz, apró por mehet a werkbe, esetleg a számlapra.
Mi ebben a kihívás, miért nem csinálja ezt mindenki?
Azért, mert gépi mérés nélkül lehet, hogy 3-4-szer is állítanod kell a csuszkán, mire beáll.
Ez 3-4 kinyitás-becsukást, pöckölést, 3-4 napnyi mérést jelent, míg ha van egy géped, akkor csak ráteszed, és addig igazítod a pöcköt, amíg 0 sec/day-t ír ki, így egy kinyitással lerendezhető a dolog.
Ez tényleg elég egyszerű, nem tudom miért gondoltam, hogy ez valami bonyolult dolog lehet. Vagy van valami más is, amit a videón nem lehet látni? Mi ebben a kihívás, miért nem csinálja ezt mindenki? Mert utána nem 100% a vízállóság?
Gondolom, azért ehhez kellenek szerszámok (van mondjuk egy olcsó kínai szerszámoskészletem , arra jó, hogy kinyissam a másik órám és elemet cseréljek benne) és legfőképpen hozzáértés. Na ez nincs nálam, még sosem szereltem órát.
Mondjuk ha ez annyi, hogy egy pici csavarhúzóval állítgat az ember egy csavart, az nem tűnik vészesnek, de nem láttam még ilyet, nem tudom hogy képzeljem el. Így inkább nem bántom.
Én mondjuk simán felnyitnám és beszabályoznám, nem egy olyan nagy dolog, a saját Orient Ray II órámmal is ezt tettem, aztán a tengerben "teszteltem" (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153694623&t=9198082). Nem kell ezt túldimenzionálni, egyetlen tömítésre kell vigyázni, amit nehéz tönkretenni, ha nem vagy teljesen fogalmatlan.
Tudom, ez nem feltétlenül népszerű álláspont, de szerintem ezeknél az óráknál (150-200 dollár környéke) egy esetleges nem garanciális szerviz durva többlet költség lenne, és ha csak picit pontosabb órát akarsz, akkor az megoldható otthon is. Ez az Orient werk jól beállítva meglepően pontos tud lenni (lásd alább a saját eredményemet), én biztos nem tolerálnám, ha naponta 20 másodperc környékén csúszkálna...
Eddig mindig koronával felfelé tároltam az órát, szerintem úgy jobban néz ki (valahogy szimmetrikusabbnak meg stabilabbnak tűnik, vagy nem tudom, ez ilyen fejlövésem, hogy nem teszünk órát koronára :) ).
De most kipróbáltam egy hetet, néztem naponta is az eltérést illetve az egy heti átlagot is. Úgy néz ki, hogy ha koronával lefelé tárolom, akkor napi 4 másodperccel kevesebbet siet (+16). Így majdnem hozza azt a napi +15-öt, amit újkorában koronával felfelé hozott.
Így viszont egyértelműen nem éri meg kinyittatni.
Mindenkinek köszönöm a tippeket és a hozzászólásokat!
Egy szép régi Seiko quartz órát ( SEIKO 4004 ; 0903-8069 ) szeretnék újra működőképessé tenni. Sajnos a meghajtó tekercse zárlatos. Ilyen alkatrészt keresnék vagy komplett donort az órához.