Mindenről,amit tudni érdemes,lehet a Magyar őshonos állatokról...és Mindenkinek,aki tapasztalatokat cserélne,vagy akik szeretnének tartani ilyen állatokat.
Kedves ez-Ben!Subinak már megköszöntem,ha nem is személyesen,de telefonon.És bizony az egyesület-Ben,ha gyűjtés van,mindig megkérdik:-Hoztad a Subi galambokat?
A szomszéd unokájának személyében pedig nevelődik a jövő galambásza:)))
Az alsó képen,az én Magdeburgi hősöm,a jövő évi csapatom oszlopos tagja.Sikerült megint majdnem kezdőnek lenni,mivel három két éves "Subi" galambom maradt és 8 egy éves.Ezekkel küzdöttük végig az idei versenyt.
Nagyon büszke vagyok ezekre a csodás galambokra.Mindegyik kapott tőlem egy puszit a buksijára,mielőtt levettem a gumigyűrűt a lábukról:)))
Hosszú távú egyesületi sampionbajnokság, hímek 1. Serfozo Lajosné E04 HU 12-23-49573 H 4h 145,52p
Hosszú távú 2. Karancsvölgye röpcsoporti sampionbajnokság, hímek 1. Tóth István Z35 HU-08- 23-24034 H 4h 189,77p 2. Kollár István E01 HU-12- 23-49088 H 4h 161,02p 3. Tóth István Z35 HU-09- 50-11737 H 4h 157,77p 4. Tóth István Z35 HU-12- 23-53563 H 4h 149,20p 5. Fodor Pál E07 HU 09-23- 30029 H 4h 147,70p 6. Tóth István Z35 HU-09- 50-11736 H 4h 131,69p 7. Serfozo Lajosné E04 HU 12-23-49573 H 4h 125,56p
Subi ! Téged az ég küldött, mindjárt lejár a számítógépem szavatossági ideje ( lehet az enyém is :) de még vettem a jó hírt !
Gratulálok Jucuskánknak és természetesen Neked is önzetlen segítségedért.
Ezennel, most megnyugvással elhallgatok ( egy időre ) és nem szólhatok, akárcsak a harsogó haris a fű közül... de még csak egy picinyke tücsök sem...( de a 100 szál gyertya ég !:)
Tudtommal még a "duvad", mint fogalom sem szerepel a vadászati törvényben.
A mérgezésről meg csak ennyit:
"Tiltott vadászati módok
30. § (1) A vadat elejteni, elfogni kizárólag a törvényben meghatározott módon szabad. Tilos a vadat a vonatkozó közösségi rendeletben foglalt csapdázási módszerrel, valamint méreg alkalmazásával elfogni, illetve elpusztítani."
Idézet a hatályos vadászati törvényből... Nem hiszem, hogy bármilyen alacsonyabb szintű jogszabály szembe helyezkedhet az alaptörvénnyel.
Azért ez nem egészen ilyen egyszerű! Sajnálom a veszteségeteket,és tudom hogy mennyire fájdalmas ez ebben a gazdasági helyzetben. De a menyétfélék ölési szokásaiban is nagyon nagy az eltérés!.Csak és kizárólag a menyét az egyetlen aki hobbysta!!!A vadgörény öl, eszik, és tovább áll! Ha szoptatós anya ,akkor esetleg el visz egy -két kisebb példányt,de nem csinál teritéket az udvarból!A molnárgörény messze elkerüli az emberlakta településeket. A nyuszt,nem jön le a fáról,ő fent eszik! A nyest, minden evő,gyakorlatilag a kukából boldogan eléldegél,és ha lehet válogatni inkább tojásrablással tengeti az életét.
Vadászgörényeket tartok! Idén a település összes madarát kiirtotta egy menyétféle,mivel hiányos ismeretek állnak rendelkezésre,vagy mert ez a faj még ma is Féregnek minősül vidéken,és én kézzelfekvő állományt tartok,majdnem meglincseltek. A középkorban már máglyahalált haltam volna. De mivel madarakat is tartok,és szeretem őket is ,ugyan ugy... Talán ezen a fórumon hasznosan hallgatnak meg.
A menyét félék duvadnak számitanak. Igazán csak azt teszik amit a természetük diktál ,hogy fenn maradjanak. Ha bármilyen emberi behatás megváltoztatta az életkörülményeiket, beljebb költöznek az emberhez,és itt próbálnak életben maradni. Nem ragoznám,hogy a szántókat mérgezik, a vad és üreginyúl állomány megkopott,a fácánokat mesterségesen kell már telepiteni.....stb. stb. Egy egy esősebb évben , vagy amikor a gátakat piszkálják, sajnos irtani fogják baromfi állományunkat!
De! Van egy földmüvelésügyi minisztérium álltal kiadott rendelet, ami a duvadakra ,azok irtására vonatkozik.Minden vadgazdálkodás számára kötelező lenne! Miszerint, minden év novemberétől.következő év februárjáig,de max. március végéig,a lakott települések közelében méregkapsulákkal kötelező ezen állatok gyérítése. ezen az időszakon túl tilos,hiszen mindegyiok őshonos magyar!!!
A vadásztársaságoknak sajnos csak a róka zámít duvadnak,azt pedig kilövik!!
Elnézést a hosszú litániáért,de ebben az évben kicsit érzékenyen érint a téma!
Ui: A harapás méretéből zinte pontosan megállapítható melyik menyétféle garázdálkodott az udvarunkba! Ha a távolság 1 cm,nél kiebb,egyértelműen menyétről beszélünk. az állat maga 25 cm hosszu, kb súlyra is ennyi dkg-ban. 1000szer gyorsabb a foxi orránál..... és egy igazi vérengző !Ha nagy az írtás ,akkor a kölykeit készíti fel az életre....
Nehéz élve leszúrni,mert nem folyik ki a vére,de kábítás után annyira elernyed,hogy jól meg lehet szúrni...semmi extrát nem tapasztaltunk még mást... :)
Ja, amúgy most nagyon "alaphangon" pöszörög a gazdaság. Tavaly egy fizetésen voltunk, így aratáskor nem tudtam bespályzolni. (Sajna most sem állunk sokkal jobban, pedig mindjárt vágják az árpát/búzát, a borsóról meg már le is késtünk...)
Most csak néhány előnevelt parlagi pulykám lesz a cserealapban, meg nagyon szép tiritarka, kopasz, búbos, tiritarka-kopasz-búbos csirkéim. :o)
A pulykák a jövőhéten lesznek négy hetesek, azután próbálom elpasszolni. A csirkék most három hónaposak, velük még várnék egy-két hónapot, aztán mennének kótyavetyére. De leginkább takarmányra vagy vágóállatra, elsősorban nyúlra, kecskére, galambra cserélném majd.
Nameg folyamatosan keresek nagykerekes kézi kukoricadarálót, régi fajta, tekerős répadarálót, szecskavágót... Sajnos ezeket a dolgokat már nem használati tárgyként ajánlják, hanem dísznek, ennek megfelelő árfekvésben. :-(
Nemrég kínáltak egy többé-kevésbé egyben lévő szecskavágót. Aránylag könnyen használható állapotba lehetett volna hozni, "csak" a farészek szorultak cserére, vagy javításra. Viszont húszezret kért érte a mandarin kp-ben, mondván, hogy ez antik... :o)
A kését kivéve saccperkábé negyven-ötven éves, maszek gyártmány lehetett, szóval messze állt a néprajzi értéktől... De nekem megfelelt volna. Mondjuk tíz előnevelt pulykáért, vagy növendék csirkéért...
Egy másik ember tavaly répadarálót ajánlott tíz kispulykáért. Gyanúsan jó ajánlat volt. Aztán kiderült, hogy egyéves a készülék. :o) Biztosan láttál már ilyet: nyeklő-nyakló bililemez egy vékonyka tekerőkarral, a vékony acéldob anyagából kihajlított "késekkel". Persze bevallotta a csávó, hogy azért akar tőle megszabadulni, mert még az érett almát is alig viszi...
Húsvétkor voltam egy Bócsa környéki tanyán, a legnagyobb fiam haverjának a szüleinél. Igazi önellátó tanyájuk van. (Még a villany sincs hozzájuk bekötve, pedig tíz méternyire van a legközelebbi oszlop. Napelemeik vannak.)
Naszóval ők szerettek volna rábeszélni csüngőhasúakra. Van egy félridegen tartott tenyészpárjuk. A kan vaddisznó/vietnami keverék, a koca vietnámi. A malacaik jó kiállású, formás jószágok. Akkor szaporodnak, amikor kedvük tartja. Az egész konda együtt van. A malacaik nagyrészét egy bukaresti (!!!) kupec hordja el rendszeresen. A maradékot levágják vagy elcserélik. Bocsánat: nem levágják, hanem kilövik, mert megfogni őket gyakorlatilag lehetetlen. :o)
Tavaly meg egy ballószögi ismerősöm szeretett volna vietnámikat aladni nekem. Nem tudom, most milyen az állománya, tavaly (ha jól emlékszem) két kanja meg vagy négy anyakocája volt, meg a szaporulat... Amennyire meg tudtam ítélni, fajtatiszták voltak.
Szívesen tartanék vietnámiakat (is), de még mindíg nem tanultam meg vágni. És azt mondják, ez a fajta hiába kicsi, nem kezdő bölléreknek való... Profit meg nem hív az ember egy 40-50 kilós malackához...