Ma lenne 154 éves ! Építtette az Államvasút-Társaság, forgalomnak átadva : 1858. december 2-án. Elpusztították az USA Liberátor típusú repülőgépeiről ledobott bombák 1944. szeptember 3-án. "Élt" : 86 évet.
Igen sajnos tudom, másfélszerese nagyjából. Csak éppen egy kicsit torzítanom kellett keresztben. A kitérőknél sem tudtam az eredeti rajzot követni, mert sajna a gyári kitérő nem a nagyvasúti kicsinyített testvére. Ott is lett ezáltal egy kis torzítás. Próbáltam legalább nagyjából követni a pálya rajzát, ami szerencsére megvan.
Rendező 1 ésa "személy" vágányok között szerintem kicsit nagyobb a távolság a valóságban. De bocsánatot ne kérj, szerintem sokan megnéznék közelebbről az itteniek közül.
Köszönöm szépen. Ha esetleg valaki emlékszik rá és le tudná rajzolni, hogy nézett ki a többi oldala. Nagyon hiányzik :) Most nagyjából itt tartok. És bocs hogy modellel ide tolakodom.
Ne legyenek illúzióid. :) Attól, hogy kiáll pár ember tünteni, nem változik semmi, főleg nem Ausztriában, ugyanis a szegedi Rola az RCA és az ÖBB szigorú költségcsökkentési intézkedéseinek egyik áldozata (is). A délmagyar helyett inkább pillants rá a hungarokombi honlapjára, a kezdőlapon ott a lényeg.
Örülök, hogy valaki legalább terepasztalon meg akarja őrizni a Bagolyvár emlékét. Kevesen tudják, hogy 2005-ig, a lebontásáig ez volt Szeged legrégebbi vasúti épülete. A Steg első szegedi állomásának melléképülete volt. Terveztem a körbefényképezését, de sajnos mindig halogattam. Sose volt időm rá, mikor mégis kimentem volna, akkor az időt találtam túl borúsnak. Aztán az őszut vártam, hogy kebésbé takarják a lombok. Addig húztam az időt, míg végül a hűlt helyét láttam csak a mozdonyból.
Most a Kőlyuk feletti vízház a legöregebb vasúti épület, de már az sem az eredeti formájában áll. Talán a hattyasi átjáró őrháza is egyidős a szegedi vasúttal, de ebben nem vagyok biztos.
Ja, a hosszú hozzászólásom lényege: a Bagolyvárról csak egy képet ismerek. A 100 éves a MÁV szegedi igazgatósága című könyvben találhatod meg. Az első vasútállomás fotójának bal szélén áll. Néhány nap múlva oldalszámot is tudok mondani, most nincs közelemben a könyv.
Segítséget szeretnék kérni. Keresek a 70-es évekből a rendező területén levő "bagolyvár" tmk épületről bármilyen fényképet. Mivel modellezem a fűtőházat és a rendezőt, az épület már nem található meg bármilyen segítséget köszönettel veszek, legyen kézzel rajzolt visszaemlékezés vagy bármi. Mail-em publikus.Köszönöm.
Bizony. Alapban három dupla szerelvény csinálta. Volt egy Nyugati (Pv) – Szeged (Sg) – Miskolc (Ms), egy Sg – Ms – Pv és egy Ms – Sg – Pv vonat. A Pv –Sg – Ms vonat egyik egysége Cegléden (Cv) összeakadt az Ms-ről érkezett vonat egyik egységével és elment Sg-re, másik egysége az Sg-ről érkezett egyik egységgel Ms-re. Az Ms-ről és Sg-ről érkezett maradék egység pedig feljött Pv-re.
Köszönöm a válaszokat,BVmot (Samu) lesz e addatok de gondolom a BDVmot-ok (Hernyo) e időben járhatak abban fordában mikor Keckeméten szét kapcsolták és egyik egység ment Bp.-re másik fele meg Misklócra.
1995. májusától 1998. májusáig - tehát 3 évig - jártak Bp Nyugati-Szeged viszonylatban IC-ként. Hétvégén csatolva is előfordultak. Abban az időben "felfelé" 2 óra 10 perc, "lefelé" 2 óra 7 perc is elegendő volt a 191 km megtételéhez. Ma meg ... :(( ... pedig azóta volt vágányjavítás, korszerűsítés, kétvágányúsítás !! stb. Igaz, akkor Szeged és Nyugati között - menetrend szerint - csak Kecskeméten állt meg. Minden tekintetben igazi IC volt, ma meg, hibrid ...