Ha csak csaptörött, lehetséges újat gyártani hozzá. Ha kompletten hiányzik az nehezebb ügy. Ez ugyebár egy jobb féle műszerfali óra alap, "tankóra", de persze mindenfélében előfordult.
Titkon reméltem, hogy valamelyik sporttársnak csak előkerül egy alkalmas donor, azért mégis így az igazi a dolog, az egyedi plexigyártás csak a vigaszág lett volna...
No de pont ez alapján nem tudnék biztosan mondani. Ez a falc a képen nézve vagy hengeres, vagy picit kúpos, de kifelé bővülő módon.
Egyik sem lenne képes megtartani stabilan egy beszorított-megdomborított (tehát nagyon erősen befeszülő, és "kilapulni akaró" plexi lemezt, kiugrana belőle. Alámetszett falc kell, ha a ráma tömör anyag, akkor pillanatok alatt bele lehet picit esztergálni, hogy ez meglegyen, ha vékony lemezből húzott és üreges, akkor gáz van - de a kép alapján nem ez tűnik valószínűnek, hanem a tömör verzió.
Nem látni jól a képen. Ha a ráma "alá" megy bel a plexi, akkor eleve domborúnak kell lennie. Ha van a rámában - nem jól látható - falc, akkor jöhet a törpölés esetleges megoldáson. Ha a ráma tömörebb (nem vékony lemezből húzott), akkor szükség esetén még alá is lehet esztergálni picit, hogy legyen benne rendes, befelé-kifelé lejtő falc, ami meg tud tényleg tartani egy beszorított plexit-polikarbonátot, és akkor lehet esetleg egyedileg gyártani hozzá.
Ha a topictárs gyártana pár közelit, esetleg a levett rámáról hátulról is (ha szét tudja szedni) - hát, átgondolom, mit lehet kitalálni. Végül is akár plexit, akár polikarbonát lapot tudok hozzá szabni egyedileg, ekkora méretig még nem gond.
Sajnos ebben a vekkerben nem egy rámában lévő falcba feszül bele a plexi - mint egy karórába, és általában a legtöbb zsebórában - hanem a számlap tartja ott a ház domborított pereme alatt lazán - ergo az üvegnek/plexinek "saját jogon" is domborúnak kell lennie, nem lehet vékony lapot beledomborítani (vagy akkor még egy külön belső rámát is készíteni kell, ami azt megtartja). És sík, lapos üveg sem jó, mert belelóg a mutatók tengelye.
Ebben a méretben tényleg szerencsétlen dolog ennek a pótlása, tudok több forrást, ahol csiszolnának hozzá egyedi üveget, meg olyat is, ahonnan be lehet szerezni, de sajnos mindegyik 10eFtos nagyságrendben kezdődik, ergo egy ilyen vekker egyszerűen nem éri meg. A legjobb ötletem szétnézni ócskapiacon, Vaterán, és keríteni egy rozzant, nem működő állapotú, de ép plexijű (felpolírozható, ha picit karcos, csak repedt-törött ne legyen) donort. Ezek filléres dolgok voltak, ameddig használatban/gyártásban voltak, de mára sajnos eltűntek. És hiába vannak üvegeim-plexijeim nagy számban, pont ide való, jó méretű tudom, hogy nem lesz.
Valaki tud beszerzési forrást a képen látható plexire? 72mm átmérőjű és 1mm anyagvastagságú. Próbáltam nagyítható képeket készíteni. Jelenleg nem találok külföldi beszerzési lehetőséget ilyen átmérőjű és anyagvastagságú plexire.
Sajnos kezdő vagyok és nincs hozzá szerszámom. Elvittem óráshoz, aki nem vállalta a plexi pótlását alkatrészhiány miatt. Találtam Angliából, de túl drága és még a vám is rájön. Ha nem lesz más, megveszem ezt. Szerintetek jó lehet Molnijához?
Rendeltem egy Molnija 8 napos órát, külföldről. Sajnos a plexije sokfelé tört szállítás közben. Valaki tud beszerzési forrást 72mm-es óraplexire? Jelenleg nem találok külföldről sem.