Keresés

Részletes keresés

eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 81
Értem én Spillo.:)
De ezen mi már túl vagyunk.
Zsolt felyére meg inkább ne essen tégla.:)
Előzmény: Törölt nick (78)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 80
Szakkönyv csak idegen nyelven van? Mondjuk macskánál is?
Akkor már értem hogy a mi lódokink mért az én cicáimon tanulta ki a szakma egy részét.És még én fizettem neki.És a cicák egy jó része belehalt.Fizetős szimpózium?
Hát ez igazán remek.:(

Előzmény: Wet RinR (72)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 79
Biztos így van de ebben az esetben sajnos másképp.nem merülök bele megint a részletezésbe,de mint említettem egy haldokló öreg állatot vittünk.Én már eleve elaltattam volna de elkisértem a barátnőmet ,mert nem tudott megnyugodni.Ezen a görikén még a szívátültetés sem segített volna.Én laikusként  is megmondtam.Nem hiszem,hogy ezt egy orvos nem vette észre.És itt az összeg nem lényeg.Ezt az orrvost nekem is ajánlották. Azóta aki ajánlotta sem jár hozzá.Nem érzem úgy,hogy a felfogásommal lenne gond.
Előzmény: Törölt nick (71)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 77
Ez így van.Bár a "piszlicsáré dolgokat" mi már élből lekezeljük.Persze kellő szakmai segítséggel(álá Zsolt:) és már némi rutinból.Oltani oltson a "lódoki" ahhoz azért ért ámbár a múltkor nem volt fecskendője sem(!) nem is hozott(vagy elfogyott) azzal a felkiáltással hogy nekünk van.Hát nekünk se volt éppen megfelelő(ez tényleg ritkaság) úgyhogy kétszer kelett fáradnia de végülis útba esünk neki meg jó pénz.
Előzmény: Törölt nick (67)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 76
Had árnyaljam a képet.
Azért vannak fokozatok.
Van megfelelő,nemjó,rossz és nagyon rossz ellátás is mifelénk.
Én a megfelelő szinten dolgozó állatdokit azért nem tűzném fel ide,(de mégis:)(főleg hogy javuló tendenciát mutat,csak mint írtam nagyon kell figyelni,mert hullámzó a teljesítménye, de ez inkább a múlt legalábbis eddig, ámbár Frici cica kiszenvedését sose fogom neki megbocsátani) de bizony előfordult már nem is egyszer hanem nagyon soxor hasznos volt Veled konzultálni telefonon némely ügyben,mint Te is tudod.:)Szóval nem szabad mindig kontroll nélkül hagyni dolgozni a kolegát és akkor én ezt nevezem "megfelelő" ellátásnak, erefelé ennél csak roszabb van, bár az tény hogy nem akarom és nem is fogom az összes környékbeli állatdokit kipróbálni.
És nem győzőm eléggé(és itt is) megköszönni azt a rengeteg önzetlen segítséget amit Tőled kaptunk.
Ha lenne olyan topic(avagy mint az okostojás kollega javasolta írjuk át a nevét) ami a jól teljesítő állatorvosokat említi(szerintem van is ilyen:) én biztos hogy Téged tűznélek az első helyre.
Nem igazán "találkoztam" nálad elhivatottabb szakemberrel ezen a téren.

És akkor in memorian Frici kandúr nyugodjék békében mert a halála orvosi műhiba következtében nem volt békés.
Hogy mi volt a baja ki tudja, de hogy a doki a délelőtti roborálás melett nem adott be fájdalomcsiapítót(!) az állatnak amikor láthatólag szenvedett az felháborító.Igen én voltam a hülye hogy nem kérdeztem rá,természetesnek vettem hogy ad hisz voltak az álatnak fájdalmai.Aztán délután kitört a haláltusa és én nem tehettem semmit!Pedig volt itthon ketofen de egyedül képtelen voltam lefogni a 8 kilós(bizony)
vergődő kandúrt és még meg is szúrni.(ami különben sem az erősségem).
Az eredmény egy iszonyatos haláltusa lett a panaszosan kínos nyávogását néha még most is a fülemben hallom.Egyetlen vigaszom hogy már elég párás volt a szeme talán már nem is volt magánál.
Azt már nem is vizsgálom hogy a kezelés jó volt e ki tudja(azért nem vizsgáta túl az álatot) lehet hogy a cica menthetetlen volt dehogy még egy rohadt fájdalomcsillapítót se adott a doki amikor lehetett volna nos ezért itt a helye.Meg nekem is úgy kell nekem mért nem figyeltem,már igazán tudhattam hogy mire számíthatok.
Én is hibáztam de ezt a hibát a dokinak nem lett volna szabad elkövetnie.
És akkor mifelénk ez a "megfelelő" ellátás ennél csak roszabb van.





a másik cica FIPben hunyt el
Előzmény: Wet RinR (55)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 74

Greylupus!

Ha el tudnék menni (jó időben, jóhelyen van), akkor én biztosan ott lennék. Szerintem mindenki érzi, hogy van igény rá, és az alapdolgokkal már tisztában is vagyunk. De egy alaposabb áttekintés sokak számára komoly segítség lenne.

Zs

Előzmény: Greylupus (73)
Greylupus Creative Commons License 2007.01.05 0 0 73

Pontosan ezért fontolgatjuk nagyon egy ideje, hogy meghivnánk egy amerikai, görényekre specializálodott állatorvost, hogy tartson előadást a magyar állatorvosoknak.

Csak attól félünk, hogy nem jönne el az állatorvosok nagy része, lévén, hogy ez nem annyira gyakori és nem "eléggé kifizetődő", hogy ezzel foglalkozzon..

Előzmény: Wet RinR (72)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 72

Jerzsa!

Na akkor erről a továbbképzés dologról is egy kicsit: belgyógyászati eseteknél általában elég az, ha az ember megvesz néhány jó könyvet (persze csakis angolul vagy németül, mert ilyen magyar nincs, szóval úgy 20-30 ezer ft/db áron), esetleg végigghallgat pár ilyen témájú konferenciát (nálunk a görényeket legfeljebb érintőlegesen említik a konferenciák) és ha elég bátor, akkor nekiáll kezelni. Ha tanácstalan, akkor legfeljebb elküldi valakihez, aki jobban ért hozzá. A sebészet viszont nem ilyen: ezt nem elég látni, nem elég tanulni róla, egy-egy műtétet egy tapasztalt szakember mellett jó párszor végig kell asszisztálni, majd fordítva a dolgon, úgy operálni, hogy a tapasztaltabb asszisztál Neked. Ehhez viszont rengeteg idő és nem kevés pénz is kell. Ráadásul az orvosok sajnos olyanok, hogy ha valamit a saját kárukon megtanulnak, akkor azt nem adják tovább másnak (tisztelet a kivételnek), hanem inkább igyekeznek ők pénzt csinálni belőle. Vagyis ha én is szeretnék ilyen műtétet végezni, akkor hiába keresném fel a Te orvosodat, az valószínűleg nem engedne be a műtőjébe tanulni. Valahol (pl. USA) biztos tartanak ilyen témájú sebészeti kurzusokat is, de ezek költsége már bőven milliós összeg lehet. Szerinted ezt hány embernek éri meg kifizetni?

Az ilyen műtéteket az emberek általában vagy valamilyen szerencsés ösztöndíj segítségével sajátítják el, vagy addig csiszolgatják a tudásukat pl. állati tetemeken, amíg élő állaton is ki merik próbálni. Ez pedig rengeteg időt igényel, amire a napi munka mellett nincs mindenkinek ideje-ereje.

Zs

Előzmény: Jerzsa (65)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 69
Azt hiszem egyről beszélünk. Nem értem akkor mi a probléma azzal amit eddig írtam.Természetesen halálesetek előfordulnak. Sajnos nem minden állatot lehet megmenteni.A másik az orvosok is emberek nem tévedhetetlenek.Én soha nem csinálnék belőle problémát ha meghal az állatom de közben tudom,hogy az orvos legjobb tudása szerint mindent megtett érte.Viszont ha már menthetetlen akkor ne nyúzzák tovább.
Előzmény: Wet RinR (49)
Greylupus Creative Commons License 2007.01.05 0 0 68

Naja, ezzel sajnos egyet kell értenem. (név nélkül) én is megemlítenék egy állatorvost - kb ilyen korú lehet, mint akiket itt említettél. Pár évvel ezelőtt még nagy szaktekintélynek számított a vadászgörényesek között is, mert sok állatot mentett meg. Mára már látszik, hogy "belefáradt" az orvoslásba, és látni, érezni rajta, hogy csak "muszájból" orvoskodik. Sajnos egymás után 2-3 görényt kezelt annyira félre, hogy bele is pusztultak. Ő hiába nagynevű állatorvos, már nem ajánljuk, mivel rossz a tapasztalatunk.

 

Ellentétben van két fiatal állatorvos (az ő nevüket meg merem említeni, talán nem baj - dr. Szabó Zoltán és dr. Bauer Ákos), akiket viszont nyugodt szívvel ajánlunk a görényeseknek. Ők tényleg hajlandóak a témában elmerülni, alaposan utánajárni a dolgoknak és már sok görény életét mentették így meg.

Előzmény: eMM (62)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 66
És itt én is utóljára.Amire céloztam utókezelés gyanánt pont egy konkrét eset.Tavaly lépdaganattal mütötték a görimet.áttétes volt a hasnyálmirigyre.Maga a műtét sikerült a folytatás ebben az esetben most nem lényeg.Hossuú ideig hordtam a görit infúzióra injekciókra és felépült.Más kérdés meddig ugye az áttét miatt.Szintén barát görijét sima léppel műtötték.Semmilyen utokezelést nem kapott.2 nap múlva meghalt.Nevet és címet nem írnék de egy már szóbakerült jónevű orvos.
Előzmény: Wet RinR (47)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 65

Látod ez igaz.Pár éve jött divatba.Viszont egyre többen vannak.Fizetőképes kereslet?Az ellátásuk ugyanannyiba kerül mint egy macskának az oltásuk mint egy kutyának.Véleményem szerint lassan a harmadik legnépszerűbb társállat a kutya és a macska mellett.És engem az nem vígasztal,, hogy az én állatom azért haljon meg,mert ide született és az orvosok nem képesek továbbképezni magukat.Itt Tisztelet a kivételnek.Itt Pesten rendben találunk szakosodott orvosokat de már vidékkel is gond van.rendszeresen pestre hordják a göriket gyógykezelni és műttetni.Pedig ez egy ország és nem a tengerentúl.

Mellékesen megjegyzem hogy az orvosom egyike azoknak aki vállal ilyen műtétet.De mivel az előző esethez visszatérve nem szívspecialista ezért vizsgálatra küldi tovább a beteget.A gyógykezelést meg folytatja tovább maga.

Előzmény: Wet RinR (46)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 64
Zsolt!
Amúgy BÚÉK!
Köszönöm elvagyok épp eleszem a doxyt az macskáim elől.De már úgyis csak kettő van ezzel a kis állománnyal már tán nem lesz gáz,(kopkop) nekem meg igencsak elkel mert már azt hittem mexülök.
De a nyavajámról inkább nem nyavajgok mert ez itt off, meg azért annyira nem publikus.
Ha gondolod megírom mélben, tanulságos történet,de már igazán remélem hogy a vége felé tart.

Nézd még a legjobb állatorvos is felkerülhet a "szégyenfalra" de ha sok melette a pozitív kiállás akkor meg lekerül.
Nopersze a topicgazdi nem én vagyok.
De ha olyan állatorvos kerülne itt negatív említésre akivel nékem pozitív a tapasztalatom azt biztosan "megvédeném".
Aztán döntsön az olvasó.

Egyébként azt remek dolognak tartom hogy gyakorló áorvosként árnyalod a képet és úgyérzem hogy nemcsak a "mundér becsületét" véded hanem objektív vagy.
Node ezt Tőled el is lehet várni.:)


Előzmény: Wet RinR (61)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 63

Spillo!

Ne keverjük a dolgokat: Én a fáradtságnek legfeljebb a kommunikációs hibákat tudom be, a szakmai tévedéseket soha!

Zs

Előzmény: Törölt nick (59)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 62
Telítődik a szakmára van egy jó de megtörtént anekdtótám.)
Faterom 40.-ik évfordulós éretsségi bankettján összegyűjtötték akiket lehetett, ez pár éve volt.Nos a kb 20 fős társaságból 3(!) db állatorvos is volt,tehát magasan a legtöbb ami a szakmákat illeti.Az egyikőjük meg is jegyezte "ha eldobsz egy követ biztos hogy eltalálsz vele legalább egy állatorvost."

Tapasztalataim szerint pont ezzel a korosztályal kell nagyon vigyázni,őket már nem fűti az ambició csak a pénz és egyébként sem kisállatagyógyászatot tanultak hanem a tehénét mert akkor az volt a lényeg.Mostmeg "átképzik" magukat a kisállatokra cicaéletek árán.Az okosabb fajta az legalább tanul belőle.
A fiatalabbakat (25-40 évesek) már más fából faragták egyrészt nem "tehenészeti" képzést kaptak másrészt több bennük az elhivatottság ahogy én látom.

És még mielőtt az a vád érne én nem becsülöm le az állatorvosokat sőt, a valóban hozzáértőkhöz lekiismeretesekhez,lelkesekhez állatszeretőkhöz(ez se mindegyik dokiban van ám meg!) tisztelettel sőt alázattal közeledem tisztelem és becsülöm a hosszú hosszú évek alatt "vérrel és verejtékkel" megszerzett tudásukat,tapasztalatukat.
De azon már túl vagyok hogy "vakon" megbízzak egy ismeretlen avagy jobbára ismeretlen dokiban.(meg néha az ismerőssel is vigyázni kell pld a "lódokinkban"sose bíznék meg vakon de hát ő van kéznél) Sajnos ezt cicahalál(ok) keserű tapasztalata mondatja velem.
Előzmény: Törölt nick (48)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 61

eMM!

Először is jobbulást Neked!

Sajnos az újévi forgalom valóban nem nevezhető kaotikusnak, ezért van időm itt lógni.

A saját példámat épp azért írtam le (lehet akár extremitás is), mert itt épp egyetlen eset kapcsán itélt meg az illető engem. Ha ezen a fórumon leírná, hogy a doki beadott az állatnak valamit, mire az szó szerint kilehellte a lelkét, engem is szégyentáblára tennének. Szerencsére az illető nem ismeri a netet, mert nem újgazdag, hanem szolid alkoholista. További szerencsém, hogy ezt a szomszédai is tudják róla, ezért inkább az én verziómnak hisznek, hiszen továbbra is én kezelem az állataikat.

Zs

Előzmény: eMM (56)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 60

Félreértés! Én nem azt mondtam,hogy tapíntás útján semmi nem derül ki. Így találtam daganatot a saját görényemben is.De ha jelzem,hogy már voltam vele orvosnál és a kutya állapota nem javul akkor a nyokodáson kívül más vizsgálatot is elvárok.Én ezt így gondolom.

A görike:Akkor bővebben az információt.A görike egy majdnem 8 éves hím volt.Influenza fertőzéssel került 2 hónappal előtte az orvosunkhoz.Amiből sajnos nem épült fel.A gyógykezelés közben derült,ki a szívzörej is.Volt ultranahgja is ahol szívmegnagyobbodást regiszráltak.Ez most nem az én tisztem eldönteni,hogy a vírus okozta vagy egy régebbi probléma lehetett.Az állat akkor már feküdt és levegővételi problémája volt.Ezért akarta altatni az orvosunk,nem hogy javult volna hanem egyre rosszabb állapotban volt.Megmondta ha nem altatjuk akkor pár napja van hátra.A barátnőm nem tudta elengedni.Ezért vittük el másik orvoshoz.Nem igaz,hogy egy orvos nem ismer fel egy haldokló állatot.Nézd nekem ez negatív volt, hogy igyanazt mutatta ki ott is az ultrahang és még is hitegette a gazdit.

Előzmény: Wet RinR (45)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 58
Így igaz,egy hozzáértő, avagy kevésbé az(értem ez alatt a nagyszerű oltásos lódokinkat) a hasüreg kitapintásával rengeteg infóhoz jut,belek korgása ilyesmi.Az már más kérdés hogy a legutóbbi cicc bélgyuszijánál inkább mi mondtuk(előre mert mi megállapítottuk a diagnózist nem nehéz a sokadik bélgyuszi után:() hogy hozzon magával inflúziót mert előtte az se(!) volt nála kéznél.Azért mi szeretjük a doktor urat csak tudni kell kezelni,pedig nem szenilis csak(csak) felüleltes mindig siet, de legalább házhoz jön és relatíve nem drága.A környéken levők közül magasan a legjobb na ebből lehet következtetni az átlagos színvonalra mifelénk..
Előzmény: Wet RinR (45)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 57
Ideális eset, nem is idevaló.:)
Előzmény: Jerzsa (44)
eMM Creative Commons License 2007.01.05 0 0 56
Zsolt!
Dehát ez a kiszáradt macska a példádban az extremitás Te is tudod.Itt a nagyonhülye gazdit illeti a felelőség.Nem is értem minek az ilyen "állatnak" állat. De nem lepődöm meg újgazdagék szokásain csak szét kell néznem a környéken a közelebbi-távolabbi szomszédaim kutyatartási sokásait véve alapul.(bezzeg a nem újgazdag nem ilyen, biztos attól lesz valaki az hogy nem költ az állatjára se, azér olyan "tehetős" mert smucig, voálá megvan a recept a sok pénzhez:)
A baj akkor van amikor időben észleljük a betegséget visszük a dokihoz azt a szegény állatot az meg felüleletesen a diagnózist eltitkolva félrekezeli sok (avagy kevésbé sok) pénzért.Az állat meg belehal,esetleg súlyos kínok közt.No ez a baj.
És igenis a doki ismertesse a diagnózist és a lehetőségeket.Ez a legkevesebb amit tehet meg ez a dolga ezért fizetjük,szóval ebben is egyetértünk.:)
Ha budára költözöm(ez kizárt) akkor biztos hogy csak hozzád viszek állatot még akkor is ha leguán az illető.Vagy krokodil.D Esetleg egy jól kifeljett oroszlán, és az a baja hogy éhes.:).D

Amúgy meg különben is teljes az egyetértés köztünk, hiszen DR Bubó óta tudjuk miszerint:
"Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor
diktál a beteg írja a doktor.":)

P.S. látom Zsolt téged is elért az állatorvosi uborkaszezon, ráérsz sokat netezni :)
P:S 2 én meg tréfarépát reggeliztem.
P.S.3. a topic élénkítése céljából íme egy fotó a Ragacs nevezetű élő cicámról.Őt tavalyelőtt "telefonon kezelted" amikor találtuk, és nyirokmirigy duzzanata volt.Azóta is jó bőrben van(kop-kop) a duzzanatnak már nyoma sincs,olyan vicces cica hogy a múltkor lelopta a darab marhahúst a Kati tányérjáról miközben(!) ő evett.
A kép címe: Íme hogyan hasznosul a keeper.
P.S.4 igen én is nagyon ráérek, most épp én vagyok a beteg.:(
Előzmény: Wet RinR (49)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 55

Spillo!

Azt írod: "rendszeresen szarvashibákat elkövetőkről". Ezzel maximálisan egyetértek. Viszont az általam kárhoztatott példák épp olyanok voltak, ahol a gazda és az állatorvos csak egyszer találkozott, és ez alapján került fel ide a szégyentáblára. Na ez az, ami engem irritál.

Ellenpéldaként említhető EMM "kolléga" helyi állatorvosa. Az általa elkövetett szarvashibákat számtalanszor megbeszéltük (a megfelelő topikban, illetve magánban is) és én is ugyanolyan éles hangon ítéltem el a kollégát, mint EMM.

Zsolt

Előzmény: Törölt nick (54)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 53

Greylupus!

Megmagyarázni nehezen tudod neki ;-), de Amerikáig nem kell elmenned vele. Európában (akár már Bécsben is) biztosan találsz megfelelő specialistát. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy olyan speciális esetek gyógyítására is van igény (pl. agydaganatok), ahol külföldi szakembert kell keresni a gyógyításhoz. Remélem nem érted félre az analógiámat, de ha én például egy Maybach kocsit vennék (sohanapján), akkor elfogadnám, hogy csak Németországban lehet szervizeltetni. Persze nyilván egy luxusautó és egy görény értéke nem összevethető, dehát sajnos bármelyikünknél kialakulhat olyan betegség, amire a hazai egészségügy csak szétteszi a kezét és tanácstalanul áll. Ha komolyan meg akarunk gyógyulni, akkor akár arra is szükség lehet, hogy minden értékünket pénzzé tegyük és megkeressük a világban azt a szakembert, aki meg tud gyógyítani.

zsolt

Előzmény: Greylupus (50)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 52

Spillo!

Ha végigolvasod az Indexen elkövetett hozzászólásaimat, akkor látni fogod, hogy a megfelelő tájékoztatás elkötelezett híve vagyok. Épp ezért írogatok itt a fórumokban már évek óta, sokszor megbélyegezve azokat a kollégáinkat, akik nem mondtak el mindent a gazdának. Viszont azt is látni kell, hogy mindannyian emberek vagyunk, egy nem megfelelő kezelés után nem szabad szégyentáblára tűzni senkit sem. Fiatalabb koromban 8 óra munka után én is gyakran ügyeltem még 6-8 órákon át, 25-30 beteget ellátva ez alatt. Nem anyagi szükségből, hanem mert tanulni szerettem volna. Ezért tudom, hogy van a mentális és fizikai fáradtságnak olyan foka, amikor az embernek már beszélni sincs ereje, csak arra összpontosít, hogy megfelelően ellássa az állatot. Ezért az a véleményem, hogy ha megfelelően diagnosztizálta az állatot (ami itt nyilván megtörtént, hiszen a beteg otthon pár napos diéta és joghurt hatására meggyógyut) akkor nem szégyentáblán a helye. vagyunk elegen a pályán, ha nem volt szimpatikus, akkor lehet másik szakembert találni, de elítélni nem szabad az illetőt.

Zsolt

Előzmény: Törölt nick (48)
csöszke 63 Creative Commons License 2007.01.05 0 0 51
sziasztok :-))
swzval..jaja..bőrgyógyászhoz is már legalább 4 éve járok, azóta kisérleteznek hogy mi is lehet a bőrőm baja......hát ez van :-))))))
A lánykám tanul, és remélem nem felejti el sose hogy miért kzdte el :-))))
Előzmény: gould (30)
Greylupus Creative Commons License 2007.01.05 0 0 50

Én ezt valahol meg is értem, hogy addig "nem ruháznak bele az orvosok, amíg meg nem éri nekik"..

De ezt hogy magyarázzam el a görimnek, hogy azért, mert "nincs fizetőképes kereslet" és nem tudom kivinni az USA-ba megmüttetni, ezért el kell pusztulnia????? (mivel ő a jobb mellékvesés göri, akiről jerzsa is beszélt...)

Előzmény: Wet RinR (46)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 49

eMM!

Bár számtalan telefonbeszélgetésünk során általában egyetértettünk , de most szeretnélek pontosítani:

A Gould által leírtakkal egyetértve az orvosi munka maximálisan teljesítményorientált, vagyis önmagában a páciens halála nem minősíti azt. Ez nem szerecsenmosdatás, ez tény. Ha megfelelő diagnózis (szükséges laborvizsgálatok, stb) hiányában kezdjük el a kezelést, vagy ha rossz kezelést választunk, akkor természetesen mi is elítélhetőek vagyunk, de a páciens halála nem jelent semmit. Nekem évekkel ezelőtt volt egy esetem, amikor egy meleg nyári napon behoztak egy véglegesen kiszáradt, sokkos állapotban levő macskát. Én azonnal infúzióra tettem, de amint beleszúrtam a vénájába a tűt, az állat egy utolsó "drámai" sóhaj mellett elpusztult. A szomszédoktól a mai napig hallom, hogy ha szóba kerül a nevem, a gazdi fennhangon hangoztatja, hogy én "megöltem" a kedvencét. Arról, hogy előtte vagy egy hétig nézte a szerencsétlen kisállatot, hogy folyamatosan hasmenése van és hány, na arról sosem esik szó.

A megfelelő kiegészítő vizsgálatok kérdése sem könnyű ügy. Én nagy híve vagyok ezeknek, ezért minden olyan esetben, amikor kétségem van a diagnózist illetően, felajánlom a laborvizsgálatokat, illetve az ultrahang lehetőségét is. Mivel ezek akár meg is háromszorozhatják a vizsgálatok árát (egy "sima" kezelés 3-4 ezer forint, laborral+UH-val ez elérheti akár a 15 ezret is), a legtöbb gazdi azt az opciót választja, hogy majd akkor visszatérünk rá, ha nem javul a beteg állapota. Pedig a mi rendelőnk Buda "gazdag" részén van, de még itt is csak 10-20%-ban vállalják már az első vizsgálat során a teljes költséget. Persze, ha az állatorvos ezeket a lehetőségeket meg sem említi, akkor szakmai hibát vét.

Zsolt

Előzmény: eMM (41)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 47

Jerzsa! (igérem most utoljára)

A műtét utáni utókezelés a sebészeti oktatás szerves részét képezi, vagyis ezzel minden állatorvosnak tisztában kell lennie, hiszen tanulta.

Zs

Előzmény: Jerzsa (38)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 46

Jerzsa!

Ez külön tetszett. Szerinted ha lemész a körzeti orvosodhoz azzal, hogy fáj a fogad, akkor ő kihúzza a beteg fogadat? Szerintem inkább elküld egy fogorvoshoz, pedig az emberorvosok is tanulnak fogászatot. Az, hogy egy állatorvos nem vállalja a görényed műtétjét, az nem azért van mert sohasem hallott még erről az állatról, hanem azért, mert nem ebbe az irányba specializálódott. Igen, vannak olyan műtétek, amik Amerikában akár rutinszerűnek is tekinthetőek (persze ezeket ott sem a "sarki" rendelőben végzik), nálunk viszont csak nagyon nehezen találsz megfelelő szakembert. Ez egyszerű piacpolitika: ha lesz rá elegendő fizetőképes (!) kereslet, akkor lesznek ehhez értő szakemberek is. Ne felejtsd el, hogy a görénytartás csak az utóbbi 5-10 évben jött divatba. 20 éve, amikor én kezdtem a szakmát, egy kezemen meg lehetett számolni, hány jó kutya-csontsebész van az országban, ma pedig már a közepes méretű városokban is vannak ilyen szakemberek.

Zsolt

Előzmény: Jerzsa (39)
Wet RinR Creative Commons License 2007.01.05 0 0 45

Jerzsa!

Szerintem elég nyilvánvaló, hogy egy végleges elaltatás előtt minden szakember igyekszik meggyőződni a diagnózis helyességéről, vagyis a Ti esetetekben elvégeznek egy szív-ultrahang vizsgálatot. Az ajánlott gyógykezelést pedig nem lehet értékelni, hiszen az állat még a gyógyszerek hatásának kialakulása előtt elpusztult, valószínűleg épp a hurcolás és a vizsgálat által okozott sokk miatt.

Az pedig, hogy Te nem hiszed, hogy egy "sima nyomkodással" ki lehet szűrni valamit, nem épp releváns vélemény, hiszen nem vagy állatorvos. Egy hasüreg alapos áttapintásával rengeteg információhoz juthat egy szakember, ez már elegendő ahhoz, hogy eldöntse, szükség van-e további vizsgálatokra. Ha pedig műtétre van szükség, akkor nyilvánvaló, hogy kontrasztröntgen vagy esetleg ultrahang-vizsgálatot is végeznek, mielőtt kés alá kerülne az állat.

Zsolt

Előzmény: Jerzsa (29)
Jerzsa Creative Commons License 2007.01.05 0 0 44

Így van.Mondom lehet nekem van szerencsém de az orvosommal mindent meg lehet beszélni.Az egyik kutyám fülét műtötte.Előtte elővett egy könyvet és képen elmutogatta mit is fog csinálni műtét során.Mikor menthetetlen állatot vittem hozzá azt is megmondta,hogy ezt és ezt adhatja neki ennyiért de mennyi ideje van hátra kb. és rám bízta a döntést.Egyszerűen partnernek kezel.Nála nem ciki azt mondtani,hogy egy műtétet tegyünk át jövőhónapra,mert akkor jön össze a pénz rá.Természetesen nem életbevágó műtétre.A másik amit szeretek benne,hogy tényleg alapos.Sok gazdit kisértem el hozzá és az új beteget mindig átvizsgálja, kikérdezi milyen betegségei voltak. Ha sima oltásra visszül akkor is.

Ha valami nagyon komoly betegséget fedez fel akkor vannak kollegái ahova továbbküld.Ilyen volt pl. egy idős kutyust vittünk .Szívzörejt fedezett fel nála.Elküldte  a Lehel útra,mert ott van nagy teljesítmányű ultrahang és szívspecialista orvos.Majd a leletek alapján kezdett a kutyussal foglalkozni.Szerintem a legtöbb orvos elkezdi kezelni, aztán majd lesz valami.nehogy kiadja a kuncsaftot a kezéből.És még egy .Műtét után az utókezelés.Főleg görényeket hordunk műteni hozzá.Minden görike ivartalanítás után megkapja az infúzióját.Másnap visszarendeli és állapottól függően kaphat még.Addig a kanünt ki sem veszi.Addig ki sem engedi az állatot a kezéből míg nem megfelelő az állapota.Ha kell hazaviszi magával.Ja és mindez megfizethető áron.Nem kér pénzt azért,mert csak ránéz az állatra vagy megnyomja a hasát. Csak ha kezeli is.

Tavaly volt egy csúnya bélfertőzés a görik között.A jelzésünkre,hogy több helyen történt megbetegedés felvette más kollegákkal a kapcsolatot akiket említettünk,hogy szintén ilyen eseteket kezelnek.Végül is a cél az  volt,hogy  minél gyorsabban kiderüljön a fertőzés oka.Igazi csapatmunka folyt.Én csak egyet sajnálok. Esküszöm irigylem az állataimat.Velem nem foglalkoznak így ha lemegyek az orvoshoz.

Előzmény: eMM (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!