Mi tavasszal mentünk Forli-ra, de Ravennában laktunk és onnét kirándulgattunk, kocsit béreltünk (4 napra volt 120 EUR) és így szuper volt. Voltunk Ferrara-ban, Bologna-ban, sok helyen a tengerparton, San Marino-ban és persze Ravennában.
A szállás szuper volt (65EUR/éj/2 fő reggelivel) és kaptunk kölcsön bringát is, amivel gyorsan és jól körbe lehet járni a várost (úgyis szinte minden sarkon van valami néznivaló:) A szálláson nem kellett előre fizetni, csak ott helyben!
Bologna nagyon szép volt, bár csak a belvárosban voltunk, Ferrara nem tetszett annyira. Viszont most voltunk Firenzében, és arra kell legalább 3 nap:)!
Kezdetekben tényleg későn este ment a gép, de amikor töröltek néhány járatot (mi is az eredetileg tervezett kedd helyett szerdán megyünk), akkor változott az indulás időpontja is. Medici Villa szerintem többfelé van! Tuti, hogy van Fiesoléban is.
Akkor nem késő este ér oda a gép? Én nem megyek most, csak kérdem, mert eddig úgy tudtam. Azért izgatott, hogy van-e akkor még vonat. Mindig úgy gondoltam Pisaban kell egyet aludni. Az meg nekem nem tetszik. A város. Kivéve a Csodák terét.
A Villa Medici nem Fiesoléban van szerintem. Én voltam ott, Fiesoléban.
Csak a Palazzo Medici-Riccardi-ban voltunk, az nem annyira nagy szám, mint amennyire drága:( A Palazzo Rucellai viszont nagyon szép - sajna, csak kívülről lehet megnézni, mert a család még lakja:), illetve vele szemben a Loggia is Alberti tervezése, amiben Bang&Oluvsen bolt van...)
A gép elvileg korábban érkezik, mi is simán elértük volna a 35-ös vonatot, ha nem kévézzuk el az időt...:)
Köszi. Nem láttam a válaszod az előbb, amikor írtam. Menetrendet sikerült kinyomtatnom, kicsit bosszankodtam is, hogy a közvetlen járatot éppen lekéssük, a gépünk menetrend szerint 12:35-kor száll le, a közvetlen járat meg 12:43-kor elmegy Firenzébe. Mi egyébként csak Empoliig megyünk, ott várnak bennünket, mert a szállásunk Vinciben lesz. Következő nap utazunk Firenzébe.
Szia! Az előbb csak a 7-es buszt néztem, azóta meglestem a térképet is, látom, nem a busz vonalán kell lesétálni, le lehet rövidíteni az utat. A Villa Medicibe esetleg be tudtatok menni?
A Pisa-i reptéren csak végig kell jönni az üzletek-kávézók mellett balra, és egyszercsak kiértek pont a vonathoz. Ott rögtön lehet jegyet is venni az automatából, de ne felejtsétek el érvényesíteni (az oszlopon van egy kis szerkentyű, abba kell beledugni!). A vonat onnét indul minden óra 35-kor és 05-kor (ha jól emlékszem), Pisa Centrale kb 3 perc, ott át kell szállni a Firenze SMN-be menő vonatra ( ki van írva a vágány és az indulás az átjáróban, mi kb. 20 percet vártunk), oda már nem kell semmilyen más jegy, ugyanazzal mehetsz tovább. Innét kb. 1 óra Firenze.
Fiesoléból jó fél óra séta San Domenico (de nagyon szép és csak lefelé kell jönni), ha elindultok torony iránt a dóm kupolája felé, nem a főutat követve, hanem jobbra indul házak között egy kis utca. A pizzéria a jobb oldalon volt (lefelé) egy kis téren, a buszmegálló után 20 méterrel, és ott szálltunk vissza később a buszra, ami halál pontosan jár.
Remélem, mindenre válaszoltam, de ha mégsem, kérdezzetek nyugodtan!
Köszönöm szépen a beszámolód, jól jött, mi két hét múlva megyünk. Kérdezni is szeretnék rögtön. Pisa Centrumban az átszállás nem bonyolult? Könnyen megtaláltátok? Jól értem? Lesétáltatok Fiesoléból San Domenicoba, kajáltatok és ott szálltatok fel visszafelé a 7-es buszra? Kb. mennyit jöttetek le? Ha jól láttam a menetrenden, ez Fiesolé végállomástól az 5. megálló, busszal 5 perc, de gyalog?
Köszönöm előre is a válaszod. Ha jut eszembe még valami, kérdezhetek?
Mi épp most tértünk vissza Firenzéből, úgyhogy némi infó, hátha valakit érdekel...
Ami nekem nem volt világos teljesen itthonról, az a Pisa reptérről (Wizz gép ott száll le) való "bejutás" Firenzébe. Nos, nem érdemes busszal menni (lehet, hogy egy picit gyorsabb), mert a reptéren lehet jegyet venni automatából a vonatra (5,80 EUR) és 1x átszállással kb. 1,5 óra alatt kényelmesen bevisz a SMN pályaudvarra.
Mi a Holiday Tourist House-ban laktunk (4 éj fürdőszobábal 260 EUR volt), ami teljesen korrekt volt, pedig kicsit tartottam tőle:) A Santa Maria Novellával szemben volt az épület, teljesen jó szoba, minden nap tiszta törülközőket kaptunk és csöndes volt, a környéken szuper kis éttermekkel, 5 percre a dómtól.
Nem gondoltuk, de megdöbbentő volt az iszonyú mennyiségű turista: sokkal többnek tűnt, mint Rómában! Így mi nem is nagyon mentünk a leglátogatottabb múzeumokba, "csak" a Bargello-ba, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek, mert fantasztikus! Érdemes bemenni a Michelangelo-múzeumba is, de előtte a Santa Croce templomba, mert ott lehet a kettőbe összevont jegyet venni és úgy sokkal olcsóbb!
Jó tudni, hogy szinte minden templomba kell belépőt fizetni (2-3,5 EUR), sőt van, ahol külön a múzeumba (pl. San Lorenzo úgy 15EUR-ba "fájt" fejenként)!
Érdemes felmenni a San Miniato al Monte templomba, szerintem az egyik legszebb Firenzében, és a kilátás sem éppen akármilyen. A 12-es busszal - a SMN pályudvar mellől indul- lehet felmenni, a Piazza Michelangelo előtti megállónál kell leszállni, és onnét 2 perc séta a végállomás. Mi lefelé a 13-as busszal jöttünk, ugyanoda hoz vissza.
Nem szabad kihagyni Fiesole-t, ami 20 perc buszozásra van, de a busz a Piazza San Marco-ról indul (7-es busz, érdemes napi jegyet venni 5 EUR-ért és egy nap megnézni mindent, ami buszos...), és fent gyönyörű kilátás van a városra, de teljesen nyugi van. Kicsit olyan, mint a Rózsadomb, fantasztikus villákkal és egy érdekes Ferences misszionásrius kiállítással a fenti San Domenico kolostortemplomban (ingyenes). A pizza San Domenico-ban (Firenze és Fiesole közötti kis település, le lehet sétálni gyönyörű táj és villák mellett) szenzációs és express sebességgel hozzák!:)
Akkorazt hiszem leteszek Firenzés tervemről, és Forli repülőtérről Bolognába megyünk. Kénytelen leszek akkor ott szállást nézni, és onnan kirándulgatni a környező szép helyekre.
A booking.com-on most nem fogok tudni foglalni, mert nincs dombornyomott kártyám.
Esetleg valaki tud szállást olcsón, ahova nem kell kártya, meg utalni pénzt?
Esetleg magyar szállás?
A vonatpályaudvar környéka az milyen hely? Ott megszállni nagyon gáz??
Jaj, nagyon köszönöm! :) Én az angol oldalain kerestem, talán azért nem találtam. Ezen az általad linkelt oldalon ha rákattintok az Englishre, akkor totál máshova kerülök. :(
Azt olvastam valahol, hogy 12 euróért hetijegyet lehet venni buszra Firenzében. Tud erről valaki valamit? A www.ataf.net-en szégyenszemre nem találom a díjszabást, bérleteket.
Valai busz biztos közlekedik a hegyekben, hiszen vannak közben falvak, de biztos nagyon ritkám jár. Az út olyan, mint a hullámvasút, kocsival élvezetes volt, ha 60-al mentünk, többel nem annyira. És az idő? Hát kocsival is lehetett vagy két és fél. három óra, pontosan nem tudom, de elég fárasztó volt, bár ugyanakkor nagyon kellemes is, a táj erdős, a falvak helyesek.
Pisáért nem nagyon érné meg átutazni az országot, annyi gyönyörű város van Firenze környékén.
Firenzebe is csak Bolognan keresztul tudsz eljutni, mivel kozben hegyek vannak, nincs kozvetlen osszekottetes (vagy ha van is vmi jarat, biztos, hogy nagyon ritkan kozlekedik).
Kerestem a fórumon, de sajnos nem találtam választ a kérdéseimre.
Novemberre sikerült jegyet vennem Forli repülőtérre. Megnéztem a térképet, úgy láttam, hogy ugyanannyit kell onnan utazni Bolognába, mint Firenzébe, így én Firenzét választanám.
DE!!
Nem találok arról infót, hogy mivel tudnék eljutni Forli repülőtérről Firenze központjába. Na meg hogy mennyibe kerül...
Valaki utazott már így?
Firenzében 3 olcsó szállást láttam. Van olyan környék amit messziről el kell kerülni, és nem szabad szállást foglalni?
Pisába is át szeretnénk menni reggeltől estig, láttam, hogy a trenitalia vonat megy, de árat nem ír ki.
Ti hogyan oldottátok meg az átutazást, és mennyiből jött ki?
Nekem egy elég régi útikönyvem van Firenzéről, ami azt írja, hogy a városi és állami múzeumok vasárnaponként díjtalanok. Ezt mára sajnos gondolom már megváltoztatták, ugye?
Köszönöm mindkettőtöknek! Úgy tünik a lehető legjobb kiindulópontot ajánlátottátok a város felfedezéséhez. A blogajánlást is köszönöm, nagyon részletes, színvonalas blog.