Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Ma láttam először, pedig elég gyakran nézegetem a növényeinket. Gondolom, ha a tavunkban lakna már tavasz óta feltűnt volna a jelenléte. Hacsak épp nem most költözött ide. Mindenesetre szép állat, örülök neki. Tőrös darazsunk is "van", egész nyáron repkedett a selyemakácunk virágai között. A szokásos méhek, poszméhek, estefelé kacsafarkú szenderek mindennaposak.
Sziasztok! Egy kis segítséget kérek. Ma fotóztam az őszirózsán ezt a "valamit". Fiatal óriás tőrösdarázsnak néztem a potrohán levő foltok alapján, de a hosszában csíkos tor elbizonytalanít. Kb. méh nagyságú, virágról virágra szállt és szemmel láthatóan nem virágport gyűjtött hanem csak ette a nektárt.
Viszont nem volt jó ötlet begyűjteni. A nálunk honos lepkék hernyói túlélik a telet. Még bebábozódni is lenne ideje, ha báb alakban telel. Ha emlékszel, milyen növényről gyűjtötted, kint lenne a legjobb helye a tápnövényén.
2) hol lehet találni leírást/leírásokat, hogy sikeresen lepkévé váljon a segítségemmel? (azért gyűjtöttem be, mert feltételezem, hogy egymaga a telet nem élné túl)
Nincs se cseresznyénk, se őszibarackunk, úgyhogy lehet, hogy nem is annyira szerencse kérdése. A nyári körtén néha találok, de csak ott rágnak, ahol a madarak már megkezdték.
Nálunk nem szoktak kárt okozni, pedig tele van a komposzt pajorral. Kifejlett bogarak is vannak a kertben, de a kártételük elhanyagolható. A rigókéhoz képest meg pláne.
A rózsáimon viszont sok van, de azokon eszegethetnek, nem látszik meg rajtuk.
A képek nem túl szerencsések, valószínűleg ezért nem tolakodunk a válasszal. De az első bennem kelt egy gyanút. Írd be a képkeresőbe, hogy Anobium. Lesz olyan találat, amely oldalról mutatja a bogarat; elég jellemző, hogy a fej az előtor alá hajlik. Hátha úgy ráismersz. Ha az, nem árt szétnézni az esetleges régi fabútorok, vagy egyéb tárgyak körében, mert olyanba szoktak beköltözni.
Nálunk a körtét szokták kirágni a lódarazsak, az almát eddig még csak a rigók meg talán a szajkók. Legalábbis nem tűnt fel, hogy darázs is ette volna, kizárva nincs.
Itt a körtén is nagyobb a madárkár, a darazsak ahhoz képest nem sokat számítottak, én nem foglalkozom velük.
Már kezdenek a fészkek hanyatlásnak indulni, november elejére az áttelelő leendő királynőkön kívül mind elpusztul. Persze addigra az almának már mindegy.
Itt több nyelven is megvan minden a lódarazsakról:
Kertemben, Jonagold alma termésébe, berágtak nagytestű darazsak. Először azt hittem, madarak teszik. Aztán megláttam bennük a lakmározó rovarokat. Lódarázs vagy más darázsfaj lehet? Szüret közelében sokat nem tehetünk ellenük. Mi a véleménye?