Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
Csábít a gondolat, hogy őszre ha már nem lesz kedvem a faszenes grillen sütni, veszek én is egy lavaköves gázgrillt. Már nézegettem pár helyen 22000- 38000 Ft között van. Nálam inkább a tárolással van gond, mert télre kevés a helyünk mire mire az összes növényt kertibútort bepakoljuk a teraszról.
Eppenseggel le lehet roviditeni - eredetileg ezek kagylo - rak fozesre vannak, megy pulykahoz, van hozza nagy fazek lehet egy egesz 10-12 kg-os pulykat olajban sutni (egeszben) benne. Meg nem csinaltam, nekem a grilles nagyon izlett, maradok annal.
Kapros turos csusza hozza. . .hm. Azt hittem, az a masodik fogas - bar a kepen gyanus volt.
Most keszulok vacsorat csinalni - nem ebedeltunk, mert keson reggeliztunk, igy a vacsora korai lesz - jol meg lett keverve! Flank steak-et teszek a grillre - minimum fuszerezessel, valami kruplival.
Hát nem olvastad hogykapros túrós csusza volt hozzá köretnek?
Amúgy jó a főződ, csak kicsit magas. Vagy leszeded a lábait és úgy mint én láncon lógatva a bográcsot a menyezetről, vagy akár háromlábról is lehet lelógatni a gázrózsára. Ha nem szeded le akkor is jó, csak egy a lényeg, hogy folyamatosan mozogjon a bogrács kicsit , vagy jobban, attól függően mennyire forr a lé.
A csuka helyett nem tudok más halat ajánlani ami pikáns vad ízt ad, mert elég egyedi az íze. Tengeri halat meg nem merek ajánlani, azt lehet Te jobban ismered.
Rácpontyot nem szoktam csinálni, nekem megvannak a kiforrott receptjeim.
Kölönben van még két adagnyi a hűtőben, Tó mániással együtt jöhetnétek hozzánk! :)
Nekunk is van gazos fozes - tenyleg csak a szakmai tudas hianyzik :)). Nem sokat foztem halat itt magyarosan - regebben is inkabb a ferfiak feladata volt (amit helyesnek tartok, mert fozok en eleget, nem?).
Megprobaljuk talan a jovo heten, mert ez a hetvege vizes, de nagyon.
Itt a catfish (harcsa), es a carp (ponty) az ami magyar izu - nem tudom milyen mas hal lenne behelyetesitheto a csukahoz? Tudja valaki?
Szeretnenk egy kobol epitett tuzhelyet kinntre. . .addig is ha tuzon akarunk fozni ott a lehetoseg, ha meg gazon, hat az is OK. A melegben inkabb a gaz.
Tegnap az előzőekben saját kezűleg fogott harcsából és csukából főztem egy pörköltet.
A hagymát olajon megpirítva levéve a bográcsot a tűzről, paprikával összekevervem, majd a bográcsba beleteszek mindent. A halakat, egészborsot, majorannát, babért, sót és gulyáskrémet. Felöntöm vízzel, borács esetén is csak egy ujjnyival hogy ellepje. Nem kell hosszú lé, mert húsz perc alatt kész, és a szaftnak sűrűnek kell lennie.
Ez a főzőrózsám, nagyon szeretek vele dolgozni, mert nagyon egyenletesen lehet vele főzni korommentesen. Most is be van gyújtva és a lángot allig lehet a képen látni.
Szóval kedves ZsuR a negyedik képen láthatod, hogy ha akár halászlevet vagy ha ilyen pörköltet csinálnálsz, akkor így kell a bográcsban főlni az anyagnak.
Amikor elkészült, az ötödik képen látható a végeredmény, majd a hatodik képen tálalva kapros túrós csuszával.
Az összhatás fantasztikus!!!A múlt héten főztam hat-hét kiló harcsábólpörit a szomszédokkal és ők csinálták a csipetkét kaporral és túróval. Annyira tetszett, hogy most a csuszatésztát is így csináltuk. Már tegnap is mondtam anyának, hogy bármilyen pörit főz én így rendelem a köretet.
A tálaláson láthatod, hogy a csuka derekát csak félbevágtam és a harcsa az kocvázva van.
Ha ezek után már nyeltél kettőt akkor ajánlom hogy minnél hamarabb próbáld ki!
Koszonom! Az izlesunk hasonlo - en is ugy eszem a halaszlevet mint te :))
Pont errol beszeltem most a fiammal - most tanulja, hogy hogyan lehet halaszlevet csinalni - hogy a talalasnal a laposabb talat kellett volna hasznalni - es van aki szereti kicsi hagymadarabokkal, nem kell agyonszurni. A tarsasag kicsi volt, hatan voltunk, semmi gond azzal ha a magunk megyunk a bogracshoz szedni levet a tanyerba.
Négy nagyobb, vagy öt átlagos fej. Ha többet raksz édeskés lesz a lé, ami nem jó. A hagymát sem turmixolom, mert akkor betegre felfúj. Ha kiszedem tálba a levet megszűröm és a ress hagymát kirakom egy kisebb tálba, mert én szeretem a lében, így abból szedek.
Amúgy a halat hosszú lapos tálra rakom, hogy jó átlátható legyen minden alkatrész.
Én vagyok a családban aki nem eszi tésztával a halat, csak kenyérrel eszem, ha lehet akkor egy két napos szikkadtal, és mindjárt a lébe szedek is egy halat is. A kedvencem a farok után következő két szelet, ami jó izmos hús minden hal esetében.
34 C°volt a teraszunkon, igaz reggel bő egy óra latt több mint negyven mili esővíz volt a terszunkon hagyott üres pohárban. Mint egy tróposi monszuneső....
Hogy csinálod a halászlevet? Leírom a legjobb receptet, nem tudom Te szoktad e turmixolni, mert én nem vagyok a híve, mert felénk Baján a nem nagyon szokás.
Anyaghányad:
2-2,5 kg, ponty, ha lehet egy halból mert a nagyok nagyon finomak. Múlt héten egy öt kilós derekaiból csináltam, az fantasztikusan sikerült..
1 kg kárász, de csak az íze miatt van benne, főzés után kidobom. Jól beírdalva rakom a lébe, és egybehagyom hogy könnyen kivehessem.
60 dkg törpeharcsa, amit előzőleg egy percig forróvízben a nyálkájtától levakarok.
30-50 dkg csuka
Egy órával főzés előtt besózom a halat, hagymát vizet a adok hozzá. A víz ha bográcsban főzőm max hat liter 4,6 kg-nál.
Forráskor beleteszem a pirospaprikát, ami hat hét evőkanál gyönyörű hazai házi paprika. Mostanság szoktam beletenni egy gerezd foghagymát is, amit régen nem szerettem. ( Öregszem???)
Fl órát fórralom úgy, hogy mindenhol egységesen lobogjon a víz, de ne úgy hogy nagyon, mert akkor szét fő idő előtt a hal.
Tálalás gyufametéltel, amit addig anya főz ki és finom méreg erős cseresznyepaprikával.
Akkor Te olyan vagy mint az én legaranyosabb anyósom!
Az mindig azt mondja hogy a múltkori jobb volt, pedig az is finom amit akkor csinál, csak ahogy írod, ez már pszihológia. )
Egyet biztosra mondok, hogy a hozzá állás az laza legyen, inkább rutinból kell csinálni a kaját, nem mindent méricskélni, megtevezni, meg mindent pontosan csinálni, mert amikor az ember a legjobban akarja akkor biztosan nem sikerül....
úgy mint a múltkor..... (: pszihológia, lehet van benne valami :)
Ma délután kicsit el voltam foglalva, mert én voltam a szakács.
A reggel fogott harcsból, joghurtos szójás Kentucki csirkemellből, kolbászokból, sülthagymából, grillezett paradicsomból, cukkíniből és anya sütötte kenyérből grilleztünk egyet a délután.
Ez volt az első nyári hétvége, mikor tényleg megkívántuk az igazi faszénen sütött grillanyaot.
Hát ezeket a képeket csináltam, hogy meggyőzzelek hogy mi is megadjuk a módját ha kicsit jobb az idő egy nyári hétvégén. :)
Nagyon finom volt! Kicsit lehetett volna tobb let onteni ra a kezdet kezdeten - legkozelebb az lesz. Lehet mindenfele mas gyumolcsbol is csinalni, ki fogom barackkal is probalni. Minel jobban le van hutve, annal finomabb - most fejeztem be az ebedemet vele, es tegnap ota nagyon jol lehult!!! :))
A tejszinhabot nagyon szeretem, azzal csinaltam - de el tudom kepzelni kis fagylalttal is forro nyari napokon. . .
Spicy Beef Tenderloin lesz vacsorara, de nem a sutoben, hanem kinnt a grillen. Harom darabban van a hus, igy egyszerubb a grillen forgatni, meg aztan nem egyforma az izlese a csaladnak :)).
Remelem, az English Summer Puding izleni fog. . .ha nem - hat akkor fogyozunk desszert helyett :))
Ezek meg mar az en kepeim - estere jonnek a gyerekek vacsorazni, ez lesz a desszert, kicsi tejszinhabbal.
Nem kell az osszes le a gyumolcsrol - csak egy lukas kanallal kiszedtem, kicsit hutottem es bele a talba. A tobbit meg tovabb foztem - besuritettem, ha nem lesz eleg a le a talban, teszek meg ra egy par ora mulva.
Vege az iskola evnek - es az evzaro utani napon egy Csaladi Piknikkel szotunk unnepelni. Az ennivalot a szulok hozzak - mindenki iparkodik az "eredet"-ebol hozni valamit. Nekem mar evek ota a magyar uborkasalata az amit viszek - percek alatt elfogy.
Ettem valami indiai izet (mi aneve???), egy gomboc, amiben valami krumpis toltelek volt, nagyon jo fuszerekkel, kicsit csiposen. A desszert (ami nagyon izlett, mert tobbet is kostolam) egy Angol Nyari Pudding volt, egyszeru es nagyon finom:
Hozzavalok: 1/2 kg feher kenyer (szeletelt szedvics), vagy kalacs (szogletes) 6-8 csesze bogyo gyumolcs (ribizli, blackberry, blueberry, malna, eper vegyesen) 1/2-1 csesze cukor, izles szerint, a gyumolcs edessegetol fuggoen 2 evokanal Portoi vagy konyak tejszin - el is maradhat.
Egy nagy uvegtalat (nagyon jol nez ki az ust formajuban) kibelelunk foliaval. A vekonyra szeletelt feherkenyeret vagy kalacsot csikokra vagjuk, es kibeleljuk vele a talat (csak egy soron!)
A gyumolcsot osszekeverjuk a cukorral es a borral vagy konyakkal, es addig fozzuk, amig eppen elkezd szetpattanni - de meg megvan a formaja - kb 5 perc. Kicsit hutjuk, es a gyumolcsot beleszedjuk a kibelelt formaba - eloszor a gyumolcsot, aztan a levet. A tetejet is befedjuk kenyerrel, es foliaval. Egy tanyerral lenyomjuk, a tanyerra tegyunk egy nehezeket (pl egy konzerv.. .ketto. . .kb 1 kg) Legalabb 8 orat hutsuk - majd ovatosan egy talalo talra boritsuk ki. Tejszinhabbal talalhatjuk - de el is maradhat. Nagyon finom!
Itt a nyar!!! Ma 32 fok van a hivatalos szerint - de az en homerom tobbet mutat. Ilyen lesz egeszen csutortokig, aztan jon a kellemesebb.
Tegnap egesz nap vendegeskedtunk. Delelott nalam, "brunch" (valami atmenet a reggeli es az ebed kozott - ameriaki embed, nem magyar) jol sikerult, a vendegek ketto ora utan mentek el - 10:30 korul kezdtunk. Nem voltunk sokan, csak hatan - nekem nagyon tetszik ez a hat-nyolc vendeg, pont a meret amit tudok kezelni, es elvezem is.
Kellemes beszselgetes, az ido csodaszep volt, a kert kellemes hatter volt - mert kinnt ettunk. Pedig hogy izgultam - a fiam, a menyasszonya es a leendo anyos-apos . . .:))
Aztan delutan 6 korul a fiamhoz mentunk at - ugyanaz a tarsasag, plusz a gyerekkori baratja es menyaszonya, plusz a nagyfiam, plusz egy kollegaja - szoval kicsit nagyobb tarasag. A gyerek hamburgert sutott, bordat, krumplit, meg meg kukoricat is fozott. Kezdetnek otthon keszitett salsa es tortilla chips.
Ma nem hiszem lesznek vendegek - de lehet beugranak. Nekem is volt borda bemarinalva, most sutom, kell neki legalabb ket ora, hogy omlos legyen, a csont szepen magatol jojjon ki. Egy kis "stir-fry" zoldseg lesz hozza, desszertnek jegkrem, es vendegul latom a Papust meg a feleseget :))
Először is sütök 2-3 tojásból kisebb tortaformában egy piskótát, amíg sül, beáztatom a mazsolát, felverem a tejszínt. Veszek egy félgömb alakú tálat, alufóliával beterítem. A gesztenyét kézzel átgyúrom, majd kibélelem vele a tálat, úgy, h kb.1 cm vastag legyen. A tejszínbe belekeverem a mazsolát, porcukrot, és a felfőzött zselatin, az egészet a formába töltöm, 20 percre a fagyasztóba teszem. Utána ráillesztem a piskótát, ha nagyobb, levágom a széleit. Másnapig hűtőbe teszem, kiborítom, felmelegítem a csokit, belekeverem az olajat, leöntöm vele a sütit, majd meghűtöm. Fincsi!