Keresés

Részletes keresés

Jani301 Creative Commons License 2026.06.03 0 0 54570

Lehet tényleg kihalunk ...

Picit gondolkodom kellett mit hozhatnék példának . Hát nem sok van .

De , ytu-n vannak videók komoly markolók törött gémeinek javításáról .

Az nem flléres eldobható áruházi cucc . Azt javítják .

Autószerelőt nem tudok példának hozni ,mert az már nincsen is csak lehúzós béna alkatrészcserélők .

De ! A komoly  munkagépeket ,javítják , gémek törnek . 

Gémek csapjait is már inkább helyszínem fúrják vonalba , de kinézem én az eu ból hogy már azt is tilos lesz javítani .

Környezettudatosak leszünk , és gátlástalanul termeljük az eldobható szemetet .

Hagyományos eszterga szerintem termelésben nincsen már sehol , a "fejlett" nyugati világban !

De mondjuk a papucsos pakisztánok na azok nem igen dobnak ki semmit .

Na de a sokszögeszterga valóban nem rúg labdába a cnc mellett .

Ma elcsaltak egy lakóház átalakításhoz . Gyökér kőműves volt az ész . Magas volt neki egy majdnem csigalépcső vízszintes kereszt főtartója mittudom én két centivel . Mondom a marhának azt nem szabad elvágni , ő elvágja .

Mondtam a főnőknek akkor elvágom én ,mert úgyis szarul vágja el ,ne csesszen ki velem .

De kitámasztattam egy létrával előbb az egész fost .  UTÁNA FELKÜLDTEM A FŐNÖKÖT NÉZZE MÁR MEG MENNYIT MOZDUL AZ EGÉSZ HÓBELEVÁNC HA FELMEGY RÁ .... 

Na mikor visszaértünk inverterrel , mondtam az észlénynek hogy a statikus mondta ott tilos elvágni és kuss lett .

A főnök gyereknek halkan mondtam ,én vagyok a statikus .

A kisebb építkezéseken ez a megszokott értelmi színvonal . De azért vannak ismerőseim olyanok is akik korrekten dolgoznak . Egyiknél csak egy begerendázott ,be béléstestezett födémet kellett kompletten felemelni öt centit :) Még betonozás előtt .

Ott odaadta segíteni az értelmes kőművest ,ahhoz nem kellett fél nap hogy megoldjuk ,némi előkészület után .

De látszott a szemükön a kétség ,és a várakozás mielőtt elkezdtük , lehet nem én voltam az első akit megkerestek a problémával . Egyébként duplán volt gerendázva a födém a fesztáv miatt ,azért nem okozott különösebb problémát .

Csak akkor szoktak megkeresni ha komoly a gond , és nem az számít mibe kerül . 

De ki akarok már ebből szállni , de nem hajthatok el mindenkit .

Megint sok marhaságot írtam ,de ebből nem lesz gondom ,de a nyomorult sokszögesztergából még lehet :(

Holnap kiderül :(

Szép napot mindenkinek !

Előzmény: toothgaabor (54569)
toothgaabor Creative Commons License 2026.06.02 0 0 54569

A cnc esztergák világában már nincs miért sírni, 10 év és szinte alig lesz aki odaálljon egy hagyományos gép mellé.... 

Előzmény: Csuhás (54563)
vaskukac Creative Commons License 2026.06.02 0 0 54568

Rajtad igazán nem múlott a dolog, amit tudtál, segítettél az ügyben. Köszönöm még egyszer.

A telepen dolgozó emberrel beszéltem, de akkor már a törőhelyen volt a gép valami konténerben. Azt mondta, hogy addigra eléggé összetörték, nincs értelme foglalkozni vele.

A hirdetéskor kellett volna elcsípjem, de sajnos az én anyagi lehetőségeim is végesek... Egy időben nem megy minden. Elértem sajnos oda, hogy néha árban/időben a vasteleppel se tudok versenyezni.

Mindenesetre kár érte, az biztos.

Hírmondónak azért marad nálam sokszögesztergából, és van egy sokszögköszörű is. Eddig ennyit tudtam tenni a "sokszöges dosszié" érdekében. :)

Előzmény: Jani301 (54565)
tycon2 Creative Commons License 2026.06.02 0 1 54567

Ezt a kényszeres géptörési mániát már a szocializmusban sem értettem. Ott ugye az volt az ideológia, termelőeszköze ne legyen senkinek aki nincs a brancson belül. Amerikában a filmekben látom, repülőgépek garmadája rohad a mezőn, ugyanígy autók. Lehet, hogy szerszámgépek is. Egy régi jelenséget azért elmondok. Fiat Croma (azt hiszem) alkatrészek kellettek. Elmentünk Bolgnába. Beengedtek nagy nehezen e borzasztó nagy telepre bontani. Egy 3x3 méteres ponyvára 2 napig bontotunk. Az odzkodás oka elsősorban az volt, biztos lopni akarunk. De hát nem. És aztán rénézesre a kupacot beárazták, és hugyért elhoztunk mindent is. Miután kiderül, rendes emberek vagyunk, nem lopni jöttünk. Ott belövi a felemelt autóba a töskét az olajteknőbe, a hűtőcsőbe és kiszárítja. Utána prés.

szabad paraszt Creative Commons License 2026.06.02 0 0 54566

Hat egy muhelyfelszamolasban segedkeztem es most mar ertem ezt a folyamatot, azt hiszem. Ott vannak az orokosok, akiknek nem kell, eloszor azt hiszik egy vagyont fognak keresni, mert meg is csak szerszamgepek ezek. Am kiderul, hogy azert nem mai gyerekek, nem ernek vagyonokat, alkatreszutanpotlas nehezkes, mert altalaban mar a gyarak sem leteznek, amik anno gyartottak oket. Azutan jonnek emberek, akik mindent is kitalalnak, hogy miert kellene nekik adni mindent ingyen, a legtobb orokos nem kereskedo, hamar eleguk lesz ebbol a herce-hurcabol es az ezzel egyutt jaro emberi talalkozasokbol. Ennek ket kimenete lesz altalaban: odaadjak aron alul csak tunjenek el a szamukra hasznalhatatlan gepek, vagy megy a vastelepre (bar ez utobbi sem olyan egyszeru am, mert a vastelepek nem jonnek erte, szerezni kell valakit aki erte jon, vagy onkoltsegen elszallitani).

Jani301 Creative Commons License 2026.06.02 0 0 54565

Hirdették ,nem kellett senkinek .

legalább egyet láttam élőben .

Ja és tanultam ,  ezután hallgatok .

Gondolkodom , de nincs jó válasz majd még engem tolnak le :(

Jani301 Creative Commons License 2026.06.02 0 0 54564

Hát , jó nem tudom mit mondjak . Itt nincs jó válasz :(  Max telefonon .

Előzmény: vaskukac (54562)
Csuhás Creative Commons License 2026.06.02 0 0 54563

Sírni volna kedvem amikor olvasom hogy egy ilyen különleges magyar szerszámgépet beolvasztanak...

Előzmény: vaskukac (54562)
vaskukac Creative Commons License 2026.06.02 0 0 54562

Sajnos nem jártam sikerrel, időközben már előkészítették törésre, onnan már nincs visszaút.

Köszönöm a segítséget ez úton is!

Előzmény: Jani301 (54561)
Jani301 Creative Commons License 2026.06.01 0 0 54561

e-mail: info@s-metal.hu 7622 Pécs, Légszeszgyár u. 34. Tel: +36 72 532-071. Fax: +36 72 532-073 e-mail: info@s-metal.hu 7700 Mohács, Budapesti országút 12 ...
Steel Metal Kft.: 

Olivért keresd . Beszéltem velük ,de szerintem nem tudtam emilt küldeni ,de látom írtál .

Előzmény: vaskukac (54560)
vaskukac Creative Commons License 2026.06.01 0 0 54560

Rendben, küldtem e-mailt az itt szereplő címedre.

Előzmény: Jani301 (54559)
Jani301 Creative Commons License 2026.06.01 0 0 54559

Az úgy megy valószínűleg .

Előzmény: vaskukac (54558)
vaskukac Creative Commons License 2026.06.01 0 0 54558

Egyben kihoznám, ha még nem törték össze.

Köszönöm!

Előzmény: Jani301 (54557)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54557

Csipegetőkanállal rakodnak , késszán nincsen rajta , tokmány sem .

Megkérdezhetem a telepvezetőt , de leginkább a gépesen múlik . Tulajnak ez egy doboz cigit sem számít  , a markolók közt nem igen lehet bontani .

Mik a szándékaid ? Egyben gondolom vihető , de nincsen biztos helyen ott semmi .

Volt hogy mire megfordultam ,már a törőben volt egy eszterga .

Sokáig biztosan nem lesz meg .

Hetente biztosan bemegyek , de hétfőn akkor rákérdezek .

Előzmény: vaskukac (54556)
vaskukac Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54556

Fene aki megeszi, annak idején ezt a hirdetést néztem, de eltűnt, és azt hittem elkelt.

Próbálj meg légy szíves utána kérdezni, hátha nem törik össze addig!

Köszönöm!

Előzmény: Jani301 (54545)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54555

Egyébként kösz ! Meglett apám kiscsepeljének  blokkja , meg egy majdnem komplett fej a legújabb billenős asztalú FO ra , hozzá egy jó B18 as kúpú ,nem is görbe orsóval . Meg még egy csomó dolog .

Kell az a pálesz ,felfújtam magam ,beljebb pakoltam ,egy kis helység ajtójából :)

Előzmény: tycon2 (54541)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54554

Sok ilyen videót láttam . 

Egy olyat is ahol azt mutatta nem fog stimmelni a végén a fogszám . Még előmunkálva is ugrott fogat .

Előzmény: szimizso1 (54550)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54553

Talán kb 2 éve lehet feltettem ide a rajzot . De nem tudok itt keresni . Talán 24 fogú 

Egyelőre még a csigát sem találom ,az jó volt .

Van egy rendes nagyobb gép is abba lehet összehozok valami hajtást . 

Nagyhasú lomis kolléga levette róla a csigahajtást a méhben ,hajtó kereket elszórták .

Asztalát a csipegetőkanál összenyomorgatta ,de az már helyre van állítva .

Nemrég néztem fűnyíró önjáró hajtást de az lehetett kb 20 fogú . 

Köszönöm szépen  felajánlást !  Ha igazán kell ,biztosan megoldom .

Előzmény: Vetesi75 (54551)
Vetesi75 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54552

Az osztókör és a fejkör kerületének különbsége 2*Pí*M. Sugár irányban felejtős. Érintő irányban fogást véve még a matek is kijöhet.

Előzmény: szimizso1 (54550)
Vetesi75 Creative Commons License 2026.05.31 0 0 54551

Tapasztalat, hogy jó érzés egy szalagfűrészt birtokolni. A szomszédok idegrendszerére is jó hatással van, mert lényegesen kevesebbet van elővéve a flex. A fűrészlap is tud visítani , de az elviselhetőbb.

A csigakerék rajzát, ha megtalálod megoszthatnád, hátha valahol belebotlok egy hasonlóba, amit be tudnál építeni.   (20 fogú ? 2M? 2,5M? Dp.? Furat, tengelytáv?)

Előzmény: Jani301 (54547)
szimizso1 Creative Commons License 2026.05.30 0 0 54550

Régebben láttam egy videót a youtubeon, ahol egy menetfúróval készítettek csigakereket egy kis menetes tengelyhez. Nagyon egyszerűen készült. A csigatengelyhez méretezett bronz gyűrűt készítettek, és a késtartó tengelyét használták a szabadonfutó csigakerék tengelyének. A tokmányba befogták az adott méretű menetfúrót, és a csigakeréknek valót a gyűrű szélességének a közepéhez igazították a magasságot a menetfúróhoz képest. Majd egyszerűen elindították az esztergát, és közelítettek a menetfúróhoz. A menetfúró forgácsolta a gyűrűt, és közben forgatta. Addig mentek a fogással, amig a menetfúró rádiuszáig el nem értek.

Előzmény: Jani301 (54549)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.30 0 0 54549

"Szöszmötöltem vele vagy egy fél órát, de végül olyan jól sikerült hogy a marónak befűrészelgetett másik csiga szinte csak a sorját vitte le amikor a végén összejárattam a szabadon futó csigakerékkel."

Itt írta . Ez az a szabadonfutó , lefejtőmarás utánzat ,amit gördülő marásnak hívok ,egy régi szakkönyv alapján .

És valóban szépen dolgozik .

Előzmény: jalpar (54548)
jalpar Creative Commons License 2026.05.30 0 0 54548

Szép, mint minden, ami a kezed alól kikerül!

A fogazáshoz szögbe állítottad a vertikálfejet? Vagy egyenes fogakkal is jó a kapcsolat?

Miért kellett két csiga? Vagy, ha az csak egy csiga, akkor mi az a hiátus a közepén?

Előzmény: Csuhás (54532)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.30 0 0 54547

Igazad van mint mindig :)

Sok olcsó újabb csigahajtásnál szinte csak egy ferdefogú kerék a bronz csiga .

Rosszul esett tegnap a beszólás , nem is emlékszem mikor ittam felest utoljára :) De hát , ki hogy gondolkodik ugye :(

Igazából leginkább a szomszédaim egészségi állapotán segítene a szalagfűrész . Kevesebben kapnának agyvérzést :)

Ma bemutatkoztam egy új szomszédnak :) Gazsi ismerőseim nem bírtak kihozni a szűk lépcsőn , fordulóval , egy kidobott vegyes kazánt . Egy kis falasencúg meg egy lánc , már rég kint van ,szét akarták flexelni ... Ingyen segítettem ,semmit nem ér szinte az egész .

Közel vagyok a hetvenhez , de nem hinném hogy néhány tonnás gép még gondot okozna .

Változtak a prioritások .  Jobban érdekel már hogy rendet tegyek legalább magam után , de így is marad egy kisebb méh telep :(

De az agyagedény 40x40 es zártszelvényt megívelem még mankóval is , van már vagy 100 kiló anyag hozzá .

Nem esztergálgatnék csapágyházakat , csak lesz valami a "raktárban" :) 

Hatlukú teherautó első kerékagy 50 es csapágyfurattal ,egyik patika a másikat csapágyháznak akartam ,de egy anyagból van a csapágy külső gyűrűjével ... (dupla kúpgörgős ) A kapu kész lesz ,csak van még annyi időm :( 

Prakside kis flex is van , vagy őt ,egy még megy :) De van márkás is ,a beszólók kedvéért , de jobban  kijövök a kilenc ezres praksidékkel .

Előzmény: Vetesi75 (54546)
Vetesi75 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54546

"gördülő lefejtéssel akartam" Szerintem majdnem mindegy, mert a hengeres csigával az is csak pontszerűen érintkezik.

Előzmény: Jani301 (54543)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54545

https://szerszampiac.hu/hirdetes/sokszogeszterga-2461534

Törölték már a hirdetést ,de ez a gép az ,

Előzmény: Jani301 (54536)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54544

Talán szabadszentkirályon árulták sokáig . Az volt furcsa hogy a szegnyereghez is meg egy meghajtó tengely . 

220 / KILÓ ABBAN AKÁR TUDOK SEGÍTENI ,HA MÉG MEGLESZ . A bontogatást azt nem nagyon szeretik ,de nem biztos hogy lehetetlen . A főorsóház tetején vannak kapcsológombok , a géptáblát láttam ,én .

Előzmény: vaskukac (54537)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54543

Gördülő lefejtéssel akartam , de a lendületem az fogyott el igazán ,meg hát úgyse kell már .

Előzmény: Csuhás (54539)
Jani301 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54542

Na ,ez nem volt szép ! Megpróbáltam ,csak már a lefejtő maró gyártásnál elakadtam . :)

Haver meg komplett működő gépet vett a méhbe .

De van flex ... ha annyira zavar hogy megkérdeztem .

Meg hát majd megpróbálom elővenni a keretes fűrészem .

Eh , akkor elmondom nemrég komplett osztófejet ,csúccsal sem hoztam már el a méhből sem .... na . 

Ez rosszul esett azért ! Ok nem kell semmi ,még ingyen  sem ,még ha fizetnek sem ,basszus !

Előzmény: tycon2 (54541)
tycon2 Creative Commons License 2026.05.29 0 0 54541

Tetszik, hogy ha valaki csinál valamit, akkor már mint a muslica, rögtön kiszagolja a pálinkát, hogy neki is töltsenek.

Előzmény: Jani301 (54536)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!