Én a 'számháborúra' gyanakszom, mint hibakiütközések okozója. Mármint, hogy fene fenét eszik is, időközönként egyre nagyobb verziószámmal kell megjelenni (talán pszichés okok miatt azt gondolják, hogy a nagyobb számmal rendelkezőre többen váltanak, mert talán stabilabb/fejlettebb?), de a hajszolt váltások miatt már nincs idő minden op. rendszeren, vagy több különböző hardveresen összeállított gépen ellenőrizni (bár ez utóbbi miatt nem lehetne gond), így becsúsznak hiányosságok, amit az al-verziókban javítanak, ha elég számban 'visítanak' miatta.
Ami azt illeti, a Te utolsó mondatodnak némiképp ellentmond a 7689-esé. Mondjuk, nekem már korábban is volt olyan véleményem, hogy a Firefox újabb verziói egyre szarabbak. És másoktól is hallottam már ilyet. Nem véletlen, hogy egyre többen használnak inkább valami mást helyette.
Csatlakozok. Itt is frissült. Igaz, azóta nem tudom a füleket egymás között 'húzogatni', valamint bezárás után a feladatkezelőben ki kell lőnöm a futó folyamatok közül, de talán a 45.01-gyel meggyógyul.
"Ráadásul Hitman válaszából kiderült, hogy egy jól beállított gépen nem okoz gondot a frissítés. (Sőt abban sem vagyok biztos, hogy a frissítés okozta a gondot. Legfeljebb éppen akkor jött elő valami)."
Látod, én is pontosan azt ecseteltem arlo-nak, amit Hitman is mondott. Magyarán szólva, hogy biztos hogy nem a frissítés okozta a problémáját.Hanem valamilyen szemét programféreg, ami hasonlíthat ahhoz, mint amilyen nekem is volt!
Mert arlo így fogalmazott valahogyan: "[...]csak azt a belenyúlkálós vacakot nem bírom egyelőre sehogyan sem leirtani róla[...]". ---> Vagyis arlo egyértelműen programféregre gyanakodott, ami beásta magát a Firefox-jába! Mert arlo-nál sem a frissítés okozta a bajt, ebben biztos vagyok, éspedig azért, mert a Firefox Frissítéskezelője ami a Súgó menüből nyílik, csak és kizárólagosan hivatalos(!) Firefox-támogatói oldalról frissíti a szoftverterméket, a Firefox-ot. Tehát marad a programféreg a gyanúsított.. ! ((És a múltkori esetemnél és is egy hasonlatos programféregtől vettem búcsút, amikor kiirtottam!!))
De tudod mit? Majd ha arlo megoldotta, kérdezzük meg tőle, mit talált! Egymás panaszaiból is lehet tanulni, a vírusok meg éppen az a kategória, ahol sohasem tudhatsz eleget, mert mire meglátod a következő vírusgenerációt, a régiekhez viszonyítva már biztos megint tudnak valami új csalafintaságot, amilyet addig még nem... .. ! -- Sajnos... .. De ezért kell egymástól is tanulnunk, mert az egyik eset megoldása közelebb vihet a másikénak a felgöngyölítéséhez... ! ;)
Na ez legalább rövid volt, tömör és lényegre törő.
Ami Arlot illeti nem fog sokra menni a segítséggel. Egyrészt két részletben történt, amiből az egyik is túl sok, a másik, hogy a segítségnek feltehetőleg semmi köze az ő gépén történt jelenségnek.
Ráadásul Hitman válaszából kiderült, hogy egy jól beállított gépen nem okoz gondot a frissítés. (Sőt abban sem vagyok biztos, hogy a frissítés okozta a gondot. Legfeljebb éppen akkor jött elő valami). Azért a FF fejlesztő csapatában sem csupa idióta ül.
"Ja, a frissítés most sem sikerült, mert az nagyon ki van kapcsolva nálam, csak ezt a belenyúlkálós, elállítgatós szart nem bírtam még végleg leirtani."
Akkor figyeljél légyszi ide, arlo!
Adok egy megoldási receptet a programkártevődre, mert régebben nekem is hasonló volt.
A megoldáshoz ezt a receptet kövessed, csak legfeljebb nálad a kártevő neve nem Media Plus, Media Buzz, Media Play lesz, hanem valami más, ami a telepített programok közé települt fel önmagától(!), és onnan is irtható ki!!! Az meglelése a Firefox bővítményekben vagy kiterjesztésekben bujkáló egyik összetevő, és a telepített programok között lévő programok nevének körülbelüli egyezése alapján lehetséges. A Kiterjesztések között Media Player 1.1 volt az enyémnek a neve. Media Player 1.1 ---> Mögötte áll: Media Play, Media Plus, Media Buzz; a "pontos" nevüket pedig nagyon szeretik ám változtatni!
Ebben a hsz.-ban lépésről lépésre leírtam anno, hogy akkor nálam mi hozta meg a végleges eredmény!! Ez után már nem tudott "visszaköltözni"!!
Próbáld meg így leszedni, meglátod, sikerülni fog!!!
Egy kis magyarázat, hogy az Adblock Plus mire jó, és mire nem!:>>
Később azután volt még egy hozzá hasonló kártevő-"vendégem" is, nevezetesen a "Police"-vírus, amelyik rendőrségi intézkedés számítógépes változatának adja ki magát, de közben helyesírási hibás a weboldala amit beolvastat, no és persze az igazi rendőrök nem így dolgoznak. Itt a "MediaPlus"-szal az volt a közös pont, hogy ő is az "Előzmények" tárolóba dugdossa be sorozatban a parancsikonjait, és ezeket is ugyanúgy kézileg kellett kiirtanom onnan!! Erről a számítógépes barátom elmesélte, hogy még elég olcsón megúsztam, mert a következő lépése ezután már az Asztal eltüntetése, utána elsöpri a Start Menüt is, és a Windows alól ezután már nem tudok kiirtást kezdeményezni. Ott volt a szerencsém, hogy két percet sem vártam az első lépése után, és máris leállítottam a Feladatkezelő segítségével a böngészőt, aztán újraindítottam, de rögtön beléptem az "Előzmények" tárolóba, és az előzmény-parancsikonok közül a "Police"-vírusét (fekete lakat-ikon jelöli meg, és még talán a "Police" név is) azonnal kiirtottam mind egy szálig az összes előzmények (Ma, Tegnap, Egy hete, Egy hónapja, stb., ...) közül az összes előzmény-parancsikonját, majd rögtön víruskeresés, és CCleaner következett, utána természetesen Windows-újraindítás. Szerencsémre ezek után a "Police"-vírus sem (ahogyan a "MediaPlus" sem) tudott visszajönni többet!!!
Azt írja, neki bajt csinál a Firefox-frissítés, mert átállítgatja az alapértelmezett kezdőoldalt, meg más gubancot is okozott nála.
Énnekem akárhányszor frissült (sőt én magam veszem erre rá a Súgó menüben lévő Frissítéskezelővel!!!), soha semmi bajom nem volt vele, ha frissítette magát, vagy ha én frissítettem őt (ez tkp. mindegy...)!
Egyszer volt vele ilyen gondom, de az nem a frissítésekből származott, hanem beszedett valami férget, aminek Media Buzz, Media Play volt a neve ami mögötte állt a telepített programok között (kéretlenül települt ocsmány szemét ganaj kártevőprogram volt, és a Firefox kiegészítői között vagy a bővítményekben, vagy a kiterjesztésekben, de inkább ezen utóbbiban, Media Player 1.1 néven rágta be magát. A médiához csak annyi köze volt, hogy minden reklámszemetet a nyakamba öntött, de úgy ám, mint hogyha "bőségszaruból"(!) hullott volna a nyakamba az "áldás", és énnálam is átvariálta a kezdőoldalt is. A végén már rá sem ismertem a Firefox-omra, úgy "elvarázsolta"!!! Hosszú volt kideríteni, hogy mi állt a hátterében, de a végén sikerült. A telepített programok közül kellett kiirtanom az egyszer Media Plus, másszor Media Buzz, harmadszor Media Play nevű kártevőprogramot, mert háromszor is visszakéredzkedett, végül legutoljára vírusirtó használata, a Windows újraindítása, és legvégül a már nagyjából kitisztított Firefoxban az előzmények közül az általa berakott előzmények kiszűrése és letörlése követte ezt utolsó lépésként, ami után már sohasem tudott visszatérni. Amíg ezt meg nem léptem, addig nem használt az általa becsalogatott "reklámdzsungel"(!!) ellen sem az AdblockPlus használata, sem semmi más, még önmagában a vírusírtó sem. A totál tisztításnál a Media Buzz letörlésén és az előzmények kitörlésén volt a hangsúly. Onnan ismertem fel hogy a Media Plus, Media Buzz, meg a Media Play áll mögötte, hogy a három közül az elsőként települő Media Play-nek, és a kiterjesztések közé befurakodott(!) Media Player 1.1-nek a neve között egyezést véltem felismerni, amely legnagyobb szerencsémre beigazolódott. Az én "tesztemen" ott bukott meg a kártevő, hogy amikor a Media Player 1.1 kiterjesztést letiltottam(!), akkor rögtön megszűnt a nagy reklámhadjárat! Na, mondom, ha már tudom mi segít átmenetileg, akkor leljük meg a gyökerét is, és így lett meg a telepített programok közötti keresgélés után a Media Plus kártevő-program. Miután megleltem, utána: --> akasztás!!!
Nem valami hasonló baj lehet arlo-nál is? Csak azért kérdezlek meg erről Téged, mert énnálam önmagukban csak a frissítések még soha semmilyen bajt nem csináltak!!! Tehát Őnála ezek szerint akkor valami kiirtandó kártevőnek is kell lennie!!!!
Oké, mindent értek, köszönöm. Az elemzés akkor olyan nála, mint egy "homokozó" üzemmód, azaz a próba-futtatáshoz hasonlít, amikor látod mi lesz, de még nem élesben hanem próba módban?A leírtak alapján ilyennek képzelem el.
Azt én is tudtam róla, hogy a bepipáltakat törli, és a pipa nélkülieket békén hagyja. Azt nem tudtam, hogy pontosan hová szabad, és hová tilos vele belekalamolni, mert ezzel belenyúlhatsz az általa hibásnak diagnosztizált Regisrty-bejegyzésekbe is.
A JAVA-t tudom mire való. Egyes szoftverösszetevők futtatásához szükséges szoftverkörnyezet, olyasmi mint a Net Keretrendszer (ez például a Freemake Videoletöltőhöz, és hát még.... pár más szoftver futtatásához szükséges), csak más. Van-e pl. Apache Open Office-od? Abban például a "Tündérek" (ezek ugyanolyan varázslók, mint amilyenek a Microsoft Office-ban vannak, csak itt "Tündérek" a nevük) futtatásához kell a JAVA. Enélkül nem tudod elindítani, futtatni őket. Persze az Apache Open Office többi része nem igényli a JAVA-t, csak a "Tündérek"... .
A böngészőválasztásról:>>
-- IE-t én sem használok, mert az Internet Explorert alapból gányolmánynak tartom, mert nálam eddig még, legalábbis a régebbi verzióiknak, minden vírust "eredményesen" [ :-( :D ] sikerült összeszedniük, így aztán az új verzióinak a használatától is végképp elment a kedvem. Nem tudom, hogy sírja-e, vagy nevessek-e inkább rajta, de egy biztos: elkerülöm, mint a harapós kutyát vagy mint a tüzet, mert a használata nekem eddig CSAK BAJT(!!!!) okozott mindig. ---> A védekezés módja:>> IE használatának a teljes elkerülése, harapós vírus- és kémprogramszűrő használata (nálam AVG Internet Security 2015 vagy most már 2016), M. Firefox és G. Chrome használata, kettő közül nálam a M. Firefox az alapértelmezett.
-- A Mozilla Firefox és a Google Chrome pártján állok, és mindig mindkettőt frissítem is rendszeresen. Egyéb totál mindegy hogy melyiket használod, mert a kezelőfelületüket is és a gyorsaságukat is egymásról másolgatták át (nem tudom hogy melyikről melyiket), de mostanra már úgy hasonlítanak egymásra, mint két iker tojás.
(( -- Operát egyszer próbáltam ki: az eredmény az lett, hogy 10 perc múlva uninstalláltam, mert agyalágyult megszokhatatlan módon van összeállítva a kezelőfelülete... ! :( :-D )) -- Írni is csak így, zárójelben írtam róla... .. .
Skype-ot nem használom, mert egyszeri próba után arról is teljesen negatív tapasztalataim születtek róla... .. Rendszeresen elszálltak az User-fiókjaim, a végén tizenkettő is lett belőlük, de egyiket sem lehetett használni, mert sohasem fogadta el a jelszavamat... .. ! A hiba mindig a frissítés utáni újratelepítésekor, vagy a frissítések sima telepítésekor jelentkezett.... ... ! :( :-D Ha csevegni akarsz, akkor ezerszer jobb választás a "Facebook-Chat" ("Messenger" a másik neve, így is nevezik, mivel messenger-alapú Facebook-os szolgáltatás)!
Ma megint próbált frissülni a Firefoxom. Ezt onnan tudom, hogy mindent összerondított a skintől a beállítások nagy részéig, döntött a kezdőoldalamról, arról is, hogy hova mentse a letöltéseket, majd századik alkalommal közölte, hogy az új oldal, lám csak, megújult.
Kikáromkodtam magam, aztán visszaállítottam mindent olyanra, ahogy szeretem, legalább a kiegészítőimet ezúttal nem bántotta. Rutinosan csinálom, kész protokoll van már rá, 10 perc se kellett a rendrakásra.
Ja, a frissítés most sem sikerült, mert az nagyon ki van kapcsolva nálam, csak ezt a belenyúlkálós, elállítgatós szart nem bírtam még végleg leirtani.
"Én meg nem véletlenül kértem, hogy mutasd meg,..."
Na erről a kérésről nem tudtam, mert akkor segítettem volna. De most sem késő. Nézzük! Amikor behívod a Ccleanert, valami hasonlót látsz:
A lényeg, hogy fent van két gomb: Windows, mellette Alkalmazások. Most a Windows az aktív. Ahol pipa van, azt fogja majd törölni a tisztítás, ha elindítod. Az Internet Explorernél, ha rendben működik, kiveszed a pipát a sütik mellől, mert nem akarod, hogy törölje őket. Az ideiglenes fájlokat szerintem nem érdemes meghagyni. Én az előzményeket is töröltetem, mert nem szeretem, és nem használom az IE-t. És ugyanilyen szemmel végigmegyek a listán, és töröltetem, amire feltételezésem szerint nincs szükségem.
Ezután áttérünk az Alkalmazásokra. Ezen csak azokat az alkalmazásokat találod, amik a gépeden telepítve vannak:
A FF és az Opera ugyan ott van, de nem használom, majdnem mindent töröltetek. Ugyan jelszavakat sem mentek alattuk, de azért békén hagytam őket. Azt hiszem, abból sem lenne bajom, ha töröltetném.
Az alapértelmezett böngészőm a Google Chrome. Ott az égvilágon semmit sem engedek törölni a tisztításkor. Az Alkalmazások csoportban (most a képernyő alján láthatóra gondolok) az Acrobat és az Office, amit rendszeresen használok, ezért ezeknek a törlését is letiltom. A java nem tudom, mit használ, de inkább békén hagyom, a Skype-ot alig használom, hagyom törölni.
Ezután jön a tisztítás. A képernyő alján látsz két gombot. Elemzés, és tisztítás:
Az elemzés csak megmutatja, hogy mi lenne a tisztítás eredménye. Ha úgy látod, hogy rendben van, akkor indulhat a tisztítás.
Nem véletlenül javasoltam a Ccleanert, ahol beállíthatod, hogy pl. csak a FF sütijeit törölje, míg a többit hagyja békén.
Ez igaz, viszont ha ez a cél, akkor ehhez nem kell a CCleaner, mert ezt a Firefox alatt is meg lehet tenni, sőt, ott még azt is meg lehet mondani, hogy mikori sütiket töröljön.
"Nem véletlenül javasoltam a Ccleanert, ahol beállíthatod, hogy pl. csak a FF sütijeit törölje, míg a többit hagyja békén."
Én meg nem véletlenül kértem, hogy mutasd meg, hogy a Ccleaner-t hogyan kell beállítani. Nem sokat használtam eddig, 4-5 alkalommal hónapokkal ezelőtt még, de az egyik esetnél engedtem hogy belenyúljon a Registry-be is, mert ott sejtettem a hibát, utána meg egy programot újra kellett miatta telepíteni.
A Ccleaner-nek temérdek beállítása(!) van, időbe telik, míg kiigazodik rajta az ember.
Akkor megnyugodtam, ha a jelszót nem a sütikben tárolja. Nem tudtam, hogy azt más módon menti el a Firefox. (Az megint más dolog, hogy melyik panellapon tekintheted meg.)
De miért kell a kérdés kapcsán találgatni, elméleteket és filozófiákat gyártani? És mindezt végtelen hosszan, szószátyár módon. Egymást követő 4-5-7 hozzászólásban. Miért nem lehet 2 mondatban kérdezni? Aki tudja a választ, az előbb fog egy értelmesen feltett kérdésre válaszolni, mint az elmélkedésekkel teletűzdelt zavaros fejtegetésre.
Egyébként a Cookiekat, ha gond van, nyugodtan törölheted. Nem okozol vele bajt magadnak, legfeljebb azt az apró kellemetlenséget, hogy egyes korábban megtekintett oldalak és az előzmények listája elvész, egyes mentett jelszavakat pedig újra meg kell adni. A fiókhoz való hozzáférés pedig a sütik eltávolításával sem szűnik meg. Persze, ha nincs meg a jelszavad, az más eset. De azt nem szokás a sütikre bízni.
Nem véletlenül javasoltam a Ccleanert, ahol beállíthatod, hogy pl. csak a FF sütijeit törölje, míg a többit hagyja békén.
Azért voltam a megoldással bátortalan, mert a Jófogás az nem fórumozásról szól, hanem egymással való üzletelésről, adok-veszek nyélbe ütni való vásárlási lehetőségekről, és ha egy hibás javítási lépés miatt többé nem tudtam volna hozzáférni az "User"-fióklomhoz, akkor a kapcsolatok hiánya miatt kútba eshetett volna egy-két folyamatban lévő üzletkötés, amiről már elkezdtünk egymással megegyezni.
Szóval ott ennek tétje is van!!
így inkább kérdezgettem amit nem tudtam, de a felhasználói fiókot meg a hozzá tartozó Jófogásos "Postaládát" nem mertem kockára tenni... .. .!
Mert nem tudtam elsőre (mivel először csináltam még ilyet), hogy utána ha újra elfogadom a sütihasználatot, akkor hibátlanul használható lesz-e az oldal, és mert először nem teljes takarítást akartam végezni, csak a hibáért felelős rossz sütiket kiszűrni és kitörölni.
MS Office alatt is van pl. "Hibakeresés és javítás..." nevű szoftverdiagnosztikai- és javítófunkció, akkor a webböngészőkbe is miért ne készíthetnének egy hasonlót a programozók... ! --> Igazam van?
Megjegyzem tanulságképpen, hogy nem ártana ha a böngészőket úgy alakítanák ki, hogy legyen benne egy homokozó-üzemmód az egyes weboldal-kezelések teszteléséhez, amibe egy kis diagnosztikai rutint (mármint futtatható programkód-rutint) beépítenének, amivel egy amolyan hibakeresési üzemmódba állítva a böngészőt, lehetne vele tesztelni a kiegészítőket, kiterjesztéseket, bővítményeket, előzményeket, sütiket, szóval mindent, ami általában beleszólhat az egyes weboldalak működésébe.
Mert és sem tudom még most sem, hogy melyik süti csinálta a zűrzavart, csak azt tudom, hogy a régi 39 darabos sütilistában szereplő 34 darab "fennakadt" süti között van a hibás süti (39-5=34 darab fennmaradó hibás-gyanús süti!), és ez túl nagy választék a kézi hibakereséshez (mivel most frissen a jó sütijeim száma csak 5 darab süti). Esetleg beépíthetnének a böngészőkbe olyan funkciót is, amelyik az egyes sütiknek a létrehozási dátumát is kilistázza a tulajdonságaik között, mert ha ismerem a hiba keletkezésének csak a körülbelüli időpontját is (melyik héten, melyik pár napon belül, akkor a dátumos rendezéssel és keresgéléssel igencsak hamar meg lehetne találni a "kakukktojás"-sütit!!
Megoldottam azzal a problémát, hogy kitöröltem a süti-ágak közül a jófogásét "szőröstül-bőröstül", minden benne lévő sütijével együtt, és most újra beléptem a jelszavammal, azt újra rögzíttettem, belépés után rányomtam a sütik használatánál és tárolásánál a "RENDBEN" gombra, és kipróbáltam egy általam érdekelt hirdetésen az üzenetküldést:újra működik! :)