Agárdy Gábor kiváló színművészünk halálával ismét eggyel kevesebben vannak a Nemzet Színészei. Ismét tippelésre kérlek benneteket: vajon kit választanak Agárdy Gábor utódjaként a Nemzet Színészei közé? Szeretném azonban a szabályokat egyértelműen rögzíteni, ezért arra kérlek benneteket , hogy maximum 3 nevet jelöljetek meg az általatok vélt valószínűségi sorrendben. Első körben azok között fogok sorsolni, akik a "nyertest" első helyen eltalálják. Ha ilyen nincs, akkor értelemszerűen a második és a harmadik helyen megjelölt személy számít. A nyertesnek küldeni fogok egy Agárdy Gáborról szóló könyvet. Legyen szerencsétek! :)
Huszonéve jó ötletnek tűnt ez a díj meg a bekerülési rendszer. De számomra kezd ez az egész egyre morbidabbá válni, ahogy halnak ki folyamatosan a díjazottak.
Igen ezek kétségtelen összefonódások. Már a kezdettől fogva. De kicsi ez a színészszakma (is) ahhoz, hogy egymást ne ismerő, valaha együtt ne játszó, de ugyanakkor (a nemzet számára) mégis kellően ismert művész legyen valaki ebből a szakmából. A kérdés inkább az, hogy a belterjességgel párhuzamban kellően érdemes művész-e az illető a titulusra.
Ennek a döntésnek kifejezetten örülök (hiszen gyakorlatilag száz százalékosan egybevág az én elképzelésemmel) és kívánom, hogy nagyon-nagyon sokáig viselje, életörömtől kicsattanva ezt az igazán megérdemelt titulust!
Ha van belterjesség, ami számomra kvázi mindenek felett áll, az a Benedek-Szacsvay-Molnár Piroska trió.
Amennyiben ma délután egy és öt óra között sem lát napvilágot a hír az újonnan megválasztott Nemzet Színésze kilétéről, hivatalosan is megnyitom a sopánkodási, méltatlankodási célzattal létrejövő dehátmileszmár ülésszakot.
Nem szoktam szigorú precizitással, árgus szemekkel figyelni ezt a korszakos eseményt, de amire vissza tudok emlékezni, szinte mindig a temetést követő hét első két-három napjának valamelyikén, jellemzően kora délután érkezett a közlemény a megválasztás lezajlásáról.
Valahol olyasmit olvastam, hogy mintha Benedek Miklósnak is ugyanaz a tüdőbaja lenne, mint ami Balázsovits Lajost elvitte.
Örök kérdés, hogy az arra egyformán érdemesek közül valaki esetleg az egészségi állapota okán kvázi "elsőbbséget élvezzen"-e és ha akár hajlanának is ilyesmire a döntnökök, hányszor, milyen sűrűséggel "fér bele" ezt a szempontot súlyozottabban figyelembe venni.
Ernyey külfödlre ment. Balázsovits mehetett vona, de nem ment. Szerintem méltányolni akarták Balázsovits pályáját, és az igazgatói szerepét a Játékszínben. És azt, hogy ahogyan elbánt vele a NER. A díjak tekintetében sanyarúbb sorsa van Kovács Istvánnak. Neki is kijárna már valami!
- Balázsovits Lajos igen rövid ideig viselhette a Nemzet Színésze címet (2022-2023). Felesége Almási Éva 2016-tól. (Érdekes, hogy a kitüntető cím 23 éves fennállása óta még nem volt ilyen, hogy egy házaspár mindkét tagja megkapja. (Bizonyára jól jött a két, nem kevés pénzbeli juttatás, a nyugdíj mellé?!)
- Említést nyert lentebb Ernyey Béla neve is, mint a címre esélyes??!! Meglepett a színész nyilatkozata:
" Nekem nincs magyar állampolgárságom – rukkolt elő egy meglepő állítással Béla. – Osztrák van, és azt soha nem fogom feladni. Ugyanúgy megvan a bécsi otthonunk, mint a budapesti, de tagadhatatlanul többet vagyunk most itt, mint Bécsben. Megszoktuk, nekünk ez a kétlakiság nem fárasztó. Mondják: jaj, Bécs olyan messze van! Pedig két kilométerrel közelebb van, mint Debrecen. Ha német nyelvű színész vagy, akkor megszoktad, hogy Bali és Mexikó között dolgozol. Forgathatsz Írországban, Angliában, Dél-Franciaországban, náluk nincsenek távolságok, hívnak, indulsz, és akkor ott élsz. Jó kitörni abból a bezártságból, amit a kicsi országok jelentenek. "
Ernyey Béla lehet még 81 évesen is sármos, vagy akár jól öltözött, csak nem a Nemzet Színésze.
A jeleneteit egy ország kívülről fújja - kérdés, ez értékmérő -e, mert Sas Józsiét is. :)
Eperjes ripacs lett, Hegedűs iszonyú maníros, ez van. Koltai sem kiemelkedő, eléggé a humoros irányba mozdult el, miután elkerült Kaposvárról. De ő legalább egy kedves ember.
Aki k jó volt az itt felsoroltak közül, az Kulka (például), sajnálom a betegségét.
Nagyon teátrálisak a színészeink, és sajnos a filmvászonra is ezt viszik fel, ahol eszköztelenebbül kellene játszani. Plusz többnyire gyenge forgatókönyv (főleg a párbeszédek terén) és rendezés. Ami kiemelkedő általában, az az operatőri munka.
Én tisztelem és kedvele Gálvölgyit! Láttátok már a Hullaégetőben? A jeleneteit egy ország kivülről fújja. Nagy színész! Van akinek nem tetszik az, hogy gondol valamit a világról és el is meri mondani! Megérdemelné a Nemzet Színésze díjat, ahogy Koltai, Bálint András, Bendek Miklós, Eperjes Károly, Hegedűs D. Géza, Gálffi László, Koncz Gábor és többiek is!
Törőcsik Mari egy zseni volt. Schubert Éva jó színésznő volt, szívből örültem, hogy megkapta a Kossuth-díjat. Venczel Veráért fájt a szívem, mert többet érdemelt volna! Ez egy szubjektív pálya. Kár összehasonlítgatni színészeket! Kinek a pap, kinek a papné...