Keresés

Részletes keresés

Palási Creative Commons License 2020.02.02 0 0 17172

Ok. ,de ezt engedélyeztetni is kell !

Azzal hogyan állsz ?

Előzmény: plepi (17170)
plepi Creative Commons License 2020.02.02 0 0 17171

plepi Creative Commons License 2020.02.02 0 0 17170

Sziasztok!

Gáz fűtés beszerelése előtt állok.

Tervrajz megvan már.

Oldalfali kivezetéses lesz a kéményem ,evvel kapcsolatban lenne kérdésem mert nekem és a szerelőnek sem egyértelmű a tervrajz.

Indíto idom  80/125 cikkszám Bosch cikkszám 7716780184 eddig oké.

Elenörző és tisztító nyílás  80/125 Bosch cikkszám 7719002760 eddig oké

Könyök idom 80/125 Bosch  cikkszám 7719002766 ez is oké

Egyenes toldócső Bosch cikkszám 7719002764 ezt nem értem miért írt 1 métereset.

Vízszintes kivezető Bosch cikkszám 7719003673 ezt egy készletben lehet megvenni teleszkópos és ebbe már van könyök indító idom is.

A fal kb 40 cm vastag a csőnek még kb 40 cm ki kell lógni utca felől kazán rácsatlakozás felől 20-30 cm ez így 1 m 10 cm.

ide írta az egy méteres toldócsövet a teleszkópos készletet amit kb 60-70 cm ki lehet húzni ebbe a készletbe benne van az indító könyök akkor minek rajzolt  vagy kér bele indító idomot.

Ugyan annyiba jövök ki anyagilag mint ha tetőn keresztül vezették volna ki.

Alapi42 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 17169

Nézd  egyes vállalkozók eleve   kémény marásra vannak beállva.... igaz  csak pár centit tudnak lemarni a kémény belsőből. De néha az is segít.

Az áraik pedig csillagászatiak  - 30 - 50 eft / fm

Egy kémény rendbe rakata   150  - 200 eft. A tégla kéményé !

A vályog egy lágy anyag  fúrni könnyebb.

Írtam hogy ügyelni kell a megfelelő falvastagságra  a fal min 150 mm -nek kell lennie.

Óvatosan, nem püfölni !

" azt tudom, hogy maganak mar semmit nem csinalhat az ember hivatalosan" 

Ez egy tévhit,  amit a kéményesek terjesztettek.

Egy kéménynek jónak kell lenni, ennyi és nem több !!

Szerencsére   pár éve helyretették a kéményeseket, de nem eléggé.

Aminap jöttek volna ellenőrízni, pechemre nem voltam otthon.

Erre egy új időpontot jelöltek mag... a megszólítás  . kedves ügyfelünk.... ügyfelük a halál.

Nem véletlen,   nagyon vékonyjégen tevékenykednek jogi szempontból.

Előzmény: sujgojo (17168)
sujgojo Creative Commons License 2020.01.30 0 0 17168

koszonom a reszletes leirast. termeszetesen vegyes a kemeny, irtam is.a felso resz tegla es bontando. megfontolom amit irsz, de meg at kell vizgalnom, hogy eleg stabil-e a valyog

te csinaltal hasonlo eljarassal kemenybelelest?

azt tudom, hogy maganak mar semmit nem csinalhat az ember hivatalosan, legfeljebb a takaritast, de mivel itt fatuzeles lesz nagy homersekletu egessel es nagy huzattal, a co miatt nem aggodom. gaz mar sose lesz ebben a faluban, kemenyseprot pedig meg nem lattam. tehat minden veszely kizarva:)

Előzmény: Alapi42 (17167)
Alapi42 Creative Commons License 2020.01.30 0 0 17167

Helyezz el a meglévő  vályog kénybe egy  kereskedelemben kapható  megfelelő méretű  pl. 180 mm-e s füst csövet  és  megoldódik a problémád .

Mint írtad  vályog, de hol alul biztos ,de felül kizárt. Már 100 éve se voltak annyira szegények az emberek,  hogy legalább a felső  - főleg a tetőn kinyúló részt ne téglából csinálták volna.

Ha tégla akkor a külső részt ajánlatos  legalább át építeni.

Az épületen belül ?  Hát a jelenlegi járat   nagy valószínűséggel kevés, de fúrással megoldható.

Hogyan ?  

A kiszemelt acélcső,  amit a kereskedelemben füstcsőkén árulnak előlép fúró szerszámmá.

Az alsó végét flex -szsel kifogazod  mint egy fűrészt ( mint egy korona fúró ) és óvatosan forgatva fúrsz lefelé.    A  2  m-es cső ha majdnem eltűnik csatlakoztatod a következő elemet. Nagy valószínűséggel 2 esetleg  3 db. elég a padlástérben és a tetőn kinyúló rész pedig a legegyszerűbb téglával visszafazod.

Bent az épűletben a csatlakozó nyilást  fúróval és flesszel kialakítod  a tisztító nyílást hasonlóan, majd egy szabványos  kémény ajtó.

A régi vályog kémény helyén lesz egy majd szabályos bélelt kémény.

ha kérdezik mond hogy ősidők óta ez van. Egyébként is kinek mi köze hozzá.

Kéményt egyébként csak szakember építhet …. másnak  … pénzért.

Magadnak ??   Van némi joghézag.  Viszont baleset ne legyen … tűz  és CO mérgezés, mert akkor a törvény szigora lesújt rád, ha életben maradsz.

Ja a vályog kémény falának minimum   25 cm  nek kell lenni, mert a másképpen semmi sem marad belőle !

Sok sikert !!

A natúr fűstcső  nem megy sok ok miatt  !!

Előzmény: sujgojo (17166)
sujgojo Creative Commons License 2020.01.30 0 0 17166

fatuzelesre cserepkalyhahoz keresek kemenyt. egyelore a schiedel SR-nel tartok, az egyik legolcsobb, szigeteletlen. a kozetgyapot szigeteles plusz 30eFt lenne, ami nekem sajnos szamit.

ki mit gondol, indokolt lenne a szigetelt kemeny es ha igen miert? a fizikara vagyok kivancsi, a propagandat ismerem es tudom hogy lassan mar nem is szabad szigetelesnelkulit epiteni.

most egy omladozo valyog/tegla kemeny van. a keresztmetszet is kicsi, de mar megtanultam igy is a begyujtast. a kalyha egy hetvegihazban lesz, tipikus felhasznalas, aminek meg kell felelnie: megerkezem, 0 fok a hazban, innen kell begyujtani. azt gondolom, ha eddig ment, akkor egy szigeteleltlen, nagyobb kemennyel elvezet lesz. ha meg meleg a haz, akkor ugyis megvan a szukseges huzat. tehat kvazi felesleges a szigeteles.

Palási Creative Commons License 2020.01.24 0 0 17165

Ki fogja bírni , ne aggódj !!

Előzmény: gvetv001 (17164)
gvetv001 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 17164

Köszönöm az infókat.

A kéményem egy kb 80x30cm-es téglatestként nyúlik a tetőn ki. Ebből az egyik oldalon a vegyes tüzelésű kazáné (ezt kéne ugye kiégetni), a másik oldalon a gázkazán kéménye (egy acélcső látszik alul a nyílásba nézve).

Aki kiégetné, ő mondta, hogy lehullik a vakolat, amikor égetik. Tartok attól, hogy mekkora kárt fog ez okozni...

csiba00 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 17163

Nálam csak vakolt és festett a kémény fala a lakáson belül. Ott semmi baj/gond nem volt, csak jól átmelegedett. De nem a tégla felülete égett. 

Előzmény: gvetv001 (17161)
csiba00 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 17162

Nekem ebből az infóból a legbizonytalanabb a gázkémény. Hogy kell elképzelni? Van egy 2 lyukú kémény. Az egyik a vegyek kazáné a másik a gázé? A gázban milyen anyagú a bélés? 

Nálunk tavaly cseréltünk gázra és 2 lyukú szintén a kéményünk. A kéményes kérdezte, hogy mik a terveim a másik lyukkal. Mondtam, hogy valószínű egy légtérfűtéses kandallót fogok majd betenni a lakásba és annak lesz használva. Mondta, hogy akkor ezután ő nem javasolhat mást, mint hogy nem a szimpla gázkéményt tegyük bele a másik lyukba. Lehet ott olyan hőhatás a kandalló kéményében - akár egy kéménytűz -, amit a gáz egyszerű bélése már nem bírna el és elképzelhető, hogy megolvadna.

Ennek nézz utána, mielőtt begyújtják. 

Előzmény: gvetv001 (17160)
gvetv001 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 17161

ÉS a vakolat, csempék? :(

gvetv001 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 17160

Tetőtérbeépítéses a ház. Kb 9 méter magasan a kémény csúcsa, és persze a házon belül megy végig, gyakorlatilag a közepén, a gázkémény mellett.

Nincs bélelve a kémény, felül elhúzással. 

Kibírja ezt a ház??

Előzmény: csiba00 (17159)
csiba00 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 17159

Tűzre :)

Milyen a kémény, milyen állapotban van? Van bélés, vagy sima tégla? Házon belül hol megy? 

Nálam 1x volt kéménytűz, amikor nem szándékosan gyulladt be. Eléggé tele lett a gatya. Kb. 11 m magas savállóval bélelt kémény volt. A hang az égés közben valami brutális és a rezgés, vibráció is. Így, hogy savállóval volt bélelve, és a láng nem direkt a téglát égette, baromira átmelegedett a tégla. Amikor már a végefelé égett, akkor a huzat lövellte ki a kéményből az égő, izzó lerakódásokat, kátrány darabokat. A kéményből kilógó saválló cső vörösen izzott. Nekem mindez éjszaka történt, de lehetett úgy is látni, hogy korom fekete füst távozik a kéményből vastagon. 

Előzmény: gvetv001 (17158)
gvetv001 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 17158

Sziasztok!

A jövő héten jönnek hozzánk kéményt kiégetni, hála a volt tulajdonosnak :(

Mire számítsak?

eger.jeno Creative Commons License 2019.12.31 0 0 17157

Köszönöm !

Előzmény: Varek1 (17156)
Varek1 Creative Commons License 2019.12.30 0 0 17156

Gyakorlatilag semmit. A furánflex béléseket elhúzásos kéményekbe tették , vagy a mohó bélelők oda is ahol nem volt  szükséges.

Ha megvan a szelvény,  akkor   elvileg középen megy egy cső a füstgáznak, lefelé pedig a maradék szelvényen lefelé az égéshez szükséges levegő.

""tudomásom szerint - alkalmas a gázkazánhoz ? 

Igen így van !!

De mivel a projekt terv köteles a tervező véleményét se ár  figyelembe venni.

Elvileg járható az út.   Viszont az áramlási számításokat nem fogod elkerülni, az ilyen számítások pedig bizonyos kéményesek privilégiuma. A bevétel miatt ehhez csökönyösen ragaszkodnak... ha más végzi  visszadobják.

tehát  van egy  2. emeleti lakás a 3 emeletesben , így a kémény hossz lehet  a födémig  1,5 m   + a födém   0,3 m  +  a 3. em födémmel. úgy 3,5 m  + a padlás   mondjuk 2 m az annyi mint 6.5 m. Oda vissza  13 m belefér még   2 irányváltoztatás 1 + 1 m -rel / bőven számolva /, tehát  15 m ellenállás  legyőzendő. A gyártók általában 30 m -ben adják meg a rendszer ellenállását.

Tehát lehet még bőven tartalék.

Egy földszinti   vagy első emeleti lakásnál, főleg ha a ház 4 emeletes, már  kiélezett a helyzet, nem biztos hogy megfelel. A cső a csőben kialakítás !!

Előzmény: eger.jeno (17155)
eger.jeno Creative Commons License 2019.12.30 0 0 17155

Köszönöm a válaszod. 

Részleteznéd egy kicsit, hogy - mivel a kazán leendő helye mellett van a világító udvar - a szétválasztott eseteben mit is kell csinálni a meglévő furanflex béléssel? Vagy egy teljesen új bélést kell csinálni ? Miért ? Hiszen a furanflex - tudomásom szerint - alkalmas a gázkazánhoz ? 

Előzmény: Varek1 (17154)
Varek1 Creative Commons License 2019.12.29 0 0 17154

Megoldható !

Tehát a jelenlegi kémény furánflex -szel van bélelve. Ez jó a hagyományos kazánhoz a kényes konvektorhoz,. A konvektor milyen parapet vagy kéményes  ?

Ja ebből :

" A kémény jelenleg nincs használatban," tehát a konvektor parapetes  .

Akkor anno felelegesen volt az a kémény bélelve.

Egyáltalán mit nézett az a seperő ?

Nos a lényeg  a bélés nem használható, hanem a kondis kazánnak megfelelő bélelés Kell.

Ez lehet koncentrikus  … ha elfér e jelenlegi kéményben vagy szétválasztott, azaz az égés levegő jöhet a  világító udvarból.

Az árát jól meg fogják kérni.

Vagy lehet az un.  MIKA kazánnal tovább lépni. Az mehet az egyik konvektor helyére.

Azért azt tudni kell hogy hatalmas lakás fűtésére nem való....  nagyjából 55 nm a határ.

Azon azért el töprengek ha nincs használva kémény mit minősített az a seprő !

melevíz  ?   Annak a termelése ,

A problémát komplexen kell kezelni.

A ja az a szép fényes  rozsdamentes kémény ajtó  ! Az is a seperők túlterjeszkedése, nyilván anno rábeszéltek valakit erre.

Előzmény: eger.jeno (17153)
eger.jeno Creative Commons License 2019.12.29 0 0 17153

Sziasztok !

Adva van egy budapesti 2. emeleti - a ház 3 emeletes - lakás, és egy furanflex bélelésű kémény amit tavasszal a kéményseprői ellenőrzés jónak minősített. A kémény jelenleg nincs használatban, rendelkezik egy 'hagyományos' csatlakozással, illetve alatta egy rozsdamentes kémény ajtóval. A lakás fűtése jelenleg konvektoros. Tervezem a továbblépést kondenzációs kazánra. A kazán friss levegő bevezetése megoldhat a kazán mellet lévő világító udvarból. A kérdés, hogy a kazán kémény kivezetését  lehet-e csatlakoztatni, és hogyan az említett hagyományos kémény nyíláshoz?

Jenő

csiba00 Creative Commons License 2019.12.12 0 0 17152
De ki lehet takarítani. Pl égetéssel. Mással nagyon nem szeded le.

És kb azért is probléma, mert a kátrány megjelenése egyenlő azzal, hogy nem jó a rendszered, nem jó a tüzelőd, nem jól használod a rendszered.
Előzmény: Gprinter (17151)
Gprinter Creative Commons License 2019.12.12 0 0 17151

Először is köszönöm szépen a választ.

Módosítom a dolgot és a javaslatot megfogadom.

kérdés: a 3 méter cső mindenestül vagy hődob+3 méter cső.

Elvetett dolog kérdése tisztánlátás véget:

A kátrány miért probléma? Azt nem lehet kitakarítani a csőből? 

Köszönöm.

Előzmény: Varek1 (17144)
csiba00 Creative Commons License 2019.12.12 0 0 17150

Ezt a mondatodat, hogy kell értelmezni? Kicsit belezavarodtam a végén. 

"csak hogy tudjátok . Mo. -on a sikeres öngyilkosság a vezető ok a maga 3000 sikeres öngyilkossággal. Sok a közlekedési baleset, sok a vasúti , csak az  jó 50 feltt. sok az építőipari a maga majd 100 esettel." Mi 50 és mi 100?

Előzmény: zöldeskékek (17147)
Égető1 Creative Commons License 2019.12.12 -1 0 17149

És a németországi hamú rendőrségről hallottál ?

Itt ezen a topikon volt egy topiktárs aki ezzel büszkélkedett /példálódzott hogy bezzeg a nímetek , azoknál ha az illető nem megfelelő  fűtőanyagot használ,  gyün a hamú rendörség,  mintát vesz, analizál és ha nem megfelelőnek véli az elégetett anyagot gyün a hatalmas bírság.

Ez még a 'béke' időkben volt jó 15 éve.

De lehet amilyen lököttek,  tényleg ezzel is foglalkoznak még,  aztán a sok léhűtő szép lassan felfalja őket.

Olyan jó nézni a hatalmas beton és acél túskókat.

Ez kellett nektek nímetek ! ?

Még régebbről. Úgy  50 éve volt egy 'hívő' kollégám. Hitt a szovjetúnió nagyságában ( na ez reális volt ) meg hitt a  szovjetúnió halhatatlanságában,  annak nagyszerűségében, hitt a fényes kommunista jővőben. Nekünk hitetleneknek mesélte eccer ebéd közben, hogy  :

Bezzeg Moszkvában ha valaki utcán üvegből iszik azonnal beviszi a rendőr. Ott fegyelem van, nem teketóriáznak. Persze az utcai alkohol fogyasztásra gondolt.

Mi meg tátott szájjal hallgattuk, hogy mi van ott , aztán folytattuk az ebédet.

Előzmény: Edisons (17148)
Edisons Creative Commons License 2019.12.12 0 0 17148
A környezetemből indultam ki, itt vidéken per pillanat semmi gond az ellenőrzésekkel.
Persze ahány település ez úgy változhat.
Pestet azért hoztam fel példának mert itt a fórumon is olvastam nem egyszer hajmeresztő példákat. Példának okáért Főkétüsz.

Városi legenda, tehát látom jól tájékozott ember vagy.
Nyugodtan néz fel youtubera van fenn video kéménytűzekről.
Akár elég megnézni a hiradót nem egyszer volt róla szó.
Bár csak legenda lenne.
Rengeteg a troger, trehány tulaj.
Ez akár igaz új házak épitésénél is, meglepődnél.
Basznak rá mit hogyan.
Ha jól tudom tetőablak kémény mellett már kötelező, anélkül a kéményseprő át sem veszi.
Persze jöhet rá a válasz a minek az... városi legenda, 20éve sem kellett....
Pontosan a mentalitással van a baj.
A másik probléma szerinted hánya fűtenek valóban csak száraz fával?
Megsúgom nagyon kevesen.
Legtöbben vizes fa, fa hulladék vagy akár szeméttel tüzelnek ugyanúgy szétbassza a kéményt.
Előzmény: zöldeskékek (17147)
zöldeskékek Creative Commons License 2019.12.12 -1 0 17147

Hogy te majd 2 hónapos  hozzászólásra reagálsz , nem semmi.

Tehát véded a vidéki kéményeseket az egy dolog.

a bp.-i kéményesek el maffiásodtak.

Kémény tüzek ?  Ez is egy városi legend  egy múltbéli esemény mára vetítése .

a mai  mobiltelefonos világban csak lenne fen a neten erről kép ha sűrű lenne.

De nem sűrű.

Tény hogy a régi világban ez egy komoly veszély volt. akkor amikor a lakosság  98 % a szilárd tüzelést alkalmazott télen , tavasszal nyáron és ősszel. mert nemcsak fűtöttek hanem főztek és vizet is melegítettek. tehát a szilárd tüzelésnek lényegesen nagyobb jelentősége volt mint manapság.

az összegyűlő korom kátrány ha jelentő mennyiségű volt meggyulladt  és főleg   a száraz időszakokban  kéménytüzeket is okozhatott.

aztán a kéménytűzből ritkán lett tető tűz abból pedig még ritkábban  falu vagy város tűz … tűzvész.

Nos ezért hozták létre már majd 200 éve az intézményes kémény seprést.

Tehát a kéménytűz a felgyülemlő  éghető anyag miatt van.

aztán telt az idő háttérbe szorult a szilárd tüzelés, a kéményseprők viszont  csökönyösen őrzík  az állasaikat.

jöttek ás bajok- mérgezés néha gázrobbanás, de ezek azért lényegesen ritkábbak mint az egyéb szintén baleseti  nem természetese halál.

csak hogy tudjátok . Mo. -on a sikeres öngyilkosság a vezető ok a maga 3000 sikeres öngyilkossággal. Sok a közlekedési baleset, sok a vasúti , csak az  jó 50 feltt. sok az építőipari a maga majd 100 esettel.

A kimondottan kémények miatti nem éri el a 20 fős halált. ez nagyjából azonos a mustgáz által okozottal. az s úgy 20 körüli. Nagy port vert fel a korai őszi mohácsi polgármester CO2  - mustgáz mérgerzéses halála.

Jó pár éve a fővárosi kéményesek nemes egyszerűséggel a szénmonoxidot és a széndioxidot összekeverték.

Mondják már újra udvarolnak a  k.geri gyereknél… elvégre az is egy fővárosi cég, de egyenlőre a kanos vén  rendezők viszik a prímet.

Az csúnya Orbán  eléggé megtépázta a kiváltságaikat. Volt is nagy sírás rívás  a világvégéről.

Tény viszont hogy 20 -an évente meghalnak   CO mérgezésben.

A dokik hibájából viszont évente néhány százan.

Ettől függetlenül várjuk a jutubra a kéménytüzekről való felvételeket. Sőt várjuk a kémények tetején ügyködő kéményseprőkről is a felvételeket.

Ja hogy nagyon ritkák !

Nehéz elkapni a ritka pillanatokat !

Előzmény: Edisons (17145)
csiba00 Creative Commons License 2019.12.11 0 0 17146

Ezt az 5 méter hosszú fal menti elvezetést, hogyan kell elképzelni? Lenne egy 5 m hosszú vízszintes szakaszod a kályhacsőből, amibe azt szeretnéd, hogy a füstgáz áramoljon?

De összességében én sem javaslom, hogy ilyeneket csinálj, mert kátrányt fogsz gyártani. szerintem a szükséges hőt még a kályhán belül kell elvenni és utána, ahol a füstgáz kilép arra törekedni, hogy a lehető legrövidebb úton és függőleges szakaszon, minél kevesebb töréssel, könyökkel kilépjen a szabadba. 

Előzmény: Gprinter (17143)
Edisons Creative Commons License 2019.12.11 -1 0 17145
Azért ez így nem teljesen igaz.
Persze megértem azt is akinek ez a véleménye a pesti kéményseprő maffiáról.
De itt vidéken pl balaton mellett mindig jöttek tisztességesen tisztitani, nem csak felületesen ellenőrizték.
Sajnos sok a troger felhasználó is, aki baszik a kéménye állapotára stb.
Elég csak megnézni sokszor a hiradót, kéménytűz miatt baleset stb.
Igen is fontos az évenkénti rendszeres tisztítás!!
Nem hülyeség a megközelithetöség sem pl, tetőablak, kéményseprőjárda sem.
Én pl tető felújításnál rakattam mind a kettőt.
Kinn németeknél ez teljesen alap. Családi házaknál nem véletlenül, szinte mindenhol van.
Itthon meg höbörögnek az emberek 30-40éves kéményeknél hogy ugyan már minek az.
Meg különben is nehogy már a befőtt rakja el a nagymamát.
100éve sem volt rá szükség, ennyi erővel lehetne újra tömés házakban lakni....
Nálunk sajnos a felfogással van a baj.
Előzmény: zöldeskékek (17120)
Varek1 Creative Commons License 2019.12.11 0 0 17144

Nem jó megoldás !

A szilárd tüzelés  égéstermékét korlátlanul hűteni lehet, de nem tanácsos. Kátrány gyár lesz akkor.

Elég egy hő -dob is.

Mennyi lesz az égéstermék hőmérséklete  ?

Az sok változótól függ.

A tüzelő anyag  égés hőjétól /fűtőérték, , a tüzelés intenzitásától stb.   Lehet annyira tüzelni, hogy az az OSB meggyullad. Ezért min. 5 cm távra de inkább 10 cm-re ne legyen  az éghető anyag.

Így ha  pl. 160 -as az a kályhacső,  akkor  egy  300 luk kell oda . Vagy több. Itt lehet egy acéllemez , pl   400 x 400  x 2 mm rajta egy  170 -es  mm kerek luk. az OSB viszont 300 mm -es 

A kinti csövet viszont szigetelni illik… különben  megint a kátrány.

Ez a szigetelés sem ördöngösség. Ásványgyapot paplan rá a csőre, dróttal rögzítve , majd egy alulemez burkolat.

5 cm szigetelés elég.

Viszont a benti 5 m kissé túlzás - talán a seperők meg sem engedik, a kinti viszont jelenleg ismeretlen.

Javaslat.

Bent  3 m natúr cső egy hődobbal, legalább kettőhelyen konzollal /bilinccsel rögzítve,  kint viszont legalább  5 m. Függőlegesen. Azt is ililk min. kettőhelyen rögzíteni.

Amit mint fentebb írtam,  szigetelünk.

Előzmény: Gprinter (17143)
Gprinter Creative Commons License 2019.12.11 0 0 17143

Sziasztok!

A segítségetekre lenne szükségem.

A műhelyembe szeretnék venni egy DENVER kályhát. Annak a kályhacsövét 5 méter hosszan szeretném a fal mentén elvezetni majd, majd ki a szabadba. A kályhacső első 3 méterén lenne "vízkeringtetéses hulladékhő hasznosító regiszter". Ez majd bele lesz vezetve radiátorba. A kérdés az lenne hogy megsaccolható e valahogy hogy a szabadba kivezető ponton kb hány fokos marad a cső, illetve hogy milyen szigetelő kialakítás lenne szükséges a cső köré, ugyanis egy osb lapon menne ki.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!