Keresés

Részletes keresés

helgaanyu Creative Commons License 2020.12.02 0 0 31831

Dekorációnak szánt mandulafenyő csemeték kaphatók a Pennyben. 1500 ft/db. 

Fotót sajnos nem sikerült feltenni..... 

 

55judit Creative Commons License 2020.11.26 0 0 31830

Sajnálom hogy most neked kevés termésed lett. Idén mások is panaszkodtak erre. Hirtelen nem tudom hogy itt, vagy a  nálunk  is termőben olvastam. Különös hogy nálam ezen az 1 fán sok lett. Az utolsó szedést még meg sem számoltam. Majd ideírom.

 

Ráéreztem hogy hogyan tudom nagyon lassan kiszárítani. Ha teljesen kiszárad, akkor is  omlós marad. Nagyon szeretem, de az a fajta amit tőled kaptam, ízesebb volt. Várom a Nikita bemutatkozását, mert többek szerint az a legfinomabb fajta.

 

Most olyanok vannak az aszóban amiken látszik hogy kicsit megcsípte őket a fagy. Kissé puhultak, és a színük kicsit üvegessé változott. Ebből is egy jó tapasztalat lesz.

Előzmény: zotya papa (31829)
zotya papa Creative Commons License 2020.11.25 0 0 31829

Örülök neki gondoltam,hogy rájössz  a jó aszalási módszerre.Kicsit lassú a folyamat de megéri.

Szombaton töltöttük fel az aszalókat és ma lett kiszedve és az újabb adag berakva.3 vödör Mercatelli.

Gyümölcs nincs több . Vasárnapig meglesz:)

Előzmény: 55judit (31827)
meszi67 Creative Commons License 2020.11.25 0 0 31828

Szia. Néhány száz forintért lehet venni mechanikus kapcsolóórát /konnektorba kell bedugni és abba kell csatlakoztatni a fogyasztót/ azzal minimum  15 perces időközökkel be lehet osztani a nap 24 óráját. Az üzemszünetekkel viszonylag könnyen be lehet szabályozni egy megközelítőleg állandó hőmérsékletet.  

Előzmény: 55judit (31827)
55judit Creative Commons License 2020.11.25 0 0 31827

Úgy tűnik, megvan a sikeres aszalási módszerem. Naponta 2x is kikapcsolom a gépet 2-3 órányi időre, és éjszaka sem megy. Most szedtem ki az aszalványt. 10 szeletet megettem más-más helyről, nem voltak csersavasak. Nem lehet a termosztátot szétszedni. Azt mondta fiam hogy ha szétfeszgeti, lehet hogy el is rontja. Biztattam hogy vegye alacsonyabbra a kezdő hőfokot benne, de nem lehet sajnos. Csak a datolyaszilvához meleg a gép, máshoz megfelelő a hőmérséklete. Nincs más, kapcsolgatok. :)

Előzmény: 55judit (31818)
zotya papa Creative Commons License 2020.11.23 0 0 31826

Én is a mondákra gondoltam. a domb a domb a domb.Számolj be légy szíves az eredményről.

Előzmény: Totya0024 (31825)
Totya0024 Creative Commons License 2020.11.23 0 0 31825

Félre értettél, nekem a kert ugyan "domb", de mindössze 7m a szint különbség, külterület miatt hidegebb 1fokkal mindig mint a ház, ami "mélyebben" van.

Tehát ez olyan 165m magasan lehet kb, 172 m a teteje. 

Itt fagyott el minden. 

Most raktam ki hőmérőt tőlem 6km re légvonalban, régi szőlős hegy, viszont ott 155 m a völgy és 223m a domb.... Ez már azert jónak tűnik, mondákat hallottam hogy fent nem fagy lehet semmi stb. Ennek szeretnek most utána járni. 

Meglátjuk, kint saját részen már nem próbálkozom,ami érdekes háznál kivinek semmilyen baja nem lett, igazából épületek között védett helyen van. Ennyit számított idén. 

Előzmény: zotya papa (31824)
zotya papa Creative Commons License 2020.11.23 0 0 31824

Igazad van a dombok már nem védenek meg növényeket.Tavasszal ezek a területek előbb melegednek fel/dombtető/ a növények elindulnak és a késői fagyok tönkreteszik. Már nem a kemény hidegek okoznak károkat hanem tavaszi fagyok:(Legyen ez bármilyen hidegtűrő növény.

Előzmény: Totya0024 (31823)
Totya0024 Creative Commons License 2020.11.23 0 0 31823

Hát igazából csak azt tudom, hogy milyen fajtának vettem őket. 

Costata, 1.5 m magas mutató ujj vastag, Nikita ő is hasonló vastag, de már szép koronája volt, illetve a tőled kapott mercatelli. 

Utóbbi föld alól kihajtott, tavasszal be teszem konténerbe, mert minden évben föld alól indult.

Ami érdekes, mamának adtam az egyik mercatellit, náluk még sose fagyott el, lassan két méter felett szép koronás fa lett. (jó helyen laknak)

Jirot a kutya és a fagy elintezte, hiába ültettem ki, már nem hajtott ki. 

Úgy kb ennyi, szerintem már lében voltak amikor jött a fagy, ez lehetett a gond. 

Előzmény: zotya papa (31822)
zotya papa Creative Commons License 2020.11.22 0 0 31822

Milyen fajtákat ültettél és mekkorák voltak,mikor kifagytak?

Előzmény: Totya0024 (31820)
zotya papa Creative Commons License 2020.11.22 0 0 31821

Nálam ma reggelre a 200l-s tartály esővízen  5-6 mm-s jég volt .Pár utcával arrébb egy ismerősöm -5 fok körülit mért.Nem tudom,hogy mikor érte el ezt a hőfokot az éjszaka de nappal már nem volt fagy.A Vaniglián maradt pár gyümölcs deres volt de nem károsodott.A datolyaszilvád hasonlít a Mercatellire termés szempontjából az is néha 1000-1200 gyümölcsöt is terem.Elég macerás lehet aszalás előtt meghámozni,tapasztalatból mondom:) .

Előzmény: 55judit (31819)
Totya0024 Creative Commons License 2020.11.22 0 0 31820

Sziasztok, 

 

Jó látni a sok szép képet! 

Sajnos nálam a tavaszi több fagyhullám miatt mindegyik kaki fám kifagyott.

Többé arra felé nem próbálkozom... Vettem egy automata hőmérőt, árnyékolót hozzá, kivittem kedves ismerősöm szőlő hegyi területére, 50m el a környék felé magasodik, lejt van fagy lefolyás, várom az eredményt hogyan teljesít a területen! :)

Tegnap jártam kint beolvasni az adatokat, nálam lent - 5.6 fok volt, fent - 3.6.

Várom már a tavaszt nagyon,reméljük jövőre már normálisan tavasz lesz fagyok nélkül. 

55judit Creative Commons License 2020.11.22 0 0 31819

A lentebb látható fa felső fele leszedésre került, a többit jó nagy fagy érte éjszaka. Fent a falon volt -5, nem tudom a fánál mennyi. Most, 9 órakor még mindig deres, vastagon fehér a kert. Vajon tönkrement a gyümölcs? Ráadásul a terasz aszalon is elfelejtettem a fátyolfóliát rájuk hajtani.

Előzmény: 55judit (31818)
55judit Creative Commons License 2020.11.21 0 0 31818

Ezen a fán a 800 szem leszedése után ennyi maradt. Ezek halványabbak voltak. Az éjszakai fagyok előtt tegnap leszedtem még 100-at, a többit még hagyom kicsit.  A fa tetejét levágtam a múltkor, mert onnan nem tudom leszedni.

 

Most sikerül 33 fokon járatni az aszaót. Éjszakánént le is állítom, hátha álltó helyében  is veszítenek a szemek csersav tartalmukból. A múltkori legtöbb szemen sajtos érzik, de éppen fogyaszthatók.

A leszedettek a terasz aszalon vannak  kiterítve, mert nem férnek a tárolóban. Majd talán jövőre, ha fiam elméltóztatik hordani a költözéskor itt hagyott cuccát.

Előzmény: zotya papa (31817)
zotya papa Creative Commons License 2020.11.20 0 0 31817

Nem siettük el a szüretet. Ma megtöltöttük az aszalókat.Talán lesz még 2 vödör Mercatelli aztán meg 2 vödör Costata aztán vége. Az idén kevés volt a gyümölcs.

 

 

     

 

 

 

55judit Creative Commons License 2020.11.19 0 0 31816

Köszönöm, én is fel töltöm őket. Lehet hogy teljesen be is takarom, mert nagyon picike és vékony hajtást hoztak. Remélem ennek ellenére kihajtanak tavasszal.

Előzmény: Gyula20 (31814)
Nobody1 Creative Commons License 2020.11.19 0 0 31815

Úgy legyen! Csak ezt kívánom...

Előzmény: Gyula20 (31809)
Gyula20 Creative Commons License 2020.11.18 0 0 31814

A kivi töveket kicsit körben feltöltőm , de inkább azért, hogy ne álljon meg

a víz , télen fagy +jég a töveknél . De ezt általában minden kisebb vagy fiatalabb fánál elvégzem.

Előzmény: 55judit (31813)
55judit Creative Commons License 2020.11.17 0 0 31813

Nagyon szuper! Úgy számolom az én Nikitám jövőre bemutatkozik, 2 év múlva pedig én is várok tőle legalább 100 szemet.

A Rosseyanka 2 éve bemutatkozott, tavaly termett 160 szemet, sokat ledobott, idén talán 4 szemet dobott le, eddig leszedtem 800 szemet, és még van rajta. 1.000-en felül lesz a vége. Hónap eleje óta érlelem, eszem, aszalom, amit leszedtem a terasz asztalon van. Ha jön a fagy, fátyolfóliát takarok rá. Nincs megfelelő tárolóm sajnos.

 

Gyula! A pici kivi csemetéimet fel kell tölteni földdel? vagy valahogy takarjam?

Előzmény: Gyula20 (31812)
Gyula20 Creative Commons License 2020.11.17 0 1 31812

Minden úgy legyen !

Nagyon hosszú és boldog élet kell a kertészkedőknek, persze másoknak is.

Ma leszüreteltem a Nikitát , 120 db. került a pincébe.

Egyenlőre még nem hűtőm a pincét.

Előzmény: 55judit (31811)
55judit Creative Commons License 2020.11.16 0 1 31811

Hajrá Gyula! Nagyon drukkolok neked!

100 éven túl is ok boldog születésnapodat éljek meg erőben, egészségben!  :))

Előzmény: Gyula20 (31809)
zotya papa Creative Commons License 2020.11.15 0 0 31810

Kíváncsi vagyok,hogy találod el.Biztosan sikerülni fog:)

Előzmény: 55judit (31804)
Gyula20 Creative Commons License 2020.11.15 0 0 31809

Azt gondolom , hogy kb. 100 éves koromig létrázok , utána majd kitalálok valami más megoldást.

Addig van még majd harminc év.

 

Előzmény: Nobody1 (31808)
Nobody1 Creative Commons License 2020.11.15 0 0 31808

Ja, aki még ilyen fiatal, hogy 3 részes létrán szaladgál fel-le, az könnyen leszedi... :)

Előzmény: Gyula20 (31807)
Gyula20 Creative Commons License 2020.11.15 0 0 31807

Olyan huszonöt éve van a tuján, persze a tuja is magasodik.

Nagy részét egy három részes létrával le tudom szedni , a tetején marad pár szem a rigóknak .

A keményebb teleken azokat úgyis etetem , persze nem kivivel.

Van  egy kis fenyvesem a ház mellett , annak a szélében a fenyő fákra is futtatom fel az újabb telepítésű kiviket.

Persze a tujasoron is van még vagy 8-10 db , de azok még nem teremnek .

Talán jövőre.

Előzmény: Nobody1 (31806)
Nobody1 Creative Commons License 2020.11.15 0 0 31806

"Kivi a tuján" még akár jó is lehet, ha porzós, de a madarakon kívül ki szedi le, ha termős... :)

Előzmény: Gyula20 (31805)
Gyula20 Creative Commons License 2020.11.15 0 0 31805

Kezdenek alakulni a kákik !

 

 

NIKITA

 

 

UKRÁN

 

 

TIPO

 

 

KIVI

 

 

KIVI A TUJÁN

 

Még pár fán pár darab káki , nem nagyon sok . Számításaim szerint jó ha január végéig kitart.

Addig viszont simán eltartható .

 

 

 

 

 

55judit Creative Commons License 2020.11.15 0 0 31804

Ilyen az aszalóm, csak fehér: https://juicers.hu/webshop/info/1/22/excalibur-5-talcas-aszalogep/#gallery-1

Kapcsolgat ki-be, ezért nem is lehet pontosan 1 hőfokra beállítani.

 

Most vékonyabbra szeletelek, és alcsonyabb lesz a hőfok. Most készítem, 4 nap után jelentek. :)

 

Egy részét szép színesen leszedtem a múltkori fagyok előtt. A tetejében hagytam, és lentebb is a fakókat. Eddig 800 db-ot szedtem le a kis Rosseyankáról. Azért kezdtem hamar érlelni, fogyasztani és kísérletezni az aszalással, mert egyedül vagyok a mennyiségre. De szerintem teljesen be van színesedve amit leszedtem, és érlelve teljesen kimegy belőle a csersav.

Előzmény: zotya papa (31803)
zotya papa Creative Commons License 2020.11.15 0 0 31803

Nem tudom,hogy milyen aszalód van egyáltalán ki-be kapcsol-e vagy folyamatosan megy.Előbb utóbb rájössz a megoldásra.Nálam a két nagy aszaló más technológiával működik.Felfűtés után van,hogy 20 percig be sem kapcsol.Az aszalási idő nálam is 4 nap. Még nem szedtem le a gyümölcsöket eztán fogom és jöhet az aszalás.Természetesen minden gyümölcs meghámozva.

Előzmény: 55judit (31802)
55judit Creative Commons License 2020.11.15 0 0 31802

Nem sikerül. 4 napig aszaltam 30-35 fok között.4. napra keményre aszalódik, nem olyan omlós mint a tied, és legtöbb darabban érzik a csersav. Ehető, nem az a hű de finom.

Előzmény: zotya papa (31789)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!