Sajnálom hogy most neked kevés termésed lett. Idén mások is panaszkodtak erre. Hirtelen nem tudom hogy itt, vagy a nálunk is termőben olvastam. Különös hogy nálam ezen az 1 fán sok lett. Az utolsó szedést még meg sem számoltam. Majd ideírom.
Ráéreztem hogy hogyan tudom nagyon lassan kiszárítani. Ha teljesen kiszárad, akkor is omlós marad. Nagyon szeretem, de az a fajta amit tőled kaptam, ízesebb volt. Várom a Nikita bemutatkozását, mert többek szerint az a legfinomabb fajta.
Most olyanok vannak az aszóban amiken látszik hogy kicsit megcsípte őket a fagy. Kissé puhultak, és a színük kicsit üvegessé változott. Ebből is egy jó tapasztalat lesz.
Szia. Néhány száz forintért lehet venni mechanikus kapcsolóórát /konnektorba kell bedugni és abba kell csatlakoztatni a fogyasztót/ azzal minimum 15 perces időközökkel be lehet osztani a nap 24 óráját. Az üzemszünetekkel viszonylag könnyen be lehet szabályozni egy megközelítőleg állandó hőmérsékletet.
Úgy tűnik, megvan a sikeres aszalási módszerem. Naponta 2x is kikapcsolom a gépet 2-3 órányi időre, és éjszaka sem megy. Most szedtem ki az aszalványt. 10 szeletet megettem más-más helyről, nem voltak csersavasak. Nem lehet a termosztátot szétszedni. Azt mondta fiam hogy ha szétfeszgeti, lehet hogy el is rontja. Biztattam hogy vegye alacsonyabbra a kezdő hőfokot benne, de nem lehet sajnos. Csak a datolyaszilvához meleg a gép, máshoz megfelelő a hőmérséklete. Nincs más, kapcsolgatok. :)
Félre értettél, nekem a kert ugyan "domb", de mindössze 7m a szint különbség, külterület miatt hidegebb 1fokkal mindig mint a ház, ami "mélyebben" van.
Tehát ez olyan 165m magasan lehet kb, 172 m a teteje.
Itt fagyott el minden.
Most raktam ki hőmérőt tőlem 6km re légvonalban, régi szőlős hegy, viszont ott 155 m a völgy és 223m a domb.... Ez már azert jónak tűnik, mondákat hallottam hogy fent nem fagy lehet semmi stb. Ennek szeretnek most utána járni.
Meglátjuk, kint saját részen már nem próbálkozom,ami érdekes háznál kivinek semmilyen baja nem lett, igazából épületek között védett helyen van. Ennyit számított idén.
Igazad van a dombok már nem védenek meg növényeket.Tavasszal ezek a területek előbb melegednek fel/dombtető/ a növények elindulnak és a késői fagyok tönkreteszik. Már nem a kemény hidegek okoznak károkat hanem tavaszi fagyok:(Legyen ez bármilyen hidegtűrő növény.
Nálam ma reggelre a 200l-s tartály esővízen 5-6 mm-s jég volt .Pár utcával arrébb egy ismerősöm -5 fok körülit mért.Nem tudom,hogy mikor érte el ezt a hőfokot az éjszaka de nappal már nem volt fagy.A Vaniglián maradt pár gyümölcs deres volt de nem károsodott.A datolyaszilvád hasonlít a Mercatellire termés szempontjából az is néha 1000-1200 gyümölcsöt is terem.Elég macerás lehet aszalás előtt meghámozni,tapasztalatból mondom:) .
Sajnos nálam a tavaszi több fagyhullám miatt mindegyik kaki fám kifagyott.
Többé arra felé nem próbálkozom... Vettem egy automata hőmérőt, árnyékolót hozzá, kivittem kedves ismerősöm szőlő hegyi területére, 50m el a környék felé magasodik, lejt van fagy lefolyás, várom az eredményt hogyan teljesít a területen! :)
Tegnap jártam kint beolvasni az adatokat, nálam lent - 5.6 fok volt, fent - 3.6.
Várom már a tavaszt nagyon,reméljük jövőre már normálisan tavasz lesz fagyok nélkül.
A lentebb látható fa felső fele leszedésre került, a többit jó nagy fagy érte éjszaka. Fent a falon volt -5, nem tudom a fánál mennyi. Most, 9 órakor még mindig deres, vastagon fehér a kert. Vajon tönkrement a gyümölcs? Ráadásul a terasz aszalon is elfelejtettem a fátyolfóliát rájuk hajtani.
Ezen a fán a 800 szem leszedése után ennyi maradt. Ezek halványabbak voltak. Az éjszakai fagyok előtt tegnap leszedtem még 100-at, a többit még hagyom kicsit. A fa tetejét levágtam a múltkor, mert onnan nem tudom leszedni.
Most sikerül 33 fokon járatni az aszaót. Éjszakánént le is állítom, hátha álltó helyében is veszítenek a szemek csersav tartalmukból. A múltkori legtöbb szemen sajtos érzik, de éppen fogyaszthatók.
A leszedettek a terasz aszalon vannak kiterítve, mert nem férnek a tárolóban. Majd talán jövőre, ha fiam elméltóztatik hordani a költözéskor itt hagyott cuccát.
Nem siettük el a szüretet. Ma megtöltöttük az aszalókat.Talán lesz még 2 vödör Mercatelli aztán meg 2 vödör Costata aztán vége. Az idén kevés volt a gyümölcs.
Köszönöm, én is fel töltöm őket. Lehet hogy teljesen be is takarom, mert nagyon picike és vékony hajtást hoztak. Remélem ennek ellenére kihajtanak tavasszal.
Nagyon szuper! Úgy számolom az én Nikitám jövőre bemutatkozik, 2 év múlva pedig én is várok tőle legalább 100 szemet.
A Rosseyanka 2 éve bemutatkozott, tavaly termett 160 szemet, sokat ledobott, idén talán 4 szemet dobott le, eddig leszedtem 800 szemet, és még van rajta. 1.000-en felül lesz a vége. Hónap eleje óta érlelem, eszem, aszalom, amit leszedtem a terasz asztalon van. Ha jön a fagy, fátyolfóliát takarok rá. Nincs megfelelő tárolóm sajnos.
Gyula! A pici kivi csemetéimet fel kell tölteni földdel? vagy valahogy takarjam?
Kapcsolgat ki-be, ezért nem is lehet pontosan 1 hőfokra beállítani.
Most vékonyabbra szeletelek, és alcsonyabb lesz a hőfok. Most készítem, 4 nap után jelentek. :)
Egy részét szép színesen leszedtem a múltkori fagyok előtt. A tetejében hagytam, és lentebb is a fakókat. Eddig 800 db-ot szedtem le a kis Rosseyankáról. Azért kezdtem hamar érlelni, fogyasztani és kísérletezni az aszalással, mert egyedül vagyok a mennyiségre. De szerintem teljesen be van színesedve amit leszedtem, és érlelve teljesen kimegy belőle a csersav.
Nem tudom,hogy milyen aszalód van egyáltalán ki-be kapcsol-e vagy folyamatosan megy.Előbb utóbb rájössz a megoldásra.Nálam a két nagy aszaló más technológiával működik.Felfűtés után van,hogy 20 percig be sem kapcsol.Az aszalási idő nálam is 4 nap. Még nem szedtem le a gyümölcsöket eztán fogom és jöhet az aszalás.Természetesen minden gyümölcs meghámozva.
Nem sikerül. 4 napig aszaltam 30-35 fok között.4. napra keményre aszalódik, nem olyan omlós mint a tied, és legtöbb darabban érzik a csersav. Ehető, nem az a hű de finom.