LIFEPO4 akku jó közelítéssel 60.000ft/kwh kisker áron, 6000 ciklus, saccra 20 éves élettartam. Ha nem tévedekek, ez 60mrd Ft/Gwh. Találni olcsóbbat, de kérdés a cellák minősítése. Nátriumos akku árban a többszöröse még.
Akkor volt az egész régiónak (Kárpát-medence) kb 2, max 3 millió lakosa, zéró infrával és akármivel. Most van 30 milió, nem tudom mennyi beépített anyaggal...lehet Pest, Szeged, Zágráb, Temesvár, Pozsony 1 vagy 10 ezer fős település megint, csak akkor ezt be kell vállalni.
Nem tudok utána számolni. Amúgy nem vetem el pax2-őt, csak azért abba érdemes belegondolni, hogy innen számítva alsó hangon még 15 év (a muszkát el kell hajtani, mert sose építi meg), mire kész lesz, nyilván az eredeti költségek duplájáért, nyáron majd nem lehet használni és ilyen távon simán számolhatunk a tyekknológia elöregedésével is (mi lesz ha eccer tényleg megcsinálják a fúzióst?)
Még szerencse, hogy az Árpád-korban nem volt villany.... abban is leköröztek volna?
Tehát 4 évvel ezelőtt, 12 évvel Orbán Viktorék hatalomra kerülése után a Szijjártó Péter által jóváhagyott kormány-előterjesztés feketén-fehéren leírta, hogy a magyar energiaellátás a szakadék szélén állt. Az előterjesztés szerint a kiváltó ok az volt, hogy az Orbán-kormány egy teljes paksi áramigénnyel terhelte meg a rendszert a nagyberuházók kedvéért.
Nyilvántartás van, felmesz ügyfélkapuval az e-kozmu-re és nézelődhetsz. A többségében a valóságot mutatja, átereszek nincsenek rajta, annyira nem részletes. Minden árok kék vonallal van jelölve, amiben 50 éve egy csepp víz se volt, az is.
Néztem én már sok mindent, nem csak a youtubeon. A jobb helyeken van 80cm, rosszabb helyeken csak 30-40, domboldalon annyi se. A tarcsazas meg a por most sok kommenthuszarnak beakadt, de gazdálkodók közt se egységes a megítélése. Nincs 10% öntözve.
Az Alfoldon mindig kevesebb fa volt, nem kellett kiirtani se. Még a régi tankönyvek is azt írták, hogy ott kisebbek a búza termesatlagok, mint a Kisalföldon, de cserébe jobb minőségűek. Ott mindig nagyobb volt az aszalyveszely. A fő gond az eső hiánya, 6-8 éve még belviz volt. Nem tudjuk mi lesz jövőre. Én nem mondom hogy az arkoknak nincs köze hozzá, biztos segítene az aszályos időkben.
Nálunk is voltak kimondottan száraz évek, alacsony termesekkel a 2000-es évek elején is. Az őszi bekakaritsu növényeknek most is betett, valamit azért fog terelni, nem mint az Alföldön leghosszabb részein.
Na látod már itt elbaxták hogy az önkormányzat tulajdona.A csóró önkorm helyi döbrögivel és sleppjével mennyi forintot áldoz ennek a kipucolására?A paraszt nem fektet bele egy kanna gázolajat se,az önkorm szintén,és a helyi vízgazdálkodás két szék közé esik.
Alapból állami tulajdonnak kellene lenni mert így tudják az egészet áttekinteni és folyamszabályozással együtt tervezni.
Megkockáztatnék a helyükben-felmérés után-egy digitális térképet ahol a teljes hálózat minden szakasza,minden műtárgy fel van tüntetve.Termőföldet vásárlók (is) láthatnák hogy mizujság a környéken,mire lehet számítani.
Látom, érzékenyen talált a közgazdászok lenézése. :-)))
Dehogyis, miből vetted? :D
Nem kell ám félteni a közgizdászokat se, Kúrcsány is az volt (állítólag, azóta se találja a diplomamunkáját....) aztán milyen szépen rendberakta az ország közgizdaságát, be is csődőöltünk 2008-ban
VAgy ott a két fő éceszgébet, Makkmárton és Malopcsy, ezeknek tán még doktorátusuk is van, az eredményeik láthatóak
A politikai döntéshozáshoz más skillek és képességek szükségesek mint a egy szakmai munkacsoportban való munkához, projectek összerakásához és megvalósításához
Gondolom mindenki ismer itt olyan embert akinek 3 diplomája van, köztiszteletnek örvendő szakteknintély és mindent is tud a saját tudományos területéről, de egy 3fős kisboltot nem tudna az ember rábízni
Az államigazgatás az elsősorban szervezési és végrehajtási feladatokból áll a kormányablakos mancikától egészen a minisztériumokig, az ezek tetején lévő emberek pedig döntéshozók, namost amikor valaki alkalmatlan a döntéshozatalra (nagyon sok ilyen ember van) vagy csakis saját önös érdekeit nézi a közérdek helyett, akkor az nem odavaló akkor se ha ógörögül Homéroszt szavalva írja fel a táblára a kvantumelmélet megoldási képleteit
Nem olyan mennyiségben mint kellene.Értem hogy a termőföld felületét akarták kimaxolni de nem véletlenül vannak ott azok a fasorok.
Sajnos én is láttam olyan csatornát amit beszántottak,meg olyat is amit leszartak és benőtte a gaz.Szó nincs arról hogy minden paraszt 10-20 hektárja mellett vezetett egy vízzel teli gödör.Nincs is hozzá megfelelő vízhozamú patak és folyó.A kádár korabeli hálózatot hanyagoltál el ami egyébként is árnyéka volt a középkori hálózatnak.A kiszáradás nem 1990-ben kezdődött.
Pont azért kellene nálunk védeni minden eszközzel mert nem ukrán csernozjom.Most még 80 cm ,de a talajvesztés (ha minden így marad) max 50-60 év és utána mad-max világ.
Terjed a no-till és egyéb talajkímélő menü de még mindig ott tartunk hogy a száraz földet tárcsázzák és porvihar ellepi az autópályát meg a környéket.
youtube-nem víznek való vidék
Ha van sok időd nézegesd a csapatot,nem mindig kell csilliárdos ráfordítás a helyreállításhoz.Csodát persze ők se tudnak tenni.
Annak is van egy bájos mondanivalója hogy a mindenkori agrárminisztérium ilyen szinten beleszart a megmaradt csatornahálózat karbantartásába.Aztán sír a szájuk hogy csak 10% területet ha képesek öntözni.
A te gondolkodásodban még mindig az van, hogy ha elég szélkereket és napelemet lerakunk, akkor majd minden elmegy hibátlanul csak arról. Nem fog, ez az állapot ELÉRHETETLEN.
Nem tudsz leakadni rólam. Orvoshoz kellene menned ezzel a problémával!
Amugy erdekes lesz majd a jovo evi aramfogyasztas, lehet, hogy jo par dolgot azutan sem kapcsolnak vissza, ha megint lesz majd aram (ahogy a cegautokat sem cserelik le 100e km utan).
Az árok/csatorna legtöbb helyen megvan, de sokszor úgy kell megkeresni a fák között, mert már erdő van benne. Az atereszek is, úgy ahogy. Aztán sok helyen bedöntöttek 2 kocsi termékeket hogy legyen bejárata.
Ugye ezeknek papíron van gazdája, akarom mondani tulajdonosa, mert egy negyzetmeter senkifoldje nincsen. Csak se a tulaj se a bérlő nem foglalkozik velük. Egy része lehet hogy onkormanyzat kezeleseben van, mint a kulteruleti utak is, aztán felénk legtöbb önkormányzat semmit nem csinál az utakkal. Persze ertem, pénzük nincs rá. Pár napja néztem hallottam egy Radko interjút, ő is azt feszegeti benne hogy a Fidesz 2010 körül megszüntetése a kötelező vizitarsulati hozzájárulást, ami nem volt egy nagy összeg, hektáronként volt kivetve és legalább annyit az állam mellétett.
Jelen pillanatban a megújulós rendszerek hibrid autók, valójában fosszilissel mennek, és a nélkül teljesen megállnak, használhatatlanok lesznek.
A megújulók per pillanat jelentős/nagy mennyiségű fosszilis spórolására képesek - ennyi.
De ezt már annyiszor megbeszéltük, hogy hihetetlen, és ez NEM VITA TÁRGYA, EZ TÉNY - mégsem tudod a gondolkodásodba beépíteni. A te gondolkodásodban még mindig az van, hogy ha elég szélkereket és napelemet lerakunk, akkor majd minden elmegy hibátlanul csak arról. Nem fog, ez az állapot ELÉRHETETLEN.
Tanult kollégámról - aki a közvetlen főnököm is volt anno egy ideig - annyit azért érdemes tudni, hogy nemzetközileg elismert szakember, akadémikus, kb: a Nobel-díj kivételével minden létező fokozattal és elismeréssel rendelkezik, és ugyan ő sem mindentudó, de azon kevesek közé tartozik, akikre még én is felnézek/felnéztem (pedig én híresen nem vagyok tekintélytisztelő).
Valójában mégis elfogadom, hogy ennek ellenére akár ő is tévedhet ebben - de bocsi, szerintem kisebb az esélye annak, hogy ő tévedjen, mint, hogy te... ;))))
És nem, "ezeket az arcokat" a populizmus juttatja hatalomba, az, hogy már lassan egyáltalán nem számít, hogy valaki bármit is ért-e ahhoz, aminek az elvégzésére vállalkozna, sőt, a jelek szerint még az sem olyan lényeges (legalábbis nem azonnali visszacsatolásként), hogy mennyire bukik bele végül a vállalásába - csakis és kizárólag az számít, hogy saját személyét és a történteket mennyire tudja eladni buta tömegeknek. Szó szerint cirkusz az egész, trumpli teljes alkalmatlansága evidens szerintem, az volt előtte is, az most menet közben/utólag is - mégis, az döntött, hogy a sok hülyének ő dünnyögte a leghangosabban a fülébe azt, amit azok hallani akartak...
Szerintem ez a szisztéma sajnos fel fogja egy óriási válságban végül számolni magát - csak remélem, hogy nem diktatúrákba esünk át/vissza, hanem sikerül valami még normális középutat lelni. De ez így nem fog menni, a basi bukása sem arról szól, hogy lám, győzött a demokrácia - hanem arról, hogy 16 év alatt már annyira el lett qrva az ország, de főleg ezek annyira elszemtelenedtek, amit már az ostobák tömegei is észrevettek és meguntak. Csak kicsit kellett volna ügyesebben csinálni, és behúzták volna a mostani választást is. Vagy tudni kellett volna kezelni az MP jelenséget - ami nem sikerült. És aggódom, hogy közel sem biztos, hogy ezzel az erősen túlmozgásos és súlyosan pojácoid gyerekkel nem fogunk-e egy újabb törököt - no, de ugyebár most nem volt más, ez a szisztéma ilyen arcokat tud csak kitermelni.
Én bizony igenis tűnődnék magának a szisztémának a korrigálásán - számodra ez meg tabu, tudomásul vettem.
Azért még így is tök sok mindenben egyet tudunk érteni - de például ebben nem/sem... ;)))
Ha csak az ellátásbiztonság számítana, akkor 6-8 GW gáztüzelésű erőmű.
A megújulós energiarendszerek végül ezen alapulnak.
1. Az ellátásbiztonságot rábízzák a legalkalmasabb, gáztüzelésű erőművekre. Ennél jobb VER rendszeralkotó ma nem ismert.
2. A drága, fenntarthatatlan fosszilis energiahordozót pedig kiszorítják az olcsó és fenntartható megújulós termeléssel.
Mivel a folyamatnak nincs felső korlátja, a teljes fosszilis fogyasztás kiváltható és mellékesen létrejön egy elosztott termelésű, a centralizáltnál sokkal nagyobb stressztűréssel rendelkező rendszer ami nem függ import energiahordozótól.
Kétségtelenül vannak nekem is nünükéim, de a legtöbbször ti forgatjátok úgy ki, mint ha én ezt kizárólagos megoldásként adnám elő.
Mint a készházas-konténeres bérlakásrendszer-koncepciómat, ami egyáltalán nem arról szól ugyebár, amit ti állandóan belemagyaráztok - miszerint mindenkit ilyenekbe akarok bedugni. Hanem csak arról, hogy akinek más már nem jutott, az élhessen egy ilyen lehetőséggel is, és általában legyen elérhető egy ilyen, kompromisszumos, de igenis vállalható - ugyanakkor még a valóban csóró és háttér nélküli polgártársaknak is tényleg elérhető opció.
És ez ilyen "alsó támasz" az egész elvadult-buborékos ingatlanszektorunkat helyre fogja tenni.
Azon meg most már csak mulatok, amikor megállás nélkül magyarázzátok, hogy ezekben nem lehet élni, meg ez nem jó ötlet, meg ez nem megoldás, meg ez nem kell senkinek - és közben szép csöndben az egész világ elkezdett átállni ilyenekre, mert a fejlődésünk egy olyan fázisába jutottunk a közepesen fejlett országoktól fölfelé már mindenhol, hogy a konvencionális, óriási élőmunka-igényű építési technológiák átcsúsztak reménytelenül a "luxus-szektorba", egyre kevésbé tudja az átlagember megfizetni, leginkább most már sehogy...
Persze, hogy nem volt minden föld végén csatorna (de ahol 1-2km-en belül volt állandóan víz alatt lévő csatorna, ott a talajvíz szintje stabilan elég magas volt ahhoz, hogy például a kukorica, aminek laza talajban a gyökerei 2.5-3 méter mélyre is szépen le tudnak menni a víz után, jól megteremjen.
És ennek a csatornarendszernek kb: a háromnegyedét fizikálisan felszámolták 90 után, és a megmaradt rész is jobbára használhatatlan és/vagy használaton kívül is van.
Viszont jó hír, hogy "valami azért van", sok kis áteresz, apróbb műtárgy most is megvan, csak kis karbantartásra szorul, a nyomvonalak ki vannak jelölve, sok helyen csak meg kellene kicsit kotorni őket - relatíve emberi energiaráfordítással hatalmas előrelépéseket lehetne tenni. Pontosabban most már kellene.
Mindent, de mindent visz először is az ELLÁTÁSBIZTONSÁG.
Utána jön a gazdaságosság - természetesen a lehető legolcsóbb szisztémát akarjuk, de úgy, hogy az ELLÁTÁSBIZTONSÁG NE SÉRÜLJÖN. Senkit nem fog végül érdekelni még az ingyen áram sem - ha nem akkor és nem annyi van, amennyire szükség van. A végén inkább telepítünk egy drágább megoldást - csak számítani lehessen rá.
És sajnos a fenntarthatóság már csak ezek után kullog - nem véletlenül alakult úgy, hogy a technikai civilizáció első energetikai megoldásai mind egy szálig hosszú távon fenntarthatatlanok voltak (és azok jórészt ma is). Azért tudod, mert egész egyszerűen nem tart még ott a technológiai fejlődésünk, hogy ezt a hármast egyszerre tudjuk kompromisszummentesen kielégíteni.
A gáztüzelésű erőmű egyébként pont ugyanúgy fenntarthatatlan (hosszú távon), mint az olajat-szenet égető, vagy akár a mostani technológiájú nukleáris is - de egyelőre nincs más, és az ellátásbiztonság szempontjai végül úgyis mindent felül fognak írni. Mindent.
Ameddig ezt nem érted meg - márpedig nem érted - addig nem fogod megérteni azt sem, hogy miért eredendően problémás az a koncepció, amit te erőltetnél.
És az a helyzet, hogy ennek a komplex feladatnak jelen pillanatban nem egyszerű megoldása nincsen - hanem most még egyáltalán nincs meg a megoldása, miközben te szentül meg vagy győződve arról, hogy megvan. De nincs...
Azt még ki kell dolgozni - én meg ezt a vonalat szeretném erőltetni pótcselekvések helyett.
Itt is megvan sok helyen. Mindig írják ezt a csatorna beszantast. Biztos volt ilyen, na de azért az is túlzás ám, hogy minden föld végében ott volt a csatorna, és benne a víz.
Azért a ruszkikat nem emlegetnem mint a környezetvédelem mintaképe, Majak, Csernobil, Aral tó, stb.
De az ukranoknal sokan csinálják már a No-till művelést. Meg nagyon jó talaj. Nálunk a 80cm termoreteg már jó, de az se a csernozjom. Ott meg valahol több méter vastag a csernozjom. Nem mindegy ám a talaj se ugyanenyi víz mellett.
Szokták mutatni az ukrán (majdnem) végtelen síkságot drónfelvételeken.Feltűnt hogy széles erdősávokat bombáznak termőföldek között,szóval ott nem felejtették el a szükségest megtartani.Itthon nem sok helyen látom ezek meglétét,pedig talajeróziótól kezdve rovarvilág életbentartásáig több funkciója is lenne.Nem csodálkozom azon ha tulajok csatornákat szántottak be több termőterület érdekében,itt nem gondolkodnak évtizedekben és következményekben.
A villamosenergia rendszerekkel szemben hármas követelmény van: Ellátásbiztonság, gazdaságosság, fenntarthatóság.
Mindhárom egyformán fontos és nem lehet kielégíteni egy termelési móddal. Együtt mindhárom csak diverzifikációval teljesíthető.
A pillanatnyi ellátásbiztonságot nem az alaperőművek (atom, szén, víz), hanem a rugalmas gáztüzelésű erőművek és és a nemzetközi kapcsolatok adják. Ezt jól példázza a jelenlegi Paksi kiesés.
Rugalmas erőművek nélkül másodpercek alatt omlana össze a rendszer, nem lenne mit vezérelni a termelés-fogyasztás kiegyensúlyozásához.
Ha csak az ellátásbiztonság számítana, akkor 6-8 GW gáztüzelésű erőmű. Nem kerülne annyiba a felépítése, mint Pak2-nek és atombiztos lenne.
Paks2 esetében bizonytalan megépül-e, mikorra készül el, mennyiért, milyen kapacitásfaktorral tudjuk üzemeltetni.
Az új orosz reaktorok átlag 60-70 %-os rendelkezésre állással bírnak, ez azt jelenti, hogy az év 12 hónapjából átlagosan háromban állnak, két reaktor esetén biztosan előfordul, hogy mindkettő áll. Akkor mi fogja az ellátásbiztonságot adni?
Ha viszont megépül és az összes termel, akkor a nap nagy részézben a többi erőmű áramát nem tudjuk befogadni.
Van viszont egy csavar a történetben a merit order piaci technika, ami szerint a piacon a legolcsóbban termelő portékája kel el először, utána jön a következő legolcsóbb, stb. Legolcsóbban viszont a napelemek és szélkerekek termelnek. Megéri akár 1 FT/kWh áron is eladni, míg minden más erőműnek a termelési önköltségi ára magasabb. Az atomerőműé is 15 Ft/kWh, ha az amortizációt, stb. nem számolom akkor is.
Egy bonyolult feladatnak nincs egyszerű megoldása.