Keresés

Részletes keresés

bükkis Creative Commons License 2021.03.23 0 1 3179

Üdvözletem!

Tud valaki segíteni a savós-völgyi hasadékbarlang helyével kapcsolatban?

Bemenni, lemászni nem akarok, csak megkeresni és lefotózni. Egyik nagy kedvencem a Savós-völgy, ezért szeretném megtalálni.

(csak olyan barlangba megyek, ami vízszintes és állva elférek benne - ez eléggé leszűkíti a kört )

Van egy 1964-es leírás, de sajnos az alapján nem sikerült megtalálnom. (kisebb üregeket találtam, de ezt a nagyot nem)

Azonban a leírás említ egy koordinátát, ami sztereografikus koordinátarendszerhez való.

Esetleg ennek az értelmezése is elegendő lehet.

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.20 -1 0 3178

A múlt héten tettem egy 26 kilométeres oda-vissza túrát Cserépfalutól a Hór-völgyön át Gyertyánvölgyig. Nagyon el tudok nézelődni ilyen régen elhagyott helyeken, úgyhogy jó lenne visszamenni még a vegetációs időszak előtt.

Átmostam azokat az apró, törött üvegdarabokat melyeket a vakondtúrásokban találtam az egykori szemétdombon...

Nekem nagyon tetszenek, leginkább azért mert bennük van egy kb másfél évszázados történelem.

garass Creative Commons License 2021.03.18 0 1 3177

Sajnálatos módon az elmúlt napokban illegális sziklamászók szegték meg a szabályokat a Bükki Nemzeti Parkban. Szerencsére testileg nem, csak jogilag érte őket baleset.

A tavasz közeledtével és talán a fenti eset kapcsán, a sajtóban felelevenítésre kerültek a ma érvényes viselkedési szabályok. Érdemes átolvasni őket, mert a gyalogos és kerékpáros túrázás mellett a lovas és a technikai sportokra vonatkozó lehetőségek, korlátozások is megtalálhatók benne. 

https://www.bnpi.hu/hu/viselkedesi-kisokos

garass Creative Commons License 2021.03.16 0 1 3176

Arról van e információd, hogy a kieső fővonali járatok mellett milyen programot kap a mahócai ág? Esetleg lesz e itt több esemény, a megszokottól?

Előzmény: Woodyka (3175)
Woodyka Creative Commons License 2021.03.15 0 0 3175

Jelenleg annyit lehet tudni és látni, hogy lett egy esőbeálló a forrás mellett (szerencsére a forrás megmaradt épen és ahogy építve lett, az eredeti táblával - talán 2004-2007 körül festhettük újra, erősen kopott volt), lesz egy színpad féleség a házak helyén, néhány szalonnasütő és egy játszótérszerűség a nyaralóházak helyén lent. Sajnos a nagy hintát valaki kivágta (igazán elegáns módon úgy 40-50 centi magasan). Ja és a betonaljakból rakott megviselt lépcső helyett most falépcső lett, bár tartok tőle ez nem fog sok évtizedig kitartani.

Előzmény: garass (3173)
garass Creative Commons License 2021.03.15 0 1 3174

Igen, ez egy szomorú évforduló a turizmus számára. Egy 65 éves szerződés felrúgásával hozták kényszerhelyzetbe a diósgyőrieket.  Azóta csak várakozás. A végállomás pontos terveit még ma sem hozták nyilvánosságra. Így várni és reménykedni lehet csak, hogy nyer vele a túrázó.

Előzmény: Bikk Pubi (3168)
garass Creative Commons License 2021.03.15 0 1 3173

A Szövetségi-forrás környéke már 2019-től fejlesztésre került. A látogatottsága akkor meglehetősen nagy volt, ami mostanra meg is látszik a létesítményeken. Sajnos a környezetszennyezés is vele együtt nőtt. De mindez nem indokolta a DTSK Pihenő megszüntetését. Oda a vasúti pálya módosítása lehet indok.

Előzmény: Woodyka (3170)
Bikk Pubi Creative Commons License 2021.03.15 0 1 3172

Több, mint egy éve nem jártam arrafelé, de akkor legalább elkezdték. Azért, lehetett volna az a három hónap haladék akár másfél év is.

Előzmény: Woodyka (3170)
Bikk Pubi Creative Commons License 2021.03.15 0 1 3171

2018-ban a Népek Tavaszán a Garadna-völgyhöz érve, bár komolyan gondolkoztunk rajta, nem a DTSK pihenő felé fordultunk, hanem az előírt útvonalon a pisztrángos tanösvényre. A Lendeczky-pihenő és a brutáis sár után, a turistaútra pakolt ágak között ért utól VadMalac, aki velünk ellentétben, meglátogatta a nénikéket. Lelassított, beszélgettünk, elmesélte a gyászszalagot. Pedig úgy rémlett kaptak haladékot... Aztán a pirosta felérve elbúcsúzott és sebességet váltott.

Pünkösdkor a régi útvonalon, a Gulicska, Fehérkő-lápa, Vesszős, Borókás teber, Sebesvíz útvonalon jutottunk Garadnára.

Woodyka Creative Commons License 2021.03.15 0 0 3170

Képet most nem lőttem, nem volt nálam gép, de a tavaly nagy lendületet vett építkezés rohamléptekkel halad: lényegében van egy színpadféle, egy esőbeálló és vagy 3 szalonnasütő, sőt a fából készült keretű lépcső is (na ez nem tudom meddig bírja a nedves talajt majd - addig biztos nem mint a betonaljak). Készül a játszótér is. Végülis még csak egy éve épül :( :)

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.14 -1 0 3169

2016. 06.02.

Bikk Pubi Creative Commons License 2021.03.14 0 1 3168

Májusban lesz három éve:

Pedig márciusban még kenték a zsíroskenyeret a mindigifjú hölgyek...

Előzmény: garass (3167)
garass Creative Commons License 2021.03.14 0 1 3167

Igen, a program még 2018-ban kezdődött. Sajnos elhúzódtak a jogi-hatósági eljárások. De közben zajlik a járművek felújítása és az üzemeltetést kiszolgáló létesítmények korszerűsítése is. Reméljük, a 102 éves születésnapjára ismét a turizmust segíti teljes mértékben már a kisvasút.

Előzmény: Woodyka (3166)
Woodyka Creative Commons License 2021.03.14 0 0 3166

Éppen ideje, pár éve már folyamatban van a dolog.

Előzmény: garass (3164)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.14 -1 0 3165

Apropó kisvasút és felújítás:

Ráfér.

Megújul a Felsőtárkányi Erdei Vasút - kisvasut.hu

Előzmény: Törölt nick (3163)
garass Creative Commons License 2021.03.14 0 1 3164

Friss bejelentés. Teljes pályafelújítás kezdődik a LÁEV Miskolc-Garadna közötti fővonalán. A munkákra a tervek szerint 2022 nyaráig kerül sor. A kisvasúti szolgáltatást szakaszos üzemeltetéssel fogják megoldani.

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.14 -1 0 3163

Off:

Na, a Bakonyban tetszettek neki (Lantos) a jelzések, meg is elégedett egy félmondattal.

"a kék kereszt jelzéseket tisztességesen felfestették a fákra."

Rábukkantunk hazánk egyik legromantikusabb erdei tavára

On

Az viszont érdekes hogy bár az út teljesen egyértelmű, a forrás szépen ki van építve, mégsem kapott még jelzést a Vöröskő-forrás nagyjából 2.5 kilométeres útja a Stimecz-háztól.

Ugyanilyen egyértelmű utak tömkelege van lejelezve szerte az országban.

És ez ilyenkor nagyon forgalmas, mondjuk mindenki odatalál így is, ez igaz.

Tegnap:

garass Creative Commons License 2021.03.11 -1 1 3162

Egy kis meteorológia, egy kis fénytan és persze jókor jó helyen kell lenni a fotósnak:

https://www.idokep.hu/hirek/a-ritka-zold-sugarrol-keszult-felvetel-a-bukkben

garass Creative Commons License 2021.03.11 -2 0 3161

A település utcáján a busz forduló után, tovább, fölfelé. Itt oldalt leállva, (pl. a volt iskola után) van lehetőség  autó számára parkolni. A busz biztosabb, de átlagban óránként egy járat, elég rapszodikus eloszlásban közlekedik.

Előzmény: SportAge (3160)
SportAge Creative Commons License 2021.03.11 0 0 3160

szia,

mikor azt írod "följebb", akkor ómassán túlra gondolsz az út szélén?

Előzmény: Bikk Pubi (3159)
Bikk Pubi Creative Commons License 2021.03.10 0 1 3159

Szia!

Ómassán kevés a parkolóhely. Ha hétvégén mész, kicsi az esély, hogy találsz, akkor is vigyázni kell, hogy a buszfordulóba be parkolj! Érdemes följebb helyet keresni, vagy - ahogy írtad - a 15-ös buszt igénybe venni.

Előzmény: SportAge (3158)
SportAge Creative Commons License 2021.03.10 -1 0 3158

sziasztok,

ómassa-szentlélek-fennsík-ómassa útvonalon szeretnék túrázni.

van lehetőség ómassán parkolásra? vagy célszerű garadnán vagy a majális-parkban lerakni az autót és buszozni?

válaszokat előre is köszönöm,

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.07 -2 0 3157

Kritikát? 

Na ne nevettess. Legfeljebb az igazság fáj olykor. Olvasd el mit írtam, most sem gondolom másképpen. Akiket innen ismerek azoknak már tavaly megmondtam hogy ez lesz, hígul a mezőny, ennyi. Van amit nem mondok el én sem, egy vitában sem, attól hogy tudom, és eldöntené a vitát is. Diszkréció. Ismered?

Egyébként miért hozol át máshonnan bármit is? Éppen te ágáltál ez ellen az imént? No? (Zemplén)

Személyeskedésben amúgy te is jó vagy, mikor elfogynak a valótlan érveid is, a valótlan állításaid tömkelegére pedig csak annyit szoktál mondani hogy bocs, rosszul fogalmaztam... tévedni még sosem tévedtél.

No, de hogy ezúttal se beszéljek levegőbe, egy újabb hülyeséged, amit csak úgy félresöpörtél:

A te hülyeséged:

"Öntsünk tisztább vizet a pohárba. Az egészségügyi előírások nem teszik lehetővé, hogy bárki vízvizsgálati méréseket végezzen és azt nyilvánosságra hozza. A vizsgálatokat, főleg ha bakteriológiai vizsgálatokat is végzünk, csak akkreditált laborok végezhetik ..."

A válasz: (Lacerta)

Magyarországon bárki végezhet vízvizsgálatokat, és azt publikálhatja is.

Erre te:

Abban teljesen igazad van, hogy bárki végezhet és publikálhat ilyen vizsgálatokat. Elnézést kérek, a kategorikus megfogalmazásért. 

És jön az újabb okoskodó mellébeszélés....

No, most akkor mi van? Hülyeséget mondtál sokadszorra? Igen. Elismerted? Nem. "Kategórikusan fogalmaztam... muhahaha.

És te akarsz nekem okoskodni? :-))

Ez a napokban fog lemenni, majd várom az újabb véleményed:

Látványos szökőkút az erdő mélyén: a Vöröskő-forrás

Előzmény: garass (3156)
garass Creative Commons License 2021.03.07 -1 1 3156

A másik fórumon épp a napokban kaptál kemény kritikát másoktól a nagy megmondó stílusodról. Ezek szerint nem tanultál belőle.  Kérlek, ne hozd ide is át ezt. Itt a Bükk a téma és nem a személyeskedő, ráadásul valótlan állításaid vélemény nyilvánítása. Mint kértem, a témát zárjuk le és nem kell minden mást ide hordani. Ha okoskodni akarsz, kérlek nyissál magadnak egy linket és ott tobzódj.

Előzmény: Törölt nick (3155)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.07 -1 0 3155

Az "ex katedra" felsőbbrendű, magas lóról észosztást pedig jó lenne ha abbahagynád, ha már szövegértelmezésből nem állsz valami fényesen.

Kíváncsi lennék hogy a Lantos-cikk kapcsán írtál-e vajon az Origónak helyreigazítási kérelemért nyafogva?

Mert a bükki források mellett legalább annyira szólt ez a cikk az utak rossz felfestéséről, míg én éppen csak egy félmondattal említettem meg anno, ráadásul még igazam is volt.

Mikor önkritikáról papolsz akkor nézz magadba is, mert neked éppen az nincsen. 

Előzmény: garass (3154)
garass Creative Commons License 2021.03.07 0 1 3154

A nélkül, hogy provokatív megjegyzésedre itt vitát generálnál, egyikőtök sem a festőket járatta le, hanem önmagát a tájékozatlanságukkal, átgondolatlan elvárásaikkal. Egy túraleírásnál az egyéni élmények mellett azért realitásokra is kell támaszkodnia. És ezzel ezt a témát lezárhatjuk. A Zemplént pedig nem is kellene ide hozni.

Előzmény: Törölt nick (3153)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.06 -1 0 3153

Hááát... lényegesen jobban lejáratta a jelzésfestőket mint én anno a Rákóczi-túrás félmondatommal, az biztos.

:-))

off

Nem hülyegyerek amúgy ez a Lantos, vannak jó írásai, de a természetjárástól nagyon-nagyon távol áll minden tekintetben.

Ez egy jó írása például, és ezt legalább úgy kezdi ahogyan a túraleírását is kellett volna, magyarul hogy egyébként szégyen vagy sem, de fingja nincsen arról amiről ír, csak szeretne egy cikket a bükki forrásokról:

Turista Magazin - A Taródi-vár, egy fanatikus ember keze munkája

Sportriporterként az elmúlt huszonöt évben legalább száz alkalommal jártam a leghűségesebb magyar városban, Sopronban. Szégyen, vagy sem, ez alatt a negyed század alatt egyszer sem hallottam a Lövérekben megbúvó Taródi-várról.

Előzmény: garass (3152)
garass Creative Commons License 2021.03.04 0 1 3152

Ezzel egyet értünk. Sajnos az ilyen embereknek alig van önkritikájuk. De így a szerző mellett maga a közlő szerv is égeti magát, miközben félre is vezeti az olvasót.

Előzmény: Lacerta (3151)
Lacerta Creative Commons License 2021.03.04 0 1 3151

Ha tök fogalmatlan vagyok egy  témában, sőt esetleg balf*sz is, akkor írok egy posztot az instagramomra a töketlenkedéseimről, vagy esetleg a saját blogomra.

De nem egy nagy hírportál címlapjára. Mondjuk ennyi esze a szerkesztőknek is lehetett volna, NERmédia ide vagy oda.

Előzmény: garass (3150)
garass Creative Commons License 2021.03.03 0 1 3150

Én azért nem fogalmaznék ilyen sarkosan.

Sajnos én is használok egy kincstári öreg map60 típusú készüléket, amelyik időnként gondol egyet és műhold jel hiányra hivatkozik. Nyáron inkább a sűrűn fedett erdei terepen, de máskor mély völgyekben is jelentkezik ez a jelzés. Aztán hosszabb-rövidebb idő múlva visszajön a jel. Lehet, neki is egy régi készüléke van, talán ezt jelzi az is, hogy 1998-as térképet említ.

De persze mindez nem lehet ok a számos más hibát is tartalmazó úti beszámolóra. Sajnos az a sok éves tapasztalatom, hogy ez egy átlag túrázói (?) kirándulói  színvonal. A leírtak szerint először járhatott ezen a vidéken, ezért igényelte a jó jelzéseket, pedig a terep jó olvasása sokat segített volna, ahogy Te is jelezted.  De aki térképpel a kezében túrázva is bizonytalan, annak a tájékozódási készsége gyenge.

Az Imó fotója is azt erősíti, hogy most látta először. Így is lehet élmény, ám ennél többszörte erősebb vízkitörésre is képes ez a forrás, amikor szinte ívesen tör ki a víz a sziklatorokból.

Térképolvasásból is számos hiányosságra lehet következtetni a leírásból. A többi jelzésnél is bekavart az olvasó felé, mert ott a K sáv nem OKT jelzés, hanem a Bükki kék. De a Z sáv említése is zavaró. Lehet, összekeverte az útjelzéseket visszafelé. Vagy valóban jelzetlen útra tévedt, ami megint kritika lehetne, hogy nem festették fel neki. Erről árulkodik a másik fénykép is, amin a Toldi-kunyhó hátulról, a K+ jelzésről látható.  Ez a zöldről nem is látszik.

A sok-sok hiba mellett, ugyanakkor elvárja, hogy mások, - a festők segítsenek rajta. Azt nem  fogadja el, hogy minden jelzés nem lehet egy időben egyforma minőségű egy akkora tájegységben, mint a Bükk.

Előzmény: Lacerta (3148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!