Keresés

Részletes keresés

alfi13 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 6777

Ha visszabontod akkor ne sajnáld rá az időt a boltív tetején levő téglákat csiszold össze és Rath tűzálló habarcsot használj.

Előzmény: radixa_a (6775)
alfi13 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 6776

Az a baj a tapasztással hogy egy rossz  töredezésre hajlamos alapra viszed föl. Én is próbáltam így javítani az első kemencémet de a végén meguntam hogy belepotyogtak az ételbe. Igaz akkor még csak agyaggal. Nagyon sok kemencét megnéztem és gyűjtöttem a tapasztalatokat míg végül eljutottam a második kemencém építéséig. Nagyon jó sikerült sokat használjuk és hibátlanul működik.

Előzmény: radixa_a (6775)
radixa_a Creative Commons License 2018.02.22 0 0 6775

köszi a válaszokat.

lehetséges akkor hogy vissza kell szedjem és tapsztással (rath + vízüveg pl.) már nem orvosolható ?

 

Előzmény: alfi13 (6773)
Vernichter Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6774

Szorgalmasan tapasztod és  megnöveled a kemencéd élettartalmát.

 Az iparban is hasonlóan csinálják.

 

 Sőt van amikor a tüzes kemencébe  viszik fel az anyagot, Ok. nem kézzel hanem belővík az anyagot.

 Spricc masse, oder troknetmasse.

Előzmény: radixa_a (6771)
alfi13 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6773

Ez a tégla amit Te használtál nem alkalmas kemence építésre. Sajnos az én első építésű kemencém is ilyen téglából készült. Ebből tanulva építettem meg a mostani kemencémet:  http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson&o=QGHAWMqHna

A II. világháború előtt gyártott  téglák jók. A háború után egy új technológiát vezettek be a téglagyártásba szénszemcséket kevertek az agyaghoz mert így jóval kevesebb szén kellett a tégla kiégetéséhez viszont ettől a hozzákevert széntől a tégla szivacsos törékeny lett.  A mai téglák közül egy  a Nagykanizsai kéménytégla az amit föl lehet használni kemencéhez mert ebben nincs szén és gázzal égetik ki. Lehet hogy máshol is gyártanak ilyen téglát de arról nincs tudomásom.

Előzmény: radixa_a (6771)
The Rocketeer Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6772

De viccet félretéve, nagy különbség nincs valóban, de a vályogtégla szalmát is szokott tartalmazni, és szerintem színre is más némileg. Kiégetetlen téglát pedig simán lehetett téglagyárból venni (meg kályhásboltból), persze amikor még voltak téglagyárak mindenfelé.

Előzmény: The Rocketeer (6770)
radixa_a Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6771

Sziasztok!

 

némi segítséget szeretnék kérni...

két éve épült a kemencém, kisméretű Baranyai téglából hosszú élükön futó sorokból, belső tapasztás nélkül, kívülről agyaggal betapasztva.

Mostanára - főleg a donga felső soraiban - elkezdtek a téglák tűztér felőli oldalairól olyan 1/2-1 cm vastag lapok letöredezni..

gyanítom, hogy ez a téglafajta nem az a szépen csengő mint amiról itt sokszor szó van..

 

lehet-e ezzel kezdeni valamit - pl belülről utólag valahogy kitapsztani - hogy ne kelljen újrarakni, mivel fogy a tégla vastagsága és félek hogy egy idő után bedől a donga..

 

köszi előre is az építő jellegű tanácsokat.

 

Üdv

 

 

 

 

The Rocketeer Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6770

Akkor nekem volt B30 vályog falazóblokkom is... 

Előzmény: Zöldár (6769)
Zöldár Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6769

Mo.-on az égetetlen  agyagtéglára van  kialakult kifejezés  , ez a vályog.

 

  Az égetett agyagtégla  gyártás közbeni félkész állapotban  ami még agyag, nagy valószínűséggel  nem kerül a fogyasztókhoz.

 

 Tény hogy az angol agyagtéglának nevezi a nálunk égetett téglának  vagy kerámia téglának nevezett kész anyagot.

 

 Tehát : agyag   bányászba,  keverés és agyaghoz adalékadás  , majd formázás /sajtolással vagy extrúdálással /,  szárítás és végül az égetés. De ekkor már nem agyag az agyag, hanem kerámia.

Előzmény: The Rocketeer (6768)
The Rocketeer Creative Commons License 2018.02.21 0 0 6768

Magam is használok többféle korszerű anyagot, majd figyelek, hogy ne legyenek szoros kapcsolatban az agyaggal, ahol nagy a hőingadozás. Meggyőződésem, hogy aki száz évekkel ezelőtt épített, az is azért használt valamilyen anyagot, mert abban a korban az volt az elérhető építőanyagok közül a legmegfelelőbb. A hagyománytisztelet, ami rám igenis jellemző, az abban nyilvánul meg, hogy búboskemencét építek (meg amit sütök benne).

 

Szóval már nálam van az agyagtégla, aki adta azt mondta, hogy kiégetetlen nagyméretű tégla, ha egy mód van rá nem töröm össze és keverem. Sajnos a több hónapja szabadban lévő téglahegy máreléggé összerogyott, egész nem is volt köztük.

 

Arra gondoltam, hogy az égetési próbát megcsinálom kiegészítve egy geometriai méréssel, ti., hogy zsugorodik-e sokat. Merthogy más dolog egy téglának egyenként kiégni és nem elrepedni, és más egy komplett kemencebúb viselkedése, ha úgy kell neki alakváltozáson átesni, hogy van ahol nem tud (pl. ahol az alapja van). Szerintem elsősorban ez lehet gond.

Korundos Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6767

 Azért 1960 -ban voltak már fejlett faluk is, volt kályhásmester, aki  csak tudta, hogy mi az a samott.

 Természetesen voltak még elmaradott faluk is.

Előzmény: gombászok (6763)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6766

Kedves The Rocketeer!

 

Mielőtt félreértenéd a témádban hozzászólókat, megerősítem a véleményemet: ha a javasolt kiégetési és a leejtési próba alapján elég szilárdnak bizonyulna, nehogy beáztasd, és újradagasszad a téglákat, rakjad őket híg, közel azonos tulajdonságú, szalmás habarcsba, tapasszad be a felfalazott kemencédet több rétegben, hagyjál elegendő időt a kiszáradásra, "összeérésre", a lassú kiégetésre, és legyen a benne készült finomságoknak öröme a kedves családodnak, barátaidnak!

Őszinte üdvözlettel: gombászok

Előzmény: The Rocketeer (6755)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6765

Ne vedd sértésnek, én igenis kész agyagtéglát értettem, amit nem könnyű(de lehet újra beáztatva, formázva) használni, de, ha van egy kész agyagtégla, ami akár jó is lehet, akkor minek a felesleges munka.

Az égetési próbád igenis jó javaslat volt, csak a hozzákeverés, nem biztos, hogy kell, ezt majd eldönti a kemence építő barátunk.

Előzmény: alfi13 (6764)
alfi13 Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6764

Amiről a kérdező érdeklődött az szerintem nem egy kiégetett tégla volt hanem vályogtégla ha én jól értelmeztem a kérdezőt. A vályogtégla nincs kiégetve csak a formára öntött agyag ki van szárítva.  régen sok házat építettek ilyen téglából. Mielőtt nekiállsz sértegetni inkább kérdezd meg miről is van szó mert a kérdező eredetileg azt kérdezte hogy lehet e tiszta agyagból kemencét építeni.

Előzmény: gombászok (6759)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6763

Okos mondás!

Nekünk, falusi "parasztoknak" akkor és ott(a gyengébbek kedvéért 1960-ban)még igenis újdonság volt!

Várom további, okos, építő, főleg saját tapasztalaton alapuló, építő jellegű kritikáidat, így a partvonalról egy-két belevau még nem hat meg!

Előzmény: Zöldár (6762)
Zöldár Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6762

 

 

 

 "Kemence fenék samott  tégla (akkor ez még újdonság volt), "

 

 

 Maga samott legalább 200 éves anyag,  egy tűzálló anyag féleség ! 

Előzmény: gombászok (6760)
Zöldár Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6761

"De: a samottéglát összeépíteni az agyaggal....hát??? "  

 

 Mi azzal a probléma ? 

 A samott maga is agyag !!  Agyagból született !

Előzmény: gombászok (6760)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6760

Na, lehet elkapkodtam a válaszomat, bár az alapjai(szerintem, és tapasztalatom szerint) helytállóak.

A Delysa kemencéje videót megnéztem, hát abban azért volt jónéhány, a napjaikra jellemző, egyáltalán nem tradicionális építőanyag(is). Attól még lehet jó.

De: a samottéglát összeépíteni az agyaggal....hát??? No meg van ott Ytong, ............

 

Mondok mást, szintén saját tapasztalat, búbos kemence, részt vettem benne segédmunkásként, a "fővállalkozó" a falu "tapasztó cigánya" volt. Anno kb. 1960.

Alap vályogtégla(szalmával "vetve"), hamuzsák, kémény szintén ez a vályogtégla.

Tűztér alatt kb. 10 cm tört üveg, homokkal borítva.

Kemence fenék samottégla (akkor ez még újdonság volt), de semmi habarcs, csak úgy döngölés után berakva, homokkal fugázva.

Kemence fala: sovány agyaghabarcsba rakott hódfarkú tetőcserép szeletek, kb. 10-12 cm szélesek, búbosra felhozva, belül szalmás agyaghabarccsal két-három rétegben tapasztva(akkor még befértem a kemence száján, ma már jó nagyra kéne csinálni), rétegek között pár hét száradási időt hagyva, utána szép lassan kifűtve.

Ez bizony hagyományos, tavasztól-őszig lett kész, de évtizedekig szolgálta a gazdáját, sütött-főzött-fűtött!!

 

Hab a tortán: első kéményes, a padláson füstölőre bővítve a kéménye........

Azt a sok finomságot manapság nem könnyű utánozni, amik abban készültek!

Ma is látom magam előtt, még reménykedek, hogy egyszer részem lesz benne!

Előzmény: The Rocketeer (6755)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6759

Elméleted elméletben megfelelne, eme eljárás engem nem érdekelne, mert nekem kész emlékem lenne eme nem helyes elvet helyre teendeni.

Na, jó a mekk mesteri okoskodásom a végére megbicsaklott!

Magyarul: a kiégetési próba ad infót a téglák minőségére, de mivel itten kész téglákról van szó, szóba sem jöhet ezekbe bármit belekeverni!

Na, még elmélkedem egy keveset, és lehet, megfelelek egy mekk mester elméletnek!!

Előzmény: alfi13 (6757)
The Rocketeer Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6758

Kösz az infókat mindkettőtöknek!

alfi13 Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6757

Egyszerűen meggyőződhetsz arról hogy ezek az agyagtéglák jók lesznek e kemence építésére. Készíts belőle gyufásdoboz nagyságú kis téglácskát és égesd ki akár gáztűzhelyen is ha lehűl vizsgáld  meg ha nagyon megrepedezik túl sok bent az agyag tehát homokot kell hozzá keverni. Ha könnyedén elporlad akkor túl sok bent a homok és így agyagot kell még hozzáadni. A szerencsés eset mikor a két szélsőség között lesz a kiégetett tégla.

Előzmény: The Rocketeer (6755)
gombászok Creative Commons License 2018.02.20 0 0 6756

Én gyerekkoromban(haha, volt vagy majdnem 60 éve), láttam ilyenből építeni, meg később bontottam is vagy 15 év működés után -a szüleim kemencéjét. Ez volt az alföldi ember téglája.

Helyben "vetett" vályogból készült, szalmával volt keverve a vályog sara, nem tiszta agyagból, hanem a kert végéből kitermelt kissé homokos vályogtalaj volt az alapanyag, ugyanebből szalmával erősítve a kötőanyag és a tapasztás kívül-belül.

Alja égetett agyagtégla volt, 10 cm üvegtörmelékbe, majd homokba ágyazva, homokkal besöpörve.

 

Ha az általad elképzelt vályogtégla mellett döntesz, arra vigyázzál, hogy a tapasztását közel hasonló szerkezetű sárral csináld, mert akár agyagosabb, akár homokosabb tapasztást csinálsz, leesik, ugyanis más a hőtágulása. Falazásnál mehet a habarcsba is apróbb, szecskázott szalma. Legjobb, ha a törött téglákat iszapolod be. Szalmát mindenképpen bőven keverjél bele, kemény szálú búzaszalmát.

Írod, hogy a "téglák" szalma nélkül készültek, attól még jó lehet, én a 90-es évek végén kézi préssel készített hasonló téglákból építkeztem, építész szerint 2 emeletes ház építhető belőle.

Próba: ejtsél le pár épnek látszó darabot 2 méter magasról, ha legalább a fele egyben marad, szerintem már elég szilárd.

Előzmény: The Rocketeer (6755)
The Rocketeer Creative Commons License 2018.02.19 0 0 6755

Sziasztok!

 

A véleményeteket kérném egy kérdésben.

 

Búboskemence építés hajrájában vagyok/leszek, ha kienged az idő... Eléggé eltökélt vagyok abban, hogy agyagból építeném meg az egészet. Egyrészt van ingyen, másrészt, létezik is ilyen (Delysa kemencéje a kemencebence.hu-n), úgy tudom jól működik. 

 

Tehát olyan agyagtéglát kapnék, ami bontásból való, gyakorlatilag vályog de állítólag szalma nélkül (?). Nyilván, mivel egész, meg féltéglák, darabolni alakítani fogom, de mondjuk nem gondoltam homokkal vagy mással keverni és lábbal dagasztani, hogy valami más arányú keverék jöjjön létre. 

 

Jó lehet ez vajon? Delysa kiégetetlen téglából építette, az lehet, hogy kövérebb anyag. Gondolom a soványabb kevésbé repedős - más baj meg mi lehet?

 

Üdv

 

 

jetkarcsi Creative Commons License 2017.11.30 0 0 6754

Szinte bármilyen száraz fa jó a felfűtésre. Ha lehet, akkor minél kevesebb gyantatartalmú fát használj. Nekem szintén 1 tepsis dongás van és lassan kezdve, kb 1,5-2 óra alatt felfűtöm 350-450 fokra. Még nem mértem, de olyan 5-10 kg fa szükséges.  Akkor van felfűtve, amikor a korom kiég a tégláról és kifehéredik. Akkor ajtó betesz és kb15-20 perc pihentetés és mehet be a kaja. Nálam nagyhusi-kenyér-sütemény a sorrend. 

Előzmény: vince78 (6752)
Palási Creative Commons License 2017.11.27 0 0 6753

Bármilyen száraz fa  jó  oda !

Előzmény: vince78 (6752)
vince78 Creative Commons License 2017.11.26 0 0 6752

Sziasztok! Köszönöm mindenkinek, aki segített abban, hogy fel tudjuk építeni az első kemencémet. Apósom, aki kőműves megkilodott vele, én csak a segédmunkás voltam. Képeket hamarosan rakok fel.....

Kérdésem az lenne, hogy ki hogyan fűti fel a kemencéjét? Milyen fát és mennyit használ el egy felfűtés alatt??(Mi a kemencés kisokosból 1 tepsis dongás kemencét építettük meg. Igy is egy 70x40cm-es tepsi vigan elvér benne...

jetkarcsi Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6751

Üdv kemencések!

A olvasva az írásaitokat és megköszönve a kérdéseimre kapott válaszokat. Ezt sikerült összeragasztanom, némi agyagból, téglából meg néhány más összetevőből. Többszöri használat után úgy gondolom jól sikerült, mert finomra sül benne kenyér, husi, meg sütemény.

 

Rózsaromantika Creative Commons License 2017.11.14 0 0 6750

az a 6-7-10 méter függ ,hogy a kémény milyen magas, nekünk ilyen van és ha úgy fúj a szél (lecsapja )szívnak a szomszédok. 

Előzmény: I.elsős (6746)
Zöldár Creative Commons License 2017.11.14 0 0 6749

Legyen az 10 m, aztán béke lesz !

Előzmény: I.elsős (6746)
Rózsaromantika Creative Commons License 2017.11.14 0 0 6748

egyenlőre a kemencéből történő "füstölés"nincs betiltva  az ,hogy a szél merre fúj arról meg ember nem tehet . Ha befüstölne az ablakon , majd becsukja . 

Előzmény: I.elsős (6746)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!