Nem először jártam Zabljakban és a Fekete tónál, látom én is a változást és a fejlődést. Kb. 10 éve csak szerbek voltak, senki nem beszélt angolul. Most más a helyzet, de vigyázniuk kell, mert könnyen a 80'-as évek Balatonja sorsára juthatnak. A Balatonnak is kellett több mint két évtized, hogy kiheverje a lehúzós imidzsét.
Ehhez az árhoz már azért igényes vendéglátás is járt volna, még akkor is, ha agroturizam. Ahogy írtam, nagyon egyszerű, igénytelen szállás, "étterem" volt.
Horvátoknál volt egy olyan élményünk több mint 10 éve, hogy egy gyönyörű dombtetőn (szigeten), tengeri kilátással, olajfa ligetben található agroturizam étterembe mentünk. Előre kellett foglalni helyet. Frissen fogott hal (kihozták a halakat egy tálcán és rá kellett mutatnunk, melyiket kérjük), a mellettünk levő paradicsombokorról szedték le frissen a paradicsomot, szabad ég alatti fatüzelésű tűzhelyek, helyi saját bor stb. A tulaj család minden tagja főzött, kiszolgált, a gyerekeik ott játszottak. Szóval tényleg klassz volt.
És akkor belerepült egy légy a párom poharába. Szólunk a leánynak, hogy mi van. Odajön, néz, néz. Nem érti mi a gond. Majd egy hirtelen mozdulattal a földre löttyinti a bort, és visszarakja a poharat az asztalra. Kész.
Ezen mi csak nevettünk, de a minőséghez azért igényesség is kell, hogy társuljon, mert innentől kezdve már nem tudsz bízni se a higiéniájukban, se semmiben.
Itt Zabljakban most nagyon nem éreztem, hogy az ár/érték megfelelő lenne.
Vajdasági származású ismerősöm, akinek ott is vannak barátai, azt mondta, pár éve "privatizálták" az ulcinji városi strand(ok)at, azóta rosszabb lett. Nem kérdeztem ki, ez pontosan mit jelent, drágább-e a napozóágy + napernyő, vagy nagyobb a terület, ahol ezeket kötelező bérelni.
Pár éve nem jártam arra. De ezt írtam volna első helyen. Jó ideje tisztában vannak, nemzetközi szinten mekkora értéke van a házi, organikus elemiszernek. Ezt és az ország öko jellegét nyomatja a helyi turisztikai marketing is.
Az, hogy lakott területen kívüli, félreeső helyen van, visszafelé sül el: kereslet-kínálat, és ami neked kényelem, az nekik munka. Megvenni amit csak boltban lehet, elhozni, elkészíteni mindent, kiszolgálni téged.
Zabljak környéke nemzetközi szinten vonzza a turistákat, kb. mint Kotor, csak nem olyan volumenben, minden kontinensről jönnek. Ha a Fekete-tónál kirándulsz, ezt tapasztalod, vagy a Bobotov kukra kapaszkodnál fel. Ezt még jobban árnyalja, hogy a montenegrói hegyek nekünk félreesőnek tűnnek, de a volt jugoszláv államokban, es mashol is hegymászó, túrázó, természetbarát körökben jól ismert évtizedek óta. Társadalmilag, jövedelem szempontjából a Zabljakba látogatók valamivel igényesebb, jobban szituált szegmenst képviselnek. Ahogy te magad is. ;)
Azt nem tisztáztad előre, mi mennyibe kerül.
A saját értékükkel tisztában vannak. Ha már etno house/village van kiírva, az már nem olyan, hogy elmész az Ormánságba egy zsákfaluba nyaralni olcsón. És nem is bosnyák árak vannak az országban.
Mióta Montenegrón a szemem, azt "várom", mikor konvergálnak jobban az árak Horvato.-hoz.
Érthető és logikus az érvelésed. Mi viszont útközben megállunk éjszakára és ha megállunk, akkor az Szarajevó. Szarajevónak más a hangulata, mint például Banja Lukának. Séta a Bazárban, a folyó mellett, megállni egy pár percre a nemzeti emlékhelyeiknél. Teljesen szubjektív, de sokkal jobban érzem magam a bosnyákok között, mint például a horvátok között. Igy viszont adott Samac. Nem emlékszem, hogy várni kellett volna hosszabb időt, legtöbbször pár perc az átkelés.
A pizza szelet itt a pékségben 2euro és már nem kérdezik meg hogy kechup ili majonez?
Egyébként az is lehet, annyira egyszerűek voltak, hogy minden rossz szándék nélkül elszámolták. Voltam már így hogy én szóltam, de nálam kevesebbet számoltak.
(Azért egy pár cifra mondatot szerbül mondtam volna mielőtt fizetek!!!! Tuti lett volna benne basz is!)
Én megszivtam egyszer az ottani benzinnel azóta abban az országban nem vettem többet. Kinyirta az AC pumpámat kb 5 litert vettem hogy boszniaig elég legyen és ilyen szívás lett belőle.
Zabljakban egy pizza szelet a pekarában 1,5 Eur volt (kb. egy nagy pizza 1/5-e), csak összehasonlításként.
A házigazda egy szerény család volt, nagyon barátságos, segítőkész, bármit kértünk (tea stb.) azonnal hozta, és a végén is kérte, hogy majd írjunk véleményt a bookingon. Tehát nem valami rablókkal hozott össze bennünket a sors.
Meg tudod nézni online hogy kell-e várni Svilajnál, vagy nem. Ha Svilajnál mész fel a pályára, akkor 238 Ft-ot fogsz fizetni a bosnyák szakaszra és megspórolsz 50 km kerülőt, ami ugye legalább 40 perc, de inkább egy óra.
Szóval az esetek 90%-ban teljesen értelmetlen kerülni.
Én magam részéről lehet hogy le vagyok ragadva az évekkel ezelőtti árakhoz és persze meg lehet magyarázni egy csomó dologra hogy miért nem drága, de régen én mindenkinek azzal kampányoltam, ha van 600euroja, akkor a tengeren kell nyaralni, nem másutt. 200a szállás, 200az üzemanyag es 200a költőpénz.
Na ez baromira nem működik ma már.
Egy 4 tagú család ma már egy kisebb vagyont itt kell hogy hagyjon.
A mi környékünk még a szelídebb árazású helyekhez tartozik.
Egy csaladnak 12ezer forint a napernyő, nyugággyal egy napra. Parkolni 2ezer ft/ nap. 2500-4000ft egy pizza, hasonló árú egy egy koktél.
Volt szó az átadott "libegőről" ami 23euro. +9euroert elvisz a kisbusz a mauzóleumig, plusz kb 3-4euro a belépő.
Ha még valamit eszik iszik az ember a nagy melegben, 60ezer ft nem takarja le ezt a kis délelőtti programot.
Az 5-10euros fél napos hajókázás keményen 20euro.
A 10-15euros merulés 140euro/2fő/2merules.
Egy 150-200euros papir nélküli horgász csonak fél millió forint. A bari kikötőben viccesen azt mondják, a következő 30évben nincs szabad hely.
Nincs ezzel semmi baj, de kicsit más ez a világ, ahhoz képest mint amikor 4-5ezer forintos hálókocsis jeggyel legurultunk hétvégén mandarint szedni 10centért kilóját.
Felfoghatatlan árak vannak több területen.
A canji szállodákban, ahol külsős emberek is ebedelhetnek, ott 7euro egy menü. Hogy a abljaki részen mik az árak, nem tudom, de a tenger általában drágább mint fent az északi rész.
Azt gondolom, nem csorosag, de tisztázni kell mindenütt mindent előre! A múlt héten 500eurot szerettek volna éves tagsági díjként fizettetni velünk egy falusi búvár klubban, vagy 45euroert engedték volna hogy horgásszunk.
Személy szerint nálam az, hogy azon a 70 km-en nem vagyok hajlandó fizetni a túlárazott horvát autópályáért, mikor a sima 7-es úton is szépen le lehet érni, nagyon jó az út minősége is.
Ha olyan veserázó futóműgyilkos lenne, mint például az 5-ös út Budapest és Dabas között, akkor megfontolnám az autópályát.
Másik ok, benne vagyok egy bosnyák határinfós csoportra és látom, hogy Svilajra sokkal többször panaszkodnak, míg amacnál kb. sosincs nagy várakozás.
Házi sajt, házi sonka, saját tojás, csirke stb. és ezekből készült ebéd, házi málnaszörp, saját kenyér. Tehát lehet mondani, hogy prémium, organikus termékek, amiért egy nagyváros piacán, vagy ezekből készült nagyvárosi étteremben egy vagyont is elkérnek, de itt a termelőnél nem szokott ez ennyibe kerülni.
A véleményeteket szeretném kérni. Zabljak külterületén (etno village) béreltünk egy faházat a booking.com-on keresztül 158 euróért (két szülő és három kamasz gyerek) két éjszakára. A ház elég igénytelen volt, pl. az emeleti hálószobákat között nyers OSB lap választotta el, a mosdó csaptelepe nem volt rögzítve stb.
Egy helyi családé ezek a faházak és a farm körülötte, tartanak állatokat stb., organikus alapanyagokból készült ételeket készítenek kérésre, házi sajt, házi kenyér stb.
Kétszer kértünk vacsorát és reggelit, helyi szörpökkel, kávé, sör.
A végén 426 eurót fizettem a szállással együtt. Azért ez mellbe vágott. Nem szoktam előre megkérdezni ilyen helyen az árakat, mert eddig mindig a magyar áraknál kevesebbet kellett fizetnem.
Szerintetek reális két reggeliért, és két ebédért (két sör is volt benne) 268 eurót (több mint 100 eFt) fizetni egy ilyen helyen 5 főre?