Jól értem, hogy ezt belülre kell felszerelni úgy a falra, hogy kifúrják a ház oldalát és úgy fog szellőzni. Kb. mint egy konvektor lyuk lesz a falon és azon keresztül szellőztet?
Azt is lehet, én EHT 780-at raktam be, ahhoz nem az ablakot, hanem a falat kell átfúrni (koronafúró + SDS MAX-os géppel megvan hamar).
Hálószobákba beteszel ilyet, szerintem az már elég jól megoldja túlzott párát és széndioxidot. Fürdőszobába valamilyen ventillátorral megtámogatottat tennék, hogy gyorsan kivigye a fürdés utáni párát (vagy zuhanyzás/fürdés után ablaknyitás 15-20 percig).
Persze a hővisszanyerős szellőztetőgép jobb, csak az ára is az, meg az egész lakás becsövezése után festhetsz újra.
Amúgy újépítésű lakásba alapból raktak az ablakokba ilyen szellőzőt.
Ma egy újonnan épített ház árában ennek mindnek benne kell lennie . Természetesen a régebben épült házaknál ez plusz költség , de megtérül . Csak úgy példának : miután beköltöztem a szülői házba ( csak 63nm hasznos terület ) 1998-ban a gázfogyasztás átlaga évi 1750m3 gáz volt , a villany fogyasztás meg 2500kWh környékén . Most , hogy minden meg van a modernizálásban , ezek így alakultak : 72m3 gáz és 2200kWh villany egész évre . Havi rezsim : gáz , villany , víz , internet , kábeltévé 100 euróból meg van . :-)
Modernizálás magába foglalja a : hőszigetelést , napkollektort , HMKE -t , 3 rétegű nyílászárókat , hőcserélős szellőztetést , klímákat fűtés-hűtés .
Gondolod, hogy ha a födémen az EPS helyett gyapot lenne, akkor jobb lenne a helyzet? Nem kéne sokat lefaragnom a boldogságomhoz, csak 5-10 % páratartalmat :) . Nem vagyok telhetetlen :) :).
Na erre írtam azt, hogy tök jó hogy kevesebb a gáz számla, de milliók a szigetelés, az új ablak, a szellőztetés.... akkor nem mindegy hogy a havi gázszámlán spórolok 10eFt-ot. Köszi rezsicsökkentés :( .
A födémen 1 réteg nejlon - nem rózsaszín :) :) - és -nem akarok hülyeséget írni - de szerintem max 10 cm EPS van. Hétvégén azt is lemérem pontosan mert most már az is cseszi a csőröm. Az oldalsó falakat nem tudom hogyan tudnám megnézni milyen vastag, de a födémen simán megemelem oldalt a betongerendák között fóliástól mindenestől tehát sehogy nincs rögzítve. Azt sem tudom az jó-e így.
nem a hőszigetelést kell leszedned (az ott jó helyen van és tesz a dolgát), hanem a jó drágán tökéletesen záródó új ablakokat kellene megfúrni, h legyen rajtuk légmozgás.
de ha megfúrod, akkor bejön a hideg-meleg-kosz is, vagyis felesleges volt a drága ablak.
ezért ajánlják, h a korábban bezárt ablak nem tökéletesen zárt részein létrejövő levegő és páracserét kell pótolni gépesített szellőztetéssel. leginkább hővisszanyerő=rekupoerátor beépítésével.
a hőszigetelés alatt lévő fóliát se lyukaszd ki, mert az a hőszigetelésben okoz károsodást.
az a rendszer ott jó és helyes.
sajnos olyan ez, mint a trabant601-hibrid.autó. az egyiket a szomszéd is meg tudta javítani 3 csavarkulccsal, a másikat pedig szinte csak márkaspecifikus szakszervíz és ha megáll, akkor trailerezni kell.
Nálam 20cm-es EPS van a falakon és minimum 35cm gyapot a padláson és a páratartalom most is 33% 23,6°C-nál ( ablakok nyitva mindenhol ), télen meg 28-35% között .
Tehát a szellőztetés - légcsere hiánya okozza nálad a bajt . :-(
Kell egy szellőztetőrendszer hővisszanyeréssel , hogy ne menjen rá a fizetésed . :-)
Mondom én, hogy valami nem jó, de mindenki azt mondja hogy nem kell semmit csináljak nyomassam a páramentesítőt éjjel nappal. Ezért irányult az első kérdésem is arra, hogy ha leszedem a födémszigetelést akkor ez megoldás -e a kevesebb párára.
Ha két évente kell hőcserélőbetétet cserélni és nem kell kondenzvíz elvezetés , akkor az entalpiás . Ebben az esetben ez nem fog segíteni . Neki olyan kell , ahol a benti pára a hőcserélőben leadja a hőt és kondenzálódik .
Valami egyszerű berendezés kéne, három befujó-kifújó körrel, ami óránként egyszer képes kicserélni 500légkörmétert- ez nagyon alacsony teljesítmény amúgy, de a hővisszanyerő funkció kötelező.
Másképp télen túl hideget fúj és nyáron túl meleget.
Amit még meg lehet oldani nagyon ólcsón:
Léteznek csőbe szerelhető ipari ventillátorok. 200- 250 mm átmérővel. Vezérlés nem kell. Egy is elég belőle és egy másik cső a falon, ami biztosítja a légcserét. Amikor elmész otthonról, kinyitod az ajtókat és egy kapcsolóval elindítod a ventillátort, rettentő zajos és nagyon erőss huzatot csinál. Ez vagy 150-200 euró és csak két lyukat kell kikarrotálni a falon és be kell kötni egy külön biztosítékre. Olyan 1000légköbméteresek/órát tud.
Szerintem jelenleg éjjel mindenképpen növekedik a Rh. Az emberek párologtatnak. A hőmérséklet csökken éjjel, vagy akkor is 24°C-ra fűtötök? Ha meg esetleg nyitva éjjel is az ablak, akkor kintről is növekszik.
Azért a relatív páratartalmakhoz hőmérsékletet is kellene párosítani!
Én reggel elindítottam a pincében a párátlanítót, pedig csak 57-et mutatott, de estére sem fogja elérni a beállított 50-et. Jó eséllyel még meg sem fog estére telni.
vagy 30 darab hővisszanyerő szellőztető rendszert szereltünk más. Kb. 20 cm-es állmennyezet kell hozzá.
Ki kell karotálni két darab 200-as lyukat a külső falakon. Azt be kell vezetni egy elég nagy dobozba, kb. 1.2x.7x.6 méretű, onnan egy osztó -gyújtőbe, ami átalakítja 180-ról 75mm átmerő a rendszert.
Az egész rendszer moduláris, flexibilis 75 csövekkel kell elvinni a szivő és a toló ágat a mennyezet alá, aztán a végén egy 90 fokos könyökkel lefordítani a fujókákba.
200W-ot fogyaszt a ventillátor, van benne egy kétirányű hővisszanyerő modul és egy levegőszűrú, plusz a vezérlés. Nagyon hatásos, 7 kört lehet késziteni egy nagy dobozból.
De vagy 3.5 millió forint csak az anyagár. Holland gyártmány, passzív házakra. Be tudja szerelni egy vízszerelő is. Az összes tartozék benne van a csomagba. Egy 250nm háznak megoldja a szellőztetését.
Évente egyszer ki kell cserélni a levegőszűrőt és kétévente a hőcserélő modult, ezen kivül teljesen karbantartás mentes.
A doboz elhegyezése mindig problémás volt. A tervet megcsinálja a beszállító. Én ennél olcsóbbat nem ismerek, ami hatásos. Nem kell kondez levezetés sem.
Millió fajta van, a Lindabnak is van, de elég méretesek a berendezések. És mindegyiknél van kondenz elvezetés is, ami problémás és hangosak is.
Ezek melegítik és hűtik is a levegegőt. Ott is van osztó-gyüjtő, de kevesebb kört lehet rákötni.