Keresés

Részletes keresés

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.21 0 0 1887

Most már emlékszem! Régen valóban próbálkoztam szilvabor készítésével, egy alkalommal. Nem sikerült, elég volt. W8.

Előzmény: Wassernyolcas (1886)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.21 0 0 1886

Terveztem én ilyet? Nem emlékszem, nem is készült.

A galagonya bor egy interneten található recept szerint készül. W8.

Előzmény: borsika79 (1885)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 1885
Én is remélem. A tervezett szilvaborbol lett valami?
Előzmény: Wassernyolcas (1884)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.20 0 0 1884

Ma fejtettük át, ma kellett hozzáadni a cukrot és a borélesztőt. Szép színe van, reméljük minden rendben lesz! W8.

Előzmény: borsika79 (1881)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.20 0 0 1883

Igen, elég sokat használjuk. Arra azért ügyelünk, hogy nagyon ne kelljen erőltetni a tekerést. Ez tartható, ha egyszerre túl sok és túl sűrű anyagot nem teszünk bele. A búzafű a határeset, de kezelhető. A homoktövist nagyon jól vitte. Nem bártuk meg, hogy megvettük. Persze csak akkor éri meg, ha minden évben használjuk is, hol erre, hol arra.  W8.

Előzmény: Törölt nick (1882)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.20 0 0 1882

Köszönöm, áttanulmányoztam, és igen megkívántam a szerkezetet. Gyorsan írtam is a lányaimnak, közeleg a karácsony... Azt mondod bevált tartósan?

Előzmény: Wassernyolcas (1877)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1881
Kedves W8. Sok sikert,és várom a jelentkezésed.
Előzmény: Wassernyolcas (1871)
Zitka Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1880

Inkább zselé néven fogod megtalálni, lévén ez a JamBORi is az.

 

http://www.szabadfold.hu/aktualis/dzsem_borbol_metzing_csaladi_pinceszet

 

A "titkos" fűszerek szerintem inkább marketingduma. :-) Én kóstoltam, és semmi különlegesebbet nem éreztem benne a felsoroltaknál.

 

 

Előzmény: Wassernyolcas (1879)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1879

Köszi, keresem majd én is a borlekvár receptet. W8.

Előzmény: Amerigo61 (1875)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1878

  

 

A préselés során kétféle termék keletkezik. elöl jön ki a szilárd anyag, ezt jelen esetben sütőben 40-45 C fokon szárítottuk, majd konyhai robottal porítottuk. A képen a porítás előtti állapot látható. A homoktövisnek minden része javallott fogyasztásra. Mi ezt kefírben fogyasztjuk, egy kávéskanálnyit alkalmanként.

A homoktövis (különleges) lekvár elég hígra sikeredett, ezért nem befőttes üvegbe, kis palackokba öntöttük. Egy részéhez mézet és alkoholt öntöttünk, ez nem lekvár, hanem likőr lett. Másik részéhez 1:1 arányban hidegen kikeverve mézet adtunk. No ez a lekvár, de híg maradt. Éppen vendégünk érkezett, amikor a mézes kikeverést végeztük. Nagyon ízlett neki is. Üdv. W8.

Előzmény: Törölt nick (1864)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1877

A képen látható szerkezetet néhány éve vásároltuk búzafű préselése céljából. Arra is jól bevált, a homoktövis préselésére szintén. A következő oldalon többet olvashatsz róla: http://www.buzafupres-csiraztatas.hu/lexen_kezi_buzafupres.php?gclid=CJKL4Ovo27MCFcVY3godKG0AjA 

Az ígért képeket máris mellékelem. W8.

Előzmény: Törölt nick (1864)
Amerigo61 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1876

A budafoki Camponában láttam ...

Előzmény: Zitka (1873)
Amerigo61 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1875

A neten van pár recept, de az asszony azt mondta, hogy a borlekvár neki nem szimpatikus, így kénytelen leszek magam kísérletezni :-)

Előzmény: Wassernyolcas (1872)
Zitka Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1874

Még hozzátenném, hogy a budafoki borfesztiválon megkérdeztem, hogyan készül. Csak bor, cukor, némi fűszer (fahéj, szegfűszeg, és talán csillagánizs)) van benne  - és almapektinnel zselésítik. Ez utóbbit sajnos normál boltban nem lehet kapni, állítólag a Kaldeneker árulja kisebb kiszerelésben is.

 

http://www.lekvaroshaz.hu/bolt/termekek/befozesi-kellekek

 

 

 

 

Előzmény: Zitka (1873)
Zitka Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1873

A jamBORi-ra gondolsz?

http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/05/borlekvar-villanybol-gyongyfuzer-kolozsvarrol-doromb-kecskemetrol.html

 

Én kóstoltam már mind a háromfélét. Finom, de tuti nem adnék érte ezer ft-ot (kb. 2 dl). Inkább kísérleteznék az otthoni előállítással. :-)

 

 

Előzmény: Amerigo61 (1868)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1872

Biztos finom lehet. Még nem kóstoltam, de mint nagy lekvár és bor készítő, kis gondolkodás után lehet, hogy rájövünk a módjára. Még az is lehetséges, hogy receptet találhatunk a gugliban. W8.

Előzmény: Amerigo61 (1868)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1871

Kedves Borsika! Benne vagyok, csak sikerüljön!

Évek óta szoktunk csipkebogyóból bort készíteni. Van amikor sikerül, van amikor nem. Amikor sikerül, akkor annyira, hogy még a vendégeinket is meg merjük kínálni vele. Amikor meg nem sikerül, akkor még mi magunk sem tudjuk meginni. Ilyenkor megy a cefrébe, ha van éppen akkor készülőben, ha nincs, akkor kiöntés. A változatos siker okát még nem sikerült felfedezni. Ezért aggódom most a galagonya bor miatt.

Majd jelentkezem, látom szabad az E-mail címed. Üdv. W8.

Előzmény: borsika79 (1869)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1870

Igen, ez most érik. Nekünk a kertünkben van két pár fa. Ugyanis fiú - lány kell ide is, egyedül nem megy.

Faiskolában vásároltunk egy párat (fiút és leányzót) néhány évvel ezelőtt. Nagyon könnyen szaporíthatóak, ugyanis gyökérről felnőnek néhány méteres körzetben. Ezek közül egy fiút és egy lányt átvittünk a kert túlsó végébe, már őket is (a lányt) szedtük. W8.

 

Előzmény: NANO.D (1867)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1869
Kedves W8. Ha elkészül a galagonyaborod mit szolnák 1 kis cseréhez? Nekem pl.:készülőben van a citromfűborom,esetleg megkóstolnád?
Előzmény: Wassernyolcas (1860)
Amerigo61 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1868

Sziasztok,

 

Az egyik borszaküzlet kirakatában láttam borlekvárt. Kóstolta már valaki? :-)

NANO.D Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1867

Jól néz ki! :)

Most érik ez is?

Előzmény: Wassernyolcas (1863)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1866

Köszönöm! Akkor ezek szerint elég nehéz házilag tartósítani, hogy a hasznos anyagok is megmaradjanak. Barátnőm kisebb dobozokban fagyasztja, onnan veszik ki naponta az evőkanálnyit müzlibe, reszelt almába, akármibe.

Előzmény: Wassernyolcas (1865)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1865

A homoktövist mi immunerősítő gyógyszerként kezeljük, ill. ez a célunk vele. A gondunk az, hogy nagyon bomlékony gyümölcs, nehezen lehet tarósítani.  Többféle módon próbálkoztunk már vele az elmúlt években, volt ami sikeres volt, volt ami nem és megjelent rajta a penész. Az idén háromféle tartósítási módot próbálunk ki, ebből az egyik a cukorral kikevert hideg lekvár. A másik hasonló, de cukor helyett mézzel keverjük ki. A harmadik: méz és alkohol, azaz likőr. Ezek mind a kipréselt folyékony anyagra értendők. A kipréselt szilárd részből szárítmányt készítünk, melyet a sütőben kiteregetve óvatosan, alacsony hőmérsékleten szárítunk ki.

A negyedik, az eddig legbiztosabban bevált tartósítás: a bogyókra üvegben annyi 50 fokos alkoholt öntünk, hogy éppen ellepje. Ennek hátránya, hogy ez egyben alkohol fogyasztással is jár. Tavalyról még maradt egy üveggel, nem romlott meg.

Az a készülék, amit a harmadik képen látsz, egy présszerszám, pontosabban egy kipréselő daráló. Holnap majd készítek róla, illetve a munkafolyamatról több képet. Üdv. W8.

Előzmény: Törölt nick (1864)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1864

Mi lesz a homoktövisből, és az ott a képen milyen passzírozó?

Jövőre remélem már nekem is lesz homoktövis termésem:)

Előzmény: Wassernyolcas (1863)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1863

    

A galagonya és a kökény után ma indítottuk a következő projektet, homoktövist szüreteltünk, és megkezdtük a feldolgozást is. W8.

NANO.D Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1862

A 'háziilekvárnál' 1400FT a 400g.   Az 3500Ft/kg.

Szerintem reális. (ők még adóznak is belőle)

NANO.D Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1861

Pár éve, mikor kökény lekvárt készítettem, láttam valahol hirdetést: szatmári szilvalekvárt kínáltak 2500Ft-ért. ( /kg)

Figyelembe véve, hogy a szilvából könnyebb lekvárt készíteni (szedés, és feldolgozás is egyszerűbb, ill. kiadósabb a szilva)

már csak az elkészítés körülményessége miatt is elkérhetünk a kökényért ugyanennyit. (de lehet hogy többet is).

Számolhatsz ezzel is...

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1860

Egy kis sajátos számolgatást engedek meg magamnak. Tudom, ez játék a számokkal, a piac nem ismeri el, de azért arra jó, hogy felhívjam a figyelmet arra, mennyi értéket hagyunk veszendőbe az erdőszéleken, a mellékutak mentén.

Tegnap azt láttam a piacon, hogy valaki egy jó maréknyi kökényért 200 Ft-ot kért. Lehet, hogy nem vette meg senki, de ha ezt veszem alapul, akkor az 1840-es h.sz.-ben bemutatott kép alapján legalább 100.000 Ft értékben szüreteltünk. Ebből lett 45 üveg kökény lekvár, 4 üveg galagonnya lekvár és még nem tudom hány liter galagonya bor lesz. Igaz, ebben legalább 40-45 munkaóra is benne van. Ez több, mint 2000 Ft-os órabér. 

Az mindenesetre igaz, hogy érték keletkezett. Csak a mértéke kérdéses. W8.

Wassernyolcas Creative Commons License 2012.11.17 0 0 1859

A galagonya- és a kökény lekvár készítésekor almát is kell beletenni. Az alma nemcsak az állagán javít, bizonyára az ízanyagokat is feldobja. Mi így csináltuk, lehet, hogy ezért vagyunk elégedettek.

Mi is nyugdíjasok vagyunk. Tényleg igaz lehet az, hogy a nyugdíjasoknak nincs semmire sem ideje. Valószínűleg azért, mert kimennek a határba galagonyát és kökényt szedni, csinálnak belőle finom lekvárt és remélhetőleg még finomabb bort.

No, azért arra nagyon ügyelünk, hogy nyugi legyen körülöttünk.W8.

Előzmény: Törölt nick (1858)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.17 0 0 1858

A galagonyalekvár nem nagy szám. Csak azért esszük, mert állítólag hasznos. Lehet, hogy bornak finomabb... Azért a szőlőből készült bor az igazi.

Nekem a kökény se jött be. Okt végén leszedtem ami a telken nőtt, de a végén nem csináltam meg lekvárnak. Mielőtt eljöttünk, tálcára terítettem, mégse rohadjon be. Bár gőzöm sincs, a szárított kökény mire jó.

Most jöttem fel a pincéből, el se hiszem, csak most jutottam el a bor első lefejtéséig (ki gondolná, hogy a nyugdíjas kevésbé ér rá, mint a dolgozó?) Sose maradt ilyen későre, jó, hogy nem lett baja.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!