mikor bejön a föld térkép as zelvényekkel, akkor szépen zoomolj rá addig, míg már ki nem tudod választani, melyik szelvény kellis neked. Ekkor a térkép alatt bökj rá a "select image" gombra és így kattints a kiválasztott szelvényre. Ekkor, ha minden igaz, kapsz egy új ablakot, amiben csak az adott szelvény látszódik. Itt is zoomolhatsz rajta, de ott a kép alatt, meg a with plugin, stb. alatt a mentés kérése. ennyi. Aztán töltsd le a lizardtechről a nézegetőt, mert anélkül nem megy. (ezzel egyébként tiffbe i sát tudod konvertálni)
Tagok,
egy alapvető gond van a neten fellelhető térképekkel, ileltve készítő/manipuláló progikakl: legtöbbjük más-más fájlformátumú végeredményt ad, és ezeket képtelenség kompatibilisen használni.
Nem tudtok véletlenül oylan progikat, amik ezeket a fájlformátumokat ét tudják egymásba konvertálni?
(Vagy olyan dll-eket, amik a progikat képessé teszik egymás fájlformátumainak az olvasására?)
"3DEM allows you to overlay surface maps showing roads, cities, lakes and rivers, and other features over the 3D terrain image. For USGS 7.5 minute DEMs, these overlays can be Digital Raster Graphic (DRG) or Digital Orthophoto Quad (DOQ) files. These map files can be very large (50 to 100 Mbytes), and processing of these overlays can be a very lengthy process. Processing of map overlays is not recommended if you have less than 256 Mbytes of RAM or less than a 500 MHz processor.
Overlay maps must be fixed to the geographic coordinates of the underlying DEM. To apply a map overlay using the Map Overlay Dialog Box, take the following steps in sequence.
STEP 1 - Locate a source of DEMs and corresponding surface maps that cover the same geographic area at about the same scale. For the United States, good matches are the 7.5 Minute SDTS DEMs and matching DRGs provided by the USGS at http://www.gisdatadepot.com/dem/. The following instructions will illustrate overlay of Digital Raster Graphics on a Digital Elevation Model using the Snowshoe Peak, Montana, DEM and matching DRG available at this location.
STEP 2 - Download the Showshoe Peak SDTS DEM and matching DRG from http://www.gisdatadepot.com/dem/. These files can be found under Lincoln County, Montana. The DEM will be downloaded as a tar.gz file from Digital Elevation Models (DEM) 24 k. The DRG will be downloaded as a zip file from Digital Raster Graphics (DRG) - 24k.
STEP 3 - Decompress and extract the DRG graphics file from the downloaded zip file. Winzip can be used for this operation. The result will be a DRG geotiff graphics file (*.tif).
STEP 4 - Start the 3DEM program and Load the Digital Elevation Model. Choose File - Load Terrain Model from the Overhead View menu, and choose USGS DEM as the File Type. Then locate and load the DEM tar.gz file from Step 2 above.
STEP 5 - Load the DRG as a map overlay from the Overhead View before creating the 3D Scene. Choose Operation - Apply Map Overlay (or Function Key F5) to bring up the Map Overlay Dialog Box. Click the Load button and select the DRG file from Step 3 above. 3DEM will read the coordinates of the DRG geotiff file, convert it into a geo-referenced overlay, and apply it to the surface of the Digital Elevation Model. The result will be previewed in the Map Overlay Dialog Box as shown below."
...resolution-hoz értelemszerűen meg kell adni hány dpi-vel lett szkennelve a térkép (asszem a .bmp-nél 72, de ha rosszul tudom javítsatok ki); draft scale-hoz a szkennelt térkép méretaránya; angle-hoz, ha el kell forgatni, mekkora szöggel; map scale-hoz a rajzolandó térkép méretaránya.
Eccerű mint az ék :)
Egy új térképen: Template Open... "Open template" ablakban ki lehet választani a template fájlt, ami lehet .bmp, .jpg, .ocd, de biztos lehet tiff meg ai is, de ezeket nam próbáltam, de a .bmp az tuti.
a kiterjesztésük .sid, nagyon kafák. Én a N-34-45 szelvényt töltöttem le csak, ez Magyarország kb. 2/3-t fedi le. A lizardtech oldalról le lehet tölteni mindenféle dll-t, hogy más progival -pl .arcview-val is lehessen nézegetni.
Ezt a 3dem-t viszont akkor nem értem, hogy van, a képek alapján úgy tünt, vol egy topográfiai térkélp, s ezt húzták ki domborzatra. Nem így történt?
A3DEM-ben elvileg .emd-kiterjesztésű fájlokaz lehet megtekinteni, laptérkép nélkül is - nekem sikerült is iyleneket letöltenia hálóról - cvsak ezek ilyen színárnyalatos "alapok", amire aztán valóban rá lehet húzni skinként vmi nememléxemmárrá kiterjesztésű laptérképet. aszongya, hogy ezek a laptérképek elég nagy méretűek (50-100 megát!!! említ), aztán a felületre renderelés is elég hosszadalmas munka a gépnek, 500 Mhz/256 Mb RAM alatti gépekkel nem is javasolja. De műxik +D nálkül.
Ezek a légifotók, amiket belinkeltél, milyen kiterjesztésűek?
Ocad-szakértők: a hálón állandóan azt emlegetik ,hogy "hátérben" be lehet tölteni bmp-fájlokat, hogy aztán arra, mint puzpapírra, rárajzolhassuk a rajzolandót. Nos, nekemmsehogy sem sikerül bmp- fájlt megnyitni benne. tud erről vki vmit?
a képek tök jók, de úgy tünik minden esetben szükség van hozzá laptérképre, légifotóra, stb. Bár ez, ha elég lenne egy scannelt papírtérkép, megoldható.
Egyébként, hogy én is ajánljak valamit, bár lehet hogy ismeritek:
A Nasa-nál kb. 100000-s méretarényban fenn van a teljes földfelszín légifotókban, ha valakit érdekel a cím:
https://zulu.ssc.nasa.gov/mrsid/
A szelvényeket elvileg a neten is megnézhetitek, de minden szelvényt le is lehet tölteni, azok házilagos megnézéséhez az MrSid geoviewer használható, amit a www.lizardtech.com oldalról tölthettek le (download- bal felső sarok)
Kicsit rákerestem a témára, és tonnányi oldalt, programot, kiegészítőt találtam témánkhoz kötődően. viszont ezt mindenképp csekkoljátok: a 3DEM c., 3D-s térképeket készítő progi screenshotjai. Most töltöm le a - gondolom - demo verziót, és nagyon-de nagyon drukkolok ,hogy 3D-kártya nélkül is működjön, bár tuti nem fog :(
A "tűzben pusztult" részek azok a negyedek, amiket menthetetlenül letöröltem. Nálam semmiféle "előélet" nincs, csupán egy előre elképzelt városszerkezet, amire szép sorjában felhúzom a negyedeket, amik aztán tovább élnek, változnak. A belvárost pölö már olyan 80%ban átépítettem :)))
Azóta amúgy már felhúztam pár új negyedet.
Szívesen cserélek fájlt, bár nekem csak ez az egy van igazából. (Viszont mostmár télleg bedigizem a papírtérképeimet, és abból majd át tudom küldeni az egész kollekciót :)))
Továbbra is él kérdésem: tud vki oylan helyet, ahonnan ocd-fájlok letölthetők?
Hi!
Emberek, ez a Topic maga az ISTEN! Véletlen rábukkantam és nagyon megörültem neki. Én is térképőrült vagyok. Másik mániám a közlekedés. És egy pár év múlva már hivatalosan is tervezhetek. Remélem :) Már túl vagyok egy főút és egy vasúti megaálló komplett tervezésén. Ha valakinek szakmai segítségre van szüksége út- és vasútépítésből, akkor írjon nekem és megpróbálok segíteni. Minden várostervezőnek sok sikert kívánok!
Hát ez baki! Nagy helyet foglal és semmi se látszik belőle és jó csúnya lett tőle a topik. Írjatok sokat, hogy mihamarabb eltűnjék! :) Na mindegy, akit érdeket, a címen megtekintheti. GroundZero! Nem csréljük ki egymással az .ocd fájllainkat? Kiváncsi lennék rá azért jobb felbontásban is!
Hát Te sem sokat lustálkodtál! Ránézésre egy 4-500 ezres városka. A "tűzben elveszett" az mit jelent? Azt törölted le elsőként, vagy az valami várostörténelmi szerencsétlenség? Az enyémnek is van jókora katasztrófális előzménye :) (Röviden: /kicsit Deep Impact és Armageddon-szerű lesz/ 2019-ben becsapódnak az Isten haragja I. és II. meteoritok - az egyik az Atlanti Óceánba, a másik a szárazföldbe szökőár ill. por I. többek között Európa tengerpartjain nagy pusztítás főként hollandok és északnémetek betelepülése a biztonságos Kárpát-medencébe; II. a por miatt eljő a hároméves tél, utána az olvadáskor nagy áradások a Dunapartok kevésbé megerősített nagy pusztítás; ---> utána felvirágzás, halleluja miegymás... oké-oké tudom kicsit lökött vagyok, de hát valahogy meg kellett nyugtatni a lelkem, hogy a rácalmási Nagyszigetet meg a Dunapartot beépítettem. :)
És akkor itt a térkép (remélem), igyekeztem valami Webbarát méretet csinálni belőle, de ez is sajnos nagy lett.
Barom voltam. Akartam csinálni egy olyan térképet, amin a városnak csak a főbb útvonalai vannak rajta, és elkezdtem kiitörölgetni a többit. a legvégén meg reflexből nyomtam egy save-t...
A legutóbbi biztonsági másolat meg, mondom, pár hónappal azelőtti volt...
Minnyá csinálok egy képet, hogy megmutassam, mi tűnt el.
Igény esetén elérhetővé teszem tedd, mert kíváncsiak vagyunk. :) Ezenkívül linkeld be a Veék topicba is, hadd cincálják kedvükre az önjelölt és valós szakértők :)
Őszinte részvétem! Teljesen átérzem a fájdalmadat, hiszen velem is történt hasonló ijedtség. De az enyém heppienddel végződött, mert végül egy rejtett zúgban ráleltem. (Hogy történt a baleset? Akarsz róla beszélni? ;) )
Szerencsére Hercegfalva-Dunaújváros él és virul, most van túl a hatodik metróvonalon, persze csak ha nem számoljuk a villamosok és a gyorsvasutak kiterjedt földalatti szakaszait. (Igény esetén elérhetővé teszem) Én "domborzati térkép" gyanánt egy összefércelt topográfiai térkép-várostérkép-vizisporttérkép öszvért használok; valószínűleg azért, mert az Általad említett méltán kitűnő progikat sajnos nem ismerem.
A szinte pontosan fél éve, gyakorlatilag naponta olyan átlag másfél órán át készülkő Ocad-os térképemnek sikerült az uccsó 2 hónapi fejlenményét kitörölnöm...
Most nincs kedvem vagy egy hónapig ránézni, mert olyan szép részeket vesztettem el... Majd egy hónap múlva, mikor már annyira hiányzik, előveszem újra az ucssó mentést március tájáról, és újrakezdem :(((
Lehet, hogy elkezdenék egy újat, de azt már úgy csinálnám ,hogy előtte csinálnék a terepről egy domborzati térképet, hogy tudjam pontosan, milyen terepre rakoma várost. Jól értelmezem, hogy ehhez pont jó lenne ez az Land desktop-progi, amiről itt volt már szó?
Télleg, anno láttam vmi "Vista Pro" nevű programot, az is vmi iylesmi dolog volt. Emléxik rá valaki? Elég régi a program, én olyan 95 táján láttam.