Sziasztok! Nem tudom ért-e valaki a tagok közzül az elektromossághoz,de egy kis segítség kellene. Mi célt szolgál a képeken látható fekete doboz és mi a megnevezése???
Mivel vásárláson gondolkodom, így első körben általánosságok:
mikre kell odafigyelni vásárláskor:
- próbaút során, sík úton ne húzzon. Ha adnak hozzá nyári vagy téli kereket érdemes megnézni mert sokan trükköznek a kerekekkel.( sajnos saját tapasztalat)
Mindenképpen érdemes rászánni egy átvizsgálásra a pénzt mert ez alku alap is lehet, valamint megadja a kiindulási alapot az autó fontos és halasztható szervizelési költségeiről.
Minden elektromos funkció, tempomat, tanksapkanyitás, rádióvezérlés, ablakok, 4x központizár, stb. ellenőrzése.
Futómü, lengéscsillapítók, csapágyak. kutyacsontok kopoghatnak. A kerékcsapágy draga is lehet. Féktárcsákat szabad szemmel is lehet látni. Van hozzá olcsó is. Gumiharangok épsége a féltengelyeken. Általános olaj és egyéb folyadékok szivárgásának ellenőrzése.
megbízhatóság: - Személy szerint 30 ezer km után 210.000 km es ( óra szerinti) futásteljesítmény után tudok véleményt alkotni, - alapvetően inkább hosszabb távon használt 2.2 automata 4wd diesel modellről. Eddig még nem hagyott úton.( kopp kopp kopp)
szervizigény: - Izzító gyertyák hibája csak 3-4 fok környékén derül ki. Attól is függ hol, honnan szerzi be a tulaj az alkatrészeket. Egy vagy több szervízmunkát kell elvégeztetni egyszerre. Itthonról vagy külföldről jön az alkatrész...stb. Nekem pl a generátor javíttatása 30 ezer volt összesen.( 10+20e md )
használ e valaki diag progit, ha igen, milyet: - ezt én is szeretném tudni :)
letölthető e szervizdoksi
évjáratok közti különbségek
szerelhetőség: - szerelőm szerint jól hozzáférhető egyszerűen javítható autó. ( nyilván minden javítást nem kellett megcsináltatnom, az eddigiekre értette)
teljesítmény javíthatósága (esetleg tapasztalat ha valakinél már müxik): - valóban ráférne egy kis izmozás, mert erőből nem tud előzni, de ez némi önnérséklettel kezelhető. ( vonulós autó inkább mint nyomulós)
összkerék hajtás mennyire tartós
ez is szintszabályzós e hátul: -Tudomásom szerint a kérdezett évjárat nem rendelkezik szintszabályozó rendszerrel.
Én 2006-tól 2010-ig nézegetek. A Sorento és Santa Fe versenyzik egymással, nyitott vagyok Tucsonra is.
Szerviz. Előző autómat egy jó nevű autószerelő társaságában lévő hölgy vette meg. Kereste a fogást - azért volt ott. Végül: egy gondom van, hogy erről az autóról egyetlen szervizben sincs semmilyen adat. Mondom én: mert soha egyetlen szerviz nem látta ezt a kocsit. Magamnak cseréltem a motor, a váltó olajakat, a fékfolyadékot, a vezérlést, a fagyállót és minden más alkatrészt.(Lambda szonda, generátor, féltengelycsukló és kerékcsapágyak, stb) Így éreztem megbízhatónak a kocsit, így futott le gond nélkül 320 ezer km.t. Persze ezt egy rendes szerviz is megtette volna.
Meg is teszi.
Persze nem árt - sőt szükséges az ellenőrzés. Ahol nem lehet, mert.....blablabla... ott nem látnak egyszer sem. Mégiscsak a "lábamról" van szó.☺
Hol találod? Egy hozzáértő autószerelő pillanatok alatt megtalálja az üzemanyagtartályon. Bízd rá - és ismételt baj esetén van kit okolni.☺
De. Ez majd' minden autónál gond. Oka legtöbbször, hogy túltöltik. Ilyenkor a szellőző is telítődik üzemanyaggal. A szellőzőben általában aktívszén van, ami a párát és a szagokat megköti, de a tömény naftával nem bír el. Legegyszerűbb megfúrni a tanksapkát. Egy kettes fúró elég. Persze ki lehet tisztítani is és végső esetben magától is "megjavul" - de ahhoz idő kell.
A dús keverék legegyszerűbb oka, hogy kevesebb levegőt szív a motor. A légszűrőt kellene megnézni, esetleg ha régi akkor csere. (nem számít, hogy tisztának látszik, már nem "olaj feketén" szokták cserélni.)
Mert az idő hűvösebb ezért elméletben még több levegőt kellene kapnia a motornak. A nagyobb fogyasztás oka sokszor az, hogy gyakori és rövid utakon jár vele az ember. Ezért gyakran csupán álom az üzemi hőmérséklet, pedig a motor szereti a meleget, és ha már meleg szeret pörögni is. Na bumm.
Amikor nem a levegő akkor - más nem lévén - az üzemanyag rendszert kell kicsit körüljárni. Ehhez már szintén autószerelő kell.
(Mint itt új tag mondom: más mondhat mást és az is igaz lehet. A döntés a tiéd!)
Egy kis segítségre lenne szükségem! Van egy Hyundai Accent 2004-esem és észrevettem, hogy összeszívja a tankot, ezt jelen pillanatban úgy orvosoltam, hogy nem tekerem rá a tanksapkát teljesen. Az lenne a kérdésem, hogy hol találom a szellőztető csövet, mert valószínű, hogy az van eldugulva. Okozhatja-e a túl nagy vákumot a szellőztető szelep hibája? (szerintem az csak a túlnyomást engedi ki) A hibákat kiolvasva azt írja, hogy túl dús a keverék, ez valószínű is, mert több lett a fogyasztás. Vajon összefüggnek a hibák? Előre is köszönöm a segítséget!
Ha ez a gyári mérete akkor jó. ( katalógus alapján az).
A megerősítettre szerintem akkor van nagy szükség, ha folyamatosan a teherbírásának a 75 - 80 %-án, sok autópályás használattal és 4 utas plusz csomagokkal van terhelve az autó, illetve a gumik. ( nem szentírás - magánvélemény) :)
De, minden komolyabb gumis szakműhelyben tudnak hozzá valót ajánlani, ha kétségeid lennének. Üdv Goti
Azt a 410 Le -s high tech szuperverdát is el adtad valamiért.
Az után is nyilván kell valami ami azért nagyjából dinamikus, és nem esik szét, de nem súlyos milliókba kerül, van tér benne, a kor szinvonalának megfelelő biztonsági és kényelmi felszeretség, stb, és jól néz ki( bár ez szubjektív és megosztó)
Mondjuk azt, hogy jellegzetes :)
A mostani 2.2 es CRDI-m előtt egy 205 lovas VOLVO S80, azelőtt egy X5 ös 3.0 d-t hajtottam.
Mebetdinamikában egészen más kategória mindkettő, de.....
A Hyundaiban tudunk aludni :) ...magam sem hittem volna,
Bele fér két Gabi heverő( igaz szétszerelve, de akkor is )
Szóval - amit a teljesítmény oltárán feláldoztam,- megnyertem a praktikumon és a variálhatóságon.