Keresés

Részletes keresés

vérslapaj Creative Commons License 2006.01.23 0 0 2692
tartás. Itt már csak várn i lehet.
manhattan Creative Commons License 2006.01.22 0 0 2691
Tartás.
Semmilyen pozitiv hirt nem tudok számitásba venni, amig a választási igéretek - és ezzel együtt a lehetséges kormányprogram - megint a határtalan irracionalitásba torkollnak.
rosencrantzhu Creative Commons License 2006.01.17 0 0 2690
Ja igen, határidő valóban hétfő de. 10.00.
Előzmény: rosencrantzhu (2689)
rosencrantzhu Creative Commons License 2006.01.17 0 0 2689
Dicséretes aktivitással indul az év, remélem kitart a virtuális ülésig. :)

Tekintettel, hogy ma kijött az infla-szám, tulajdonképpen akár meg is nyithatnám az ülést, a vájtfülűbbek még kitarthatnak a csütörtöki Reuters poll-ig, ha úgy gondolnák, hogy az elemzők (vagy a GKI) jobban tudják, mi a dörgés.

Úgyhogy jöhetnek az ajánlások, némi indoklási javaslattal megspékelve, hajrá!
Bocicsoki Creative Commons License 2006.01.17 0 0 2688

Egyfajta óvatos technológiai modernizáció jegyében ezúttal belinkelném a 2006-os ülésrendet. Az ajánlási idő ugye részben elnökfüggő, a jelenlegi "Rosencrantzu kurzusban" a kamatdöntő hétfők délelőtt 10 órája a határidő.

 

P.S.: Az internet virtuális univerzumának egy másik pontján teljesen véletlenül összeakadtam alapító elnökünkkel, jacksonhole kartáccsal, aki mindenkinek szívélyes üdvözletét küldi ezúton.

Előzmény: manhattan (2687)
manhattan Creative Commons License 2006.01.16 0 0 2687
A kissé gyorsra és formálmentesre sikeredett évzárás után akkor a legfontosabb: Ez évben változatlan formában és szabályokban müködünk tovább. Bocicsokit megkérném hogy másolja be az ez évi IRL ülésrendet mielött elszalasztjuk az elsö ülést.
Előzmény: Bocicsoki (2686)
Bocicsoki Creative Commons License 2006.01.02 0 0 2686
Na igen, de "bársonyos forradalomra" is volt kísérlet, illetve helyesebben a bázisdemokratikus eszközök bevonására, amikor az egyik IRL talin közfelkiáltással megszavaztuk hatan a döntési tartalék eltörlését, de ezt később illegitimnek minősítve nem fogadta el topicgazdaként a HR főnök úr :-))
Előzmény: manhattan (2685)
manhattan Creative Commons License 2005.12.30 0 0 2685
Nincs jobb rendszer a demokráciánál. Ma már azt is tudjuk, hogy ha még a demokrácia se elég jó akkor meg kell dönteni forradalommal.

Mindenkinek Boldog Új Évet!
Előzmény: Bocicsoki (2684)
Bocicsoki Creative Commons License 2005.12.28 0 0 2684
Kiválóan értelmezted a helyzetet :-) Én a hagyományokhoz híven elgondolkodtam egy pillanatig az örökzöld javaslatom újbóli megfuttatatásán (töröljük el a döntési tartalékot, ami a havi egy kamatdöntési gyakorlat bevezetésével végképp anakronisztikus szabállyá vált az én megítélésem szerint), de mivel semmi esélyét nem láttam annak, hogy érvényes szavazás lenne lebonyolítható ebben az ügyben, hagytam a dolgot ;-))
Előzmény: skonto (2683)
skonto Creative Commons License 2005.12.28 0 0 2683

Jól értelmezem, h nincs szavazasra bocsatando ügyrendi javaslat?

 

 

Előzmény: manhattan (2671)
Bocicsoki Creative Commons License 2005.12.20 0 0 2682

...megint begyűjtöttem egy viszonylag könnyen elkerülhető hibapontot.

 

Azért láttunk már olyat pár éve, hogy mindenki a tartás mellett érvelt, míg a kartács egy merész 50 bp-os vágást ajánlott :-)))

Előzmény: vérslapaj (2681)
vérslapaj Creative Commons License 2005.12.20 0 0 2681

Baffakutya, megint begyűjtöttem egy viszonylag könnyen elkerülhető hibapontot.

Csütürtökön még gondolkodtam, hoy előre megírom az elnöknek a javaslatomat, de lebeszéltem magam, hogy netezni mindenhonnan lehet. Pénteken elementem síelni, három gyerek napi nyolc le és felöltöztetése mellett meg minden kiment a fejemből.

Mondjuk, pont ez volt benne a jó.

 

rosencrantzhu Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2680
köszi, nincs nehéz dolgom ilyen ajánlások mellett. :)

amúgy nekem tetszik az indoklás is.
Előzmény: Bocicsoki (2679)
Bocicsoki Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2679

Gratulálok elnök úr a helyes évzáró döntéshez!

 

 A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6,00%-os szintjét.

 

A Monetáris Tanács hazai makrogazdasági folyamatokról alkotott képe a legutóbbi kamat-meghatározó ülése óta érdemben nem változott. A Tanács a legfrissebb adatok alapján középtávon továbbra is alacsony inflációs környezetet és kedvező konjunktúrát vár. A kedvező inflációs kilátásokkal összhangban állnak a háromoldalú tárgyalásokon elfogadott visszafogott 2006-os bérajánlások is.

 

A novemberi enyhe emelkedés ellenére mind a fogyasztói árak inflációja, mind a maginfláció továbbra is alacsony. Nehéz megítélni, hogy 2006-ban az áfa-csökkentés milyen mértékben csökkenti majd átmenetileg a fogyasztói árindex, de a Tanács véleménye szerint 2007-ben mind a maginfláció, mind a fogyasztói árindex növekedése a 3 százalékos középtávú cél körül alakulhat.

 

Az elmúlt időszakban nem csökkent a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját illető bizonytalanság. A Tanács már többször felhívta a figyelmet a fiskális folyamatokból fakadó kockázatokra; e kockázatok tükröződtek abban is, hogy a Fitch hitelminősítő intézet december elején leminősítette a magyar állam forint- és devizaadósságát. Az eszközárakban továbbra is megjelenik a konvergencia folyamatot övező bizonytalanság, a forinthozamok jelentős kockázati felárat tartalmaznak.

 

A pénzügyi piacokat érintő negatív hazai híreket azonban részben ellensúlyozta az igen kedvező külföldi befektetői környezet. A főbb külföldi jegybankok elmúlt hetekben hozott kamatemelési döntései ellenére a hosszú lejáratú euro- és dollárhozamok továbbra is alacsonyak, erős maradt a feltörekvő piacok kockázatosabb eszközei iránti globális kereslet.

 

Mindezek eredőjeként a monetáris kondíciók olyan tartományban mozognak, amelyek segítik, hogy az infláció a cél körül alakuljon. A Tanács a jövőben is fokozott figyelemmel kíséri az egyensúlyi kockázatokat, és amennyiben azok veszélyeztetnék az inflációs cél teljesülését, megteszi a szükséges lépéseket.

Előzmény: rosencrantzhu (2678)
rosencrantzhu Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2678
Akkor hát meghallgatva a javaslatokat, meghajlok az egyöntetű vélemények előtt. Tartás.

Az indoklást semlegesnek javasolnám, ahol sem jövőbeli emelésre, sem a vágásra nem tennék halvány utalásokat.
Előzmény: skonto (2677)
skonto Creative Commons License 2005.12.19 0 0 2677
Tartas. Az inflacel es az arfolyam engedne csokkentest, a valasztasokhoz kapcsolodo bizonytalansag illetve az expanziv ktgvetes, valamint a restriktivebbe valo nki kornyezet nemi ovatossagra int, uh vszleg egy csokkentesbol sem lenne gond, de nem kell macskabajszot huzogatni.
manhattan Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2676
Tartás.

A láthatatlan kéz a fitch felfordulás után renbehozta a hozam görbe rövid oldalát és rendkivül látványosan visszaeröltette az árfolyamot egy lélektaninak mondott határról. Egyébiránt az infla céllal semmi gond, de nem is ez a fö téma, hanem hogy a budget konszolidációra még halvány gondolatot se vesztö kormány politika miatt a JB a halmozódó negativ kilátások miatt elöre figyelmeztetö vagy utólag alkalmazkodó legyen. Jelen adottságok mellett ez utóbbi politika tartható még az utolsó ülésen, jövöre majd meg meglátjuk.
gyrk Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2675
tartás. kicsit gyengült a forint. mi az a két-három százalék? néhány szar pozit kiszórtak az év vége előtt. dec-jan-ban meg az összes alapkezelő vagy számol vagy a hasát sütteti valami déltengeri szigetecskén, úgyse lesz semmi. nem hinném hogy forintválság közeledne.
krz Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2674

tartas. mi mas? ;)

 

Bocicsoki Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2673

Szerintem sincs értelme különösebb intellektuális erőfeszítések kifejtésének hétfő délelőtt a Szabadság téren, egy gyors tartás után menjenek csak az IRL kollégák ebédelni, és akinek netán még potólnivalója van, az gyorsan szaladjon el karácsonyi ajándékokat vásárolni :-) 

Csökkenteni ugyanis nem lenne célszerű, lehet, hogy éppen ezzel indítaná meg a lejtőn a forintot a jegybank, ami (most csak az IT rendszer logikáján belül maradva) aztán, ha nem is veszélyeztetné effektíve a 2006-os célt (amit ugye ceteris paribus jelentősen alul fogunk lőni jövőre), a 2007-es célba már erősen belepiszkálhat egy 270 feletti árfolyam. Egyensúlyi problémák nélkül lenne tere a kedvező infla kilátások mellett a jegybanknak a további lazításra, de ilyen veszélyzónákkal teli időszakban túlzottan kockázatos lenne (egy hónapja sem volt csökkentési szavazat lenne, azóta pedig feszültebb is lett a piaci helyzet.

Emelni meg ugyancsak elkapkodott lépés lenne, hiába szűkült a fejlett országokkal szembeni hozamelőny az elmúlt hetekben a meginduló illetve folytatodó globális kamatemelések nyomán, az az igazság, hogy IMHO nincs senki, aki ex ante megmondaná, hogy a jelenlegi szint nem lesz elég a következő hónapokra a kötvénypiaci vonzerő fenntartásához. Ha meg messze nem tudjuk ezt biztosan, akkor talán nem is kéne előre lépni ezen a területen.

Én könnyedén el tudom képzelni a következő hónapokra a jelenlegi billegő makrohelyzet konzerválódását, nagyjából hasonló árfolyamszint és külföldi finanszírozási hajlandóság mellett (kivárva a választások utáni tisztuló helyzetre további vakrepülésekre), ami mellett akár még fél évig is változatlan maradhat a jelenlegi 6%-os kamatszint.

Előzmény: rosencrantzhu (2670)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.18 0 0 2672

En tartast javaslok.

Az infla cel egyertelmuen teljesithetonek latszik, a Fitch leminosites utan ugyan volt nemi bizonytalansag, de ez velhetoen nem hosszu tavu, es nem hinnem, hogy most vmi panikszeru MNB lepesre lenne szukseg.

Kulfoldi kamatkilatasok: szigoritasi "divat" van, a Fed mar regota emel, Svajc es az ECB pedig nemreg emeltek. Utobbinal egyelore nem tiszta, varhato-e tovabbi emeles, Trichet elegge dovish igyekezett lenni legutobb. Amugy se mervado szamunkra annyira az eurozonas kamatszint, hiszen a mienk egyelore joval magasabb.

Szoval ne csinaljunk most semmit, es kivanjunk kellemes karacsonyt a piacnak:)

Előzmény: rosencrantzhu (2670)
manhattan Creative Commons License 2005.12.15 0 0 2671
Ügyrendi agenda


Mint minden év végén, most is lehetöség nyilik a tagok számára az SZMSZ módositás kérvényezésére. Szokás szerint minden felvetett módositás automatikusan szavazatra kerül.

A módositó javaslatok leadásának határideje: dec. 23. 24.00 óra, ide a topicba beirva.

A szavazás idöpontja dec 27-31. , kizárólag emailben, kizárólag az elnöknek és nekem cimezve.
A szavazás bármely témában megtehetö, ahogy a procedúra az 1947-ben le van irva:

Egy témában való szavazás érényes lesz, ha a többség (tehát legalább 5 fö ) szavazni fog. Ha a szavazás érvényes, akkor az a javaslat nyer, amelyik egyszerü többéget kap. Ha döntetlen állás alakulna ki, akkor (csak úgy mint tavaly) nincs újraszavazás, a módositás elvetetett.

Eredményhirdetes január elsö hetének végén.
Ha valakinek problémája lenne a határidökkel, azt kéretik jelezni.


A döntési határidöhöz visszatérve: végülis semmi se lehet perfekt, a 12 óra a szabály szerint megfelelö.
rosencrantzhu Creative Commons License 2005.12.15 0 0 2670
Az év utolsó kamatdöntéséhez gyűlünk itten össze, mindenkinek tessék kitenni magért jól.

Szóba jövő tényezők:
- Fitch
- árfolyambizonytalakodás
- hozamok fel-le
- inflációs cél teljesülése
- külföldi kamatkilátások
- ?

Vagy előrejelző szempontból:
- az államadósságfiaskó után élére áll-e Járai egy héja-ellenforradalomnak?
- letettek-e a galambok egy időre a kamatvágásról?
- összeveszik-e valamelyik tanácstag reggel az asszonnyal, kihat-e a morózus hangulat az ülésig?
- ?

Na szóval kérem az ajánlásokat, némi megfontolnivaló szöveges indoklással együtt.

Határidő újra hétfő reggel 10.00, elnöki döntés 12.00-ig.

És ne tessék nekem olyan trükköket eljátszani, hogy "10:00, huhh épp hogy beestem, +50, csá", mert úgysem veszem be, és kiküldök egy VMT-tagokat Molesztáló Kommandót és arra kényszerítem, hogy két percen belül tegyen három egymástól független ajánlást részletes 10 oldalas indoklással.

Szóval hajrá!
rosencrantzhu Creative Commons License 2005.11.28 0 0 2669
manhattan HR-főnöknek:

- az elnöki megszólítást a miniszterelnöki titulus kapcsán meghonosodott gyakorlatból vettem át (mindenkit megillet, aki volt már)

- az elmúlt 4 és fél évben sosem volt rá példa , hogy kiszivárgott volna egy kamatdöntés, ettől persze még valóban indokolt lehetne, hogy az egyelőre teljesen megalapozatlan gyanút elhárítsuk.

- ugyanakkor a későbbi döntés miatt azoknak is lehetőség nyílik a javaslatadásra, akik esetleg hétvégén nincsenek internet-közelben és pénteken elfeljetenek nyilatkozni. Sztem ez jó dolog, amíg ezzel a gyakorlattal kapcsolatban nem merül fel probléma, és a szabályzatba sem ütközik, megtartanám.

- a két hét sztem amúgy is durva ötlet. azalatt annyi minden történhet, hogy teljesen komolytalanná teszi a dolgunkat, nem beszélve arról, hogy az előrejelző jelleg is elveszhet.
Előzmény: manhattan (2661)
gyrk Creative Commons License 2005.11.28 0 0 2668

off off

 

maestro, gondolkodtál a dolgon? írj mélt!

Előzmény: Bocicsoki (2667)
Bocicsoki Creative Commons License 2005.11.28 0 0 2667

Gratulálok elnök úr a sikeres debütáláshoz!

A kiadott MT-közlemény az én interpretációmban mintha megkezdte volna a piac felkészítését egy emelésre a közeljövőben, de továbbra is tartom, hogy valszeg egyöntetű volt a szavazás a tartás mellett (majd 3 hét múlva kiderül).

rosencrantzhu Creative Commons License 2005.11.28 0 0 2666
(írok majd manhattan felvetéseire is, de majd valamikor estefelé csak - előreláthatólag.)
rosencrantzhu Creative Commons License 2005.11.28 0 0 2665
Köszönöm az észrevételeket, elnökként a tagok ajánlását megfogadva a kamatszint tartása mellett döntök.

Gondolom, az érveket nem szükséges sorolnom, hiszen szinte teljes az egyetértés a tagok között a helyzetet illetően.
A kedvező inflációs folyamatok és az egyensúlyhiány + bizonytalan külső környezet érvei között balanszírozva ezúttal is utóbbi nyom töbet a latban. Indoklásánál a hosszú távú inflációs tendenciákra való koncentrálást hangsúlyozva (az áfa-hatást ideiglenesnek tekintve) lehet lekerülni az előrejelzések csökkenésének és a tartásnak a látszólagos ellentmondását.
Bocicsoki Creative Commons License 2005.11.28 0 0 2664

Bocsánat, mindenképp be akartam írni a tartást, hogy nehogy az elnöki döntés után érkezzen be a hozzászólásom. Most akkor az ajánlás indoklása:

Bár a mai inflációs jelentésben várhatóan újabb érzékelhető mértékű csökkenés következik be a legyezőábrán a következő két év inflációs pályáját illetően, és ceteris paribus egy IT rendszerben ebből vágás kell, hogy következzen, a katasztrofálishoz közeli költségvetési helyzet és a globális tőkepiaci kegyelmi állapot borulékonysági valószínűsűgűnek növekedése miatt, ez most csak arra lesz elég, hogy eltűnjenek az emelés melletti szavazatok a tanácsban, szerintem (összhangban az elemzői karral és a pénzpiaci szereplőkkel) egyöntetű szavazás lesz a tartás mellett.

Előzmény: Bocicsoki (2663)
Bocicsoki Creative Commons License 2005.11.28 0 0 2663
tartsunk kartácsok!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!