Keresés

Részletes keresés

Normandie Creative Commons License 2015.04.26 0 0 6392

Egyetértek veled, talán azzal egészíteném ki, hogy a mi világunkban és életmódunk mellett nem is lehetséges megtanítani a jógát és szerintem ezt a Mesterek nagyon jól tudják. 

Abban a folyamatban, amit persze én is csak elképzelek, hogy az lehet a valódi jóga, nincs helye a napi energiaharcoknak, a társadalomban és emberi kapcsolatokban való aktív részvételnek, az állandó kihívásoknak, nem sorolom. Az elme elcsendesedéséhez nem elég esténként vagy hajnalonként ücsörögni fél vagy egy órácskát, esetleg elmenni egy hosszú hétvégére mantrázni. 

 

Nem véletlen, hogy bizonyos tudást nem adnak tovább, de ennek szerintem nemcsak az az oka, hogy rosszul használná, aki képes rá, hanem nem is tudnánk használni. Megkockáztatom, hogy meg sem értenénk innen, ahonnan mi nézzük. Időnként elgondolkodom, hogy még az is lehet, hogy az a tudás itt van valahol az orrunk előtt, mivel azonban minden megértéshez szükséges a saját tapasztalat, talán ennek híján fel sem ismerjük. 

A spirituális fejlődés olyan mint egy lépcső, minden fokra fel kell lépni, nem hagyható ki egyik sem. 

 

Illetve  nagyon hiányolom a jóga tanításából a személyiség fejlesztését, amit már az első lépcsők, a jama és nijama elvei megfogalmaznak. Azok az önmegtartóztatásra és erényre vonatkozó szabályok csak akkor tarthatók be, ha az ember dolgozik önmagán. 

Úgy látom, hogy nagyon sokan azonnal a meditációba merülnek, meg az egyhegyűségbe, stb., de kíváncsi lennék én azokra a meditációkra és belenéznék abban a tudatalattiba, amelyik nincs  felszabadítva a benne lévő dolgoktól. 

A jama és nijama nem tartható be addig, amíg a tudatalattink tömve van szeméttel, sérülésekkel, hiedelmekkel, stb. Illetve sejtszinten is tömve vagyunk traumatikus emlékekkel, ezeket is ki kell tisztítani, vagy meggyógyítani, ha úgy tetszik. 

Ha összehasonlítjuk magunkat azokkal a jógikkal, akikről olvastunk, azt gondolom, hogy ők szinte mentesek voltak a mi sérüléseink zömétől, tehát eleve máshonnan indultak és  a további fejlődésüket is hermetikusan elzárva érték el. Aztán eljönnek ide ebbe a társadalomba és nem csoda, ha elbuknak, mert ők is elkezdik összeszedni a sérüléseket, illetve bennem még az a gyanú is felmerült, hogy nem is összeszedik, hanem eleve fel sem tisztították azokat magukból. Csak az érintkezés hiányában nem volt ami felébressze bennük, ha idejönnek, akkor azonban felébrednek bennük a sérüléseik. 

Na mindegy is, visszakanyarodva a tudatalatti tisztításához, azt gondolom, anélkül gyakorlatilag lehetetlen a valódi jóga. 

Ehhez szükségesek a módosult tudatállapotok, amiket nagyon sokféle módon el lehet érni, de ha nem tudod mit kezdj a felmerülő emlékekkel, ha nem tudod azokat feldolgozni, ha nincs megfelelő megértés és adott esetben egy tudatalattiban ücsörgő rossz programot nem cserélsz le egy jóra, akkor akár rosszat is tehetsz magadnak, vagy csak simán úgy maradsz, ahogy voltál. 

A módosult tudatállapotok elérésére és az önmagadon (tudatalattidon) való munkára azonban vannak a jógánál sokkal hatékonyabb módszerek, pl. más légzésfajták, mint pl. a rebirthing légzés, vagy a vivation légzés, de sorolhatnék egy még egy csomó dolgot, nem kell feltétlenül lélegezni, ha valaki nem szereti. Testszinten is lehet pl. oldani. 

 

 

Azt hiszem, hogy az ászanázást főleg ezért hozták át a jógik hozzánk, mert ez befogadható nálunk, megvalósítható és gyakorolható is, rendkívüli gyógyító hatása van lelki szinten is, főleg a nyújtó gyakorlatoknak, de nekem erről is az a különbejáratú véleményem, hogy az egyes ászanákhoz feltétlenül szükséges a megfelelő gondolatok társítása, a koncentráció és ezáltal az ászanázás közbeni megértés, különben a trauma oldó hatásuk nem érvényesül. 

Ezért nem hiszek én a csapatos (megélhetési) jógázásban, amikor huszan szuszognak egymás aurájában, még akkor sem, ha a jógaoktató tényleg jószívvel belead is apait anyait, de ezt már elmondtam máskor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: tigristomi (6381)
tigristomi Creative Commons License 2015.04.24 0 0 6391

Szia!

 

 A legmélyebb tudati tapasztalásom savászanában volt (nem a most divatos jóga nidra közben).

Energetikailag, pránailag a legjelentősebb változást lótuszülésben tudom elérni.

Az is igaz, hogy ebben a két pózban szoktam legtöbbet lenni amikor jógázom.

Előzmény: Semmisem (6383)
ghepard Creative Commons License 2015.04.23 0 0 6390

Nekem már ez az állapot sikerült párszor gyaloglás közben is, nyitott szemekkel is.......Furcsa volt nagyon és veszélyes is volt, mert ráfizethettem volna sérüléssel.........

Előzmény: Semmisem (6389)
Semmisem Creative Commons License 2015.04.22 0 0 6389

Akkor jófelé kapizsgálunk. Én magam is azon vagyok, h olyan állapotba kerüljek, amely nem alvás, de teljes relaxáció. Olykor az az érzésme támad, h nem igne érézkelem a körvonalaimat, vagy testem, de nem alszom. 

 

Egésze gyszerűen van egy határpont amin egyszer csak átesek ilyenkor, nem igen leirható. Csak olynakor szoktam belealudni ebbe, ha márvégeztem a szerintem harmonizálással,és engedek alvást. Így kísérletezek edddig. Éltalában végzek egy 6 darabos gyakoraltsort előtte, illetve egy előre és hátra hajlást, után vágom le magam.

Előzmény: ghepard (6388)
ghepard Creative Commons License 2015.04.21 0 0 6388

Igen, az élet az valami tökéletes dolog, annyi mindennek kell klappolnia, de mikor keletkezett, akkor nem nagyon volt valami, ami agyalhatott volna azon, hogy most mi legyen. Csak erők voltak, meg mozgások, anyagok - majd rendezett mozgások, egyre rendezettebbek. Persze én látom kb így....

 

Hát azért néha néha sikerül nem elaludni abban a pózban, azok valóban érdekes állapotok olyankor. Néha sikerült már kb olyan állapot, mintha éberen álmodnék - annyira éber voltam olyankor, hogy kb megjelent a retinán annak a tárgynak a durva körvonala, melyre gondoltam.....

Előzmény: tt-ths (6387)
tt-ths Creative Commons License 2015.04.21 0 0 6387

Persze, hogy van baj, ha földi, emberi nézőpontból nézed.

Isteni magasságból meg pont úgy tökéletes ahogy Ő megteremtette.

 

A hullapóz olyan szempontból tökéletes testhelyzet, hogy nincs izületi fájdalom meg zsibbadás mint az ülő pózokban. Viszont szinte lehetetlen a figyelem és éberség megtartása. Nem csak szinte, hanem gyakorlatilag is lehetetlen. Mindenki belealszik, mert erre vagyunk kondícionálva.

Ha sikerülne, akkor a jóga nidra egy nagyon gyors út lenne a szamádhihoz.

Előzmény: ghepard (6385)
ghepard Creative Commons License 2015.04.21 0 0 6386

Nem tudom pontosan, mit takar a hulla póz, de én elég sokat gyakorlok abban a pózban. Nálam azt jelenti, hogy háton fekszek, fejem egy kicsit hátrafelé áll (vagyis a szemek nem pont felfelé néznek, hanem kicsit hátrébb, persze csukva tartom), kezeim a bordákon összekulcsolva. Ez tényleg úgy néz ki, mint a halott a koporsóban. Nálam csak annyira veszélyes, hogy nagyon nehéz ébren maradnom, annyira ellazít ebben a helyzetben a tudatos légzés, hogy az ember elalszik egy kettőre.... Ez nem jó, mert ebben a helyzetben alváskor túllégzés lép fel, ami hosszú távon nem tesz jót a testnek.......

Előzmény: Semmisem (6383)
ghepard Creative Commons License 2015.04.21 0 0 6385

nincs ám semmi baj a világgal, minden pont ott van ahol a helye van :-)

 

Hát mondjuk van egy két probléma kicsi világunkban, de talán más lenne, ha mindenki inkább magával törődne és foglalkozna, mint másokkal, meg azzal, hogy hogyan csesszen ki a másikkal......

Előzmény: tt-ths (6382)
ghepard Creative Commons License 2015.04.21 0 0 6384

Szépen összefoglaltad Tomi. Én is gyakorlatilag így látom, még akkor is, ha nem is ismerem a jógát és nem is gyakorlom. De a jóga szelleme ismerős nekem. Gondolom az önismereten alapul, meg a befeléforduláson, tehát hogy az ember jól el legyen magával és magában. A jógában is kulcsszerep jut a légzésnek, a légzés kontrolálásának - na ezt viszont nagyon ismerem és ez az egyik dolog, amit sokat próbálgatok. Nagyon sok légzéstechnikát kitaláltam magamnak, persze olvastam is egyet mást a légzésről, de mindig a saját fejem szerint lélegzek és nem a könyvek szerint. A másik meg a finom pici gyors mozgások rezgések, főleg a belső szervek - ezek olyan picik is lehetnek idővel, hogy egy kívülálló észre se veszi. Ezekről meg nem is igen lehet olvasni.......

 

A légzéssel kapcsolatos könyvekben olvastam olyan dolgokat, amik hihetetlennek tűnnek. Például, hogy valakik képesek órákig nem lélegezni, hónapokig nem enni, nem inni stb. Ez nehezen hihető. Neked sikerült valmi ilyesmi?

Előzmény: tigristomi (6381)
Semmisem Creative Commons License 2015.04.16 0 0 6383

Én nem lettme jóga tanár, sőt szerintem azt sme állíthatom h jógát gyakorlok. Korábban is voltma erre felé párhuzamosan veled Tomi. Valamennyit talán én is változtam azok óta az idők óta.

 

Lehet h butaság de egy kisebb felismerésem nekem is volt. Régebben találkoztam, és most is cska halványan dereng fel, egy írás amiből az maradt meg, h a "hulla póz" az egyik legerőteljesebb asana. Anno nem értetteme zt, h lehet a legegyszerűbb póz a legértékesebb, bár lehetsége sh helytelen jelzőt hazsnálok, talán legfontosabb... nem tudom.

 

Egy kissé más zen tipusú megközelítésben, (nem zen buddhizmus), direkt nem bonyolitom az írást ezzel a dologgal. Na szóval ott egy számomra hiteles tanító, gyakorló szintén hasonló kijelentést tett, h s hulla póz minden gyakorlatok királya. És őszintén szólva a sok mindennel ami megéret tbennem, és a buta ksi gyakorlásommal, azt kell mondjam h egyet értek. Ha szabad ilyet. Érteni vélem ugy komplexebben miért állithatták ezt. 

 

NEm tudom, lehet butaság. 

Előzmény: tigristomi (6381)
tt-ths Creative Commons License 2015.04.15 0 0 6382

Alapvetően egyetértek a végkövetkeztetéseiddel, csak nem fogalmaznék ilyen sarkosan.

Gondolj bele, hogy PONT olyan jógi mestert tudsz megismerni AMILYEN szinten te jársz.

És ez a szint még valljuk be elég alacsony, a szamádhihoz viszonyítva.

 

A mi általunk megismerhető jógi mesterek azt a feladatot kapták, hogy a nyugati világban terjesszék a jógát. Ez sajnos behatárolja a módszereiket. A tanítványok sok évtizedes "rajongásától" meg tényleg (erkölcsileg) korruptak lesznek, elvesztik a tartásukat, szexuális visszaélésekbe csúsznak.  Azért nagy a nyomás rajtuk és a kísértés is nagy.  Tehát NEM gondolom, hogy szándékosan romlottan indulnak neki az útnak, de végül elbuknak sajnos.

 

Az a jóga, amire te vágysz, hogy tényleg vigyenek végig az úton, az csak az együttéléses zárt közösségű asramokban lehetséges, ahol a mester személyes és közvetlen példamutatáson alapuló kapcsolatban él a tanítványokkal. Ilyenek vannak, de akkor találod meg őket, ha már OTT tartasz az úton.  Ezek nem hirdetik magukat, mert nincs szükségük a marketingre.

 

És igen, a kundalini energiák tudnak veszélyesek lenni, amíg meg nem tanulja a tanítvány uralni őket. Ez szintén nem mehet közvetlen és élő mesteri kapcsolat nélkül.  Na PONT ezért nem adnak igazi tudást a nyugatra járó jógik.  Meg valljuk be, nincs is olyan tanítvány, aki ezt a mélységet igényelné...  ha mégis, akkor az a 2-3 ember nem tudná megfinanszírozni a jógik ide-oda repkedését India és Európa között.. ehhez tömegrendezvények kellenek, az meg egy felhigult közönség már.

 

nincs ám semmi baj a világgal, minden pont ott van ahol a helye van :-)

 

 

Előzmény: tigristomi (6381)
tigristomi Creative Commons License 2015.04.15 0 0 6381

Sziasztok! 25 év jógázás kellett ahhoz, hogy világos legyen elõttem a jóga útja.
Mostanra tisztult le, hogy nagy valószínûséggel hogyan, milyen úton és módszerekkel gyakoroltak
a régi idõk jógijai. Ennek a meglátásnak némely részét most megosztom.
9 éve vagyok itt a fórumon, ezalatt is sokat fejlõdött változott, pontosodott a látásom a jógáról,
annak eredményeként, hogy ezalatt is intenzíven foglalkoztam a témával. Többek között jóga tanár is lettem, 5 évvel ezelõtt,
ezen kívül segítségemre voltak a régi jóga írások is és az is, hogy nyitott szemmel figyeltem a jóga élet eseményeit.

Bátran mondom, hogy a mai jóga mesterek mind szélhámosok (a legjobb amit gondolhatunk, hogy a mi védelmünk érdekében,
hogy minket óvjanak a veszélyes tudástól), függetlenül attól, hogy melyiküknek mennyi jóga tudása van
(van akinek jelentõs ez a tudása, van akinek kevésbé jelentõs. A lényeg, hogy azt, ahogy õk az õ tudásukat elérték,
nem osztják meg a tömegekkel). Nincs olyan jóga rendszer, ahol a teljes üdvözítõ utat lépésenként tanítanák.
Ez pontosan azt jelenti, hogy sehol sem tanítják azt az utat, amellyel magasabb tudat állapotokat tudnánk elérni.
A sehol azt jelenti, hogy ott sem, amit épp most gyakorolsz és azt hiszed, hogy ott megvan ez a tudás. :)

 Ha logikusan bele gondolunk (a következõ bekezdés alapján), akkor ez teljesen rendben lenne, hogy nem adják ki ezt a tudást
a jógik fûnek fának. A baj csak az, hogy mi ezt várnánk, hogy ez a tudás az ölünkbe pottyan, azzal, hogy gyakorlunk egy jóga rendszert.

A meditáció, a tudat mélyebb rétegeibe lépésrõl sokan úgy gondolják, hogy egy feldobó, boldogsággal teli állapot.
Ezt azért gondolják így az emberek, mert a legtöbben sosem tapasztaltak megváltozott tudatállapotot, csak hangulat
változásokat, amik nem azonosak az elõbbivel. A tudatállapot változás korántsem biztos, hogy abszolút boldogsággal teli.
Valószínûbb, hogy rémísztõ is lehet, ha valaki tartósan el tud érni egy ilyen állapotot az pedig jó eséllyel ön és közveszélyes is lehet.
Ezért sem adják ki a jógik ezt a tudást. Azok a fél jógik, a mai mesterek, akik ilyen tudást hirdetnek, mind hatalom és
szex érdekekbõl hozzák létre a szervezetüket. Tehát õk sem tudják tisztán kezelni azt az erõt amit szereztek, hogyan várnák
ezt el a hozzájuk forduló keresõktõl, amit õk sem tudnak betartani - mármint, hogy ne éljenek vissza az erejükkel.
Nem is várják el. De nem is tanítják az igazi utat, részeket tanítanak, vagy nem megfelelõ sorrendû és súlyosságú lépéseket tanítanak,
amikbõl sosem fog össze állni az igazi átalakulás, amire áhitoznak a jógát komolyan gyakorlók.
 Innentõl pedig egy ilyen jóga rendszer fentartása automatikus, ami egyik oldalon a manipulatív és titkolozó mesterbõl,
a másik oldalon a manipulálható és hiszékeny (mégha az élet más területein sikeres és gyakorlatias is a követõ) emberekbõl áll.

 Igen ám, de akkor hogyan nézhet ki az igazi út, milyen lépések sorozata vezethet az igazi, tudatot átalakító állapothoz?
Miután idáig értem a gondolat menetemben, fel kellett ismerenm, hogy ez bizony veszélyes tudás is lehet, amit tényleg
nem lehet csak úgy megosztani. Másrészt nekem is csak egy valószínû elképzelésem van errõl.
Habár a jóga részleteit ez az elképzelés teljesen összerakja, ennél többet nem tudok errõl mondani, egyrészt azért is, mert a legtöbb
jógázó úgyis a saját elméleteinél és hiténél maradna.
 Innentõl fogva nincs is több mondanivalóm, azaz lenne, csak nincs kinek elmondanom, így inkább megtartom. :)

Ennek ellenére azért írtam ezt le, mert ebben a formában is lehetnek gondolat ébresztõ és segítõ részei a fentieknek.
Ez pedig az lenne, hogy legyünk kritikusabbak magunkkal és a jóga rendszerekkel kapcsolatban.

Óm.

tt-ths Creative Commons License 2015.02.11 0 0 6380

mindent lehet.

és mindennek az ellenkezőjét is :-)

Előzmény: patkometer (6379)
patkometer Creative Commons License 2015.02.11 0 0 6379

Ja, hogy így is lehet? Akkor én is voltam ilyenen, de 5 évig, és nekem nem hiányzott a sör. :-)

Előzmény: tt-ths (6377)
tigristomi Creative Commons License 2015.02.10 0 0 6378
tt-ths Creative Commons License 2015.02.10 0 0 6377

bocs, de nem szeretnék olyan adatokat megadni nyilvános fórumon, amiről rám lehet ismerni.

 

Előzmény: tigristomi (6376)
tigristomi Creative Commons License 2015.02.08 0 0 6376

Ha nem titok, melyik ashramban voltál?

Ott mi volt nagyjából a napirend?

Előzmény: tt-ths (6371)
patkometer Creative Commons License 2015.02.05 0 0 6375

Ahogy az autentikus jógi mondaná: Ámen! :-)

Előzmény: tt-ths (6374)
tt-ths Creative Commons License 2015.02.04 0 0 6374

"De tartok tőle, hogy gyorsan meg tudnám szokni"

 

Nem az a kérdés, hogy meg tudnád-e szokni, hanem, hogy mennyi ideig van meg a kitartás.

De ez mát teljesen teoretikus vita, mert te állítasz valamit, amiről nincs bizonyosságod és nyilván nekem sincs az ellenkezőjéről.

Úgyhogy mindenki éljen békében oly módon, ahogy az neki örömet jelent. :-))

Előzmény: patkometer (6373)
patkometer Creative Commons License 2015.02.04 0 0 6373

Jó, vitatkozzál! :-)

Az, hogy nem a megvilágosodás valakinek a célja a jógával, még nem jelenti azt, hogy nem érdekli a spirituális vonal! Nagyon jó példa erre a világi gyakorlók vs. szerzetesek hasonlat, mindkettő gyakorló hívő, csak az egyik nem áldozta fel a világi életét a hit oltárán. Hétköznapi jógások között is van mindenféle: az erobikos gerinctornástól kezdve a new age-es hippin keresztül a gyakorló krisnásig. Kis szerencsével (és elég türelemmel, feltéve persze hogy a fővárosban él) mindenki meg tudja találni magának a számára megfelelő jóga stúdiót, ahol azt a fajta tornát kapja azzal a spirituális körítéssel, amit szeretne gyakorolni, vagy amiről azt hiszi/szeretné hinni, hogy ez "A jóga". Aztán a gyakorlás során lehet változik a hozzáállása, vagy eltolódnak a hangsúlyok, felmerül benne az igény hogy mélyebbre ássa magát a jóga filozófiájában, akármi. De ha eléri vele azt a célt, amiért elkezdte, már boldog ember lehet (elmúlik a derékfájás, jobban alszik, rendbejön a sérülése, vagy eléri a nirvánát, kinek mi).

Ha gonoszkodni szeretnék, akkor megint elővenném azokat a gyakorlókat, akik instant nirvánára vágynak, azért kezdenek jógázni, de két óra után feladják, mert húzódik a vádlijuk az ászanák közben, vagy mert nem kaptak pöttyöt az óra elején a homlokuk közepére.

Asram: nem, sosem próbáltam (nincs internet :-) ). De tartok tőle, hogy gyorsan meg tudnám szokni. Egyszer kollégákkal összevetettük az életvitelünket, aminek a végén azt állapították meg, hogy én egy szerzetes vagyok (messze nem vagyok az). Szeretem az alkoholt, de akármeddig kibírom nélküle. Szeret(t)em a puncit, de sok éve nincs már párom, és elvagyok nélküle. Szeretem a húst is, de amikor Indiában jártam, bő 3 hét alatt 2 alkalommal ettem húst, akkor se azért, mert vágytam rá, hanem mert éppen nem rohantam, és kíváncsi voltam, hogy milyen az indiai kaja (egyébként ilyen forró olajban sült utcai vega cuccokat ettem napi 2 alkalommal, többnyire a háromszög alakút). TV-t alig nézek, akkor is csak filmeket, a "tv előtt sportolást" meg aztán végképp értelmetlennek tartom. Jelenleg főleg dolgozok és jógázok.
Amiért valószínűleg gyorsan meg tudnám szokni, az meg az, hogy nem kell nehéz döntéseket hozni: megvan a napirend, azt kell követni, vagy a mester megmondja, hogy mit csináljál, és csókolom. Meg amit ghepard is írt: van kaja, pia, tető a fejed felett, míg az asramon kívül ezért is meg kell küzdeni.

De hogy visszatérjek a jógikhoz, mi a nehezebb? Elmenni meditálni, vagy ászanázni, mert a mester azt mondta, VAGY eldönteni hogy mossak, vagy főzzek, vagy tanuljak a gyerekkel, vagy nézzem a mónikasót, vagy elmenjek jógázni?

De ha visszatérünk a gyökerekhez Ázsiába: a szerzetesi élet bizony sokkal jobb, mint a nyomor, mert arrafelé elég valószínű hogy ez az alternatíva.

Előzmény: tt-ths (6369)
ghepard Creative Commons License 2015.02.03 0 0 6372

Meg azért is könnyű, mert mindened megvan ott, ami az élethez kell (enni, inni stb)......... Mondjuk, ha kitennének egyedül a dzsungelbe egy hónapra, csak úgy minden nélkül - akkor meglehet nem a jóga járna az ember eszében.......

Előzmény: tt-ths (6371)
tt-ths Creative Commons License 2015.02.03 0 0 6371

Szia !

én is egy hónapig voltam. 

De az is "könnyű", mert tudod hogy egyszer lejár és visszakapod az összes világi "örömödet". 

Előzmény: tigristomi (6370)
tigristomi Creative Commons License 2015.02.02 0 0 6370

Hali!

 

 Voltál ashramban? Mennyi ideig voltál?

Én anno 1 hónapig voltam.

 

 

Előzmény: tt-ths (6369)
tt-ths Creative Commons License 2015.02.02 0 0 6369

Minden értelemben vitatkoznék veled :-)

 

Elhiszem és elfogadom, hogy az emberek 99%-a testmozgásként, gerinctornaként akármiként csinálja a jógát, de nem érdekli a spirituális vonal.  Ettől még nem ő csinálja jól.  tudod a régi viccet: sok légy... lószar... stb...

 

Aztán, aki astramba vonul és lemond a világi életről annak pokoli nehéz ! Nem egyszer kell lemondania, hanem minden egyes másodpercben amikor feljönnek a régi emlékei: milyen jó volt a sör íze, meg szexelni is milyen jó volt, meg a töltöttkáposzta gyerekkori illata, nem csak ez az ízetlen főtt rizs minden nap.

 

Aki a családi otthonában, a nyugati világban ül és jógázik, az tudja, hogy oké most ezt az órát vagy ezt az egy hetes jóga tábort kibírom, de UTÁNA, jöhet a rántotthúúúúúúúús meg a bajnokok ligája. 

 

Össze se lehet hasonlítani a két életmódot... gondolom az asramot nem próbáltad, azért van ilyen szép kerek és markáns véleményed róla :-)))

Előzmény: patkometer (6368)
patkometer Creative Commons License 2015.01.30 0 0 6368

Ez csak ilyen elitista "jóga soviniszta" hozzáállás... ;-PPP

 

A jógázók nagy többsége nem azért jógázik, hogy megvilágosodjon, és szerintem ennek is van létjogosultsága.

 

Ráadásul ha azt vesszük, hogy aki bevonul egy asramba, annak "csak" egyszer kell feladnia világi életét, míg aki világi gyakorló, annak minden alkalommal el kell szabadulnia valahogy a mókuskerékből, hogy 1-2 órára befelé fordulhasson (mert abban egyetértünk, hogy a befelé fordulásról szól a jóga)...

Előzmény: tt-ths (6367)
tt-ths Creative Commons License 2015.01.28 0 0 6367

alapvetően egyetértek veled, én is azt vallom, hogy csakis a gyakorlással érhetsz el valami valódi eredményt.  Csupán arra utaltam, hogy amikor jönnek a nehezítő körülmények, elvonja a tudatodat bármi a külvilágból, akkor jó, ha van elméleti megerősítés, hogy hova is vezet az út amin elindultál.

Mert akik elindultak azoknak a  99%-a letér róla és nem válik jógivá.

 

Ha a jógát mint mozgást, gerinctornát vagy nyújtógyakorlatokat nézzük, aminek az a célja, hogy egészségesebb legyél, jobban érezd magad, akkor mi nem ugyanarról beszélünk.

 

Sajnos vitatkoznom kell veled, a hétköznapi robot-családozás-mónikasó ban pörögve komoly eredményt -SZERINTEM- nem lehet elérni semmiféle spirituális úton. Nem véletlen, hogy a szerzetesek elvonultak a világ elől és nem családoztak. Önáltatás magunkat szupermennek gondolni, hogy nekünk sikerülni fog ez a mutatvány: családozás ÉS megvilágosodás (vagy nevezzük egyszerűbben szenvedésmentes életnek)  Bocs, nem személyeskedni akartam, csak így talán érthetőbb..

ha évezredeken át kialakult szerzetesrendek, buddhista vagy jógikus hagyományvonalak és ezeknek megvan a receptjük, akkor ne legyünk náluk okosabbak.

 

Persze szeretjük becsapni magunkat, mert azért a jó marhapörkölthöz, a fröccshöz, a síeléshez, autóval száguldozáshoz, a külvilág ingereihez és "adományai"-hoz hozzászoktunk, azokat megtartva MÉG PLUSZ a jóga általi örök és szenvedésmentes csodás élet is kellene. 

 

A jóga a befele fordulásról szól.  Minden, ami ezzel ellentétes, a mónikasó, a családozás, mind mind kifele, a külvilág felé fordít.

Ennyi.

 

 

Előzmény: patkometer (6363)
ghepard Creative Commons License 2015.01.28 0 0 6366

Örülök, hogy egyetértünk........

Előzmény: tigristomi (6364)
ghepard Creative Commons License 2015.01.28 0 0 6365

Azzal én is egyet tudok érteni, hogy gyakorolni kell, csak akkor lehet valamit elérni. Van egy mondás, hogy gyakorlat teszi a mestert. Maga az élet is így keletkezhetett, gyakorlással. Akkor még nem nem volt semmi, ami agyalhatott volna, hogy hogyan kell mozogni, forogni, ide oda menni stb - csak mozgott az anyag állandóan, a természet erői (gravitáció, elektromágnesesség stb) segítették ebben. Majd lett valamiféle rendezett mozgás, ami fennmaradt a mai napig. Tehát hiába lesz a Tiéd a világ összes okossága, rengeteg könyvet olvasol, jársz ide oda - ha nem gyakorolsz, semmire se mész vele.

 

Ha jobb energiaállapotban akarom magam érezni, akkor én olyan speciálisan  (belsőleg) mozogni fogok a legkisebb energia ráfordításával (azok olyan kicsi mozgások, hogy külső szemlélő nem is észleli). Tudok már egypárat és még többet majd megtanulok az évek során, már ha megadatik nekem továbbra is az élet. Ezek a belső mozgások felmelegítenek, a belső súrlódás miatt elektromosság és mágnesesség is keletkezik, ami növeli a sejtek potenciálját (a belseje és a külseje közti feszültséget), ami pedig jobb anyagcseréhez vezet. Egy ilyen belső mozgás például a fülek belső mozgása, ezt nemrég értem el. Úgy be tudom mozgatni belülről a dobhártyámat, hogy azt egy külső szemlélő is meghallja, ha közel teszi a fülét az enyémhez - pedig semmi se se mozdul meg rajtam. Ez olyan 20-30 rezgés (vagy sokkal több is) mp-ként. Ugyanígy be tudom mozgatni a szemeket is, meg pár más testrészt is. S úgy ahogy van az egész testet is - ez tényleg eneriával lát el. Ezt agyalással nem értem volna el, csak rengeteg gyakorlással sikerült.........Ha meg így fel tudom magam melegíteni, akkor a piciknek sincs sok esélyük (bacik, vírusok stb)......

Előzmény: patkometer (6363)
tigristomi Creative Commons License 2015.01.27 0 0 6364

Igen, így van.

Előzmény: ghepard (6361)
patkometer Creative Commons License 2015.01.27 0 0 6363

"Ami képet te kitettél azon 99% gyakorlás és 1% elmélet szerepelt."

Több verzióban van fent a neten, azt is írják, hogy ő maga is többféleképpen mondta, ezt a videót találtam meg először, ebben "95% practice 5% theory"-t mond 1:33-nál (szemben a nyugati felosztással 1:40-nél), de lehet van fent más verzió is. De tök mindegy hány százalék, a lényeg ugyanaz: nem lehet intellektuálisan felfogni, megtapasztalni a jógát, csak a gyakorlás útján (tök mindegy, hogy ászanákat, pránajámát, vagy meditációt értünk a gyakorlás alatt). És ebben én teljesen egyetértek vele (nem mintha az én véleményem bármit is számítana az övé mellett).

Szerintem a legjobb példa a buddhizmus: rettenetesen kompakt filozófia, van a 4 nemes igazság és a nemes nyolcrétű ösvény, ebből le lehet vezetni mindent, példákkal elmesélve megvan 1 óra alatt, intellektuálisan fel lehet fogni, be lehet fogadni, és mégse világosodsz meg tőle, ahhoz éveket, vagy akár életeket kell üljél a seggeden...

Korábban 11 évig aikidóztam, annak van egy szép filozófiája, lehet róla sokat beszélni, meg van egy rakat könyv, azt is lehet olvasgatni, de aztán végül úgyis a tatamin dől el minden. Jöttek emberek, ráizgultak, elolvastak mindent, aztán pár hónap után eltűntek, mert nem lett belőlük Nagy Harcos, de még csak meg se világosodtak. De 11 év után én is abbahagytam, pedig többet gyakoroltam, mint olvastam...

A jóga hátteréről is van egy rakat könyv, el lehet olvasni őket otthon nyugodtan, felesleges a jóga órák fizetett idejét erre pazarolni (szerintem). Ráadásul olvasgatni lehet otthon felügyelet nélkül is, míg az ászanákat szerintem érdemes értő szemek előtt elsajátítani, hogy legyen aki kijavít, ha valamit rosszul csinálok (pont a napokban mondtam az egyik tanáromnak, hogy mindenki ugyanott kapirgálja a derekamat, szóval akkor biztos rosszul tartom a hátam (3 tanárhoz járok rendszeresen)).

Mindamellett, hogy vannak tanfolyamok, amik az elméletét is végigveszik (egy ilyenen sem voltam, úgyhogy nem tudom mennyire végeznek alapos munkát, nem mintha én annyira okos lennék, hogy meg tudnám ezt ítélni :-) ), szóval igény szerint el lehet menni rájuk nyugodtan. De ha egy X alkalmas intenzív elméleti fejtágítás és X éves heti 1-2 alkalmas "tornaóra" közül kell választani, én ez utóbbira szavazok. :-)

Az indiaiakat nem ismerem, nagyon kevés időt töltöttem ahhoz Indiában. Vagyis az informatikai munkásságukat ismerem, de nem szeretném az alapján megítélni őket, mert rögtön ott lukadnék ki, hogy vajon honnan szedhették a jógát ezzel a hozzáállással... :-DDD

A mesterekről meg pláne nem szeretnék nyilatkozni, mert még eggyel sem találkoztam, nem is tudom mit szólnának a tanáraim, ha lemesterezném őket... Lehet kipróbálom egyszer. :-D Bár az is lehet, hogy ők mesterek, meg guruk, csak én vagyok vak és tudatlan... :-)


Szerintem sem tudjuk "mi itt nyugaton a jógikus élet hagyományos módját folytatni", de azt sem hiszem, hogy Indiában az összes jógát gyakorló azt az életet folytatná...

Ráadásul nem is hiszem hogy csak az a jógi, aki egy asramban tanul elvonultan a mesterénél. Sőt, lehet nehezebb a dolga annak, aki a munka-család-mónikasó mellett próbál rendszeresen gyakorolni. És azt sem tartom elítélendőnek, ha valaki nem ezáltal akar megvilágosodni, csak az irodai robotban elfáradt derekát szeretné rendszeresen megtornáztatni, hogy kicsit tovább tartson az egészsége. Ez is ugyanúgy jóga gyakorlás, szerintem legalábbis. (Ez már régen kikívánkozott belőlem, itt a topikot olvasgatva.)

Előzmény: tt-ths (6362)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!