Sziasztok! mivel nekem sincs időm a visszaolvasásra, a lili0010 által feszegetett kérdés engem is érdekelne "Eliat központi buszpályaudvarra a repülőtérről melyik járattal jutok el"
Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy Eliat központi buszpályaudvarra a repülőtérről melyik járattal jutok el, illetve mennyibe kerül egy jegy (gondolom a sofőrnél váltható)?
Ott, ahogy nézem, jó idő lesz.
Farmer, vagy rövid nadrágos az idő?
Red canyon.... És mondjuk a reptérről is be a városba...
Csak úgy fogom magam, shekellel felszállok a buszokra, mondom, hogy hova megyek és ennyi? Vagy valamit tudnom kell? Rav kav-öt gondolom, reptéren nem kapok...?
Sz@r az angolom, kérdezésnél ez nem probléma? 🙄
Illetve eur van nálunk... Azaz lesz... Ott váltani jobb, mint itthon venni sekelt?
Hirtelen ennyi.
a Templom hegy amúgy kihagyható, igazából nincs ott semmi, pontosabban ami van, az is csak kívülről látható. az al-aksza kívülről sem érdekes, a szikla mecset az arany kupolájával jól mutat, de azt az Olajfák hegyéről, vagy az óváros magaslatairól is lehet látni.
igen, azt tudom, hogy delelött is be lehet menni a Mount Temple-be, de az a gond, hogy a beszamolok alapjan Betlehem meglatogatasara is az lenne az idealis.
A problemam az, amiert is ezek a kerdesek felmerültek, hogy mi csak del körül erkezünk, egy delutant es egy teljes napot tudunk Jeruzsalemben tölteni (amibe ugyebar sajnos csak egy delelött esik bele), s ezert valamelyik programot delutanra kell beillesztenunk.
A valaszok alapjan ugy tünik, erdemesebb a Mount Temple-t delelött megnezni, s Betlehemet valamelyik delutanra (talan az elsöre) betenni. Köszönöm, nagyon sokat segitettetek.
Visiting Hours for the Temple Mount (Monday through Thursday):
Winter: 7:30 am – 10:30 am and 12:30pm – 1:30 pm
Summer: 8:30am – 11:30am and 1:30pm – 2:30pm
azaz délelőtt is lehet menni. nincs semmi extra, normális öltözet.
Betlehemben a palesztin maffia tartja kézben a templomot, ami azt jelenti, hogy ha le akarsz menni a születéshelyre, akkor vagy döbbenet hosszú sort állsz, és akkor talán akkor sem jutsz le, vagy esetleg ügyesen a sor elejére bebújsz, vagy pedig keresel egy ottani "autentikus" embert, aki 5 percen belül bejuttat, és fizetni csak a kijövetel után kell neki. (mi öten 100 shekelre alkudtuk le, mert 200-at kért ötünkért)
A "Templom hegy" alatt a Dome of the Rock-ra gondolsz ugye? Oda nagyon körülményes volt bejutni, de sikerült. A mecsetbe nem mehetsz be, csak a területre, előírás szerinti öltözetbe. Feljárat egy helyen volt/van, a többi bejáratot fegyveres katonák őrzik. Annak idején leírtam a procedúrát, azóta nem tudom változott-e a helyzet.
Betlehembe mindig korán reggel mentünk, nem tudom mennyien vannak délután.
Már el ne hidd! Az Óváros tele van emberekkel, vigyázó/őrző katonákkal.
Háromszor tartózkodtam Jeru-ban, kizárólag arab szállodákban, kitűnő konyhájuk volt.
Kétszer Bab Ez'Zahra/ El Muqdasi St-en. A Rockefeller Múzeumnál vártuk a buszt, megszólított egy fiúcska (tökéletes angolsággal!) és tájékoztatott, hogy ma már nem jön busz, (késő este volt) és ő tudja, hogy mi hová megyünk, útközben jól elbeszélgettünk. A helyiek gyakran ránk köszöntek, érdeklődtek, olcsóbban vásároltunk a közeli szuperban, mint máshol. Gyakran mentünk haza késő este, sose féltünk, 10 nap alatt sokan felismertek.
lenne kettö igencsak bugyuta kerdesem, de az info fontos lenne:
1. Jeruzsalemben a Templom-hegy a nyitva tartasi ideje (pl a delutani 12:30-13:30) a kapu nyitvatartasi idejet jelenti, azaz ha ebben az idöintervallumban bejutsz, addig maradsz amig akarsz, vagy 13:30-kor el kell hagynod a területet, mindegy mikor jutottal be...
2. irtatok, hogy Betlehemben igencsak hosszu lehet a templomban a sor, van ertelme szerintetek delutan 4 körül odamenni, ha a templom 19:30-ig van nyitva? Vagy akkor mar meglehetösen eselytelen a bejutas?