Nekem sincs bajom a gyárilag alapból ajánlott 10W40-essel, csak azt mondom, hogy nem egyetlen olajtípus van amit beletölthetsz, még a Honda is megad alapból 5-10 olajat amivel jól működik a motor.
A 7100-asnak nem látom értelmét, a motor a gyárból sima ásványi olajjal jött ki, tehát az is jó kell legyen bele. A 7100-as full szintetikus olaj, szerintem overkill kategória, az 5100-as is félszintetikus, bőven jó ha betartod a km / időtartam előírásokat.
Ugyanígy miért jobb ha jobban folyik? Jobb lenne egy 5W30 akkor? A 10W50 magasabb hőmérsékletig megtartja a kenését pl, ami előny lehet a nyári melegekben. Olyant is mondtak, hogy a sűrűbb olaj segít egy régebbi motornál, hogy jobban tömítsen, és van aki megesküszik, hogy simábban vált 10W50-nel, mint 10W40-nel.
Az alap gyárilag ajánlott a 10W40 a könyvecskéje szerint, ezt pár oldallal lennebb ki is fejti, hogy miért. Mert az fed le egy -12 foktól +40 fölötti tartományt, ahol használható, DE különbőző átlaghőmérsékletű időjárásnál lehet még beletölteni a könyve szerint: 20W40, 20W50, 15W40, 15W50, 10W30. A 20-asok 0 foktól használhatóak, a 15-ösök -5 foktól, a 10-es kb -12-től már ha van valakinek kedve olyankor motorozni. A második számot nézve a 30-as kb +33 fokig ajánlott, a 40-es és 50-es 40 fok fölött is használható. Szóval gyári adatok szerint is elég sokféle olajat beletölthetsz.
10w50 kevesbe folyekony mint a 40-es ugyanazon homersekleten. Az miert is jo? Normal hasznalat mellett nem lesz elonye az 50-esnek cserebe valamivel surubb lesz, ergo lasabban aramlik gyengebb lesz a hutes. Attol nem lesz "jobb" egy olaj mert magasabb a masodik szam rajta.... 10w60-at meg vegkepp nem raknek bele. Lehet tonkre nem vagja, de hogy haszna sem lenne az tuti.
Lánctisztítót egy noname-t és a Motul lánctisztítóját próbáltam. Árban egyformák voltak kb, a noname nagyobb kiszerelésű volt, de több kellett belőle. Láncspray Motul, teflonos, vagy Elf fehér színű, azok nagyon tetszedtek, de a Motul talán jobb, mindenképp jobban tapad. Még egyszer-kétszer valakijével befújtam, nem tudom milyen márka volt, az is tette a dolgát, de mégsem jött be annyira. Árban nincs nagy eltérés ezeknél, nem is kell sok belőle, megéri valami jobbat venni (szerintem). Láncpucolónál viszont át fogok térni petróleumra, mert az év eleji láncpucolásnál egy teljes sprayt fújtam rá mire csillivilli lett. Azt a pénzt meg inkább beletankolom vagy veszek 10-20 liter petróleumot belőle és valami spréző fejjel ellátott szerkezetet, tíz évig tudom annyival pucolni majd. A motra ha nem volt megsütve akkor kiszolgál, persze kell az a minimum szervíz neki amit megkövetel: hűtőfolyadékcsere, olaj- és olajszűrőcsere, karbi szinkron két(?) évente, meg más apróság is bejöhet. Alapvetően jó motra van a Horneteknek, de legjobb a 8-13000 tartományban. :) Olajat 10W40-es 5100-as Motult használok, a Motulra elég sokan esküsznek. Van aki 7100-ast rak bele vagy kicsit sűrűbbet pl 10W50 vagy 10W60, ezekkel nagyon nem tudsz mellényúlni, esetleg feleslegesen töltessz bele drágább olajat. A legutóbbi (innen megismert) szervízes szerint bőven elég az 5100-as 10W40, a könyvecskéje is 10W40-et ajánl széles hőmérsékleti tartományra, én is maradok ennél, esetleg kipróbálom a 10W50-est ha ugyanolyan árban lesz a tavasszal.
Sziasztok srácok!!Köszönöm a válaszokat.Bocs ha nem írok mindenkinek külön.A motort Sülysápon vettem ha valakinek ismerős lenne.Amit tudok róla hogy talán Svájcból kerülhetett az országba.Egy ideje már a magyar gazdáit.Ha jól tudom fejidommal nem szállítottak ebből a típusból.2003-mas születésű,de van már rajta a 2004-es változtatásból.
Én először Shell lánctisztítóval fújtam de rájöttem, hogy pont olyan mint a féktisztító. Amióta kiürült, a féktisztítót használom a láncra is - eggyel kevesebb flakon foglalja a helyet a polcon.
Lancot tisztithatod brigeciollal, de sokan petroleumot is hasznalnak. Lidl-ben vettem anno lanctisztitot, az piszok jo. A wd40 is keszit, de az meg kuvva draga.
Lancspraybol motul factory line talan a legjobb. Olajbol csak motul 5100 vagy 7100, honda szervizben is ezeket hasznaljak.
2008-as gyártású 600-as Honda Hornetem (PC41) van és magas fordulatszámon használva egyszerűen elmegy a motorból az erő. 10 000-s fordulatszámig jól megy a vas, viszont kb 10 500-nál döccen egyet, lassan felkúszik 11 000-ig a fordulat és onnantól semmi. Nem forog ennél többet és így nincs meg a maximális teljesítmény sem. Elég zavaró...