En is keson kezdtem, de igy visszatekintve eleg konnyen mentek a dolgok, olyannyira, hogy kis tulzassal az elso 10-12 ev csak dal, moka es kacagas volt. :) Aztan kb 3-4 evig mar csak munka lett, moka nelkul, majd az azutan kovetkezo evek mindmaig mar olyan erzes, mintha letelememben mozognek, valahogy ugy, mint a hal a vizben. :)
Evekkel ezelott olvastam itt egy kamionosrol, talan Iowa-ban tortent, amikor kioregedett es meghalt, a csalad a temetesehez fogadott egy markologepet es egy darut, es az oreget a kamionja agyaban fekve temettek el, kivansaga szerint. Akkor furcsallottam, de ma mar jobban megertem ... :)
Az autoszallitas itt elegge leult, nem nagyon vesznek autokat az emberek mostanaban, azt mondjak a kollegak, hogy nagyon lassu a business. Neked hogy megy? Porog a business? Van eleg fuvarod?
Ok-sy .., dehogy keresek ellentéteket ,kérem . Ki is fejtettem , hogy hasonlóan jó négy évtizedet kiestem az anyanyelvi területről és a párom is odavalósi . A kinti szakmával párhuzamosan tanulja az ember a magyar megfelelőjét is , hiszen szakkifejezéseknél értelmezni is kell tudni ,és használjuk ezt ki . Képileg csak részben valósul ez meg .( atöbbit erősen vitattnám persze) ... de ez huszadrendű itt ...
Ha kötekedésnek vettétek volna ,akkor 'bocsikácska' és elnézést ,hogy bocsánatot kértem . ,-))
Ha kint ,ha bent (?) lettünk sofőrök ,ez nem apácanevelde és gyenge érzékeny idegrendszerűek egylete lett a vége . ,-))
Azért gondoljátok át a 105-110-es (km/h) ...tempókat ,kirakott autó szállító trailer-rel ? xDD ,-))
jól elvoltam a busszal, de az élet úgy hozta, h gyorsan sok pénzt kellett előteremtenem. jogsim volt mindenre és azt hallottam az autószállítás jól fizet, így belevágtam 2014-ben.
aztán maradtam is a szakmában.
azt azért meg kell jegyeznem, h 50 évesen belevágni a nemzetközi autószállításba nem volt egyszerű....
Igen, ez a szep a szakmankban, onallosagot es tettrekeszseget kivan.
Tapasztalatom szerint az uton 3 fobb gond szokott elofordulni, en igy oldom meg:
1. Sokaig tart a le- vagy felrakas. Erre egy sablon email a valasz, ez megy ki a megbizonak (esetemben angolul): "A sofor kesedelmet jelentett a ki/berakasnal. Kerem, nezzen utana mit lehet tenni. Emlekeztetoul: az elso ketto ora ingyenes, azutan orankent 50 dollart szamlazunk."
3. Kozuti ellenorzes Nagyon kivalo telefon applikacio segit elkerulni az inspekcios/sulymeros helyeket es megtalalni a kamion mosot, legolcsobb tankolast, felveheto fuvarokat, szabalyos utvonalakat, stb: https://truckerpath.com/
Ma már lehet, hogy felesleges de az én pályakezdésemkor(1991) jól jött, hogy nem voltam tökhülye a műszaki hibákhoz bár a civil szakmám ürügyén is így illett. Szóval én ma sem bánom és a GKI. vizsgakor sem gond a felelevenítés. Istenem! Az átkozott IFA mennyit szoptatott!! Aztán a Liaz! Isten tartsa meg a Volvo gyárat az idők végezetéig!
Európa legtöbb országában nem járművezetőket képzünk hanem járművet is vezető szerelőket.
Istentelenül sok műszaki ismeretet adunk át, próbálunk átadni - feleslegesen - a jármű vezető jelölteknek.
Odáig már eljutott Europa (véres harcok árán), hogy magán járművezetőknek ("B+ kategória) , már nem kell tudniuk :
- a motor működés részleteit,
- az oktánszám kategóriákat,
- a gyújtási sorrendet,
- az adagoló működését,
- a gumik tapadási együtthatójának kiszámítási módját,
- stb.
De a hivatásos jogosítványt szerzőknek még számtalan olyan dolgot tanítunk, melyet soha nem fognak használni, mert a legtöbb kezelési utasítás ma már úgy kezdődik :
Nem dicsekedhetek a muszaki ismereteimmel, bevallom. Sose gondoltam arra, hogy egy vagy ketto differencialmu van-e ott alul, de most mar latom: ketto. Nem sokara lesz egy olajcserem, majd kuldok rola fenykepet alulrol, az biztos tobbet mond majd neked a felallasrol. Azt tudom, hogy mind a ketto hatso tengely fixen a foldon van, s a muszerfalon egy kapcsoloval lehet mindket meghajtott tengelyt kontrolalni, hogy egyutt es egyszerre mukodjenek vagy sem.
Az itteni elet valoban eroszakosabb, mint az EU-ban.
Nem egyertelmuen rossz ez, es tobb oka is van, kettorol irok ugy, ahogy en latom:
1. Az oreg kontinensen ezer eve volt az osszecsiszolodasra, finomodasra. Nalunk az orszag csak kettoszaz eves, es ez meg is latszik rajtunk.
2. Generaciokon at itt mindenki bevandorlo. Ez egy egyszeru teny, de sok-sok hatasa van arra, hogyan elunk. es eroszak temaban legalabb ketto meg kell emliteni: a/ Aki ide atjon es itt meg is marad, az eleve a ramenosebb fajta volt ott is, ahonnan jott. Azert tudott itt gyokeret ereszteni es gyarapodni egy olyan kornyezetben, ahol gyakorlatilag korlatlan ur a kapitalizmus, es mindenben ervenyesul az evolucios kivalasztodas elve. b/ Az allam szerepe a tarsadalomszervezesben es az egyeni gondolkozasban messze nem az, mint nalatok. Otthon szamithattam a kozossegre es a kozosseget kepviselo allami szervekre, valamilyen modon resze voltam mindkettonek. Itt az allamra nincs mit szamitani, nem engem kepvisel, hanem uzleti erdekeket, szinte mindenki ellensegkent tekint az allamhatalomra, es ez mar igy van 2-300 eve. Csak magam vagyok magunknak es csak magamra szamithatok. Nincs pardon, s ha kell, lovok. En nem igy voltam nevelve, de az itteniek ebben szocializalodtak, ezzel kellett felvenni a lepest, ha elni es megelni akartunk. c/ Amikor a fiaim hazamentek szetnezni, tobb EU orszagot bejartak es azonnal feltunt nekik, mennyire jelen van a kozossegi szellem mindenutt. Ezzel szemben itt az USA-ban az EN es az EN es az erdekem van mindenek felett. Mindenki igy erez, es ezert mindenkinek konfliktusai vannak. Raadasul, ezt az individualista szemleletet nemcsak tukrozi, de arra ra is erosit minden, amivel a hetkoznapi ember talalkozik: iskola, media, es akarki, akivel az utcan talalkozik. d/ A rendori eroszakban lathato vilagosan mindez, amit eddig irtam. De ketto masik dolog alaposan felturbozza a rendori eljarasokat: 1/ A negereket sokan sem szeretik itt sem, s kulonosen miota penzbeli karteritest kernek minden ingyen vegzett munkaert, amit a rabszolgakent a felmenoik vegeztek. Jelenleg 3 Trillio dollar az igenyuk. Nem vitzelnek. :) 2. A rendorseg az allam eroszakszervezete, ahogy azt a marxismus tanitja, es igy van itt is: a hatalom es a penz vedelme a dolguk, es ezt akkor is elvegzik, ha az mas eletebe kerul, lsd a chicagoi tuntetesek tortenetet, ami az otthoni majalisokka szelidult. Osztalyharc van, es a George Floyd halala csak azt hozta napvilagra, amirol eddig is mindenki tudott.
A temaban meg sok mindenrol lehetne irni, de most mennem kell, var a munka vilaga. :)
Vannak szakmai kifejezesek, amiket otthon se nem hallottam, se nem hasznaltam. A szakmai kifejezesek es az utobbi majd' harminc ev nyelvi lelemenyei kozul tobb minden ismeretlen nekem, ezert egyszeruen nem volt mit elfelejteni. Ettol eltekintve, azt gondolom, hogy a szokincsem es a magyar nyelvismeretem megmaradt aranylag szepen, s az uj szavakat tanulom, amikor csak alkalom van ra. Ennyi.
Ne már! Gondolj bele! Kikerül valaki az államokba úgy, hogy annyit tud a fuvarozásról, hogy látott az úton már kamiont. Az élet úgy hozza, hogy erre a pályára megy. Mindent amit tud már odakinn tanul meg. Nem csodálom hiszem, hogy szándékosan úgy csinál mint aki nem értené! Mi a fenének? Semmi értelme, haszna vagy bármi más. Egyébként is írja a wiki, hogy van van "single axle" is. A magyar nyelv meg teljesen emberfüggő. Teller Ede 18 évesen elhagyta hazánkat és 90 évesen is hibátlanul beszélt magyarul. A sógorom már 15 évvel ezelőtt is azt mondta, hogy angolul álmodik! A környezetében nincs magyar, kivel beszéljen az anyanyelvén? A felesége venéz. Mindenkinél másképpen jön ez le. Én nagyon örülök, hogy "öreg de jó" értekezik velünk és megtudunk dolgokat az Észak-amerikai módiról. Ne keress ellentéteket ha kérhetem!
Tudta Ő azt nagyon is ,hogy 'Tandem difis' (!) ... , ha csak nem az erdőt járja KCR - elsel ...?? xDD
Ez a "kicsit effelejteni madzsarúl" ...,meg elmúlik majd 10-20 év után szerintem , (még ha nem is teljesen nyomtalanul) .
Lenyomtam negyven évet a Lajta másik oldalán ,'oszt' megy az ,egy két spéci szakkifejezés kivételével ma is ... (az is a konyhában inkább ,az odavalósi fehérnép miatt) . ,-))
Nagyon becsülöm aki maradni merészelt ,és tiszteletem irántuk meg marad mindig nálam .
Na most aztán össze lettem zavarva! Nem mint ha nem hinném el amit írtál, de!!! Megnéztem a kocsidat a Wikin és "single or tandem axxle". Ez azt jelenti, hogy van 4x2 és 6x4 hajtásképletű járgány? Hogy tovább bonyolítsam találtam egy magyar oldalon egy beszámolót a Volvo VNL 760-as ról, ahol úgy néz ki a kocsi mint a tiéd de azt írják, hogy 6x2 a hajtásképlet! Tehát 3 tengelyes a truck de 1 difi van. Ha érdekel a cikk, vezess.hu 2019 08. 12. "megnéztük milyen belülről a Volvo amerikai csőröse" A minden jobb odaát az üzleti lehetőségre és a morálra vonatkozott. Én nem élnék odaát. Fiatalon sok lehetőségem volt, először 1989-ben a katonai behívom kézhez vételekor mehettem volna a Brit szigetekre, később a 90-es évek elején a sógorom ment a tengerentúlra és Miami igazán vonzott de annyira nem, hogy lelépjek véglegesen. Ma meg már megvan mindenem, az ötödik x felé hova ugrálnák? Nem tartom magam rasszistának és nagyon durva rendőri túlkapásnak, sőt ránézésre kivégzésnek látom amit a rendőr csinált a Floyd nevű fekával és ilyen dolgok Európában nincsenek aminek örülök. Tovább fokozom! Annak is örülök, hogy Magyarországon elenyésző a feketék, arabok száma. Biztos az én hibám, vessenek a mókusok elé de így érzek. Az USA.-ban rendszeresek az ilyen fosztogatásba átmenő lázongások és mivel nekem már idegen a fegyverhasználat, nem hiszem, hogy boldogulnék egy olyan világban ahol mindenkinek fegyvere van és használja ha meghülyül vagy megijed vagy tököm tudja! Itthon nagyon nagy problémák lennének, ha a rendőrök úgy közelítenének egy igazoltatáskor ahogy az odaát zajlik és én is fel lennék háborodva. A rendőr ruhája, fegyvere, autója, fizetése mind az én adómból(is) van. Ne közelítsen úgy hozzám mintha meg akarnám ölni! Amikor kezdett elterjedni a hátulról levillogás(úgy mint nálatok) többször szóvá tettem a rendőrnek, hogy ez mi? Kellemetlen magyarázkodásokat hallottam a bőrük drágaságáról meg hasonlók. Ma már nem érdekel. Abba is hagyom és irány a munka világa!
Ketto difi van, igazad van! Megneztem, sajat szememmel laton: ketto. En vetkem ... :)
A villanytablas elismeres tenyleg jol esik, bar nem kulonleges, benne van a levegoben. :) Sokszor latok kezzel festett, hazilag keszitett kis tablakat is, csaladi hazak elotti kis kertben, szantofoldek szelen, hasonlo megfogalmazassal, koszonet a kamionosoknak. Az emberek ertekelik a munkankat, es ez igy van jol.
Sok a szabaly nalatok, tobb mindent kell eszben tartani -- akkor inkabb Amerika! :)
Irtad korabban, hogy ugy tunik minden jobb a tengerentul. Rogton nem akartam valaszolni ra, mert magam is meglepodtem. A csaladban en szoktam mondani, az EU jobb, s most hogy a forumon kapom az infokat, at kell gondolnom, hogy is van ez ... ;)
Végre itthon normál gépen nézem meg a fényképet! Szóval akkor a truck 3. tengelye nem hajtott? Európában az ilyet mankókerekesnek vagy bogisnak hívják és felemelhető(üresen) a nem hajtott 3. tengely. Ugyanígy a pótkocsin is. 3 ból 1 általános de lehet 2 tengely is emelhető. Én azt hittem ezek a csőrösek mind dupla húzósak. Én is tanultam újat. Más. Odaát aztán értenek a motivációhoz! Nagyon jól eshet az ilyen látványos elismerése a munkátoknak!(a köszönőtáblákra gondolok) Még a gázolajról! Nekem 800 liter fér el de kb. 150-200 literrel járok. Néha nagy szükség van arra a pár kg. plusz terhelhetőségre amit a gyengén feltöltött tartály ad. Itthon úgyis rövid távokat megyek meg kút is van dögivel, felesleges lenne 800 litert mindig vinni magammal. Ha külföldre megyek akkor meg attól függ, hová mert vannak különbségek országok között üzemanyag árban. Persze ahol nagy ott védik is a sajátjukat. Pl. Görögországba az unión kívülről max. 200 literrel lehet belépni. Ilyen dolgokat is számon tartva okoskodok amikor elhagyom a hazát.
A légterelő lemezeket mi spoilerek hívjuk. A motorsisakos valóban csőrös a szakzsargonban. Nálunk nagy többségben 12 kereke van a 18 helyett. A vontatón és a pótkocsi is 6-6 kerék. Tehát a szóló vagy a vontató 2 tengelyes, a pótkocsi 3. Így 5 tengelyen lehet 40 tonna az össztömegű. 4 tengelyes szerelvény esetén 32 tonna. A mi kocsjaink bulldog fülkések többségben. Ma 328ft/liter áron tankoltam.
Orulok, hogy elmagyaraztad ezeket a fogalmakat, koszi, ma is tanultam valmit. :) A kamion neve a koznyelvben azert "18-kereku" (angolul 18-wheeler), mert annyira kozonseges latvany, 10 kerek plusz 8 a trailer-en, ott megy a 18-kereku. :) A differencialmu az elso tengely mogott van, vegy nagy darab, nem ketto. A legellenalasa nem lehet nagy, asszem, a kamion orra alatt es ket szelen a legaramlatot eleve felreterelik a muanyag hajlitott lemezek. (Ezekre is van jo magyar szakzsargon, csak nem ismerem a szot. Itt air deflector-nek hivjak).
Nekem Volvo VNL 670/770 tipusok vannak, mindnek a motor elol van, nem a padlo alatt. Hogy mondjak magyarul az ilyen formaju kamiont? Ez pontosan olyan, mint az enyem:
Derus mosoly es jo kedv a hosszu elet titka! :) Jo regen vezetsz, mennyi van meg a nyugdijig ...? En 2002-ben kezdtem kamionozni, elsosorban a penzert, de nem utolsosorban a szabad eletetert es mert be akartam jarni Eszak Amerikat mindenestol. :) Sikerult, bar Alaszka es Kanada tavoli, eszaki teruletei meg felfedezesre varnak.
Ja, olvastam, Senki kollega talaloan megfogalmazta, a kamionok ugy mennek "mint a vonat, csak távol vannak a vagonok" :)) Jo kep, bar nem egeszen ertem miert megy mindenki egymas utan szep sorban. Gondolom talan a legellenallast akarjak csokkenteni az egyutt haladassal. Van benne racio, de csak nagyon kicsi kovetesi tavolsagnal ervenyesul a hatas, es jol csinalni azt csak szinkronban mukodo komputervezerelt "vonat-menettel" lehet. A Volvonak volt errol egy reklamfilmje par eve, a Tesla hatasara keszitettek.
A CNG nem terjedt el, s ennek harom fo oka: 1. Methan gaz, csekely az energia tartalma ,a propan-butan gaznak (LPG) fele, csak helyi fuvarokra okay, buszjaratok, kukas kocsik es helyi csamagszallitok hasznaljak, de nem jellemzo, maceras. 2. Az USA a vilag elso szamu olajtermeloje lett kb 10 eve, a shale, masneven pala mezok olajkitermelesi technologiaval. Uszunk az olajban, nagyon olcso az uzemanyag, Tegnap Wisconsin-ban tankoltam, $1.78 volt egy gallon dizel, az atszamolva 155 Ft/liter. Te mennyiert tankoltal utoljara? Mekkora a kamion tankja? Nekem 275 gallon, ami 1.041 liter. 3. Mivel kicsi CNG energia tartalma, es vetelytarsa az olaj nagyon olcso, ezert tankolo helyekbol is keves van: CNG tankolo hely alig 2 ezer van, fokent nagyvarosokban es vallalati tulajdonban (Posta, tomegkozlekedesi cegek stb). ezzel szemben benzin/dizel kutakbol kb 200 ezer van orszagszerte.
Par hete az olaj mar olyan olcso volt, hogy hihetetlen ugyan, de igaz: minuszba ment le az ara! Az olajkitermelok fizettek a felvasarlaknak, hogy vigyek el az olajukat! Mintha a sertesfelvasarlo penzt kerne azert, hogy felvegye es elvigye Pista bacsi disznajat ... :)
Azért ez erre nem ilyen egyszerű. Rengeteg a vonatozás amikor egymás seggében loholnak a kamionok. Ennek megfelelően sok a ráfutásos baleset is. Érdekelne, hogy mi a helyzet a "compressed natural gas" nevű tüzelőanyaggal odaát! Számottevő alternatív üzemanyag a kamionokban?