Ez az olasztanítás meg volt egy kicsit bonyolítva. az A és D osztályok olaszos felét kettéosztották, és lett belőle két csoport, haladó és kezdő (azok kerültek a haladóba, akik a gimibe való felvétel után jártak előkészítőre + előmenetel alapján voltak kisebb változások a két csoportban.) A kezdőt vitte Lővei (Lővey?) tanárnő, minket pedig Ogonovszkyné. És mivel ő felügyelő tanár volt (pl. a gimis olasz tankönyvet is ő lektorálta), ezért az eltés tanárpalánták is rajtunk gyakoroltak. A fakt két plusz óráját pedig egy szicíliai tanárnő nyomta, több-kevesebb sikerrel.
:)) És az olasz? Ki tanította az olaszt? A mi olaszos felünknek Lövei tanárnő, és meg kell mondanom jobb volt olaszban, mint a magyar tanításban. Az olaszosoknak elég jól ment...
Sajnos nem, pedig a mostani munkámhoz jól jönne. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy én az osztály olaszos felének létszámát gyarapítottam... :-))
A németesek közül viszont -különösen a faktosok - szépen haladtak. Mondjuk nem irigyeltük őket, az egyik félévben hétfőnként a német faktosok a napi hét órából ötöt vele tölthettek: két magyar, egy ofő, és levetzetésképpen, hatodik-hetedik órában két német... :-)
Igen, ebben teljesen igazad van. Sosem lehetett tudni, hogy az a szájelhúzás éppen véleményt takart, vagy csak szimplán nyugtázott valamit. De a műsorral kapcsolatban ez volt az egyetlen reakciója (meg asszem az ünnepek után a szereplők kaptak egy potya ötöst németből), ami azért egy karácsonyi összejövetelen nem feltétlenül esett jól azoknak, akik készültek az előadásra.
Egyébként is: szegény soha nem tudta kezelni azt, ha az osztály, vagy annak csoportja bármilyen közös programon (osztálybuli, kirándulás) jól érzi magát, és ez látszott is...
Amennyiben jól emlékszem a tanárnőre (nekünk is tanított németet) nála ez egy jellegzetesség, egy szimpla grimasz volt. Nem feltétlenül szólt a produkciónak.
Az is fantasztikus lehetett. Kalán néni (Tóth Nándorné) is segített nekünk a remek kémia óráinak köszönhetően. Jódot és alumíniumot kevertünk össze, ami vízzel érintkezve lila felhőben tört volna fel. De valami becsúszott a számításunkba, mert a nagy felhő helyett egy kis füstcsóvát sikerült előállítanunk. Így kevertem én gonosz mostohaként mérget Hófehérkének. :))
Bocsánat, ez a Nagy Feró kirúgás a mi időnkben amolyan városi legenda volt a gimnáziumban, és a pályafutását tekintve, nem is tűnt elképzelhetetlennek...
ma bukkantam erre a fórumra, és néhány oldalt elolvastam. Sajnos az én évfolyamom környékéről (1960-64, Turay Márton) nem láttam hozzászólókat. Neked írok először, (most regisztráltam) és örömmel tudatom, h. Nagy Feró osztálytársam/cimborám nem rúgták ki, sikeres érettségi után vmilyen műszerésznek tanult, majd a Kandó főisk.- on diplomázott. Nagyon büszke arra, h. szakirányú munkát sohasem végzett.
Egyik volt osztálytársam mesélte, hogy a közelmúltban találkozott Rómában egy lászlós csoporttal (a-sok voltak), és hogy a tanár néni, aki velük volt, ő is lászlós volt, méghozzá alattunk járt egy évfolyammal, az olaszos osztályba (akkor vagy 98-ban vagy 99-ben érettségizett).
Hihetetlen fazon volt a kölyök, olyan dumával, hogy fetrengtünk a röhögéstől. Olyan hiperértelmes, igazi zsenigyerek volt, aki még teljes család mellett sem biztos, hogy megtalálja a helyét ebben a világban.
Amikor 1987-ben az osztályunk nyerte a Lászlósnap előtt a diákigazgató-választást, és a diszkvalifikált Jónás Miki helyett Koncz Andrew lett a direktor, este volt buli, amelyen fellépett Falco, a Bananarama és talán a Duran Duran is...
És volt egy Lászlósnap, amikor a Patakyban a tanárok előadták az István, a király mintájára a László, a királyt. Ma is emlékszem a refrénre: "László népe, hej.."
Igen, én is hallottam, hogy meghalt a felesége. Mondjuk, elég ciki volt, amikor megszületett a gyerekük, s először hozta be a gimibe, az egyik tapintatos osztálytárs megkérdezte tőle: Tanár úr, az unokája???
Az angol akcentusa tényleg nem az igazi, de viszont igazi ember. Legalábbis az volt. És az angol tanítás egy mellékvágány volt az életében, a legutóbbi érettségi találkozón mesélte, hogy a történelemről letiltották, ez volt az ára annak, hogy egyáltalán tovább maradhatott a tanári pályán. És ő ellentétben a Balogh Ferivel, nem is nagyon politizált, csak egyfajta értékrendet adott.
Nekem eszembejutott egy farsang, vagy tán Lászlósnap (kb.1987-ben), amikor Isaura felszabadítására az osztály "segélykoncertet" adott, amin a Bananarama, a Depeche Mode, Alice Cooper és Leila hecegnő "lépett" fel. Sajna én csak videófelvételről láttam a műsort, mert beteg voltam. Tök jó volt. Ha meglátom a tv-ben a Bananaramat mindig ez jut eszembe. :)))
Meg a jó öreg Hófehérke és a hét törpe, amit németül adtunk elő egy Karácsonykor az osztály olaszul tanuló felének! :)))