A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Maradj a normális boltokban kapható kávéknál. Felejtsd a kínait..
Mondom ezt azért, mert sógorom az egyik kínai üzletben nem régen (Ázsia Center néven fut) vett "jó áron" és ha ha jól emlékszem a nevére - 1 kg-os Dallmayr Caffé Crema Grande szemes kávét 3099Ft/kg áron. Mivel nagyon jó áron volt, szinte féláron a hivatalos árnak, gondolta megveszi mind a kettő kilós csomagot, mert már "csak" kettő volt belőle a polcon. Itthon szembesült a valósággal, miután kibontotta, miszerint tele volt apró faforgáccsal és némi kevéske apró szemű ócska kávébabbal. Súlyra 1 kg volt és a tasak tapintásra is úgy tűnt, hogy kávé van benne, hát gyanútlanul megvette. Olcsó kínai. Tökéletes másolat volt a csomagolás is.
Gondolhatod, hogy reklamálni, ha vissza viszed mennyire lehetett utólag? Mivel mindkettőt felbontotta nagy mérgesen, ki bizonyítja, hogy nem a vevő mókolt velük?
Kinai uzletekben kaphato kavekkal kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Eleg sok fajta Dallmayr kave kaphato es eleg jo aron, melyikkel lehet erdemes probalkozni?
Ha arra gondolsz, aminek a tetejen mar nem a klasszik sulyszelep van, olyanbol ittam parat. Faterom lecserelte a regit, azt allitja meg jobb is. Bar annak mar el volt gyengulve a tulnyomas szelepe, szoval ez is lehet az ok, de tenyleg finom most a kave. Hogy mennyire lesz tartos, vagy eldugulos, azt meg nem tudom. De jol mukodik es legalabb olyan finom kavet csinal mint a klasszik.
Idő hiányában egyelőre semmi nem történt, de el fogom mosni szivaccsal, mosogatószerrel és kész. "Dirty Brikka is a happy Brikka", azt mondják, vagyis a piszkos Brikka a boldog Brikka. Persze az nem volt állapot, hogy már nem folyt át rajta a víz. Meglátom. Mosogatógépbe sem merem rakni, egyelőre marad a szép szó. Ha arra nem hallgat, akkor reszkessen :)
Én egyszer valami Tersonet-féle tisztítószerbe áztattam be egy Moka Express tölcsérét és szűrőjét. Elég csúnyán néztek ki utána, mintha valami lemoshatatlan bevonat képződött volna rajtuk. Hogy ez ártalmas-e, azt nem tudom, de azóta ilyesmivel nem tisztítok alumíniumot.
Egy teljesen eldugult Brikkát szétszedtem. Sikerült kinyitni a súlyszelepet is, megpucoltam, most már átfolyik rajta a víz, de ragad a kávézsírtól és nem könnyű hozzáférni mosogató szivaccsal. Beáztathatom forró vízben oldott Tersonetbe (alu a ház, a súlyban tömítés is van), vagy jobb a mosogatószer és a türelem?
Becsülendő hozzáállás, a pod ahogy írták többen alkalmas erre, csak az alapvetően méretileg nagyobb és talán kevésbé dizájnolható gép, ill. az is szemetel, bár tömegre nyilván érzékelhetően kevesebbet mint egy kapszulás. Ugyananakkor a kapszula hulladéka a papírdoboz és alumínium, utóbbinak az újrahasznosíthatósága elég jó, a podok pedig (utolsó, nem mai emlékem szerint) pedig leginkább egyenként műanyag alapú fóliába vannak csomagolva. Ráadásul kapszulából egyre többen kínálnak cellulóz alapanyagú, gyorsan és természetesen lebomló verziót is (amelynek a kezelése ezzel együtt vitákat vált ki), illetve több kapszulagyártó visszaveszi és 100%-ban újrahasznosítja az alumínium kapszulákat. Szerintem nem fekete-fehér innen nézve sem.
Igen. En is karos gepekkel dolgozom (gaggia classic, LP europiccola) minősegben az a legjobb ha társul egy jó daraloval. Pod-os gepem is van. Az is kivalló espresso-t csinal. Ha tenyleg ez a helyzet az automatakkal akkor szerintem rabeszelem egy pod-osra, mert annak kevesebb a szemete szerintem is...
Mondjuk annak idejen a cegnel vettunk ket saeco odea-t es nyüstöltük, persze állitani kellett a daralojat finomabbra a gyarinal h jo legyen. Csak annak a designja nem jön be a Dragamnak.
Azt hittem leteznek tovabbi ilyen kategorias automatak amik szoba johetnek esetleg.
Én a kávézás terminológiájában az "erős-gyenge" definíciójával mindig bajban vagyok az eszpresszót illetően, mert fogalmam sincs, hogy mit kell érteni alatta. Van kb. 25-40 ml között a rendesen elkészített eszpresszó, meg van az eszpresszónak nevezett híg f0s (meg vannak az egyéb készítési eljárások), ami vagy mennyiségileg több, vagy az extrakció időtartama túl rövid.
Eszpresszót akkor készítesz, amikor minden segédeszköz nélkül (tehát nincs nyomásnövelő talp a karban vagy más huncutságok) másodpercenként kb. 1,5 ml kávé folyik ki a karból. Kevesebb lehet ha nagyon sűrűn szereted, én szoktam ilyet inni, ez már kifejezetten lustán mozog a csécszében, éppenséggel több is, csak az egy ponton túl már nem eszpresszó.
Tehát a kérdésedre nagyjából az a válasz, hogy minden kávé minden állapotához van egy optimális szemcseméret - tampernyomás pár, amikor a kávé és az örlő-gép páros képességeiből kihozható legjobb eszpresszót fogsz készíteni belőle, ha ennél durvább az őrlemény, akkor valami híg löttyöd lesz eszpresszó helyett, ha finomabb, akkor meg megfojtod a gépet és csak cseppek folynak át vagy éppen semmi.
Nekem erre sok éve azt a választ adták, hogy a Nespresso sokkal olaszeszpresszóbbat ad mint az akár több százezres automaták. Így nekem az őrlő + rendes gép mellé azt van a páromnak meg nekem amikor nincs időm. De én is kíváncsi vagyok, hogy van-e valakinek ötlete...