Keresés

Részletes keresés

Vajk Creative Commons License 2000.01.02 0 0 570
Annyira azert nem volt jo, hogy ismeteljem, de meg kell kerdezzem megegyszer, mert nem kaptam ra valaszt senkitol:

Ha nem lenne koronank, akkor nem lenne fuggetlensegunk sem? (Hiszen ezt jelkepezi.)
Ha nem lenne holnaptol koronank, akkor (ahogy a jelentoseget elmeselo emberek szajabol hallom) tonkre menne az orszag? Ahogy itt ajnarozzak a
jelentoseget es szimbolumerteket egyenesen az a gondolatom tamadt, hogy megszunne Magyarorszag, ha eltunne a korona.

Es ugye azert nem igy van?

Szerintem az egesz korona-ugy egy politikai huzas, politikai ONerdek es manipulalas a multtal. Nehanyan pedig sirvafakadnak a meghatottsagtol.

jeges Creative Commons License 2000.01.02 0 0 569
Kedves csákat
Bizonyára úgyis meg lehetett volna szervezni, ahogy te képzelted, de minő felháborodást váltott volna ki egy ilyen menet azokból, akik így is hőbörögnek. Nem az volt az cél, hogy halotti menetet produláljanak, talán giccses is lett volna.
A képviselők meg ünnepi gyűlésem vettek részt, nem lehettek ott a Múzeumnál, különben sem a múzeumi búcsú és az odavezető út volt a lényeg, hanem a fogadás.

De azt hiszem ezek nem túl lényeges kérdések.

Előzmény: csákat (568)
csákat Creative Commons License 2000.01.02 0 0 568
Tisztelt jeges!

Én nem is a cirkuszi jelleget hiányoltam, hanem az ezernél is több ember iránti figyelmességet, akik valóban át akarták kisérni a Szent Koronát. Azt hiszem ez lehetett volna olyan fontos szempont, mint a programterv betartása, ami feltehetőkeg nem számolt ezekkel az emberekkel.

Hogy miért mertem feltételezni, hogy a Kossuth-téren nem volt ogy.képviselő:
1. mert nem láttam a tömegben, pedig ott bent voltam és az Alkotmány utcai részen álltam és figyeltem az érkezőket.
2. Mert a protokol is úgy volt megszervezve, hogy a ogy. képviselők a parlamentben várt be a korona odaérkezését.
Én el tudtam volna azt is képzelni, hogy a parlamenti pártok képviselői kisérik át a Szent Koronát.

Előzmény: jeges (566)
rocky Creative Commons License 2000.01.02 0 0 567
Speaker,

Te tényleg egy ritka nagy seggfej vagy. Németországban nemigen osztogatnak (osztogattak) használt kocsikat, hanem meg kell venni öket a használtautó kereskedöknél, ahol a kereslet és a kínálat alakítja az árakat. Az viszont igaz, hogy aki tehette, lecserélte a trabiját és Wartburgját, s a használt kocsik meglehetösen olcsók.

Ami az SED elitet illeti, nyugodt lehetsz, hogy rendesen tökönrúgtát öket, s a politikai életböl gyakorlatilag eltüntek. A Politbüro tagjait meg ilyen-olyan ürüggyel elítélték (legutoljára éppen Egon Krantz-ot, a lópofájút). Nálunk hány komcsit küldtek a sittre? Ott nemigen lehet ugrálni, mert a Gauck-Behördénél gysorsan kiderül az igazság, s a besúgók lebuktak. A TV-ben sem igen szerepelnek nemhogy a terepet uralnák. A gazdaságban betöltött szerepük is elhanyagolható, mert a Treuhandanstalt más elvek alapján privatizált, mint az ÁPV Rt.

A szokásos politikai pengeváltás létezik, de sárdobálás nemigen. Németországban nemigen lehet közpénzeket büntetlenül lenyúlni, s ezt mindkét oldal tudja. Eszerint is viselkednek. Többek között a hadügyminiszternek sem jár potom pénzért megvásárolható villa, és Schröder sem utaltatott ki az apjának bányát az SPD székház árából. De a CDU sem adja el a székházát, hogy abból a pártvezetést kistafírozza. Ha pedig egy politikus ingatlant vesz, nyugodj meg, hogy legalább özszázan figyelik, hogy valós áron teszi-e. Hogy mi történik a link alakokkal? Egy kis példa. Egy Krause nevü oszit Kohl bevett a kormányába mint közlekedési minisztert. De amint kiderült, hogy nem fizetett tb-t a háztartási alkalmazott után (csak pár márkáról volt szó), még a CDU-ból is úgy kipenderítették, mint a macskát szarni.

A baloldalt Németországban az SPD jelenti, amely jobboldalibb, mint az MDF (a Fidesz-röl nem is beszélve). A szélsöbalos csoportocskákról legfeljebb akkor hallasz, amikor a Bundesgrenzschutz szétveri a höbörgéseiket, vagy a börfejüek megkéselnek egy punkot. A MIÉP-hez hasonló meg a szélsöbalos csoportocskák a Verfassungschutz (elhárítás) számára jelentenek csak témát.

A Fidesz-be 1994 óta igen sok volt SZDSZ-es állt át. Néhány példa. Mi a véleményed Tölgyesi mesterröl, volt SZDSZ elnökröl? Vagy Lenygyel László barátunkról? Talán hallottál már a Kosztolányi Dénes nevü idiótáról? Öt is az SZDSZ indította el a politikai pályáján. Vagy haverjáról, Sebes Gábor volt XII.ker polgármesterröl, akinek kedves papája id. Rajk és Gerö elvtársakkal gyilkolásztak Spanyolországban. De folytathatnám a sort igen hosszan.

Mit szólsz például Stumpf SZT (szigorúan titkos) tiszt elvtárshoz (egyik volt keményvonalas belügyminiszter rokonához), akinek feladata OV "eszmei" nevelése már több, mint egy évtizede? Tudod kik voltak (lehettek) kollégiumi diákvezetök az elözö rendszerben? Én tudom Speaker. A Fidesz magja ugyanabban a szellemben lett nevelve és kiválasztva, mint annak idején a fényes szelek nemzedéke. Ugyanaz a baloldali radikális banda. Ha kicsit józanabban nézed ténykedéseiket, láthatod, hogy ha valakik, akkor igazán a Fideszesek a nagy kedvelöi a pártállami típúsú centralizációnak és redisztribúciónak.

Én nagyon várom a Fidesz "jobbra való törekvését", de csak faszságokat látok. De én is remélek, mert amíg remény van, addig még élünk. A következö választásokról csak annyit, hogy az MSZP legjobb propagandistája maga a Fidesz. Az emberek ugyanis nem hülyék, s látják a nagy lenyúldát meg a bohóckodást, meg a politikai szarvashibákat (lásd a korona ugyet, ahol 74% van az átszállítás ellen).

Előzmény: speaker (561)
jeges Creative Commons License 2000.01.02 0 0 566
T. csákat !
Most csak a Korona átszállításának tecnhnikai megvalósításáról írtakra reagálok, a többiről már bőségesen kifejtattem véleményemet.

Biztos jobban is meg lehetett volna szervezni, de egyrészt itt ez nem elsődleges szempont volt, pont azért mert ez nem egy cirkuszi produkció, ahol a pénzükért köveltelhetnek a nézők,
másrészt ha te ott voltál a Múzeumnál, akkor a Parlamentnél már nyilván nem kaphattál megfelelő helyet, mert az emberek órákat várakoztak ott is.
Azt meg nem tudom, honnan tudtad megállapítani az országgyűlési képviselők hiányát, hacsak nem felülről és közelről szemlélted az esemény minden négyzetméterét.
De ha az SZDSZ-es képviselőket hiányoltad, azok tényleg nem voltak ott.

Előzmény: csákat (564)
jeges Creative Commons License 2000.01.02 0 0 565
Az szemmel látható, a volt bolsik taktikája az, elterjesszék azt a hiedelmet, itt mindenki lop. Ez aztán elsősorban a Fidesznek okoz kárt, mert valami miatt az emberek azt természetesnek veszik, hogy az MSZP mindig is lopott, most is. Ez az MSZP lényege.

Én most csak arra akarom felhívni a figyelmet, azt nem gondolom, hogy a Fidesz is olyan erkölcstelen lenne, mint az MSZP, erre mutató jelek nincsenek, de még ha lenne is hajlamuk ilyesmire, fizikai képtelenség a kommunistákat akár csak megközelíteni ebben a tevékenységben, ugyanis az MSZP és elődei szinte már mindent elloptak, tehát nem maradt semmi, így csak a Korona átszállításának 150 milliós költségét tudják a nyakukba varrni, erről meg tegnap látványosan állást foglalt a nép.

Előzmény: speaker (561)
csákat Creative Commons License 2000.01.02 0 0 564
Tisztelt vitázó, anyázó feleim!

A magam részéről egyetértettem és ma is egyetértek a Szent Korona múzeumi tárgyi minőségéből történő kiemeléssel, a nemzeti identitást, egységet erősítő szerepének visszaállításában, amennyiben valóban ez volt a célja az átszállításnak.
Akik vitatják e nemzeti szimbólum jelentőségét, politikai üzenetének fontosságát, azok mihamarabb szabaduljanak meg házas voltukat jelző szimbolikus tárgytól a karikagyűrűjüktől, vagy a családi ékszerektől, fényképektől.
Úgyhiszem, hogy az ember életében és az emberi kapcsolatokban nagyon fontos szerepe van szimbólumoknak, történeti ereklyéknek, vagy akár az emléktárgyaknak is. Akik ennek ellenkezőjét vallják azok képtelenek összefüggéseiben látni a dolgokat, avagy a saját létüket magasabb dimenzióba helyezni, illetve társadalmi, nemzeti létformájukkal azonosulni. Ezt nevezhetjük gyökértelenségnek, egoizmusnak, racionalizmusnak, kozmopolitizmusnak, globalizmusnak és még sok mindennek. - SZVSZ ma már nem biztos, hogy igaz az a mondás, hogy magyar az, aki annak vallja magát. Ennél azért többről van szó!

Tisztelt Speaker, jeges és Lehel kürtje!

Magam is kint voltam a Szent Korona átszállításán, illetve "átkísérésén". Egy nap kellett ahhoz, hogy felháborodásom csillapodjon.
A Szent Korona átszállításának a módja is jelképezett, kifejezett valamit. Ha címet kéne adni az egésznek, akkor ezt adnám:
" A Szent Korona magányos rohanása ".
Én nem éreztem azt a felemelkedettséget, mint amit látni és érezni szerettem volna.
Nem tudom, hogy ki, vagy kik voltak az átszállításért felelősek, de egy biztos fittyet hánytak arra a több száz, vagy ezer embere, akik demonstrálni szerették volna ottlétükkel az esemény fontosságát.
Annak a rövid útnak, amit a Nemzeti Múzeumból a Parlamentig megtett a Korona igen fontos jelentése lehetett volna, mivel látványában is bizonyságát adta volna annak, hogy él még a nemzettudat, hogy Magyarországon van egy olyan nemzeti polgári réteg, akik jelenlétükkel is megerősítik, támogatják azt a politikai döntést, ami a SzK státuszának visszaállítását szolgálta.

Szánalmas volt látni, ahogy a két zöldre festett páncélkocsi a rendőrautók gyűrűjében elhajtott, mert az a 30-40 km-es sebesség amivel mentek semmire sem volt jó. Sem arra, hogy időben odaérjenek, sem arra, hogy az átkísérni szándékozó tömeg lépést tarthasson vele. Ez a jelenet, és maga az átszállítás koreográfiája azt mutatta, hogy a nép - az istenadta nép - nem sokat számít. Mint előzőekben írtam a dolgoknak, eseményeknek szimbolikus jelentése is van, és számomra negatív üzenete volt ennek az eseménynek. A Kossuth-téren egyetlen egy országgyűlési képviselőt nem láttam a tömegben. Fél órát késtek a beengedéssel, ami lehet ugyan szervezési hiba, de mindenféleképpen tiszteletlenség azt ott várakozó tömeggel szemben. - El is ment több, mint a fele.
Egy biztos ez a magasztos esemény nem erősítette meg bennem az Orbán-kormány nemzeti jellegének őszinteségét. Lehet hogy a szervezők hibája volt, ami lehetett véletlen is, meg nem is. Egy biztos meglehetett volna jobban is szervezni.

Üdv csákat

soltika Creative Commons License 2000.01.02 0 0 563
Szállasi a koronát 1945-áprilisában 12 részre akarta szétszedetni, saját maga és martalóctársai közt fel akarta osztani
Ebben nem az erre letett eskülye hanem a hirtelen előrenyomuló amerikai csapatok akadályozták meg.
Amúgy lehet rehabilitálni őt is és a Bárdosit is csak mi van akkor ha pár év múlva egyesek a Rákosiról is megállapitják mekkora nagy "ember" volt.
Oroszországban igen népszerű Sztálin és a Putyin mester is igen ügyesen játszik rá az erős ember szerepre.
A politikai "ingyen"cirkuszban bármi elképzelhető és a politikai széljárás igen forgandó.
Elég ha csak az elmúlt 100 év magyar történelmét menézzük.
/Idézve Orbán Viktort:"egy politikus soha nem mondhatja azt hogy soha"/
Jeges
A képre kattintva a nemzeti szimbólumok oldalára jutsz.
üdv:
soltika + Finci kutya
jdr Creative Commons License 2000.01.02 0 0 562
virguci, már megint itt ontod magadból a szellemességeidet? istenem gy Heine veszett meg bnned.:)))

espada.: érdekesek ezek a költői túlzások, melyik a legújabb? Szálasi mint minden magyar gyermek példaképe? a nagy államférfi? na húzzál el és olvasgass még egy kicsit a költői túlzásokról és akkor gyere vissza, ha tudod mi az

Ttelettel:
jdr

Előzmény: virge3d (559)
speaker Creative Commons License 2000.01.02 0 0 561
Soraid „szívélyessége” lenyűgözött, az egyenes beszédet én is szeretem, de a személyeskedést nem, ennek ellenére engedd meg, hogy közöljem: nincs igazad.
Németországban én 95-ben jártam, akkor csak azt láttam, hogy a díszletek átfestése folyik kelet Berlinben. Például, hogy olcsón osztogatják a használt autókat a tarbantok és Wartburgok helyett. Amit tudok a mai helyzetről azt barátomtól tudom, aki most is ott él, és német.
Tőle tudom, hogy most ott például ugyanolyan szardobálás folyik ott is, mint itt. Melyik párt mennyit és mikor lopott közpénzekből. Zajlik a társadalom szétzüllesztése, annak terjesztése és sulykolása: „ezek MIND lopnak egyformán, az élet már csak ilyen.„
Ami meg a volt bolsi elitet illeti, köszönik, jól vannak, és ezt itthon is elég jól meg lehet állapítani, amikor az ember a német csatornák politikai vitáira téved, ahol heherészve pöffeszkednek, és gyakran ők uralják a terepet.

A baloldal Németországban hangosabb, mint valaha. Mindenbe beledumálnak, és el is érik a céljaikat.
Amit a FIDESZ-ről írsz, az meg -bocsáss meg- sületlenség. A FIDESZ-ben hogyan lehetnének SZDSZ-esek, amikor egyszerre alakultak? Az SZDSZ-ben vannak FIDESZ-esek, meg az is igaz, hogy sokáig „húzták” őket azzal, hogy az SZDSZ ifjúsági szervezete, de a taxisblokád óta nem felhőtlen a viszonyuk. Éppen az ilyen buta szövegekkel lehet őket visszakergetni az SZDSZ-hez, amit a ÁVH-sok pártja nagyon is szeretne. Az meg, hogy a FIDESZ sok tekintetben rosszabb az MSZP-nél végkép minősíthetetlen baromság.

Ebben az országban ez a nagy cinizmus és mindenkiről minden elképzelhető rossz feltételezése a kádári időkből ered, amikor tényleg nem volt más fogódzó, mint szarni mindenbe és mindenre, mert az élet olyan szar, hogy már a szar is le van szarva.
Talán túl kéne jutni ezen is.
Éppen a globalizmus célja, hogy mindenről és mindenkiről elterjessze: hazug, hiteltelen, gerinctelen. (Lásd Clinton ügy.) Az így hiteltelenné tett politikusok aztán bábként mozgathatók. A céljuk eléréséhez nem korrupt, hanem korruptnak kikiáltott politikusok kellenek és elsősorban olyan agymosott tömegek, amelyeke minden rosszat elhisznek mindenkiről. Ez nem jelenti azt, hogy a búzát ne különböztessük meg az ocsutól, vagy hogy a fürdővízzel kiöntsük a gyereket is.
A FIDESZ jóra törekszik, vezetőik megnyilvánulása igenis egyenes, tiszteletre méltó és nem is nemzetietlen. Viszont minnél jobban fogják csesztetni őket a mi oldalunkon, annál kevésbé merik ezt majd kimutatni, és a bolsik elérik céljukat, a következő választásra valóban nem lesz mit választani.

Előzmény: rocky (547)
Espada Creative Commons License 2000.01.02 0 0 560
Irodalmi tanulmányaidból nem ismerős a költői túl-
zás fogalma?
Előzmény: jdr (557)
virge3d Creative Commons License 2000.01.02 0 0 559
Olyan egyszerű vagy, mint egy betontégla.
Előzmény: jdr (557)
Espada Creative Commons License 2000.01.02 0 0 558
Jeges!
Vaknak szín,süketnek hang?
Előzmény: jeges (555)
jdr Creative Commons License 2000.01.02 0 0 557
Igen végre teljes a nemzeti egység egészen Szálasiig, a kis kopasz kavics fetisiszta megmondta: ˝Minden ellenkezo hirrel szemben, ugy gondolom, Szalasinak nem lehetett valami gonosz szandeka a Koronaval, a mentesen kivul, tehat az "oreg koronaornek" mit kellett volna vedeni ellene? Abban az idoben Szalasi volt az orszagfo, ha tetszik nekunk, ha nem. Neki is resze volt a "kihurcolasban". Ha "hungarista" volt, akkor a Koronat is kellett, hogy tisztelje.˝ Éljen a FIDESZ-től Szálasiig terjedő nemzeti egység.:)))

rocky: nehéz ezt nekem kimondani, de mindig következetes voltam: speciel most igazad van, de ezt már néhányszor én is elmondtam, de úgyse fogják elhinni egyikőnknek se. magukat is hülyítik, nem tűnt fel nekik, hogy csak azért mondják most ezeket a szlogeneket, mert úgy gondolják, hogy most ezt akarják hallani tőlük, korábban egész mást mondtak.

Ttelettel:
jdr

Espada Creative Commons License 2000.01.02 0 0 556
Rafi!
Nevezett úr a Közterülfenntartó Rt-ben dolgozik?
Bizonyára a Nagykőrösi út felé vette az irányt,a-
zért monda,hogy nagyon göröngyös út következik.
Vagy csak nem arra a véleményre gondolsz amely arról szól,hogy nyakunkon a királyság intézménye?
Lássuk csak,leendő -lehetséges- királyaink;
Orbán Viktor,Göncz Árpád,Kovács László,Torgyán József,Magyar Bálint (ja!ő nem!). Horn Gyula,
Csurka István,Szabó Albert (ja!ő sem!)
Na ne!!!
Minden elismerésem az "át nem kisérő" uraknak
amikor indolkolták,hogy a parlamenti pártok közül
ők egyedül miért nem vettek ebben részt. Minden
elismerésem,csodálatom az övék,hogy tudták meg-
állni röhögés nélkül saját indoklásukat. Többet
ért mint az "átkosban" a rádiókabaré. Azon lehe-
tett még ennyit röhögni.
Az,hogy a Dunatv-s fazon milyen hacukában (a gyen-
gébbek kedvéért: Bocskay kabát)volt az mindenkinek
szuverén joga,hogy mit vesz fel. Szerintem is jobb
lett volna egy romacsávó lajbiban. Ne idegeskedj
előbb-utóbb Esztergomban is lesz,csak azt nem ér-
tem miért érdekel ez Téged?
Előzmény: rafi (551)
jeges Creative Commons License 2000.01.02 0 0 555
NEMZETI SZIMBÓLUMOK

--------------------------------------------------------------------------------

A nemzeti címer

A nemzeti címer minden ország legfontosabb jelképe, történelmének szimbóluma. Magyarország címerének változásai a nemzeti történelem sorsfordulóit tükrözik.
Az 1990-ben jogaiba visszahelyezett magyar történelmi címer, az úgynevezett koronás kiscímer, hegyes talpú hasított pajzs, melynek első mezeje ezüsttel és vörössel hétszer vágott. A második vörös mezőben a zöld hármas halom aranykoronás, középső, kiemelkedő részén ezüst talpas kettős kereszt áll. A pajzs felső részén a magyar korona nyugszik.
A magyar címer legrégebbi alkotóeleme a kettős kereszt. A XII. század vége felé pénzeken jelent meg először, majd a címer részévé vált. A kettős kereszt címerpajzsa vörös.
A hármas halom jó száz évvel később jelent meg, feltehetően a nápolyi rokoni kapcsolatokkal rendelkező akkori magyar uralkodóház útján.
A sávok a feltételezések szerint a XII. század végén, a XIII. század elején spanyol hatásra kerültek a címerbe, az uralkodóház egyik ottani kapcsolata révén.
A magyar címeren látható az ország koronája is, mely több, mint hatszáz éve foglalja el ezt a helyet.

A magyar zászló

A Magyar Köztársaság zászlaja három egyenlő szélességű piros, fehér és zöld színű sávból áll.
Magyarországon először az 1848-49-es szabadságharc mondta ki először a piros-fehér-zöld zászló törvényes használatát. Az addigi zászlók a szokásjog alapján formálódtak.
Források szerint a IX. században a magyarok zászlói többnyire turulmadarat ábrázoltak. Későbbi ábrázolások a királyokat kettős keresztes és vörös-fehér csíkozású zászlókkal mutatták. Az országalapító István király (uralkodott 1001-1038) után ez a gyakorlat évszázadokon keresztül fennmaradt.
Magyarország nemzet színei (a piros, fehér, zöld) II. Mátyás király idején, 1618-ban szerepeltek együtt egy pecsétzsinóron. A zöld szín alighanem a címerből került a piros és a fehér mellé. A vörös az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt szimbolizálja.
A trikolort a francia forradalom hozta divatba és tette meg a nemzeti lobogók alaptípusának.
A rendszerváltozás óta a koronás címer díszíti a piros-fehér-zöld nemzeti lobogót.

A magyar korona

István király, akit később szentté avattak, szervezte meg Magyarországon a királyság intézményét. Állam és egyházszervező munkáját testesítette meg a királyi korona, amit II. Szilveszter pápától kapott 1000-ben, és amivel az új évezred első napján megkoronáztatta magát.
A pápa által adott koronának akkor kettős jelentése volt: egyrészt azt jelentette, hogy a magyar király spirituálisan közvetlenül a római pápától függött, s nem vált a német-római császár hűbéresévé. Ez az adott viszonyok között a szuverenitást jelképezte. Másrészt a világi uralom jelképe volt a korona, amit a pápa azzal adott a királynak, hogy országában a Római Katolikus Egyház törekvéseit támogassa.
A korhű ábrázolásokon megörökített korona egyáltalán nem hasonlított a maira. István király koronája egy olyan ékköves abroncs volt, melyet az ezredfordulón az európai uralkodók szinte kivétel nélkül viseltek. Ez a korona azonban eltűnt.
A mai Szent Korona is egy Szent István ereklye: valószínűleg egy koponyaereklye-tartó és a Dukász Mihály bizánci császár által 1074 körül I. Géza magyar királynak ajándékozott görög korona összeállításából keletkezett. A feltételezések szerint 1166-ban már létezett a magyar királyságot szimbolizáló, s ma is látható Szent Korona. A legszebb, messze sugárzó magyar történelmi ereklye tehát már több, mint 800 éves.
E kincs birtoklásáért trónviszályok dúltak, hatalmi harcokat, háborúkat folytattak. Megesett, hogy külföldről történő hazaszállítása közben vesztették el, akadtak történelmi személyiségek, akik egyszerűen eltulajdonították, akik titkon őrizték, és megesett az is, hogy zálogba tették vagy menekítés közben elásták. Sokszor hurcolták el az országból, és hazatérésekor mindig emelkedett hangulatú, országos ünnepséget rendeztek.
A II. világháború végén a szélsőjobboldali magyar kormányzat emberei a koronát nyugatra vitték, ahol az amerikai haderők kezébe került. A koronát és a koronázási ékszereket 1978-ig az Egyesült Államok területén őrizték, sőt bizonyos javításokat is elvégeztek rajtuk. Carter akkori amerikai elnök döntése alapján Vance külügyminiszter ünnepélyes keretek között származtatta vissza a magyar népnek. A koronát és a többi koronázási jelvényt azóta a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik, bárki megtekintheti őket.
A korona két részből áll, melyet a kutatók szerint a XII. század utolsó negyedében építettek össze. A korona alsó, görög eredetű részén az egyik lemezen “Géza Turkia (= Magyarország) hű királya” szövegű görög felirat olvasható a magyar uralkodó mellképe mellett. A mai korona felső része egy középkori ereklyetartó. Eredeti alakjában a keresztszerűen összeillesztett pántokat tizenkét apostol képe díszíthette, s a négy pántot a trónoló Krisztust ábrázoló lemez foghatta össze. A pántokról egy-egy lemezt levágva csupán nyolc apostol képével építették be a szent ereklyetartót a koronába.

A magyar nemzeti Himnusz

A magyar Himnusz szövegét Kölcsey Ferenc (1790-1838), a reformkor nagy költője írta 1823-ban, és először 1828-ban jelentette meg. A Himnusz zenéjét Erkel Ferenc (1810-1893), zeneszerző és karmester szerezte 1844-ben, amikor a nemzeti dal zenéjére kiírt pályázatot megnyerte. A Himnuszt a budapesti Nemzeti Színház mutatta be 1844-ben. Azonban csak 1903-ban lett az ország törvényileg elfogadott Himnusza.
A Himnusz nyolc szakaszból áll, de hivatalos alkalmakkor általában csak az első szakaszt játsszák, illetve éneklik.

Isten, áldd meg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel;
Bal sors akit régen tép.
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt! Hányszor zengett ajkain
Ozman vad népének
Vert hadunk csonthalmain
Győzedelmi ének!
Hányszor támadt tenfiad
Szép hazám, kebledre,
S lettél magzatod miatt
Magzatod hamvvedre?
Őseinket felhozád
Kárpát szent bércére
Általad nyert szép hazát
Bendegúznak vére.
S merre zúgnak habjai
Tiszának, Dunának,
Árpád hős magzatjai
Felvirágozának. Bújt az üldözött, s felé
Kard nyúl barlangjában,
Szerte nézett s nem lelé
Honját a hazában,
Bérczre hág és völgybe száll,
Bú s kétség mellette,
Vérözön lábainál,
S lángtenger fölette.
Értünk Kúnság mezein
Ért kalászt lengettél,
Tokaj szőlővesszein
Nektárt csepegtettél.
Zászlónk gyakran plántálád
Vad török sánczára,
S nyögte Mátyás bús hadát
Bécsnek büszke vára. Vár állott, most kőhalom
Kedv s öröm röpkedtek,
Halálhörgés, siralom
Zajlik már helyettek.
S ah, szabadság nem virúl
A holtnak véréből,
Kínzó rabság könnye hull
Árvánk hő szeméből.
Hajh, de bűneink miatt
Gyúlt harag kebledben,
S elsújtás villámaidat
Dörgő fellegedben,
Most rabló mongol nyilát
Zúgattad felettünk,
Majd török rabigát
Vállainkra vettünk. Szánd meg isten a magyart
Kit vészek hányának,
Nyújts feléje védő kart
Tengerén kínjának.
Bal sors akit régen tép
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!

A Szózat

Ugyancsak nemzeti himnusznak tekintik Magyarországon a Szózat című költemény megzenésített változatát. A költemény a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Vörösmarty Mihály (1800-1855) írta 1836-ban, míg zenéjét Egressy Béni (1814-1851) szerezte 1840-ben.

Hazádnak rendületlenül
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az a majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar. Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hű kebel
Szakadt meg a honért.
A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell. Az nem lehet, hogy ész, erő
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.
Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt. Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.
Itt küzdenek a honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai. Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.
Szabadság! Itten hordozák
Véres zászlóidat,
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt. S a sírt, hol nemzet sűlyed el,
Népek veszik körül,
S az ember millióinak
Szemében gyászkönny űl.
És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán. Légy híve rendületlenül
Hazádnak, ó magyar:
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával eltakar.
S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
“Egy ezredévnyi szenvedés
Kér éltet vagy halált!” A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

soltika Creative Commons License 2000.01.02 0 0 554

TÁRSADALMI CÉLÚ HIRDETÉS !

NEMZETI SZIMBÓLUMOK
"POLGÁROK !"

A nagy sikerre lelkes fogadtatásra való tekintettel a koronaáthelyezési bulit előreláthatólag 2001 augusztus 20.-án vagy 2002 március 15.-én megismételjük.
Útvonal:
Parlamentből a budai vár kormányfői(főkormányzói) rezidencia.
Minden kedves érdeklődőt szerettel várunk:
CIRKUSZIGAZGATÓSÁG


Akit nem érdekel annak kegyet gyakorlunk és mehet a Nemzeti Múzeumba!
virge3d Creative Commons License 2000.01.02 0 0 553
Igazad van, sőt nadrágot se vegyél, mert Hitler is nadrágban járt... :DDD
Előzmény: rafi (551)
RAMBO Creative Commons License 2000.01.02 0 0 552
Szeretném megkérdezni azoktól, akik szerint a korona mostantól, hogy a Parlamentben van, ezt-meg azt szimbolizál:
- Eddig mi bánatot szimbolizált?
- Miért csak a Parlamentben szimbolizálhatja ezt? Mi a gáz a Nemzeti Múzeummal?

Különösen Lehel kürtjének véleménye érdekelne arról, hogy ha valami ennyire megosztja az embereket, akkor az hogy szimbolizálhatja az egységet.

rafi Creative Commons License 2000.01.02 0 0 551
Miként Pető mondá: ez az utolsó utazás valóban egy új út kezdete. Nagyon göröngyösé...
Nem tudom, láttátok-e, a Duantévé gülüszemű híradósa Bocskaiban adta elő magát tegnap (vasárnap) este. Normális (normááááááális????!!!) ember csurka óta ilyet fel nem vesz. Itt tartunk.
S hogy Árpi bácsink aláírta a törvényt? Jól tette. Mit kötözködjön, úgysem értik. "Most mi ülünk a lovon, még mindig jobb, mintha lóalkatrész járna nekünk..." Kiskőrösön Mami (főtörzselvtárs/szolgvez./5. üteg) minden évben megkapta, csomagban. Ezek nem kapnak? Vagy csak titkolják? Hogy mekkora sor állt ott, te jó isten! Jut eszembe, Esztergomba igértek egy másolatot. Mikor lesz ott?
rafi
quequecc Creative Commons License 2000.01.02 0 0 550
Topic off

Ha jól sejtem Szent István intelemei Imre herceghez című műnél tartunk, akkor ne feledkezz meg arról sem, hogy mit mondott a király és az Isten viszonyáról.

üdv.

Topic on

Előzmény: jellem (546)
jeges Creative Commons License 2000.01.02 0 0 549
jellem, itt valami tévedés lesz.
A hatalom a választások során megkapta a legitimációt, demokráciákban ez már csak így szokás.
Hogy az ellenzék miért érzi úgy, hogy a Szent Korona gyengíti az ő pozízióit, azt az ő lelkiismeretükben való kutakodás deríthetné ki.
Tartsanak önvizsgálatot, rögtön kisebb lesz az izzadtságszag.
Előzmény: jellem (546)
szalonna Creative Commons License 2000.01.02 0 0 548
"Kutyából nem lesz szalonna."

Ezzel egyetértek. Én például azelött disznó voltam, de ezt részletesen megírtam az önéletrajzomban. Attól kezdve pedig ...Na és??!!

:)

Előzmény: rocky (544)
rocky Creative Commons License 2000.01.02 0 0 547
Speaker,

Ezzel a megjegyzéseddel elárultad, hogy fingod sincs a németországi helyzetröl, s a németországi politikáról. Azért annyit elárulok neked, hogy 1994-ben jöttem el Németországból, az egyesítés pedig 1990-ben volt. Az egyesítés elötti és utáni politikai elit között nincs különbség (ugyanaz), mivel a keletnémet politikai elit (SED) gyakorlatilag teljesen eltünt.

Remélj, mert amíg remélsz, addig élsz. De illúzióid ne legyenek a Fidesz felöl. A Fidesz sok tekintetben rosszabb, mint az MSZP. Egyik ok a sok volt SZDSZ-es a Fidesz-ben. Nyugodj meg afelöl, hogy OV-t és társulatát legkevésbbé a nemzeti érzés érdekli. Mit lehet lenyúlni, ez itt a kérdés. Szent korona, stb.: Kell valami bohóckodás a hozzád hasonló balga naívaknak is.

Előzmény: speaker (545)
jellem Creative Commons License 2000.01.02 0 0 546
Azok közé tartozom akik ellenezték az átszállítást.

Engem nem igazán a szentkoronatanozás, meg az átszállítás költsége zavar. Még azon is túlteszem magam, hogy a Szentkorona sok olyan rendszer legitimációs eszköze volt, melyektől a hideg kiráz.

Engem az dühít, hogy megint egy szimbólumtól, egy jelképtől vár legitimitást a hatalom, nem pedig a teljesítményétől. Egy olyan szimbólumtól ráadásul, amely rendkívül összetett, nehezen értelmezhető, és ezért alapvetően megosztó jellegű lehet csak. "Technikailag" ez tehát még ráadásul egy rossz szimbólum is. A jó szimbólum konszenzust teremt. Vagy legalább egyértelmű jelentése van az ország lakossága számára.

A csindadratta kiötlői éppen a Szentkorona eszme ellen vétettek. Elsiették az "elővételt". E kérdés rendezését egy nyugodtabb korszakra kellett volna hagyni. És történészekre, nem pedig politikusokra.

Hiába a hermetikusan lezárt vitrin, a korona körül izzadtságszag terjeng.

"A királyt nem koronája, sem arany ékszerei, de tettei, s népének boldogulása teszi naggyá"

mondta egyszer egy István egy Imrének.

:-j

speaker Creative Commons License 2000.01.02 0 0 545
Szerintem az egyesítés elöttről valók a Németországi emlékeid. A mostani politikai helyzet és a német tömegek (de szerencsére nem az elit) megosztottsága jelenleg a mienkéhez hasonló.

"OVI-radikális baloldali bandája"- írod....
A valódi problemát számomra Hornék alatt sem a baloldali demagógia és az éppen ezzel ellentétes gyakorlat ellentmondása okozta, hanem globalista seggnyaló, és a nemzet lelkét tovább romboló politikájuk jelentette. Na ez utóbbit kivéve, ebben tényleg nincs alapvető változás, és én is úgy látom, hogy sok minden csak a globalizmusnak tett engedmények elkendőzésére történik. Azért a közérzetem mégis sokkal jobb, ami lehet, hogy hamis illúzók eredménye, de emberek vagyunk.

Részemről, amíg élek, remélek.

Előzmény: rocky (542)
rocky Creative Commons License 2000.01.02 0 0 544
Jeges,

Ismervén a Fideszt, abból soha nem lesz közép vagy jobboldali. A Fidesz a fényes szelek, Rajk-kollégium, stb. hagyományainak folytatója (véletlenül sok Rajk-szakkolégista is van köztük. Hogy ki volt Rajk, azt remélem tudod). Ehhez jött még a sok szélsöbalos fasz az SZDSZ-böl. Kutyából nem lesz szalonna.

Előzmény: jeges (543)
jeges Creative Commons License 2000.01.02 0 0 543
Szerintem azért nem érdemes most a Fideszt jobbról nagyon támadni, mert akkor kénytelenek visszahúzódni balra.
Hagyjuk, hagy nyomják őket balról....jobbra. Mert az valóban jó lenne, ha egy kicsit még húzódnának jobbra, hogy igazán középre kerüljenek.
Előzmény: rocky (542)
rocky Creative Commons License 2000.01.02 0 0 542
Speaker,

Nekem igen sok német barátom van, éltem is ott, úgyhogy van némi fogalmam arról, hogy mi van ott. Nyugodj meg, hogy a németek már rég tökönrúgták volna OV-t a baloldali radikális bandájával egyetemben. Egyébként jó ha tudod, hogy a Fidesz szerkeveröinek a legnagyobb része az SZDSZ-böl átszármazott szélsöbalos. Te is jobban megnézhetnéd, hogy kikkel állsz össze. Ezek csak a szociknak készítik elö a visszatérést. Még megmentöként léphetnek fel a Fidesz után.

Előzmény: speaker (534)
Patmore Creative Commons License 2000.01.02 0 0 541
>> Hát én úgy tudom hogy a hűbéri alárendeltséget fejezte ki 1001 január elsején. <<
Kedves Soltika, hogy' érted ezt?
Ki lett kinek alárendelve?
Előzmény: soltika (520)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!