Egész véletlenül láttam, mert beléptem az app-ba. Nem hiszek nekik, nem hiszek az újabb és újabb minőségi ugrásaikban. Kicsi cég, kevés eladott db, ezért kell (másfél)évente egy-egy újabb verzió.
Pont azért azt az előzményt választottam, mert ez állt benne: “Viszont megnéztem a tegnapi szigeti futásomat, 4:55-ös tempónál 5,27km volt a kör, 4:20-asnál 5,21km. Ez 1% körül van”. Azaz abszolút módon nézve hasonló számok, s nálad a 35 mp-es tempó 1%-ot jelentett, nálam meg majdnem ennyi szinte nullát.
Jones Counter, model JR vagy Cook-Jones Counter van rászerelve? :-)
Megfejtés: sztem egyik sem.
Amúgy ha nem vicceltél, s egy megbízható mérő van rajta, akkor mázlista vagy. 2-3 hete keresgèltem, de kb 100e ft-ot (vám és áfa) nem akartam költeni egy ilyen fellángolásra.
Ugyebár én edzésterv alapján megyek és a tapering héten 11 km a napi maximumom, pl. az elmúlt kedd és szerdai napokon.
Ennek a Pfitzinger tervcsaládnak több szintje van, a heti 136km felettinél is hasonló a záró hét, mint nálam. Kicsit emelt kilométerekkel, de a jelleg ugyanaz.
Mert direkt megnéztem, hogy a csúcs atlétáknál mennyire komoly a maraton előtti hét rápihenése.
A tegnapi, szerdai napon pl. nekem 11 km volt, benne 3 km maraton tempó. A 135km+ -os tervben 14km benne 4 km maraton tempó van. Gondolom, ez a 14km időben ugyanaz a profiknak, mint nekem a 11.
Tegnap egyébként felszerelés próba is volt, Nike Alphafly 3, kezdek vele megbarátkozni. Bár szerintem nem gyorsabb, mint a Vaporfly Next %2, amiben már 500km van és ezért nem merem már használni. Pedig semmi baja.
Az előzetes sebesség tesztem egyébként sokkal jobb lett a vártnál (de azért nagyon messze az eredeti tervemtől), remélem, még a maradék négy napban tovább érik láthatatlan módon a befektetett munka.
Én, hogy sírjak egy kicsit, a már az elmúlt hat évben megszokottá vált "értelmetlen" sérüléssel küzdök újra.
A vizitelepen, ahová a gyerek kajakozni jár minden novemberben rendeznek egy "Fuss a bajnokokkal " nevű rendezvényt. Gondoltam, hogy a kölök büszke legyen rám apa idén odaver egy félmarcsit. Szépen készülgettem, alapozgattam is rá, jól alakultak a dolgok tempó-pulzus tekintetében, már-már számomra is hihetetlenül alacsony pulzussal (140 körül) sikerült jó tempókat (5:10-5:15 körül) futni. Múlt pénteken még letoltam a mostanában megszokott 15 kilométert, semmi problémát nem éreztem utána. Szombat-vasárnap kicsit elfáradtam a kerti munkában, így a vasárnapi futást elsumákoltam. Kedden kellemes kocogós tempóban elindultam, aztán a bal vádlimban elindult egy enyhéből fokozatosan erősödő görcsszerű fájdalom, ami annyira erősödött, hogy 8 kilométer előtt feladtam és hazamentem. Se egy rossz mozdulat, se egy erős tempó, csak látszólag a semmiből jön egy izomsérülés. Már-már szinte irígykedem azokra, akinek valami megfogható problémája van, mert én ezen a hullámvasúton ülök hat éve. Tegnap szaunáztam egyet és üldögéltem kicsit a gyógyvízben és ezt tervezem holnapra is, ha már a munkahelyem révén ilyen lehetőségeim vannak, aztán meglátjuk.
Erre én is rágugliztam mint elvetemült hobbikertész.
Milyen fafajokat tervezel az erdődbe? Én nem vettem még észre, hogy az alacsony tőtávolság nagyon ösztönözné a növekedést főleg megrögzötten lassú növekedésű fajoknál, mint pl. a kocsányos tölgy. A fényhiány miatti felnyurgulás pedig nem olyan nagy japán találmány. :-)
Főleg ezért is érdekes az én példányom konzisztenciája.
Anno írtam, hogy az Omszki-tónál is kb. ilyesmiket hozott ki, ha a tempó X volt, vagy X +/- 30 mp-en belüli.
Kezdem azt gondolni, hogy nem a tempó, hanem a futóstílus hozza be az ezrelék helyetti 0,5-1 %-os szabályt. A teoriám alapja az, hogy most hogy visszaizmosodott a lábam, kb. úgy futhatok, mint pár éve. Viszont tavaly és idén sokáig borzasztó lassú voltam, tehát izomtalan. Vsz egy “izomtalan” láb lépése heterogénebb, mint egy izmosé.
Megvárom majd, hogy leépüljek megint a maraton után, s megnézem, hogy akkor egy 30 mp-es tempóeltérés mit jelent.
Van egy kis gond, Pinyo. Ma futottam. Ráadásul érdemit, 15 km-t. Akkor ma + 2 nap múlva megint bringázás és rántott velő a helyes metódus? :-) Ja, s addig mit egyek??? ***
Egyébként a Margitszigeten voltam, s a nyilvántartásaimból látszik, hogy pár hónap híján kerek 10 éve nem köröztem ott a futókörön.
Lemértem Stryde-dal, s nagyon érdekes eredmény lett.
1. kör: megállás nélkül, 5:48-as tempó, a táv 5262,63 m.
2. kör: technikai megállással, kerülővel, de mind a megálláskor, mind az újrakezdéskor ugyanarra a pontra álltam, s mindkétszer vártam pár-pár mp-et, mielőtt a kör gombra nyomtam volna. A két rész tempója egyébként majdnem ugyanannyi lett, 5:56,25 és 5:53,48. A súlyozás után az átlagtempó 5:55, a táv 5267,53 m.
3. kör: megint megállás nélkül, viszont szándékosan lassabb kör, hogy a tempónak a Stryde-ra gyakorolt hatását is vizsgálhassam, a tempó 6:17 volt. A táv 5266,37 m.
Mit szólsz ehhez a konzisztenciához? Ha nem hiszel nekem, megosztom a fájlt.
*** mivel baromi éhes voltam, nem bírtam várni a hsz-omra és a válaszodra, úgyhogy a futás után tejfölös - túrós - csemege szalonnás - mangalica kolbászos spagettit ettem, méghozzá csemege szalonna és mangalica kolbász összekeveredett zsírjában dinsztelt vöröshagymával.
Jó, hogy utánanéztél, s beírtad, mert én csak a vita struktúráját ismertem, a dress code-ról nem is tudtam. Akkor az angol/brit parlamentben is black tie-t nyomnak? - tettem fel magamnak a kérdést. Nem, ott még a black tie sem szükséges, csak a formal kategória. Lásd
"Men are expected to wear formal attire, women are expected to dress in business-like clothing and the wearing of T-shirts with slogans is not allowed.[165] Hats must not be worn (although they used to be worn when a point of order was being raised),[166] and members may not wear military decorations or insignia. Members are not allowed to have their hands in their pockets—Andrew Robathan was heckled by opposing MPs for doing this on 19 December 1994"
Ezért tovább kutakodtam, s kiderült, hogy bár évtizedek óta azt hittem, de az ő vitastílusuk nem teljesen egyezik az Oxford stílusúval. Lásd
"Oxford-Style Debating: a variation of British Parliamentary Style originating in the Oxford Union debating society. It includes two audience votes: one before and one after the debate"
én most kertásással készülök a maratonra (miyawaki erdőt szeretnék -> hogy Pinyónak legyen mire rákeresnie :D), ahol az a cél, hogy futótársamnak newyorkmarathon kvalofikációt fussunk, 3:50. viszem neki a frissítést, fogom a szelet, adom a tempót, mindennek jól kell kijönnie, h meglegyen.
Sejtettem, hogy megint egy kulturális utalásnak kell utánanéznem :)
De sajnos már a bringás öltözékkel elbuktunk, hogy a többit ne is említsük.
"Az Oxford típusú viták során a felek black vagy akár white tie dresscode szerint öltözködnek, ezzel is megadva a közönségnek, az ellenoldalnak és magának a vitának is a tiszteletet."
Hű, itt a maraton a nyakamon, vagy az a kés, amit érzek rajta?! :)
Nekem a tapering hetem nagyjából semmiben sem tér el az előző edzésidőszaktól, ugyanolyan jól pihentem egész évben, mint azt most illdomos tenni az utolsó napokban. :)
Kerek 19 km/hét lett az idei átlagom, ezzel nyugodt szívvel lehet maratont futni, nemdebár...:)
Ja igen, eszembe is jutott, hogy a tókörös ígért 6:00-t most hozom és könnyedén, míg akkor inkább 6:05-6:10-et teljesítettem, s komolyabban lihegve. Tényleg teher alatt nő a pálma, még ha lassan is.
Csak tartson ki valahogy a motiváció még úgy 6 napig!
Virgonc = gyorsabb voltál, kb. mint a tókör elején; és a pulzus is ment fel szépen egy üzemi állapotig.
A legalább három órát én be szoktam tartani, főleg, ha fontos a verseny, ilyenkor van az, hogy fel kell kelni 4-kor vagy 5-kor és még egy picit visszaalszom - már ha helyi a rajt, pl. Vár a Hármas vagy valami budapesti rendezvény. És akkor is csak tésztát (lekváros, tejfölös, üres), mert ezt gyakoroltam be, nem marad zavaró nyoma a gyomromban. Persze egy ultrához már bármit megeszek, arra az intenzitásra pacalt is ehetnék.
Megnéztem én is a köröket, úgy hogy ráböktem mapsource-ban a startvonalnál, megnéztem a mp-et, s a .fit fileban a hozzátartozó távolságot. Az jött ki, ami neked.
Múltkor már nem akartam hozzátenni, devalójában elcsesztem a mérést, ugyanis a startvonalon átfutva nyomtam rá az indításra, míga legvégén szépen ráléptem a vonalra, álltam olyan 2-3 mp-et, s akkor állítottam meg a rögzítést. Azaz olyan 5-10 méterrel túlmértem. Tehát a helyes szám kb. 21,13 lett volna.
Virgonc? Amúgy frankó volt, mert a lábam, a tüdőm, a szívem végig komfortos volt, mostanra megtanulták az izmaim a félmaratoni távot. A hasam volt vészes, nem volt durva beszúrás, de a 3. kör arról szólt, hogy még kisdologra sem mertem megállni, nehogy nagydologgá alakuljon az izmok ellazítása. :-)
S "tiszta belekkel" indultam neki, igaz, olyan f8 körül reggeliztem, benne egy kevés rántottát is. A verseny 10-től volt, a hasam kb. 11:20-től lett vacak. Na, az visszavetett nagyon. Közben összesen 2 kocka étcsokit ettem és 2 db szőlőcukrot, tehát azok nem lehettek a bűmösök. Lehetett a reggeli, de valójában azóta is az a helyzet, hogy továbbra sincs rendben a hasam tájéka.
akkor ott is lehet vmennyire laposat futni :) itt nálunk Érden K-Ny irányba nincs sok szint, É-D már egyből 200-300 méter, amit én így nagyon szeretek, kell is.