Keresés

Részletes keresés

tucsok13 Creative Commons License 2025.03.14 0 0 27212

Hát, majd elmesélem, milyen, nyáron megyünk :) 9-10 éve voltunk, szerintem sokat változhatott azóta, legalábbis egyik topictárs hozott pár éve fotókat, már ott se nagyon ismertem rá.

Nekem most a következő cél SF április közepén - vicces lesz, megyünk 10 napra, visszajövök rá két napra egy céges bolgár út, majd onnan egyből a fiamhoz Hollandiába, segíteni a költözésben..  2 hét alatt 3 ország, a munkámmal meg nem tudom mi lesz, brutális pörgés van.

Gyerek barátnője jönne velünk szívesen - mi 180e-ért vettük a SF jegyeket, most ez a járat közel 600e, másikkal meg nem igazán lenne szerencsés jönnie.. szóval így szegény nem fog jönni, hacsak addig valami csoda nem történik.

Előzmény: Aszpirin (27211)
Aszpirin Creative Commons License 2025.03.14 0 0 27211

Apropó: Az április végi - május eleji utamon Boston sajnos kimarad, mert a jóbarátom (a keresztfiam apja) végre eldöntötte, hogy ő id jön a fia diplomaosztójára, ő viszont 6 nappal később érkezik, én veszem fel a Newark-i reptéren, és nem óhajt Bostonba menni városlátogatni, mert több időt szeretne eltölteni Rochester környékén (van egy-két meghívása ottaniakthoz). Igy Boston ugrott, lemondtam az ottani 3 éjszakámat, cserében 2 éjszaka helyett 4 éjszakát töltünk Brockportban, és onnan megyünk Kanadába. Boston majd legközelebb. 

Előzmény: tucsok13 (27209)
PHX Valley Creative Commons License 2025.03.13 0 0 27210

Igen, a British-féle tájékoztatást végül én is ignoráltam, szerintem ott a faszi nem értette, hogy simán átszállok. Plusz közben kaptam egy Gatwickes kontakot (ismerősöm ex-kollégája), ő megerősítette, hogy nem kell.

Amúgy a kormányzati honlapon a megfogalmazás is zavaros volt ám:

You always pass through border control if you:

• leave the main airport building for any reason

Hogy a tökömbe lehet egy Heathrow esetében "main building-ről" beszélni? Na mindegy, volt vele pár felesleges köröm :-)

Előzmény: feanorthegreat (27208)
tucsok13 Creative Commons License 2025.03.12 0 0 27209

Így-így.. én 5x voltam a környéken, de remélem, még megyek :)

Előzmény: Aszpirin (27207)
feanorthegreat Creative Commons License 2025.03.12 0 0 27208

Ezt most másoltam ki a British Airways weboldaláról:

Airside transit customers do not need to hold an ETA so long as they don’t pass through UK Border Control.

Azt hiszem a témát tényleg lezárhatjuk. :-)

Előzmény: PHX Valley (27202)
Aszpirin Creative Commons License 2025.03.11 0 1 27207

Szerintem a West Rim és South Rim nehezen összehasonlítható, egészen más jellegű élmény. Az Antelope Canyon-t pedig végképp nem lehet semmihez hasonlítani, egyszerűen “must see”. Akárcsak a Horseshoe Bend.

Szerintem  ha van idő, és tényleg el akarnak menni a Monument Valley-ig, akkor mindegyiket érdmes megnézni. Én azon a területen akár heteket is el tudnék tölteni, tehát úgyis ”visszavágyós” 

lesz :)

Előzmény: tucsok13 (27206)
tucsok13 Creative Commons License 2025.03.10 0 1 27206

Los Angelesből azt hiszem a West Rim van közel, de ha Monument Valley-be is elmész, akkor ott már a South Rim is útba esik. A két hely teljesen más, érdemes utána olvasni kicsit - nekem a South jobban tetszett, és az a nemzeti park kártyával látogatható. És ha már ott vagy, elég sok mindent lehet érinteni, ami szerintem szebb, mint a Grand Canyon.. pl. Antelope canyon, The New Wave, Horseshoe Band, Bryce canyon, stb. Egyébként ha nem akartok a tengerparton csatangolni akkor Las Vegasból érdemesebb talán menni.

A Yosemite nekem annyira nem volt nagy csillagszóró, leszámítva az óriási tobozokat. Illetve tavasszal-ősszel a Tioga Pass le van zárva, júniusban nyitják, erre figyeljetek, hogy ott kerülni kell. 

Előzmény: petjóka74 (27204)
tucsok13 Creative Commons License 2025.03.10 0 0 27205

Amikor mi mentünk, még nem lehetett bemenni, kordonnal volt körülvéve. Nekem Washington bevallom úgy ahogy volt csalódás volt az Air and Space múzeum kivételével. Ha sikerül bejutni és jó lesz, majd mesélj és egyszer visszamegyünk :) 

Jó néhány State Capitol Building-ben jártunk, mind ugyanolyan, egyik sem volt igazából különleges. De hátha a White House másabb. 

Előzmény: Ultras_1899 (27203)
petjóka74 Creative Commons License 2025.03.10 0 0 27204

Sziasztok!

Grand Canyon lenne a fő terv, tavasszal vagy ősszel.

Melyik útvonalat ajánlanátok inkább?

1. Los Angeles -Grand Canyon  (kiegészítve: Monument Walley ) 

vagy 

2. San Francisco - Grand Canyon (Yosemiti nemzeti park érintésével)

Ultras_1899 Creative Commons License 2025.03.09 0 0 27203

Sziasztok

Áprilisban megyünk az USA-ba és lesz néhány napunk Washington-ban is. A Fehér ház oldalán azt írtják, hogy a hely látogatható, de a külföldi állampolgároknak a konzulátus tud segíteni a foglalásban. Írtam nekik egy emaill-t, de első körben elhajtottak.

Sikerült már valakinek bejutnia egy ilyen látogatásra? Ha igen, akkor hogyan?

Köszönöm!

PHX Valley Creative Commons License 2025.03.07 0 2 27202

Felhívtam a Britisht. Ők is azt mondták, hogy kell. Ezzel ezt a részét én itt a fórumon elengedem, mert most már tényleg úgy tűnik, valamiféle aberrált módon vágyom az ETA-ra, pedig dehogy. Megígérem, ez volt a témában az utolsó hozzászólásom 😊

Előzmény: jones1 (27201)
jones1 Creative Commons License 2025.03.07 0 0 27201

"Ha nagy-britanniai átszállással repülsz ne felejtsd el az ETA-t (az ESTA brit kistesója)..."

De, felejtse el.  Tranzitalashoz nincs szukseg ETA-ra, ha vegig airside-on marad.

Előzmény: PHX Valley (27166)
PHX Valley Creative Commons License 2025.02.25 0 0 27200

Igen, itt jártam. Sőt, az egész témafelvetés innen indult el. Ha mész tovább a linken, amit betettél, eljutsz oda, hogy áprlis 2 után kell ☹

Félre ne érts, távol álljon tőlem, hogy valamiféle pöcsméregetés miatt mindenáron az igazamat hajtsam, illetve természetesen az is, hogy valamire feleslegesen pénzt dobjak ki, de ahogy írtam, elég nagy összeget bukhatok el, ha végül emiatt nem szállhatok fel.

Az általad írtakat mindenesetre erősíti, hogy a foglalásomban felhívják a figyelmemet, hogy USA entryhez ESTA kell, de az ETA-t UK-be nem említi. Britisht még felhívom, mit mondanak ők.

Előzmény: feanorthegreat (27199)
feanorthegreat Creative Commons License 2025.02.24 0 0 27199

ok, akkor maradjunk a gov.uk-n:

https://www.gov.uk/guidance/apply-for-an-electronic-travel-authorisation-eta#who-will-need-an-eta

Who does not need anETA

You do not need an ETA if:

you are transiting through a UK airport and you will not pass through border control

ennyi, itt befejeztem, mindenki azt tesz amit akar...

Előzmény: PHX Valley (27198)
PHX Valley Creative Commons License 2025.02.24 0 1 27198

Az fura lenne, ha valaki (ne adja Isten „mindenki”) azért járna pórul, mert mi, itt a fórumon „félrevezettük”. Nekem – legalábbis eddig - a témában leghivatalosabb forrásom az Egyesült Királyság kormányzati oldala: https://www.gov.uk/.

Ha az általad megosztott infó március közepéig (tehát amikor az ETA-t igényelném) megjelenik ott is, akkor aszerint járok el. Addig viszont úgy tervezek, hogy kelleni fog. Lehet, a végén én leszek a világ lúzere, mert feleslegesen költök ETA-ra, de egy biztos, úgy nem járok, hogy azért állok majd júniusban a családdal, gyerekekkel valamelyik repülőtéren (Bécsben, Heathrown) leforrázva, az utazásunkat visszautasítva, mert egy bizonytalan infó miatt nem igényeltem egy átkozott doksit…

Előzmény: feanorthegreat (27197)
feanorthegreat Creative Commons License 2025.02.24 0 1 27197

Mielőtt mindenkit félrevezettek a rossz információval, idemásolom a hivatalos szöveget erről. Ebben benne van, hogy milyen okok miatt hozták ezt a döntést, valamint az is hogy miért hívják ezt jelenleg "temporary" -nak.

A Home Office statement read:

“Following feedback from the aviation industry, the government has agreed a temporary exemption for passengers who transit airside, and therefore do not pass through UK border control.”

The change comes following feedback from the aviation industry and primarily affects UK airports with high-volume connecting flights, namely Heathrow and Manchester.

UK airports have welcomed the news, which is expected to reduce border processing times but, more importantly, ensure UK airports remain competitive for connecting flights in Europe amid suggestions Heathrow alone could lose up to 4 million passengers to rival European airports. 

Heathrow’s chief executive, Thomas Woldbye, said:

“The removal of airside transit passengers from the ETA scheme is the right decision, and we welcome it.”

The British government insisted the exemption be kept under review, but many believe the change will be permanent. It also comes with news the new system is expected to increase in cost.

Előzmény: PHX Valley (27196)
PHX Valley Creative Commons License 2025.02.23 0 0 27196

Így van. Még egyszer, ha megadom az utazásom paramétereit (itt: https://www.gov.uk/check-uk-visa/y), akkor valóban ezt mondja:

Check if you need a UK visa:

Information based on your answers

You do not need a visa to come to the UK

However, you should bring evidence of your onward journey to show to officers at the UK border.

Majd utána ezt:

If you’re travelling on or after 2 April 2025, you’ll need to apply for an electronic travel authorisation (ETA). You’ll be able to apply from 5 March 2025.

Azaz attól temporary, hogy április 2-ig nem kell...

Előzmény: Aszpirin (27195)
Aszpirin Creative Commons License 2025.02.23 0 0 27195

A kérdés csak az, hogy mit jelent a "temporary"? Merthogy nekünk amúgy is csak árilistől kellene ETA, így akár addig is lehet "temporary" azoknak, akiknél már bevezették...

Előzmény: feanorthegreat (27194)
feanorthegreat Creative Commons License 2025.02.23 0 0 27194

A Heathrow információi alapján teljesen egyértelmű, hogy a nemzetközi tranzitnál nem kell ETA.

As of 16 January 2025, the UK government has agreed a temporary exemption for passengers who transit airside (and therefore do not pass UK border control) from needing an ETA.

Unless you’re arriving on an international flight and connecting to a domestic flight, you won’t need to go through immigration.

Előzmény: Aszpirin (27178)
dodive Creative Commons License 2025.02.23 0 0 27193

Köszi szépen! Meg fogjuk találni.

Előzmény: Aszpirin (27191)
Aszpirin Creative Commons License 2025.02.22 0 0 27192
Előzmény: Aszpirin (27191)
Aszpirin Creative Commons License 2025.02.22 0 0 27191

Itt a müncheni reptér útmutatója, a Terminal 1 térképeina Level 3-nál, a "Service center airport" szimbólumot keresd (egy két stilizált ember, az egyik egy pult mögött). Ott van a csomagmegőrző. A reptéri térképeken, 3D-s (többszintű) voltuk miatt, némi gyakorlat szükségeltetik az eligazodáshoz, de ha ott vagytok, legalább tudjátok, hogy milyen szimbólumot ill. feliratot keressetek.

Előzmény: dodive (27189)
Aszpirin Creative Commons License 2025.02.22 0 0 27190

Azért tettem be a hivatalos reptéri honlap aktuális linkjét, ami aláétámasztja az 1. pontot, vagyisn az Terminal 1-en lévő csomagmegőrzőt a Service Centerben. a Terminal2-rő viszont nem találtam a chatgpt által emlegetett információt, eztért jeleztem is, hogy az fenntartásokkal kezelendő.

A ChatGPT kiindulási pontnak jó, de aktuális információkkal kapsolatos kérdésekben minden esetben ellenőrizni kell a válaszait ("fact checking"), mert nem csak régiek ai információi, hanem igen gyakran hallucinál is (igen, ez a már elfogadott szakszó), ami a nemdeterminisztikus (probabilisztikus) algoritmusának sajátossága.

Én magam már rengetegszer (értsd: száznál is többször) voltam a müncheni reptéren, de ez a kérdés soha nem merült fel esetemben, ezért kezdtem én is a chatgpt-vel. 

Előzmény: m_and_m (27188)
dodive Creative Commons License 2025.02.22 0 0 27189

Köszönöm!

Mondjuk azt nem igazán látom, hogy ez a megőrző pontosan hol van, de lesz időnk megkeresni. Elég korán reggel érkezünk, de 5 óra után kevéssel.

Előzmény: Aszpirin (27187)
m_and_m Creative Commons License 2025.02.22 0 0 27188

Vegyétek figyelembe, hogy a ChatGpt ilyen jellegű infó általában idejétmúltak. Ha jól tudom, 2023 előttiek. 

Előzmény: Aszpirin (27186)
Aszpirin Creative Commons License 2025.02.22 0 0 27187

Az 1. pontot a müncheni reptér hivatalos oldala is megerősíti: https://www.munich-airport.com/depositing-items-978662

Amit érdemes figyelembe venni, ha releváns: a csomagmegőrző hajnali 5-től este fél12-ig tart nyitva.

A ChatGPT válaszában a 2. pontra nem találtam megerősítést, azt fenntartásokkal kezeljétek.

Előzmény: Aszpirin (27186)
Aszpirin Creative Commons License 2025.02.21 0 0 27186

A ChatGPT válasza a kérdésedre:

Előzmény: dodive (27185)
dodive Creative Commons License 2025.02.21 0 0 27185

Sziasztok!

Elnézést az off-topic kérdésért, de láttam, hogy itt páran ismerősek vagytok a müncheni reptéren. Az lenne a kérdésem, hogy van-e csomagmegőrző és hol a reptéren?

A reptér honlapján én nem találtam erről infót.

Hazafelé lesz egy hosszabb layover és kimennénk a városba, de a fedélzeti táskát nem szívesen vinném magammal.

Köszönöm!

m_and_m Creative Commons License 2025.02.21 0 0 27184

Többen használjátok a Holafly-t. Minap szembe jött velem egy 5%-os kupon: NEXTMERIDIAN.  

https://esim.holafly.com/?irclickid=ROM31WVGmxyKUlpXwZ3PJz7aUksz8sUBHxgS2A0&discount=NEXTMERIDIAN&utm_source=affiliate&utm_medium=Nicolas%20Chazee&utm_campaign=4261207&irgwc=1

Ehhez kapcsolódó off: a kupont, egy általam kedvelt YouTube csatorna,  a "Next Meridian Expedition" adja. Egy fiatal pár, egy Land-roverrel járja körbe a Világot úgy, hogy az autóba élnek, laknak és általában a "hátsó" (és nem a fő) utakon közlekednek, off-road. Már 3 éve vannak úton. A bevezető Skandinávia után, Kanada, Alaszka, onnét le egészen Dél-Amerika déli csücske, Ausztrália volt eddig. Épp most értek Ázsiába, Dél-Timorba.

Nagyon hangulatos, érdekes és látványos videókkal jelentkeznek két hetente. Sok kaland, sokféle ember, helyi kultúrák közelről és az autós vadkempingezés mindennapjai, na meg az útbaeső kötelező (és rejtett) látnivalók.

Ajánlom nektek!

https://youtube.com/@nextmeridianexpedition?si=bfoWgrKblaky36Pw

(én meg jövő őszre toltam az Usa utazást, mert olyan tervem van, amit akkor optimális megvalósítani. Addig idén, Azori-szigetek. Úgy látszik, mostanában a vulkáni világ vonz. Izland, Costa Rica, most meg ez 😉) 

vélemény 1 Creative Commons License 2025.02.20 0 0 27183

Elszoktam az Indextől, európai utazásokhoz nem igazán szükséges segítség.  Ettől a minuszolós dologtól is elszoktam

Előzmény: tucsok13 (27182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!