Intenziv, tartalmas; hatarozott de minösegi hordo.
Kellemesen oldschool.
Nem tul bonyolult vagy retegzett, de van benne egyfajta öserö, es nagyon tokaji.
Jo inni magaban es kajahoz is.
Nekem ez 6p, annak is inkabb az erösebbik vege, es igy 14,50 EUR-ert kifejezetten jo vetelnek kell minösitenem.
Mondjuk nemet Rieslingböl ennyire tartalmas bort 20 EUR alatt alatt nemigen kapni.
A Gere CS Barrique 2018 nem valtozott 24 ira alatt: ihato, de lapos es erdektelen. Villanyi harmadvonaltol vagy mittudomen Csanyi-szerü gyaraktol vartam volna ilyet.
Ma már a Spern Steiner is egy kalap szar - teljes félreértés, hogy Franz Weninger bármilyen bora jelenleg valamiféle felső középkategória lenne. Maximum árban az.
Na, es közben kinyilt a masodik bor, az egy Gere CS Barrique 2018.
Ki leszek fütyülve, de igy rögtön nyitas utan ez is csalodas.
Az illat meglehetösen primko fött gyümölcs, mar ez eleg rossz jel.
Szajban van egy kis CS jelleg, ami kellemes, es pozitivum hogy a barrique-kal kifejezetten csinjan bant a mester.
De az egesz sokkal egyszerübb es sulytalanabb mint amit vartam / remeltem.
Nem kell nekem hogy beszakadjon az asztal egy villanyi CS alatt, de valamennyi melyseget, strukturat es szofisztikaciot azert elvarok, es az itt mind nincs. Utoiz se.
Ami furcsa, hogy az 5 eves kornak nyoma sincs, söt kifejezetten fiatalos, ha vakteszten azt mondtak volna, 2021-es, en siman elhiszem.
Összessegeben ez egy korrekt, de eccerü es lelketlen bor; kajahoz valo, no name, (boltban) 10 euros chiantik szintje, amit az olasznal felszolgalnak a pasta melle.
10 eur környeken a helyen is lenne. Csak 16-ba került. 16-18 EUR környeken kis szerencsevel mar Bordeaux-bol is lehet talalni olyan Superieur-t vagy Cru Bourgeois-t ami egeszen mas kategoria.
Ez is valahol 4-5 pont környeken van nekem, es ebböl se fogok ujra rendelni.
Hat ugye minden relativ: amikor betört az also kategorias (minösegi) vörösök piacara - akkor az 1500-2000 forintot jelentett - akkor ar-ertek aranyban nagyon jo borokat adott. Kb egy villanyi kekoporto vagy egyenkekfrankos araert sokkal többet-jobbat.
Ami nala komoly bornak szamitott, spern steiner meg ilyenek, azert mar a 2000-es evekben is elkerte a az 5-6000 forintot, ami azert eleg massziv volt. Igaz, közben sok szekszardi meg villanyi gazda elkerte ugyanezt a penzt az allitolagos felsökategorias borert, ami aztan sokszor fele olyan jo nem volt, mint a Weningere.
Mindenesetre ez nekem akkor prohibitiven draga volt, igy most elmeny, hogy mar meg tudom venni.
Kis update: 24 ora alatt lenyugodott es egysegesebb, kerekebb lett a pinot noir, igy most mar inkabb 5 pont mint 4 es kellemesen eliszogathato; nemet kontextusban felküzdötte magat a 10 eurosrol a 13-15 euros szintre.
Hat, en a 2000-es evekben szocializalodtam ami a magyar borvilagot illeti, igy nyilvan remenytelenül le vagyok maradva. Akkoriban a Weninger ugyan draga volt, de rendre nagyon szep dolgokat csinalt - mikor nagyneha a dragabb dolgaihoz hozzajutottam, sokszor le voltam nyügözve, es az olcso cuccai is altalaban nagyon rendben voltak.
Elsőre leszögezném, hogy sajnálom. Viszont minden ilyen tapasztalat után rácsodálkozom, hogy még mindig vannak, akik pénzt adnak a (szó szerint) drága Franz boraiért.
Rendeltem egy viszonylag combos adag magyar bort, a felsö közep kategoriabol.
Az elsö ami kinyilt meglehetös csalodas sajnos:
Weninger Soproni Pinot Noir 2021.
Vilagos szin, illatban szokasos pinot jegyek, de kicsit egysiku.
Megkostolva az elsö ami feltünik, hogy szensavas. Masoderjedes?
Teljesen ihato: meggy, ribizli, paradicsom, szilva - de en ebben se kecsesseget, se eleganciat, se különösebb strukturat vagy komplexitast nem talaltam.
Ez egy egyszerü, "everyday" pinot, nekem 4p.
Es ezt a minöseget mar a nagy nemet szövetkezetek közül is jonehany hozza, 10-14 EUR közötti aron. 19 EUR-t fizettem erte, ami ar/ertek aranyban kifejezetten gyenge.
A nevesebb nemet Pinot-termelök (pl. Huber, Becker) Pinot-i ilyen arkategoriaban ennel legalabb egy kategoriaval jobbak (es azok nekik a Pinot termekpiramis legaljan vagy legjobb esetben a masodik fokozaton vannak).
Ismét lesz butik borászatos kóstoló a volt Vino Piano borbárban, hol Nagy Péter (Vadászvölgy) és jómagamon kívül még négy, többnyire micro borászat mutat be kuriózum fajtákat. Akinek van kedve borkülönlegességeket kóstolni, ragadja meg az alkalmat.
* Vadászvölgy-Birtok ∙ Nagy Péter (Vál) * Lingó Pince ∙ Varga Attila (Tokaj & Királyhelmec, Felvidék)* T3 ∙ Tokaj Drei Borászat (Tállya) * Daróczi családi kézműves borászat (Eger) * Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra (Pázmánd)
BOR∙SOR
∙ Daróczi családi borászat: Kékfrankos Pét-Nat 2022
∙ Vadászvölgy Birtok: Solaris 2022
∙ Lingó Pince: Hibernal 2022
∙ Kovács Tamás: Pozsonyi fehér 2021
∙ Kovács Tamás: Kövidinka 2021
∙ Vadászvölgy Birtok: Zenit 2022 (reduktív)
∙ Kovács Tamás: Zenit 2021 (oxidatív)
∙ Vadászvölgy Birtok: Malbec rosé 2022
∙ Daróczi családi borászat: Kékfrankos siller 2022
∙ Vadászvölgy Birtok: Néró siller 2022
∙ Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra: Pinot noir ’777’ 2022
∙ Egy bolond hármat csinál bormanufaktúra: Kékbajor 2022
Húha, alaposan megcsúszott a ceruza felfelé a pontozásnál. A Szent Donát a MűvAlkesz (JCs) kiemelt kedvencei közé tartozik, kb. a mai Ráspi.
Tavaly kóstoltunk a Szent Donátnál, az alapbor és az egyik kékfrankos (Aranyház) tetszett legjobban, pontosabban fogalmazva azokért fizetem ki szívesen az árát.
Ezt a somlói márkát még nem próbáltuk, de pechemre kellemes áron kellette magát a gazdagréti CBA felső polcán.
Illatra semmi érdekes, kis termálvíz és egy kevés körömlakklemosó érződik. Ízben sajnos finoman fogalmazva is megosztó cucc, tehát kétfelé osztott minket Kamillával: ő kiöntötte volna, én meg úgy éreztem, meg bírjuk inni. Két deci elment főzésre, a többi lecsúszott, 2 nap alatt.
Csontszáraz és nem maróan savas, viszont igen kevéssé vonzó elegyét kínálja a savanyúságnak és a kesernyésségnek, a címke hátoldalán beígért trópusi gyümölcsök pedig elvesztek valahol. Azon töprengtem, hogy ha ilyen a prémium, milyen lehet Kancellárék alap juhfarkja...
Újabb vicces honi rajnai. Babarcziék 2019-es rajnaija még egészen méltányolható volt, valahol a primer szőlős-enyhén maradékcukros, kedves, de nem komoly vonalon, aminek talán a legjobb képviselője az Ikon.
Utána 2 évjárat nekem kimaradt, és mostantól a továbbiak is ki fognak maradni. Ennek a cuccnak a savai aránylag méltányolható minőségűek, akár osztrák viszonylatban is, nem is túlzóak, viszont a beltartalom valahol elveszett: némi kesernyén kívül szinte semmi íze nincs. Méltó társa a Tűzkő traminijének (meg lehet inni, de megvenni értelmetlen), csak kétszer annyiba kerül...
Nemrég írtam a Tűzkő rajnaijáról (elég rossz). Ez annyiban különbözik tőle, hogy kevésbé rossz, tehát ez is egy híg, vizes érzetű borocska, az ízléshatáron táncoló pacsulissággal, de legalább nem kellemetlen.
Nem igazán értem, hogy miért németül címkézik fel ezeket az alsópolcos cuccokat - rendkívül erős fantáziára lenne szükségem, hogy német anyanyelvű fogyasztókat vizionáljak...
Ja, a nagyvarosi, nagybanis termekeket arulo piacok (pl. a Porta Palazzo Torinoban) olcsok. A kistermelöi, Coldiretti-fele piacokon kb minden 1,5-2x annyi.
Bocs, hogy itt terhellek, de ha már írtál... nekem tök szimpatikus, hogy kilógtatok a magyar média-uniszonóból vírusügyben... de ez a Susánszky Iván-cikk meg már nagyon a ló túloldala... és ehhez nem köll tudósnak lenni, csak némi szubminimális természettudományos műveltséggel és józan ésszel rendelkezni...
Azert ez erösen regiofüggö. Firenzeben es altalaban Toszkanaban pl az ettermek atlagban 2x olyan dragak, mint lent Calabriaban. A toszkan olivaolaj 3x annyiba kerül, mint a calabriai vagy pugliai - ott folyik a tömegtermeles, nem fent. Majusban Torinoban voltam, az annak ellenere, hogy ipari es gazdasagi központ es eszakon van, sokkal olcsobb volt Firenzenel - nagyjabol a total periferiakent kezelt Trieszttel egy szinten, habar az kicsit olcsobb (minusz kave, ateren Ausztriaba kepzelik magukat, valamennyire jogosan is). Ez a piacokra es a borarakra is all - mindenhol a helyi arszint jelenik meg ezekben.
A fenti rejtelmes elnevezés megfejtése egy aszófői kispince szűretlen chardonnay-olaszrizling házasítása. Balázs barátomnak erősen tetszett Kecze-Hadyék olasza, annak kifogyása miatt ezt vettük tőlük pár hete Füreden.
Gondolom, az olasz nem ilyen lehetett, ha tetszett neki. Ez feltehetően elég jó anyag (lenne), magas alkohollal, ami belefulladt egy újhordóba: mindent elnyom a vanília, kókusz, kézkrém, stb. RIP
Nehéz lenne pontozni, talán 4- (pincénél, 4000 Ft)