kb 2 eve talaltam egy damaszt gombaszkest a matraban. anno betettem ide is, de nem jelentkezett erte senki. azota is ott varakozik a konyhapolcon. utananeztem, 20e kavics.
Kedvenc késem egy Okapi volt, első algériai utamon vettem 1980-ban 25 dinárért, több mint 40 évig megvolt. Többször is elhagytam terepen, de mindig meglett, sajnos egy topiktalin valakinek megtetszett, legyen sokáig öröme benne.. Pótoltam, de ez már nem ugyanaz. :(
Nem tudok megválni tőle. Kb. 14 cm penge, már vékonyra van fenve. Éles, éltartó. Ahogy beetee mondja.
Ház körül használom már csak.
Emlékszem, fél évszázaddal ezelőtt, nagymamám ezzel szelte a hagymát, ahogy abban az időben szokás volt, csak úgy kézből, de még a káposztás kockához is ügyesen a káposztát. Lehet, egy-két baromfi nyakat is elvágott.
Szinte biztos, hogy még ők is örökölték valahonnan.
Jó, hogy bejött a rozsdamentes acél, de akkoriban nem volt olcsó. Ezeket a késeket megtartották, főleg az öregek.
Egy hosszú, 20 centiset én törtem ketté véletlenül 25 éve, kidobtam. Ezekkel nem lehetett feszíteni, pattantak.
Régen ha bénaságból eltört egy kasza pengéje, abból is mentettek ki egy rozsdás kést az öregek.
Örököltem még egy pár kilós bárdot, ami szintén rozsdásodó anyag. Használom is. Csak szépen el kell mosni, csontszárazra törölni, esetleg hajszárítót bevetni, sütőpapírba tekerve eltenni. Akkor nem rozsdás.
Olyan se volt, aminek egész matt, sötét volt a pengéje? Mert nálunk bizony egy-kettő ilyen akadt. Ezek eredetileg nem voltak rozsdamentesek, csak az idők során rárakódott patina azzá tette.
Erdélyi barátnőm még nekem is erőltette a fakést a "vinetéhez", mert Ő azt úgy tanulta a nagymamájától. Aztán elmagyaráztam neki a miértet és a hogyant.
Most meg valaki feldob egy receptet a netre, mások meg kritika és gondolkodás nélkül átveszik oszt terjed a hülyeség mindenfele.
Gondolkodjunk 100 évben, oszt máris változik a leányzó fekvése.
Még az én gyerekkoromban is pl. a hentes kipakolta a féltve őrzött késeit amikor jött disznót vágni, aztán egy rozsdamentes sem volt köztük. Apámtól még én is örököltem vadász és henteskéseket is amelyek rozsdásodnak, a bárdokról nem is beszélve.
A padlizsán/hagyma vs. fém kés nem urban legend-csak történelem. Nem oly rég vált tömegcikké a rozsdamentes acél konyhakés. Előtte valóban reakcióba lépett a padlizsán a késpengével, miként a hagyma és a citrusfélék is. Előtte fakést használtak, valami szívós fafajból.
immar ugye ket hete, hogy osszeragtam. tegnap bontottam fel. haaaat, valami gaz van. sosnak sos, de nincs megerve. mintha nem fermentalodott volna meg. ujabb proba, kozel ezsem a fuotesthez.
Amúgy én is szeretek újdonságokat megkóstolni, nagyon válogatós sem vagyok.
De a hurka, amilyen véreshurkán tartottak gyerekként, zsemlés, sok-sok majorannával, és volt valami "tartása". Asszem belsőségek kerültek még bele. A májas rizses volt, és valamennyi aprított hús is került bele. Érdekes, itt a Pilisben készítenek májast is zsemlével. No, az sem kéne, mert nálunk nem úgy volt.