Keresés

Részletes keresés

Popenka Creative Commons License 2023.01.27 0 0 99793

Kérdés.

Mit lehet kezdeni 1 liter maradék cékla főzőlével?

Hámozott cékla főtt benne, enyhén sós. Nem használtam fel a céklához az egészet. Kidobni sajnálom, ismerve az értékeit. A sósság miatt simán meginni nem annyira jó.

Tud valaki tanácsot adni?

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.01.21 0 3 99791

Inkább hordóba kellene tenni. És csak a körtét. Utána átküldeni a rézcsövön. ;)

Előzmény: GPF (99790)
GPF Creative Commons License 2023.01.20 0 0 99790

Jobban tele kéne tenni az üveget. És lezárni rendesen... Így rizikós.

 

Előzmény: beetee (99789)
beetee Creative Commons License 2023.01.20 0 0 99789

Céklás-édesköménygumós-körtés vöröskáposzta fermentáció indul.

 

Előzmény: homerx (99765)
AmazingGecko Creative Commons License 2023.01.20 0 0 99788

A 75 ezres nyugdíjam pont kifutná és még egy üveg kólát is tudnék rendelni mellé! 😁

Előzmény: nagypapi51 (99784)
dulci_nea Creative Commons License 2023.01.20 0 0 99787

:D

Előzmény: nagypapi51 (99786)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.01.20 0 0 99786

...Még egy kis aranypor lemaradt róla...

Nem nem, az jár rá!

Előzmény: dulci_nea (99785)
dulci_nea Creative Commons License 2023.01.20 0 2 99785

Bizony utálom a mérhetetlen rongyrázást. Még egy kis aranypor lemaradt róla.

Erre is illik a mondás. "A szegényeket meg tudjuk etetni, a gazdagokat lehetetlen jóllakatni." 

 

Ha sok időt szánnék rá, ezt csinálnám meg. És még jobban is esik.

https://www.youtube.com/shorts/qzNt6ZO2f9w 

Előzmény: nagypapi51 (99784)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.01.20 0 0 99784
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.01.18 0 0 99783

A tejsavas erjedésnek nem kell buborékolással járnia:
C6H12O6 → 2 CH3CH(OH)COOH

Vannak más folyamatok is, ezért általában van több-kevesebb CO2 képződés.

Előzmény: homerx (99780)
beetee Creative Commons License 2023.01.18 0 0 99782

Érdemes.

Légmentesen lezárod és hűtőben, vagy hideg helyre téve tovább lesz "friss".

Így is tovább fog készülni és változni. De ha egyben hagyod, akkor a levegőzés miatt gyorsabb a folyamat. Plusz bejuthat olyasmi is, aminek nem kellene...

Előzmény: homerx (99781)
homerx Creative Commons License 2023.01.18 0 0 99781

meg egy kerdes, ha erettnek nyilvanitom a 2.5 literes uveget, azt erdemes szetpakolgatni kisebb uvegekbe, vagy inkabb nem?

Előzmény: beetee (99779)
homerx Creative Commons License 2023.01.18 0 0 99780

valami beindulhatott, mert ma reggel tapasztaltam, hogy az uveg alatt levo papirtorlo enyhen nedves. csak az a latvanyos bugyborekolas nincs, ha egyaltalan kellene lennie, illetve amikor kb ketnaponta kisse megnyitom a kupakot, akkor nem szisszen. de akkor ugy latszik, hogy csendben szivarog. kivancsi leszek a vegeredmenyre. most lehet, hogy osszerakok egy kis, 7 decis uveget is kiserleti celbol az altalad irt osszetevokkel.

Előzmény: beetee (99779)
beetee Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99779

Akkor csinálj egy kisebbet. A fokhagyma-gyömbér-chili szentháromság mindelgyik alkatrésze külön-külön is elég jelentős egészségre jótékony hatást ígérő tanulmányt tudhat magának.

És nem homeopátiás mennyiségben kell alkalmazni a kimchiben...😉

Előzmény: homerx (99776)
Boarhunter Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99778

Bocsánat, igazad van. Természetesen 20 dkg a só.

Előzmény: GPF (99777)
GPF Creative Commons License 2023.01.17 0 1 99777

Nem írtad el? Nem 20dkg sót raksz 10kg káposztához? Ez lenne a 2%.

Szinte semmi sóval elég rizikós a dolog, mert a só az egyik, ami biztosítja, hogy csak a számunkra kedvező tejsav bacik éljék túl azt a savas-oxigénszegény-sós közeget.

 

 

Előzmény: Boarhunter (99775)
homerx Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99776

koszi a tippeket. ezt mar nem bolygatom, kivarom mi lesz belole. ha felsiker, akkor meg fogok probalkozni. elebbe meg van tomva, alig fert az uvegbe, igy nem akarnam piszkalni, esetleg cukrot utanatolteni. halszosz nincs itthon, eletemben meg nem hasznaltam. max szoja. ez egy kb 2.5l-es uveg, pont nem lehet kettszedni.

Előzmény: beetee (99767)
Boarhunter Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99775

10kg káposztára 2dkg sót számolok.

Az a helyzet, hogy mire belegyömöszölöm a 13kg káposztát 1-1edénybe, óhatatlanul folyik ki lé, aztán amikor beindul a kápiszta még a konyhai hőmérsékleten, szintén pöfög ki a levéből és ez mind sóvesztéssel jár.

Nyersen így tökéletes, főzés előtt átmosom egy kicsit, valójában egy gyümölcsmosóban leöblítem folyó víz alatt aztán lecsepegtetem.

Előzmény: AmazingGecko (99774)
AmazingGecko Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99774

A savanyúkáposztába ti hány % sót tesztek? A receptek 2-3%-ot szoktak írni, de én csak 1,5%-ot szoktam. Nem romlott meg így se. Nekem még az 1,5% is majdnem sok! De a romlás elkerülése végett csak kell bele valamennyi.

AmazingGecko Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99773

Köszi!

Előzmény: dulci_nea (99764)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99772

Ez is a lehetséges létszámcsökkentés irányába mutat?

Előzmény: nagypapi51 (99771)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99771
Boarhunter Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99770

Nem. A savanyú káposztába elég sokat rakok oszt meg se kottyan neki.

Sőt, pár fej hagymát is belekarikázok ami ugye antibakteriális hatású, de szerencsére a tejsavbaktériumok ezt nem tudják.

Előzmény: nagypapi51 (99769)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99769

A torma nem gátolja az erjedést? - csak kérdem.

Előzmény: homerx (99765)
beetee Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99768

Szokták még úgy hizlalni a tejsavbaciknak az életteret, hogy egy kis keményítőt vízben felfőzve és visszahűtve hozzákevernek. 

Azt is kipróbálhatod. Kicsit az ízét is arrébb viszi.

Előzmény: homerx (99765)
beetee Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99767

Szedd ketté, és az egyiket turbózd tovább fokhagymás-gyömbéres-chilis keverékkel (esetleg halszósz, ha van otthon) meg egy tk cukor egy normál befőttesnyi mérethez (de ez ízlés dolga, nekünk jobban bejön az édeskés) 

Az már közelíteni fog a kimchihez. 

 

Igazából a Korea közeli chilipehely lenne az igazi. Van egy aromája, és nem durván csípős.

Előzmény: homerx (99765)
Popenka Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99766

20-22 celsius fok

tegyél mellé egy hőmérőt

ha megindul, pár nap múlva már lehet utána kisebb hőmérsékleten, sőt

Előzmény: homerx (99765)
homerx Creative Commons License 2023.01.17 0 0 99765

nehany napja osszeraktam egy kezdo kimcsit/fermentalt zoldseget. feketeretek, feherretek, piros retek, keves kinai kel, reszelt torma, reszelt repa. csak mustarmagot es sos vizet tettem ra. a nagyszobaban van, de az erkelyajto kozeleben. lehet, hogy ezert nem indult meg be az erjedes?

 

dulci_nea Creative Commons License 2023.01.13 0 1 99764

Szuper! Ügyes vagy.

Előzmény: AmazingGecko (99763)
AmazingGecko Creative Commons License 2023.01.13 0 0 99763

Kipróbáltam vajjal és így a 70%-os csokiból is jó bevonó készült! Szép fényes lett. Köszi a tippet.

Előzmény: dulci_nea (99751)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!