Mit lehet kezdeni 1 liter maradék cékla főzőlével?
Hámozott cékla főtt benne, enyhén sós. Nem használtam fel a céklához az egészet. Kidobni sajnálom, ismerve az értékeit. A sósság miatt simán meginni nem annyira jó.
Légmentesen lezárod és hűtőben, vagy hideg helyre téve tovább lesz "friss".
Így is tovább fog készülni és változni. De ha egyben hagyod, akkor a levegőzés miatt gyorsabb a folyamat. Plusz bejuthat olyasmi is, aminek nem kellene...
valami beindulhatott, mert ma reggel tapasztaltam, hogy az uveg alatt levo papirtorlo enyhen nedves. csak az a latvanyos bugyborekolas nincs, ha egyaltalan kellene lennie, illetve amikor kb ketnaponta kisse megnyitom a kupakot, akkor nem szisszen. de akkor ugy latszik, hogy csendben szivarog. kivancsi leszek a vegeredmenyre. most lehet, hogy osszerakok egy kis, 7 decis uveget is kiserleti celbol az altalad irt osszetevokkel.
Akkor csinálj egy kisebbet. A fokhagyma-gyömbér-chili szentháromság mindelgyik alkatrésze külön-külön is elég jelentős egészségre jótékony hatást ígérő tanulmányt tudhat magának.
És nem homeopátiás mennyiségben kell alkalmazni a kimchiben...😉
Nem írtad el? Nem 20dkg sót raksz 10kg káposztához? Ez lenne a 2%.
Szinte semmi sóval elég rizikós a dolog, mert a só az egyik, ami biztosítja, hogy csak a számunkra kedvező tejsav bacik éljék túl azt a savas-oxigénszegény-sós közeget.
koszi a tippeket. ezt mar nem bolygatom, kivarom mi lesz belole. ha felsiker, akkor meg fogok probalkozni. elebbe meg van tomva, alig fert az uvegbe, igy nem akarnam piszkalni, esetleg cukrot utanatolteni. halszosz nincs itthon, eletemben meg nem hasznaltam. max szoja. ez egy kb 2.5l-es uveg, pont nem lehet kettszedni.
Az a helyzet, hogy mire belegyömöszölöm a 13kg káposztát 1-1edénybe, óhatatlanul folyik ki lé, aztán amikor beindul a kápiszta még a konyhai hőmérsékleten, szintén pöfög ki a levéből és ez mind sóvesztéssel jár.
Nyersen így tökéletes, főzés előtt átmosom egy kicsit, valójában egy gyümölcsmosóban leöblítem folyó víz alatt aztán lecsepegtetem.
A savanyúkáposztába ti hány % sót tesztek? A receptek 2-3%-ot szoktak írni, de én csak 1,5%-ot szoktam. Nem romlott meg így se. Nekem még az 1,5% is majdnem sok! De a romlás elkerülése végett csak kell bele valamennyi.
Szedd ketté, és az egyiket turbózd tovább fokhagymás-gyömbéres-chilis keverékkel (esetleg halszósz, ha van otthon) meg egy tk cukor egy normál befőttesnyi mérethez (de ez ízlés dolga, nekünk jobban bejön az édeskés)
Az már közelíteni fog a kimchihez.
Igazából a Korea közeli chilipehely lenne az igazi. Van egy aromája, és nem durván csípős.
nehany napja osszeraktam egy kezdo kimcsit/fermentalt zoldseget. feketeretek, feherretek, piros retek, keves kinai kel, reszelt torma, reszelt repa. csak mustarmagot es sos vizet tettem ra. a nagyszobaban van, de az erkelyajto kozeleben. lehet, hogy ezert nem indult meg be az erjedes?