Amúgy nem minden guru fogadja el a pénzt. Vagy, ha el is fogadja, nem a maga, hanem a tanuló érdekében teszi és azon van, hogy ő maga, minél előbb szabaduljon tőle, lévén, a pénz az egyik legnagyobb illúzió és szenvedésforrás a világban. Van guru, aki az így hozzá került összeget nemes egyszerűséggel elégeti.
azoknak, akik nem tudják miről van szó, elmondom, hogy tappancsmacs, golyóbishop és számos nicknéven futó fórumtársunk megszabadult, és már jóideje beszélgetek vele a fórumon, ahova azért jöttem fel, mert egy láma zaklat, és nem tudok tőle megszabadulni. eleinte letagadta a dolgot, aztán elismerte, most meg szórakozik azzal, hogy tehetetlen vagyok velük szemben. ez viszont az érme másik oldala, a megszabaduláson túli játszma, és a megszabadulás útját nem befolyásolja.
Erre gondoltam, hogy hol ellenőrizhető, avagy ellenőrizetlen...
Mivel a jóga csak látszólag elvi, szellemi, valójában ténylegesen gyakorlati jelentőséggel bíró tudás, ezért a jóga könyvek/guruk/mesterek...stb állításai meglepően könnyen ellenőrizhetőek!
Saját magad által. Kezd el az elején, s mivel manapság már a jóga 8 lépcsője bárki számára könnyen hozzáférhető ismérvekkel rendelkezik, az első 3 lépcső ráadásul bárki számára viszonylag egyszerűbben kivitelezhető hamar kiderül, hogy ezen állítások igazak e vagy sem!
a koncentrációs és meditációs lépcsői a jógának is egy ideig ellenőrizhető keretek között van, amiből látszik, hogy a leírt, elmondott, tanított dolgoknak valós valóság alapja van. S az a legjobb az egészben, hogy veszélytelenül ellenőrizheted saját magadon, amennyiben betartod az instrukciókat!
De valós veszély is van!!
A ászanák kivitelezése mondanom sem kell, nagyon nem mindegy, hogy hogyan valósul meg....
A pranayama (légzés szabályozás) mikéntje szintén nagyon nagyon nem mindegy, hisz komoly problémát is előidézhetünk vele saját magunknak.
A koncentrációs gyakorlatoknak nagy veszélye nincs, azt a minimális instrukciót, ami az egyes gyakorlatokhoz van viszont fontos betartani..
A meditáció már egy olyan szint, amiről nem igen lehet beszélni, mert olyan, mintha azt akarnád elmondani, milyen a szerelem érzete.... csak körülírni lehet, megfogalmazni az egzakt jelentést nem!
a kérdés mindig az, ki miért jár el jógára, meditációs tanfolyamokra?
Talán azért, mert olvasta a lehetőséget az ő saját gondjaira és úgy gondolta ez a megoldás, ezzel nincs semmi baj..., mint említettem mindenki saját döntésével él...
Hogy melyik fogkefe és fogrém a legjobb, ezt a cégek reklámaiból lehet tudni....
igen. a szexuális visszaélés viszont pont egy olyan dolog, amit a hülye guru, meg az igazi guru is elkövet. és az igazi guru sem akar téged valójában segíteni, vagy megszabadítani a szenvedésedtől, hanem a figyelmedért cserébe irányítottan okoz neked problémákat, és a hülye guruval szemben, ő ténylegesen részt vesz a szerelmi életedben. ha párod van, akkor az azzal való örömökben részesül, ha nincs, akkor egyéni módon vesz rá szexualitásra, attól függ milyen a viszonyod vele.
A tényleges guru valójában csak a nagyon strapabíró embereket juttatja egy életen belül megszabaduláshoz, és csak azért, mert az ilyen emberek értelmesek, gyorsan fejlődnek, sok akadályt képesek egymás után venni, és a guru nem is átall elegendő problémát gyártani nekik.
a guru alamuszi holdudvara pedig arra jó, hogy ellássa a gurut minden földi jóval, házat (helyesebben akár palotát is) építtet magának, etetteti magát, és teljes elfogadásban részesül, még vissza sem mernek szólni neki. a közvetlen holdudvar csak az ellátását szolgálja, ezeket különösebb attrocitások nem érik, ellenben mivel a megvalósult gurunak, mint korábban jeleztem, nincs szüksége fizikai jelenlétre, így a távolból van/nak olyan lények/emberek, akiket pluszban még használ mindenféle következmények nélkül. Mivel a holdudvara feltétel nélkül igaznak szavazza minden kijelentését, és gyakran az ilyen guruk vagyonnal is, de befolyással mindenképp rendelkeznek, ezért teljes biztonságban vannak azokkal szemben, akiket a távolból zaklatnak. Több beszámoló is van lámák nőkkel való visszaéléséről. Ha valami különbség van a hülye guru és a megvalósult guru irántad való viszonyulásában, az az, hogy az igazi guru elvileg nem árt, mivel az alaptermészete az együttérzés, viszont a nem ártásnak elég tág határai vannak, főleg a közmegítélés szempontjából. A guru ölhet is, tönkretehet téged - bizonyos értelemben, és kívülről szemlélve, kínozhat, akármit tehet veled, akármeddig, mivel mindent helyre tud hozni. Ezért addig kínoz, ameddig akar.
Mindenesetre a nőknek különösen nem ajánlatos semmiféle mesterhez vagy tanítóhoz menni, mert borítékolható a szexuális visszaélés. Azért ha megnéztek egy pl buddhista közösséget is, a követők többsége nő. hát nem érdekes? a lámák szeretik maguk köré gyűjteni a nőket kor és kinézettől függetlenül. tény hogy ismerik szexuális életük minden pillanatát, és bár lehet nem látszik rajtuk, de úgy is néznek a nőkre. kihasználják őket minden tekintetben. a nők szolgálják őket a legnagyobb odaadással, rájuk lehet a leginkább hatni, amellett nem is kell velük sokat bajlódni ,mert úgysem juttatják őket megszabaduláshoz, csak keveset max mutatóba. ehelyett azonban lehet szexuális helyzetekbe hozni őket, amit a láma nagy élvezettel kísér végig. szóval azok a nők, akiknek kicsi önbecsülése is van, kerüljék távolról a guruk minden formáját. és ha lehet az egész spiritualitás.
a nőknek egyébként sincs szükségük senkire, mesterségesen vannak elnyomva a butább férfiak kedvéért, hogy azok tudjanak fejlődni. a nőknek leginkább arra van szükségük, hogy a férfiaktól megszabaduljanak.
Ne téveszen meg senkit amit ott összehánytam, csupán arról van szó, hogy a lélekgyógyászat, avagy a psziché mennyire befolyásolható..., mint a vallások esetében is elmondható, a filozófiai irányzatok sokfélesége, az egyik erre, a másik ember meg arra esküszik, Schopenhauerre, vagy Kantra, netán Hégelre, avagy Szókratészre, Platónra, Arisztotelészre...
Nem azt akartam kimondani, hogy mindenki átver, hanem azt, hogy kit milyen felelősség terhelhet...., legyen az tanuló, avagy tanár, oktató, vagy oktatott...
Rákérdeztél a filozófiával kapcsolatban, hol a bizonyítás...
" valósnak be-állítmányok...., de mond hol ellenőrizhetőek
mikre gondolsz?? "
Erre gondoltam, hogy hol ellenőrizhető, avagy ellenőrizetlen...
Ahogy sok esetben a pszichiátriai kezeléseket sem tartják tudományos orvoslatnak, viszont orvosi képzés nélkül sem lehet pszichiáter valaki, csak pszichológus, lelkiterapeuta...
Tehát a régebbi felvetés, miszerint a meditációs gyakorlatok, a jógagyakorlatok rendszerei, fogalmai, tételeinek filozófiai vetülete milyen gondolati tényezőket hordoz...
Azt gondolom volt már arra példa, hogy visszaélések voltak és lesznek is..., de ez egyéni, emberi tényező, tisztelet a jószándékúaknak!
igen. nem véletlenül mondom, hogy az ember elsősorban tanuljon, érdeklődésének megfelelően, komolyan. abból szerintem még nagy baj soha nem lett, ha valaki kiművelte magát. alapvetően a guruk, spirituális "mesterek" körül gyogyósok gyülekeznek, az egyetemeken meg értelmes, csillogószemű emberek, természetes kétségekkel, kérdező és analizáló készséggel, mindent megvizsgálnak, egymás között értelmes, szakterületre vonatkozó, elmélyült vitákkal, érdekes feltevésekkel, amiket közösen egymás logikai kontrollja alatt feltárnak, elfogadnak, vagy elvetnek lelki következmények nélkül. közben pedig megtanulnak gondolkodni, koncentrálni, intelligensen, finoman kommunikálni, lesz tartásuk, önbecsülésük egészséges keretek között. ez kiváló alap, és alapfeltétel a spirituális fejlődéshez, de azok, akik általában gurukat ajnároznak, bőven ezen alapok előtt vannak, és érdemtelenül, munka nélkül akarnak spirituális megvalósításokat, remélve, hogy a gurura való hivatkozás elegendő lesz hülyeségük megszüntetéséhez. persze olyan is az a guru, aki ilyen gyagyásokat maga köré gyűjt. és az ilyen "gurukkal", mesterekkel dunát lehetne rekeszteni.
az a gondom, s amiket itt beírtál, több mindennel is, hogy nagyvonalúan általánosítasz és összemosol dolgokat.
Amiket belinkeltél, azok konkrétan beteg emberek, pszichés kóros állapotú emberek jogai, s az ehhez kapcsolt megnyilatkozások.
Most az a kérdésed, hogy ha egy pszichésen beteg ember mondjuk koncentrációt, aszanákat, stbstb tanul, akkor kinek a felelőssége, hogy ez segít neki vagy nem??
a filozófia igen kényes, milyen filozófiai trendet követünk, kinek a filozófiáját valljuk, vagy tesszük magunkévá, ez a felelősség, emberi jogokat tiporhat el, hisz ellenőrizhetetlenek a spirituális vezetők rendszereinek alávetett emberek mentális szolgáltatások, főleg amikor majd saját maga alkalmazza magán azokat a technikákat, amiket útmutatóként, gyakorlatban és írásban is kaptak!
az emberi elmével való játszás, visszaélés, befolyásolás akkor ugye kinek a felelősége, mert nem egyformák az idegeink, hogy mondjak is valamit, nem egyszintű a tudásunk és vannak akik elhisznek mindent, mert egy megnyugtató bariton hang halkan megsimogatta az agyhullámokat!
Filozófia..., vallásfilozófia, semmi valóságtartam, de magyarázat az van..., valósnak be-állítmányok...., de mond hol ellenőrizhetőek, a filozófiában, beszédben, szövegelésben és egymás, hasonló gondolkodásúak, bólogatásában?
" az igazságot és a valóságot az ember akkor látja meg, ha nem hazudik. "
Én is így látom, fiatal koromban hallottam egy hangot belülről, " ne hagyd az igazságot veszni " ..., valahol ez volt sokáig a keresésem célja, hogy mi az igazság..., míg évtizedekre rá kinyílt ez a belső ajtó és érzékelni kezdtem a különbségeket..., igazság és hamisság között, tehát rá kellett jönnöm, hogy az embernek azt kell adnia, ami belülről jó szándékkal és őszinteséggel kiáramolhat, nos ez az a pont, amikor hivő testvéreim kiakadtak kérdéseimen, avagy állításaimon... :)
Ma már elmondom ami bennem van..., ahogy elnézem a sok fórumozók hozzám szólásait, mit is mondjak, nem minősítem elidegenkedésüket... :)
Tehát biztos kell belsőleg egy olyan " kezelési " útmutató, ami biztonságban eligazít, hogy jó helyen járunk és helyesen kezeljük a belső szerkezeteinket... :)
az igazságot és a valóságot az ember akkor látja meg, ha nem hazudik. ez az útmutató. ezt teljesen komolyan gondolom. a történeteket, képzeteket, meg úgy kell kezelni, amik, történeteknek, képzeteknek. nem mindegy? tényleges változás az egyénben csak akkor következik be, amikor elkezd nem hazudni. ezért folyamatosan figyelni kell magunkat, hogy mit miért mondunk, hol van benne hazugság, van-e benne hazugság, ha van milyen okból keletkezett: félelem, manipulációs vágy, rosszindulat akármi, de lényeg, hogy nevezze nevén, amit észrevesz. A valóságos ok szinte mindig a félelem, ami különböző formákban jelenik meg, vagyis azért manipulál, mert valamit el akar kerülni, amit nem szeretne, hogy bekövetkezzen, mert attól fél nem fogja tudni kezelni. ha nem fél az ember attól a dologtól, akkor abbahagyja a hazudozást, manipulálást, mert megszűnik az oka a cselekedetének.
az ilyenfajta elemzés kikerülhetetlen. de csak úgy lehet csinálni, ha őszintén érdekli az embert saját tudata. ha ezt is úgy csinálják, hogy ha ezt most gyorsan kielemzem, akkor majd nem fogok szenvedni, annak semmi értelme sincs. ezért fontos szerintem, hogy az ember azt csinálja, amit szeret, és ha ebben akadályai merülnek fel, akkor a tárgy iránti szeretet miatt hajlandó lesz legyőzni a tudati/érzelmi akadályait. vagyis azt mondom, hogy a meditációtól fontosabb, hogy az ember élvezze az életet, és ha az élvezeteit akadályozzák a korlátai, akkor meditáljon. persze értelmes keretek között élvezkedjen, ne mások kárára. (a saját kárára se, de az magánügy, hogy ennek hol vannak a határai)
de elég nehéz ezt így összefoglalni, mert sok összetevője van, és konkrétan nem beszélünk semmiről.
Végül is a lényeg, hogy minden emberben kinyílhat a belső ajtó a bizonyos lelki-szellemi világra minden nevesített szintektől mentesen, akár teljességgel, amihez nem kellenek mankók, vallási, szellemi, ezoterikai snidlingek
ha nem nyílik ki az az ajtó, az azért van, mert nem vagy hű önmagadhoz. másfele kotorászik az ember, mert elhitetik vele, hogy nem ott kell kotorásznia, ahol érzi, hanem ahol mások mondják. ha az ember azzal foglalkozik, amit szeret, függetlenül mások véleményétől ( a nem-ártás keretein belül), akkor belekerül abba a lelki-szellemi világba, ami az övé.
Ami ma itt megy, mint indiai, keleti jóga és meditációs oktatásnak, az a befolyás ráhatás az ősinek mondott indiai vallásképzeteknek, amik észrevétlenül szivárogtatva vannak minden használó tudattalanjában, a különböző elnevezések, szintek megnevezésében, a gyakorlatok végrehajtásában, ahogy tetszik helyzetekben is, hisz nem lehet letisztítani ezt a fajta mázat, hiába festik vallástalannak, csak tudományosnak, de ezt te nagyon is tudod, nemde?
Minden ember, ahogy írtam nemrégen, a veleszületett tulajdonságait hordozza, minden ember egyforma szerkezetű, csak más és más indulatok, érzelmek, érzések, amik mint motivációs okok befolyásolják... Az emberi tudat, éntudat központi egység, berendezés, amit eleve felszínesen érzékel az ember...
Tehát, ha egy meditációs élményben részesül valaki, mert annak mondják, holott ez lehet egy imádságos helyzet, egy mély gondolati tényező, avagy elszenderedésből álom, illúziók kavarodása az elmúlt előzmény események filmrészleteinek feldolgozásainak következményei, a hozzáadott előérzetek félelmeivel...
Van szerzett tudás, mint tapasztalat és van szereztetett tudás,, mint máősok tapasztalatai, előzmény, priori és posteriori...
Mint a hipnózist használata pl. egy gyerekkori történére való visszaforgatott filmrészlettekre való ok-okozat keresésre mondják az egyes tudósok, hogy nem megbízható, mert a gyermekkel történt, bárkivel, bármely korban történtek hatása és ezek által kiváltott gondolatok, élmények kavarodása már nem ad valós képet, mivel egy rémálom, álomfoszlányok sok esetben egy egy film, történet, olvasmány, mese, fantázia, vagy másokkal megtörtént dolgok látvány kavarodik saját átélt drámaként, így nem hiteles senkinél a visszaemlékezés fázis szintek!
Tehát biztos kell belsőleg egy olyan " kezelési " útmutató, ami biztonságban eligazít, hogy jó helyen járunk és helyesen kezeljük a belső szerkezeteinket... :)
Végül is a lényeg, hogy minden emberben kinyílhat a belső ajtó a bizonyos lelki-szellemi világra minden nevesített szintektől mentesen, akár teljességgel, amihez nem kellenek mankók, vallási, szellemi, ezoterikai snidlingek...
" van. megfigyeled önmagadat. nem is értem, hogyan lehetnek az emberek ennyire hülyék saját magukhoz. nem tudják, hogy mit miért cselekszenek? "
Tudjuk, vagyis tudom... mit miért..., de sok esetben az embernek hiányosak az ismeretei, és a tapasztaltak helyes lényegi magyarázatait sem értik, hogy hasonló élményekben részesülök miképpen élik meg és hogyan dolgozzák fel, kik milyen tanáccsal látnak el, avagy hova is sorolnak ilyen állapotokat különböző tekintélyek..., és merre vezérlik, hogyan befolyásolják arra, ami már nem azt képezik, amiket a belső érzékelő foganatosít... ?
" ha nem tűnt volna fel, mindenféle pszichológia probléma gyökere a hazugság. csak az igaz ember tudata nem beteg, ezért a beteg tudatot az igazmondással/igaz-gondolkodással lehet helyrehozni, vagyis visszahelyezni a tengelyébe, helyreállítani az egyén integritását "
így is fogalmazhatunk, ám sok esetben éppen az igazmondást tekintik betegségnek, na akkor van a baj... :)
" szerintem ez a sok rizsa felesleges. alapvetően az igazmondást, az önmagadhoz való hűséget kell gyakorolni. hiába jógázol vagy csinálsz akármit, ha hazudsz, soha nem fogsz semmiféle spiritualitást megvalósítani, mert benned maradnak a világtól és a következményektől való félelmek. alap az igazmondás, becsületesség. ha nincs alap, nincs vár. gondolom ez világos. ha viszont megvan a tökéletes alap, a vár magától megépül, azzal nem is kell foglalkozni. szabadidődben meg lekötheted magad olyan érdekességekkel, mint a jóga meg a többi hülyeség. a gyakorlásra a terepet viszont a mindennapi élet kihívásai jelentik. amikor helyzetben vagy, ragaszkodsz a valóságodhoz, és nem állítod, cselekszed az ellenkezőjét, még akkor sem, ha az látszólag neked valamiféle hátránnyal jár. "
ez egy drasztikus, de letisztult gondolatot közvetít...
Itt sajnos, ha valaki őszintén elmondja ami benne van, máris támadásnak, trollkodásnak kiáltják ki, sőt jönnek, hogy nem a topikhoz tartozik, így lettem kizárva egy buddhista topikból, mert kritikát fogalmaztam meg Sziddhárta hercegről és állítólagos tantételeiről...
a probléma, hogy az elfogultság ellentéteket gerjeszt, majd falakat épít egymás közé!
Igen, az akkoriban nem indiai volt, sőt nem szanszkrit és nem iráni árja törzsek civilizációja, akik beleültek egy sokkal régebbi messze magasabb kultúrába és elvették és sajátnak nevezték, na ez az ami irritál!
Nos, akkor nem fogalmaztam meg mi is ez, belső gondolat volt csupán és amit kaptam teljesen más volt, egy olyan élmény, ami rávilágított mekkora lehetősége van az embernek..., egy mélyformázásra... :)
" Attól, hogy valaki, valakik indiai/ak még nem szent emberek.... s mivel az indiai szó milliárd embert ölel fel, több ezer népcsoporttal, nincs is értelme az azon a részen élőket így emlegetni... "
Nos, ezekből a milliárd emberekből jönnek a vallási vezetők, szellemi irányítók, guruk, mesterek, stb.... Ezek a milliárd emberek olyan környezetben nőnek, nőőtek fel, amikben a vallás, babonaság iszonyú mély gyökerekkel rendelkezik, a zsigereikben van, sőt egyszere az összes vallás a kasztrendszer sötét árnyalatával!
Ne mond nekem, ezek az emberek mentesek lennének mindenféle hatástól, főleg az emberiesség hiánya, a tolerancia felszíni máza, a mélyen társadalmi szakadékok tátonganak, az emberi tényezők, jóga ide, meditáció oda, a gyűlölet, a harag, a frusztráltság, az állandó stressz ott fortyog bennük, persze akinek jól mennek a dolgai, nem éheznek, társadalmilag is felettébb kimagaslanak azokról beszélhetsz, de a milliárd emberről lassan már csak egy emberanyagról szólhatunk, kiszolgáltatottságukban... mélyszegénységtől az éhenhalásig... és nem csoda, ha időnként kitör belőlük valami vd megfoghatatlan düh..., gazdagok kihasználják a lenézetteket, ahogyan sajnos a guruk is ezt teszik sokan, tisztelet a nagyon kevés kivételnek!