Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2006.10.05 0 0 4448
Hát azt akárki megteheti, ha fizet egy kis jogdíjat.
Előzmény: bloki (4447)
bloki Creative Commons License 2006.10.05 0 0 4447
Arra gondoltam, hogy amit e rovatban már leírtál, azt kellene összerendezgetni, paksamétába fűzni.
Előzmény: Volt tüzér (4440)
75125200 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4446

Bocs!

Egészen pontosan nem delta Ecél, hanem dEcél/dt, azaz a Ecél első deriváltja, vagy más szóval a cél szögsebessége. Ez a mértékegységből is kidereül.

Üdv!

Előzmény: Hpasp (4444)
75125200 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4445

Sziasztok, és szia!

Igen, tökéletesen érted.

A hivatkozott képletek szerény véleményem szerint nem teljesen pontosak. Lehet, hogy képletszerkesztővel készültek, és eltűntek bizonyos formátumok belőle, mivel ez a felület nem tud ilyet?

Ha érdekel, megpróbálom pontosítani.

Üdv Neked és Nektek!

Ui: a veszprémi látogatás engem is érdekelne, na még nem késtem le a jelentkezést.

Előzmény: Hpasp (4444)
Hpasp Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4444

Kedves 75125200!

Engedd meg, hogy elsőként üdvözöljelek a topicban.

Ezek szerint a K módszer megegyezik a (fél)ET módszerrel, kivéve, ha

delta εcél < -0.6 fok/sec, mert akkor úgy számolt, mintha a delta εcél = -0,6 fok/sec lenne, és erre számolt fél előre (lefelé) tartást? Jól értem?

A cél tetszőleges β manőverénél a K rávezetés által képzett parancsok megegyeznek az ET-vel.

Előzmény: 75125200 (4442)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4443
Idetaláltál végre?
Előzmény: 75125200 (4442)
75125200 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4442
Kedves Hpasp!

A Volhovnál alkalmazott rávezetési módszerek a következők voltak:

• HP= T/T = Tri tócska=hárompont(os);
  • ET (fél ET) = UP = Uprezsgyénije=előretartás;
  • K=konstans

1. HP-t akkor alkalmaztak,

• ha a cél távolságát ismerték, de a cél sebessége kisebb volt, mint 420 m/s;

Ekkor ugyanis a viszonylag kis célsebesség miatt még nem volt vészesen nagy a rakéta szükséges normál gyorsulása, és a keletkezett dinamikus hiba. (Minél nagyobb a rakéta szükséges manővere/normál gyorsulása, annál nagyobb a keletkezett hiba, adott rávezetési módszernél)

- ekkor a pontos cél és távolság adatok alapján képezték a K3, K4-et (de ez nincs hatással a rávezetésre, csak a mérhető céladatok útjn logikailag kapcsolódik hozzá).

• ha a cél távolságát nem ismerték
      ( mert ez a rávezetési módszer csak a két szögkoordinátát használta fel )

-Ekkor, hogy a lehető legkésőbb, de ne túl későn kapcsolják be a rádiógyújtót, azért a cél távolságát egy speciális módon, a HP-I87 műszerrel határozták meg, annak alapján, hogy a célt szögben követték (Ec-t pontosan ismerték), magasságot meg kaptak valahonnan (Hc), amit a távolsági kezelő beállított. Ezen bemenő adatok alapján az I-87 analóg módon , bár pontatlanul, de ki tudta számolni a cél pillanatnyi távolságát, ami alapján már az automata bekapcsolhatta a rádiógyújtót (RGY). Még mindig jobb volt, mint ha azonnal bekapcsolták volna, és el kezdett volna sugározni (több idő lett volna a sugárzás felderítésére, esetleg zavarására). Ha ez a távolsági információ sem állt rendelkezésre, akkor időzítéssel (kb. a közeli határon) kapcsolták be a RGy-t.

2. (fél)ET-t akkor alkalmaztak, amikor:

• a célt távolságban követték és
    • a célsebesség nagyobb volt, mint 420 m/s (lehet, hogy itt tévedek, és ez a határ 640m/s, de esetünkben ez a tévedés elvileg lényegtelen).

(az előbbiek miatt érthető, hogy miért kapcsoltak ilyen rávezetési módszert.)

-Ekkor, mivel mindent pontosan ismertek, a távolságot is, a mért adatok (delta r alapján) alapján lehetett kiadni a K3, K4-et,.

3. K módszert

• kismagasságú cél esetén alkalmazták (Hc kisebb mint 1 km, azt hiszem)
    • ha a cél távolságban is követhető volt.

(A K módszer tulajdonképpen azonos a (fél)ET-sal, kivéve, ha a cél egy bizonyos / -0,6 fok/s szögsebesség / értéknél intenzívebb süllyedő manővert alkalmaz).

A vietnami háborúban ugyanis az amik rájöttek arra, hogy ha kismagasságon süllyedő manővert alkalmaznak, akkor a szintén kis magasságon repülő rakéta, mivel a cél szögsebességének függvényében előretart, tehát magasságban/függőleges síkban a süllyedő manővernél „alátart” a cél rakéta egyeneshez viszonyítva, egyszer csak a földbe ütközik.

Ezért kis magasságú cél esetén a rávtinek K módszert kellett kapcsolnia (rakétaindítás után is át lehetett/kellett kapcsolni).

Ennek az lett az eredménye, hogy ha a cél 0,6 fok/s-nál nagyobb szögsebességet okozó süllyedő manővert alkalmazott, azt a rakéta nem reagálta le. Azaz úgy érezte, mintha csak -0,6 fok/s szögsebességet okozó süllyedő manővert alkalmazott volna a cél, ami viszont már nem okozta a rakéta földbe ütközését. A cél távolságban történő követésekor (mivel delta r-rel, azaz a cél-rakéta távolságkülönbséggel meg van szorozva) az előretartás a rakéta célhoz közeledtével amúgy is csökkent, a találkozáskor pedig 0 lett, mivel delta r =0.

K3, K4 kérdésedhez:

A rádiógyújtóra kiadott parancs csak a rádiógyújtó bekapcsolását (a gyújtó kisugárzásának megkezdését) eredményezte.

A Nevánál a kismagasságú cél esetén automatikusan hozzáadtak egy, csak a függőleges síkban ható emelőjelet, amit a cél-rakéta távolsággal megszoroztak, azaz a találkozás előtt nullára csökkent. Ennek az lett az eredménye, hogy a Nyeva rakéta a kismagasságú célra mindig felülről csapott rá.

A számokban lehet, hogy tévedek, de az elv, a lényeg ez volt.

Üdv nektek!

Előzmény: Hpasp (4438)
    volt OG töltö Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4441

Üdv mindenkinek :-)

Ki tud erröl valamit?

Kb 88-ban szereztem szentendrén az oroszoktol.

Elmondása szerint éjjel láto.

Volt tüzér Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4440

Hát tudod, egyre kevesebb a buszablak. :))

Tudod, az a baj, hogy én nagyon régen abbahagytam ezt a szakmát. (1985.) Utána még ugyan bírtam ezt az egyenruhát egy darabig, de az más volt, mert a munkám teljesen más volt. Az eltelt huszon... év arra mindenképpen alkalmas volt, hogy csak az maradjon meg, amivel nagyon sokat foglalkoztam. Vagyis a kabinom. Ám ahhoz is nagyon sokat kellene újra tanulni, hogy valamennyire ismét menjen a dolog. Ezért nem gondolkodom én semmi olyanban, hogy írni kellene a dolgokról. Nem mondom, ha a régi jegyzeteim meglennének, akkor esetleg könnyebben menne, de abból gondolom azóta már legalább a tizedik papírt csinálják.

Na persze vannak olyan dolgok, amiket még mindig meg tudnék csinálni (majdnem bekötött szemmel is) és ezt remélem a zsámbéki múzeumban be is bizonyíthatom.

Előzmény: bloki (4439)
    bloki Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4439

Dicséretes, amilyen rendjénvaló precizitással dokumentálod itten a fontos momentumokat! De még dicséretesebb az, hogy a Nyeva működtetéséről igen szép anyagokat írtál. Kérdezném, hogy összefűzted-e már őket egy dokumentumba? Mert, ha igen szívesen venném, ha a postaládámba dobnál egy példányt, akkor mentesülnék a a rovat egyébként előnyömre való átböngészésétől. Ha nem fűzted össze, akkor javallom, hogy tedd meg, neved alatt futhatna e ipartörténeti érdekesség katagóriájába eső tanulmány.

Volt tűzér kolléga felé is fordulok ezügyben, ráadásul ő nyugdíjas, ráér, buszablakok se mindig váltanak ki nála ingerenciát, gondolom, amik eltérítenék alkotó kedvét. A Volhov is megér egy misét.

Előzmény: Neva_07 (4436)
    Hpasp Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4438

Szintén nem értem az alábbi módot:

-T/T-I87: zavaró célok esetén, amikor nincs távolsági adat (vagy TV üzemmódban), a K4 és a K3 parancsot az I-87-es egység dolgozta ki, ha jól emlékszem indítás után a K4 18. sec, a K3 22.sec

Vagyis a rakéta repülésének 22. másodpercében élesítette a rádiógyujtót???

Egy adott fix távolságon??? Ennek mi értelme?

Előzmény: Hpasp (4437)
    Hpasp Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4437

Az egyenleteket már ex-Volhov leírta, csak nem értem őket...

... főleg a K módszerhez tartozókat.

Emlékeim szerint a rávezetési módok:(VOLHOV)

T/T ahogy megjelent eddig

-T/T-I87: zavaró célok esetén, amikor nincs távolsági adat (vagy TV üzemmódban), a K4 és a K3 parancsot az I-87-es egység dolgozta ki, ha jól emlékszem indítás után a K4 18. sec, a K3 22.sec

-ET: ER=Ec - Ec/2dR x dR (Ec= cél helyszög szögsebessége)

-      BR= Bc x Bcx cosEc/2dR  (Bc= cél oldalszög szögsebessége)                     

(dR = rakéta gyorsulása)   

-K módszer: Ek = Ec +K/2xdr x dR 

K=0,6 fok, ha Eckisebb ,egyenlő 0,6 fok/sec

K=Ec ,        ha Enagyobb mint 0,6   fok/sec

(Bocs ha kicsit érthetetlen, vagy rosszul írom, még kezdő vagyok) 

Előzmény: Neva_07 (4434)
    Neva_07 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4436
    Pontosítok. A rávezetési módok kutya-nyúl hasonlatát bloki kolléga írta a 3359-ben.
    Hpasp Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4435

Volhov rakéta szállító-tároló

Nyeva rakéta szállító-tároló

Neva_07 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4434

Igen kérem szépen, én megpróbálkozom a feladattal. Majd esetleg jöhetnek a kiegészítések. Az egészet egyébként úgy tudnám a legjobban tisztázni, ha a rávezetési módok egyenleteit rajzokon, a pontos képletekkel kiegészítve készíteném elő.

Mivel ezekkel az előkészületekkel egyelőre nem rendelkezem (majd talán később) így csak röviden és remélem, hogy érthetően.

Rávezetési mód - a rakéta és cél közeledésének törvénye a cél mozgási paraméterei és a rakéta aerodinamikai tulajdonságai alapján. Ezt már valahol hasonlóképpen megfogalmaztam.

Önmagában csak így, hogy ET rávezetési mód nem volt. Az ET elé mindig tartozott egy szám. Ezt a számot jelöljük most mondjuk m-nek, akkor:

ha az mxET szorzatban m=0, akkor TT rávezetési módról beszélünk,

ha az mxET szorzatban m=1, akkor teljes előretartásról,

ha az mxET szorzatban m=1/2, akkor fél előretartásról,

ha az mxET szorzatban m=K, akkor konstans (K) előretartásról beszélünk. (Hogy ezt megértsd, légyszi keresd meg az előzőekben az egyenleteket, vagy majd inkább levezetem még egyszer a pontos képleteket O.K.?)

A Volhov komplexumnál az általam felsorolt 4 módból három is alkalmazásra került, míg a Nyeva konstans előretartási rávezetési módot nem ismert. Teljes előretartási módot az egyik komplexumnál sem alkalmaztak. Ennek a magyarázata az, hogy az előretartási rávezetési módok a cél és a rakéta egymáshoz viszonyított normál gyorsulásának függőségét a találkozási pontban, ezáltal bizonyos paraméterekkel (pl. erősen manőverező) repülő céloknál a rávezetési pontosságot voltak hivatottak növelni. Ha megkeresed a rávezetési módoknál az általam készített rajzokat láthatod, hogy TT rávezetési mód alkalmazásakor egy bizonyos célsebesség felett (ha jól emlékszem 460m/s) a dinamikus reppálya görbülete nagyon nagy lett volna, és ezért a rávezetési hibák is nőttek volna. Azt hiszem UV_59 kolléga volt az, aki egy nyúl példáján nagyon jól leírta az 1/2ET módot. Hogy a KET (vagy egyszerűen csak K) rávezetési módot pontosan milyen esetekben kellett alkalmazni, a Volhov rávtik talán még előkotorják az emlékezetülben, én sajna erre nem emlékszem. Annyit tudok, hogy voltak speciális esetek, amikor a két tárgy (rakéta és cél) legpontosabb találkozása akkor történt, ha az előretartáshoz egy konstans számot rendelt a rendszer (persze a megfelelő kapcsolók átkapcsolása után).

Előzmény: Hpasp (4431)
    Volt tüzér Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4433
    Csak elküldöm azt az átkozott képet, ha teszik neki, ha nem.
    Előzmény: st_patrick (4430)
    Volt tüzér Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4432

A Cs-705 egy olyan utánfutót húzott, amin 6 darab rakéta fért el. (egymás mellett három, egymás felett kettő.) Ezen az utánfutón lévő rakéták úgynevezett részben szerelt állapotban voltak, a rengeteg féle szárny, kormány és egyéb közül csak a destabilizátor szárnyak voltak fent. Ez volt legközelebb a rakéta orrához és ez volt a legkisebb. A rakéták szárnyai ugyanezen az utánfutón voltak külön ládában, és természetesen számozva, így nem lehetett összekeverni. A rakétákban nem volt hajtóanyag, csak levegővel volt feltöltve az összes. Sajnos csak leponyvázott képem van, úgyhogy a rakéták elhelyezését nem tudom megmutatni.

A legfelső képen egy SZM-63 (Dvina) indítóállvány van, és ez a budaörsi repülőtéren pihen.

Az alatta lévők közül először a Volhov állványok tűntek el, majd a Nyeva állványok is. Ezek már mind emlék. Azt például tudod, hogy egy kereket hogyan kell leszerelni a futóműről? Nem találod ki. Lángvágóval. Legalábbis Kalocsán úgy csinálták.

Előzmény: st_patrick (4430)
    Hpasp Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4431

Valaki ki tudná fejteni a K és az ET rávezetési módok közötti külömbséget?

Előzmény: ex-Volhov (3363)
    st_patrick Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4430

Esetleg a Cs-705 vontathatott hasonlót? Vagy azon a félpóton 4 rakéta volt, esetleg tubus nélkül?

Az állványos képek nagyon jók, most látok először ilyet menethelyzetben. Hol készültek a képek és mikor? Az alsókon az állványok egész jó állapotúnak tűnnek. Ha megvannak még...

Előzmény: Volt tüzér (4372)
    Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4429

Sőt valahol olvastam talán, hogy HQ1 (esetleg HQ2) volt még nekik. De lehet, hogy keverem az Egyiptomiakkal, vagy Szíriával, nekik bizti volt a kínai csodából.

Ezt pontosan megnézem majd még.

Előzmény: Hpasp (4428)
    Hpasp Creative Commons License 2006.10.04 0 0 4428

Az amik elismerik, hogy a SA-2, SA-3 nem okozott nekik problémát a sivatagi viharnál, de a kub-tól azért tartottak rendesen.

A lényeg itt van elásva:

Iraq had twenty batteries, with a total of 120 single rail launchers, mostly the old SA-2B variant but also some newer SA-2F.

vagyis SA-2B = S-75 Desna, és SA-2F = SA-75M Dvina komplexumaik voltak!!!

Volhovuk nem volt, úgy látszik azt csak a Varsói Szerződés tagjai kapták meg. (SA-2C,D,E)

Előzmény: Blue_Sky_007 (4412)
    Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 4427

A politikai helyzetet elemezve a következő éleslövészet az SA-2 komplexumokkal valszeg Észak-Korea, vagy Irán területén lesz. 

:-((

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 4426
    Az irakiak is átalakították az SA-2 -t, és FAHAD néven 300-500 km hatótávú ballisztikus rakétát csináltak az alapjaiból.
    Előzmény: Blue_Sky_007 (4424)
    Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 4425
    Nekünk ezt úgy tanították, hogy  AVB támadás esetén alapvetően teljes személyzet csere, és folyt köv.
    Előzmény: Volt tüzér (4422)
    Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 4424

Van aki támadó fegyvert épített belőle:

a. INDIA.

The SA-2 SAM was developed in the Soviet Union as a defensive missile. India tried to reverse engineer the SA-2 for its own forces. India used SA-2 liquid-propellant engine technology to design the PRITHVI SRBM. The PRITHVI uses two SA-2 engines mounted side-by-side. This is similar to the engine design configuration of the US TITAN - II ICBM. A modified PRITHVI was also used as the second stage of the AGNI I MRBM. The AGNI I was used by India as a "technology demonstrator" and flight tests helped prove RV (reentry vehicle) design technology. The AGNI's liquid-propellant second-stage engines proved satisfactory for the RV flight testing, however, they could have proved cumbersome if used in an offensive missile. India subsequently designed a solid-propellant second stage for the AGNI thus the AGNI II. As for the AGNI's first stage, it is a copy of the proven solid- propellant first stage of the US SCOUT SLV (still in use in the US) which was reverse engineered by India for its SLV-3 satellite launch program.

Volt tüzér Creative Commons License 2006.10.03 0 0 4423
    Azt azért nem tudom, hogy a PRD hogy nem robbant fel. Meg az utazó rész se nagyon.
    Előzmény: Blue_Sky_007 (4421)
    Volt tüzér Creative Commons License 2006.10.03 0 0 4422

Alighanem már írtam, de most megint elővezetem. 1983-ban már harmadik lövészetemet nyomtam le ugyanazzal az orosz instruktorral. Úgy hívták, hogy Nyikoláj  Szergejevics Kotov. (Eleinte Kutovnak tudtam, de aztán ő maga javított ki.) Nagyon jó viszonyba kerültem vele az egymást követő három lövészeten, komolyan nagyon sokat tanultam tőle a szakmából. Többek között egy olyan méréssort tanított meg, ami alapján garantáltan biztos lehettem abban, hogy jó a kabinom. Ezt havi ellenőrzés alatt el lehetett intézni másfél óra alatt. Gondolhatod, megcsináltam ezt a másfél órát, majd a PV kabin tetejéről irányítottam az UV-t és a Koordinátát a méréseim kiszolgálására. (Rávezető tiszt és koordinátás kollégám soha nem jött rá a turpisságra.)

A szinte nullával határos nyelvérzékem ellenére remekül megértettük egymást, és sokat beszélgettünk. Egyszer megemlítette, hogy a PV kabint háborúban úgy kell cserélni, mint a biztosítékot. Én persze rákérdeztem, hogy a technikussal mi van, erre azt válaszolta, hogy "Természetesen veled együtt."

Előzmény: Blue_Sky_007 (4420)
    Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 4421

De én se lettem volna ennek az állványnak a parancsnoka. :-((

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 4420

Volt tüzér kolléga!

Gondolom nem lettél volna ebben a PV-ben?

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 4419

Ők szerezték?

Előzmény: Hpasp (4399)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!