Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
nekem vannak sajat keseim, kulon tartoban, neki detto annak sajat kesei, sajat tartoban. Ertelmisegi, megertette, hogy bal magnescsik az ove, a jobb meg haborut szül.nincs ezzel semmi baj, mukodik.
Így igaz, a nátrium hidroxid, népies nevén "lugkő" roppant agresszív anyag, régebben nagy gőzkazánokat szoktunk vele tisztítani, 25 kg-os zsákokban hoztuk,-érkezett, mikor hogy- ezt vízben oldottuk roppant óvatosan, az épp előírt arányban,
az oldatot szivattyúval felkükdtük a kazánba, ott forgattuk napokig. egy ilyen alkalommal egy makulányi belefröccsent a szemembe, hát nem kívánom senkinek......
A NAOH ( nátrium-hidroxid vagy nátronlúg ) erős lúg, lefolyótisztítókban, hideg zsíroldókban használják. Az emberi bőrt is roncsolja, használata csak kesztyűben javallott. Síkos, nehezen eltávolítható rétegben megtapad a felületen, és erősen higroszkópos. Szóval bicskatisztításra nem a legjobb, hacsak nem akar az ember lúgot enni.
A hypo ( nátrium-hipoklorit, NAOCL ) - mint a neve is mutatja - klórt tartalmaz ( míg a NAOH nem ). Valóban lúg, de benne lévő klór atomos oxigént szabadít fel, ami pedig igen erős oxidálószer. Ez zavart meg, valóban tárgyi tévedés volt, elnézést kérek érte.
A lényeg, hogy inkább fertőtlenítésben, mint zsíroldásban jó.
Köszönöm a linket, van benne egy olyan alcím hogy "Felhasználása" én ott olyat nem olvastam, hogy zsír oldás, de nagyon egyszerű kipróbálni, végy a kezedre némi disznózsírt aztán próbáld lemosni den szesszel. (viszont kitűnően oldja pl. a gyantát, meg még sok minden mást de a zsír nem tartozik közéjük, nekem legalábbis nem sikerült vele zsírt oldani )
en a sima zsiros koszt, ami nem lemosható szapannal, gyakran féktisztító-spray-vel fújom ki: nyomás alatt a makacs dögöket is kimozgatja, vagy legalább fellazítja. A garázsban meg mindig van beelőle...
Régóta használom a denszeszt erre, arra, és tudom, hogy etil alkohol, amihez kevernek 1% metil alkoholt, vagy valami egyéb mérgező anyagot, hogy ne lehessen meginni, mint ilyen (alkohol) kell, hogy oldja a zsírt. :-)
A multiszerszámaimat benzines folttisztítóba áztatom pár órára, a végén egy fogkefés kezeléssel, utána mosogatógép, majd háztartási műszerolaj a tengelyekre.
Ami kosz ezek után is rajtuk marad, az maradhat. :-)
Minden használat után tisztítom. Soha nem kellett még áztatni. Amennyiben néhány napig (túra) használom,akkor papírtörlő,majd mosogatás normál mosogatószerrel. Tökéletes.. Nem értem,hogy normál használattal miért ekkora probléma ez.
Szia! Én szappanos/mosogatószeres vízzel takarítom. Miután végeztem átkapcsolom a zuhanyt, hogy csak egyetlen keskeny sugárba szórja a vizet és "nagy nyomással" átmosom. Eddig mindig működött. Ha mindenképpen olajozni akarod, akkor használj inkább valami élelmiszerbarát megoldást. Victorinoxot még sose olajoztam, mégsem rohadt rám, pedig ha megizzad a tenyerem, mar mint az alien-vér. Ez az egyetlen jó tulajdonsága az acélválasztásuknak.
A svájci bicskamat vd40 el tisztitom, fogkefével. Ez kb70% ban megfelelő, de mindenhonnan nem jön ki a kosz. Létezik olyan módszer valamibe áztatni ilyesmi amivel teljesen ki tudom pucolni? Van ilyen jellegű tapasztalat?
Végiolvastam ezt a vitát, mármint hogy olcsó késnek híg a leve.....akác nyél....stb.
Anélkűl, hogy a nyilatkozó felek bármelyikének az oldalára állnék-hiszen nem tudhatom, mi feszül a háttérben,
(ha feszül egyáltalán)-én úgy gondolom, hogy egy kés sokmindenre használható. Pl vághatunk vele, aztán még vághatunk is vele, söt végső soron még vágásra is alkalmas! Persze lehet gyűjteni is, ami által kultikus tárgy válik belőle,de ettől függetlenűl azért még mindíg csak egy kés a legtöbb embernek. Szerintem ez a 2-3 ft.-os kés a maga akác nyelével pontosan azt a kört célozza meg, aki egy késben, még a legdrágábban is csak egy eszközt lát, és nem a vitrinben tartja, hanem a zsebében,
hogy napi szinten szalonnázzon vele. Az hogy ez az egyszerű, pórias szerszám megjelenik itt a fórumon, sztem az is rendben van, hiszen a fórum a "KÉSTOPIC" nevet viseli, vagyis a dolog mindenképp ide tartozHAT!
Hogy ez kinek tetszik, kinek nem, az mindenkinek a maga dolga, természetesen a tetszést, vagy nem tetszést a Fófumlakó
alanyi jogán világgá kürtölheti, de ettől a lényeg nem változik: valaki bemutatott egy olcsó és szerinte használható kést,
Nem gyűjt valaki ilyen egykezeseket? 99-ben vettem, akkor 12ezer volt, en hulye, tudom. Pedig a szoctambol sporoltam ossze fosulis koromban. Igazabol evek ota a fiokban rohad, ha esetleg valakinek pont egy ilyen a vagyasa, megkaphatja. Tudom, kest nem adunk penzert vagy ajandekba, vagy mittomen mit mond a babona, de egy regi szenacel konyhakes, böllérkés, akármi, cserébe jó lehet. A képen nincs lepucolva, azóta a valóságban igen.
Arra szeretnem kerni a kedves topic tarsakat,hogy akinek van esetleg elado magyar gyartmanyu utasz kese,ejtoernyoskese,vagy szep allapotu magyar gyarymanyu ak bajonettje,es eladna,kerem jelezze emailben.pisti1016@freemail.hu
van egy nagy hasító fejszém ilyen nyéllel, 6 éve szétcsapkodtam vele közel 24 tonna fát szóval tudom ilyen az akác nyél
egy ásóm is van egy batár vastag nehéz fej+ akéc nyél avval szedek ki fát, az a nyél az életben nem törik el olyan erős, lehet vele küzdeni a gyökerekkel bőszen
és egy vasvilla is van akác nyéllel, de az lehet apámnál van, na attól jobban semmit sem utálok...
Jó ez. Ha a tengely bírja és nem lesz lötyögős, sokáig lehet használni. (Persze arra, amire egy ilyen bicska való.) A nyél meg gyorsan beérik a tenyértől, a mindenféle zsírtól, meg akármitől.
Több darabot vettem belőle, egyet lefényképeztem. Van közöttük minőségi szórás, kisebb esztétikai hibák előfordulnak, de vannak "hibátlan" darabok is. Ha jól látom, nincs már belőle készleten!
Jobban át kellett volna gondolni ezt a hozzászólást! Nem ásni, fát vágni akarunk egy bicskával! :-)
A svájci bicska műanyag markolata (nekem is van), egy csúszós .... anyag mégis sokan megelégedéssel használják! Mindegy, lehet okoskodni, ócsárolni! Én jó szándékkal írtam be ide, hogy van egy ilyen lehetősség, hogy olcsón, 40% kedvezménnyel vásároljon valaki ilyen kést, (de ezen kívül még van több típus) ha megtetszik. Nem kötelező a vásárlás, semmi érdekem nem fűződik hozzá, de egy biztos ez volt az utolsó beírásom ide ilyen témával kapcsolatban!
Nem tudom értelmezni ezt a mosolyt, vettem ilyen kést 2.390Ft-ba került, ennyi pénzért ajándék!
Ha a kezedben tartod utálna írj róla véleményt! Semmi gond vele, ár-érték arányban verhetetlen!!!
A Balla bicska nem kapható, a Facebookon láttam a napokban, 6.000Ft-ért üzletben vette valaki és jelezte, hogy ott van még eladó. Sokan keresnek ilyen kést, de nehezen beszerezhető, nem gyártják. Volt a kezemben ilyen bicska és nem közelítette meg ennek a Baladeonak minősségét! A Boznánszky bicskával kapcsolatban, nem értem honnan vetted ezt a téves információt, de nekem olyan bicskám van tőle, szénacélból, csiszolt agancs markolattal, szénacél pengével, réz paklival, ami Kocsis bicska minőség. Hibát nem találtam rajta! A többivel kapcsolatban nincs tapasztalatom, hallomásból meg nem szeretnék ítélkezni!
Szerintem igazából soha nem kell elvágni ezeket a hosszú csöves csontokat. Ha mindenáron egyenletes kockák kellenek az ételbe, akkor félig puhán lefejtem róla a húst és akkor kockázom. (Ludaskásánál teljesen lehetséges, hiszen a hús sokat puhul magában, mielőtt a rizzsel találkozna.) De nem arra tart minket a kérdező, hogy kritizáljuk a főzési szokásait...
Igen, gusztusé. Van, aki tudja vágni a kakascsontot úgy, hogy gusztusos étel legyen belőle, én nem tartozok közéjük. Fiatal koromból a menzai robbantott csirkék nem tartoznak a legnagyszerűbb gasztronómiai élményeim közé. Egyszer ettem egy nagyszerű, kerek hús szeletet, középen a velőscsont karika, mintha lézerrel vágták volna, arra akkor azt mondták, hogy fagyottan, szalagfűrésszel vágják. Elismerésem annak, aki a friss csirke csontjait el tudja vágni szilánkmentesen, biztos azt is meg lehet csinálni, én nem tudom, hogy kell.
Mert nem főzöl olyat. Például egy ötkilós kakasból nem igazán praktikus úgy pörköltet főzni, hogy csak az ízületeknél bontod. Persze gusztus dolga. :-)
A technika-tanár, aki annak idején azt mondta neked, hogy fiacskám, tőled soha a büdös életbe nem fogunk látni tisztességesen összerakott munkadarabot? :)
Lehet, hogy igazad va. Vagy 3 fajta van nekem is ezekből. De van karos lemezolló is. Akkor bordavágónak használom. Az 501 szívműtétet megnézem, mit használnak.
Nekem egy Kínából magánúton hozott gyönyörű, fanyelű kínai késem / bárdom van, nem tudom, mi rá a megfelelő szó. A feliratokból semmit nem értek, mert csak kínaiul van. Jó késeim vannak, de toronymagasan ez a legjobb, veri a jégben edzett kovácsolt Zwilling szakácskést. Ez az egyetlen zenélő késem: ha megpendítem, hosszan lecsengő, gyönyörű hangot ad, mint egy hangvilla. Nem próbáltam eddig csontot vágni vele, de nincs kétségem, vinné.
Tud e valaki javasolni valamilyen olcsó eszközt, amivel egy kacsa csontjait el lehet vágni. A csirkevágó olló nem viszi, a sima csontvágó fűrésztől lehetne bonyolultabb. Esetleg motoros késbe való csontvágó betét. Egy Szarvai motoros késem van.
A nejem ludaskását akart készíteni, nekem kellett a vágódeszkán dreiczakk késtkalapálva szétvágnom a szárnyaka stb. Ez a kés nem arra való, hogy püföljuk. Bárdnak meg nincs ellen oldala, és bárdom sincs, a gránitasztalt sem akarom szétpüfölni.
Sokat vártam ettől a Liquidmetaltól, sokáig csend volt körülötte (nekem már rég kezemben volt egy valódi termék belőle), aztán az utolsó amit olvastam, hogy az Apple megvette az egész céget, és a folyadékfémből (olyan ötvözet, mely az üveghez hasonlóan nem áll össze kristályokká, ezért folyadék-) készítik az iPhone egyszem nyomógombját, mert ez az anyag iszonyat jól bírja a gyűrődést, nem fárad, nem reped.
A Victorinox Bundeswehr számára gyártott régi típusú zsebkéséhez keresek markolatpanelt, a "címeres" oldalit.Esetleg olyan lepukkant komplett példányt, amin jó állapotú még ez a panel.
A régi levétele a szokásos lepattintással ment, ezt ragasztani kellett. Elég pontos volt a furatok pozíciója, de sem az illesztés nem elég szoros, sem nem megy elég mélyen a patent a furatba, hogy fogni tudjon. A belső sík felület mélyebben van kikönnyítve, mint a gyári cellidor, nem ér be a patentok gallérja az anyagba.
Láttam olyan megoldást más custom panel gyártónál, hogy nem kell ragasztani, csak satuban összenyomni, de erős a gyanúm, hogy ha a réz patentot így préselem a panel furatába, akkor csak mindkét fél durva roncsolásával szedhető szét megint.
Szóval jó ez így.
A gyártó epoxi gyantát ajánlott szerelésre, de én inkább 435-ös Loctite-al raktam össze.
Jó az alu is, ha magasan ötvözött, kiválásosan keményített, szilárdságban veri a biliacélt, csak akkor a korróziót nem bírja.
Minap előkerült egy liquidmetal fröccsöntött pendrive-om, és sajnálom, hogy ez az anyag ennyire eltűnt a fogyasztói piacról. Victorinox panelt az eredeti fröccsöntőmintában lehetne elkészíteni. Keményebb és rugalmasabb, mint a tiszta titán, a pendrive-on elég sokat ugráltam keménysarkú cipőben, még huszonöt kilóval korábban.
Szalontai Istvánnál nézz körül. Nemrég 23-t volt, most már biztos drágább. De őt keresd a honlapján vagy telefonon, mert egyéb helyeken is árulják a termékeit, csak drágábban.
Nagyon egyszerű, vegyél edzőfóliát, és akkor meg tudod csinálni az előmelegítést és az előírt ausztenitesítési hőmérsékletet is el tudod érni kiégés nélkül.
Ez nagyon jól néz ki. Egyszerűen lepattintottad a színes műanyag markolatpanelt és a helyére szerelted ezt? Pattintani lehetett, vagy ragasztani kellett?
Nekem egy egypengés aloxom lett, meglepett, hogy az alumínium alatt nincs acél alaplemez, az alumínium a szerkezeti elem, és a rácsos felület-kialakítástól nagyon jó a fogása. Az egy hihetetlenül könnyű, és a tiédnél azt hiszem, kicsit nagyobb a penge mérete. Az alumínium - szemben a magyar arannyal kapcsolatos rossz beidegződéseimmel - egészen jó anyag tud lenni, sokkal könnyebb a titánnál, de a te bicskádra pont ez kellett. Jó választás volt, jól néz ki a végeredmény.
Nem nagyon, mondjuk a kolbászt felszeletelheted vagy a kiflit félbevághatod (az se lesz nagyon kényelmes-elegáns a vastagsága miatt), de stabilan felszúrni dolgokat vagy kenni reménytelen. A higonokamit speciálisan fa faragására tervezték: ceruza, egyszerhasználatos evőpálcika, horgászbot és egyéb alkalmi állatcsapdák meg gyerekjátékok.
Én azt ajánlanám, hogy annyiért ne vegyél. Tisztességes damaszt bicska, nem kovácsolt-de-bili pakisztáni acéllal vagy savmaratott kínai utánzattal, kb. 70 ezer. Ennél olcsóbban csak higonokamit láttam még, ami tetszett is (az is közel volt a 40-hez), de az azért egy elég korlátozott használhatóságú bicskatípus.
AEB-L abél edzésben van aki gyakorlott ? csak beteszem 1040-1090 fokra, 10 perc és olajba hűtés ? persze ha alapos az ember akkor folyékony nitrogén ezek után de az még nincs
eddig ez a készlet
ezek közül 4 darab AEB-L
aztán van O1 1095 és 80crv2 is a "santoku" jah laprugó a formátlan félkész
Benchmade Osborne 940 hez keresek kiegészítőket. Értem ez alatt lila színezett, akár titánium csavarszettet, nyitószemölcsöt, pocket clip et. A clip lehet damast vagy akármi csak extra legyen. Várok tippeket, pls ne nézzetek hülyének
A Ganzo G740-esemen hasonló mintázatú G10 panel van, csak narancssárga, és mindig fekete foltosra koszolódik, mikor a hátizsákban hurcolom. Mondjuk a fekete, ami neked van, nem érzékeny rá annyira, cserébe viszont sokkal nehezebb megtalálni a susnyásban.
A Swiss Bianco G10 panelnek viszont nem is ilyen mintázata van, hanem agresszív, gyémánt pattern. A Viki tokom gyári, vastag anyag, és eddig mindegyik cellidor panelt, ami a bicskán volt, lemoshatatlan fekete foltosra dörzsölt előbb-utóbb ( fekete a tok ). Well, kivéve a fekete panelt ( de azt nehéz volt megtalálni a susnyásban :D ).
Majdnem biztos vagyok benne, hogy a kettő együtt ( a reszelő G10 és a maszatoló tok ) nem nyerő kombó.
Az mondjuk megérne egy misét, hogy vajon a gyári Viki tok festése ilyen tré, vagy a cellidor szíjja magába ekkora vehemenciával a festéket?
ez a g10 panel a hátizsákomba úszik amióta megvettem mindenféle cuccok hozzáérnek pl kulcs mindig van mellette
nem emlékszem mikor vettem de szerintem közel 2 éve
teljesen hibátlan, pedig egy "gagyi" kínai késen van és 100% nincs vigyázva rá
szóval a g10 nem kimondottan sérülékeny, az hogy a tokot mennyire koptatja nem tudom sosem volt tokban, de ha a svájci eredeti tokból indulok ki az olyan vastag bőr hogy előbb vinne el a szívinfartktus minthogy az elkopjon
Arra jutottam hosszas vakarózást ( és töméntelen kép, illetve videó megtekintését ) követően, hogy a titán lesz nekem jobb, mert:
- Olyan széles a bicska ( Victorinox Handyman ), hogy gyakorlatilag tökmindegy a panel anyaga, nagyrészt úgyis az acélt markolom.
- A titán panel létezik plus kivitelben, és jól tudom használni a +2 slotot.
- A G10 panel recézése jó eséllyel idővel megenné a tok belsejét, és/vagy megkopna/megszálkásodna a panel felülete, ahogy a bőrhöz dörzsölődik. A Swiss Bianco G10 recézését utólagos marózással alakítják ki, és néhány képen látszik, hogy új korában is állhatnak ki üvegszálak belőle.
A bakni íves eleje és a rikasszó egyenes határoló vonala között érzek geometriai disszonanciát. A bakni és a rikasszó alsó sarka csatlakozása is kiforratlannak tűnik.
Pont úgy, mint a G10-nél, a titánnál sem mindegy a megmunkálás. Ha jól le vannak kerekítve az élek és van egy kellemes minta rajta, akár kényelmes is lehet. Ha fogták már pl acél frame lockos bicskát, azoktól kb annyiban tér el, hogy könnyebb és hamarabb felveszi a tenyered hőmérsékletét.
Voltam szombaton a "Tűzzel-vassal fesztiválon". ....hááát, az vm. csoda, hogy milyen gyönyörű késeket, bicskákat készítenek a magyar mesterek! Méltán lehetnek büszkék magukra, én sokat gyönyörködtem, az biztos. :-)
Külön nagy élmény volt, ahogy Tóth Árpád Mester megélezte az új bicskámat, azok a mozdulatok.........
Jól van, nincsen semmi baj... ezen minden kezdő keresztül megy, én is ilyen voltam, még ha nem is ennyire arrogáns. Aztán az idő megválaszt mindannyiunkat. A késeddel eltöltött egy napi kemény munka után magadtól jössz majd rá, hogy a praktikum, amiről írsz, az nem létezik a késeddel kapcsolatban, hogy azok a csavarok marha kényelmetlenek, baleset veszélyesek, a kés éle kicsorbul, esetleg kitörik majd, és belátod, hogy mindent csináltál, csak nem kést. Aztán majd belátod, hogy ami kiváltotta mások általad viccesnek gondolt reakcióit, az a te késed volt, és ha akad egy kis önkritikád, akkor majd azon fogsz mosolyogni, hogy azért a többieknek egy kicsit igaza volt.
Ezt a kést már ne alakítsd. Legyen ez az alap, a kiindulópont. Őrizd meg, és egy év múlva vedd újra elő, és látod majd a fejlődést. Ha lesz. Ez rajtad múlik. Nem sok az a tíz év, ami alatt hobbistaként késeket, bicskákat készítettem, de láttam magam mellett/utánam sok kezdőt. Sokan le is hagytak már, de még többen megrekedtek a kiindulási állapotukban. Voltak, akik tanultak a saját hibáikból, voltak akik mások hibáit látva megpróbálták elkerülni azt. Nos számodra új kategóriát kell nyitni, mert ilyen hitvány munkát még életemben nem láttam, és mégis viszonylag rendben lévőnek gondolod.. A képeid alapján egyszerűen semmi hozzáértésed, érzéked nincs a késkészítéshez. Nem tudom, mi a szakmád, de remélem pék, vagy valami hasonló, mert ha egyébként vassal foglalkozol, úgy szégyent hozol ránk, vasas emberekre. Fémmel foglalkozó szakember ilyen munkát nem ad ki a kezei közül. Ezért írtam az alázatról a szakma felé.
De azt mondom, ne elégedj meg ennyivel, ne legyen a minőségre az a magyarázat, hogy " nem akartam napokig bogarászni vele", ne legyen indok a kinézetre, hogy "nekem ez így a jó", mert ezekkel csak magadat csapod be, magadnak hazudsz. Értem én, hogy büszke vagy a késedre, nincs is ezzel baj, kell is a sikerélmény. Azt is értem, hogy ebbe a sikerélménybe belerondítottunk, de ne akarj a Megasztár első részében szerepelni, ahol azok kornyikáltak, akik hitték, hogy jól énekelnek, pedig nem. Ne legyél ennek a fórumnak a "Bikicsunáj"-a.
A viccednek és a késbemutatódnak valóban nincs köze egymáshoz. A viccbéli öreg MÉG tudja, amit tud, te pedig MÉG NEM tudod, hogy mit nem tudsz.
Végezetül egy idézet József Attilától és ezzel a magam részéről le is zárom, teret engedve a megszokott fórumtörténéseknek, hiszen méltatlanul sok betűt pazaroltunk a késedre:
...Érted haragszom én, nem ellened, nosza szoritsd meg a kezem, mellyel magosra tartalak álmaimban, erősitsen az én haragom, dehogy is bántson...
A 23516 hszt. nézd meg, légyszives. Majd ha Te felülmúlod a csinálmányoddal akkor dumálj ! Szerintem meg csak egy sima provokátor vagy ! Mert ezt a moslékot amit ide felraktál kritizálni sem lehet, mert kritikán aluli !
Sok félreértés van itt, ami az én késkészítői szándékomat, attitűdömet, egyebeket illeti. Anélkül, hogy most már különösebben részletezném ezeket, egyszerűen csak leírom a végeredményt: akartam egy olyan két csinálni magamnak, amely olcsón, talált, otthoni anyagokból, gyorsan, és könnyen elkészíthetek, amelynél nem a kinézet, hanem a praktikum az elsőrendű szempont, és amely megfelel azoknak a feltételeknek (az első hsz-omban felsoroltam hatot-hetet) amelyeket én állítottam elé. Tehát nem akartam napokig bogarászni vele, használható kést akartam ami megvan gyakorlatilag egy munkanap alatt. Ez a célom teljesült, elégedett vagyok vele - vagyis nekem ez így a jó. Na most, hogy másnak ez, vagy a késem, vagy a hozzászólásaim nem tetszenek (ezt pont nem neked írom, te viszonylag értelmesen, és kulturáltan válaszoltál, ami itt ugye ritkaság volt itt), azt én viccesnek találom.
Az nyilvánvaló, hogy - de ezt is írtam az elején - hogy ez a kés nem szépségversenyre készült, és az acél minősége is olyan, amilyen egy kb. 100 éves ekevasé lehet. Ez nekem nem probléma, de akinek az, az majd jelentkezzen nálam, és megpróbálom megvigasztalni.
A markolat-részével azért én sem vagyok megelégedve, azt azt hiszem, még alakítani fogom. Igen csúnya a bakelit, és hát a csavarok is ugye... Van egy pont megfelelő méretű talált szarvasagancsom, azt fontolgatom, hogy beleszabom. Bár az meg nem nagyon illik ehhez a típusú késhez... jobb lenne valami szénszálas lap, fene tudja, csak hát azok elég drágák, és ez ugye egy "csináld magad hulladékból" kés.
Ami a "közlési attitűdömet" illeti, azt egy viccel próbálom magyarázni:
Bemegy a gyóntatófülkébe egy öregember, és mondja a papnak: - 92 éves vagyok. Csodás feleségem van, aki 70 éves. Gyerekeim, unokáim, dédunokáim vannak. Tegnap három stoppos tinédzserlányt vittem az autómmal, megálltunk egy motelnél, és mind a hárommal közösültem. - És megbántad ezt a bűnt, fiam? - Miféle bűnt? - Hát milyen katolikus vagy te? - Nem vagyok én katolikus. - Akkor miért mondod ezt el nekem? - Mindenkinek elmondom.
Bár, bááár, ha precíz akarnék lenni (nem akarok), akkor ez sem pontos analógia azért.
No nyugalom, és csigavér, attól forog tovább a világ gyémánttengelye.
Gyártanak belőle ekevasat, tehát valahogyan megmunkálják. Természetesen magam sem gondolom, hogy ésszerű választás lenne késhez, de ha már ekevas-késről volt szó, hát szóba hoztam. :)
azt a hardox anyagot nemigen lehet kifurkálni "sima" fúróval még akkor sem amikor táblás anyagként létezik
én más süllyesztettem ilyet, előtte egy fém tüskével addig kellett melegíteni (fúróban befogva) amíg ki nem pirosodot az anyag, utána nagy kínnal sikerült a süllyesztés
simán a hss kúpsüllyesztő csak kapargatta, melegítés után is a 6 lyuk leamortizálta akb 4 ezer forintos szerszámot
és mindemellett nem az igazi késnek mert próbáltam nem valami éltartó
ekevasnak biztos megfelelne mert a kopásállósága egész jó
edzeni nem tudom hogy lehetne, eléméletileg ezek már "használatra készen" állnak lemez formában is
Komolyan pl. a markolat éleit az általános felső tagozatosok sokal szebben lesimították volna, hogyha ez egy feladat technikaórán (és nem szeretnének megbukni).
"Igen, egyenesen kimondható, hogy szar ez az ekevas késnek." Ezt így leírtam, és kifejtettem, hogy miért. Ismered az ekevasad keménységét? Nem. Pedig ez az egyik legfontosabb mutatószáma a pengéknek. Ha teszem azt tudnád, hogy Hardox400 az ekevasad anyaga, akkor azt mondanám, hogy bizonyos feltételek mellett - megfelelő hőkezelés, megfelelő penge paraméterek - megpróbálhatsz belőle kést készíteni, de semmi sem garantálná a sikert. Tehát még ismert adatok mellett sem biztos, hogy jó lesz az a kés.
Juteszembe... mivel fúrtad ki a markolatot? Ha sima HSS fúróval, akkor a már hőkezelése miatt sem alkalmas késnek a késed.
Aztán itt van még a kivitelezés minősége. Ha már ismeretlen összetételű ekevasból készíted a kést, és csak az a cél, hogy a késkészítés fogásait elsajátítsd, akkor vedd már a fáradtságot, hogy szépen dolgozol. Mégis, miféle reakciókat vártál egy ilyen minősíthetetlen munka láttán? Összegezve: semmi sincs a késedben, ami dicsérhető, ellenben minden benne van, ami fikázható. Mondom ezt úgy, hogy igencsak üdvözlöm, hogy késkészítésre adtad a fejed.
A másféle acélok sorolása az a segítség volt, amire szükséged van épp. Azt írod, hogy nem új az infó? Akkor balga vagy, hogy a birtokolt információkat figyelmen kívül hagyva, mégis egy ismeretlen ekevasból készítesz kést. Azt mondod, információkat gyűjtesz. Számodra most a legfontosabb információ, hogy nagyon rossz irányba indultál el, ne menj tovább ezen a készítői úton. Áldozz rá időt, némi pénzt, és meg lesz az eredménye. Ja, és persze kellene némi alázat is a szakma iránt.
A rosszindulatú beszólogató hülyéket, ha úgy tartja a kedvem, kioktatom. (Legtöbbször nincs ehhez kedvem, de néha igen.) Hogy ki hülye, azt látom a hozzászólása minőségéből. Akinek két szóból áll a "kritikája", többre nem képes, az hülye. Lentebb elmagyaráztam, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban.
Abban tévedsz, hogy én azt mondtam (sugalltam) volna, hogy nem tűröm a kritikát. Éppen az ellenkezőjét mondtam, vagyis a véleményekre (benne kritikákra) voltam kíváncsi. Persze, az más kérdés, hogy azok mennyire használhatóak számomra, és mennyi új van bennük - általában nem sok. De én kíváncsi ember vagyok, a tudástartalmak pedig sokszor redundáns információkból állnak össze, úgyhogy sok mindent fel tudok használni.
Az az állításod meglehetősen furcsa, hogy egy régi ekevas azért lenne "szar", mert nem ismerjük a fizikai jellemzőit. Nem ettől még a vas nem szar lesz, hanem ismeretlen lesz. Lehet, hogy szar, de lehet, hogy nem szar. A kérdésem éppen arra vonatkozott, hogy valakinek van-e indformációja az ilyen acélokkal kapcsolatban. Ha van, akkor mondja, ha nincs, akkor ne beszéljen másról arról, hogy miféle más acélokból lehet kést készíteni - amit ugye én is tudok, csak itt most nem ez volt a kérdés. Az általános lelki egészségnek jót tesz az, ha mindig a tárgynál maradunk.
Amúgy köszönöm ezt a hozzászólásodat is, számomra informatív volt - és végül is nekem itt most az a célom, hogy információkat gyűjtsek.
Ezzel a provokatív, kioktató stílussal csak magadra haragítod az embereket. A te dolgod. Igen, egyenesen kimondható, hogy szar ez az ekevas késnek. Ismered az összetételét? Tudod, hogy hogyan fog reagálni az anyag feszegetésre, ütésre? Tudsz valamit a hőkezeléséről? Nem. Ergo, az anyag szar. A késkészítés egyáltalában nem arról szól, hogy fogok egy valamilyen vasat és felmarkolatozom. Számtalan dokumentum, videóanyag elérhető a neten a kezdő készítők számára, amit segítségével, minimál befektetéssel viszonylag használható késeket lehet készíteni. Keress egy megfelelő méretű reszelőt, és alkoss abból, vegyél egy machetét- egy Tramontina 2-3000 Ft -, és alkoss abból! Keríts laprugót, viszonylag alacsony hőmérsékleten házilag is hőkezelhető!
Az igényesség a késkészítés - és bármi más elkészítésének is - az alapja. Nálad ez is hiányossággal bír. A stílus, amit képviselsz az a "jóvanazúgy!". Nem, nincs jól. A pénzt pótolhatja a kreativitás, a minőséget segíti az odafigyelés, az kellő idő ráfordítása. Attól, hogy körbemagyarázod a késedet, még nem lesz használható. Éles sarkok a markolaton, balesetveszélyes csavaros markolatpanel rögzítés, ismeretlen összetételű anyag használata. Ezek a tények arrafelé terelik a produktumodat, hogy nem kés. Értem én, hogy jó móka volt elkészíteni, tisztelet is jár azért, mert ilyesmire adtad a fejed és be is mered mutatni a végeredményt, de ha annyira a jártas vagy a fórumok lélektanában, tudnod kell azt is, hogy ha valaki kiáll a nagyközönség elé, tűrnie kell a kritikákat. És mindegy, ki mondja. Az alapján, hogy milyen ikon van a nickje mellett, nem ítélhetsz meg senkit. Nekem egy 1-es virít a nevem mellett, holott már 2007-ben saját késeket mutattam itt be, amiknek a képei elvesztek az időben. Új nevet regisztráltam, mert néhány év kihagyás után elfelejtettem a régi jelszavát.
Szóval becsüld meg, hogy méltatnak, még ha negatív is a vélemény. Tanulj, okulj belőlük, és küzd! Vagy engedd el.
Jó, hát nem annyira munkakés... mint ahogy munkakés ugye egy hentes, vagy szakács kése. Nem abban az értelemben értette, hanem inkább úgy, hogy egy "munkás-kés", ami bármire jó, nem kell rá vigyázni, erős, elnyűhetetlen, lehet ütni-vágni, nem kell félteni. Ilyen értelemben pont az ellenkezője a már említett Benchmade 710-esemnek (pedig az D2 acélból van), amit már nem is használok, csak gyönyörködöm benne ;-).
Igen, a csavarok nekem sem tetszenek túlzottan, (valljuk be, rondák, mint a bűn), de meglepő módon, nem kényelmetlenek. Legalábbis nekem. Igaz, nem hercegnői kacsóm van elég nagy is erős is, és másféle szerszámok nyelét is sűrűn szoktam fogdosni, így egyáltalán nem kényelmetlen. Sőt, még biztosabb fogást is ad a kicsúszás ellen, hiszen az ujjak belekapaszkodnak... De az az előnye megvan, hogy amint találok egy alkalmasabb, szebb anyagot a tényleg ronda (és büdös) bakelitnél, akkor könnyen le tudom cseréni arra. És akkor esetleg jöhet egy orthodoxabb rögzítési mód.
Na ez már egy sokkal konstruktívabb vélemény volt. Persze te is elfelejted, hogy nem a profi (félprofi, kvázi-profi, stb.) késkészítők versenyében indulok, merthogy sehol sem indulok. De mégis, a véleményed egy halvány reménysugár, hogy vannak itt értelmesebb emberek is... (Hehehe.)
Engem most leginkább a következő érdekelne: vajon mennyire lehet jó kés-acél ez a régi ekevas? Egyenesen kimondható, hogy szar? Van ez ügyben valami tapasztalata valakinek? Ugye az ember azt gondolná, hogy az ilyesmi azért mégsem kínai spiáter, a régi kovács "betetette az anyagot". Másfelől meg, valóban nem késnek készült anyag, más feltételeknek kellett megfelelnie.
Nos, ritkán szólalok itt meg, de azért olvasgatok. Most muszáj megszólalnom.
Igen, borzalmas a késed. Ahogy írsz róla, ezt te is érzed. A felhasznált anyagok, a kivitelezés kritikán aluli. Viszont mégis jó, hogy bemutattad, egyrészt azért, mert iskolapéldája annak, hogy hogyan NE készítsünk kést. Másrészt... a negatív kritikák, a feltöltött képek arra kell, hogy ösztönözzenek, hogy jobbat csinálj. Vagy feladod.
Na jó, elmagyarázom. Én már nagyon régóta alig írok ide (az Indexre), és úgy látszik, közben ideszokott egy új nemzedék, amely már máshogy szocializálódott - mint én annak idején az Internetton (az Index elődjén).
Ugye először is arról van szó, hogy ez egy úgynevezett nyilvános fórum. (Sajnos egy triviális evidenciát kell magyaráznom, de hát az újszülötteknek minden új, egyszer nekik is kell hallani.) A nyilvános fórumokra mindent szabad írni, ami nem tilos, és mindenhogyan, ahogy nem tilos. Ha valaki, bár bizonyos szempontból unorthodox dolgot csinál és azt megosztja, de különben nincs vele semmi szabálytalanság olyankor az a helyes magatartás, hogy ha nincs véleményünk, akkor hallgatunk. Ha van véleményünk, akkor meg elmondjuk azt. Azonban, a véleményelmondás lehetőleg ne merüljön ki egyetlen egy mondat, esetleg egyetlen egy szó kétszeri leírásában, mert akkor fennáll a a veszély, hogy az ilyen írót hülyének fogják nézni. És itt nemcsak arról van szó, hogy korrekt véleményt adjunk (vagy semmilyet), hanem arról is hogy megadjuk a tiszteletet a fórumtársunknak. Nyilván, jól ismerem a fórumozás lélektanát, hiszen kb. akkor kezdtem, amikor a legtöbbetek még óvodás (esetleg az sem) volt, és ennyi idő alatt nekem is volt részem mindenféle vitában, és veszekedésben. De tanultam is belőlük, és beléjük is untam. Csak a konstruktív vita a jó vita a nem konstruktív, az rossz. Építkezni kell barátaim!
Vissza térve az unorthodoxiára. Azért írtam le viszonylag részletesebben a késem készítését, hogy azok a potenciális szakértők is inspirációt kapjanak belőle egy korrekt (vagy semmilyen, ugye) válaszhoz, akiket amúgy elrettentene egy ilyen csúnya kés látványa. Ugye nem mindenki tud, vagy akar profinak kinéző kést (készíteni), de a késbarátok általában akarnak valamilyen kést. A lenti kis (az első) hozzászólásomban bemutattam, hogy egészen kis erőfeszítéssel, otthoni buherával is lehet (persze alap szerszámok azért kellenek hozzá) használható kést készíteni. Kicsit sárga, kicsit savanyú lesz, de a miénk lesz, és szeretni fogjuk.
Na most, természetesen mindenféle vélemény megengedett - ami ugye nem ütközik a moderáció szabályaiba. De a válasz mérlegelésekor érdemes figyelembe venni a már elhangzottakat is. Ha én külön kihangsúlyozom, hogy a kést mások csúnyának találhatják, akkor felesleges azon (és főleg csak azon, és főleg egy szóval) rágódni, hogy csúnya. Ilyenkor elő kell venni azt a sokféle más szempontot, jellemzőt amelyek még játszanak egy késnél. Sok ilyen van, hadd ne soroljam őket. Vagy akár nem is a technikai szempontokat, hanem bármilyen egyéb észrevétel, információ is lehet, amiről ennek kapcsán lehet beszélgetni. De ha ez nem történik meg, hanem helyette olyasmi történik, ami miatt én egyes hozzászólókat hülyének fogok nézni, akkor mi van...? Akkor sincs persze semmi tragédia, én csak oktatok egyet, majd mosolyogva tovább megyek, arra gondolva, hogy "régen minden jobb volt". ;-)
Igen, de ezt én előbb mondtam. Bár, nekem tetszik, de a szépség eléggé szubjektív kategória. Amúgy, nem indul a szépségversenyen, viszont kint a terepen (erdő, mező), munkakésként valószínűleg jó lesz. És ez nekem fontosabb, mint az, hogy másnak nem tetszik. ;-)
Nem vagyok valami nagy késbuzi (igaz, többek között van egy Benchmade 710-em is (anno jó drága volt), de azt most már annyira féltem, hogy inkább csak hordom, és gyönyörködöm benne), szóval ezt elöljáróban mondom azért, hogy lássék, nem vagyok szakértő e témában. Egykezes becsukható késeim vannak, meg machetéim, és már szerettem volna magamnak egy, a két kategória közöttit, egy fix pengés, amolyan erős mindent bíró "bushcraftot" is. Na most ugye, a vágy ehhez kevés, kellene még némi pénzmag is hozzá. Azonban olyanom nekem nincs. Ezért úgy döntöttem, hogy benevezek a csináld magad mozgalomba, és csinálok magamnak egyet.
Örököltem egy nagyon régi ekevasat. Nem az a nagy eke, amilyennel mostanában szántanak, hanem ez egy kb. 30cm x 20 cm x 0,6 cm-es darab volt. Megfelelőbb acél híján - persze ez nyilván szénacél (ami amúgy ehhez tökéletes) remélve, hogy a régi kovács a "mindent bele" elv alapján dolgozott - flex-el kivágtam belőle egy 30x4 cm-es darabot, és elkezdtem alakítgatni. Mivel én a használati eszközöket tekintve nagyon pragmatikus vagyok, ezért a célom nem az volt, hogy szép legyen, hanem az, hogy jó legyen. Megpróbáltam belevinni, ill. kialakítani azokat a jellemzőket, és tulajdonságokat, amik egy bushcraft kést jóvá tesznek. Persze ezek egy része vitatott, de amennyire én tudom, ezek kb. a következők: a szénacél ide jó, a penge hossz 16 cm (ez kicsit nagyobb a szokásos kis késeknél, de ennek súlya van, ütve is vágja a fát és hát ugye szükség esetén ez a méret már vaddisznóölő, viszont az ennél nagyobb már nehezen kezelhető, ormótlan), a vastagsága 6 mm (vagyis nagyon erős), a hegye "letörő hegy" (szúrásra is jól alkalmas), természetesen "full thang" (ez minimum-feltétel egy ilyen késnél), a markolatot úgy alakítottam, hogy nagyon biztos, csúszásmentes fogása legyen, az él elejére se csúszhasson az ujj, és a foka felől is recés, hogy biztosan támaszkodjon meg, "kalapács" az alján... Sajnos anyagiak híján nem tudtam venni semmiféle csicsás, és divatos markolathéjat, ezért erre a célra egy régi bakelitlemezt használtam fel (erős, de csúnya, és kicsit büdös). És ami sokatoknál bizonyára kiveri a biztosítékot - lásd a képeken - a markolat rögzítése. Azt egyszerűen 6-os csavarokkal oldottam meg. Ez így teljesen unorthodox megoldás, tudom én jól, és valóban csúnya is. (De azt már tisztáztam az elején hogy itt engem a szépség nem, csak a használhatóság érdeket.) Az ilyen megoldás okai a következők voltak: 1. sokkal könnyebb volt így megcsinálni, 2. ez mindennél erősebb rögzítés, 3. ez könnyen cserélhető rögzítés - nem úgy mint a szegecseléses, 4. nem is láttam sehol megfelelő, lyukas szegecseket, 5. ezzel sokkal erősebb, biztosabb csúszásmentesebb a markolat fogása.
Szóval, ronda, de finom. Egy nagy kérdőjel van csak, mégpedig az, hogy hogyan válik be az acél, a penge. Ugyanis, meglepően hamar sikerült meglepően élesre alakítanom. Simán vágja a szőrt a kezemről. Ez pedig rossz jel is lehet, a tekintetben (a gyors kiélezhetőség), hogy az acél nem valami kemény, vagyis nem lesz tartós az éle. Persze bármikor kiélezem sec perc alatt... Mindenesetre, szegény ember azzal főz, amije van, ilyen acélom volt.
Ja!. Valóban gyors munka volt, és alig csiszolgatta, szépítettem, alakítgattam rajta. Nem nagyon próbáltam eltüntetni róla a kidolgozás (és az előélet) során esett karcolásokat, egyebeket, hiszen a babám legyen szép, ez jó legyen. (Na jó, a babám is legyen jó, persze.)
Még egy kydex tokot kell alakítanom hozzá, hiszen ezt a halefet még az erdőben sem lehet csak úgy kézben hurcolászni, aztán szinte tökéletes lesz az öröm.
A Victorinox bicsakomon panelt akarok cserélni ( korábban már futottam itt ezzel egy kört ), a gyári cellidorról valami tartósabbra, mert már a harmadik garnitúra vásott el rajta ( oké, több, mint 20 év kellett hozzá, de akkor is :D ).
Szóval most úgy néz ki, SwissBianco lesz, a kérdés az, hogy G10, vagy titán legyen?
A G10 mellett szól, hogy végül is ez egy használati eszköz, és a G10 örök, mint a nyomorúság. A titán viszont, nos, baromi jól néz ki, és szintén tartós.
A bicska maga bőr tokban lakik, viszont rendszeresen hurcolom mindenhová, és használom is.
Szerintetek, melyik lenne jobb / célszerűbb választás?
lenne egy érdekes kérdésem ami már régóta foglalkoztat
hogyha én mondjuk edzésnél nem érem el a maximum keménységet, mondjuk a 67Hrc-t vizonyos acélnál hanem mondjuk csak 58 at mert lassú volt az olaj, akkor
utána ha 200fokon ugymond visszaeesztem, akkor is csökkenni fog a keménysége ?
ha rendesen megedződött volna pl az 1095 ös acél amit le lehetne edzeni 66-67HRC -re akkor ezeket találom rá
149 °C 65 HRC
177 °C 63-64 HRC
204 °C 62-63 HRC
232 °C 61-62 HRC
260 °C 59-60 HRC
288 °C 57-58 HRC
316 °C 55-56 HRC
343 °C 53-54 HRC
szóval mondjuk 200 fokon visszaeresztem akkor lesz az alap 58HRC ből ami nekem sikerült, mondjuk 56 ?
Amúgy gyönyörű lett, nekem piszkosúl tetszik! Ha időben ideér, már viszem is magammal a következő túrára. ;-) (....persze nem karomnyi fát faragni.....):-))
A PTA Késmúzeum egy nagyon ritka Melanéziai* cargo-késsel gyarapodott. A kést a Makikula sziget királya, II.Popókokó egy barterüzlet keretében juttatta el a PTA-hoz. A varázsló azóta is keresi, de a király olyan részeg, hogy megszólalni sem tud. A Csendes-óceáni háborúk alatt sok apró szigetet megszálltak a katonák, akik a helybéliek szerint az égből jöttek. Az istenfiak, számukra semmi hasznosnak tűnő munkát nem végeztek, mégis varázslatos módon az égből kaptak** bőséges ellátmányt, míg ők, a bennszülöttek, alig ettek valamit, pedig egész életükben dolgozgattak. Most viszont rövid ideig bővilág lett.
A katonák távozása után megszűntek Cargo isten ajándékai, valamit sürgősen tenni kellett. Szimbolikus leszállópályákat azaz sehonnan sehová vezető utakat, magaslati megfigyelőpontot, azaz irányítótornyot építettek bambuszból. A legfontosabb pedig hogy repülőgép-utánzatokat is építettek, hogy így csalogassák oda Cargo isten ajándékait szállító égi vasmadarakat. Persze figyeltek az apró kiegészítőkre, így készült ez a bambusz kés is, amit az Istenek Kalapja nevű oltáron tartottak.
Az eszköz a BASZKI (Bambusz Alapú Szerszámok és Kések Intézete) kutatásai alapján pontosan ehhez az úgynevezett cargo-valláshoz tartozó szakrális tárgy, pidgin nyelven rombóvli. Nemzetközi szakértők megállapítása szerint a név valószínű alapja a rambowie, azaz a Rambo-Bowie kés, amit az istenek kegyeltjeinél láthattak.
A kés csak ősi helyi anyagokat, bambuszt, kókuszt, csontfogat és pálmatakony ragasztót tartalmaz. Ezekből mindössze a csontfogak különlegesek, hiszen az istenfiak által az égből hozott Kétszarvú***, az isteni elnevezés szerint a "tíeszef" **** csontjaiból készültek. Az istenfiak távozása után ugyanis a Kétszarvú megdöglött. Húsát, mivel rohadt rágós volt a vén tehén, áldozatul adták a Cápaistennek, a csontjait viszont megőrizték és különféle tárgyak készítésére használták.
A penge hossza 135 mm, vastagsága 7 mm, a fogak száma 7 db. A kés teljes hossza 235 mm. A kés tesztelését, felbecsülhetetlen kulturális értéke és vallási tárgy lévén a valósághoz semmi köze okán senki sem vállalta.
* Melanézia, eredeti ősmagyar nevén a "Mélánnéző Málék Szigetei". A mélánnézők, Pál vezér népéből a sok fűszívástól elbambult és a Csendes-óceán szigetein szétszóródott kis embercsoport. Nem tévesztendők össze a főcsapattal, a Pál vezérre felnéző palinézőkkel (ma polinézek).
** Csak az istenek tudnak semmittevésért megfelelő javakat adományozni. Ez a vallás - istenek nélkül - itthon is elterjedőben van, sőt európaszerte kezd erősödni... Nyilvánvaló hogy: "Az istenek a fejükre estek".
*** Az egyszarvú mindközönségesen előfordult a vizeikben, de ez a nagy marha a legendabéli csodás Kétszarvú volt.
**** Svájci, angol és lumbágóföldi tudósok elemzése szerint a tíeszef azaz a TSF, a Terribly Smelly Farting jenki szokás szerinti rövidítése, a magyar RBF-nek megfelelő. (Rettenetesen Büdöseket Fingó)
avval lehetne kezdeni az általános mondanivalót, hogy ennyi pénzért nagy csodát nem kell várni.......és nagy bukta se lesz ha nem tetszik
de
nekem az 5 ezer forintos kínai bicskán annyira jó hogy ezt a "kis pénz=szar cucc" már meg is dőlt
szóval vagdoss vele ezt-azt és meglátod, ha megfelel az igényeidnek akkor jó kés, ha nem akkor mehet a jófogásra vagy a falra dísznek, mert gondolom a formája tetszik, hiszen azért vetted
spanyol nieto tőrkésem nekem is van bár az nem volt ennyire olcsó (talán 5-6 ezer volt 20 éve) de az is teljesen jó
haver jobban járt mert neki kisebb és használhatóbb méretet tudott szerezni, akkor nem volt ilyen holmikból bőség mint most
Első körben a gyorsítótárat üríteném, megnézném másik böngészővel is (pl ie), h azzal is produkálja-e. Törölném a böngészőt, kipucolnám utána a rendszert és telepíteném ismét a böngészőt. Persze jó, ha szinkronizálva van, mert utána csak bejelentkezel és ismét minden a megszokott helyén van. Ha nem segített semmi én inkább újra telepítettem a win-t, mert az gyorsabban megvan, mint a hiba oka. SSD-re pendrive-val kb 15 perc. (szerencsére el tudtam hagyni a win ökoszisztémát)
segítséget kérek. Pár napja szépen lassan eltűntek nekem a képek ebból a topikból, meg az adás-vételból is. Gondolom mindenhonnan. Csak a legutolsó egy-két hirdetés képeit latom. Mi lehet az oka? ha rákattintok a képre, a szokásos kinagyítás helyett csak egy kicsi üres téglalapot látok. Aztán ha visszalépek, az alap hidetés fotói is eltűnnek.
Na ez az, sose volt egy jó késem, nincs viszonyítási alapom . Jó a fogása ,éles egyelőre . Negatívum hogy kicsít nehézkes a tokjába visszatenni. Akad a csatba a ,,keresztvas,, vagy hogy mondják ,kézvédő . Gondolom az azért van hogy ne csússzon le a kezem a pengére. penge keménysége: 56-58 HRC
motto: "Olyan nincs hogy valamiből nem lehet kést csinálni." (Pithecus)
Nézd, mivel alattam robbant fel a hajó, gondoltam ha már egyik lábam itt, a másik meg ott, akkor szétnézek az óceánon. Ez ismerős partnak látszott, valaha jártam már erre, hát partraszálltam. Egyelőre tesztelem a bennszülöttek fogadókészségét, aztán majd meglátjuk.
Nekem csak egy 600-as kövem van, de csak akkor élezek vele, ha valami csorbulást kell kiszedni vele, vagy már a fenőacél kevés (ez elég ritka dolog).
Sima fenőacéllal én borotválósra szoktam húzni mindent, a szénacélokat elég könnyen, a rozsdamenteseket kicsit nehezebben. Hentes késnél minden használat előtt húzok az acélon párat, a többinél pedig ha érzem, hogy paradicsom, paprika, stb vágása kezd kicsit átmenni nyiszatolásba.
Egyébként a 280-as szemcsemérettel is lehet borotvára húzni egy kést, szóval a technika fontos, hogy ráérezz az élszögre, a kéztartásra, akkor menni fog.
Jók a videók, köszönöm. Csúcs az Árpi bácsit megszóló kommentelő.
Ezidáig azt hittem, hogy az "egyoldalon magamfelé húzom a kést (a kés fokával magam felé), ameddig a másik oldalon sorja ki nem alakul, azt finoman lehúzva haladunk a finomabb kő felé" elvről hallottam, hogy mindenható, ehhez képest pont fordítva, állandóan váltva, éllel felém húzva... kipróbálom.
túl gyorsan elküldtem. ajánlanám ezt az eszközt mint kezdőnek. egyszer kell megvenni sokáig fog tartani. JÓ !! ha majd ráérzel az élezés ízére előveheted a haidu köveket . :)
bku: hiányzik a szakértelem -> ergo akkor lehet szőrt vágó élt előállítani
jock: hiányzik még eszköz az elvárt élességszinthez
H_G: Mi az a szar amin próbálkozol! :-) Ez van a fiókban. :-)
Van egy patinásabb küllemű szeletelő késünk, abban szerintem kevés króm van, annak még nem estem neki, lévén, hogy mezei, húzogatós élezővel azt tudtam a legélesebbre húzni eddig, ergo ne a legjobb késen gyakoroljak.
Szerintem kimondott lágyacél mindig szakadni fog élezéskor, de ok elfogadom, hogy azt is lehetne..
"A 600-as kő amúgy eléggé durva borotvaélhez" Remélem egy dolgot értünk a borotva élen: nem borotválkozásra használatos eszközre gondoltam, hanem arra, hogy többé-kevésbé vigye a szőrt. Mert több tényleg nem kell konyhába.
Akkor szerinted, az általam elért szint a 600-as kővel a határ?
Rossz úton jársz. (Már eleve, hogy van neked az F betűsből :) Az élezést szénacélon kell megtanulni, utána jöhetnek a nehezebb rozsdamentesek.
Elvileg bármilyen fémdarabot, akár egy ereszbádogot is borotválósra lehet fenni, csak persze ezek nagyon rövid ideig tartják meg azt az élt. A gyakorlatban viszont egyes konyhakéseknek annyira rossz, kenődő magas krómtartalmú acélja van, hogy ezekre lehetetlen még a borotvánál sokkal-sokkal gyengébb élt készíteni is. (Legalábbis nekem nem sikerül.)
A 600-as kő amúgy eléggé durva borotvaélhez, de a kissé fűrészes, amit készít, konyhába pont jó.
vásároltam 280-as és 600-as Haidu köveket. Tramontina, Fiskars színvonalú acélokat illene tudni olyan élesre élezni, hogy a szőrt vigye az alkaron? A Fiskars egy picit, nyögve nyelősen visz párat..
Mi a határa ezeknek a köveknek? (ha a dilettáns usert kihagyjuk a képből...)
Bár úgy lenne, de azért ez a cikk is, mint mostanában az összes, kicsit hajhász címet választott. Mert hogy mennyit lehet keresni, az nem egyenlő az eladott kés árával.
Szerintem ne tedd, így van egy eredeti, jó állapotú mikov késed, ami ráadásul ritka is, markolat csere után akkor se lenne belőle puma, csak egy átalakított, és igy értékkel nem bíró kés.Persze ez az én véleményem!
Hidd el :-) Itt is érvényesül a "ami mindenre jó egy kicsit, az semmire sem igazán" alap törvény. Ez is az Eickhorn cég hagyatéka... hadi beszállítóként anno tőrei, bajonettjei kiválóak voltak, viszont mással nagyon nem foglalkoztak. Szinte kizárólag a német hadsereget látták el, no persze azért pár vadászkés "lefutott a szalagon" (természetesen képletesen fogalmazva). Ha ez a szuronyként, bajonetként való alkalmazhatóság nincs ebbe a késbe beleépítve, akkor szerintem most nem írtam volna le ezeket a mondatokat...
Hangsúlyozom, használtam ilyet. Majd 5 milli vastag. Pengenehéz. Dobni isteni pl. Az az elhagyásgátló műanyag patent engem zavart. Viszont meg van a célja. Szóval jó kés, szép kés, de azért a helyén kell kezelni. A Glock gyártja, rendben. De ha valaki az Eickhorn speckó késeit megnézi, azért ez a kés már ideje múlt katonai felhasználásra. Airsoftosoknak, "katonásdit játszóknak", gyűjtőknek ok. De általános célú késnek véleményem szerint (!!!) nem annyira alkalmas.
Apósom fiókjában találtam, Nagykanizsáról elkirándulva a hetvenes évek legvégén vette az akkori Csehszlovákiában.
Én ugye csehszlovák gyerek vagyok, láttam majd' mindent, ami Mikov volt akkortájt, de ezen meglepődtem, hogy a gagyi, bár jó fogású műanyag nyelükhöz ilyen acélt pattintottak. Ezeket akkoriban már nagyrészt rozsdamentes, nagyjából alumíniummal egyenértékű pengével készítettek, gusztustalan műbőr tokban. Dobálni jók voltak, másra nem.
Nézegettem ezt, mondom, jó lesz a gyereknek, viccből ráéleztem, meg is lepődtem: valami ipari véletlen folyamán rendes anyagból van, nem is rozsdamentes, pompás élet húztam rá, s ahogy itt csapattam vele, elég jól is tartja. Noch dazu: marha jól kézbe áll, megérdemelne egy rendes nyelet fából...
Szerintem annyira nyugodtan ne jelentsük ki (utolsó mondat). Két teljesen más felhasználási terület, össze nem keverhető kategória. Vannak próbálkozások neves fegyver gyártóktól (Colt, Beretta S&W), de aki egy colt pytont hord, az nem feltétlenül van megelégedve egy 20 dolcsis colt bicskával...a S&W-ról ne is beszéljünk. A berettáról sokan még azt sem tudják, hogy késeket is gyárt. No...ezt kiveséztem. Nem feltétlenül jó késekben, aki lőfegyverekben, és fordítva. Ha glock stukkerem lenne, spy civiliant hordanék... Ráadásul a Glock legnagyobb felvevő piaca amcsi, ahol azért a "tradi" rohamkések, bajonettek mellett az FM 78 finoman szólva nem rúg labdába.
Volt ilyen késem egyébként. Arra jó, amire kitalálták. Kisebb tábori munkákra, és ölni. Alapban jellemző az Eickhorn késekre, hogy valami speckó melóra vannak kitalálva. Ebben jók, de semmi extra. 80 éve...akkor igen. Egy mókusos HJ tőr rohadt sokat ér ma is :-)
Ez egy feszítővas, egy eszköz, amivel lehet szúrni-vágni. A cég a hírnevéből él, ami a késeket illeti. A lőfegyver más tészta, ott sokmindenben voltak úttörők.
Üdvözletem , új vagyok itt ,tegnap néztem először ezt a fórumot. Került hozzám egy hiányos talán német rugós kés .Segítséget kérek , ha valaki tud rajzot , képet vagy tanácsot adni ,hogy milyen az eredeti nyitó és biztosítógomb . Megpróbálnám az eredethez minél jobban hasonlító szerkezetet helyreállítani .Aki tudja milyen gyártmány kérem segítsen , a pengén C.J.H. Rostfrei felirat van .Bocs a képek minőségéért . Előre köszönök minden infót .
Elég komoly témát dobok fel és igencsak kevesen tudják ezt a történetet.Olvassa el akit érdekel mert utána kérdeznék párat.Köszönöm.
A Glock kés család története a kezdetektől.
A Glock FM 78 és az FM 81 taktikai kések egykor valóban innovatív termékek voltak a késes piacon, és ugyanolyan népszerűségre tettek szert, mint a jól ismert Glock 17-es pisztolyok. Megjelenésük a kések új osztályának az úgynevezett taktikai késeknek a megszületését jelképezi, amely egyszerre ellátja a fegyverek és eszközök szerepét. 1977-ben az osztrák hadsereg új fegyverével, az StG 77 (AUG) támadópuskával kezdődött, amely akkoriban sok újdonsággal járt. Amikor a csapatokhoz került, az osztrák katonáknak szokatlan volt az új forma. Az új fegyver nem kapott hagyományos bajonettet, mint a korábbi puska, az StG 58 (FAL). Az osztrák vezetés úgy érezte,a bajonett régimódi ehhez a fegyverhez, ezért egyesíteni akarták a bajonettet és a tábori kést, amely egyfajta evolúció volt a katonai kések terén. Kifejlesztettek tehát egy többcélú eszközt, amely nélkülözhetetlen társa lett a katonának.
Az osztrák hadsereg meghírdetett egy pályázatot az új taktikai kés előállítására. Erre három vállalat pályázott.Az osztrák Ludwig Zeitler, Glock GmbH és a német Anette Eickhorn. A külső hasonlóság a három vállalat késénél azért szembetűnő, mert az osztrák hadsereg előírt bizonyos paramétereket, mint például a markolat anyaga, a penge formálya, illetve a méretek. A fejlesztésben és tesztelésben az osztrák hadsereg különleges erői vettek részt, az úgynevezett Yagdkommando. Eredetileg a Zeitler 77 kést választották, ebből ki is adtak a különleges erőknek egy kis sorozatot. A vállalat váratlan csődje miatt azonban kénytelenek voltak visszalépni a versenyből, mivel nem tudták volna ellátni a hadsereget megfelelő mennyiségű késsel. A Zeitler 77 kíváló minőségű kés volt amit a különleges erők nagyra becsültek. Az Stg 77-re fel lehetett szerelni bajonettként ugyanúgy mint a glock kést. Az Eickhorn FM 80 kést németországban, Solingenben fejlesztették ki. A kés ugyanúgy kíváló minőséget képviselt, de drágábban adták volna, mint a versenytársakat, illetve az a tény, hogy nem hazai gyártó, további hátrányt jelentett. Az Eickhorn mivel nem nyert a tenderen, így civil piacra értékesítette a késeit, illetve néhány elit egység ilyen késsel látta el embereit főleg a nyugatnémet hadseregben.A civil piacra szánt kés neve a Puma Commando 9500 lett. Hozzátenném, mivel nem készültek nagy tételben, mind a Zeitler 77 , mind az Eickhorn FM 80 kifejezetten ritka késeknek számítanak. A meghirdetett pályázatot végül az osztrák Glock Gmbh nyerte, ami akkoriban még csak egy kis vállalat volt. A pisztolyok gyártása később került náluk előtérbe, illetve készítettek többek között gyalogsági ásót is. A Glock kés hivatalos megnevezése FMsr 78 Feldmesser 78 később kapta a rövidebb FM 78 modell nevet. 3 évvel később jelent meg az FM 81, a pengeháton fűrészfogakkal.A gyártó civil piacra szánta túlélőkésnek, így is hirdetik a honlapjukon.A kés mindkét változata kapható három különböző színben illete 2015-től plusz három színnel bővült a paletta. A kés teljes hosszúsága 290 mm, súlya - 202 g. Az FM 78 modell súlya további 4 gramm. A 165 mm hosszú késpenge 1095 rugó acélból készült, hőkezelt kb. 55 HRC-os keménységig. A penge legnagyobb szélessége 22 mm, maximális vastagsága 5,0 mm. A korrózió elleni védelem érdekében a felületére fekete oxid bevonatot alkalmaznak. A késacél keménysége kissé alacsonyabb, hogy ellenáljon a mechanikai behatásoknak.A legtöbb katonai késnél, bajonettnél is hasonlóképpen van, hogy kevésbék keménnyé hőkezelik az acélt hogy ne törjön könnyen döfésnél,feszegetésnél.Cserébe könyebben is újra lehet élezni. A markolat és a tok is ugyanabból a műanyag keverékből áll ami később a glock pisztolyok védjegyévé vált. Népszerüségének oka az anyagfelhasználás az egyszerű tok szerkezet az alacsony ár tette olyan értékessé és megbízhatóvá a glock 78 kést. Szerintem nyugodtan ki jelenthetjük, hogy a glock kések alapozták meg a glock pisztolyok elterjedését, szerte a világban.
Egy keresés feldobta ezt a 2015-ös hozzászólásomat, mikor még új volt a Révész fejesem, és még nem találta a helyét a markomban. Azóta elválaszthatatlanok lettünk, minden korábbi bicskámnál ergonomikusabbnak találom, teljesen hozzánőtt a kezemhez. Elég sok bicskám van, de ha vágni kell, mindig ez kerül a kezembe. Lett viszont azóta egy EDC Révészem is, sünbarát méretben.
Kivágtam az öreg szilvafámat, és eltettem pár darabot belőle emlékbe, markolatanyagnak. A végeket méhviasszal bevontam, kell még valamit csinálnom, hogy normálisan száradjanak? Meddig érdemes őket pihentetni (most kb. 20%-os a nedvességtartalmuk)?
Hát aki ért hozzá az ugyanúgy meg tudja különböztetni a hamist az eredetitől mint egy spyderco, szankovits, kocsis esetében is.
Természetesen be is lehet vizsgáltattni.
Nem azért írtam le a történetet mert elfogult vagyok.. csakis azérg mert művelt és érdekel a téma. E-mailem publikus nem álcázom magam. Nyugodtan lehet kérdezni, diskurálni. Elvégre ezért van a fórum
De azért már elvárható hogy ennyi pénzért hirdetett bicska mellé valami papír fecni ( certifikáció) legyen. Ez nem VG10 hanem 440c. picinyke különbség azért van. Mivel igazolja az eredetiséget ? (tudom, papírt is lehet gyártani)
Egy másik topikban In Lak'echezt kiválóan megfogalmazta, remélem nem haragszik, hogy beírom ide!
"Az eBay-n hirdetett ár a legritkább esetben mérvadó. Van egy olyan hirdetési mód, hogy "fix ár, vagy legjobb ajánlat". Tehát meghirdeted 1000 euróért, pedig már odaadnád 200-ért is. Valaki küld rá egy 250-es ajánlatot. Eladod annyiért, és örülsz. Olyat keress, amit el is adtak. Annak nézd meg a nyertes árát. No az lesz a reális. vagyis még az sem, mert az nem a magyar ár."
Még annyival egészíteném ki, hogy minden annyit, amennyit adnak érte!
A 80as években nem mindenki Elmax-ból és S35VN-ből készítette a bicsakokat... mert azt sem tudták mi az :)
Kuriózum volt a SEKI-CITY JAPAN felirat
Al MAR még magát a Spyderco alapítóját Sal Glessert (jó barátját) is megtanította 1-2 furfangosságra, a back look kialakítására a 80-as években, valamint elintézte neki, hogy hozzájusson VG-10 acélhoz Sekiből.
Sajnos a Mester korán elhunyt (1992), és utánna az Al MAR brend kettévált.
Eredeti 1979 - 1992 as modeleket jó állapotban nagyon nehéz találni. A 90-es évek közepétől G. Saki, aki az USA-n kívül rendelkezik az Al MAR név használati jogával készített újragyártásokat (Secret Service, Police, stb.), de az már rég nem ugyanaz, mint az alap volt. A mostani oregoni Al MAR a jogos névutód http://www.almarknives.com/ és a teljes logó használója. Ezért található a piacon két féle logós Al MAR is. Mindkettő eredeti, de lényeges minőségi különbségek vannak köztük, természetesen ez az eltérés az árban is jelentkezik.
Gondolom az, hogy Al Mar, már nem gyártják, az ÁFA és a számottevő konkurencia hiánya okozta szabados árképzés miatt. AV topikban pl megy egy Wenger Ranger 38000ért. Amíg gyártották nyilván sosem került ennyibe, de így évekkel a gyártás leállítása után egy hibátlan példány simán érhet ennyit egy gyűjtőnek...
Érdeklődnék,hogy használ valaki Spyderco Triangle vagy Lansky Turn Box késélezőt? Kíváncsi lennék a véleményére, tapasztalataira. Köszönöm előre is. Szép napot!
Általában nem teszek ilyet, de ezt beírom ide is, háta valaki nem követi a Konyhaasztalt:
Érdekes dokumentumfilmet találtam egy viking úriemberről, akinek késboltja van Oszakában. Határozott elmélete van róla, hogy miért lesz finomabb az étel, ha igazán éles kést használunk.
félre tettem a garázsban szerintem ez is olyan projekt lesz mint anno a grillrácsom(amit 2007ben kezdtem el de még mindig nincs kész csak fele)
a sok "jó" ko13 anyagot kiszórták, és ahogy hallom nem is lesz másik mert az a cég nem vágat már olyan anyagból,azért dobálták ki, avval érdemes lett volna küzdeni, szerintem simán kijött volna 15 konyhakés is a fecnikből-szélekből
Ha nincsen más, jó lehet a szeg is. Érdemes a végéig lágyítani, hogy könnyebb legyen elkalapálni. Ragasztóból célszerű kicsit hosszabb kötésidejűt keresni, hogy legyen időd mindent rendesen eldolgozni. Uverapid 20 pl könnyen beszerezhető.
Na. A téma az, hogy nem szívesen dobok ki egy kés pengét, mert hát az még jó lesz valamire. (remélem ez ismerősen hangzik)
Most magyar gyártmányú konyhakésekről lenne szó. (krupppacél, alfődön készültek)
Séfkés:
Az sikerült eltörnöm a pengéjét a nyélnél (én baxtam el). Tehát most két darabban van, de sebaj a penge maradványát kiszedem a nyélből (valahogy kiütöm a szegecseket), és a megmaradt pengét visszarakom a nyélbe, nyilván előtte kialakítom a szükséges formát, hogy a nyélbe beleillő legyen.
A kérdés most az, hogy házi megoldások állnak csak rendelkezésemre, nincs oszlopos fúróm, csak flex, heftölő, kézifúró, ilyenek:
- hogy tudom kifúrni a pengét a szegecseléshez,? Tuti rém kemény egy bolti fúrószárnak...
- a másik, hogy hogyan szegecseljem vissza? Mit vegyek ehhez, vagy hogyan szokás? Apósnak van popszegecs behúzója de az szerintem a nyél vastagság miatt nem jó.
A másik kés egy kis étkezési kés, vagy zöldséghámozó, lerohadt a nyele a mosogatóképezéstől. Van tehát egy penge, markolatrésszel. Ti mit csinálnátok, van valami házilag kivitelezhető megoldás egy bugyibicskára, vagy mondjuk egy vállfából valahogy nyelet faragni neki, vagy mit lehet tenni, amivel menthető lenne? A kertben még tudnám használni.
+ bónusz kérdés:
szintén nyelezés:
láttam egy videót melyben egy ember pengére textilt csavar, amit előtte epoxival itatott át, megszárad a cucc, aztán lecsiszolja és kész. Ezt próbálta már valaki? Ha igen milyen epoxit vett hozzá, és hol?
Tudom, hogy nem képviselnek nagy összeget, meg kb ezresért kapok kerti kést műnyag tokkal, meg akad is itthon ilyen, de gondolom megértitek, ez valami régi, vidéki attitűd. Persze azt is megértem, ha valaki azt mondja, hogy dobjam ki a picsába.
találtam egy lomtalanításban egy elég rossz állapotú kis bicskát, a penge tövén "TURPIS" felirat és az MSZ beütő látható (ha jól olvasom, nem látszik jól). Van valakinek ötlete, ki készítette, esetleg mikor kb.? Nem találtam a guglival semmi hasznosat.
nálunk 3kw és 4kw síklézerek vannak és egyes anyagokba bele gravírozzák a cikkszámot, láttam gravírt ami ajándéktárgynak készült és egyik sem volt olyan mint a pisztolyon a vésés
azért írtam hogy a "sima" síklézer ami a cégek többségénél van nem fog úgy gravírozni
lehet át lehetne őket állítani más üzemmódba is ehhez nem értek
az hogy milyen spéci gépek vannak azt ismét nem tudom, biztos van sokféle
de amikor akár egy kulcsmásoló(aki tud ajtóra táblákat csinálni) tud nagyon szépen vésni akkor fel sem merült bennem hogy miért kell keresni ehhez egy spéci műszert jó esetben drágábban, mert a gépidő nem olcsó
Gondolom, "sima" alatt nem a 100W alatti YAG lézereket érted. No, mindegy, az ismerősnek már sikerült annyi információval szolgálni ami alapján megtalálja a megfelelő kivitelezőt.
Sajnos műtárgy fotót most nem tudok mellékelni, de a vitrinekben nyomokban felfedezhetők az említett tárgyak. Az egyik cserkészvitrin a másik a hatvanas éveket próbálja bemutatni.
Lehet. Koszonom, hogy gondoltál rá. Egy kicsit kutakodtam és azt találtam, hogy ezt a mesterjegyet, a két gyűrűt 1897-től használta a cég. A kiállítás a tervek szerint Sátoraljaújhelyen lesz a Kazinczy Múzeumban, de még csak a tervezés fázisánál tartanak. Egyébként a kiállítás természetjáró jellegű, lévén, hogy ott ér véget a Kék túra, ami pont 80 éve indult el. A címe: Hegyen-volgyon. Még Ausztráliából is küldtek bicskát, amit kint élő hazánkfia őseitől orokolt és nem akarta, hogy halála után a szemétdombon végezze. A kiállítás külonosen szép darabjai a házi készítésű tőrok bőr tokban meg sok minden. Igazi maszek munka a hiánygazdaság korából.
Most már tényleg értem. Koszonom a segítséget. egy másik bicskával együtt kaptam valakitől, akinek az apjáé volt. A másikra azt mondta, hogy szuper erre meg azt, hogy gagyi. Hát, ha nem is ős svájci, de nem is gagyi.
Na, nem egészen. Az itt olvasható cikk árnyaltabbá teszi a képet, ha figyelmesen olvassuk. Ha hihetünk a cikkben írtaknak, azt a modellt, amit te "ős" svájcinak hittél, nem Elsener mester találta ki és nem is ő kezdte gyártani, hanem egy solingeni cég kapta a 15 ezer darabos megrendelést. (A mostani Richartz nem lehetett, mert azt 1900-ban alapították, de például lehetett akár a jogelődje is.) Elsener ezt az "ős" változatot - amit isten tudja ki talált ki -1891 és 1893 között privilégiumként gyártotta, majd módosította és szabadalmaztatta, de a régi forma is tovább élt, amit privilégium már nem védett. Vagyis a Richartz cég vígan készíthette, elvégre először egy solingeni cég gyártotta le a svájci hadseregnek talán éppen az ő elődjük. Nincs itt szó semmiféle szemérmetlen lopásról.:-) Ami pedig a nevet illeti: hát eredete tekintetében nem svájci, mert nem ott készült, de mégis az, mert az első svájci katonai bicska változatlan továbbélése az ős forma, minden svájci bicska szülőanyja. A feliratot majd kitalálod. :-)
most már értem. 100 %-os szemérmetlen koppintás vagy az egyik vagy a másik részről. oké, koszonom a válaszokat, ha lesz még kérdésem jelentkezem. Addig is üdv mindenkinek.
Koszonom a választ. Azért kérdezőskodom, mert kiállítási tárgy lesz néhány társával együtt és valami feliratot kéne fakítani alá, tehát, ha osszegzem akkor nyugodt szívvel aláírható, hogy korai svájci bicska solingeni vagyis német pengével. hm? mert a bálna azért ott van tehát nemcsak koppintás de echte deutsch.
Az összefüggés fordított: amikor a svájciak úgy gondolták, hogy bevezetnek egy egyen-bicskát a hadseregükben, akkor egy évtizedek óta létező, jól bevált solingeni típust koppintottak le.
A saját bicskámon nem vettem észre a Germany feliratot, mert nincs rajta sehol. Csak a bálna. A bicska pedig teljesen megegyezik a korábban posztolt hiteles svájci bicskával. Tehát arra a lehet, hogy téves kovetkeztetésre jutottam, hogy ezek szerint volt olyan idő, amikor a svájci bicskát solingeni pengével gyártották. Képek:
Nem vetted észre, hogy bicskán más beütő van? A bálna alá a "GERMANY" feliratot is beütötték valamikor. Azt sajnos nem sikerült kibányásznom a különböző fórumokról, hogy a jelenleg is működő Richartz cég - ami elég szemrevaló, elegáns bicskákat is készíttet, persze kínai közreműködéssel - meddig használta ezt a típusú mesterjegyet.
Debrecenbe kéne menni! Kocsis bicskát kéne venni! Lassan kocsis lyukas a kas! Kihullik a Kocsis bicsak! Ezt te nem énekelheted így el, csak a szerzői jog tulajdonosának engedélyével! :-))
egy kérdésem lenne a tagokhoz, akiknek szakértelmére számítok. Nemrég kaptam egy régi bicskát, ami teljesen úgy néz ki, mint a baloldali, de a nagy pengébe nem victorinox van ütve, hanem egy vizet fújó bálna. Tud valaki erről valamit? Előre is koszonom a segítséget.
A képek a bicska.hu oldalról vannak, az oldal szerkesztője vagy Tóth Árpád szinte biztosan tudja. Én sajnos csak a képet ismerem, a beütőt nem. Tipp: Dunántúl, javarészt német kisebbséggel rendelkező egyik települése (ami egyáltalán nem biztos). Ha egy kis demográfiát is viszek bele... a maskarát néha mondják "dunántúli" bicskának, a "könig" nem érdemel külön magyarázatot. A forma számomra leginkább Simon Vilmos maskarájára emlékeztet, de azért Besze és Katona maskarái is elég hasonlók. Valójában szerintem a képek forrása lesz a megoldás.
Természetes cél, hogy nyitott és csukott állapotban a rugó tökéletesen ugyanabban a pozícióban legyen, de ahhoz a tálungot pont középen kell kifúrni. Ha a furat pl 0.1 mm-el a tálung hasa felé csúszik, akkor a differencia 0.2 mm lesz, hiszen ami az egyik oldalról hiányzik, a másik oldalhoz hozzáadódik. Szóval a hiba duplázódik. (Színesíti a helyzetet, hogy az adott részek meg vannak munkálva, csiszolva polírozva. Ezek a műveletek a hagyományos bicskák készítésénél szabad kézből történnek. Így ebből adódóan is van kisebb-nagyobb szórása az alkatrészeknek.) Ugyan iktatunk be ellenőrzést, de még így is nehéz elérni, hogy a rugó helyzetében csukott és nyitott állapotnál kevesebb, mint 0.1 mm legyen a differencia.
csak egy gondolat a következő késhez... a nyitószemölcsöt ha annyira közel tennéd a nyélhez, amennyire csak lehet, kevesebbet venne el a penge hasznos hosszából.
RWL 34 59-60 HRC , felsőzáras,egykezes nyitás,a nyélpanelek cserélhetőek,az elforyn nak egy új anyaga valami karbon mintázatú,még nem is lehet kapni ez is egy bemutató darabból van.
Az első rajzon , a Maskarán lévő mesterjegy , illetve a bicska forma melyik König késesé lehet ? Kilenc településen dolgoztak ilyen néven a mesterek , különböző időpontokban .
Én ehhez "is" hülye vagyok de megosztom a készülő "taktikai"maskara készültségét. Sikerült ez a felső rugó megoldás,még picit finomítani kell de csak éppenhogy itt ott ,alapvetően szépen működik.
Annak a résznek a neve: tálung. A rugófeszítés akkor nagyobb illetve kisebb valamely állapotban, ha a tálung a rajta található lyukhoz képest asszimetrikus, valamely irányban szélesebb.
azon a pisztolyon szerintem nem lézerrel vannak a betűk, inkább vésik őket
lézer gravír nem ilyen szép és pontos, mondjuk én csak olyan gravírt láttam amit ipari gépekkel csináltak(ami elődlegesen vágásra vannak) azoknál a gravír minden csak nem szép
pedig vagdosnak néha elég finom dolgokat 0,8as lemezből ilyen ujjhegynyi kis cuccokat
Sziasztok! Részben kapcsolódik csak a kérdésem a témához. Kések pengéjén gyakran látható lézeres jelzésekről érdeklődnék. Annak idején a mester beütötte a mesterjegyét a pengébe, aztán jött az edzés. Mostanság lézerrel jelölik a pengéket.
Arra lnnék kíváncsi, hogy pontosan miylen technológiával készülnek ezek?
Még pőontosabban, én úgy tudom, hogy kéféle megoldás létezik, az egyik, amely kisebb teljesítményű lézert igényel, ennél gyakorlatilag egy pasztát égetnek rá a felületre, vagyis a festés egy minősített esetéről van szó, ahol az anyagon "pluszban" jelenik meg a felirat. A másik esetben valóban beleég a lézer az acél felületébe, bár ez is csak mikronos "mélységet jelent.
Mi jelenti az igényes megoldást? Hol érdemes csináltatni? Ilyesmit például ki vállal?
túl erős nem jó mert alig lehet megnyomni, és mivel zár nyitott állásban nem kell sok erő hogy megtartsa, a drót szerintem azért jó mert lehet cserélni ha törik
én mindig hátsó zárt kedveltem de mostanában az axis lock nagyon megtetszett, jelentős súlycsökkentés nagyon egyszerű és ha kopik akkor sem fog lötyögni
szerintem kisiparilag sem bonyolunk az előállítása
Felső záras szerkezete ahogy én gondoltam.Megnéztem vagy két darabot,hogy az elvvel tisztában legyek,de amiket én néztem azokban kis drótból volt a rugó,gondoltam ez azért csak stabilabb dolog lesz.
De most megnéztem jó pár képet és nyitott állapotban majd minden fejesnek így áll. Beütitek,hogy fejesgörbe és a képeket átnézve soknál ez van.Meg van olyan is ahol nem .
Szerintem, ha a penge tövén (nem tudom, minek nevezik azt a részt, amin a szegecs-juk van, és a két alaplemez között található) nem pontosan a szimmetriai középvonalon található a szegecs-luk, akkor van eltérés a nyitott, illetve csukott állapot között. De ezt csak műszaki emberként gondolom - soha nem készítettem bicskát.
Ezen én is töprengtem már.De mások bicskáján is így van. Boltos ismerős mondta,hogy a legtöbb jobban kiáll. Ugyanis ha csukott állapotban síkba csiszolod akkor ha kinyitod akkor kicsit kiáll. Ha meg nyitott állapotban csiszolod síkba akkor csukottan beljebb van.
Valami ilyesmi. Aztán van ahol minden stimmel. :) Mert van olyanom is. Mennyire hajlítja az ember a rugót ,mennyire erős,valami ilyesmi lehet az oka asszem.Amúgy nem tom:)
Érdeklődni szeretnék, hogy mi lehet az oka, hogy a néhány oldallal ezelőtti fejesgörbéden miért áll ki a markolat síkjából mindkét oldalon a rugó? Nem kötözködésből kérdezem hanem azért, mert nekem is van egy bicskám, aminek csukott állapotban kb. 1 mm-t kiáll a rugó felfelé.
Szépek azok a díszített rugók, na! (A fejes görbémen is csak úgy csillog!):-) Mondtad, nem nagy "durranás" megcsinálni, de sokat dob a bicskán, az biztos. (...ami máshol extra...)
két hét múlva megyek elutazom egy kicsit addig mindenkinek meg akarom csinálni amit ígértem.Most zártam be a műhelyt:) Nem mintha bármi sürgős dolgom lenne,de azért na:)
halas? Azt én konkrétan az esztétikum meggyalázásának tartom:) DE EZ AZ ÉN ízlésem:)) Olyat biztos nem.
Most Cakllikat csinálok meg készül egy maskara ami modernizálva lesz olyan folder ,de megtartva a rugót és díszítve csak felső záras kivitelben.Ezk mind RWL 34 ből. Taktikai caklik :)
Jó ez az anyag ,még csak most találkoztam vele,igaz drága mint az arany.
Azt mondják azért - mint a neve is mutatja -, mert egy húzásra le lehet vele vágni egy csík szalonnát a táblából, mivel átéri annak vastagságát. (Az akkori szalonnákat értve persze, azokat a tenyérnyi vastagokat.)
Tudtommal az olyan császárszalonnára gondoltak a tervezői, amiben csontocskák is vannak és ki kell őket fordítani először, ha szép szeleteket akarsz vágni, erre pont vékony és hegyes penge a jó. Menetközben kiderült, hogy akár nagyon hosszút is viszonylag könnyűre és jól hordozhatóra lehet csinálni ebből a formából, és a hosszúságának köszönhetően hasznos további két magyar alapélelmiszer, a vekni kenyér és a görögdinnye ellen is.
Azon már én is gondolkodtam,hogy a szalonnázó bicska tipus miért keletkezett mivel szerintem pont a vékony penge miatt nehezebb enni vele,mint mondjuk egy maskarával.
Ajaj, az nagyon nem jó.:-( Gyógyulj meg mihamarabb! Ma reggel már rendetlenkedtek a fekete rigók, tehát jön a tavasz! Remélem, ez meghozza a kedved! ;-)
Ha 1 kés megtetszett, és megvetted, most ne add el azért, mert kicsit rossz passzban vagy, mert megbánod! Oka van, hogy megtetszett, tedd el szépen, aztán majd 1X előveszed. Én nem adnám el egyiket sem az enyémek közül, mindet szeretem, mind másért szép, másra jó.
Hát nem használ az a drága injekció amit beadok magamnak,kettőt egy hónapban580e.forint,a TB.állja,én nem bírnám.Nem érek már a felét sem... A késektől valahogy elment a kedvem,mert a gyűjtőnél párosul az esztétikai élmény a ,,majd ha használom"így meg úgy érzéssel.Szerettem volna egy ,,Herr"-t még,és maradt a Thandokan,amiből kialakult egy haverság,emlék,így messziről.Most a számszeríjászat,íjászattal kötöm le magam,mert a felső testemet muszáj karban tartani,hogy lassítsam ezt a szart.Gyönyörű pengéket nézegetem,nyáladzom rá de nem adnám már oda a gatyámat is értük.Aki ebbe a művészetbe nem lát bele,nem gyűjt,az lemarad valamiről,aki meg csinálja őket,nem tudja hogy mekkora művész.Félnek a szavaktól,pedig az egyediségük,magukban hordozzák a varágylatosságukat.
Nézd meg az 51600-ast ott olyan van mint az enyém(meg olvass utána)Viktorinox Ranger grip 55-ös+bőr tok bicskák kések adok veszeknél... Egy kínai sztár márka,ha nem ismernéd.HX Outdor Survival.új,a gyujtót próbáltam csak.(51600)
Bírlak a az írásaid miatt,ha utána nézel ,és tetszik megbeszéljük.Ha tényleg kell.Én sokat sóvárogtam míg nem lett,aztán most meg már nem kell.A kések közül Thandokánét tartottam meg.Meg árulok egy új R55-öt tokkal a megfelelő helyen.
Meg tudom csinálni.De nem olvasztani,hanem ragasztani rézhuzalt.Ha megköt akkor becsiszolni.Borotvánál már csináltam. Csak az elég sziszifuszi meló,ámde tényleg szép a végeredmény. Ugye ma már vannak olyan ragasztók amik erősebbek a hegesztésnél helyel közzel.Én fémragasztót használok ,ha pl hengerfejre jó akkor egy rugóra is. Esztergálható,még menet is vágható bele .
4116 os rozsdamentes 58-59HRC,majd 3mm a vastagság egy picivel véknyabb,23mm a szélessége ,10 centi a szúróhossz,kinyitva az egész 22 centi ,a nyélanyag ez a elforyn.
Emberes bökő. Kérték,hogy csináljak róla sok képet,hát tessék.
Szia,ha valakinek kellene Van egy eladóm,fiókban.Te mennyiért vetted?Minősége hibátlan,nem véletlen méltatták.(Poongi)Én nem használom,és már nem is tudom,eladó.
Le kell pattintani róla a gagyi narancssárga gerber uténérzéses szikravetőt aztán rendben van az. Esetleg bőrrel bevonatni valakivel. Akkor már igazán f@sza lenne.
Nekem pofára a Cold Steel American Lawmanra hajaz, bár az folder. De ettől eltekintve...