Az SMD kondikkal vigyázz, mert el kell viselniük a 400V-ot. Az első fokozatot érdemes átalakítani úgy, hogy a két csőfelet párhuzamosan kötöd, tehát összekötöd az anódokat, a 100k-os anódellenállást hagyod meg, a rácsokat is párhuzamosítod, így csatlakoznak a C1-re, a katódok összekötése után 1db 820ohmos katódellenállást kell bekötni. A többi alkatrész kijön. Az anódon 170V körüli feszt kell mérni. A párhuzamosan kötött csőnél nő a meredekség, és csökken a zaj.
A visszacsatolás megszüntetésekor nem szabad brummnak előjönnie, ha mégis, árnyékolási vagy testelési hiba van.
Én jó szívvel a hagyományos Baxandall szabályzót javallanám, persze az EF86-os csöveccel m,egy, de a bemenete csak kér azért egy triódát. a J.L.H. könyv 86.oldalán van a kapcsolása, én már halltam ilyet, nagyon kellemes, arról nem is beszélve, hogy a szabályzást egyszerüen korlátok közé lehet állítani.
Koszi szepen a valaszt, pont valami iylesmire gondoltam. Szerencsere nemreg erkeztek meg a WIMA-tol rendelt smd kondik uh pont jok lesznek lecserelni a regieket. Amugy c3-r4 visszacsatolasban nekem gyarilag 4uF os elko volt azt kicsereltem 4,7uF ra es romlott a hangja ugyerzem. Tehat ezt valamint a kondik nagyobb ertekure csereleset megcsinalom.c10-r25 negativ visszacsatolast meg nemtudom hogy bantom e, deaz biztos hogy teljesen nem szeretnem kiszedni a brumm miatt. Most minden eredeti allapotban van semmi brumm es zugas sincs, megha kozel hajolok a magas sugarzohoz is:)
Az első fokozatban egy neg.visszacsatolás:C3;R4(5uF-ráadásul elektrolit-és47k)vedd ki. A C1, C2 22n cseréld 100n-ra, a C5 47n-t 220n-ra éppúgy, mint a C6,C8,C9 csatolókat is. A második fokozatban a C7 33p és R12 10k magasvágót vedd ki. A védelem minden alkatrészét kioperálhatod, de az R1 1M alsó felét testre kell forrasztani. Amennyiben kell a visszacsatolás R25, C10, a testpontot vékony huzallal! a visszacsatolási pontnál lévő R11 ellenállás testpontjára kösd, ne pedig a táp testjére. Ha nincs visszacsatolás, nő a dinamika, nő az érzékenység, de a zaj is.
A JJ úgytudom gyárt EL519-et oktál foglalattal, nincs felső anódkivezetés, de 6,3V-os fűtésű.
http://www.amiga.hu/amigos/boz6_gad/amps/recent.html A fenti linken van par kep 1 atdizajnolt apx rol, hasonlora szeretnem enis. Amugy lehet kapni EL519 es bol jj/teslat aminek alul van kivezetve az anod oktal foglalattal. csakhat azt sokkal nehezebb szerezni, es szvsz nemerdemes emiatt tokolni vele. A negativ visszacsatolast 1 az egy be azert nemakarom kikotne, max kicsit lazitani rajta, ha van valami tanacsotok hogy mekkorara. Masik pedig hogy nyugalmi aodaramnak ti mennyit tartotok optimalisnak? En 40mA-t szoktam beallitani vegcsovenkent. Radiotechnikas cikkben pedig 75mA-t ajanl Plathovic Gyorgy.
Szerintem érdemes lenne elsőre nvcs nélkül kipróbálni. Hanem nagyon zörög, kár is bele. (a teljesítmény is növekedne ) Ha megy akkor viszont a kimenő földelt felét is le kell kötni. Vhol olvastam, hogy földfüggetlen kimenetet nagyon meg tudja hálálni a hangzás. (Talán Ágoston)
Én eddigi erősítőimet indításnál nvcs nélkül szoktam kipróbálni. (Sajna a brumm miatt vissza kellett eddig még mindig kötnöm.)
Az apx100 igen toleráns az átalakításokra ,és viszonylag nem is olyan rossz gép.
A védelem kiiktatásával eléggé felszabadul az erősítő.Sajnos ha benne van ,akkor eléggé fogja azt a meglévő kis dinamikát ,mert sajnos ha határteljesítményen hajtod akkor a jelek tetején már vág is.
Valamennyire a frekvenciamenetbe is beleugat.
Legjobb megoldás kihúzni,és a trafó védelmére berakni egy 1000ohmos ellenállást.
/ha nem bízol a hangszóróidban/De ez sem muszály.Azt a nagy ökör visszacsatolást meg megszüntetni a meghajtásban és lám, van dinamika!
Uj vagyok meg itt az indexen, danko jovoltabol:) Engemis erdekelnek a regi (b)eag erolkodok, van is egy jopar beloluk, nemcsak csoves. Most epp egy apx100 ast szeretnek atdizajnolni kisse kinnallo csovekkel, idovel uj kimenovel. Most illesztovel hasznalom, a hangja sztem meglepoen jo. Illesztokent egy apt100 as kimenotrafojat hasznalom forditva bekotve.. Egyik hozzaszolasba irtatok hogy ha a vedelmet kikotottetek jobblett a hangja. Ez mitol van? A vedelem kiiktatasahoz eleg ha kihuzom a csovet vagy esetleg a "koritest" is erdemes kiszedni? ps: van egy ak706/A keverom ha esetleg valakit erdekel akkor elcserelnem valamire.
Emlékezetem szerint az AE 211 középállásban tök lineárisan visz át, bár én mindig kiiktattam a hangerőszabályzót.
A "trafója" természetesen használható EL84-hez, mivel a 211-nek nincs is saját trafója, hanem az EL 84-ekkel működő AE- 782/A erősítő kimenőjét használják benne, mint az a tipusjelzésen is látható.
A 211 gyenge pontja egyébként inkább a tápegység. Szerintem az már nem bírná el az EL 84-eket és a plusz meghajtócsöveket. Ez a trafó már az ECL-hez is "gyengécske", ha megnézed, a monó 782-ben ugyanekkora trafó van.
Igazábólnem értettem - neked eredeti 211-ed van, vagy utánépítetted? Ha épített, akkor milyen tarafőkat használsz?
Ha ekkora szivas ez a kapcsolas, akkor inkabb hanyagolom :) A potikkal is "izelas" van, raadasul a Csabai-konyvben is el van "izelva" az alkatreszlista... :)
Tudnal ajanlani valami egyszeru 2 vagy 3savos hangszinszabalyozot, ami bevalt, egyszeru es PCC88-akkal, vagy ECC82-kkel van epitve?
Van már ilyen ,olyan amolyan kütyüm,/tranyós IC-s még procis is/,csak ki szerettem volna próbálni ezt is,hátha jobb,vagy nem.Fullcsöves cuccba csak ne rakjak már procit ha nem muszály.Ha már úgy is 54kiló akkor még ráfér 1!
Eccer láttam csöves kompresszor kapcsolást, 8 csővel, sajna nincs meg. De hidd el, hogy ha jó kompresszort akarsz, akkor inkább ícéset csinálsz, az nagy valószinüséggel el is fog készülni, és jól is fog műxeni...
Most esett le a tantusz. Tehát kipróbáltad, tehát igazam volt.
Persze azért azt tudni kell, hogy annó, amikor ezt készítették, olyan volt az alkatrészellátás, amilyen, a kütyüt a EAG csinálta, a potit a remix (ha minden igaz)
meg külömben is darab-darab. Logaritmikus poti kék oda ahogy mondám.
spacc: A hangszinszabalyozoba a potikat az eredeti erositobol szedtem ki. Miert hasznaltak ott logaritmikus potikat? Mert igy, /geometrialikag/ kozepallasban lenyegeben olyan, mintha a LOUDNESS "gomb" be lenne kapcsolva. Egyebkent, kiprobaltam azt is, hogy a potik helyere 499kiloOhm-os 1%-os ellenallast forrasztottam be. Ugy is tapasztaltam emelest a magas-tartomanyon. Az 1/3 -os /elektromos/ kozepallast teljesen jol irtad, mert tenyleg ott van :)