Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Üdv Nektek!
Kedves Hpasp!
A Föld üzemmóddal kapcsolatban én nem tudok mást, csak amit korábban leírtatok már.
Viszont az eddigiekkel kapcsolatban vannak kiegészítéseim, észrevételeim.
1. A 75 km-es kérdésedre:
A kérdésed jogos.
Amit Neva 07 válaszolt, azzal mind egyetértek, azonban a dög szerintem nem itt van elhantolva.
Egyetértek, azzal, amit írtál:
566 * 150= kb 85 km , ahogy írtad.
De:
522 * 150= 78,3 km.
Az indikátoron ilyen hosszú (78,3km) a rövidebbik idővonal. Utána egy 566 mikrosecundumnak megfelelő hosszabb idővonal jön. Ha cél van, az maximum 78,3 km-ig látszik (a hosszú és a rövid idővonal mentén) úgy, hogy mindkét idővonalon látszik egymás mellett a céljel által okozott kivilágosodás. Tehát, eddig a céltávolságig figyelhető meg egyértelműen a cél. Ha a cél pl. a rövid idővonalnál nagyobb, de a hosszabb idővonalnál kisebb távolságon van, akkor a következő idővonalon fog látszani, de alul. Pont olyan távolságon, amennyivel meghaladta az előző idővonal hosszát. Tehát nem igazán könnyen figyelhető meg, azaz nem egyértelműen.
Összegezve: a megfigyelési távolságot a rövidebb idővonal határozza meg. A 75 km-es távolság (a 78,3 km helyett) egy viszonylag kerek, jól megjegyezhető érték. Ugyanilyen meggondolásból jutunk a 150 km-hez is. Ez is egy magyarázat. Legalábbis szerény véleményem szerint.
Az LC generátorral kapcsolatban (Neva 07-nek 4476-ra):
Úgy emlékszem, hogy az LC generátort csak két esetben szabadott harci munka alatt használni (és SZDC alkalmazása esetén nem volt használható, ezt elektronikusan blokkolta az orosz):
1- ha betojt a kvarcgenerátor és persze rájöttünk, hogy ez a hiba, meg hogy az LC generátorral még menthető a helyzet.
2- ha még az indítás előtt, a cél zavarok között való megfigyelése során többszörös szinkron zavart (impulzus zavart), vagy egyszeres szinkron zavart tapasztaltunk. Ekkor, az LC generátor frekijének változtatásával elvileg (egy felkészült és jó szemű, gyors gondolkodású) rávti rájöhetett arra, hogy melyik a valódi cél jele az indikátoron. A valódi céljel (célköteg) maradt a helyén, a nem valódi pedig elmászott távolságban (le vagy fel).
- Ennek az elmászásnak feltétele volt persze az, hogy a zavarjel képző (zavarjel generátor) ne legyen túl intelligens és gyors. Az egyszerűbbek ui. úgy működtek, hogy ha észlelt egy lokátor jelet, akkor azonosította, hogy Volhov, és ennek megfelelő ismétlődési idejű jelet=zavarjelet sugározott vissza (hiszen tudtommal ez az összes Volhovnál azonos volt), de nem figyelte már a jelünket.
- Ha viszont olyan korszerű volt, hogy végig figyelte és ennek függvényében automatikusan hangolta az ismétlődési frekit, akkor ő nyert.
Tetszenek a polémiák, a kérdések, meg az egyre újabb és újabb részletek felbukkanása.
Pl. kedves Ex Volhov. A jegyzeteid kétségtelenül hitelesek, éppen ezért komoly értéket jelentenek. De mi az a htsz, és hde a HP-KM-nél? "Mindent tudni akarok" mondta valaha egy népszerű orosz rajzfilm figura.
he=hdE+htsz+ht/t
Kedves UV 59!
H<5 (a 4472-ben leírt) dolgaiddal egyetértek, de nem teljesen:
Kiegészítéseim:
- H<5, úgy rémlik, hogy csak Széles sugárnál volt használható (úgy érzem, hogy ezt az infót más csatornákon Hpasp már meg is kapta).
- Mondhatnátok, hogy így nem az energetikai középponttal sugározzuk meg a célt, hanem egy csökkentett energiával.
Az antennák a letapogatási szektorok és a nyaláb szélessége miatt kis magasságú célnál még a 3 fokos helyszögű emelés esetén is bőven átsöpörtek a céljelen, tehát nem volt csökkentett energia. Miután az antennarendszer helyszögben megemelkedett, tovább kellett folytatni a cél követését, és így az antennarendszer mozgatását is (még helyszögben is). Ha kézi követés volt azért, ha automatikus követés volt, akkor az utánkövetés miatt. Egyszerűen csak helyszögben lejjebb volt a függőleges jel, ahogy írtad.
A Nyevánál valóban volt ilyen nem maximum, azaz csökkentett energiával való megvilágítás az egyik kis magasságú üzemmódnál, amikor az antenna helyszögben nem mozgott tovább lefelé, a cél után. A Volhovnál nem, legalábbis én nem emlékszem ilyenre, hacsak nem egy 86 utáni modernizálásnál talált ki valamit az orosz.
Üdv Nektek, és további kellemes fejtörést!
A hárompont kismagasság rávezetési módszer nem egy önálló rávezetési módszer. A hárompont módszertől csupán annyiban különbözik, hogy helyszög síkban exponenciálisan csökkenő pályaemelő jelet képeznek. A kezdeti érték (Volhov) 350 m, ami persze a K1-K2 átalakítás miatt fizikailag nem ekkora pályaemelést jelent a kinematikus pálya fölött, nem beszélve arról, hogy 3 tau idő után gyakorlatilag eltekinthető mértékű, néhány méter (matematikusok majd utána számolnak a pontos értéknek). Lényegileg a pályaemelési magasság a közeli határ környezetében jóval belül lesz a rádiógyújtó működési sugarán. Ha emlékeim nem csalnak az 1 tau időnél a függvény (a pályaemelés) már 66 % alatt lesz, 3 taunál pedig valami 90 % fölötti érték rémlik.
A H<5 bekapcsolásával aktivizálódik a história. Ezzel egyidejűleg persze más, talán fontosabb is történik. Az antennarendszer helyszögben megemelkedik 3 fokkal, ezzel szinkronban az epszilon függőleges jelzés 3 fokkal balra "mozog", hogy a célkövetés helyszögben "rendben legyen". A fizikai lényeg: a sugárnyalábokat 3 fokkal megemeljük, így a földről visszavert (a vevőbe beérkező) jelek részben mentesülnek a földhatástól. Mondhatnátok, hogy így nem az energetikai középponttal sugározzuk meg a célt, hanem egy csökkentett energiával. Ez így igaz, de ha figyelembe vesszük, hogy kismagasságon a felderítési távolság is és a zóna távoli határ is jelentősen csökken (24 km), ez már nem is okoz akkora nagy gondot. Ezt persze (nehogy olyan egyszerű legyen a dolog) a H<1 üzemmód tovább bonyolítja. De ennek "megvilágítását" átadom. Hajrá!
További kiegészítés lehet, hogy a szinkronizátor alapfrekvenciát kis mértékben (néhány %) lehetett változtatni, ha a KVARC helyett az LC generátor szolgáltatta az alapfrekit (mellékelt kép). Ennek a változtatásnak az iránya és mértéke úgy volt "kiszámolva", hogy a minimum 75-150 km kitérítés biztosan meglegyen (gondolom én). Igazából meg nem sokat változtat a leányzó fekvésén, ha pl 62 km "leolvasott távolság" helyett 60 km a tényleges. Ez a különbözet a távolság csökkenésével arányosan úgyis csökken. Plussz az általad írt indikátor megjelenési mód is "beleszólt" azáltal, hogy valahol 1,5 km környékére voltak beállítva a várókapuk, ahonnét a kitérítés kezdődött. Koordinátások biztos lesznek szívesek kisegíteni és az értéket mikrosekundumban megadni, főparaméterként talán emlékeznek a pontos értékre. Ha 5 km-es méretarányban a távolsági jelet "letekertük" akkor ennél "közelebb is láttunk", pl. ott "csücsült" az indításra váró imitált rakétajel is. Ha bizonytalan volt a rakétaelfogás, akkor ebben a méretarányban jobban látszott, hol keressük a hibát. Távolságban vagy melyik szögben.
(A 4466 első képén a K módszernél a delta r értékről lehagytam a felülhatárolást-bocs)
Megnéztem kicsit alaposabban is. Én még ilyen csámpás Volhov tüzelőállást nem láttam. Az egyik indítóállvány annyira kint van a többihez képest, mintha nem is oda tartozna. A Vega? indítóállásból meg mintha hiányozna az egyik indítóállvány.
Köszi a kérdést. Én már az előzőekben leírt sok-sok észrevételed és hozzászólásod alapján megadnám neked az I. osztályú lérak mérnökios besorolást is és szívesen dolgoznék veled együtt egy ilyen rendszeren. Látszik, hogy nagyon figyelsz és ami fontos: kérdezni is tudsz!
Most akkor visszatérek egy picit a szinkróhoz és megpróbálom a választ (sokszor úgy érzem túl bonyolult vagyok, de abban bízom, hogy majd a többi szakember kiegészít, leegyszerűsíti a mondandóm :-))).
Amit leírtam és lerajzoltam fenntartom, a számok, valamint a rajzok helyességéért a kezem a tűzbe rakom (:-))). Az észrevételed jogos, ugyanez bennünk is felmerült, amikor bennünket okítottak.
Hogy mi is a magyarázat? Nem szabad elfelejteni, hogy az egész komplexum, annak minden egyes rendszere elektroncsöves technikára épült (aminek előnyei, de hátrányai is voltak). A távolsági szinkró alapfrekvenciája 92kHz volt. Tehát minden, ami a távval összefüggött, ebből az alapból indult ki. Szerkezetileg a szinkronizátor (mint minden más rendszer) sok-sok és sokféle elektroncsőből, ellenállásból, kondenzátorból, stb.... állt. Az alap frekvenciát egy LC oszcillátor állította elő, aminek a működéséből adódóan , már az alapoknál egy bizonyos "szórást biztosított". Az SZDC bekapcsolásakor egy kristályvezérelt oszcillátor dolgozott, ami kb. 10x stabilabb frekvenciát biztosított. Mi amikor erre szintén rákérdeztünk, hogy micsoda!?, már a szinkró paraméterei is csúszkálnak ide-oda (na persze nem annyira vészesen, mint most dramatizálom) a tanár azt válaszolta, hogy már ez is bizonyos szinten elősegíti az egész rendszer zavarás elleni védelmét!
A priódus (kitérítés) és a távolság közti értékek szórását helyesen jelölted ~ (sacc, kb.) jellel, ugyanez a jel vonatkozik az 1μs ~ 150m-re is. A pontos számítások alapján az értékek az általad helyesn kiszámoltakad adnák.
Szerintem még a indikátoregység megjelenítési módja is lényeges, ami szintén nem pontosan 0-75km és 0-150km volt.
A szinkró - felépítését és működését tekintve - nem tartozott a komplexum "bonyolult" rendszerei közé. Néhány oszcillátor, impilzus generátor, osztó (1:2, 1:25), erősítő és késleltető egységek csoportjai főleg elektroncsövekből és más el. alkatrészekből alakotva.
Leírok még egy táblázatot a szinkronizátorban előállított frekvenciáknak (f) megfelelő ekvivalens periódusokról (T).
1. oszlop: a szinkronizátorban előállított frekvencia (Hz, kHz)
2. oszlop: a frekvenciának a rendszer szórásából adódóan vett T érték (μs), amivel a rendszer a továbbiakban ténylegesen számolt,
3. oszlop: a frekvencia és periódus közti képlet szerint kiszámított tényleges T érték (μs), csak összehasonlításként. Ja, a képletet bizonyára ismeritek f=1/T (tehát minél nagyobb a frekvencia - annál kisebb a periódus és fordítva).
Ha már tegnap papírraszenvedtem, közzéteszem további "gondolatélesztőként" az alábbi két képet.
Az elsőn a távirányítású rendszerek 3. (a rávezetési módszer által meghatározott)kinematimatikai egyenlete van, benne a hárompont kismagasság módszer is, ami ugyan nem önálló, de van. További elemzését ha kell vállalom, de az "ajtó nyitva" mindenki előtt.
A második a rávezetési módszer kiválasztásának egy sajátságos ábrázolása a cél magasság és sebesség függvényében.
Csak kiegészítésként, ha nem jól emlékszem javítsatok ki.
A Volhovnál szintén volt egy üzemmód, amely kapcsolása esetén emelő jel képződött és a rakéta felülről támadott, ez pedig a H>5. Ennek bonyolult képlete van, melyet már nem igazán értek (de puska van).
Á, dehogy múzeum. Az ilyen helyzeteket a cseheknél a kényszer szülte. Hogy még pontosabb legyek a '90-es évek közepére-végére lezajlott "átszervezések" (értsd: leépítések) során az összes még aktívnak minősíthető Nyeva és Volhov osztályt a Vegák objektumaiban vonták össze.
Mint azt már említettem volt, napjainkra az üres Vega objektumok egyike, egészen konkrétan a Rosice-i (Rapotice-i) objektumot 2005. október 01.-től egy 600 fő befogadóképességű börtönné alakítottak át, aminek a teljes üzemeltetése 2007. január 01-el kezdődik. A 90 hektár területen fekvő objektumot 563 millió CZK-ra (kb. 5,63 Mrd Ft) értékelték napjainkban. Hát, nem túl szép végkifejlet! De legalább használatban lesz és még talán valamikor az eredeti rendeltetéséhez is visszakerülhet. :-I
Ha valami nyilvánosság részére szánt tájékoztatót akartok csinálni Zsámbékra vagy valami honlapra, szívesen segítek benne. Anyanyelvi lektornak jó vagyok. Ja, és "próbasúlynak" is jó vagyok, mert ha a bölcsészagyammal felfogok egyszer valamit a műszaki szövegből, akkor azt a csontcivil múzeumlátogató is érteni fogja:)))
Tetszik az a mászóka, amit a K1 alá bütyköltek. Ezt mi már valaha tárgyaltuk itt, és nekem akkor is az a meggyőződésem alakult ki, hogy érdekes dolog, de ha egy HARM rakéta nem kapja el a K1-et pontosan, akkor elég egy betonoszlopot megtalálnia, a kabin máris leborul onnan a magasból.
Nem tudom, ez a mászóka milyen magas lehet. Mindenesetre ha az AV pont alatta van, akkor talán elérheti a kábel a PV-t hiszen az 15 méter volt.
Másrészt meg el sem tudom képzelni, a PV mit keres ott fent. Ez valami múzeum?
Jól van, értem én, lustábbak vagytok mint én! Alkottok, aztán a hagyatékgondozókra hagynátok műveiteket!
Egyébként a rovat (topik) lementése roppant egyszerűen elvégezhető, mindenféle segédszoftver nélkül, mivel lehetőség van már 500 beírás/lap beállítására is itt a Fórumban. Jelenleg 9 másolás-beillesztés parancspárossal átemelhető egy szövegszerkesztőbe.
A Szenyezsről alig maradt valami a fejemben. 15 év nagy idő. Volt tüzér ismeri V. Zolit, ő közvetlen kollégám volt, azonos beosztásban, talán ő tudna érdemit hozni az témában. Bár, ő se üzemeltethette sokkal tovább azt a technikát nálam. A dokumentációt kellene fellelni. Nem sokan vagyunk az országban akiknek keze között duruzsolt az a masinéria. Durva saccal: 15 fő.
Most egy pillanatra had dobogtassuk meg a néhai Vegások szívét is a cseh kollégáktól átvett néhány képpel.
Engedélyt kértem tőlük, mert egyszer fordítottam a csehországi lérak osztályok tüzelőállásairól tőlük és e-mailben leb...sztak, majd végül bocsánatot kértek, mikor jeleztem, hogy néhány általam készült rajz már jóval előbb szerepelt az oldalaikon, mint az én fordításom.
Tehát néhány kép a K-3V kabinból valamikor a '80-as évek (első 6. kép) közepéről-végéről, majd néhány kép a Rosicei (vagy ahogy inkább ők nevezik Rapotice-i, mert helyrajzilag ahhoz a községhez volt közelebb és a földek is oda tartoztak) S-200-asról röviddel a kivonásuk előtt.
A cseh fórumon a kivonás előtti képeket felrakó srác azzal magyarázza a képek minőségét, hogy egy akkor készült videóból vágta ki. Maga a videó sem lehet rossz, nem?
Hát akkor a képek. No, mit szóltok Vegások, jönnek az emlékek. Engem főleg a K-3-ban készült képek érdekelnének, hogy mit is láthatunk a képeken. Mit nyomtak meg a pulton az ukránok, amikor a TU-154-est lepuffantották.
Ja, és Volt tüzér barátom, az utolsó képhez mit szólsz? Jó kis kilátó, nem igaz? A képről egyébként látni, hogy az M3-as már nem tölthette volna be a teendőit, mert hogy az RPK kábel nem ért el az UV-ig az biztos.
(forrás: cseh fórum PVO, PVOS, a képeket felrakó urak Laco és halmiso utólagos szíves engedelmével):
Örömmel olvasunk a jobbnál-jobb hozzászólások rengetegében. Bízunk benne, hogy rendszeres látogatónk és ha úgy gondolodhozzászólónk leszel. Jöhetnek a technikával kapcsolatosan bármilyen jellegű (műszaki, sztori, stb..) észrevételeid, mint azt a topikból láthatod is. Pl. jelenleg is van még függőben néhány futó téma. Megpróbáltam itt átadni a Volhov parancskidolgozó rendszerével kapcsolatos tudásomat, amit UV_59 barátunk segítségével úgy-ahogy be is fejeztem, és utána már jeleztem is hogy lehetne folytatni az RPK-val (sifrátor....).
A Nyevánál is függőben vagyok egy témával, mégpedig a lőszabályzatból elég szépen maradtak feljegyzéseim, ezért a lövészet előzetes és egyenes előkészületeit is lassan el kezdem majd írogatni. Úgy érzem, az orosz nyelv neked sem idegen, ezért a technika 1972. decemberi Vietnámi alkalmazásának fordításában is kijavítgathatsz, ha majd belekezdem.
Tehát téma van bőven, úgyhogy hajrá!
Bloki barátomnak. Köszönöm dícsérő szavaid, de nem, kell túlzásba vinni - én is csak egy egyszerű halandó vagyok :-)))) Az anyagok összegyűjtésével kapcsolatos észrevételed helyénvaló, ugyanis a cseh oldalakon a hasonló fórum már egyszer magadta magát (valami történt a szerverrel) és rengeteg anyag elveszett. Én már egyszer próbálkoztam olyan jellegű kérdéssel, hogy így egyben az egész fórumot le lehetne-e tölteni, de nem kaptam rá választ.
Kedves Hpasp barátunk, tudsz olyanról, hogy ezt így egyben le lehet-e tölteni, vagy valamiféle más archiválási lehetőségről?
Kedves bloki, talán még emlékszel, egyszer ígértem, hogy utánanézek az AVR-rel kapcsolatos feljegyzéseimnek. Minthogy nem AVR-es voltam, csak azok segítségével tudtam volna írni néhány gondolatot róluk. Minthogy az AVR is a rendszer egy ideig elválaszthatatlan részét képezte, érdemes lenne róla is megemlékeznünk. Már csak azért is mert szerintem az a technika is jól ki volt találva. Ja és el kell, hogy szomorítsalak, az AVR-es feljegyzéseimet (egyelőre) nem találom. Pedig arra még emlékszem, hogy a VP-01-est eléggé részletesen kiboncolgattuk. Hogy miért pont a VP-t azt nem tudom. Élőben csak a kabinon kívülről láttam búgni, de az elméletet az kentem :-))). A VEKTOR-ban belülről is megfordultam, de akkortájt egyszeűen nem volt időm részletesen is belevetni magam a technika paramétereibe. AZ akkori feletteseimnek más szintű és más technikával kapcsolatos elvárásaik voltak felém :-))
Még egyszer köszi, de az elismerés jár a topik minden egyes hozzászólójának, mert minden egyes mondatban benne vannak a szakmaiság, a technika iránti tisztelet és érdeklődés (a nagyon ritka támadó jellegű idegen látogatókon kívül), valamint már többször említettem már a topik elején Volt tüzér barátunk a képzeletbeli mércét nagyon magasra rakta és egyszerűen nem szabad a mérce alá menni.
A hivatkozott képletek szerény véleményem szerint nem teljesen pontosak. Lehet, hogy képletszerkesztővel készültek, és eltűntek bizonyos formátumok belőle, mivel ez a felület nem tud ilyet?
Ha érdekel, megpróbálom pontosítani.
Üdv Neked és Nektek!
Ui: a veszprémi látogatás engem is érdekelne, na még nem késtem le a jelentkezést.