Keresés

Részletes keresés

kirumiru Creative Commons License 2003.09.08 0 0 102
KM:

koszi szepen a kimerito valaszodat. Bevallom teljesen hulye vagyok en ehhez a temahoz, de kivancsi vagyok mar az x,y paremeteru anyagok amiket beepitettek a lakasomba az kb. mit tud.

Előzmény: KM (101)
KM Creative Commons License 2003.09.08 0 0 101
kirumiru-nak :

a két üveglap egy speciális technológiával van összeforrasztva/ragasztva, igy a benne lévő a vákum illetve a gáz - hibás gyártás esetén onnan tud távozni. Ez független attól, hogy fa vagy müanyag keretbe helyezték-e.

A hibás gyártás következménye egyszerüen követhető : amennyiben levegő tud jutni a két üveg közé, akkor az be tud párásodni, majd egy idő után tisztithatatlanul elpiszkolódik. ebből következően höszigetelt üveget csak megbizható helyről szabad vásárolni, garázsokban, elleörizhetetlen körülmények között olcsó
üvegektől óvakodjunk.

A 4-16-4 pedig azt jelenti, hogy 2 db 4 mm-es üveg között 16 mm-es távolság található, vagyis a keretbe egy összesen 24 mm-es táblát kell beépíteni (ekkora beépítési mélységet kell neki hagyni)

a különféle hőszigetelő üvegek paramétereiről itt olvashatsz

Koós Miklós építész

Előzmény: kirumiru (100)
kirumiru Creative Commons License 2003.09.07 0 0 100
hi!
olvastam valahol az ablakokrol hogy a ket uveglap kozotti vakum eltunik egy ido utan fuggetlenul hogy fa vagy muanyag a keret.
Ez mennyire igaz es kb mennyi ido alatt tortenik meg?

Mivel elegge lamer vagyok az ablak temahoz (Meg a musort sem neztem :-) meg tudja valaki mondani hogy a 4-16-4 parameter mit jelent? gondolom a 16 az 16mm akar lenni es a ket ablak kozti tavolsagot jelenti. De a 4 az sok lenne 4 mm-s ablaknak... vagy nem?

KM Creative Commons License 2003.09.01 0 0 99
BERNARD-nak

miért kerül egyik autó többe, mint a másik, mert pl. az egyik 1900 óta gyárt autókat, a másik meg csak 40 éve. A Velux volt az első és sokáig az egyetlen Mo-on ebben a műfajban (a rossz emlékű Pevdit most nem számolom ide). Másokkal ellentétben tud mutatni itt Mo-on 10-15-20 éve müködő termékét. Azért ez nem marketingfogás, hanem kézzelfogható tény, uralja a piacot, talán többet engedhet meg magának, mint a többiek. Legalábbis szerintem.

Koós Miklós építész

Előzmény: BERNARD (98)
BERNARD Creative Commons License 2003.09.01 0 0 98
KM

Köszönöm a tájékoztatást.

Személyesen megnéztem, kipróbáltam az említett ablakok többségét (Velux, Fakro, Roto, Schindler), de igazából nem tudtam dönteni. Mindenképpen fából készült ablakot szeretnék. Egyedül a Veluxnak más nyitó mehanizmusa és talán minmálisan kisebb az üvegfelülete, de amúgy nagy különbségeket nem tapasztaltam laikuskénr, ami indokolta volna az árkülönbséget.

BERNARD

Előzmény: KM (97)
KM Creative Commons License 2003.08.31 0 0 97
BERNARD-nak a tetőablakokról :

az általad felsoroltak közül a lengyel Fakro (nem Farko) és az olasz Eurolux-szal nem volt még dolgom, igy véleményem sincs róluk. A piacvezető VELUX mellett a kevésbé ismert Roto és az elsősorban az olcsósága miatt keresett (hazai fejlesztésű) Schindler fedik le nagyrészt a hazai piacot. A Velux-ról személyes tapasztalatom van, immáron 8 éve ez van nálunk és igazán tökéletes az illesztése, a felület, az üvegezése. Kiváló a supportja,
Anno a hazai fejlesztésű (és botrányosan ócska minőségű) Pevdi tetőablakokkal elsőként jelent meg a hazai piacon, szilárdak a "hidfőállásai", ebből következően és persze a kétségtelen folyamatos minőség miatt magas az árfekvése. Nem véletlen, hogy szinte folyamatosan 10-15 % árengedményel árusitják. A Roto hasonlóan jó minőségű (ők gyártanak egyébként lenyitható padlásfeljárót is), a Velux-nál olcsóbb. Hazai fejlesztésű és tulajdonú a kecskeméti Schindler, ahol a fa ablakokon kivül fa-müanyag kombináció is kapható. ez utóbbi kevésbé szerencsés és szép, de kétségkivül az alacsonyabb árra jó hatással volt.

a gyártók honlapjai :

VELUX
http://www.velux.hu/

ROTO
http://www.roto-bauelemente.de/

SCHINDLER
http://www.schindler.hu/

FAKRO
http://www.fakro.com
http://www.ezermester2000.hu/2002/09/fakro.htm

EUROLUX
http://www.tetoablakok.hu/

Koós Miklós építész

Előzmény: BERNARD (96)
BERNARD Creative Commons License 2003.08.31 0 0 96
Sziasztok!

Segitseget szeretnek kerni. Tetoteremet be akarom epiteni, de nem tudom, hogy milyen gyartotol vegyem meg az ablakokat. Mar tobbet tanulmanyoztam, de nem tudok donteni(Velux, Farko, Roto, Schindler, Eurolux). Ha van valakinek tapasztalata es megosztana, azt szivesen vennem. Elore is kosz.

with Creative Commons License 2003.08.14 0 0 95
Sziasztok!

Kivitelezot keresek faablak+faredony paros beepitesere budapesti belvarosi lakasba. Valoszinu egyedi gyartasu ablak+keret kell, mivel meg kell orizni a regi ablak formavilagat. Ismertek valakit aki vallakozik erre?

Fontos lenne hogy a ket munkat egy ceg csinalja a kesobbi egymasra mutogatas es anyazas elkerulese vegett.

With

Ghanima Creative Commons License 2003.08.13 0 0 94
Nnnna, végre sikerült megírnom, el is küldtem. Félre:
Rákukkantottam a honlapodra is, de valami oknál fogva a főlap után már nem tudtam a következő oldalakon lefelé gördíteni a választék megnézésére. Lehet, hogy béna vagyok? :-o
Vissza: hajrá, ablak! :-)
Előzmény: KM (89)
viktor a takarító Creative Commons License 2003.08.12 0 0 93
Schumacher ablakot vettem a felújított lakás egyik lichthoffra néző ablaka helyére. jónak tűnik azért az árért, amennyit kértek érte. pontosan zár, nem vetemedik, nem párásodik, alapkezelve is kibírt 1-2 telet (azóta azért lazúroztam:), az illeztések is tűrhetőek, azaz láttam már rosszabbat. Másfelől a fa erezete, hibái látványosak is lehetnek, tehát érdemes válogatni, a hossztoldások minősége is hagy némi kívánnivalót (kívánom, hogy ne is legyenek:-)) maga után. amennyire látom, az egyik legolcsób a piacon, amit kell, hoz, de sokat azért nem szabad tőle várni. Beltéri ajtót is vettem tőlük, azzal kapcsolatban ugyanezt tapasztalom.
Előzmény: KM (92)
KM Creative Commons License 2003.08.12 0 0 92
Bpeti-nek :

a penészesedés nem azért fog jelentkezni, mert jobb hőszigetelő ablakot tesztek be, hanem hogy a belső pára lecsapódik valahol és az nem tud eltávozni, kiszellőzni ( ha régi tipusú ablakod lenne, akkor ott csapódna le a pára az üvegen (lásd autóüveg télen).

a penészképződésnek sok oka lehet, de mindenképpen onnan kell kiindulni, hogy miért nem tud távozni a helyiségből ? Ez lehet burkolat (csempe, müanyag falvédő), lehet egy párazáró festés (pl. egy régi un. olajfestés. És természetesen lehet olyan ok is, amikor maga afal olyan anyagú, ami nem engedi át magán a párát. Előbb az okot kellene kinyomozni, aztán lehet rá gyógymódot mondani.
----------
Az Ablak és a Müanyag ablak topicban részletesen ki lettek vesézve a különféle müa. ablakok. Vehetsz megfelelőt és vehetsz kiválót is, a kettő között 30-40 % az árkülönbözet. A müanyag ablakoknál a profil dönti el az ablak minőségét és persze az árát. Az olcsó kategóriába tartozik a Panorama és a drága kategóriába pl. a Schüco.
----------
a Schuchmacher ablakról hallotam, de SAJÁT személyes tapasztalatom nincs róla, marketingszöveget pedig minek mondanék ?
----------
Hogy honnan tudod, hogy azt kapod, amit megrendeltél ? Megnézed az alkalmassági bizonyitványát, tanusitványát. Ha ilyet nem mellékelnek, akkor kérni kell. ha ilyet nem tudnak adni, arrébb kell állni oda, ahol ilyennel rendelkeznek.
Ha adnak, akkor azt vagy elhiszed ami a tanusitványon van, vagy nem. Ha nem akkor bevizsgáltathatod kemény pénzekért és ha nem azt kaptad, akkor perelhetsz. Hogy ez hülyeség, amit irtam ? Hát vagy megbizol egy cégben vagy nem. Nem véletlen, hogy az ismertebb, nagyobb cégek iránt nagyobb a bizalom. nem véeletlenül forditanak sulyos pénzeket az imázsuk, a megbizhatóságok alátámasztására.

Koós Miklós építész

Előzmény: Bpeti (91)
Bpeti Creative Commons License 2003.08.11 0 0 91
Sziasztok!

Napokon belül döntenem kell, milyen ablakokat válasszak a cseréhez. Nekem a műanyag a szimpatikus, mivel nem akarok a karbantartásával foglalkozni, de mindenki azt mondja a környezetemben hogy meg fog minket enni a penész.
Ez egy kb 40 éves ház 55cm vastag tömör téglafallal (a toldásnál ami kb 20nm csak 35cm-es a fal) 5 ablakról van szó (3db 180*150, 1db 160*140, 1db 120*150 elég nagy ablaktáblák) A penész nem ismeretlen számunkra, itt ott már így is előfordult, de csak benti ruhaszárítások alkalmával és csak néhány tenyérnyi eldugott felületen. Jövőre akarok külső hőszigetelést felrakatni gondolom ez is változtat a helyzeten.

Van valakinek tapasztalata:
- ilyen régi házban műanyag ablakokkal?
- schumacher fa nyílászárókkal?
- panoráma profilos műanyag ablakokkal?

A schumacher ablakokat kétféle üvegezéssel lehet rendelni 2.6 és
1.3w/nmK. Ha a jobbikkal rendelem, honnan tudhatom hogy azzal
szálították?

Kedves KM te mit javasolsz?

BPeti

KM Creative Commons License 2003.08.10 0 0 90
MeL-nek :

egy nagy és profi gyártót kihagytam : http://www.lenta.hu/

(ezért nem szerencsés konkrét márkákat megadni, de sajna van olyan, amikoraz kikerülhetetlen)

Koós Miklós építész

Előzmény: MeL (87)
KM Creative Commons License 2003.08.10 0 0 89
Ghanima-nak :

persze, ne kimélj :-)

Előzmény: Ghanima (88)
Ghanima Creative Commons License 2003.08.08 0 0 88
Kedves KM!
Szabadna neked küldenem egy hooooosszabb emilt, szerintem bonyolult ablakgondommal kapcsolatban? :-)
MeL Creative Commons License 2003.08.02 0 0 87
Sziasztok!

Köszi a segítséget, keresek akkor egy faablak-gyártót azok közül, akiket emlegettetek a topikban :)

Üdv:MeL

GuMiSZu Creative Commons License 2003.08.01 0 0 86
Szia!

nagyon vigyázz az ablak méretével sajna én is megszívtam, pedig nekem is 1 kőműves mondta a dolgot! redőnyömet buktam :(

Ingyen felmérik a dolgot!!! kérd SZAKEMBER segítségét, ne járj úgy mint én

Előzmény: MeL (80)
KM Creative Commons License 2003.08.01 0 0 85
Egy meglévő, takarólécekkel ellátott és kávás falba épített ablak esetén egyáltalán nem mindegy, hogy milyen méretet adunk meg. Minden későbbi vitát elkerülendő, kibontandó nyilásba vagy cserére kerülő meglévő ablak esetén a gyártót kell kihivni, hogy vegyen méretet, ő ugyanis pontosan tudja, hogy mit kell a különféle beépítéseknél lemérni, mennyit kell ráhagyni...stb. Ha ő méri le és az alapján gyártják le, akkor utána joggal várhatod el, hogy minden passzoljon.

Koós Miklós építész

Előzmény: MeL (84)
MeL Creative Commons License 2003.07.31 0 0 84
Jobban belegondolva, lenne még kérdésem :)
Végigolvastam a topikot, de sajnos ablakügyben láma vagyok, nem igazán tudom, mi-mit jelent. Ha az ember lánya egyedi méretre gyártott faablakot rendelne, akkor az anyagon, az osztók számán és a külső méreten kívül mit kell megadni? És mit-hogyan-hol kell lemérni?

MeL

MeL Creative Commons License 2003.07.31 0 0 83
Szia!

Köszi a választ, valami ilyesmire számítottam, ami az építési engedélyt illeti. Bár olyan igazságos dolognak nem tartom ezt a vesszőfutást, de ha így, hát így :/
Műanyagablakgyártókban igazándiból nem vagyok érdekelt, mert a lakásban összesen 7 ilyen nagy ablak van, és ezeket most valahogy nincsen "kedvem" :) mind kicserélni, egyet meg külön... hát, furcsán nézne ki.
Mégegyszer köszi :)

MeL

Előzmény: KM (81)
KM Creative Commons License 2003.07.28 0 0 82
markosi1 -nek :

a tömitésnek (ebben az összefügésben)leginkább a pára miatt van jelentősége. Egy müanyag ablak jó tömítés mellett szinte nem enged át párát magán, mig a faablak - anyagából következően - átenged.

Fontos még az oxigén utánpótlás. Itt nem kell félni az esetleges (téli meleg)levegő veszteségtől, mert a levegő fajhője alacsony, ezért könnyű fűtéssel pótolni.

Koós Miklós építész

Előzmény: markosi1 (79)
KM Creative Commons License 2003.07.28 0 0 81
MeL-nek :

mielőtt bármit is csinálnál, tudnod kell, hogy ami a homlokzaton (nemcsak az utcai oldalon !!!) változtatást okoz, az építési engedély köteles, még akkor is, ha a vakablak helyén valamikor valódi ablak volt és te "csak " visszaállitod az eredeti állapotot.
vagyis szükséges egy építész bevonása az egészbe, aki a szükséges terveket, rajzokat elkésziti, amit az önkormányzathoz be kell nyújtani jóváhagyásra. Továbbá fontos tudni, hogy ha ez a ház pl. egy társasház, akkor a többi tulajdonos, vagy a megbizottjuk egyetértését is meg kell szerezni.
Az előzmény sok esetben nem ismert, azonban a feltárás során (vakolat leverése a feltételezett kiváltó vonalában) gyorsan kiderül, hogy érintetlen maradt-e az eredeti kiváltás, boltozat és egyszerüen csak aláfalaztak, vagy valamilyen módon megbontották a kiváltást is a bafalazás során. emiatt a benyújtandó tervben szükségessé fog válni egy statikai leirás és számitás is, amit az építészek legtöbbször nem maguk, hanem egy statikus mérnökkel készittetnek el. igy lesz egy egyszerű vakablakból egy bonyolultabb ügymenet.

Ha mindez megvan és kezedben a jogerős építési engedély, akkor kerülhet csak sorra az ablak beépítése. Müanyag ablakosok kijönnek a helyszinre és maguk veszik fel a méretet, bár jobb szeretik érthető módon és persze szerencsésebb, ha már a kibontott nyílást tudják megmérni, mert akkor lesznek egészen pontosak. A beépítést nem szabad sk. végezni, úgy lesz komplett a garancia, ha ők maguk építik be, ilyenkor nincs másra mutogatás, ha véletlenül nem stimmelnek a méretek,....stb. Azzal kell berakatni, aki gyártotta (forgalmazta).

Miután már nagyon kevesen gyártanak raktárra kész és fix méretű ablakot, gyk. az ablakok legnagyobb része - hasonlóan a konyhabútorokhoz - egyedi, de már nem felárral, ahogy korábban volt. Minden ablakot a tényleges igény és méret ismeretében gyártanak le és mivel profilokból készül, bizonyos korlátok közöt teljesen mindegy, hogy 177,5 vagy 189 cm-es az ablakod.
Felárat viszont kérhetnek, különlegesebb kialakítású ablakok miatt (ives zárodású, T szerüen osztott....stb)
Ha megbizható müanyagablak gyártó kell, irjál !

Koós Miklós építész
Előzmény: MeL (80)
MeL Creative Commons License 2003.07.26 0 0 80
Sziasztok!

Felújításra váró lakásom utcai frontján összesen 6 ablak van, plusz 1 vakablak, a középső szobán. (csúnya asszimetrikus belülről nézve: 2 ablak egymás mellett, és egy sötét sarok). Szeretnék a vakablak helyére ablakot tenni, egyrészt világosabb lenne a szoba, és kívülről nézve is szebb lenne. Belülről a vakablak mögött kíváncsiságból kibontottam egy téglát, és látszik, hogy ad-hoc dolog lehetett a születése, mert más típusú téglával, és úgy van befalazva, hogy a fal közepén (tehát a külső és belső téglasor között) van egy hézag.
Még sosem volt dolgom ablakkal.. Szeretnék kérdezni néhány dolgot:
- Kell-e statikust kérdeznem a vakablak kibontása előtt (fölöttem nincs emelet, és hát ugye, ott az a hézag is)?
- A 80*180-as ablak kuriózumnak számít?
- Milyen szakit kell hívnom, ha ablakot szeretnék csináltatni és/vagy beépíttetni? (lehet, hogy a beépítés meg tudom oldani, de ez nem biztos)

Nagyon megköszönném, ha valaki segítene nekem ebben :)

Üdv: MeL

markosi1 Creative Commons License 2003.07.04 0 0 79
Tömítéssel kapcsolatos kérdésem lenne.

Ablakok leírásaiban gyakran találkozni a résszellözövel. Amennyit én kivettem, hogy a vasalat egyik szolgáltatása. Egy kissé eltávolítja a szárnyat a toktól, így lehetséges egy minimális szintü légcsere, viszont az ablak mellett állva sem érzödik a beáramló (hideg) levegö. Müanyag ablakoknál erösen ajánlják (levegö páratartalma, baktériumok, gázkészülékek miatt). Pár helyen azt mondták, hogy ez nem olyan fontos, mert az ablakot bármikor ki lehet nyitni, a bukó ablakot állandóan nyitva lehet hagyni. Ha jól gondolom ez azért nem ugyanaz.

Faablaknál is van jelentösége a résszellözönek? Talán itt olvastam valahol, hogy egy faablak sosem tömít teljesen. Viszont a faablaknál is megvan a körbefutó tömítés. Ezek szerint az nem olyan hatékony?

Ezt a funciót csak bizonyos vasalatok tudják?

Bigis Creative Commons License 2003.06.24 0 0 78
Sziasztok!
Építési terv változása miatt, van egy eladó bukó-nyíló jobbos original REHAU-Thermo design 90x90 cm -es műanyag ablakom. Fehér színű az üveg: 4-16-4 1,4K fokozottan hőszigetelő. Áron alul adom!
Info: gpx@freemail.hu
Cikasz Creative Commons License 2003.06.22 0 0 77
Sziasztok.
Hallott már valaki a WYMAR nevü ablakokról???
Valami Belga gyártmány...
tapasztalatok???
üdv
Cikász..
KM Creative Commons License 2003.06.19 0 0 76
amikor a hóhért akasztják :-)
Nálunk most volt teraszajtó-ablak csere

Koós Miklós építész

KM Creative Commons License 2003.06.19 0 0 75
amikor a hóhért akasztják :-)
Nálunk most volt teraszajtó-ablak csere

Koós Miklós építész

KM Creative Commons License 2003.06.19 0 0 74
nem a minőséget az alkalmazott profil határozza meg elsősorban (kamrák száma kialakítása, acélmerevités milyensége, állithatóság....stb). És ezután jön a márkanév (az ugyansi sohanincs csak úgy magában, valamiért az lett, ami...)

faablakoknál a sorrend BÉFA (leginkább el kell felejteni), DUFA, SOFA. ez utóbbi a legjobb minőséget adja (ma már egyedi méretben is).
Létezik rentgeteg egyedi fablak gyártó, akik között sok a nagyon jó és megbizható, anluk fontos a referenciának utánanézni és főleg annak, hogy honnan szerzik be az üveget. Lehetőleg nagy, piacvezető és megbizható cég az elfogadható, ők nem merik megtenni azt, hogy ráirják, hogy pl. argon gázzal töltött, közben meg nincsen benne semmi (mert hogyan ellenőrzöd ?????:-)))

Koós Miklós építész
Előzmény: markosi1 (73)
markosi1 Creative Commons License 2003.06.18 0 0 73
Na jó, szóval a müanyag ablakok minöségét az ára és a neve határozza meg.
És mi a helyzet a faablakokkal? Ott mire kell figyelni? Faablakban is emlegettek különbözö márkaneveket (Sofa, Dufa stb.), egy építöipari kft asztalosmühelye (ami konyhabútort stb. gyárt) fel tudja venni a versenyt ezekkel?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!