Keresés

Részletes keresés

fefefe Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3278
biztos bennem van a hiba, de kezdem elveszíteni a fonalat...
kicsit életszerűtlen, hogy valahol - nem biztonságos helyen - ott az autóm lehúzott ablakkal, és minden előzetes jel nélkül hirtelenn fullra lemerül az akksim, aztán a generátor sem hajlandó tölteni, vagyis bikázni sem tudom, meg betolni sem,...
szerintem hagyjuk a hülyeséget másik alkalomra...
Előzmény: Axióma (3272)
PETYUS Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3277
Ja, most olvastam el odáig.
Előzmény: PETYUS (3276)
PETYUS Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3276
> Brazíliában általánosan elterjedt bidé helyett.

Meg az arab világban is.
Előzmény: VEE (3268)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3275
Csak röviden, hogy ne alakuljon ez bidéfórummá. :-) A wc-papír használata megtanulható. Ha túlzásba esünk akkor az már fóbia, ráadásul hamis, mert a tisztálkodás ellenére tele vagyunk élősködőkkel. Ha már iszlám, akkor a jobb kéz a tisztakéz.
Előzmény: VEE (3268)
PETYUS Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3274
> ... esztétikai bibi, hogy felül látszódik ...

Na attól tudok még kiakadni, hogy egyesek mindent el akarnak rejteni.
Miért baj az, ha látszik hogy mi micsoda és mi hol van?
Előzmény: fefefe (3263)
Axióma Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3273
Na akkor en videki bunkonak szamitok, mert nicns ilyen-olyan nyitogatonk se, meg autoklimank sem (bar utobbi jo lenne amikor dugo van - merthogy parszaz evig dugok se voltak, meg nem volt hogy "mikor" kell kozlekedni mert nem volt ennyire rohanas, de en ultem mar fel orat a Hungarian hatul egy fel eves siro babaval melegben... igaz a klimat kisgyerek kozeleben nagyon ovatosan szabad csak hasznalni eleve)
Előzmény: VEE (3269)
Axióma Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3272
Vehemensen ervelek, de amugy nyugodt vagyok:)
Beinditani nyilvan nem akarom aksi nelkul mert akkor menni se menne tehat mindegy hogy inditozik-e, ellenben a lerobbant autot bezarni mielott otthagyod barhol az egy alapveto feladat. Plane hogy lemerult aksinal meg a riaszto sem mukodik.
Tenyleg jo analogia, pont akkor nincs amikor kene (vendegsegben vs. lemerult aksinal).
Előzmény: fefefe (3270)
Axióma Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3271
Na akkor most forditsuk meg.
1. helyigenyileg nyafogsz a bide miatt, marmint hogy nem latszik kulon az alaprajzon, az nem 55e hanem nagyon min. + 1 nm is, azaz legalabb 4x-es ar.
2. ha nem otthon vagy, te se vetkozol le mindig hogy beallj a zuhany ala, es felteszem kisdolog utan nem is rohansz haza bidezni (vagy eleve otthon pisilni) - mondjuk a ferfiak ugye eleve mas kiterjedesu szennyezodeseknek vannak kiteve ilyenkor, amit normal furdoszobaban is ugy-ahogy kezelni tudnak...
3. a gyerekeid hisztizni fognak mar egy normal furdoszobatol is, ha nincs bide benne, hat meg ha falusi turizmus vagy satortaborozas kapcsan a pottyantossal talalkoznak
4. ha bide nelkuli gyereken sincs fertozes, akkor mitol is ovod meg a gyermeket? foleg pont otthon, ahol egymas bacijait amugy is jol turik a csaladtagok?
5. mar sokszor megmondtak a gyerekorvosok, hogy a tul steril kornyezet sem jo gyerekkorban, mert nem edzodik az immunrendszer
Szoval gyakorlatilag a bidet legfeljebb a vendegeknek lenne logikus hasznalni, hiszen ok vannak eltero kornyezetben (meg neked akkor, ha vendegsegbe mesz, es nem arra kell megkerni a haziakat, hogy hadd zuhanyozz le - de a vendeglato bide-hozzaallasara meg nem epithetsz)
Namarmost en vendegnek vendegszobat se epitek, de bidet sem. En meg lemosakszom, mikor szukseget erzem, ha egyszer otthon vagyok akkor ez nem gond.
Ide lehet loni!
Előzmény: VEE (3268)
fefefe Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3270
nyugalom a hosszú élet titka... miért ugrasz valamire, ami nem Neked lett címezve?
az állításodról meg próbáld meggyőzni az autógyárakat meg a néhány millió felhasználót!
egy autóban _normál üzemben_ nem lemerült akksi van. ilyen alapon az önindító motort is hülyeségből rakták bele? hisz az sem működik lemerült akksinál... (gondolom, a polákot sem kurblival trekered be reggelente...)
Előzmény: Axióma (3266)
VEE Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3269
Ha már analógiát keresünk, akkor az autóklíma talán jó lesz. Mert csaknem száz évig el voltunk anélkül, de azért aki használta, már nem szívesen nélkülözné.

Ha épületnél keresünk párhuzamot, akkor talán így vannak vele a kertkapu- és garázsajtónyitót használók is, pedig anélkül is lehet élni, mégis megszokják.
Előzmény: Axióma (3267)
VEE Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3268
Ki beszélt itt új anyagokról, technikákról? Olyan igényről van szó, amit már a 30-as években tömegesen kielégítettek pl. az Újlipótvárosban. Szerinted az normális volt, hogy az egyetemi előfelvett katonatársaim belenyugodtak abba, hogy csak hetente, kéthetente fürödjenek? Remélem, hogy ma már más az igényük a saját higiéniájukat illetően...

Szóval egyáltalán nem luxusra szeretnék bárkit rábeszélni, mert pl. a WC-re tehető bidés ülőke 55 ezerért kapható. Sőt, épp tegnap hallottam, hogy amit nemrég felszereltem a bidé mellett álló WC-nkhez - egy fej nélküli zuhanygégecső csappal szorult helyzetek megoldására -, Brazíliában általánosan elterjedt bidé helyett. Nos, az még olcsóbban megoldható.

Amúgy iszlám országokban mindenki találkozhatott a WC-ülőke alól spriccelő vékony vízcsővel, mert ott a vallás miatt nem fakultatív a teljes tisztaság. Ez olyannyira kötelező, hogy például Pesten egy arab vendég a lakásban hagyott egy csinos locsolókannát, amikor elment. Később jöttünk rá, hogy ő azzal oldotta meg az alsó mosakodást.

Sajnálom mindazokat, akik nem élvezik ezt a szerintem nagyon fontos eszközt. Ez nem anyagi, hanem szemléleti kérdés. És persze jó lenne, ha a felnőttek lehetővé tennék, hogy legalább a gyerekeik éljenek vele, ha ők maguk nem érzik szükségét, meg mosakodás nélkül kibírják addig, amíg mosakodásra módjuk lesz. Mert hogy emiatt nap közben nem állnak neki mindig levetkőzni, zuhanyozni, az tótziher.
Előzmény: Axióma (3267)
Axióma Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3267
Akkor most kerlek sorolj fel olyan 20 evvel ezelotti otleteket, amit akkor a tobbseg elutasitott, egy kisebbseg probalta. De veletlenszeruen, es nezzuk meg, mennyit igazolt az ido! Valoszinuleg igy is csalni fog a statisztika, mivel egy resze annyira feledesbe merult, hogy mar nem is jut eszunkbe.
Nem biztos, hogy idointervallumba illik, de a gazbeton falazo, a pala fedes, a gazfutes(!), a hoszig. vakolat jutnak eszembe. Ma mar ujepitesube nem tenned eygiket sem. [Na jo, kicsit csalok: ezeket helyettesitettek, nem megszunt az igeny. De most olyan nem jutott eszembe, majd meg gondolkodok rajta. Kulon nyari konyha peldaul?]
Előzmény: VEE (3265)
Axióma Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3266
Az elektromos ablakemelo is hulyeseg: me'g eyg olyat, hogy ha lemerul az aksi, nem tudod felhuzni... [talalt sullyedt, nincs el.ablakemelom - igaz, a kispolszkiban a vezetoulesbol is siman tekergetem a jobboldalit is, hatso meg nincs:)]
Előzmény: fefefe (3264)
VEE Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3265
Köszönöm a támogatásodat, nálamnál frappánsabban fogalmaztál. Bár korábban utaltam arra, hogy nem kevesen voltak pár évtizede, hogy teljesen elfogadhatónak tartották a kert végi budit még akkor is, amikor már kész volt a komfortos házuk fürdőszobával. Erre nem reagált senki, pedig ez köztudott.
Előzmény: fefefe (3264)
fefefe Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3264
olyan ez a bidé ügy, mint sok egyéb "kényelmi" dolog az életben; elektromos ablakemelőre is azt mondják sokan, nekik nem kell, elvannak a tekergetéssel. aztán az első el. ablakos autó után már nem vennének olyat, amiben kurbli van.
amíg valaki nem használ _rendszeresen_ bidét, nem fogja tudni, mennyivel komfortosabb érzés. (a higiéniáról nem beszélve, de azt ugye nem feltétlenül érezzük...)
és persze itt a jó magyar "büszkeség" is: ha nekem nincs - mindegy, hogy helyhiány, pénzhiány, elfelejtettem,... miatt - akkor az felesleges dolog, hisz amit én találtam ki vagy terveztem, az (közel) tökéletes kell, hogy legyen...
;-)
Előzmény: VEE (3259)
fefefe Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3263
bidé ügyben (is) egyetértek. annyit csak kiegnek, hogy nálunk a külön wcben csak az ülőkébe integrált játszhatott, de a fali fajanszra is gond nélkül felszerelhető. egyetlen (tényleg apró) esztétikai bibi, hogy felül látszódik, ahogy két oldalra "elmegy" a flexi cső a sarokszelepek felé, de ez teljesen ízlés dolga.
Előzmény: VEE (3249)
bpityu Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3262
utolsóhoz:pont ezért tartom szerencsésnek az elrendezésemet,hogy a fürdőn belül van a WC,fallal leválasztva
Előzmény: VEE (3259)
bpityu Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3261
vannak emberek,akik könnyebben fertőződnek, nekik kb kötelező utána fürdeni/mozsdani. számomra a gyors zuhany,ami jó,én ezt választottam.
Előzmény: bpityu (3260)
bpityu Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3260
a bejárati ajtó természetesen csak győziéknél nyilik igy,a végleges házterven,és a valóságban is befele nyilik.meg persze sokkal szebb/nagyobb lépcső is készült.
Előzmény: digium (3258)
VEE Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3259
Nos, akkor ismét bidémisszió:

Mindig is igyekeztem azonnal mosakodni, ami a sokak által gyakorolt "felülünk a kád szélére" módon történt, illetve a rendszerességgel szinte teljesen kizártam az idegen helyi dologvégzést. A katonaságnál - ahol csak hetente egyszer fürödhettünk - pl. éjszaka mentem ki a mosdóvályút használni ilyen célra.

Régebben nem volt (én legalábbis nem ismertem) nedves törlőkendő. Márpedig ezt nyilván azért forgalmazzák, mert van, aki szeint a száraz papír használata nem tökéletes.

Több mint 30 éve van bidénk. A fiaink is megszokták - ahogyan a "mindig üljünk le a WC-re" módszert is -, és most már az unokák is. Az ő lakásukba is került ilyen és nemcsak díszként, használják rendszeresen. Idősödő korban pedig már nemcsak a nagy, hanem a kis dolog után is érdemes átülni.

Nekem módon van a munkahelyről a pár méterre lévő lakásba átmenni. De érzékeny pontra kérdeztél, mert az irodában nincs bidé, de emiatt van is némi lelkiismeretfurdalásom.

Most átépíti a Főv. Csatornázási Művek a város több mint száz nyilvános WC-jét. Tuti, hogy nem lesz egyikben sem bidé. Ha én üzemeltetnék ilyent, akkor tennék bele, és annak bizonyára hamar híre menne és fellendülne a forgalma.

Szerintem egy fürdőszobát nem szívesen használnak egyszerre többen - még házastársak vagy gyerekek sem -, pláne ha abban WC is van. Amúgy minden fürdőszobában fontosnak tartom a WC-t, pláne ha a külön WC-ben nincs bidé.
Előzmény: Axióma (3255)
digium Creative Commons License 2010.07.22 0 0 3258
Kifelé nyílik a bejárati ajtó: így hátrafelé le kell lépni a lépcsőn, hogy kinyíljon. Ez szerintem balesetveszélyes és hiba. Nem kijárati, hanem bejárati...
Előzmény: bpityu (3256)
bpityu Creative Commons License 2010.07.21 0 0 3257
műtétek miatt kiemelten fontos volt a higiénia pár hónapig,de pillanatra nem hiányoltam a bidét.mukahelyen a klimát,és a zuhanyt annál inkább.
Előzmény: Axióma (3255)
bpityu Creative Commons License 2010.07.21 0 0 3256
hát most nem haragszol meg,de amit te hibának irsz,azt én nem vélem annak.köszönöm az észrevételeket,remélem boldogan hazsnáljuk igy vagy 30évig.
ha a ház 1%al sem növelhető,akkor hiába a tanács,h nagyobb hálófülke kellett volna.nem érzem szükségét,remélem a leendő család is inkább a nappaliba orientálódik.(lépcsőről meg irtam első körben.)

ha már van panorámás kandalló a ház közepén,meg szimmetrikus hangzástér a házimozinak.én meg ezeket hiányolom általában mások terveiből.nyomoritott kandalló a ház sarkában, TVnek sehol hely,házimozi esélytelen.máshol.

fürdőben meg a csempézett zuhany,mozsdó nekem alap,oda vagyok érte,és párom is.nem olcsó,pláne nem macera nélküli. berendezve pont akkora középen a tér,h 2 ember egyszerre tudja használni,hiába a 12nm(WCstül) azért nem táncterem.

táncolni meg a nappaliban lehet,az arra való.mi szeretnénk továbbra is ezer vendéget,ezért ilyen a tér.

nekünk a háló az tényleg csak arra szolgál,h aludjunk. a sztereo monitorjaim elférnek igy is,egy komódnak meg van pont hely.azt hittem, inkább abba fogtok belekötni,h mi a francnak ugrik itt a falsik.ez csak apró játék volt a tartószerkezettel,ha a ház bejáratánál állunk,akkor apró poennak jó.már akinek egyáltalán feltűnik.

gardrobba meg 2 oldalra 250cm es szekrény került,nem kellett beépitettet gyártanom,olcsón megúsztuk tükrös-tolóajtósat.és az ajtók is normálisan néznek ki élőben.

ha egyszer végre lesz időm,majd a blogot felrakom,ahol naplószerűen ott van az elmúlt 2 évünk,fotostul,mindenestül.

Előzmény: VEE (3249)
Axióma Creative Commons License 2010.07.21 0 0 3255
Jav.: ha nincs halo helyett ha nincs tetoter halokkal akart volna lenni
Kieg.: bide-maniadat azert nem ertem, mert ugyan ismertem olyan idos embert aki vonalkodot bir rajzolni az alsonemujere, de rendesen megtanult wcpapir-kezelessel ez meg a kicsi lanyaimnak se igazan megy. Es ha szukseg van megis a mosdasra, akkor mar igazan lehet rendes mosakodasra idot szakitani, ha mar egyszer otthon vagy, idegenben meg ugysincs bide sem. A munkahelyeden peldaul nalatok van bide? Vagy csak otthon dolgozol?
Előzmény: Axióma (3254)
Axióma Creative Commons License 2010.07.21 0 0 3254
Vendegszoba: nekem az is bajom, hogy ha nincs halo, akkor viszont szerinted kell. Szoval teoretikusan, ha nincsenek fent halok, es nincs elore lathato allando vendeg, akkor MINEK? [Tudom, hgoy nem volt optimalis, de felnottem olyan lakasban, ahol a nagyszoba az nappali + szuloi halo volt egyben, a kicsi meg ket gyerekre. Sot, vallom a valahol olvasott 2 fo felett kb. 25 nm / fo lakasigeny-optimumot.]
Okologiai labnyom: futesi koltseg biztosan no, meg az ep.ktg. ha nem is teljesen aranyosan, de 100 nm korul 1 nm megepitese kb. 180-200e Ft, aminek 55%-a anyagdij. Es majdnem mindegy, hgoy melyik anyagot nezzuk, azoknak eleg nagy resze energia kozvetve vagy kozvetlen (leginkabb: magas homerseklet igenye a keszitesnel, illetve altalaban tetemes mennyisegu szallitas).
Garazs: nalunk kb. muszaj volt, mert a 18 meter haz mellett a terep esik 2,8 metert siman, szoval a felpince adodott, futetlen garazs-tarolo stb. lett. Meg errefele kicsit kozbiztonsagi kerdes is (zart udvarrol is loptak motort peldaul). A kovetkezo hazban me'g nem tudom, hogy lesz-e garazs, zart lesz-e, normal epitmeny vagy csak beallo vagy ilyesmi, nagyon fugg a telektol, kompromisszumot nemigen hoznek erte (olyat tuti nem mint a linkelt cs.haz).
Valakivel osszekeversz, mert en pont azt irtam, hogy ajtot 60 centire a meroleges falaktol. Nalunk ugyan nem mindenhol van, de hat mi kompromisszumos hazat kellett epitsunk, igy ahol lehetett ott csinaltunk, ahol nem (pl. 3x3 haloba nevleg 2x1.6 a'gy berakasa utan nincs nagy szekrenyezes, es a zuhanyajtoig is kell a kozlekedes), ott meg igy a legjobb megoldas.
Hu, de lenne kedvem tervezni egy fiktiv telekre, hogy aztan kopkodjetek azt is:) De se idom, se az ideje nincs itt, majd 3-4 ev mulva raerek elkezdeni.
Előzmény: VEE (3252)
halaloszto Creative Commons License 2010.07.21 0 0 3253
a falra nyilo ajtok temaban maximalisan egyetertunk. mondjuk a linkelt terven ugy voltam vele, hogy ha a halo annyira kicsi, akkor semmikeppen nem tennek bele szekrenyt, akkor meg akar nyiljon az ajto a falra. (kisebb a halo mint a furdo)

vajk
Előzmény: VEE (3252)
VEE Creative Commons License 2010.07.21 0 0 3252
Ha van tetőtéri háló bőven, akkor nem olyan nagy a szükség plusz vendégszobára.
Bár:
Az ökológiai lábnyommal azért óvatosabban bánnék, ugyanis - Te is jól tudod - egy ház 10-15%-os növelése nem jelent annyival nagyobb költséget (tehát lábnyomot). Ilyen hozzáállással a garázsok többsége is luxus, mert ha a polgárok többségének elvan a kocsija az utcán, akkor talán pazarlás a szinte lakótérrel azonos építési költségű garázs.

Kár, hogy legalább a falra nyíló ajtók távolabb helyezésének a racionalitását nem láttad be. (Meg a bidéét...)
Előzmény: Axióma (3251)
Axióma Creative Commons License 2010.07.21 0 0 3251
Nem ertem a lebenulasos peldaidat. Megvaltozott eletkorulmeny, tehat valoszinuleg nem csak a lepcso lett egybol problema, hanem az addig "beelt" nagy lakoter is: se nem hasznalja, se nem tudja rendben tartani. Egyszeruen ilyenkor koltozni _kell_. Nem valoszinutlen, hogy raadasul nem is a kornyeken (pl. korhaz kozelebe, vagy segito rokon kozelebe).
Tartom, hogy tulzasnak tartok vendegszobat tervezni. Ahol valaki tenyleg rendszeresen odajar, es azert kell neki kulon szoba, akkor - ha papiron nem is lakik bent - akkor ot me'g lakonak szamitom, nem vendegnek. De szo szerinti vendegszoba csak egy baromi nagy rugas az okologiai labnyomodba (epites is, fenntartas is).
Előzmény: VEE (3249)
Axióma Creative Commons License 2010.07.21 0 0 3250
Hat, vegulis lehet. Olyan kicsi feluletet siman megcsinalhatnak tobb reteg olyan uvegbol, amelyik tartja a 16mm-t, bar az meg fenyveszteseg. De akkor visszavonom a ketelkedesem.
A teton a beepitesi pontnal erdekes meg, hogy hova rogzitik: ha a csatorna belseje a haz hoszig. burkan kivulre (vagy a kulso reszenek kozelebe) er, akkor hohid. Es felfele az a 2.2 durva, mikor 0.2 ala ajanljak, de valoban kicsi felulet.
Az mas kerdes, hogy en igy se tennek fel, de ez mar tenyleg izlesek es pofonok.
Előzmény: XPS epito (3248)
VEE Creative Commons License 2010.07.21 0 0 3249
Nem kevesen túlozzák el a végzettségüket. Sőt a főiskolát végzettek már valami dokumentet is találtak, hogy ők is írhatják a nevük mellé, hogy építészmérnökök. Ismerek statikus végzettségű építész vezető tervezőt is.

Nem olvastam a véleményem írása előtt, hogy lesz felső szint szobákkal - mert lépcső nem látszott a földszinten -, azért hiányoltam a vendégszobát. De azért fenntartom annak lenti fontosságát, mert nem 1% az esély, hogy szükség lesz rá.

Két példát hozok erre.

Egy Ördögárok úti villában - amit huszonéve egy ügyes építész tervezett - volt egy külön lakrész a nagyszülőknek, akiket becsülendően odavettek magukhoz. A jól menő vendéglős cipőkereskedő felesége lebénult és mivel a többi hálószoba fent volt, el kellett adni a közben kissé lepukkant házat.

A másik esetben egy nagyon takarékos ikerházat terveztünk a szoborparknál, aminél félszint eltolás volt. A számítógépes tulajdonos negyvenévesen agyvérzésben lebénult és még a félszint is gondot okozott, amíg az eredetileg dolgozónak szánt alsó szobából a fürdőszobába eljutott.

A gardróbodnál nem is az ajtónál kezdődött a berajzolt polc, amiatt nyugodtan arrébb mehetne az ajtó. Ha nem 60 cm-et, akkor legalább 40-et, esetleg 30 cm-et kellen hagyni, nagyon fog hiányozni az a több négyzetméternyi rakodófelület. De ebben mások is megerősítettek.

A kamraablaknak nem kell feltétlenül panorámásnak lenni, meg árnyékolni is lehet, de a természetes világítás és szellőzés nem árt, bár nem muszáj mindig használni.

A konyha megközelítésének hibáját továbbra is állítom.

A WC ajtó kifelé nyitva kisebb helyiségméretet tesz lehetővé. Zárként pedig mindenképpen a kívülről pénzérmével nyitható, erre kialakított WC-zárat ajánlom, mert akár a kulcs, akár a ringli vagy a tolóka tényleg nem teszi lehetővé a bent rosszul lévő kimentését. Egy közeli rokon és régebben egy szomszéd is a legkisebb helyiségben lett rosszul és fejezte be az életét, ott találták meg a hozzátartozók. Elég nagy probléma lett volna, ha nem tudtak volna bemenni hozzájuk.

A bidéről itt pár éve elég sok vita folyt. Én azt a lakás egyik legfontosabb és leggyakrabban használt berendezési tárgyának tartom, amit a család minden tagja használ, amivel teljesen kizárható a vonalkódos és sáfrányos fehérnemű, ami azért nem hátrány.

A zuhany nem pótolja, mert felöltözött helyzetben is szükség van rá. Persze a WC-ülőkébe integrált bidé is jó, mert egyre komfortosabbakat kínálnak egyre olcsóbban, csak arra előre kell gondolni és odavezetni a hideg-meleg vizet illetve a hideg vizet + a vízmelegítéshez az áramot. Persze akkor a falra szerelt fajansz - azt hiszem - kizárt.

A bidét feleslegesnek tartókhoz hasonlítottak pár évtizede azok, akiknek teljesen megfelelt a budi, sőt az elkészült fürdőszobájuk helyett továbbra is azt használták...
Előzmény: bpityu (3227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!