Keresés

Részletes keresés

mili70 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146867

"... Bácska aranypálinkája: Zoran Varadjanin, körte. Bácska ezüstpálinkája: Muth József, ringlószilva. Bácska bronzpálinkája: Margan Plus bánáti, alma. Bácska különdíj: Dankó Géza, meggy...."

Előzmény: sütöget (146860)
cloaked Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146866

A lepárlásra készült bort szerintem normálisan ugyanúgy nem szükséges/érdemes kénezni, ahogy a cefrét sem. A cognacnál pl. tilos is.

 

Biztos van rá példa, hogy kénezett borból készül brandy, de az inkább kármentés lehet.

Előzmény: Törölt nick (146861)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146865

Na ezaz, azon mit kellene kenezni? Leginkabb semmit.

Előzmény: öreg_néne_b (146864)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146864

Az "égetett bor" az a borpárlat.

Előzmény: naivkezdo (146862)
sogi01 Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146863

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (146839)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146862

Brandynel nem a bort, hanem a párlatot érlelik, nem?

Előzmény: Törölt nick (146861)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.13 0 0 146861

A Brandy-t /kénezik ? Vajon / ? ..     3-6 évig mi történik a fahordós érleléskor az égetett borral? 

Előzmény: endrepp (146856)
sütöget Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146860

Bácska Arany Pálinkája is meg van?

Előzmény: mili70 (146857)
raczno Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146859

Húúú, erre egy darabig nem mondták..., de a fél év után, amikor kóstoltam (persze előítélettel), már nem volt rossz...

De amikor csurgott, hát mintha kénlapot szopogattam volna.

Előzmény: rézmanó75 (146858)
rézmanó75 Creative Commons License 2018.02.12 -1 1 146858

Van amire azt mondják kénes. Kéne még! :)

Előzmény: raczno (146853)
mili70 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146857

Tegnap voltam Csikky-nél. Azt mondta, hogy Baján minden rendben van. Nincs semmi különös újság. :)

Előzmény: sütöget (146835)
endrepp Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146856

Rá lehet segíteni levegőztetéssel. Buborékoltatni kompresszorral, öntözőkanna szórófején átküldeni magasról zuhanyoztatni.

Előzmény: naivkezdo (146855)
naivkezdo Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146855

Amugy ha var, mig a szabad ken tartalom lecsokken szepen magatol, az mar sokat segit.

Előzmény: raczno (146853)
raczno Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146854

(... Barátin...)

Előzmény: raczno (146853)
raczno Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146853

A kénes borral csak a szívás van. Lepárláskor az oldott, és a szabad kén is megjelenik a párlatban. Az illatolásos elválasztás felejtős lesz, mert a kén kicsalogatja az ember fejéből a neveket...

Ha kész, akkor szellőztetni kell, és az sem árt, ha gyakran van kevergetve... ( a neved alapján jól saccolom, hogy Barátom laksz?)

Előzmény: Deejani2 (146850)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146852

előtt

Előzmény: obsitos3 (146851)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146851

A már lefőzöttet szellőztesd.Főzés előt nem árt a bort meglevegőztetni,pl. nyírág seprőn átengedni.

Előzmény: Deejani2 (146850)
Deejani2 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146850

Sziasztok!

 

Szeretnék abban segítséget kérni, hátha valakinek van tapasztalata, hogy ha borpárlatot készítek akkor a borban lévő szabad és összes kén, hogy befolyásolja a párlatot. Azaz melyik az ami kiérződik majd, esetleg már a borból ki kell szednem? A szabadként kitlehet tudtommal, de a kötöttet is? És ha már lelett párolva egy tétel és érződik belőle a kén akkor mi a teendő? Tudok vele kezdeni valamit?

 

A segítséget előre is köszönöm!

kardosur Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146849

......"nyomonkövethetőségi pontatlanság történt"

 

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/palinkaugy_reagalt_a_lidl_a_nebih-vizsgalatra.656576.html

 

 

kupeci Creative Commons License 2018.02.12 0 1 146848

Egyedül neki lehet megbocsátani :)

Előzmény: öreg_néne_b (146847)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.12 0 1 146847

És még Sogi is alszik. ;)

Előzmény: kupeci (146844)
kupeci Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146846

Volt már olyan is, de látod most elég volt egy kérdés, és megtört a csend:)

Előzmény: obsitos3 (146845)
obsitos3 Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146845

a nagy ablakot?(:-(:-

Előzmény: kupeci (146844)
kupeci Creative Commons License 2018.02.12 0 0 146844

...nagy a csend mit kéne bedobni?:)

beetee Creative Commons License 2018.02.11 -1 2 146843

?

Ha a keverék főzésekor ugyanúgy el lett véve az előpárlat, és le lett hagyva az utópárlat, akkor az teljesen bizonyosan emberi fogyasztásra is alkalmas.

Más kérdés az íze. Ha valamik nagyon ütik egymást benne, vagy kilóg valami nemszeretem dolog, akkor így tisztán valószínű, hogy nem fog elfogyni.

Viszont valami likőrnek még alkalmas. Ha semlegesebb, akkor valami tiszta gyümölcslikőr is kijöhet belőle, ha markánsabb, akkor fűszeres-diós receptet érdemes keresni.

 

De javasolt egy adagot visszahígítani és érzékszervi bírálat alá vonni.

Ott eldőlhet ez a kérdés.

 

Vagy még egyszer le lehet főzni, akkor laposodnak az aromák.

Előzmény: mategrull (146842)
mategrull Creative Commons License 2018.02.11 0 0 146842

Jó napot kollégák.

Rég jártam erre, de szerencsémre az a téma, amiről kérdezni szeretnék. Olvasgattam utána, de nem igazán találtam  választ.

Előpárlatot, utópárlatot és rézelejét egyként kezelve és gyűjtve, fater lefőzte és most van 70%-os alkoholtartalmú jónéhány liter anyag.

Mit lehetne vele kezdeni, hogy lehetne felhasználni? (ablakmosás, fertőtlenítés, tisztításon kívül)Esetleg valaki vevő lehet rá? emberi fogyasztásra már nem gondolok.

Köszönöm a válaszokat előre is!

naivkezdo Creative Commons License 2018.02.11 0 1 146841

Erdekes, nekem valtozo az ep merteke alszeszenkent. Amugy en pont nem az erosebb alszesz, hanem a gyengebb mellett voksolok. Nemhogy 35ossel kezdek, hanem 20 vagy 18, ha megtehetem.

Előzmény: Törölt nick (146840)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.11 0 0 146840

Nekem mindegyik így lesz jó, ahogy írtam. Mindegy milyen gyümölcs, milyen alszesz, mind így jön ki, a legjobbra. Pl.: 20 liter 35%-osnál  1,4dl-1,6 dl. 85%-os. 25%-osra hígítva ez fórumosan: 1,4 dl-4,2 dl 80% lenne. Tehát a fórumos ajánlás alsó határa, amit elveszek. Ha valamiből végig technokol jönne, akkor nyilván borulna a számítás, de ilyen még nem volt, 1 év alatt. (azért olyat ki sem főznék, annak azért jelei vannak, ha valami túlságosan vacak) 

  Volt, hogy eceteset főztem, (közepesen vacakot) annak az alszeszénél is ez a minimum elvétel jött be. Annyi, hogy ilyennél az első 0,3- 0,5 deci kék, a réztől, többi már tiszta, másfél deci után már finom jön.

  Nem lesz olyan jó a pálinkája, mint egy nem ecetes cefre esetén, de még így lesz belőle a legjobb ízű, ha többet veszek el, up-os lesz, ez a tapasztalatom. Érdekes, hogy abba a kis másfél decibe, minden rosszat bele tud koncentrálni.

   Ep-up vegyesem is így lett elválasztva, nem kellett ott sem többet elvenni. Annyi, hogy a rézelejét mindig kiöntöm, azt nem gyűjtöm, ami kék-zöld, de ritka az ilyen. Finom volt, jól sikerült, hamar meg is ittam. Őszibarack dominált benne. 

Előzmény: endrepp (146838)
sogi01 Creative Commons License 2018.02.11 0 0 146839

                                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (146819)
endrepp Creative Commons License 2018.02.11 0 1 146838

A fórumos ajánlás az érzékszervi elválasztás, várhatóan 0.5-1.5% (VEP/Valszesz).

Előzmény: Törölt nick (146837)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!