Keresés

Részletes keresés

Cirkusz01 Creative Commons License 2011.01.05 0 0 429

Szia Imre! MITAK.-kal nem lehet , esetleg a méheket.Rá van írva a dobozra. Olvasd csak el. Mint tudjuk ,az a fránya atka júliusba átvonul a munkásfiasításba. Így a herében egy darab sincs.Szóval a kutya itt van elásva.Az atkával szemben nem lehetetlen a háboru.

Nagy össze fogás kell.Össze hangolt csapások az egész ország területén.És egyszerre.

Az sem baj ha a környék országaival karöltve. Kicsit utópisztikus, de nem lehetetlen.Persze ebből a méheket sem szabad kihagyni.Nekünk méhészeknek fokozottan

kell törekednünk a méheink gondos szelekciójára.Persze zömünk nagy igényt fordít rá.

Azokat a kolégákat kell erről meggyőzni ,akik eltűrik a gyenge beteges családokat.

Csak azért , hogy a méhesük nagyobbnak látszódjék.Üdv Cirkusz

Előzmény: B. Imre (427)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.05 0 0 428

(399)

Előzmény: Cirkusz01 (426)
B. Imre Creative Commons License 2011.01.05 0 0 427

Én már többször is megnéztem Pista bácsi videóját, meg olvasgatom a fórumot, de nem értem hogy lehet MITAK- kal kiírtani az atkát ? Mi mtöbb mint százan vagyunk a méhészszövetkezetben , már több mint 20 éve használjuk a mitakot, / amit már ki is vontak a forgalomból / meg sok más szert is de nem tudtuk kiirtani az atkát, mert ez olyan mint a krumplibogár.

Cirkusz01 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 426

Na!... Egy kicsit lassabban. Milyen csillag? Hol van? Nem értem.  Kérhetnék egy kis segítséget! Üdv Cirkusz

Előzmény: atka2011 (425)
atka2011 Creative Commons License 2011.01.04 0 0 425

T.   MÉHÉSZTÁRSAK       Hazánk fényesen ragyogó remény csillaga  feltűnt a magyar égen . Reméltem befejezésig ott fog tündökölni és fényesen ragyogni .Bízom benne hogy nem fogok csalódni,Nagy kár lenne,  PISTA bácsi.

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.29 0 0 424

Mint laikus kérdezném, vadméh / elvadult háziméh /==

A vadméh nem elvadult háziméh, teljesen más faj. Az atka nem tudja károsítani őket mert  más a szaporodási ciklusuk. Az ázsiai méh ( Apis carina) ahonnan bejött hozzánk is az atka ( Varroa-destuctor), toleráns az atkára mert szintén kissé eltér a szaporodási ciklusa.

Előzmény: tungata (422)
Cirkusz01 Creative Commons License 2010.12.29 0 0 423

Szia Tungata! Az apis nemzetség olyan tagjaira veszélyes élösködő az atka

amelyik családban él.Az Atka őshazája  Ázsia.Az ott élő méhek megtanulták 

a vele együtt élést.A nálunk honos méhéknek ez egy új parazita.30év amióta

ideért a méheknek kevés idő arra hogy kifejlesszenek ellene hatásos módszert.

Pontosabban  meg kell erősíteniük a tisztogatóhajlamot. Amíg ez kialakul kell 

védekezni ellene valamilyen vegyszerrel.Ezek természetesen bevizsgált termékek,és folyamatos az ellenőrzésük is őket.Ismerve az atka élettanát vannak ellene biologiai

eszközök is. A Házi méh sosem volt meg szelídítve mint a kutya.Így nincsenek is elvadult méhek.Amikor a méhek szaporodnak" rajoznak" és nem fogja be őket méhész akkor

fordulhat elő, hogy természetes szálláson élnek tovább. A méheknek nagyon sok törzse van amelyik nem alkot családot. Ezek a magányos méhek. Külsőre alig lehet megkülönböztetni a házi méhtől.A fészkük földbe, fa kéreg alatt falba stb van Őket hívják igazából vad méheknek, de rájuk az atka nem veszélyes.Üdv Cirkusz

Előzmény: tungata (422)
tungata Creative Commons License 2010.12.29 0 0 422

Mint laikus kérdezném, vadméh / elvadult háziméh / méh rokonait nem támadja meg ez az atka?

Cirkusz01 Creative Commons License 2010.12.29 0 0 421

Szevasztok kollegák! Na azt ne várjátok ,hogy valaki fentről majd meg hozza a

döntést.Nem is tudják sokan milyen veszélyes az atka.Kenünk méhészeknek kell

összefogni ezért az ügyért.De ez nem fél év. Sokkal többre saccolom.Üdv Cirkusz

Előzmény: micimacko10 (420)
micimacko10 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 420

Reményt keltő találmányos méhésztárs! Köszönöm a tippet nagyon ügyes elgondolás csak akkor reménykednék ha az elnök úr azzal kezdené a beszédet,hogy 2011-nóben pedig ki fogják írtani az atkákat ez 100%-os. Fél év elég hosszú! A megközelítésen kell elgondolkodni korán.Kérem a segítségeket koromnál fogva már el kell a segítség.Legalább az unióba vezessék be. Utána jöhetne többi világrész.Köszönöm Pista bá

atka2011 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 419

Egy méhész (409) Segítő méhésztársam! Örömmel veszem segítő szándékát őn a második kettő év alatt aki segítő szándékkal jelentkezik.Köszönöt érte. Köszönöm a kutatásban nem kérek segítséget,mert aki észnél van nincs máshol az agya nem italos az elmondottakban nem kételkedik.A Hihető az önbecsülettel elkötelezetségéhez még 1 millió becsületes méhészre lenne szükségre a vaskapú feltöréséhez.Lásd indexforum  2010.11.10 17:12:32 © (399) egyedül nem megy!! Köszönettel és tisztelettel! Pista bácsi.

atka2011 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 418

Méhésztársak!Egy időben lehet Európa Ázsia Amerika Afrika külön de nem években eltérően.Példa: Ha nálunk tisztába teszük a családokat hazánkat hét ország veszi körül ha onnan atkás rajok érkeznek (50-100 km)körül újra kell kezdeni az írtást.Ha egy időben megy következő években már nincs atka gond.Ide pedig a Világszervezet kell Ő meg hallgat. T. Pistabá

Cirkusz01 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 417

Szia tdada!Nincs mit. Ha valamiben el akadsz írj.üdv Cirkusz

Előzmény: tdada (416)
tdada Creative Commons License 2010.12.26 0 0 416

Hi Cirkusz!

Köszi a válaszod. Északról a kaptárak mögé sűrű sövényt akarok, azt hiszem csodasövény lesz. A telken meg kerítés helyett, cserjéket szeretnék, mint pl. hóbogyó, közönséges ördögcérna. Közvetlen egy szomszéd lesz, remélem jól ki fogok vele jönni.

Előzmény: Cirkusz01 (415)
Cirkusz01 Creative Commons License 2010.12.24 0 0 415

Szia Idada! Nem muszáj az úttól olyan messze 4m már elég. Az a lényeg

ne repüljenek az út felé.Ha szomszédok vannak, nem árt 2m magas valamilyen

kerítés amin a méhek nem tudnak átrepülni.Nádszövet elég olcsó,de az élősövény

a legjobb.Többféle  van a faiskolában szaktanácsot is tudnak adni.Olyat válasz ami

a méheknek is jó.Nektárt és virágport is ad.Több fajtát is válasz a virágzásuk ideje

eltérő legyen A szomszédokat néha örülnek egy kis méznek pörgetések, ünnepek tályán.

Nagyon fontos lehet a jó kapcsolat. Üdv Cirkusz

Előzmény: tdada (413)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.23 0 0 414
Előzmény: bugris70 (410)
tdada Creative Commons License 2010.12.23 0 0 413

Bocs, elértelmezetm a szöveget. Tehát az úttól 10 méterre lehet lerakni őket, és 50 m távol táblát kell kihelyezni hogy vigyázz méhek.

Kellemes Ünnepeket kívánok Mindenkinek!!!

tdada Creative Commons License 2010.12.23 0 0 412

Sziasztok!

Idénkezted méhészkedni négy családdal. Elég rossz terepen, jövőre új telephelyet szeretnék. Találtam is egy helyet, de a telek mellett út halad el, nem bitumenes, csak egy földút amit néha-néha használnak a hegyere járó emberek. Egyik OMME-s kiadványvban (Bóka Zsolt Méhészeti jog a közösségi és a magyar szabályozás tükrében) ezt olvastam:

használatban levô utaktól (közúttól, saját
használatú úttól) pedig az út melletti vízvezetô
árok külsô szélétôl számított tíz méter
távolságon túl szabad csak elhelyezni.

Majd néhány bekezdéssel lejebb:

Utak közelében történô letelepedés esetén
a méhlakásokat úgy kell elhelyezni, hogy
„azok kijáró nyílásai az úttal ellentétes irány-

ban legyenek. Az úton a méhészettôl jobbra
és balra 50-50 méter távolságra, jól látható
helyen »Vigyázat méhek!« felirattal figyelmeztetô
táblát kell elhelyezni.”

Ez az alsószöveg a vándortanyára vonatkozik? Ki tudna segíteni?

Cirkusz01 Creative Commons License 2010.12.20 0 0 411

Szia Bugris! Keress a környékeden egy méhészt. Mond el neki mit szeretnél.

Biztosan segíteni fog, bár a környékeden minden méhésszel építs ki jó kapcsolatot.

Csak akkor fogj  bele ha egészen "bogaras vagy"és bírod a rengeteg melót Nem 

árt, ha imádod a méheket Üdv

Előzmény: bugris70 (410)
bugris70 Creative Commons License 2010.12.17 0 0 410

Üdvözlök mindenkit!

Én még új vagyok itt a fórumon és a méhészkedésben is.Illetve még nem is méhészkedem csak nagyon érdekel tavasszal szeretnék venni 3 családot csak hobbinak egyelőre.Lenne segítségem is és van már néhány könyvem valamint megszoktam venni a méhészet ujságot is.Ezzel kapcsolatban szeretném kérni a segítségüket.Szeretnék venni méhészetről szóló könyveket ha valaki tud eladó példányokat kérem jelezze.

Köszönöm mindenkinek!

Egy Méhész Creative Commons License 2010.12.16 0 0 409

Tisztelt Makmarci és Pistabácsi!!!! Nagyon nagyon sok sikert és reményt a találmányhoz,,,, de ne nagyon tartsátok titokban szerintem sokan bármit megadnánk érte, hogy a nyavajás atka ne piszkálja a méheinket!!!!

makmarci2012 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 408

T. Jó szándékú Pista b. Ne haragudjon de Nekem is van egy reményt keltő találmányom! Csak ne olyan legyen mint a Maga reménykedése az Apimondiában .2011 ben lesz Magyarországon az UNIO elnökségének GYŰLÉSE .Ez alkalommal szaporítsuk országunk dicsőségét egy világraszóló Magyar találmánnyal . De hogyan jön a gondolkodási idő  Én ezt jónak látom   1  IGEN                      2  NEM           Üdvözletem   egy Jó akarója!

nyulica Creative Commons License 2010.12.15 0 0 407

Nekem, Zsidei Barnabás: Méhanyanevelés című könyve vitte el idáig a pálmát. Antikváriumokban talán még beszerezhető.

Előzmény: gergosrac (394)
Egy Méhész Creative Commons License 2010.12.14 0 0 406

Tisztelt Pistabá! (397)

Mégis hogyan tudnánk mi becsületes méhészek segíteni az Ön munkájában és kutatásában?

Tényleg fontos téma az atka és nem csak Nemzeti hanem Világtörténelmi történet lehet!! 

Cirkusz01 Creative Commons License 2010.12.06 0 0 405

Ha még nem vágtad ki a fát beszéljönk Üdv.

Előzmény: evee0309 (403)
evee0309 Creative Commons License 2010.11.15 0 0 403

Sziasztok!

Kérdésem lenne:a szomszéd elhagyatott telken,egy öreg akác tuskóban háziméheket találtam.Át kell szoktatni őket máshova,mert ki kellett vágni a fát.1 m magasan meghagytuk,szép időben ki-be járnak belőle.Szeretném megtartani őket,valami tanácsot tudnátok adni?

fenzol Creative Commons License 2010.11.14 0 0 402

Nem igazán értem,hogy mi az Ön találmánya? A két említett szer már rágen ismert.Az egyszerre kezelés lenne a találmány?Üdv.

Előzmény: atka2011 (399)
fenzol Creative Commons License 2010.11.14 0 0 401

Látogass el a méhészfórum.hu-ra és írd be a keresőbe.Azon az oldalon már sokszor be lett másolva. Bár a tervrajz NB 24-es ,tetszés szerint kicsinyíthető NB 15-re

Előzmény: HA8-094 (400)
HA8-094 Creative Commons License 2010.11.13 0 0 400

Tiszteletel köszöntök mindenkit

Kedves méhészek sgitséget szeretnék kérni most kezdem a méhészkedést.

Szeretnék kaptárakat csinálni magamnak Egy 15 ös nb szeretnék Ehez kérnék keret méretet és kaptár belsö méret érdekelne.

Nagyon köszönöm hogy olvastátok. János

atka2011 Creative Commons License 2010.11.10 0 0 399

T.  MÉHÉSZTÁRSAK  Válasz a gyengeségemre, Bizony nem gondoltam a fejsze és a fára 2008-ban mikor megtaláltam a méh atka teljes ki irtásának módját MITACC és TAK-TIK gyógyszer segítségével akkor léptembe a 88.évembe .Elképzeltem hogy ezzel az egyszerűségével és olcsóságával 2009 ben ki irthatjuk az egész világon az atkákat. De a gyengeség megjött. Írásos jelentésem 2008ban ment hazánk felső vezérkarának. Igaz volt ellenőrzés 2008 októberében megelégedés volt de én 2009-től már nem láttam atkát Itt jött el a megint a gyengülés várakozás sokáig. Végre be ugrott hazám nem segített talán most sikerül. Apimondia Méhészeti Nemzetközi világtalálkozón Franciaországban Minden remény meg volt ,megmentve az egész világ méhészeit az atkáktol. Bíztam a szabályzatban . Az Apimondia a méhészek érdekeit képviselő világszervezet. Küldtem 25 perces filmet Apimondia Főtitkárság Roma és helyszínre is Montpellier méhésztalálkozóra hogy mutassák be  és kértem az intézkedést. Előzőleg már küldtem több nyugati országba is Küldtem több Nyugati és Európai és Amerikai országokba is. Sajnos mind  az ellenzékhez nem az akarókhoz ment. A méhészek nem tudnak róla ez a legnagyobb baj. HOGY  most beléptem a 90. be gondoltam az Isten megajándékoz olyan személlyel aki befejezi találmányom a világ méhészei javára tudja fordítani.. Köszönettel   PISTA  BÁCSI

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!