Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Igen. Amikor már a második lérak osztályt kezdték kihúzogatni a lábam alól a katonai pályafutásom (ha így a távolból visszatekintve lehet annak nevezni) alkonyát ott töltöttem.
Az a VP-01 volt a sturmanok masinériája. Rémlik, a vadászgépek fedélzetén volt egy műszecsoport, amire az AVR-től érkezett a jel, a pilóta ezek révén tudta, hogy milyen irányban, milyen magasságon van tőle az ellenség. Ez önmagában, ha egy vadászt veszünk alapul, nem sok előnyt jelent a fóniás vadászrávezetéshez képest, de az AVR több (16?) vadászt is kiszolgált egyszerre, optimalizált célelosztást megvalósítva.
Bocs, de ebből is látszik, hogy nem született AVR-es vagyok :-)) A SZENYEZS-en és a PORI-n kívül azt hiszem még a VP-01 (?) vagy valami hasonló ami ott az irányítók részére automatizált rendszerként működött. Valós működés közben nem láttam, erről talán csak azok tudnának néhány mondatot elárulni, akik kezelték, vagy felhasználóként dolgoztak vele. Egyszer említettem, hogy megpróbálom felkutatni az AVR-es feljegyzéseimet, de sajnos nem jártam sikerrel. Ha nem is a SZENYEZS-t, hanem úgy emlékszem, hogy a VP-XX (valahányast) részletesebben is átvettük. Nme sejtettem, hogy mi szükségünk rá, de talán abból indultak ki, hogy hátha valamelyikünk az AVR-en landol. Persze nem így lett.
Mi az osztályoknál a SZENYEZS-től kaptuk az infókat (bár mi mindig is VEKTOR-t emlegettünk, pedig a Nyeva bővített működési ellenőrzésének AVR-re vonatkozó pontja a SZENYEZS adatait tartalmazta.
Igen, megvan a felülnézet is. És amit a hatalmas vasbeton kapuk rejtettek vala, az az AVR volt. A valamikori VEKTOR-on és a nem is oly régmúlti SZENYEZS-en kívül a tárolók tartalmazták még a vadászirányítók részére (valamikor vadászirányító pont is volt ott, mégpedig a hármas "NS-3") rendszeresített PORI rendszert is.
Mindez már persze a múlté. Manapság vagy üresen kong, vagy pedig néhány járművet tartanak odabent.
Egy picit korrigálnám a 4598-as hozzászólásom 3.rajzát, amelyen a fűrészfeszültség passzív (jobbra lejtő) szakaszának a nullvonalat pontosan a taktusimpulzusoknál (T)kellen metszeni úgy mint az 1.rajzon. becsúszott egy kis homokszem a gépezetbe, de a lényeg az marad :-))).
Ja, igen a bemutatásból ezek a számok lemaradtak, de nagyon közel vagy az igazsághoz! A 4598 hozzászólásom 3 rajzból úgy-ahogy ki lehet a dolgokat számolni.
A 2 szinkróimulzus (lásd 4598 3.rajz felülről a második ábra) 45Hz-el ismétlődött, ami Tism=22,22ms-nak felel meg.
Ha elkezdünk a rajzból visszaszámolni, hogy egy sor=43,5μs szélességű, akkor ugyanazt kapjuk. Megszorozzuk az egy sort 8-cal (1 képben van 8 sor!) az annyi mint 0,348ms. És az egészet még szorozzuk 64-el. Tehát 0,348msx64=22,27ms (ami nagyjából ül a 45Hz-nek megfelelő ismétlőperiódussal).
Az egészben még volt egy csalafintaság, mégpedig az, hogy az ro kérdőimpulzus viszont teljesen más frekvenciával 1840Hz-vel került kiküldésre.
Hogyne. Például meg kell duplázni a csövek számát. Lásd Büszke. :)))
De komolyra fordítva a szót. Ha csak valami nagyon komoly szerkezeti változtatást nem csináltak rajta, akkor nem. Ha ugyanakkora a lőszer, ha ugyanakkora a cső hátramozgása, a zárolási útvonal, akkor esetleg lehet némi elektromos hajtással próbálkozni, az esetleg segít. Vagy pedig az egész rendszert alapból meg kell változtatni.
Viszont valahol olvastam a 37 mm-es gépágyúról, hogy a tűzgyorsasága változó volt. Azt viszont már nem tudom, hogy ez valami tudatos változtatási lehetőség volt, vagy valami AS szabvány-szerű dolog.
Ha jól tudom az Sz-60 gépágyút több ország is gyártotta. Elképzelhető hogy valamelyik ország modifikációja nem a 120/min tűzgyorsasággal, hanem ennél magasabbal rendelkezik ?
Elméletileg elképzelhető egy tűzgyorsaság növelés a gépágyúnál ?
Sajnos nincs. Pedig sok mindent megpróbáltam. Néhányszor körülnéztem a makett fronton, és néhány szerencsétlen orosz próbálkozástól eltekintve két kínai (Trumpeter) makett közelítette meg legjobban a valóságot. ez Dvina TZM és indítóállvány, természetesen rakétástól. Egy orosz cég csinál még Nyeva és Vega indítóállványt is, de csak 1:72, illetve HO méretben modellvasút terepasztalra. Azt meg kenjék a hajukra. Mindenesetre a fellelhető két makettet a közelmúltban összeraktam, és viszonylag jók lettek. De sem PA, sem PV nincs.
Jut eszembe, a parancsokat természetesen a kordináta berendezés mérése alapján az SZVK dolgozta ki, ezek kerültek az RPK adó antennáira. A kóddugók szín szerint (piros, sárga, zöld) és sávozás szerint (egy, kettő, három sáv) is megkülönböztetésre kerültek. A rakétákon, amennyiben csatorna szerint áthelyezésre kerültek (1-csatorna 1-2 állvány, 2-es csatorna 3-4-es állvány 3-as csatorna 5-6 állvány), a kannibáloknak kóddugót kellet cserélni egy spec kulcs segítségével.
Üdvözöllek benneteket! Először néhány olvasott dologra szeretnék reagálni.
1. A Bolyai múzeumi részében elhelyezett tárgyak nagy része a HIM tulajdona, kisebb hányada – ezeket tábla is jelöli – magángyűjtőké. Magán véleményem szerint – a tendenciákat figyelve – hosszabb távon jobb helye lenne ezeknek az eszközöknek Zsámbékon.
2. eLGi kollégának üzenem, hogy azért nem esik szó ezekről a dolgokról az oktatásban, mert az eszközök már nincsenek rendszerben. Egyébként pedig kérdezni kell.
Más téma:
Akinek ismert a címe kapott meghívót Borbála napi ünnepségre, amely nyilt, bárki részt vehet rajta, meghívó nélkül is. Nénány fontosabb tudnivalót felrakok, aki jönni akar kérem ezeket vegye figyelembe. Ugyanezen a napon tartja ünnepségét a Kossuth kar is, figyeljétek nehogy oda keveredjetek.
A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM REKTORA valamint A MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIERŐ PARANCSNOKSÁG PARANCSNOKA M E G H Í V J A Ö N T a Légvédelmi Rakéta és Tüzér Szakcsoport által rendezendő Központi légvédelmi rakéta és tüzér napi ünnepségre Ideje: 2006. december 01-én 10.30 Helye: Budapest IX. Üllői út 133-135.
A légvédelmi rakéta és tüzér nap p r o g r a m j a 08.30-tól Regisztráció (a Légvédelmi Rakéta és Tüzér Szakcsoport épületében) 10.30 Légvédelmi tüzér emlékhely megkoszorúzása Hallgatók légvédelmi tüzérré avatása Tiszteletbeli légvédelmi tüzérré avatás Emlékoklevél átadás Tüzérebéd Kötetlen beszélgetés
Válaszlevél
Hagyományainkhoz híven szakcsoportunk 2006-ban is megrendezi a Légvédelmi rakéta és tüzér napi ünnepséget. Részvétele esetén – az étkezési igények teljesítése érdekében - kérem: az Önnek megfelelő válasz előtti szám bekarikázását; a válaszlevél 2006. november 15-ig történő megküldését, vagy ugyanezen határidőig telefonon illetve E-mail-ban történő értesítést.
1. Köszönettel veszem az ünnepségre történő meghívást, amelyen várhatóan részt tudok venni. Ebédet nem kérek. 2. Köszönettel veszem az ünnepségre történő meghívást, amelyen várhatóan részt tudok venni. Ebédet kérek … fő részére. (Az étkezési igényeket akkor tudjuk figyelembe venni, ha a válaszlevél (telefon értesítés) 2006. november 15-ig visszaérkezik. Étkezési díj kb. 800 Ft/fő, befizetése a regisztrációnál történik.) 3. Nevem jelenlegi (utolsó) rendfokozatom.
Cím: ZMNE BJKMK, Katonai Elektronikai tanszék, Légvédelmi Rakéta és Tüzér Szakcsoport, 1091 Budapest IX. Üllői út 133-135 Telefon: 06-1-432-9000/41-212 vagy 41-215 mellék (HM: 41-212 vagy 41-215) E-mail: lgazsi@freemail.hu, vagy Gazsi.Lajos@zmne.hu, vagy antal.zoltanne@zmne.hu A telefont felvevő személy minden esetben felvilágosítást ad, illetve regisztrál.
A rakétákon csatorna szerint(3 rakáta csatorna) voltak ugynevezett kóddugók. Ezek feladata volt az irányító (k1,k2) parancsok megkülönböztetése. A célra indított 3 rakéta ugye a tér nem ugyanazon helyén tartózkodott, így különböző parancsokat kellett kapniuk. Az RPK által kiadott kódolt parancsot a kóddugótól függően dekódolta az adott csatorna rakétája, kizárólag a rá vonatkozó parancsokat.
Kis távollétem után folytatnám amit elkezdtem, mégpedig a Volhov RPK rendszert. Mivel az első részhez kérdések, kiegészítések nem érkeztek, ezért belevágok a lényegbe, mégpedig a parancsok kódolási rendszerébe. Itt már valószínűnek tartom, hogy a Volhovos kollégák ezt-azt hozzáfűznek, értékes kiegészítéseket tesznek, mert lehetséges hogy néhány apróság ebből a bemutatásból kimarad. De a lényeg azt hiszem, hogy itt lesz.
Rádió ParancsKözlő (RPK) és kérdőimpulzus továbbító rendszer
(S-75MX Volhov)
A 4504-ben felvázoltam a rendszer blokksémáját, annak csatlakozását más rendszerekhez. A kódolás alapjai a sifrátorban születtek, ott történt meg az imulzusok kódolása. Mint azt már említettem a sifrátor egyik alapfeladata a lassan változó feszültség (K1, K2) parancs videoimpulzusra történő változtatása az ún. idő-impulzus moduláció módszerrel. Ez első hangzásra talán bonyolultnak tűnik, de a gyakorlati megvalósítása egyszerű volt. A lényege az volt, hogy egy ún. komparátor (én amolyan összesítőnek nevezném) berendezés bemenetére ráküldték a K1 és K2 lassan változó feszültségeket és egy adott nagyságú fűrészfeszültséget (tehát bemenet: K1, K2 lassan változó feszültségek + fűrészfeszültség).
A művelet eredményeként, kimenetként pedig a K1 és K2 feszültségeknek megfelelő parancsimpulzusokat kaptunk!
Ezt a műveletet az 1. sz. rajzon (SIFRÁTOR) próbáltam vázolni.
A rajzból: ott, ahol a lassan változó feszültségek kerezteték a fűrészfeszültség aktív szakaszát, ott formálódott a parancsimpulzus!
A 2. rajzon az egyes rakétaparancsok kódolt impulzusait ábrázoltam. A biztonságos parancsközlés szempontjából azt látták célszerűnek, ha minden egyes parancsot egy ún. kódhármassal küldenek, amely megkülönböztetésre került a rakétákon (a rakétákon a feldolgozásukat később röviden ismertetem).
A 3. rajzon próbáltam szemléltetni a parancsok kódolását. Az egész taktus intervallum összesen 64 KÉP-ből és minden egyes kép 8 SOR-ból állt. A NULL parancstól jobbra a "+" parancsok, balra a "-" parancsok voltak, ami a fűrészfeszültségből adódott. A max. mínusz paracsok a 7. képben, a max plussz parancsok pedig az 58. képben kerültek kiküldésre. A NULL parancsot a 33. kép tartalmazta. A szinkron impulzus az 1. képben jött.
A kérdőimpulzus kiküldését úgy kellett megoldani, hogy az semmi esetben se veszélyeztesse a kódolt irányító parancsimpulzusokat. Erre egy olyan megoldást találtak, hogy az egyes sorokat még három (nem egyenlő időbeni) részre osztották fel (lásd 3. rajz). Annak első harmadába került az ro kérdőimpulzus a második harmadában az irányító hármaskód, a harmadik harmad pedig üresen maradt.
Kérdőimpulzus és feldolgozás a rakétán. A rakéta az első fokozat leválása után akkor kezdett el válaszolgatni az irányítórendszernek, amikor az első kérdőimpulzust (ro) megkapta. Ekkor lépett életbe egy 6-10cm tartományban dolgozó kis magnetron a rakétán, ami a válaszjeleket generálta az irányítórendszer felé. A hármaskóddá formált irányító impulzusok a rakétán egy szelektor rendszeren (egy késleltető sorokból és egy pentódából álló egységen) mentek át, amelyen csak a konkrét rakétának szóló kód jutott át, és szt a parancsot hatjotta végre a rakéta. A K3 és K4 parancsok a rakétán az FR-15M jelű berendezés dekódolta. A K3 parancs mint már azt többen is megjegyeztük nem a harci rész szó szerinti robbantását eredményezte, hanem a rádiógyújtót indította el. Ez a gyakorlatban nem volt más mint egy tiratrón, amelynet a rácsára érkező impulzusok megnyitottak és a rakéta-cél távolságból eredően megtöltődött egészen addig az ideig amíg a tiratrón teljesen ki nem nyitott, na ekkor már jött a BUMMM.
Hát nagyjából ennyi lenne a tudásom az RPK-val kapcsolatban. Valószínűnek tartom, hogy az első olvasatra (de talán a sokadikra is :-))) bonyolultnak tűnik a dolog, de majd talán megpróbáljuk konyhanyelre is leegyszerűsíteni. A rajzok talán nyújtanak némi kis segítséget a megértéshez.
A raketadandar.hu szerint nekik van még a kis PRV-ből. Legalábbis a nyitólapjukon ez szerepel.
Veszprémben azt mondták, hogy az ott kiállított cuccok közül már csak az SzT van hadrendben, pedig a P-18-at sem vonták még ki, Kupon és Medinán is láttam.
Na ezt örömmel hallom, hogy így összeszeditek a légvédelmis cuccot.
Tudtommal egy romos Gamma Juhász is van ott. Vagy rosszul tudom ?
A Bólyai hátsó múzeumi traktusa tudtommal marad ( ezt a nagyfőnök mondta személyesen ) de mint tudjuk csak az biztos ami megtörtént.
Egy szóval ha lesz technika ami használatához, restaurálásához kell ( tele van kapcsolási , működési rajzokkal, fotókkal ) akkor a rendelkezésetekre áll.
Még nem. Most ott tart a meló, hogy minél több kiállítani való legyen. Egy csomó különféle lokátor már van, néhány ágyú már van, de rakétakomplexummal már nagyobb a baj, mert van, amit csak külföldről lehet szerezni. A már meglévő eszközök a tavasszal lesznek telepítve, mert előbb meg kell teremteni a bemutatás feltételeit. Ám amikor ezek a feltételek biztosítva lesznek, akkor a Bólyai kincsei is oda fognak vándorolni előbb - utóbb. Hiszen ahogy hírlik, az egész épületegyüttest el akarják adni, és akkor azokat a dolgokat is meg kell menteni valahogy.