Keresés

Részletes keresés

cliftony77 Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1837
Van a szerzői jogdíj, van a felvétel jogdíja, van a kiadás jogdíja és van az előadói jogdíj. Ebből áll össze egy lemezben a jogdíjak sorozata.

Szóval a kalóz CDken levő felvételeken nincs kiadói és felvételi jogdíj, de a szerzői és előadói jogdíjakat nem kéne elhagyne, mert ezek adják az össz-jogdíj mintegy 75-80 %-át, ha jól emlékszem. Nem ez a szakterületem...

Mellesleg ami az Artisjust illeti... Tudok olyan papírról, amit ők állítottak ki egy vidéki lemezboltnak, engedélyezve a kalóz CD-k forgalmazását... Az Artisjust jobban izgatják a bulgár és ukrán HAMIS CDk, amik az eredeti gyári CDk kópiái és párszáz forintért beszerezhetők a "jobb" piacokon.

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1836
Én azért nem mernék kiállni adott esetben az Artisjus jogászaival ilyen érvekkel....
No nekem végülis mindegy, ne adjunk nekik tippeket...
Mr. Cyber Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1835

Dr. Lecter:
"Azért erre ne vegyél mérget. Jogtulajdonos a szerzô/elôadó is lehet"

Igen, hivatalosan kiadott lemezek esetében. A kalóz lemez illegális, tehát nincsen jogtulajdonosa sem.

Dr. Lecter:
"XI. Fejezet
A SZERZÔI JOGGAL SZOMSZÉDOS JOGOK VÉDELME
Az elôadóművészek védelme
73. § (1) Ha a törvény eltérôen nem rendelkezik, az elôadóművész hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy
a) rögzítetlen elôadását rögzítsék;"

Igen, de attól még, hogy bootlegeket másolsz, attól még nem Te rögzítetted az előadást.

"b) rögzítetlen elôadását sugározzák vagy más módon a nyilvánossághoz közvetítsék,"

Ismételten, ha a saját részedre vagy a haverodnak másolsz egy kalóz CD-t, azzal nem közvetíted az előadást a nyilvánosság előtt. Tehát, ez a pont sem vonatkozik ránk.

"74. § (1) Az elôadóművészt a 73. § (1) bekezdésében említett felhasználásokért - ha e törvény másként nem rendelkezik - díjazás illeti meg."

Igen, de nem a Te részedről, hanem a kalózkiadó részéről.

Előzmény: Dr. Lecter (1829)
Tutenko Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1834
Tökéletesen igazad van!!!
Előzmény: Törölt nick (1831)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1833
1999. évi LXXVI. törvény a szerzôi jogról

XI. Fejezet
A SZERZÔI JOGGAL SZOMSZÉDOS JOGOK VÉDELME
Az elôadóművészek védelme

73. § (1) Ha a törvény eltérôen nem rendelkezik, az elôadóművész hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy

a) rögzítetlen elôadását rögzítsék;

b) rögzítetlen elôadását sugározzák vagy más módon a nyilvánossághoz közvetítsék,

...

74. § (1) Az elôadóművészt a 73. § (1) bekezdésében említett felhasználásokért - ha e törvény másként nem rendelkezik - díjazás illeti meg.

...

Szóval szerintem nem árt némi paranoia.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1832
A végén a kérdésem természetesen Beatlefannak szólt.
Előzmény: Törölt nick (1831)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1831
A bootlegek másolgatásának valóban nincsenek jogi vonzatai, etikai vonzatai azonban annál inkább.

Bootlegekért csak a boltban ildomos pénzt kérni, de akkor azért gyári CD-t kapunk. Cserebere (trade) esetén (ami a bootlegek beszerzésének leghatékonyabb forrása) legfeljebb üres CD-t, azaz anyagárat szokás kérni (ha a másik félnek nincs olyan anyaga, ami engem érdekelne).
Ez így elterjedt dolog és valóban működik, bevált. Én 2 éve trade-elek rendszeresen, általában amerikaiakkal, a leírt feltételekkel. Rengeteg korrekt gyűjtő van, akik meg nem azok, előbb-utóbb rákerülnek a fontosabb ilyen témájú lapok "Bad trader alert" listájára. Nekem még nem volt szerencsém ilyenhez. :-)

Szóval nem megy a fejembe, miért kellene fizetnem a bootlegek másolásáért, amikor én sem kértem még életemben pénzt ezért senkitől. Az OK, hogy belépőt kell szedni a rendezvényre, de ez más tészta.

A tagdíjról meg annyit, hogy az ember nem szeret bizonytalanra, előre befizetni még 1 Ft-ot sem, nemhogy 6000-et. De úgy látszik, ez nem megy a fejetekbe, kedves Beatlefan.

Egy kényes kérdés (csak az a fránya kíváncsiság...): ha hivatalos anyagot is pénzért másoltok, azt milyen jogcímen? És pengettek-e majd az Artisjusnak is utána?

Előzmény: Mr. Cyber (1826)
cliftony77 Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1830
beatlefan:

"A zártkörűséget illetően: A HBBK csak akkor tud törvényesen működni, ha egyesületként kerül bejegyzésre. Csak így oldható meg hogy az egyesületi tagok a klub hanganyagából, kiadványaiból részesülhessenek."

Hmmm... Akárhogy is nézzük, teljesen mindegy, hogy be van-e jegyezve egyesületként a klub. Ugyanis a kalóz CD-k terjesztése, másolása stb. mindeféleképpen törvénytelen akció. Különben a legjobb tagtoborzó egy nyílt nap vagy mifene lenne, ahol az emberek látnák a saját szemükkel, hogy mi is ez. Mert a szemünknek még mindig jobban hiszünk, mint a különböző írásoknak a neten.

"Honlap. Tudom, hogy az oldal nem tökéletes és valószínűleg muszáj lesz a hazai viszonyokhoz leegyszerűsíteni. A kritikákat köszönettel vettem ..."

Hát igen, nem ártana. De én talán a legnagyobb gondot a full screen ablakban látom. De ha már nagyon programozásra vágysz, javaslom csinálj egyszerű, de jó grafikát. (Példának talán az akos.hu belső oldalait javaslom... nem kell szeretni Ákost, nagyon jó a grafika, ezt el kell ismerni.)

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1829
hisz ezesetben nincs jogtulajdonos

Azért erre ne vegyél mérget. Jogtulajdonos a szerzô/elôadó is lehet, nem csak a kiadó.

Előzmény: Mr. Cyber (1826)
Tutenko Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1828
Igen,de mennyiért másolja a Molnár???
Megint átver minket!!!
Előzmény: Mr. Cyber (1826)
Tutenko Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1827
Sok a tagdij!!!!!
Előzmény: beatlefan (1825)
Mr. Cyber Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1826

Benedek Szabolcs:
"Ezt a másolási dolgot meg szvsz nem kéne annyira reklámozni, a 80-as években még el lehetett bliccelni, azóta viszont Magyarország is csatlakozott mindenféle szerzői jogi egyezményekhez, úgyhogy csak óvatosan..."

Igen, de amit mondasz, az csak a hivatalosan kiadott hanganyagokra vonatkozik, mivel azoknak van jogtulajdonosuk. A kalózkiadású felvételek másolgatásának _nincsenek jogi vonzatai_, hisz ezesetben nincs jogtulajdonos, mivel illegálisan adták ki az anyagot.

Előzmény: Törölt nick (1824)
beatlefan Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1825
Sziasztok!

1. Az újság 2002 februárjában fog újra megjelenni. A Klub reményeink szerint januártól indulna újra.

2. A zártkörűséget illetően: A HBBK csak akkor tud törvényesen működni, ha egyesületként kerül bejegyzésre. Csak így oldható meg hogy az egyesületi tagok a klub hanganyagából, kiadványaiból részesülhessenek. Természetesen az évente tartandó 4 nagyobb rendezvény nyitott lenne, de lenne csak a klubtagság számára szóló összejövetel is. Senkit sem akarunk kirekeszteni vagy ilyesmi. Pont azt szeretnénk, hogy minél több barátra tegyünk szert és jól érezzük magunkat a klubban. Szeretnénk megosztani mindenkivel mindazt, amit az elmúlt 20 évben gyűjtöttünk, hogy akit érdekel minél átfogóbb képet kapjon a fiúk történetéről...és azt is reméljük a tagok is tudnak nekünk újat mutatni....
Az éves tagdíj pedig - persze vannak kivételek - szerintem senkit nem ver a földhöz. Kb egy CD ára, nem?

3. Digitális kártya: ez sem flancból lenne. Ez egyben ajándék is a tagságnak, másrészt sok olyan információt tartalmaz, ami egy Beatles rajongónak jól jöhet (diszkográfia, naptár stb). Szerepelne a kártyán a teljes HBBK hangtár részletes katalógusa is - a tagok ezen keresztül juthatnának hozzá a kívánt felvételekhez. Szeretnénk többet adni a tagoknak, mint egy papír fecni....

4. Honlap. Tudom, hogy az oldal nem tökéletes és valószínűleg muszáj lesz a hazai viszonyokhoz leegyszerűsíteni. A kritikákat köszönettel vettem ...

5. További kérdésekkel ide írjatok: info@beatleshbbk.hu

6. Na meg van az ötös?


Udv
G

Előzmény: Törölt nick (1824)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1824
Egy nyitott Beatles-klub klikkesedés és hierarchia nélkül valóban jó lenne. Jó példa rá a Queen fan club: meg lehet nézni, milyen emlékkoncertet szerveztek múlt szombatra. Jövő októberben lesz 40 éves a Love Me Do, mi is előrukkolhatnánk valami ilyesmivel.
Szóval szerintem nyitott rendezvények kötelező tagsági meg ilyesmi nélkül, azonkívül egy Beatles-klub (legyen az HBBK, vagy akármi) ne barátok és cimborák egyesületeként, hanem tényleg official Hungarian Beatles fan clubként működjön.
Ezt a másolási dolgot meg szvsz nem kéne annyira reklámozni, a 80-as években még el lehetett bliccelni, azóta viszont Magyarország is csatlakozott mindenféle szerzői jogi egyezményekhez, úgyhogy csak óvatosan...
Krisztofer Creative Commons License 2001.11.27 0 0 1823
"6. Lehetőség további Beatles felvételek beszerzésére a klub több mint 140 órányi Beatles hangkatalógusából. Ez a jelenleg elérhető összes Beatles felvétel lehető legjobb minőségű változazát jelenti. Forrás: mintegy 350 kalóz CD. És ez csak a Beatles időszak hangtára!"

Ez azt jelenti, hogy az árban benne van egy CD, de további pénzekért korlátlan mennyiségben másolhatok a hanganyagból?

Előzmény: beatlefan (1816)
cliftony77 Creative Commons License 2001.11.26 0 0 1822
Nos, ami a honlapot illeti: én is megnéztem, és tényleg az a gond vele, legalább is ez az én személyes véleményem, hogy lehetne rajta javítani, a grafika/program arány valahol elcsúszott... Sajnos. Ami pedig a klubot illeti: nos, ezzel kapcsolatban is van véleményem. De inkább egy példát mondok. Anno a '80-as évek végén megalakult a Hungarian Depeche Mode Fan Club (HDMFC). valahogy úgy ment, ahogy ez a HBBK, csak tagoknak, néhány esemény évente ésatöbbi. Aztán ha jól emlékszem 97-ben jött a váltás, Borbély Lajos lett az új vezető, aki megnyitotta a dolgot. Azóta havonta gyűlik össze a társaság a PeCsában, hatalmas bulik ezek, mármint annak, aki szereti a DM-et. De bárki bemehet, a honlapjuk is szabdon elérhető, noha ők is seftelnek mindeféle bootleg cuccokkal, de nem alapfeltétel a pénzes megoldás. Azóta az eredeti 4-500 fős klubból 2-3000-es klub lett. Én tehát személy szerint javaslom, hogy nyíljon ki az a klub, legyenek nyílvánosak az összejöbetelek, és máris nem lesz olyan ellenszenves a dolog sokaknak.

Ennyi.

Előzmény: beatlefan (1816)
Makács Dezső Creative Commons License 2001.11.24 0 0 1821
Egy probléma van: elfelejtettem megvenni az ehetit! :-)
Előzmény: Tutenko (1820)
Tutenko Creative Commons License 2001.11.23 0 0 1820
Igazad van!!!
Holnap huzzák a lottót!
Ha szerencséd lesz hétfön már beléphetsz!!!
:-)
Előzmény: Makács Dezső (1818)
Tutenko Creative Commons License 2001.11.23 0 0 1819
Hi!

Van egy-két kérdésem:
Miért kellett a Molnárnak kihagyni a Poprócsi Árpi nevét a könyvből???
Miért perkáljak le 6000 ft-ot? A semmiért?
Minek a digitális kártya?
A régi tagoknak nincs kedvezmény?

Mi az,hogy lesuttyózni?
Csak a tényeket közöltük!!!

Előzmény: beatlefan (1816)
Makács Dezső Creative Commons License 2001.11.23 0 0 1818
Kedves beatlefan!

Üdvözöllek ezen a topicon! Kérlek, nézd el nekünk ha kissé szkeptikusak vagyunk az újraindult HBBK-val. A topicon levők közül jó páran tagjai voltunk anno a klubnak. Én is. A klubot Molnár Gábor és apja Molnár Imre indították, s abban, hogy megszűnt szerepe volt Molnár Gábor "üzleti érzékének" és "üzleti kultúrájának" is. Lehet, hogy azóta sokat változott, de a kételkedésünk csak az egyik ok, hogy nem lépünk be. A másik, hogy bármennyire is jó az ajánlat, nincs évi 6000 forintom egybe a belépőre. Igérem az első lottó ötös után be fogok lépni. :-)

Előzmény: beatlefan (1816)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.23 0 0 1817
> Évente 6 darab színes borítóban megjeleno
> Beatles Barát újság

Újra létezik az újság? Netán megjelent(ek) már új száma(i) is?

Előzmény: beatlefan (1816)
beatlefan Creative Commons License 2001.11.23 0 0 1816
Sziasztok,

Peterdi Gábor vagyok a HBBK egyik újra szervezője és mellesleg én követtem el a honlapot is.

Olvastam nachson korábbi irását és nagyon elszomotit hogy mi Beatles kedvelők is ilyen durvák leszünk ha arctalanul, számitógép mögül dobálózhatunk a szavakkal. Lesuttyózni valakit mert kidolgoz egy katalógus rendszert (ha az természetesen nem tökéletes is - hogyan is lehetne az?) nem vall túlságosan pallérozott emberre. Megkérdőjelezni 'molnárpapa'irodalmát - művei ismeretének hiányában teljesen értelmetlen.

Nem akarok senkit kioktatni vagy prédikálni. Én is több mint húsz éve foglalkozom a Beatlesszel és ismerem a könyv gyengéit. Ma, mintegy 150 Beatlesszel foglalkozó mű végigolvasása után tudom, hogy van benne tévedés, elirás és sok dal megitéléséről sem egyezik a véleményünk de ezzel együtt egyik legkedvesebb Beatles könyvem is, hiszen 1986-ban olyan információkkal szolgált, amivel addig egyik hazai könyv sem. Az hogy 15 év után újra kapható számomra öröm...végre lecserélhetem a régit, aminek lapjai bizony már rendesen széthullottak....

Más...

Nem tudom ki volt a munkatárs aki kritikával illette a HBBK honlapot. Néhány dologban talán egyetértünk. Amiben nem:

1. Nem szeretjük, ha a pop-up úgy ugrik fel, hogy vagy bezárod, vagy full képernyőn nézed.

- Nem pop-up, hanem teljes képernyős oldal. Ti nem szeretitek...sokan igen...

2. A grafika ráment a tartalomra, lassú a lap.

- A kezdőlapon választhatsz, ha lassú a kapcsolatod. A lebutitott oldal a legminimalisabb technikakat alkalmazza. A másik azoknak szól, akiknek gyorsabb a vonaluk. Egy Beatles oldalt egyébként azért keresnek fel legtöbben, hogy képeket nézhessenek, dalokat tölthessenek le...persze lehetne szürke is, de minek...egyébként az általam készített honlap az angol The Beatles Book szavazásán első helyet nyert...ők csak tudják...

3. Úgy indítanak, hogy perkáljon a balek 6000 pénzt, azt már nem mondják meg, hogy mi a szarért, csak valami nevetséges újságot kínálnak érte. Tiszta röhej.

- Ez nem igaz. Világosan le van irva, hogy mit kapnak a klub tagjai a tagsági dij ellenében:

1. Digitális tagsági kártya (fényképes, sorszámozott kártya méretu CD-Rom Beatles információkkal megpakolva)

2. Egy darab 74 perces audio CD tetszoleges, általad válogatott ritka Beatles hanganyaggal.

3. Évente 6 darab színes borítóban megjeleno Beatles Barát újság + a HBBK Dalkatalógus

4. Évi 12 zárt köru rendezvényre ingyenes belépo, 4 nagyobb rendezvényre kedvezményes belépo

5. A klub internetes oldalán található tagok számára letöltheto ajándékokhoz való hozzáférés

6. Lehetőség további Beatles felvételek beszerzésére a klub több mint 140 órányi Beatles hangkatalógusából. Ez a jelenleg elérhető összes Beatles felvétel lehető legjobb minőségű változazát jelenti. Forrás: mintegy 350 kalóz CD. És ez csak a Beatles időszak hangtára!

7. Segítséget kapsz bármilyen Beatles-szel kapcsolatos kérdésedben, kérésedben.

Tiszta röhej?
- Ha nem lépsz be....

Remélem nem bántottam meg senkit, nem volt a célom. További jó fórumozást a fiúk szellemében:

ALL YOU NEED IS LOVE

Előzmény: nachson (1725)
thesaint Creative Commons License 2001.11.22 0 0 1815
Én is tervezem beszerezni, de valahol azt olvastam(talán MTI), hogy az angolok nem nagyon veszik, egyelőre.

Az Abbey Roadot azért nehéz megközelíteni, bár én elfogult vagyok, ugyanis ez az egyik kedvenc lemezem.

Ha valakit esetleg érdekel, a Radio Bridge topicban folyik vita arról, hogy kell-e Beatles ebbe a rádióba.

üdvözlettel:

thesaint

Előzmény: Törölt nick (1814)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.22 0 0 1814
Miután valahol azt olvastam, hogy a Driving Rain az Abbey Roadhoz mérhető album, megvettem...Nos, az nem igaz, hogy kár volt, de az Abbey Roadhoz mérés igen erős túlzás.
Nem rossz lemez, de a Flaming Piet nem lépi túl. Mondjuk azt a színvonalat hozza, és az azért nem kevés... S mintha McCartney jobban énekelne, mint amit az utóbbi 5-6 évben megszoktunk tőle.
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.20 0 0 1813
A link helyesen:

Horse to the water

Előzmény: Törölt nick (1812)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.20 0 0 1812
Friss... Horse to the water

Az új Harrison-szám kétperces részlete(mp3)

Egész jó amúgy, olyan Dylanes-Traveling Wilburyses jellegű. A hangja is jó rajta.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.20 0 0 1810
Tegnap értem a végére A Könyvnek. Nagyon finom olvasmány. Megtudunk belőle sok érdekes dolgot, tisztázódik néhány félreértés, mégis hiányérzetem van. Persze, ez így várható, tízszer ennyi sem lenne elég. Jó, hogy korabeli idézetek is vannak, mert azok kevésbé megszépült emlékek, valamint nem ötvenévesen magyarázzák, hogy mit miért csináltak huszonéves korukban. Kár, hogy az idézetek nem egyértelműen vannak meghivatkozva, nekem legalábbis nem jöttek ki tisztán.
Az sem teljesen oké, hogy a feleségekről, barátnőkről nem beszélnek kicsit bővebben. Tulajdonképp csak John-ról tudjuk meg, hogy milyen szerepe volt az életében és milyen hatással volt pályafutására a dolog, merthogy nála ennek taglalása elkerülhetetlen volt.
Fordítási hibát egyet találtam, ami feltűnő volt, bár néhol nem volt minden teljesen érthető. Ez a hiba a 257. oldalon van, amikor John azt mondja, hogy Paul "dupla basszusgitáron" játszott, és hogy zörgött a cucc, mert nem nagyon értett ahhoz a hangszerhez (George pedig hegedűn). Pár sorral odébb mondja, hogy mindketten húzták a vonókat, amiből számomra az jön le, hogy Paul nagybőgőn játszott valójában, ami "double bass" névre hallgat, ez vélhetően egy félrefordítás.
Kár az utolsó két oldalért, az eléggé nyál. A végén érezhető nagy összeborulás érthetetlenné teszi, hogy miért is mentek szét. Nyilván, nem volt ennyire rózsaszín az élet akkoriban.
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.20 0 0 1809
Énekelhető műfordításról nem tudok. Nyersfordítás van a "Happy Xmas John Lennon" és a "John Lennon 1940-1980" c. könyvekben.
De ha már az angol szöveg megvan, ott a szótár...
Előzmény: tradnai (1807)
tradnai Creative Commons License 2001.11.16 0 0 1808
P.S. Az e-mailem már megváltozott. Az élő:
tradnai@yahoo.com
tradnai Creative Commons License 2001.11.16 0 0 1807
HELP!

Ha valaki tudja, hogy az Imagine magyar fordítását hol találom (esetleg el tudja küldeni), kérem segítsen amilyen hamar csak lehet!
Köszi,
Radnai Tamás

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!