Nem lehet, hogy valóban bezártak? Nekem van egy ilyen benyomásom ebben a szezonban, hogy mintha kevesebb lenne a meghirdetett szállás. Mikor ott vagy, eléggé nyugi van, de amikor szállást keresel alig van. 10 napja foglaltunk, 1 hete érkeztünk, kértünk kis kedvezményt és első szóra kaptunk 100 Eur-t. Ha akkora túlkereslet lenne, nem kaptunk volna. Gondolom azért ott is vannak akik félnek a sok idegen vendégtől, nem akarnak megbetegedést.
A másik, hogy NAGYON sok választ kaptunk, hogy foglalt, de EGY sem mondta azt hogy +10%-ért lenne...
Szia!Megköszönöm,ha megnézed!Én igazából Zarace strandjára szeretnék elbringázni,ezért gondoltam az új úton!A régin gondolom elég jók a szintek(nem vagyok egy profi bringás!)!Pedig elég csábítóak azok a levendula mezők!!!
Szia, tavaly elég sokat bringáztam a szigetem. Igen van tiltó tábla elvileg nem lehet bringázni:( Tavaly én a régi úton mentem Hvar - Stari Grad között. Mi holnap megyünk Hvarra, megnézhetem odafelé kint van e még a tábla. enegem is érdekel, idén is be van tarvezve bringázás.
Teljesen igazat adok neked. Hatodszorra megyünk ugyanoda, de itt beültetődőtt a bogár a fülembe és írtam a házigazdánknak. Nos megnyugtató válasz jött. Épp csak azt nem írta, hogy már hűti a Karlovackot nekem. :D (ggogle fordítás)
Caio Igen, a foglalás rendben van 21.08-04.09Találkozunk 08.08.21Jó útDragan
Galaxy készülékemről küldve
-------- Eredeti üzenet --------Šalje: Imre Balázs <ufonauta2@gmail.com>Dátum: 2021. 03. 03. 13:12 (GMT + 01: 00)Címzett: info < info@apartmani-kocak.com >Predmet: Re: Érdeklődés a szabadidő iránt
Üdvözlet!
Szeretném tudni, hogy jó-e a foglalásunk az 5. szobához 08.21-09.04 között?
Az elmúlt 20 évben 1x mentem kocsival Tirolba, akkor váltva vezettünk, kb ugyanez a távolság, de előtte elég sok volt a meló, szóval tényleg kivette a zsírunkat.
Ez a mostani igazából nem volt megterhelő, este elég álmos voltam, de másnap OK volt. A meleg nem zavart, a klíma tette a dolgát.
Az biztos, hogy revideálom a fogalmamat arról, hogy mi van messze. :-)
Ezek után simán leugrunk a Balatonra, ha a hangulat úgy hozza.
---
Gondolkoztam az éjszakai induláson is, de egyrészt a szállást csak délután 2 után foglalhattuk el, másrészt este inkább alszok, eleget éjszakáztam már, egyre nehezebben megy.
Ettől függetlenül jövőre lehet, hogy kialszom magam előtte és megpróbálkozunk vele.
Azóta lezajlott a Ho-i nyaralásunk. Nekünk nagyon rendes, korrekt szállásadónk volt. Jövőre is meghívott... Voltak okos javaslatai a jövőbeni foglalásokra nézve.
A haveroméknak viszont új szállás után kellett kajtatniuk. Ők is rendes szállásadó csajt találtak végül. Ettől függetlenül, most már nyilvánvaló, hogy az első szállásuk lemondása "ár-felhajtó" kibaxás volt.
Én úgy látom, nincs tiltó tábla (D116 – Google Térkép), de szerintem te nem is akarsz az alagúton menni, hanem a régi úton, a levendula mezők között. Tévedek?
Múlt kedden jöttünk volna, de belázasodott a kicsi. Ezért lemondtam a szállást… mire leraktam a telefont, jobban is lett. De közben elkelt a szállásunk, úgyhogy ezért jöttünk szombaton (katasztrófa) ebbe a kempingbe… hát, kettesben egyszerűbb volt az élet, az biztos.
Hogy a fórumhoz is hozzászóljak: a lanterna kemping akkora, mint egy város. Brutál távolsàgok vannak. Nekünk kicsit sok…
Nem kell, pont booking. Ha szerződik a horvát házkiadó valamelyik irodával, akkor az iroda leveszi a hasznot akkor is, ha nem megy a bolt. Sőt rákényszeritik a kiadót az alacsonyabb árra. Ezért a szállásadók szivesen veszik a megbizható, visszatérő vendégeket és az előleget az első, második évben, aztán, ha korrekt vagy, lesz üdvözlő ital, kirándulás, ajándék pizza és ami a legfontossabb, jó szó, együttérzés , ha problémád van, segitség a bajban. Nem kell mást tenned, csak ha mondasz valamit, rendelsz valamit, a szavad tartsd meg és ember leszel! Jövőre is várni fognak szeretettel! És ez nem hülyeség, e a valóság.
Én már benéztem az említett csoportba - I love Ho. Nem kitalált történetnek tűnik mivel nem egy-két ilyen jellegű történet van fent. Kb. 15 storyt olvastam el aztán meguntam és egy cseppet el is keserített :(
Sziasztok! Szerintetek Hvar szigetén Stari Grad után lévő közúti alagúton át lehet bringázni? Pitvénél van tiltó tábla, de ott nem látok! Esetleg valakinek tapasztalata? Köszi!
A mai trend, hogy a világ igénye okán a Horvátokra rákényszerítjük a bookingot és airbnb-t. Mert látszólag kényelmes. Kicsit hasonlít arra, mint amikor tulajtól vagykereskedőtől veszünk autót. A Horvátoknak ez egyébként nagyon drága, viszont a kényelmes európai szeret webáruház szerűen elintézni mindent. Mindent. De ez nem így működik jól itt. Régebben egy csomó helyi oldal kínálatából választottam és tudtam, hogy jellemzően nem vezetik a naptárat.
Így írtam 30 megkeresést és abból 1 pozitív válasz jött, amit foglaltam. Idén pont egy közvetítőnél vagyunk akinek van 40 szállása, amiről nem is tud sokat. Alapvetően elfogadható lenne, csak nincs gazdája, így apróságokkal küzdeni kell. Ez az airbnb-s, bookingos vonal.
Nem igazán lehet tenni semmit, mert az igazi piaci igény az, hogy 2-3 helyen egyszerre át lehessen tekinteni mindent, de ez itt nem nagyon működik.
Én sem. Érték már csalódások Horvátországban de itthon is. Mindig a lehúzás volt a lényeg, igaz nem a szallassal volt gond, mással. (Tény, hogy 20 éve hajóval nyaralunk, miután lefoglalod, azzal már nem tudnak lehuzni, mert az ár közben nem változik, és olyan sincs, hogy odamesz, és nincs meg a hajód..) Ellenben sok mással megprobalnak megvezetni. De ez itthon is pontosan így van.
Én nem láttam ilyet amúgy, Baska Vodán voltunk a Hudovernik apartmanban, nagyon barátságos házigazdákkal. Nem is tudom, leheséges-e ilyen, mert igazából a booking pontoz. Szerintem Lölö terjeszti, nem lennék meglepve. :D
Ez most valami nagyon érdekes propaganda. 98%-ban kamu az egész, sugall dolgokat, de amit tényszerűen írnak az annyi, hogy (főleg Airbnb-n tapasztaltuk) a foglalási naptárt nem vezetik a Horvátok. Ha azt írja az oldal, hogy szabad, akkor még mindig rá kell kérdezni. KOMMUNIKÁLNI kell. Egyszerre rahedli helyen van meghirdetve, nem naprakész. Ezt mi is tapasztaltuk airbnb-n főleg. De olyat még soha nem láttam hogy valaki azt mondta volna hogy nincs hely, de többért lenne. Mindenki meghirdetett, fix áron dolgozik. Viszont ellenben a korrekt Horvátokkal arról már nem vagyok meggyőződve, hogy a balatonmaffiának nem áll érdekében az ilyen ferdítés. Itt ülök a félig üres parton és csak csodálkozom, hogy ezek miről beszélnek???
Arra hivatkozik, hogy az összes fórumon az emberek tömegével vinnyognak...akkor itt hogyhogy nem?
Szóval csak hallgasson mindenki a saját józan estére.
Azt még véletlenül se irják le, hogy mennyi süketelő van, aztán amikor fizetni kellene, akkor ja, hát nem is tuo, lehet máshová......rizsa az egész, minenki mnjen a Balatonra a Lörinchez, oszt annyi!
Amikor a 2 évessel mentem volna (4 éve) Hr-be, akkor indulás előtt derült ki napokkal, h jön a kistesó, utazás nuku.. Sz'al ha ott vagytok, az már progress. :-)
Ja, én is néztem, elég "korrekt". Gondolom azért nem mindegyik szállásadó ilyen, főleg azért a bookingon le is minősítheted, bár nem tudom, hogy a foglalás elég-e hozzá?
"Szóval jövőre legalább 10 napra kell menni és a hétvégéket kihagyni az utazásból. :-)"
Példánál maradva: Gondolj bele abba, hogy 1 nap oda meg vissza elmegy. Így a 10 napból marad 8. Aki nincs annyira hozzászokva a vezetéshez meg melegnek +1 nap azaz az első nap is olyan álmos, fáradt, stb.
Hétvégén is lehet, csak éjszaka amikor a többség alszik és nincs forgalom. Na meg forróság sincs akkora.
Mi tegnap jöttünk haza, szombattól-szombatig voltunk. Tőlünk elkérték a határon az ügyfélkapun letölthető igazolásokat és a legkisebb gyerkőc negatív pcr tesztjét is. A szálláson már a kutyát nem érdekelte. :-)
Jó kör volt, Srimába mentünk, nagyon király volt - leszámítva az odautat Zágráb után a pályán. A lefelé menet 823 km volt kb 12,5 óra alatt, visszafelé ugyanez 812 km 9,5 óra alatt (megálltunk a Balatonon egy kicsit, a víz gyalázat meleg volt, szóval majdnem kár volt megállni). Visszafelé láttuk, hogy a délre tartóknak ugyanaz a szívás jutott, hosszú kilométereken át lépésben haladni....eh...Szóval jövőre legalább 10 napra kell menni és a hétvégéket kihagyni az utazásból. :-)
Ez az kinti autópálya rendszer egyébként még viccnek is rossz.
Nyilván, nem is azért mondtam, csak megnéztem, meg a csillagászati topikon is szoktam néha látni.
ON
Melyik részen voltatok? Mi Icici-ben voltunk párszor, imádom a monarchiás, kicsit olaszos hangulatot. Bár az inkább az Isztria nyugatabbi részére jellemzőbb.
Szépek, de az asztrofotók se kutya. Nekem is van egy Newtonom, még próbálom kollimálni, idő hiányában sajnos elmaradt. Talán majd ősszel, bár akkor meg visszajön mindenki szabiról.
A feltöltendő oltási igazolványok alatt az EU-s igazolványok pdf-ét érted, Vagy az orvos által kiállított oltási igazolványt? Nejemmel szerdán kapjuk a harmadikat. De azt már nem a körzetinél, hanem oltóponton.
Mi tegnap jöttünk meg a Kvarner-öböl környékéről. Nagyon kellemes volt, maga a régió a magas hegyekkel és a zöld környezettel, illetve az ide jellemző építészettel nagyon tetszett a sok dalmáciabeli út után. Van pár kép is, ha valakinek van kedve hangolódni.
Köszi, közben kitöltöttem. A “+utas”-nál hozzáadtam mindenkit. A kis kétèvesemnek meg beírtam a saját telefonszámomat, meg email-emet, mert nem fogadta el anélkül.🤓
Bankkártyás fizetés és az ENC között szerintem, épp csütörtökön, semmi értelmezhető különbség nincs. Hacsak nem az, hogy az ENC beszerzése, majd visszaadása (már ha bérlésről beszélünk) biztosan többszöröse időveszteség még itthon, mint a kapuknál az a néhány perc...
Szia! mi két hete mentünk (azóta sajnos már haza is jöttünk) tőlünk kérték az Uniós covid igazolásokat, ill. a gyerek angol nyelvű negatív tesztjét. A regisztrációnak csak a számát nézték. Hazafelé nem kértek semmit. Voltak olyanok is, akiktől nem kértek semmit.
Köszönöm a tippeket. Végül kaptam kölcsön havertól. És akkor nem is veszek sajátot.
Érdekes módon eddig sosem néztem az ENCnek utána, az volt bennem hogy ez tuti csak a sokat utazó helyieknek éri meg. Hát nem. Viszont az új csipet is érdemes lehet majd megvenni a cikk szerint...
21 %-kal olcsóbb, de az nem a tiéd, ha bérletről van szó, hanem azé, akié a készülék. Gondolom ezért éri meg nekik bérbe adni, mert a napi 100 Ft-os bérleti díjért nem lenne érdemes ezzel foglalkozni.
Tegnap hazafelé tök üres volt a letenyei határátkelő befelé. Lefelé viszont dugó, dugó hátán,talán Senj és Karlovac között volt egy kicsit haladás lefelé, de ott is volt egy baleset, szóval. Én se mentem volna szombaton , ha nincs a lányom, akinek így adtak szabadságot.
Az az indok, hogy ha végigmész Goricantól Karamtici-ig és vissza, mint a lányomék mennek majd csütörtökön, veszel egy 544,36 HRK-s csomagot, és kapod a ENC sávot a készülékkel, és szinte fillérre ugyanennyi lenna a kártyás és készpénzes útdíj. Akkor is megéri, ha nincs dugó, akkor meg pláne, ha van.
Évekkel ezelőtt lehetett benzinkúton venni, de azóta az adatvédelmi jogszabályok miatt csak a HAC-nál /horvát autópályakezelő/ lehet regisztráció után megvásárolni.
vasárnap utaznánk le, és mivel délre megyünk, jó lenne ENC-t venni. Viszont legnagyobb meglepetésemre úgy tűnik, a hivatalos árusító pontok vasárnap nincsenek nyitva.
Néhány cikkben olvastam, hogy "nagyobb benzinkutaknál" lehet venni készüléket - nem tudtok valami konkrétumot? Akár itthon, akár kint hol kapnék jó eséllyel?
sztem nem masfele kell nezni, hanem masfele kell menni. a krk rijeka fele nezo resze nyilvan nem az udules netovabbja. a nemzet esze sem ott parkol a hajojaval.
Ahogy lát6od innen senki nem menne HR-be repülővel. Nem éri meg időben se pénzben se. Számold már ki mennyi pénz lenne ott egy autókölcsönzés.Akinek van saját autója eszébe nem jutna ekkora baromság.
Sziasztok. Holnap indulunk Zadarból hazafelé, Cakovecen keresztül, Szlovénia felé. Hazafelé bemennénk valahova ebédelni, ehhez valami falusi, tipikus kis horvát éttermet keresnénk, ami nincs túl messze az autópályától.
Amúgy a cseheknek szóltunk, hogy rakják kicsit arréb a napernyőt, mert mi fizettünk az ágyakért, meg az ernyőért, de nem foglalkoztak vele. Megkapták az Isteni büntetést, elfújta a szél az ernyőjüket. Azért az se járja, hogy le se tudsz szállni a napágyről, mert rálépsz a szomszédra. :D
meséld már el ,nincs lábad ? nem tudsz kocsit bérelni ? 10 böröndöt is felvihetsz a repülöre ha fizeted a többlet súlyt.mi görögbe és ciprusra járunk 64 kilo súly belefér a flexes jegybe :P ja és háztol házig 6 óra az út
Sztara Novalja, le is foglalóztuk, 81 nm, igaz nem közvetlenül a part, de annyi pénz úgysincs! Így nem költekezünk ki teljesen, amúgy 4 csillagos apartman volt.
Zlatni rat sosem volt olcsó, ha olcsóbbat akarsz akkor menj le a sétányra ott a hotel előtti Veronda vagy Veranda ami elfogadható árakkal dolgozik. De a koktél bárba a szemüveges Denisztől óvakodj.
Akármelyik alternatíva a határátkelés után Szombathelyet el kell érni és megkerülni. Majd 86-os úton délre Körmend felé indulni. Majd egyszer csak Nádasd magasságába 76-os útra térni és Zalaegerszeg felé menni. Majd Zalaegerszeget megkerülve 74-es úton Nagykanizsa nyugati határáig az M7-re rámenni. Onnan pedig közel van Letenye. De ott is a kis határt választanám. Nem szombaton, kora reggel vagy később este.
Ennek van egy rövidebb alternatívája, de ott kb. 15 km Kisúny alatti elágazó meg Rábahídvég között alsóbbrendű utakon megy, majd kicsi 8-as és Vasvárnál 74-es Nagykanizsáig
Jómagam az elmúlt 15 évben összes lehetséges útvonalat kipróbáltam a Balaton dél-nyugati csücskéig. Sajnos még sokat kell várni, hogy a határt átlépve legalább az út fele gyorsforgalmi vagy netán autópálya legyen. Addig lehet sasolni a gödröket az úttesten, mellette a földeken meg a vadakat.
Egy kollega pár éve Oberwartból indult el, majd Szombathely után 86-oson lement Rédics-Lendva, majd egyenesen Varazsdig, majd az után ment fel a pályára. A szlovén/magyar, szlovén/horvát kis határ volt jelentéktelen várakozással. Nem kellett neki szlovén Matrica Sem.
Igazából még mindig métázunk, hogy merre induljunk neki Horvátországnak.
Hozzánk legközelebb Kőszeg illetve Szombathely van, az osztrák-magyar határátkelést illetően a leggyakrabban Bucsut szoktuk használni.
El kéne mennünk Nagykanizsáig, és aztán Letenye felé, hogy elkerüljük a szlovén útszakaszt?
Nem vagyunk nagy Horvátország-utazók, tavaly voltunk először, ezért (is) kérdezem.
Tudom, a tutit senki nem tudja megmondani (akkor a lottószámokat is kérdezném), de a feleségem az osztrák ismerőseitől (akik már túl vannak a nyaraláson) egyelőre nem túl sok jót hallott a szlovén-horvát határátkelést illetően. Ahogy említettem volt, tavaly mi is 3-4 órát álltunk ott visszaúton.
Nem tudom, Letenyénél aktuálban mi a helyzet. Mi vasárnap hajnalban indulnánk, és szűk két hétre rá, pénteken jönnénk vissza.
(Berzencéig már nem igazán érné meg elautóznunk, ahogy néztem.)
Nekünk is volt jó kis hidegrázásunk az Astrától, úghogy feleslegesnek érzem az antitest vizsgálatot. A másodikat jövő 7en kapjuk, kivi leszek h az is megráz e.. :-)
A nejemnek a második kínai után 3 héttel nem volt ellenanyaga. Aztán 5 héttel a második után csináltattunk még egyet, ami már a nukleokapszidot is méri és az már jó közepes védettséget mutat. (majdnem a nagyon erős kategória) Én Astrát kaptam és nem csináltattam ellenanyag tesztet, mert az első után olyan oltási reakcióm volt, hogy 39 fokos lázzal, levertséggel vesződtem egy napig. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy mindketten kérni fogjuk a harmadikat. Aug 21-én megyünk Blaceba. Jó lenne még azelőtt megkapni. :)
A konzulátust is felhívtam, semmi okosat nem mondtak. Ő is csak azt tudja ami a weblapon van, kérésemre nem olvasta fel! Hogy a regisztráció és a konzuli honlap ellent mond egymásnak, passzolta.
Szerinte a gyermeket ne regisztráljam és a határon majd valami lesz! ??? Vasárnapig meg lesz az Úniós oltási igazolása és a dokis pecsétes papírja is. De ha a határon szívóznak a 14 napos határidővel akkor hogy tovább?
Húgomék mennének Horvátországba.Eddig csak egy oltásuk van.Beregisztráltak az entercroatia oldalon,és megkapták a visszaigazolást.Ezt nem egészen értem...
A határra érve fog vajon kiderülni,hogy még kell egy negatív teszt is?
Vasárnap utaznánk VIR-re. A lányom még nem töltötte be a 16-ot, csütörtökön kapja a 2. oltást. A konzuli honlap szerint mehet, de a regisztrációs oldalon azt írja hogy 14 napnak kell eltelnie a 2. oltás után a belépéshez.
"Vakcinázási bizonyítványt elismernek azok a személyek, akik több mint 14 napja kaptak egy második adag COVID-19 vakcinát. Kivételesen egyetlen dózisú oltás esetén az egyetlen dózis beérkezésének visszaigazolását akkor ismerik el, ha a dózist több mint 14 nappal az államhatár átlépése előtt kapták meg."
Akkor most mi a teendő? Kell PCR tesz pár nappal az oltás után? Tanácstalan vagyok.
Van egy nem igazán idevaló kérdésem, de nem tudom, mi a megfelelő topik hozzá.
Szóval, augusztus 2-án irány Krk. Az asszonynak és nekem nincs gond az oltással, húsvéti szputnyik megvan. A gyerekek oltásán viszont annyit vaciláltam, hogy kicsúsztunk a 22 napból, így mindenképp antigén gyorsteszt kell nekik, gondolom az utazást megelőző napon. Viszont, eldöntöttük, hogy a gyerekek is kapnak oltást, feltételezem, hogy még az utazás előtt megkapják az elsőt. És, mivel totál hülye vagyok az egészhez, nem tudom, ez bekavarhat e a tesztbe, és ad egy fals pozitív eredményt, aztán lőttek az egésznek?
Április közepe óta van papírom (ELISA) róla, hogy a két Sinopharm után nincsen semmilyen védettségem. Ha nektek lesz bármilyen minimális százalékú pozitív eredményetek, egy Moderna felturbózza.
OFF Ebben ne légy annyira biztos. O1G pénteki bejelentése után beszéltem a háziorvossal. Ők utasításra tavasszal sem adhattak mást, mint a kici vacak kinait.
Aug. elsején mi már Orebicben leszünk, az ottani ambulanciát már ismerem, kedves a személyzet, és minőség infúziót adnak, ráadásul a Mercedes mentőkocsijuk is kényelmes. :-) /volt egy kis kiszáradásom 4 éve/
Mi a két kínai után, csak akkor megyünk a valamilyen harmadikért, ha az ellenanyag vizsgálat rossz eredményt mutat.
A feleségem keddre már be is jelentkezett, mert neki a két oltástól semmiféle reakciója nem volt. Nekem mind a kettő után esténként visszatérő fejfájás és hidegrázás jött. Mondta is a dokink, hogy az jó, mert azt jelenti, hogy dolgozik a vakcina. A második oltást április 1.-én kaptuk. :-)
Mi vasárnap mennénk, és pénteki nap jönnénk vissza.
Tavaly sem annyira kifelé menet volt "szívás", mint inkább visszafelé jövet a horvát/szlovén határon. Ott órákig álltunk (a szakadó esőben) a nagy semmiért, mert gyakorlatilag csak megbámultak minket a határőr bódéból.
Igen, az A2-es autópálya nekünk is a legkézenfekvőbb, itt megy el gyakorlatilag mellettünk, Szlovéniába menet (még a Covid előtt) sokszor használtuk abba az irányba. (Meg persze Grazba.)
Viszont, ezen a szakaszon szinte mindig nehézkes közlekedni, mert a folyamatos autópálya-felújítások, és az IG-L (100-as tempólimit) miatt belassul a forgalom.
Szóval, lehet, hogy megéri az a plusz 1 óra autózás Letenye felé. Mivel magyar személyink/útlevelünk van (csak a rendszám plusz a lakcím osztrák), gondolom, senkit sem fog érdekelni, hogy miért ott lépünk be Horvátországba.
primosten-be szoktunk járni, de 2 éve a szombat délelőtti lejutás horror volt főleg Zágrábtól az autópályán. Tavaly nem voltunk.
Kérdésem, hogy idén mit tapasztaltatok szombat délelőtt ( esetleg péntek éjjel)letenyei átjutással és az autopályával kapcsolatban az idei évben/mostanában? Érdemes lehet áttenni az indulást vasárnap kora reggelre?
azért kérdezem, mert a környezetünkben csak a 2 végletet halljuk, a "horror volt és órákat álltunk sorba", meg a kb semmi nem volt, meg tök kevesen vannak lent és mindenhol lehet haladni....
Pár napja Letenyénél embert nem láttunk a határon.Odafele nem az autópályán mentünk át,visszafele a pályán 120km/h,sehol senki egyik oldalon sem. A horvát-szlovén határon odafele a feleségem személyiét szkennelték,az enyémet meg sem nézték.Regisztrációnk nem volt,a Covid igazolványt erőszakkal sem nézték volna meg. Kb fél óra várakozás volt.
Jómagam valaha Bécsből A2/A9, majd osztrák-szlovén határt, majd Zagreb és le Splitig párszor megjártam. A határ várakozás mellett akkor még szivató volt a Ptuj meg a határ közötti hiányzó szakasz - most már van pálya - araszolás, stb.
Egy idő múlva rájöttem arra, hogy menjünk le a szüleimhez a Balaton dél nyugati csücskébe este, majd hajnalba start onnan. A határ M7-esen 40-50 perc.
Igaz akkor már Burgenlandba laktunk, a szüleim háza kicsit közelebb esett, de mégis megfeleztük az utat. Határon sosem volt 5 percnél több a várakozás. Igaz 3 éve mentünk utolsó alkalommal így.
Erre a hozzászólásra reagálva lenne egy kérésem a csoporttagok felé.
Ausztriából mennénk nyaralni Horvátországba, de az itteni médiában mást sem hallani / olvasni, mint hogy a szlovén határnál több órás várakozásra lehet számítani, a szigorított ellenőrzések miatt.
Érvényes EU-s gyógyultsági igazolással rendelkezünk, tehát félnivalónk nincs, de az itteni ismerőseink közül is sokan belefutottak ilyen indokolatlan várakoztatásba a szlovén határnál (megjegyzem, tavaly nyáron mi is szívtunk erősen a visszaútnál), amit szeretnénk elkerülni.
Azt néztük, hogyha Letenyének mennénk (az normál esetben egy órás kerülőt jelentene), akkor kihagyhatnánk a szlovén ellenőrzést.
Ha valaki a napokban arra kel(t) át, megköszönném, ha beírná a tapasztalatait. Ha ott is ugyanez megy, feleslegesen nem autóznánk arra. De ha a 149191-es hozzászóláshoz hasonlóak a tapasztalatok, akkor inkább egy órát autózunk pluszban, mint mondjuk 3-4 órát rostokolunk a kocsiban.
Köszi a segítő jellegű infokat!
Ja, és 25-én indulnánk, addig lenne jó, ha kiderülne, mit merre és meddig... ;-)
Nagy nehezen sikerült, az úniós oltási igazolvány kell még gondolom. Az a röhej, hogy most vettem észre, hogy az egyik lányoménál ott van a két oltás, külön időponttal, de mindkettőre, 1/2-t ír. Ezt meg hogy?
HRK árfolyam, a múlt hét csütörtöki vásárlások könyvelése után:
Erste VISA: 47,98 Ft
Cetelem MC: 48,1 Ft
Fordítva szokott lenni, általában a Cetelemnek volt korábban jobb árfolyama. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a két bank nem egy napon könyvelt, a Cetelem már szombat reggelre, az Erste pedig csak ma.
Pontosan. És minden utast regisztrálni kell, nem elég csak a "főutast". Nem beszélve arról, hogy a regisztráció meggyorsítja a határon való átkelést is.
Tegyük már tisztába ezt a "regisztráltam, de nem kértek semmit, csak a SZIG.-et" dolgot.
A SZIG beszkennelésekor a rendszer feldobja a rendőrnek, hogy van-e regisztrációja, és ha látja, hogy van, és mivel az tartalmazza azt az igazolást, hogy védett, tesztelt, stb. nem kéri már külön a papírt.
A lényeg: kell regisztrációt kitölteni az enter croatia honlapon!
Igen csak annak fémíze van. Ja néhány auchan és tesco gépe is átverhető :D persze nem horvát áron:D
Szívás van csütörtöktől SLO nem lehet menni szallitasnak se csak teszt vagy oltás meg ilyenek. Ez az egyetlen ország aki ezt megcsinálta. Mi lesz ott a határon...
"Valamit nézegettek az igazolványokon, lehet, hogy valami ellenőrzés is lezajlott (bevitték az okmányokat a határőr bódéba), majd kb. öt perc elteltével jött a horvát határőr az okmányokkal és jó utat kívánt."
A Schengen-i előírások szerint a rendőröknek be kell szkennelniük az igazolványokat, ez tart néhány percig. A járművek okmányainak és csomagterének ellenőrzését EU-n belül vagy megteszi a rendőr vagy nem, ez az EU-külső határokon elvileg kötelező, de ott sem a rendőr, hanem a pénzügyőr (vámos) feladata.
(Maradjunk a rendőrnél, Horvátországban - és előtte Jugoszláviában - soha nem volt határőrség, régen is a rendőrség végezte a határellenőrzést, nálunk meg 2007. december 31-én olvadt be a HŐR a rendőrségbe.)
Pont a visszaváltási macera miatt üveges sört nem igazán szeretek venni, de sajnos néha kénytelen vagyok, mert sajnos nem mindegyik létewzik dobozos változatban, és pont a kedvenceim csak üvegesben kaphatóak.
Splitben szoktam üvegest venni, mert ott megéri, a strandunk felett van egy kisbolt, amit a turisták nem igazán ismernek, ott szokott akcióban lenni üveges sör, ami még úgy is megéri, hogy az utolsó kör üvegeit a panzóban szoktam hagyni.
Amúgy meglepő módon a magyar Intersparok automatái visszavesznek többféle horvát üveget, olyanokat is, amelyek dombornyomottak (pl. Tomislav), és így a hazai sörgyárak nem hiszem, hogy sokat tudnak vele kezdeni.
a legkirívóbb a napi szállás árad a 60 Kunával. Szerintem Euróra gondoltál. "
Természetesen te tudod jól. A 60 EURO-ban értendő.
"a 80 kunás éttermi ár olcsónak tűnik, persze kérdés az adag súlya..."
Ez egy szabad téri, középkori épületek határolta kisvendéglő volt Sv. Filip is Jakov településen. A 80 kunás brancin kilógott a normál méretű, lapos tányérból.
Mi vasárnap reggel 7 óra magasságában léptük át a határt a letenyei régi határátkelőn. Csak személyi igazolványt kértek. A várakozási idő 28 perc volt. A horvát határőr rákérdezett a Covid tesztre,lobogtatom az igazolást,de csak intett,hogy haladjunk tovább.
a legkirívóbb a napi szállás árad a 60 Kunával. Szerintem Euróra gondoltál. A 3 EFt-nyi szoba ár még Ázsiában is kirívóan olcsó, vagy nádkunyhó... szerintem 20 Eur/fő az alja.
Nekem a 80-100 Kuna körül sikerült 1 kg halat venni a piacon, ezért a 80 kunás éttermi ár olcsónak tűnik, persze kérdés az adag súlya...
Érdemes volt a múlt szerdán Berzence (Góla-Gola) felé menni, ugyanis dél körül egy teljesen üres, mondhatni kihalt határátkelő képe tárult elénk. Rajtunk kívül lélek se ki, se be.
A magyar oldalon zajlott a kiléptetés, azaz a horvát határőr is ide tette át székhelyét. Elmondom, mit kértek.
A személyi igazolványt és a covid oltást igazoló plasztik kártyát. Ennyit és csak ennyit. Tehát hiába nyújtottuk a plasztik kártyához tartozó, papír alapú orvosi igazolást, azt nem kérték. Pontosabban nem kérte a horvát határőr, mert a magyar a plasztikot sem kérte volna, de mint megjegyezte, a horvát kolléga ezt kéri.
Valamit nézegettek az igazolványokon, lehet, hogy valami ellenőrzés is lezajlott (bevitték az okmányokat a határőr bódéba), majd kb. öt perc elteltével jött a horvát határőr az okmányokkal és jó utat kívánt.
Tehát semmiféle más hivatalos vagy félhivatalos papírra, regisztrációra nem volt szükség.
A kocsiból nem kellett kiszállni, a csomagtartó tartalmára a határőrök nem voltak kíváncsiak. Holott, ha éppenséggel valahol, úgy itt, Berzencén lett volna idejük tüzetesebb vizsgálódásra. De ilyesmi fel sem merült.
A magyar oldalt elhagyva a horvát oldalon néptelen átkelő fogadott bennünket, megállás nélkül hajtottunk tovább.
A Gola (Góla)-Koprivnica (Kaporonca)-Križevci (Körös)-Dugo Selo (Dugoszelo) útvonal végén hajtottunk fel a sztrádára, itt milliméterre pontosan annyi volt Biograd városáig a pályadíj, amennyit fekvőrendőr megadott: azaz 133 kuna.
Tapasztalat hazafelé jövet: a leggyorsabban - gyakorlatilag megállás nélkül - az ENC-es gépjárművek haladhatnak át a fizetőkapuknál, ezután jönnek kb. negyed órájukkal a bankkártyások, a készpénzesek viszont akár egy-másfél órát is kénytelenek várakozni.
Árak: nagyjából egyeznek az itteni kollégák által megadottakkal, az viszont biztos, hogy 10 kuna alatt nincs benzin literje. 10,5 kunával mindenképpen számoljanak a lelendő utazók, de nekem úgy tűnt, hogy a benzin ára szépen, lassan kúszik felfelé.
Sült - grillezett - hal 70-80 kuna, a legízletesebbnek tartott brancin (bár ez ízlés dolga, lehet, hogy valakinek az orada a kedvence) 80 kunába került. Ehhez valamilyen zöldséggel vegyített burgonya is jár. Az ásványvíz, a literes Radenska vagy Jamnica az étteremben elérheti a 20 kunát is. Fagylalt gombóconként 9-10 kuna. Parkolás óránként 7-9 kuna, a jó fürdőhelyek eleve fizetős, zárt parkolóval fogadják a látogatókat.
Közbiztonság, Biograd és környéke: tökéletes. Sehol sem láttam a hazai városokban egyből feltűnő, avagy kiszűrhető, kétes elemeket, kéregetőket, elhanyagolt alakokat, akikről messziről lerí, hogy rajtuk nem múlik a balhé. Sőt, rendőrt is alig láttam. Késő este is nagy biztonsággal sétálhat ezen a tengerparti részen felnőtt és gyermek is.
A szállás díja egy éjszakra általában legkevesebb 60 kuna, de némi szerencsével - és sok keresgéléssel - ki lehet fogni olcsóbb szobákat is, akár közvetlenül a tengerparton. Minden második házra ki van téve, hogy apartman/szoba kiadó, tehát a helyszínen is egyszerűen lehet szállást szerezni. (Persze nem éjszaka).
A tenger hőfoka kellemes volt, érződik a globális felmelegedés. Míg egy évtizede - személyes tapasztalat - augusztus végén is itt-ott hideg érzetet okozó volt a víz, addig most ennek nyoma sem volt.
Koszonom a tippeket majd utana bongeszek bar az uticel valtozott,Horvatorszag jovore marad,ferjem gorogokhoz akar menni,ott voltunk mar 3x igy nagyjabol ismerjuk.
Rogoznica jó uticél lehet, közel vannak olyan látványos települések, mint dél felé Trogir (26 km), jó esti program, észak felé Primosten (8 km) és Sibenik (38 km) ha megunjátok az egyhelyben ülést.
Omis és Makarska közötti falukat is megnézhetitek (Stanici, Nemira, Pisak), csendesebb települések, gyönyörű környék, Omis és Makarska is közel van, ha esti nyüzsgésre, látnivalókra vágytok. :) Elég meredek a főútról a lejutás, ezért oda kell figyelni a szállásfoglalásnál. (200m távolság az rengeteg lépcsőt/hegymászást jelenthet) :D
Rogoznica, Primosten környéke is jó, ott közel Sibenik vagy Trogir (de Primosten is megér egy sétát feltétlenül), ha csendesebb helyet szerettek, akkor mindenképp vmi "oldalfaluban" kell keresgélni (Razanj, Bilo, Brodarica, Sevid)
Vodice, sok látnivaló a közelben, Sibenik, Krka NP, Kornati túra (bár ott én nem nagyon láttam "néptelenebb" strandokat.)
Zadar környéke, Pag sziget, Losinj sziget, Brac sziget, Krk sziget..... mind-mind jó választás 1 hétre, és ezek csak a közelebbi/egyszerűbb célpontok. Bárhová mentek, szinte nem tudtok mellé lőni (najó, akad pár kivétel, pl. mi Omisaljban voltunk 1.-re, de összességében még az is jó volt. :D)
Öö én nem figyelem az árfolyamot, csak általában itt váltok más valutákat is, mert kicsi az árrésük. Mi 49.1-ért váltottunk júniusban.. 1400 pénzt vittünk biztonság okáért, de mindenhol kártyával fizettünk, s az kedvezőbb volt. 1 étteremben nem lehetett kártyával fizetni (monnyuk ott pont 450 HRK-s szlát csináltunk :-), ill fagyi meg kenyérért fizettünk még kp-ban. Az utsó 200 kunát, amit biztosítéknak kértek a kempingben, meg beletankoltam a kocsiba, LPG formájában.
Bérelj egy airbnb-t Splitben a Diocletianus palotában. Becsavarogjátok a várost, este elmentek együtt vacsorázni, a gyerek elmegy aludni, ti meg visszamentek, csavarogtok a városban, megisztok valahol egy kis téren eyy bárban valami jól behűtött fehérbort (pl. Prosip), után meg nyitott ablaknál megörvendezteted az asszonyt. Házasságod megmentve a következő 10 évre.
Másnap átkompoztok Hvárra (Hvar városba), ott is béreltek egy apartmant, majd béreltek két mopedet, motoroztok a levendula mezők között, kerestek egy nyugis, eldugott strandot. Másnap egy másikat, harmadnap egy harmadikat. Ha még van kedvetek, visszamentek Splitbe és megnézitek Trogirt, Klisszát. (még millió mást lehetne, de nem lesz időtök rá)
Elsőre max ennyi fér bele. Ősszel, vagy tavasszal megnézitek Dubrovnikot, esetleg becsavarogjátok onnan még Peljesacot, Korculát, aztán a többire nem is lesztek kíváncsiak.
Harman vagyunk,ket felnott egy gyermek 12 eves, vedettsegi igazolvannyal a gyerkocot kiveve,apartman szallasara gondoltunk ,idotartam 10nap es tengerparti nyugis helyre,pihenni megyunk nem hianyzik a nagy nyuzsi.Anyagi korulmenyeink mondjuk ugy kozep kategoria de az apartman belefer korulneztem par weboldalon milyen arban vannak.
Tud valaki ajánlani egy kávézót / cukrászdát / éttermet / parkot, bármit ami valahol a határ és Zágráb között (vagy esetleg kicsivel utána) van és közel valamelyik autópálya lehajtóhoz?
olyan hely kellene ahol van némi zöld, esetleg kis játszótér (de ez nem fontos) ahol a másfél éves kislanyunk levegőzne meg szaladgálna egyet, hátha utána megaludna egyet és birná a további a további autózást.
probaltam keresni a Google mapsen de nem igazán találtam semmi értelmeset…
Na Split környéke, már megvan, az már nem rossz. Akkor már csak azt kellene tudni, hogy mit akarsz. Bérelj egy jachtot pl. Szerintem. Jó nagy jacht kikötő van ott, biztos találsz olyant, ami tetszik. De hidroplánnal be tudod járni a környező szigeteket, Bracot, Hvart, Korculát. Vagy a másik véglet, maradsz a Kastellákon és áztatod a lábad a szennyvízben, de legalább olcsó. És a kettő között bármi lehetséges.
Hidd el sokkal segítőkészebbek a fórumtársak, mint elsőre látszanak. Viszont még mindig sok ismeretlenes az egyenlet. Azt már tudjuk, hogy autóval mentek. Node hányan? Gyerekek vannak e? Ha igen, mennyi idősek? Mit preferáltok kempinget, apartmant, szállodát? Nyüzsisebb helyet (mert Split környéke az), vagy inkább nyugodtabb családias phenést? Ha pontosítod a kérdéseid özönleni fognak a segítőkész válaszok is. :)
Uj vagyok a forumon es Horvatorszag egy hirtelen jott otlet mivel a munkank vegett nem tudunk elore tervezni szinte soha.Autival mennenk mindenkepp es tengerpartra.Egy ismerosom Split kornyeket javasolta.
Perlakot (Prelog) javaslom, Nagykanizsától csak 40 km. Két szép, a Dráván duzzasztott tó van mellette, motorcsónak is használható. Ha már ott vagytok, érdemes akár Varasfürdőre is kirándulni, kitűnő gyógyvize (57 fokos termál) van. Varasd a 65-ös út mellett lakik, onnan csak 80 km Zágráb, annak, aki először jár a szomszédban, szinte kötelező megismernie. Jövőre majd jöhet a távolabbi Slunj és Plitvice. Az első két év elegendő arra, hogy megismerjétek a horvát embereket, a történelmüket, az emberi, a természeti, az építészeti értékeket. A harmadik évben (vagy akár alkalommal) bevállalnám Zára és Spalato városokat, némi tengerparti henyéléssel. Tengerfehérvár sem rossz úti cél, két magyar király is jeleskedett ott.
Mali Pekarent ki ne hagyd. Ez jó válasz a kérdésedre?
De komolyan - ugyan illik egy utazási fórumon pár száz hozzászólást visszaolvasni, a keresőt használni, mielőtt ilyen általános kérdést feltenne az ember, de tegyük fel, hogy lassan és nehezen olvasol, de akkor legalább fogalmazd meg, mit szeretnél Horvátországban, milyen neked a jó nyaralás, mennyi pénzt szánsz rá, mivel utazol,...szóval fuss neki még egyszer, és biztos segítünk.
Hát mi a jó francért tervezel Horvátországba menni, ha fogalmad sincs, hova érdemes menni? Mi a rossebb alapján döntöttél, hogy Horvátországba akarsz menni? Idén a H betűs országok vannak soron, vagy mi?
Már ne is haragudj, de én Horvátorságot javasolnám. :-) Amikor az ember utitervet csinál, tudja hányan vannak, milyen elképzelésekkel, anyagi lehetőségekkel, preferenciákkal, gyerekek, felnőttek... s még néhány érv...
Ezeket te már talán tudod, a fórumozók zöme tök informátlan, ezért sokat olvasnak vissza. :-)
Úgy alakult, hogy ma (szombat) jöttünk haza vasárnap helyett. Kicsit aggódtam a dugók miatt (nem a borospalackokéért), de semmi gond nem volt. Zágrábnál a waze rögtön mondta, hogy az ENC /kártya sávokba menjek, és jó volt, 10 autó volt előttünk a bódénál. A kp-s sávokban kb 1.5 km-es volt a sor. :-(
Nem próbáltam ki, de szerintem még az ENC sorban (1 volt) is lehetett fizetni, nyílott-csukódott a sorompó, ami csak ENC esetén eléggé fura lenne. Kiírás nem mutatta, hogy elfogadták volna a kártyát. Mi történik, ha valaki ENC-s sorba megy és lobogtatja a jegyét meg a bankkártyáját? Látott, tapasztalt már valaki ilyet? Tutti, hogy 10 percenként egy balfék/pofátlan alak megteszi.
Letenyénél szívtam kicsit, a belső sávban értem el odáig, ahol megállt a két kocsisor, és a külső sokkal jobban haladt - persze, mert abból nyílott vagy 5 ellenőrzőpont. Miután sikerült kivergődnöm a külső sávba, megcéloztam a legjobboldalibb kaput, és ott már csak 3 autó volt csak előttem :-)
Írta már valaki nemrég, az autópályán a fizetőkapukat, jegykiadókat a külső sávban érdemes megközelíteni, mert ott jobbra nyílnak az új lehetőségek. A határátkelők esetlegesek.
A benzin meglepően drága, az autópályán 11 kuna feletti árat is láttam, de sima főúton is 10.9-ért tankoltam.
Ahogy gondolod, én viszont nem fogok 2-3 órát várni a határon, ha 20 perc alatt átérek. Nyilván a lakókocsi megnehezíti a dolgot, Kapronca felé van egy-két szűkebb útszakasz. Majd meglátod.
Augusztus legelején megyünk Krk-re. Eddig mindig kölcsönöztem enc-t, de ebben a járványos helyzetben szükséges e, vagy elegendő a kártyás fizetés? Egyébként a Waze és a Google nem mutatja jól, hogy van e dugó a határon, vagy nincs? Néha beütöm a címet, és nekem mindig 5 óra +-20 perc körüli menetidőt kalkulálnak, ez kamu? Waze a határ előtt m70+7 felé visz, de rendszerint néhány perccel gyorsabb.
Az miért van, hogy nálam a BorderWatch majdnem mindig zöldet mutat? Ma reggel is a réginél írt talán 20 percet, a másik meg tök zöld volt, míg a térképen lehetett látni hogy 5km-es a torlódás...
Szerintem Berzence jó opció, Krizevicéig kicsit kanyargós, de kilométerben sem több, ráadásul a jelenlegi helyzetben időben 1-2 órát mindenképpen nyersz és nem kell ücsörögnöd a dugóban a határnál.
Kedden délben értem Letenyén az öreg átkelőhöz, 18 autó és 2 biciklis volt előttem. 25 perc alatt értem át, két autóval is egyenként 3-4 percet szórakoztak. Amikor átértem, akkor kicsit kevesebb autó várakozott.
A waze vitt oda, az új átkelőnél sokkal hosszabb piros szakaszt jelölt. Sehol máshol nem kellett várnunk, mind a két fizetőkapunál senki sem volt előttem.
A határőrök csak a személyit kérték. Én készültem kinyomtatott regisztrációt visszaigazolással, EU-s kinyomtatott igazolással és a háziorvos által adott kétnyelvű igazolással is.
Mai határátlépési tapasztalat. Beremend hozta a szokásos formáját, nem volt előttem senki, de mégis kb. 4-5 percig tartott az átlépés, mert mindkét félnél csak egy-egy rendőr a fülkékben, nem volt külön ki- és beléptető. Pont jött befelé egy eszéki autó, ezért a horvát rendőrnéni együtt vitte be kezelni az okmányokat. Tőlem már eleve elkérte a magyar rendőr a védettségi igazolványt, és a SZIG-gel együtt adta át a horvát kolláganőjének.
Visszafelé nem volt egy perc az átlépés. Persze Beremend kerülő, de Baranyából indulva azért mégis alternatívát jelent, az esetleges letenyei több órás várakozás helyett.
Odakint Pélmonostor előtt dolgoznak a leendő autópálya csomópontján, a felüljáró már kész van, azon mentem át, nem kell már kerülni. Ott magán a pályán is megy már a munka.
A Konzum választéka meglepően silány volt, mintha az egész Baranja vedelné a sört a hőségben, a két fő kedvencemből (Tomislav, Ožujsko Režano) egy darab nem volt. Szerencsére Odležano igen, és felbukkant egy új Pan változat, a Pan Pilsner. Az előbb megkóstoltam, bár én alapvetően pils típusú sörös vagyok, de a Zlatni jobban bejön.
Feltehetően már autós maszek kanyar nem lesz nyáron, csak vonatos szolgálati, aztán augusztusban vonattal Split Bačvice.
Tudom ajánlani az Ugljan szigeten Prekot. Komppal tudtuk átmenni óránként indul a komp a zadari külvárosi nagy kikötőböl. A zárt parkolóban tudod hagyni a kocsit kb. 30 kuna. 4 fős családnak oda-vissza 100 kuna a jegy. Ha gyerekekkel vagytok maga a kompozás is élmény. Ha leszálltok a hajóról jobbra induljatok a Plaz fele. Lesz egy nagy vizi játszótér gyerekeknek. Elég fél órát venni ( 70 kuna)nem nézik meddig játszotok. A stranddal szemben egy kis szigeten van egy kolostor, nyugodtan át tudtok sétálni. Van egy Konzum bolt pékséggel, sok fajta édes és sós áruval. Ha esetleg étterembe is vágytok ajánlom a Konoba Barbarat, jó kis családi étterem. Van grill mix táljuk, két főre is elég. Az utolsó komop 20.10-kor indul vissza.
Aki Horvátországba megy, mindenképp érdemes ellátogatni Porec-be és Rovinj-ba. Mi már másodszor voltunk, fantasztikus mindkét város, nem lehet megunni őket.
Én olvasás közben el is vesztettem a fonalat, de szerencsére az első pontnak megfelelelek, bár azért közlekedési dolgozóként sokkal egyszerűbb kijárni.:-)
Biztos, ami biztos, azért viszek minden fellelhető papírt, aminek köze van az oltáshoz. Optimista vagyok, ezért megittam az utolsó Odležano-mat, remélem, hogy nem üres kézzel csomagtartóval jövök vissza.:-)
Holna megyek magánszemélyként, ezért kértem egy tájékoztatást a rendőrségi illetékes kapcsolattartónktól, ezt küldték a horvát rendőrségtől kapott információk alapján:
"A társzervektől kapott tájékoztatás szerint a 2021. július 01-én 00:00 órától az EU/EGT/Schengeni államokból állampolgárságra tekintet nélkül Horvátországba beutazni kívánó 12 évnél idősebb személyek az alábbi igazolás felmutatásával utazhatnak be:
- Az EU által kibocsátott digitális COVID igazolás,
- 210 napnál nem régebbi , a két oltás beadását igazoló igazolás (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Gamaleya, Sinopharm),
- A Janssen és a Johnson&Johnson oltóanyag beadását igazoló 14 napnál régebbi, de 210 napnál nem régebbi igazolás,
- A Pfizer, Moderna, Gamaleya, Sinopharm oltóanyag első oltását igazoló igazolás, mely 22 napnál régebbi, de 42 napnál nem régebbi. Az AstraZeneca oltóanyag első oltását igazoló igazolás,mely 22 napnál régebbi, de 84 napnál nem régebbi,
- A Magyarországon kiadott Védettségi Igazolvány, mely 22 napnál régebbi, de 42 napnál nem régebbi.
- Külföldön végeztetett, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt igazolás,
- Külföldön végeztetett, de a mintavételtől számított 75 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt – BAT, mely az Európai unió által elfogadott Egységes antiteszt listán szerepel, negatív igazolás, melyen szerepelnie kell a kereskedelmi megnevezésnek és a forgalmazónak.
- 11 napnál régebbi, de 210 napnál nem régebbi pozitív PCR,BAT teszt igazolás, mely igazolja, hogy a személy SARS-CoV-2 vírussal fertőzött volt, vagy orvosi igazolással arról, hogy a személy Átesett a víruson.
- Az első oltás esetében, amennyiben a személy igazoltan 6 hónapon belül átesett a COVID 19 betegségen, de az igazolás 210 napnál nem régebbi.
- A PCR, BAT teszt előre időpont foglalás igazolásával a belépést követően Horvátországban is elvégeztethető, azonban a negatív teszt igazolás benyújtásáig karantén kötelezettség áll fenn. Az teszt a kérelmező költségére történik.
- A belépést követően Horvátországban végeztetett PCR,BAT teszt pozitív eredménye esetén kötelező a 10 nap karantén.
12 év alatti gyermek a belépési feltételeknek megfelelő szülővel/-kel beléptethető.
A napi ingázók és az átutazók belépési feltételei nem változtak."
Visszafelé a magyar rendőrség csak személyi igazolványt fog kérni, COVID-dal kapcsolatos igazolásokat nem.
Feltételezem, hogy a Letenye/M7 átkelőre gondolsz - bár a javaslatom "univerzális" az összes magyar (és benne szereplő több száz másik európai) határátkelőre:
Általánosságban mindenhol nagyon kevesen voltak. Plitvicén a miénkkel együtt volt mindössze 3 turistabusz. A zágrábi helyi idegenvezető szerint másfél éve mi voltunk az első csoportja.
Vasárnap hajnalban Barcs felé léptük át a határt, Zágrábtól az autópályán kimondottan gyer volt a forgalom, a rijekai elágazásnál annak is eltűnt a fele, Zadar után pedig szinte pangott a palya.
Luckonal 1 autó állt előttünk.
Rogoznican vagyunk, az idő tökéletes, a tenger nekem már kicsit meleg! :)
A kisebb boltokban az emberek nem igazán viselnek maszkot, a nagyobbakban azért becsülettel hordják.
A sor 10 kuna, a parton 16-20.
Érezhetően többen vannak, mint tavaly, de a "rendes üzem" messze van..
Nagyon alapvető dolgokat kérdezel. Ebben az ügyben pl. miért nem nézed meg a KKM konzulátus oldalát? Ilyen minimális tájékozódási képességekkel nagyon veszélyes az utazás.(Na, jó. Horvátországba nem annyira.)
Utolsó kérdés és ígérem, többet nem zaklatom a tagtársakat.
Van-e valakinek friss - július elseje utáni - tapasztalata arról, hogy a horvát határon mit kérnek a beutazóktól?
Elegendő-e plasztik védettségi igazolvány/immunity certificate, ezzel együtt magyar nyelvű Igazolás SARS-COV-2 elleni (2 db) védőoltásról? Illetve természetesen lakcímkártya.
Kell-e regisztrálni előzetesen, avagy a határátkelőn?
Köszönöm a tagtársak segítő válaszait, valamennyi nagyon hasznos volt! Még egy utolsó kérdés helyismerettel rendelkező tagtársakhoz: ha Berzencétől (Golától) autózok lefelé a horvát főváros irányába hagyományos úton (Koprivnica-Krizevci-Dugo Selo?), akkor végül is hol tudok rácsatlakozni az A1-es (Split felé vezető) autópályára? Avagy a táblák arrafelé már útba igazítanak és nehéz lesz eltéveszteni?
Ha nem szombaton mész, akkor vállalható az M7. Magam Budapestről már évek óta az M6-on járok. Kerülő, de haladós. Mivel tavaly óta Bosznia felejtős így kénytelen vagyok szombaton menni és semmi kedvem órákat araszolni letenyénél és a zágrábi elkerülőn. Habár a mai híreket olvasva még az is lehet, hogy fuccsba megy az idei nyaralásunk. (aug. 21-szept. 4. között) Mert addigra akár be is robbanhat a járvány. :(
Szerintem nem kell félni, hogy megugrik a "titkos út" forgalma, hacsak nem mindenki 40 kunáért cserébe szánja magát kerülőre. Ha jól gondolom aki nem Kaposvár-Pécs körzetéből indul, annak -magamat is idesorolván- a csekély értelmű medvebocs titulus jár. Persze van akinek az a világ közepe...
Kicsit visszaolvastam és látom, volt téma bőven ENC, így igazából sok reményem nincs a dologhoz, de hátha.
Horvátországi ismerőst meg akartam kérni, hogy vegyen nekem (nekünk) ENC készülékeket, de az jött ki a dologból, hogy személyesen ott kellene lennem / be kell mutatnom a személyit / útlevelet... Tényleg nincs más mód?
Végülis ahogy nézem, nekem érdemes arra kimennem, mert a google 117km-t ír és 1.49 percet, míg Letenye felé 1,44 percet és 141 km-t. Öt perc, ami sokkal több mínuszban a várakozások miatt.
Szerintem a D10-es útról beszél, Kapronca után Körösnél (Krizevci) lehet rámenni, de már nem emlékszem én sem pontosan. Lehet, hogy kimotorozok a héten arrafelé. https://en.wikipedia.org/wiki/D10_road_(Croatia)
A terv szerint az A12 autópálya Goláig, azaz Berzencéig fog érni. Az rohadt jó lesz, mert 9 km és autópályán csorgok le a tengerhez.
Igaz is. Segítsük egymást, ahogy lehet. Van ennek a topiknak vagy 50 olvasója. Olyan dugót produkálnak amennyiben útbaigazítod őket, hogy alól koldul. Magam sz@rok bele, mert eleve elkerülöm Zágrábot, de azért azt a néhány csekély értelmű medvebocst, aki még midig az M7-en indul Horvátországba igazán felvilágosíthatnád. :)
Kösd fel a gatyád mocskosul megdrágult HR. Annyira hogy már SLO olcsóbb ami valljuk be nagy szó. Én hetente megyek Slo ba naponta. Gola 1hete nyílt meg. Sor semmi. 95-ös 10.34 körül. Fagyi 9-10kuna.Sör PAN 6.99 KAUFLANDBAN. LIDLBEN 10KÖRÜL van mind. Lidl burek 8-9 Máshol minden drágább ott ne is próbálkozz. Zagrabig van 1ingyen autóút de nem mondom el hol még odaszokik mindenki))))
Kérem a tisztelt tagtársak friss tapasztalatokon nyugvó segítségét néhány kérdésben. 1. Berzence határátkelő normál üzemmódban működik? 2. Hány kunába kerül egy liter 95-ös benzin? 3. Hány kunába kerül a Dugo Selo (Zágráb) – Biograd autópálya díj? 4. A tagtársak friss tapasztalatai szerint a helyszínre - tengerparti célállomásra - érve működhet-e most, július elején-közepén gyorsan és hatékonyan a helyszíni szállás szerzés? (Tudom, ez a gyorsan és hatékonyan elég képlékeny kategória ebben az esetben). 5. A tagtársak friss tapasztalatai szerint általában hány euróba (EUR) kerül(het) július elején-közepén három főre egy éjszaka (3 fő/éj) egy apartmanban? (Alapvetően a -tól határtól számítva, az -ig határig számítva nincsenek illúzióim). 6. Hány kunába kerül a boltban 1 liter tej, 1 üveg/doboz fél l-es sör, 1 palack 1,5 l-es ásványvíz, 0,7 kg-os kenyér. Hány kunába kerül egy gombóc fagylalt, 1 presszókávé, egy éttermi haltál (egy átlagos vacsora egy főre)? Köszönettel fogadok a kérdéseimre választ adó linkeket is, de kezdésként gyorsabb és egyszerűbb lenne a tagtársak direkt és konkrét válasza. Előre is köszönöm!
Jogos, de amúgy a túró is sir, vagy svježi sir, helye válogatja, mi anno sirnek tanultuk (én még a szerb-horvát korszakban tanultam). Nálunk valóban inkább túróval kapható. Ha már kijár az emberfia burekozni, akkor valóban illene pontosnak lenni a helyi konyhát illetően.
Mindegy, ezt viszont nem lehet keverni semmivel, ilyen nincs nálunk.:-)
Ahogy írták, helyi sajttal készül a burek sa sirom. Magyarországon túróval szokták pótolni. Úgy emlékszem, pl. az Európa pékség üzleteiben is. Aki otthon, házilag próbálja elkészíteni, általában feta sajtot használ hozzá.
Nemrég fedeztem fel a hazai Aldiban a mini bureket. Korrektnek tartom a körülményekhez képest. Kétsajtos formában készül: mizithra sajttal és feta sajttal van töltve. A parajos-sajtos verzió is tetszik.
Mármint a túrós. Azt, hogy mit jelenthet horvátul a "túros", az én szerény nyelvtudásommal esélyem sincs kitalálni, és gyanítom, hogy nincs benne a Palich-szótáromban. Azt, hogy "közös ló", azt azért tudom.:-)
En revoluttal szoktam majdnem az összes atmbol ingyen kivenni. Letenyén jó nagy sor van most nézzétek meg a kis 7en Letenyéig áll a sor M7 en meg jobb ha nem tudod.Szerintem ez lehet 4-5 óra is.Aki most megy megírhatná mennyit állt ott.
Szóval, állítólag MC gold is ingyenesen használható a pbz atm-ben, kondíciós listán mást olvastam, komoly díja van, bár talán én értettem félre. Viszont a helyi bank árfolyamán fogják váltani. A CIB deviza középpel számol, ha a pbz is, az 46.95 körül van mai árfolyamon. De nagyon zavaros ez nekem, mert a kártyatársaság ( maradjunk a visanál ) a blokkolás napján érvényes saját árfolyamán vált, az terhelődik. Viszont a visa euróban számol, tehát kettős konverzió történik? Vagy csak a bank árfolyama számítana? Ez utóbbi nem lenne rossz. Sajnos szerintem a telefonos kisasszony nem volt túl meggyőző, úgyhogy fogalmam sincs, mennyire fog kijönni 1 hrk. Majd kiderül. Fizetés mindkettővel ingyenes, és deviza középárfolyamon kerül terhelésre. Kérdés, itt van e jelentősége a visa árfolyamának? Olyan zavaros ez, hogy tutira nem járhatok jól. Úgyhogy viszek mindent.
MC nem játszik? Nekem az van, asszonynak talán ez az Inspiron. Szerintem máshogy is számolják a váltást, nem tudom, melyik lehet jobb kint, MC vagy Visa?
Nekem is az euró lenne a legszimpatikusabb, azt váltani sem kéne. Egyébként Krk/Krk. Nem tudom hogy válthatják az eurót, levonnak e belőle stb. CIB kártya van mindkettőnknek, OTP a gyereknek. Mondjuk az Junior, ha számít.
Ha nincs EU-s igazolásod, akkor én csak vinném magammal a palsztik mellett az oltóorvostól kapott oltási igazolást is. Konzuli szolgálat oldaláról (kiemeltem az erre vonatkozó részt):
"COVID Védőoltással: FŐSZABÁLY szerint, a COVID-elleni védőoltások megszerzését igazoló igazolás felmutatása a határátlépésnél mentesít a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy a kétdózisú védőoltás második dózisát is megkapta, míg egydózisú (Janssen) vakcina esetében legalább 14 nappal a beutazás napját megelőzően kapta az oltást. A védőoltás megszerzését igazoló igazolványokat, papír alapú dokumentumokat nem szükséges horvát vagy angol nyelvre lefordíttatni."
Nem teljesen egyértelmű, a múlt héten semmiféle oltásigazolás nem kellett, személyivel át lehetett menni. Július 1-től szigorítottak, a konzuli oldalon fent van hosszasan kivesézve.
Beengedik a horvátok. Lehet, hogy plasztik játékkártya, de van rá kétoldalú megállapodás, és el is fogadja a horvát rendőrség. Ezen a héten nem voltam kint, a múlt héten simán elfogadták az utasainktól.
Persze, kifele kiengednek, de a horvátok nem biztos, hogy beengednek vele, mert a plasztik csak belföldi játékkártya. Tegnaptól letölthető az uniós oltásigazolás az EESZT-ről, vagy Kormányhivatal ügyfélszolgálaton lehet kérni.
Ma jöttünk ki Letenye-Goricannál, az oltási igazolásokat kérték, volt a csapatban orosz, kínai meg Pfizer is, mindegyik jó volt nekik. A regisztrációt meg se kérdezték.
Annyiban kiegészítenélek, hogy az Unios igazolványt kínai és orosz vakcinákkal oltottak is megkapják. Ma reggel töltötem le és nyomtattam ki a sajátomat (AstraZeneca), a nejemét (kínai), bátyámét (orosz), kolléganőmét (orosz). Az már más tészta, hogy azokat nem mindenhol fogadják el. Horvátországban viszont elfogadják és nekünk ez a lényeg. :)
Mától (legalábbis a konzuli oldal szerint) változtak a szabályok. Csak kivonatosan
Uniós védettségivel szabadon mehetsz
Ha nincs (mert mondjuk kinaival vagy orosszal oltottak, vagy nem vagy oltott stb.) újra kell minden (két oltást igazoló papír, teszt, vagy átesettségi igazolás)
És ezek szerint eltörölték a kamaszok szabad utazását is
Konzuli szolgálat: Kiskorúakra vonatkozó szabály: a 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek az előírt negatív (PCR, antigén gyorsteszt) eredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal. Ez a mentesség jelenleg nem illeti meg a 12-18. év közötti korosztályt.
A kártyahasználati lehetőség ott is folymatosan bővült, idén már a kedvenc pekarnám is "megadta magát", és végre bevezette a kártyás fizetést. Többféle kártya kipróbálása után a Cetelem bank árfolyama bizonyult a legjobbnak, jóval kedvezőbb, mint a készpénz váltása. Eddig jók volt a VISA kártyák is, de úgy rémlik, hogy talán pont mától van valamilyen változtatás, ami drágítja a konverziót.
Azon töprengtem, hogy mennyi kp-t vigyek. Nem voltam még Horvátországban, nincs tapasztalatom. Most egy társasúttal megyek, szállás, reggeli és vacsora így rendezve van, de ötletem sem volt, hogy költőpénz mennyi kellhet, mennyit váltsak? Jobban szeretek kártyával fizetni.
Tudom, hogy szombaton soha, de gondolom a péntek délután se jobb. Sajnos úgy alakult az élet, hogy pénteken 14 órakor "kell" indulnunk Fehérvárról. Így lehet, hogy már Siófokig is araszolnunk kell (de akkor majd megyünk a régi úton), de optimista számítás szerint 17-18 óra körül érnénk Luckohoz, amikor (gondolom) munka végeztével a dolgozó horvátok is elindulnak a tengerhez. Van-e valakinek valamilyen kipróbált útvonala Lucko kikerülésére, úgy hogy aztán valahol Karlovacnál visszatérhetünk?
Étterem tekintetében csak az utolsó okozott csalódást, s nincs rajta a nevük a szlán, meg sem tudom mondani, melyik.. A tengergyümölcsös tészta ízetlen volt, a húsok rajta meg egyértelműen fagyasztottak, ilyet itthon is összeütök. A palacsinta meg nem aznap sült az asszony szerint.. De a többi kajálda mind kiváló volt, szerencsére.
Hazafelé se volt sehol torlódás, se a fizetőkapunál, sem a határon. Megéri hétköznap menni, jönni.
A bolti élelmiszer árakat viszont továbbra is sokallom, több helyen is vásároltunk, van minta. Nem ritka az itthonihoz képest 1.5-2-szeres szorzó.. ezt továbbra sem értem.
Tavaly voltunk fent és elképesztő tömeg volt. Kb. 7:30 kor mentunk fel es fent alig volt parkolo a csúcson. Visszafelé teljesen bedugult minden kb. 9 - 9:30 felé, akik akkor még felfelé tartottak(nem kevesen) nemtudom mikor érhettek le. Minél korábban fel kell menni, különben nagyon sok idő el fog menni.
A Skywalk-ra tudomásom szerint nincs külön belépő, a park bejáratánál kell megvenni a parkba a belépőt és azzal lehet nézelődni is az üvegen keresztül :)
Akár a booking.com-on is, be lehet állítani szűrőnek, hogy közvetlen parti szállás legyen. Persze csalnak vele, néha a néhány 100 méter az már parti :-(
Tegnap az olvtársunk által ajánlott Luna bárban akartam tengergyümis tésztát enni, de kiderült, h az csak napközben van nyitva, este koktélbárrá vedlik.. Úgyhogy beültünk máshova, s megkostoltam ezt a pljeskavicát, s naggyon finom volt. Úgyhogy felvettem a listámra. :-)
Először mennénk Horvátországba gyerekkel idős szülőkkel apartmant keresnék nem tudom melyik részen a lényeg közel legyen a tenger és ne arany árban legyen aug.7-14 ig. Hol keressek?
Igen, ezt sejtettem icipicit beszélek horvátul, illetve megértek elég sok mindent, lévén határátkelő mellett lakom! :) Én arra céloztam, hogy az ófalu részen lehetnek inkább az üdülők, mondjuk nem jártam arra, júliusban fogom megnézni.
Mi nem Stara Novaljában voltunk,hanem az imént belinkelt térkép alapján a nyaralók környékén.Nyüzsiről nem tudok nyilatkozni,mert szeptember vége volt,gyakorlatilag egyedül voltunk.
Novalján voltunk,nagyon jó hely,közel 20 éve majdnem vettünk ott egy apartmant,de aztán mégsem adták el.Szerintem mi inkább az új részen voltunk,nem a régin.
Stara Novaljáról hallott valaki valamit? Ja meg állítólag megrongáltak kb. 20 autót Sibekikben, rájuk volt karcolva, hogy F@ck Hungary. Ennyire vagyunk? Én tudom, hogy böki a csőrüket az INA hálózat, de sok pénzt hagyunk ott.
A közeli ismeretséget a rántott tintahalra értettem, a miénk pedig "ősrégi", de ez nem téged öregít!! tp él és virul Balatonszéplakon. Legutóbb Mali Losinjban voltunk két alkalommal, előtte Korculán. Majd jött a pandémia és Galiba Macskával nehezebb, ezért májustól októberig BALATON.
Van megoldás mindenre ott is, csak meg kell találni. :-) Vannak olyan helyek ahol az üzemeltető adja ki a cuccokat bérbe, korlátozott helyszinre, ott nem kell semmi papir, csak húzni kell a bajszát!
ha email cimet adok, az megfelel? igazibol link nem tudom, hogy van-e?
amugy ha visszanezed itt vagy a horvatorszagi masik forumban a kepeimet, akkor ezzel talalkozol. legalabb 5 eve ide jarunk vissza. hehe, meg cobranco losinji videojara is rakerultunk veletlenul, amikor a ven csavargo epp arra jart :)
Öö.. szóval az történt, hogy a lányom nem akart elaludni délben, így viszont nem megyünk el vacsorázni, mer vagy nyűgös, vagy ott alszik el.. Úgyhogy kellett vmi vacsi gyorsan, s a boltban koktélvirsli volt.. de feldobtam olivabogyóval! :-) Az ötleteket meg elteszem. :-))
asszem tengeri sugernek hivjak a halat? szep feher husa van, szalka nincs benne. tavaly ketszer is osszeutottem, mikozben ejjel meg a neovise-t is sikerult lekapnom a mobilommal :)
Vagy engem. Mármint dagnje-t. Száraz fehérbor, oliva, fokhagyma, petrezselyem, paradicsom sűrítmény és egy kevés só ha alapból nem sózta meg a tenger eléggé. Mi spagettivel vagy akár friss kenyérrel imádjuk. Kenyérrel lehet tumkolni a szaftot :)
Tegnap végül cevap volt, helyi módra, a kölkök meg margarita pizzát kaptak, h ne kelljen ezt-azt leszedegetni, kiváló volt minden.
Még azon gondolkodtunk, h egyik kajának körül lehetne nézni a boltban, h mi van ilyen helyi specialitás, amit meg lehetne sütni, vagy vhogy elkészíteni, s próbálni vmi ilyesmit is..
Rabactol északra Plominban pedig van egy nagyon jó pizzás+burgeres, tele van helyiekkel, sokan Rijekaból is lejárnak: Pizzeri Burra. Általában du 4kor nyitnak.
Azt a Galebes haltálat próbáltuk ki, fenséges volt. Majdnem megszívattam magam, mert volt egy occsósabb verzió is csak hallal, de időben kiszúrtam.. :-)
Tudom, hogy lehet minden korlátozás nélkül utazni, de nem találok semmi infót, hogy vajon a szállásadók kérnek/kérhetnek védettségi igazolást vagy sem.
véletlenül vkinek van arról infója, hogy most Covid és egyebek tekintetében magyar személyivel, védettségivel át lehet-e simán jutni és vissza is :) Horváto-ból Medugorjéba? Split közeléből indulnánk. köszi, ha tudtok segíteni!
Előzőekhez annyit, hogy regisztrálni tényleg nem kell, de tőlünk kérték a védettségit a magyar határon (volt).
""Június 23-tól érvényes útiokmányok birtokában Horvátországból Magyarországra – a polgári légijárművel történő beutazás esetét ide nem értve – korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül) térhetnek vissza, utazhatnak be az állampolgárok."
Most akkor az oltatlan 15 éves gyerekem simán hazajöhet velünk minden macera nélkül?
2021. június 4. 9:40
A Kormány 2020. szeptember 1- i 408/2020. rendeletében szabályozta a magyar állampolgárok hazatérésének feltételeit a járványhelyzet idején. A rendelet 2021. április 29-i és 2021. május 6-i módosítása értelmében az illetékes magyar hatóságok által kiállított érvényes védettségi igazolvány, s érvényes személyazonosító igazolvány birtokában annak tulajdonosa, illetve a vele együtt utazó, felügyelete alá tartozó, 18 évet be nem töltött személyek korlátozás nélkül hazatérhetnek/beutazhatnak Magyarország területére.
2021. június 17-ével Magyarország a „zöld” kategóriába került, amely értelmében a Magyarországról Horvátországba beutazó állampolgárok érvényes útiokmányok birtokában korlátozásmentesen (karantén-/teszt-/védettség-/oltottság igazolása nélkül), szabadon beléphetnek Horvátországba.
Az alábbiakban azokat a belépési szabályokat ismertetjük, amelyek akkor érvényesek, ha a magyar állampolgár nem „zöld” besorolású, európai uniós, illetve ha Unión kívüli országból kíván belépni Horvátországba:
a. Be lehet-e utazni?Igen.
b. Kell-e teszt? Igen.
c. Kell-e regisztrálni?Igen.
Ebből nekem az jött le, hogy akkor ell regisztrálni, ha nem a "zöld"-ből jössz.