Keresés

Részletes keresés

sandinista Creative Commons License 2006.11.06 0 0 4665

Igen ilyen. Csak akkor láttuk amikor az eskütételek napján előhúzták és kitették a tribün mellé. Azon gondolokodom, hogy kitelepüléskor besorolták-e a menetoszlopba, de nem emlékszem. Persze kitelepülés nálunk nem is volt amíg ott voltam, néhányszor felállat a menetoszlop, egy darabig berregtünk az alakulótéren, aztán visszamentünk a helyünkre

Előzmény: monfondir (4662)
bloki Creative Commons License 2006.11.06 0 0 4664
Igazad van, a ZPU-kat valóban a világháború után rögtön kezték el fejleszteni. De nem látok körös irányzékot a képeken, pedig sokat néztem meg. Ezért tévedtem meg, s gondoltam későbbieknek őket. (A ZU-kkal nem kevertem őket.)
Előzmény: Volt tüzér (4656)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.05 0 0 4663

Nemszak szerinted. Minden Rt. századnál volt két darab ZU-2, egyik "M" állományú volt, a másik "B". A raj természetesen az őrszakaszhoz tartozott, és mivel év közben nem rohangáltak állandóan a géppuskával, rendesen jártak őrségbe.

A közepes rakéta osztályoknál is volt két - két darab, hasonlóképpen volt megszervezve, mint az előbbiek. A kismagasságú rakéta osztályoknál nem volt egy sem, mert a Nyeva elméletileg tudta azokat a paramétereket, amiket a közepesek nem, Oda nem kellett közeli légvédelmi biztosítás. Pontosabban kellett, de erre a célra kettővel több PKM géppuskát rendszeresítettek.

A rakéta ezredeknél, dandárnál a biztosítandó objektumok számától fűggően volt géppuska, általában hat darab. A géppuskás szakasz ott is az őrökhöz tartozott. Mezőfalva egy kicsit különbözött a többitől, mert ott már a megalakuláskor ZU-23-2 gépágyúkat rendszeresítettek, mégpedig négyet. 1991. Nyarától kezdve meg még egy Igla szakasza is volt az osztálycsoportnak.

Ezekhez az eszközökhöz valamennyi helyen csak fele állomány volt meg, a másik felét mozgósítással tervezték biztosítani. Ugyancsak mozgósítással lett volna gépkocsijuk, békeidőben éppen azzal húzták, ami jutott. Aviától az UAZ-ig nagyon széles volt a skála.

Ezekkel a rajokkal évente egyszer hajtottak végre lövészetet. Valamikor május elején a banda elvonult valami gyorsított felkészülésre, hogy az egész éves kihagyást bepótolják, majd június elején volt a lövészet, mégpedig a Drégelypalánki légvédelmi lőtéren. Ez a Nagyoroszi iskola lőtere volt. Utána mindenki ment a dolgára, ment az élet tovább, mintha mi sem történt volna.

A géppuskákat a nyolcvanas évek végén elkezdték lecserélni gépágyúkra. Először a Sárbogárdi ezred jött sorra 1989-ben, majd egy évre rá a Budaörsi dandár jött. A Miskolci ezred már nem került sorra, mert hamarosan felszámolták. Az Rt. századokét sem cserélték ki a tudomásom szerint.

Előzmény: monfondir (4662)
monfondir Creative Commons License 2006.11.05 0 0 4662
Szerintem minden RT századnál ilyen ZU-2 volt rendszeresítve (legalább is itt környékünkön).Nálunk 15 hónap alatt egyszer löttek vele (mintha valahova Miskolc környékére mentek volna). Az őrszakasz kezelte és csak HKSZ alatt volt előszedve mint "légvédelmi" eszköz.Elég röhelyes volt látva az amikat a Sivatagi Viharban.
Sandinista!Nálatok is ilyen volt?
Előzmény: Volt tüzér (4660)
Hpasp Creative Commons License 2006.11.05 0 0 4661

Ha még nem lett volna...

Volhov indítás

Nyeva indítás

Vega indítás

Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.05 0 0 4660
Milyenek? Magyarországon a ZU-2, és a ZU-23-2 volt rendszerben. A repülőtereken meg egy üteg (9 vagy 6 darab) ZU-23-2 volt, de csak "M" kezelőszemélyzettel. Békében csak két - három ágyúhoz voltak kezelők, azok is az őrök között. Ahelyett, hogy az ágyút pátyolgatták volna naphosszat, jártak őrségbe.
Előzmény: rali (4659)
rali Creative Commons License 2006.11.04 0 0 4659
Igenis.

Ilyenek voltak nálunk, évente egyszer-kétszer elővették.
Előzmény: Sgt. Elias (4658)
Sgt. Elias Creative Commons License 2006.11.04 0 0 4658
Értelemszerűen a ZPU-4. :)
Előzmény: rali (4657)
rali Creative Commons License 2006.11.04 0 0 4657
Melyik volt a négycsövű?
Előzmény: Volt tüzér (4656)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4656

Rosszul tudod. A ZPU-1, 2, 4 még a II. VH környékén lett kifejlesztve, akkor még a vita tárgyát képező körkörös irányzék volt rajta. Amit már te is láthattál, mert a mi időnkben még rendszerben volt (én például lőttem is vele) az a ZU-2 (más megjelölés szerint ZU-14,5-2) már későbbi dolog volt. Ugyanaz a Vlagyimirov mintájú géppuska volt mindkettőn, de a ZU-ra már tükrös optikai irányzékot raktak, és egy lőelemképző tömbbel még meg is bonyolították a dolgot. Akkor már nem is volt szükség a vitaindító saccográfra. Arra a géppuskára felrakták azt a PU 6X25 irányzó távcsövet is, ami a dióverő távcsöves puskán is volt.

Ám ez a puska is az 50-es évek elején született.

Ami a 60-as (nem 70-es) években született, az meg a ZU-23-2. Na az volt nekünk Sárbogárdon.

Egyébként a ZU vagy ZPU fegyvereken lévő Vlagyimirov géppuska ugyanaz, ami a magyar fejlesztésű PSZH-n is volt.

Előzmény: bloki (4655)
bloki Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4655
Gyanús vagy te most nekem. Ezek 70-es évekbeli fejlesztésűek, és szerintem optikai irányzékkal bírnak, nem mechanikussal.
Előzmény: Volt tüzér (4654)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4654
Tudod, milyen könnyű azt leszedni? Az élelmes, érdeklődő és gyűjtő múzeumlátogatónak az lenne az első, hogy leszedi. Ezen a puskán egyébként rakasz sincs. Én azon csodálkozom, hogy a cső rajta van.
Előzmény: bloki (4653)
bloki Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4653

Bocs, de a ZPU-kon nem látok célzókarikákat. Ez az 1-es:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/ZPU-1-batey-haosef-1.jpg

Előzmény: Volt tüzér (4652)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4652

Ezt a képet is kösz.

Az egykörös irányzék volt a régebbi. Ha valahol látsz ZPU 1(2, 4) légvédelmi géppuskáról eredeti képet, azokon még az van. Sajnos közvetlenül nem volt egyikhez sem szerencsém, de múzeumjáró emberként már sok érdekes dolgot láttam életemben. Ezeket a ZPU-kat például Leningrádban (akkor még úgy hívták), a tüzérmúzeumban.

Ezt a kétkörös irányzékot még a háború idején kezdték el használni. Biztos "találták" valahol.

Előzmény: bloki (4651)
bloki Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4651

Nem tudom, mikori kiadás ez a kétkarikás masina. A táblára 1938 van karistolva, de héberül nem tudok.

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/DSK

Ha e honlap képére kattintasz, a megjelenő új kép alatt van a nagyfelbontású letöltés lehetősége, akkor már inkább azt mentsd el!

Előzmény: Volt tüzér (4649)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4650
Egyébként kösz a képet. Engedelmeddel elmentem magamnak. Jó lesz az még valamire.
Előzmény: bloki (4648)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4649
Ez már egy későbbi variáció volt. Ezen az irányzékon már be lehetett állítani minden kezdőelemet, ennél már nem kellett a témaindító saccográf. Az eredetin csak egy karika volt.
Előzmény: bloki (4648)
bloki Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4648

Szennyezed a rovatot holmi bokorugró technológiával! Itt a szalonképes alkalmazás

eklatáns példája - DSK-38 légvédő pózban:

(Egyébként, meghajlok csöves ismereteid előtt is.)

Előzmény: Volt tüzér (4644)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4647
Nem készülni kell, hanem egyszer el kell indulni. Neked Kecskemétről sokkal közelebb van, mint nekem.
Előzmény: rali (4646)
rali Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4646
Évek óta készülök oda....
Előzmény: Volt tüzér (4644)
rali Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4645
Uraim, nagyon köszönöm a kacatos társaság nevében is a válaszokat.
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4644
Na itt a DSK, a képen éppen szárazföldi helyzetben. Ha felállítottad az állványát, akkor egy robosztus háromlábú állványt kaptál. A géppuskán jelenleg csak a szárazföldi irányzék van fent, de rá lehetett szerelni a légvédelmi irányzékot is. Nem tudom, Rali kolléga tudja-e, hol van ez a géppuska? Ha nem tudná, akkor Szolnokon keresse a repülőmúzeumban. A tisztiklub első emeletén van egy szép kis kiállítás.
Előzmény: bloki (4640)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4643
És akkor végül a rajz:
Előzmény: rali (4637)
Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4642

Ha jobban megnézed a bádog táblázatot, akkor láthatod, hogy a távolság és a sebesség (kategóriánként három érték) valamint a repülési irány (két érték) alapján jöttek ki eredményként egyjegyű számok. Azt a kapott számot kellett használni, vagyis a koncentrikus körök közül annyiadikat kellett irányzásra használni.

Amit a rajzon látsz, az a DSK irányzékja kb. A kis piros jel szerint kellett célozni akkor, amikor a cél kb. a lőhető sebességtartomány kétharmadán, balról közeledett.

Volt tüzér Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4641

A 12,7 mm-es kaliberű nehézgéppuskát eredetileg légvédelmi céllal készítették el. (Még a II. Vh. előtt.) Ám akkor az irányzék csak annyi volt, hogy egy csomó koncentrikus kör a lövész szeme előtt. Ezekkel a koncentrikus körökkel már lehetett valamelyest előretartást képezni, de csak úgy, hogy valaki meghatározta a lövés kezdőelemeit. (Repülési sebesség, irány, emelkedés, siklás szöge, szél, stb.) Na azt lehetett ezzel a masinával. A rendes (nagyobb kaliberű) légvédelmi tüzérnek egészen komoly segédeszközei voltak a kezdőelemek megállapításához, néha a szükséges cucc nagyobb helyet foglalt, mint maga az ágyú. A kezdőelemek alapján az előretartást valamilyen komolyabb lőelemképzővel (Gamma-Juhász, Puazo sorozat, stb) állapították meg. (Tulajdonképpen analóg, fogaskerekes computer volt.) De ott szükség is volt ekkora felhajtásra, mert az ágyú messzire hordott. Ám a DSK-nak max 1500 - 2000 méter lehetett a lőtávolsága, ezért ott a saccolás is kielégítő eredményt hozott. Na ezt a saccolást lehetett csinálni a képen látható masinával.

Ha akarod, akkor szúrd be nekik ezt az ismertetőt. Hátha okosabbak lesznek tőle.

bloki Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4640
Tankra, rohamlövegre szerelt a muszka 12,7 mm-es légvédelmi géppuskákat. A DSK-38 valami ilyesmi lehet.
Előzmény: bloki (4639)
bloki Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4639
Ha jól látom, 12,7 mm-es géppuskáról van szó.
Előzmény: bloki (4638)
bloki Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4638
Valami lőelemképző táblázat ez, légvédelmi fegyverhez.
rali Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4637
Tüzér bátyám, légyszíves, segítsél nekünk.

Ezeket a képeket a kacatos topicba tette a bancsijácsi, föladványnak.De ő sem tudja, mi ez a szerkentyű.
Szerintem meg valami géppuska irányzéka lehetett.

Ha tudnál pontosítani, nagy segítség lenne.

Köszönjük.

Előzmény: Volt tüzér (4635)
charlie21 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 4636
Nem nem :-)) az lessz az eggyik jó hely! Találkozunk szerdán!!!!
Előzmény: Volt tüzér (4635)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!