Keresés

Részletes keresés

lac1 Creative Commons License 2008.07.02 0 0 557
Arra nagyon figyelj, hogy a építészeti fitting és a medence fitting együttes használata jól megszopatja a tulajdonost. Mint pl. engem. Mielőtt beépíted, MINDENT próbálj le, próbáld összedugni. Majd meglátod...
Előzmény: mrleon (554)
lac1 Creative Commons License 2008.07.02 0 0 556
Granirapid az első réteg volt, úgy, hogy a zsalukovet előtte mélyalapozóval kezelték. Aztán a Grani, aztán a Mapelastic.
Az árra nem tudok érdemlegeset mondani, nekem is hasonló volt - mint írtam alább nagyságrendileg - csak egy réges-régi cimbi, aki nagyban űzi az építőipart, jelentős kedvezménnyel hozta meg, pont a nagybani vásárlásai miatt. Nagyon meg kell nézni és kiszámolni, mert a Mapei nem cserél semmi vissza. Nekem maradt egy zsák Grani, azzal elkezdtek csempézni/ragasztani, mert arra is kiváló.
Kerapoxy tényleg az, csak annyi forró víz kell hozzá, hogy na. A boltban azt mondtk, hogy ha a mester nem dolgozott vele, nehogy megengedjem neki, mert akármilyen ügyes és jó szándékú, biztosan eltolja.
Üvegszövet minek? Én arra emlékezem, hogy a Mapelastic rászáradt a vödör szélére, és leszedtem olyan volt mint a sziloplast, csomót tudtam volna rá kötni.
De a Mapeinek van más fugázója is, ajánlották medencébe is, csak a savas közeget nem szereti, de töredéke a Kero-nak. Legfeljebb ötévente átkenetem.

Keresd a SOPRO márkát.
Előzmény: mrleon (553)
denever- Creative Commons License 2008.07.02 0 0 555
hello szakértők.
én egy lelkes amatőr vagyok, akire rájött a medenceépíthetnék.
amit már tudok, hogy mekkora lesz és milyen technológiával lesz burkolva.
téglalap alapú, 5x3m belméret, zsalukő + fólia, rozsdamentes létra.
mélység 1.5m. süllyesztett víztükör.

valaki plz validálja már az elképzeléseimet, amik itt vannak alább.

20 cm vasbeton lemezalap, két szinten vasalva, 6os (8as) hálóval, 10es betonvassal kitüskézve, zsalukövenként 2 szállal.
30as zsalukő duplán vasalva 8as betonvassal, a sarkokon 90es idommal, 30-40 cm átfedéssel.
belső simítás cementes vakolattal. erre rá geotextília, majd a 0.7es fólia, helyszínen heggesztve.

világítás falba épített led-es PAR56 lámpatestekkel.

térfogat alapján határesetnek tűnik a homok/papír szűrőválasztás. ebben is jó lenne tanács.
ha homok, akkor kell a falba skimmer, meg 1-2 beömő - ha jól tudom.
illetve szennyvízcsatlakozás a visszaöblítéshez. meg gépészeti akna. ugye?

kell-e fenékleeresztő?
a beömlőkhöz mekkora keresztmetszetű pvc nyomócső (?) kell?

(alapból nem tervezem, hogy leengedem a vizet belőle. ha mégis, akkor merülőszivattyú)

mrleon Creative Commons License 2008.07.02 0 0 554
Eddig figyelmetlen voltam, most megtaláltam a medencéd építésének menetét. A tiéd is pofás darab. És még mennyit fog alakulni. (gépészet, környezet, fűtés stb.)
Én úgy képzeltem, hogy veszek egy vastag lemezből készült palástot (a fólia kidurrant benne és a tulaj megúnta a kínlódást) És leásom miután korrózió védővel leápoltam. Körben feltöltöm földdel, majd kifóliáztatom, vastag fóliával. Kiástam a gödröt, nézegettem, hogy le kéne betonozni az alját. Bevasaltam az alját, de gondolkodtam, meg kéne vasalni az oldalát is és beönteni azt is. Ekkor eszembe jutott, akkor meg minek bele az a rozsdásodó acélpalást és innentől már jött a többi dolog, a padlóösszefolyó a befúvók, a reflektor. vettem egy használt homokszűrőt aminek a szivattyúja elázott és nyekergett a csapágya (13eFt-ért, Vatera.hu). Azóta lefestve, átcsapágyazva várják a beépítést, bolti új minőségben. Vagyis egy leásott lemez medence ötletből fejlődött a dolog.
Igaz, másra nemigen kell költenem amióta a projekt beindult. :-) de remélhetőleg sok örömünk lesz benne hosszú ideig.
Előzmény: lac1 (552)
mrleon Creative Commons License 2008.07.02 0 0 553
A vízzárózáshos Mapelasticot és Granirapidot használtál? Hogyan és mire használtad a Granirapidot? (A 16 nm-re 2 készlet Mapelastic az kb 75e Ft lenne)
Nekem a vízzárózás Mapelasticcal 24 nm-re 113e Ft.
Ragasztáshoz a fehér Kerabond és az Isolastic keverékét ajánlották az üvegmozaikhoz, ez még kb. 40e Ft.
Fugázáshoz Kerapoxy-t ajánlottak, ez 71e Ft lenne.
Szóval nem olcsó, de nem merek más szigetelő rendszert kipróbálni.
A szükséges anyagokból eddig a Mapebandot vettem meg 500Ft/m-es és 50 nm Üvegszövetet 90Ft/nm-es áron.
A Vaterán hírdetett Kerapoxy az sajnos SP, és ezt nem merem használni mert a rugalmassága csak tizede a sima Kerapoxynak.
Tovább böngészem a netet, lehet, hogy mire kell addigra mindenből találok olcsón, más helyekről kimaradt anyagokat.
Előzmény: lac1 (552)
lac1 Creative Commons License 2008.07.02 0 0 552
Csak hogy legyen rálátás: az én 16 m2 belsméretű medencémre a Mapelastic és a granilapid KEDVEZMÉNNYEl 125 rugó volt, igaz matadt annyi Granilapid, hogy a csempék kicsit több mint felét felragasztották vele. Az élszalag a negatív élekre meg ingyen, de annak is a métere vagy 900 HUF lett volna.
Előzmény: mrleon (550)
mrleon Creative Commons License 2008.07.02 -1 0 551
Az előbb elfelejtettem: Az aljzatbetonhoz már nem köt hozzá az utólag betonozott oldalfal. Itt lehet a legnagyobb gond a vízzárással. A kettő közé be lehet tenni egy dagadógumi nevű anyagot, ami szivárgó víz hatására akár a térfogatának a duplájára is képes lenne dagadni, úgy tömít. Ez a 4m átmérőjű medencémnél több mint 60 ezerbe került volna. Ezt kispóroltam, de a sarokba mindenképpen ragasztok Mapebandot.
Előzmény: cserella (547)
mrleon Creative Commons License 2008.07.02 0 0 550
Köszönöm, kaptam egy árlistát ahonnan a mozaikot hoztam. Érdemes keresgélni a netes hírdetések között is, mert most is van aki Kerapoxy SP-t árul a vaterán 10 ezerért, vagy nemrég Mapelastikot árultak szetenként 17 ezerért. Sajnos erről lemaradtam. Viszont lehet kapni Mapebandot kéz alatt 500-ért, korábban volt 200-ért is. Ezek töredék árak.
Mindenesetre idén már nem erőltetem a fürdést inkább a nyár végét várom, hogy a hűvösebb időben nyugodtabban lehessen dolgozni az anyaggal. A legjobb 15-20 fok lenne. Teszel fel képet a medencédről?
Előzmény: lac1 (548)
mrleon Creative Commons License 2008.07.02 0 0 549
A beton nem kimondottan vízzárónak készült, de az lett. Osztályozott sóder kell és megfelelő mennyiségű frissen gyártott cement. A biztonság kedvéért kapott egy erős belső vakolatot és most jön az igazi vízzáró Mapei szalag és a Mapelastic.
Előzmény: cserella (547)
lac1 Creative Commons License 2008.07.01 0 0 548
Nekem is Mapei van a medencémben, érdekel az ára?
Előzmény: mrleon (545)
cserella Creative Commons License 2008.07.01 0 0 547
szép lesz!
vízzáró betonból készült?
vagy ezt a mapei cuccokkal érted el?
Előzmény: mrleon (545)
cserella Creative Commons License 2008.07.01 0 0 546
dettó ! :)
Előzmény: lac1 (543)
mrleon Creative Commons License 2008.07.01 0 0 545
A drain műanyagból készült labirint tömítés így néz ki. Ez tulajdonképpen lényegesen megnöveli az aljzatbeton és az oldalbeton munkahézagának a hosszát.

A másik kép a külső zsaluzást mutatja. Az acélszalagot a domborzatnak megfelelően kb. 2m-es darabokra kellett flexszel elvágni majd újra össze popszegecselni.

A vízvonalba fríz kerül, mely tulajdonképpen a kirakódó koszt teszi kevésbé láthatóvá, az üvegmozaik "írisz" kék keverék, a fenékre 2 db koi ponty mozaik kerül a képtől eltérően "írisz"-be ágyazva.

A korábbi képeken látható alacsonyan lévő nyílásba kerül 1 db 50W/12V-os kis halogén reflektor, melynek a fénye kb. 4 m-re hatásos.

Sajnos későn találtam meg ezt a fórumot, mert szívesen odaadtam volna valakinek a zsalut. Mostanra már lomtalanítás áldozata lett.

A tervezést és az elemek szerelését, a földmunkákat magam végeztem. A kőműves és burkoló munkákkal egy kőművest bíztam meg. A neten minden elméleti segítség megtalálható, melyre szükségem is volt, mivel nem szakmám a medence készítés. Szigetelésnek mindenki a MAPEI termékeket ajánlja, szerintem ettől nagy bátorság eltérni.

mrleon Creative Commons License 2008.07.01 0 0 544
Azt nem mondtam, hogy természetesen csak nagyon finoman lehetett "csumiszkolni" a betont mert a beton súlyának ellentartó víz és a lemez merevsége nagyon a határon van és könnyen be tudna huppanni a zsaluzat. Onnantól kezdve meg már nem tart. Gyengébb lemezpalástnál esetleg célszerű lehet sóderrel és vízzel feltölteni, de akkor marad a végén vagy 10 köbméter sóder amit ki kell lapátolni és elhasználni. De annál nagyobb szívás nincs mintha beroskad a palást.
lac1 Creative Commons License 2008.06.30 0 0 543
Hát... emelem kalapom.
Előzmény: mrleon (542)
mrleon Creative Commons License 2008.06.30 0 0 542
Sziasztok!
Én egy érdekes megoldást választottam. Monolit beton medencét készítettem egy régi (magyar!!!) fóliás medence vázának segítségével, melynek lemez vastagsága 1mm. A zsaluzást a képeken láthatjátok.
A vasalt aljzatbetonra lett felállítva a váz, kifóliázva és vízzel feltöltve. Az aljzat és a fal közé nem a drága dagadógumit, hanem drain szigetelő műanyagból készült labirint tömítést alkalmaztam. Ez kb. 15 cm-re van az aljzatban és ugyanennyire a palástban. A beton beöntésekor ügyelni kell, hogy nehogy összegyűrődjön. A külső zsalu 2m-es lemezcsíkokból lett készítve, hogy a domborzati viszonyokat felvegye, és popszegeccsel lett összefogva.
Jelenleg kicsit hűvösebbre várva következik a Mapeband és a Mapelastic aztán pedig az üvegmozaik. Illetve közben a gépészeti aknatető beépítése, a gépészeti szerelés és a létratartó tüske felfúrása. A medence mérete 4m x 1m.

pajaci Creative Commons License 2008.06.29 0 0 541
Elég régen történt a dolog és egy idős kőműves volt a maestro.
Amúgy homok meg jó sok cement az arányt ne kérdezd.
A festéket úgy szerezték valahonnan ,mint az megszokott volt anno,
de át lett festve már tőbb soron medencefestékkel.
Első feltöltéskor 5 centi elszokott szivárogni ,de utána megállapodik.
Ennyi idős korára ,azért még elég jól birja.
Előzmény: Posx (539)
Posx Creative Commons License 2008.06.29 0 0 540
Csak pajaci:D
Posx Creative Commons License 2008.06.29 0 0 539

Hali

Pajalaci:Mit értesz cementvakolaton? Hogy keverted be?

És az nem ereszti át a vizet?????

lac1 Creative Commons License 2008.06.28 0 0 538
És mivel van lefestve?
Előzmény: pajaci (537)
pajaci Creative Commons License 2008.06.28 0 0 537
Cementvakolat szép símára símitva és levan festve.
Előzmény: lac1 (536)
lac1 Creative Commons License 2008.06.28 0 0 536
Hali,

és mivel van burkolva?
Előzmény: pajaci (535)
pajaci Creative Commons License 2008.06.27 0 0 535
A legalsó kép az építés dátuma.
Házilagos betonnal egy hónap alatt elkészült ,
immár 26 éve.
pajaci Creative Commons License 2008.06.27 0 0 534
ólánzsahlef Creative Commons License 2008.06.27 0 0 533

Hali,

Május elején kezdtük és már 2 hete használjuk.

Azért még van mit tenni körülötte, de hamarosan az is elkészül. Mindent sajátkezüleg csináltunk, kivéve a fóliázást, azt PancserPOOL-ék készítették.

Egy pár kép:

A gödör, 3 nap ásás.

A vas nem lett kispórolva

Így még csúnyácska

PancserPool dolgozik.

Töltjük.

Majdnem kész.
tau ba Creative Commons License 2008.06.26 0 0 532
Sziasztok!

Felteszem ide is, hátha ehhez a topikhoz jobban illik, mint a mobil medencéshez.:

Nekünk egy 4,5 m átmérőjű 1,2 m magas lemezfalú fóliás medencénk van, olyan 10-15cm-re a földbe süllyesztve. 4 éve áll (télen sem szedem szét), a fólia vízkövesedését leszámítva nincs gond vele. Idén felmerült ötletszinten, hogy kaphatna ez a medence egy fa burkolatot kívülről (olyasmit, mint a külső masszásmedencék). Valamilyen sokszögben gondolkodunk (8 v. 10). Az lenne a kérdés, van-e hasonlóval valakinek gyakorlati tapasztalata, vagy bármilyen hasznos tanácsa (anyag, tervezés stb.) Válaszokat előre is köszönöm!
PancserPOOL Creative Commons License 2008.06.26 0 0 531

Hali!

Bocsi , csak nem volt időm benézni...

Dobjál rám egy mailt, és megbeszéljük.

poolszerviz@gmail.com

Szebb jövőt!

Előzmény: Partus (530)
Partus Creative Commons License 2008.06.24 0 0 530

Kedves PancserPOOL !

Nagyon megtetszett a fényképen látható medence. Kérhetem a segítséged egy ilyen kivitelezéséhez ?

Köszönöm

Üdv. Partus

Előzmény: PancserPOOL (504)
lokisg Creative Commons License 2008.06.20 0 0 529
Én jövő tavasszal szeretném a medencét megépíteni úgy, hogy az aljzat betonozását, és a zsalukő oldalfalakat egy kőművessel húzatnám fel. A medence tervezett mérete 7,5x3,5x1,5 m lenne süllyesztett víztükörrel.

Azt szeretném megtudni egy hozzá jobban értőtől, hogy a fóliázás előkészítéséhez mi szükséges, ha skimmert, fenékelszívó, oldalbefúvókat és világítást szeretnék? Hogyan érdemes a medencét alul becsövezni? A medence oldalfalán elegendő csak egy-egy furatot hagyni a majd beépítendő szerelvényeknek?
Axióma Creative Commons License 2008.06.18 0 0 528
Ja nalunk hmv-re DB rendszeru VCS kollektor van, nem csak elmeletben muxik.
Előzmény: Axióma (527)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!