használ valamelyikőtök extra súlyozást az állványon? Persze nem a hétköznapi stabil állvány használatnál érdekes a dolog, de gondolom nem véletlenül van kampó a középoszlop alján a súlyoknak (egy 10kg-s ólomöv meg úgyis van a kocsiban :) )
szerintem is :letették az állványt a gép ajtaja elé még a földön,aztán a felhős részt a levegőben fotózták,de hogy lógatták ki az állványt és főleg hogy forgatták ?szerinted ?
How, technical details: Canon EOS 5D, Nikkor 10.5 mm Fisheye. Can you guess how the camera was set up? The pictures were aligned and stitched manually. After the stitching I did a extensive retouching in Photoshop CS2 of different layered files. All in all it was about 12 hours of work.
Kösz, hogy megosztottad, zseniális képek. A 7 m-es állványa is ügyes. A mosogatógép belsejét vajon hogy csinálta? Még ha szét is szedte, hogy beférjen a gép, az árnyékok is rendben vannak.
Biztos vagyok benne hogy nem, ahhoz ez túl jó minőségű kép. Szerintem egyébként valami tök egyszerű de ötletes megoldást használtak és nincs semmi misztikus dolog. pl egy L alakú állvány ami bentről csak kilógattak, illetve mivel elég gyanus a srác aki a fényképező gépet fogja, az a rész szerintem retusált, szóval lehet hogy csak simán tartja az állványt
"akkora cég mint a hoya úgymond fölöslegesen polárszűrőt nagylátóra... "
nem arról volt szó hogy nagylátón felesleges egy polár hanem arról, hogy panoráma fotónál amikor több képet illesztesz elgé problémás lehet De szerintem BJ és PPeter is elég érthetően foglamazott
Egyre magasabbra emeled lécet ! Mostmár igen nehezen tudom eldönteni, melyik tetszik leginkább. A gödöllői kastélyudvar pedig nagyon jó háttérnek bizonyult.
Persze hogy gyárt, egyrészt mert megveszik, masreszt mert 1 kép is készülhet nagylátoval vagy halszemmel is pl valami épületről , ahol kell a polár, de ez a panorámafotozas topic. itt tobb képet keszitnunk és fűzünk össze. Arra alkalmatlan. De ne hidd el, probáld ki.
Teljesen értelemszerű amiket írtok, de ha belegondolok, akkor abban is biztos vagyok, hogy nem gyárt egy akkora cég mint a hoya úgymond fölöslegesen polárszűrőt nagylátóra... Azthiszem ennek rövidesen a végére fogok járni azzal, h beszerzek egy polárt nagylátóra.. Csak még vhogy az obira kell összeszedni az anyagiakat ;)
A polárszűrőt szerintem a legtöbben és a legtöbb esetben az égbolt kontrasztosságának növelésére használják. Mivel a hatása függ a Nap irányától (ahogyan bjphoto is írta), extrém nagylátónál már nagyon természetellenes lehet a hatása, panoráma- és mátrixfotózásnál pedig lehetetlenné teheti a képek normális feldolgozását. Természetesen víz- üveg- és hasonló felületek fényképezésénél, tárgyfotózásnál hasznos maradhat a zavaró tükröződések és csillogások szűrésére, de ezen a téren nekem is kevés a tapasztalatom. Nem tudom, ilyen feladatoknál mennyire gyakori a nagylátó és extrém nagylátó tartomány használata (tárgyfotózásnál szerintem minimális), illetve hogy ezekben az esetekben mennyire lép fel irányérzékenység, vagy más gátló tényező.
polárt használok elég sokat, csak még eddig nem fűztem azokat össze.. és gondolom azért más problémákkal kell szembenézni 10mm-en mint 17-en, mert eddig csak ehhez volt szerencsém...
Nekem van tapasztalatom polárral. A szűrő csak a bizonyos szögben érkező fényeket szűri, ha elforditod az allvanyt akkor a kovetkező képen ugyanazok a dolgok egesz mas szögbe kerülnek, azaz nem leszenek ugyanolyan tonuszak, igy az eredmény blanding utan foltos lesz.
"A polászűrőt közönséges nagy látószögű fotózásnál is felejtsétek el, panorámázásnál, mátrixnál pedig különösen. Több vele a gond, mint amit esetleg lehetne nyerni vele..."
Ezzel kapcsolatban mennyi tapasztalatod van? Mert nekem nem sok, de az a fura, h miért gyárt pl a Hoya nagylátóhoz is méregdrága polárszűrőt ha ennyire reménytelen a helyzet?