Keresés

Részletes keresés

F1DO Creative Commons License 2006.05.05 0 0 59
Még június elejéig tudok várni, aztán ha másnem lemegyek és megnézem hogy az illetőnek milyen gépei vannak.,
F1DO Creative Commons License 2006.05.05 0 0 58
Üdv!

Köszönöm az érdeklődést, egyenlőre sehol, mert nem tudtam lejutni Siófokra. Telefonon kaptam ígéretet arra, hogy 100e Ft körül kijön mindennel együtt egy 180-200A közötti CO hegesztő felszerelés használt cuccokkal, a bajom egyedül az, hogy konkrétan nemtudom milyen gépről lenne szó. Itt BP-en egy magyar MIG 160 A -os komplett CO felszerelést újonnan megkapnék 118e Ft-ért, ezért vacillálok mi lenne a jobb...
Előzmény: Technikás (57)
Technikás Creative Commons License 2006.05.01 0 0 57
Van-e eredmény?

Hol jársz?

Üdv.
Előzmény: F1DO (56)
F1DO Creative Commons License 2006.04.05 0 0 56
Köszönöm!

Felhívtam az illetőt.
Előzmény: Technikás (55)
Technikás Creative Commons License 2006.04.03 0 0 55
Privibe írok.
Előzmény: F1DO (54)
F1DO Creative Commons License 2006.04.03 0 0 54
Üdv!

Megyek Siófokra a napokban. illetve lakik ott egy ismerősöm, szóval kivitelezhető lehet..

Miről lenne szó?
Előzmény: Technikás (53)
Technikás Creative Commons License 2006.03.31 0 0 53
Van egy hegesztés.lap.hu c. gyűjtemény. Ott sok mindent találhatsz. A forumon szoktak gépet is kínálni és keresni. Nézd meg, esetleg hírdess. Én pl Siófokon tudok új gépet, ami jó.
De ennek csak akkor van értelme, ha a közelben laksz.
Előzmény: F1DO (52)
F1DO Creative Commons License 2006.03.29 0 0 52
Esetleg nem tartanám kizártnak a használt gépet sem, ha ennyiért pl CO-t lehetne kapni...
Előzmény: F1DO (51)
F1DO Creative Commons License 2006.03.29 0 0 51
Nagyon köszönöm a válaszod!

Nos valójában olyam 50-60e Ft-ot szánnék rá. pl OBI-ba lehet 45e Ft-ért kapni védőgáz nélküli töltötthuzalos hegesztőt és olyan 55e Ft körül pálcás inverteres gépet. Mondjuk a szép, minőségi hegesztés fontos szempont lenne!
Előzmény: Technikás (50)
Technikás Creative Commons License 2006.03.24 0 0 50
Porbeles huzalos hobbi gépekről nincs tapasztalatom. Azt tudom, hogy ezt az eljárást nyugaton sok helyen használják ipari szerkezetek gyártásánál. Pl a dán.svéd híd. De ott profi géppel dolgoznak. Mo-on az elterjedés gátja a huzal magasabb ára. Nem tudom hol lehet a hobbi géphez huzalt venni és mennyibe kerül.
Az egyik haverom vett ha jól emlékszem EINHALL gépet barkácsáruházban és évekig használta vállalkozásába kerítés, lépcső stb hegesztésére, elégedett volt vele. Ez kb 160A CO gép volt, és talán 1 mm huzalig tudott vele hegeszteni. Azért később vett iparit.
Ha tudsz 50 e FT körül invertert amivel 2,5 mm pálcát tudsz hegeszteni talán azt javaslom. Fontos adat hegesztőgépeknél a bekapcsolási idő: Bi % adott elektróda átmérőhöz.
Ez szabvány szerint 10 percre adja meg a max hegesztési áramot /a gyártó méri be és szavatolja/ Azt jelenti hogy Bi 100 % -80 A akkor folyamatosan tudsz hegeszteni 80 A-el, és 35% -140 A akkor 3,5 percig hegeszthetsz 140 A-el és ha utánna kikapcsol egy szavad se lehet. Tapasztalatom szerint elektródánál ez nem fordul elő. Mondjuk ezek az adatok inkább ipari gépre is vonatkoznak.
Hobbi gépre 25 % 100 A és 100 % 50 A tapasztalataim szerint. De az attól otthon még barkácsolásra jó. Ja és átmérő 2,5 mm.
Ugyanígy jó lehet egy 140A-es CO barkács gép is CO palackkal. Itt annak érdemes utánna nézni, hogy megveszed vagy béreled a palackot. Ez a felhasználástól függ. Saját palack esetén ugyanis felszámolnak palack kezelési díjat a töltésnél. De ez szerintem csak havi töltésnél hátrány, ritkábban nem.
Feladataidhoz az inverter és a CO is megfelelő szerintem, de ahogy írtam a porbelessel nincs tapasztalatom. Kérdés, mennyi pénzed van rá, ha ezt megadod esetleg tudok javasolni gépet.
Előzmény: F1DO (49)
F1DO Creative Commons License 2006.03.16 0 0 49
Köszönöm válaszod!

Nos legfőképpen az anyagiak miatt nehéz döntenem. Egy jó CO-s hegesztőgép 150e Ft felett van. Namost nekem nincs szükségem állandóan hegesztőgépre, jobbára erősen időszakosan csak, mikor mi adódik. Így nem is érné meg venni egy drágább gépet ha nincs kihasználva. Olcsóbban kaphatóak az inverteres pálcás és a VÉDŐGÁZ NÉLKÜLI töltötthuzalos (porbeles) hegesztőgépek (40-50e Ft körül jelenleg). Felhasználási szempontból mondhatni ház körüli munkákra, barkácsolásra kellene gép. (pl vaslétrát, vasasztalt, kisebb állványzatot, vasprofilokból kaput összehegeszteni, meg ilyenek. Elképzelésem szerint javarészt sima normál vasprofil idomokat, léceket hegesztenék vele)
Nagyon jóvolna aluminiumot is hegeszteni, finomabb 'modellezési' munkáknál, de ezt tudomáson szerint minőségi munkával csak AWI védőgázas géppel lehetne megoldani, így ezt ki kell hagynom, ráadásul alut elvétve kellene csak hegeszteni..
Előzmény: Technikás (48)
Technikás Creative Commons License 2006.03.15 0 0 48
Csatlakozom a 47 sz hozzászólóhoz.
Gépbeszerzést döntse el, hogy mi a feladat.
Ha csak ház körüli barkácsolás a cél, válaszd az invertert. Viszonylag könnyű vele hegeszteni. Könnyebb mint trafóval.
Sok féle anyag hegeszthető vele: pl. általános szerkezeti munkák rutilos elektródával, használható hozzá saválló pálca is és kis ügyeskedéssel 1mm lemezt is tudsz így hegeszteni. Használhatod felrakó hegesztéshez is spec. pálcával. De van hozzá alumínium pálca is, mondjuk az kicsit babrás. És lehet öntvény pálcával is ntött vasat hegeszteni, de az is babrás. Ezek a pálcák kaphatók kis kb 1 kg-os kiszerelésben is.
Ha a töltőhuzalos gép alatt szerintem a CO védőgázas, fogyóelektródásat érted, amikor CO védőgázba kb 06-1,0 mm huzallal hegesztesz akkor a tanácsom: ezzel talán a legkönnyebb megtanulni hegeszteni. Alapvetően sima szénacélok nagy termelékenységű hegesztéséhez gazdaságos. Pl: autó karosszéria munkák vagy elkezded az építkezést és vasbetonszereléstől lépcsőig mindent meg akarsz csinálni.
Ezzel is lehet savállót hegeszteni és alumíniumot is /de vastag 3-4 mm alatt ne láss hozzá alu-hoz/. Csak ilyenkor mindig más huzal, gáz kell sőt alu-nál még huzalvezető spirál és görgő is. Egyszóval az átállás babrás és költséges is. Huzal általában min 5 kg de gyakoribb a 15 kg. Szóval ha nem használod el, akkor sokáig nézheted.
Az én javaslatom az inverter. Mondd el mire kell és javaslok.
Üdv: Technikás.
Előzmény: F1DO (46)
xyzw Creative Commons License 2006.03.15 0 0 47
Szerintem mindkettő másra való, nem hinném, hogy így össze lehet őket hasonlítani.
Előzmény: F1DO (46)
F1DO Creative Commons License 2006.03.14 0 0 46
Srácok!

Tanácsot kérnék barkácshegesztőgép vétele előtt:

Vajon melyik tipusú hegesztőgép adna jobb/finomabb és minőségibb munkát:
a töltőhuzalos avagy inverteres pálcás megoldás?
yenoee Creative Commons License 2005.12.05 0 0 45
Hali!

Most találtam rá erre a topicra...:-)
Látom másokat is érdekel ez a hegesztés otthon is végezhető nagyságrendben.
Inkább olvasni szeretnék itt, mert érdemben sokat még nem lövök a témához.
Nemrég fejeztük be egy kb. 2000 nm-es telek kerítését, ahová én készítettem az oszlopokat (30X30x2 zártszelvény, 8-as anya, 30X30X2 es L vas). Teljesen noname, OBI-ban kapható pálcás technikát használtam. A végén három (x, y, és z irányban is görbe:) ) kapuszárnyat is kendácsoltam, ezek gyanúm szerint nem lesznek túl tartósak, mert diópántot tettem rájuk - hirtelen jó ötletnek tűnt, de most már inkább abban reménykedem, hogy tavaszig nem esnek le maguktól, és akkor megoldom másképpen...
Arra már az elektródás taknyozás során rájöttem, hogy nekem ez a játék tetszik:-) szívesen tanulnék hegesztési tecnikákat, már csak azért is, mert jártamban-keltemben látom, micsoda gyönyörűségeket lehet összehozni belőle. Meg aztán, nem szoktam megijedni tőle, ha piszkos lesz a kezem...
Mindenkinek jó munkát!
:-)
Üdv!
yenoee
jakoa Creative Commons License 2005.11.29 0 0 44
Hát, megmondom őszintén, hogy én, mint műszerész soha nem aggódtam az ón összetételén, elegendő volt az, hogy forrasztóón. nekem sokkal inkább számított az átmérője, illetve az, hogy hány csatorna folyasztóanyag van benne. Elektronikai alkatrészek forrasztásához a vékonyabb, többcsatornás ón az, amelyik jobb, vezetékek forrasztásához inkább a vastagabb.
Előzmény: xyzw (43)
xyzw Creative Commons License 2005.11.28 0 0 43

Hellósztok!

 

Sajna elfogyott a kb 20 évvel ezelőtt bekészletezett forrasztóónom.  Rádiótechnikai célra kellene, de sajna már nem tudom az összetételét, hogy milyet is kellene venni. Arra emlékszem, hogy a közepén gyanta csatorna volt, de az összetétel aránya is kellene. Tudtok ebben segíteni?

 

Üdv!

jakoa Creative Commons License 2005.11.17 0 0 42

Sziasztok!

 

Én is csak hobbi szinten hegeszt(get)ek. Jelenleg a kerítéselemeket és a kaput próbálom összehozni.

 

Én is Metroban vásárolt trafóval dolgozom. A kiszállított üveg 12-es volt, amely valóban elég sötét. Nekem a 10-es megfelelő.

 

A begyulladt szemre a reszelt nyer krumpli nagyon jó, nekem bevált (kicsit gusztustalan, de a hatása jó volt.)

 

Ha az ívbe belenéz az ember, utána természetes, hogy nem lát semmit, főleg üvegen keresztül.

 

Nekem ami bejött:

1. A pálcát az indulási hely közelébe, majd a pajzs a szem elé, és így kezdeni a hegesztést.

2. A hegesztés indulásakor kicsit oldalt nézni, ekkor nem a nézőpont közepe vakul, így a pajzson keresztül lehet látni. Ez utóbbi azonban nagyon megterhelő a szemnek és csak akkor alkalmazom, ha nagyon muszáj.

 

üdv,

Attila

Előzmény: xyzw (41)
xyzw Creative Commons License 2005.11.07 0 0 41

Figyu!

Nekem pont az volt a bajom, hogy annyira sötét volt az az üveg, hogy semmit nem láttam benne, kénytelen voltam pajzs mellől indítani a hegesztést, de akkor meg bele kellett néznem az ívbe. Ráadásul hegesztés közben sem lehetett látni szinte semmit az üvegen keresztül.

 

A mostani üvegen keresztül, ha megvilágítom lámpával a munkadarabot, nagyon gyengén át lehet látni, s az iv sem zavaró hegesztés közben. Természetesen nem ipari jellegű hegesztésről van szó, általában csak javítgatásokra, csavarok rögzítésére használom a trafót.

Nem érzékelem egyenlőre, hogy megterhelném vele a szememet, de azért lehet, kipróbálok erősebb üveget is.

Előzmény: Technikás (40)
Technikás Creative Commons License 2005.11.07 0 0 40

Üdv mindenkinek!

 

Most olvastam végig atopicot. Pár javaslatom lenne:

 

1. A 8-as üveg is kevés, szerintem min.10-es üveget használj otthoni barkácsoláshoz is. Még ha a mostani jónak is tűnik szerintem cserélj üveget.Szakirodalom szerint 40 A felett a 10-es üveg 80-175 A között a 11-es üveg javasolt. A 8 lánghegesztéshez való. Erre vigyázz, mert üveget vagy pajzsot lehet venni, de szemet nem.Létezik olyan pajzs, un. nézőüveges ahol a felső részen ki tudsz nézni, és megemelve a fejedet kezdheted a hegesztést.

 

A topik kezdetéhez: Alu hegesztés. Megoldható az ún CO géppel /hivatalosan védőgázas eljárás, MIG/MAG/i s ha van rajta Ar /argon/ kapcsoló. Ilyenkor speciális "U" vájatú görgő kell hozzá, és teflon betét a pisztolyba. Azért ezt vszeg az OBI gépek nem tudják. Ja és tiszta Argon védőgáz. Ez vastagabb 2-3 vagy több mm lemez hegesztésére használható, mivel az ívgyujtásnál a vékony lemez elolvad.

 

Másik megoldás az AWI /argonvédőgázas wolframelektródás ívhegesztés/. Alu hegesztéshez váltóáramú berendezés szükséges, mivel a váltóáram pozitív félhulláma végzi az alu-oxid feltörését és a negatív hullám a hegesztést. Mindenesetre nagy gyakorlatot igényel. Ezzel lehet a kezdetekbe említett profilt hegeszteni.

 

A nehézségekről: legkönyebb a CO, utána a bevont elektródás inverterrel, nehezebb a bevontelektródás trafóval, lánghegesztés, és aki lánggal tud annak az AWI elsajátítása már könnyeb.

Egyenlőre ennyi, ha van kérdés tudok segíteni.

 

Viszlát! Technikás.

 

Előzmény: xyzw (34)
POS Creative Commons License 2005.11.07 0 0 39
Így van, a csavarozás tartja össze őket, a hegesztést csak azért csinálják, hogy a kerekek ne zakatoljanak a sínközökben, mint a vonatnál. Összehegesztik felül és lecsiszolják síkba. A vonatsínnél muszáj hagyni közöket a hőtágulás miatt, viszont a villamos síneket mindig betonágyba teszik, aminek megegyezik a hőtágulása a vaséval. (ezért lehet vasbetont gyártani...)
Előzmény: xyzw (38)
xyzw Creative Commons License 2005.11.07 0 0 38
Hát, én nem hinném el, hogy a felületi hegesztés kibírja a döcögő villamos súlyát. Mondjuk, a fölső és az alsó rész között két oldalró össze szokták csavarozni a síneket két erre való profillal, lehet, hogy a hegesztés és ez a összefogás elegendő.
Előzmény: F1DO (37)
F1DO Creative Commons License 2005.11.07 0 0 37
Nosza dobjuk fel kicsit, kár lenne vesznihagyni.

Pl: Az aktuális élessarki villamospálya felújítási munkálatoknál láttam amint egy kisméretű géppel hegesztették a síneket, gondolom iverteres pálcás géppel..
A sín tetején lévő 'mag' amin fut a szerelvény igen vastag, vajon teljesen átszokták hegeszteni, vagy csak valamennyire a felületet hegesztik körbe?
Előzmény: POS (36)
POS Creative Commons License 2005.11.06 0 0 36
meg
:)
Előzmény: xyzw (35)
xyzw Creative Commons License 2005.11.06 0 0 35
Na, látom, megfeneklett ez a topic :-(
xyzw Creative Commons License 2005.10.14 0 0 34

Na, sikerült vennem egy új pajzsot, ezen már nagyobb az üveg, 9x11 a látómező, vettem hozzá komoly üveget, ami 8-as fokozatú. Ebben már látom a munkát, amit csinálok, s egyszer sem kellett pajzs mellől kezdenem a hegesztést. Így már könnyebb volt a varratokat készítenem, már csak azt kell begyakorolnom, hogy milyen gyorsan haladjak a hegesztés közben a z alakkal, s mennyire toljam neki a pálcát, hogy ne is tegyek sok anyagot a varratba, de azért össze is érjen a két oldal.

A munkadarab amúgy sikerült, egész szépen ment már a végére a munka. Ja, s a szemem teljesen jól viselkedett, most már nem volt piros és semmi fájdalmat nem éreztem, pedig ismét dolgoztam néhány órát az ív mellett. Persze a szakik szintjére lehet, hogy az életben nem érek el, de azért törekszem.

Janibacsi Creative Commons License 2005.10.11 0 0 33

"digitális rendszerű, mikroproci vezérelte készülék"

 

Nagyon nem:o)

 

A lenyeg: a "sima" trafo a halozati 50Hz-rol megy, szerencsesebb esetben egy egyeniranyito is van utana. Az un. inverteres keszulekek kapcsolouzemu atalakitokat tartalmaznak, amelyek magas frekvencian(50-150kHz) uzemelnek, igy az energia atvitele sokkal kisebb helyen, jobb hatasfokkal oldhato meg. Kimenete egyenaram. Mikroprocesszor meg digitalis bizbasz nincs bennuk, csak PWM regulator meg bivaly fet-ek meg gyorsdiodak:o)

 

JAno

Előzmény: F1DO (19)
F1DO Creative Commons License 2005.10.11 0 0 32
Húú Bazz, ez azért durva!
A szemedre vigyázz!

Javaslom végy egy hegesztéssel kapcsolatos könyvet! Bp-en a Bartók Béla út-i technika könyvesboltban 2 féle is van. Nem mindegy az sem pl. hogy melyik irányba hegesztessz! Az is lehet még, hogy nem megfelelő pálcatipust használsz, és meg kell nézni a hegesztendő felületet is, ne legyen zsíros, piszkos, festett, stb.
Amúgy meg sajnos olcsó húsnak mindig híg a leve, ez a hegesztőgépekre is igaz..
Ha van pénzed végy egy automata hegesztőpajzsot 19e Ft-ért már lehet kapni!
Előzmény: xyzw (31)
xyzw Creative Commons License 2005.10.10 0 0 31
Na annyit megtudtam, hogy amit a metróban adtak a trafó mellé pajzsot, azszart sem ér, mert kicsi rajta az üveg (eleve az egész pajzs kicsi), így nem lehet látni eléggé munka közben azt, amit éppen hegesztesz.  Talán ez miatt, meg a gyakorlatlanság miatt, az első próbálkozásom (fél napig gyakorolgattam) után egy nappal a szemeim vörösen bedagava vannak, erősen szemcseppezem jelenleg, mostmár valamivel jobb, már látok is valamit. A szakik 8, vagy 9 fokozatszámú üveget ajánlanak.
xyzw Creative Commons License 2005.10.09 0 0 30

Sajna olyan problémával küszködöm, hogy nem mindig megy a hegesztés mindkét munkadarabra, hanem sokszor csak az egyik darabra vándorol az összes anyag a hegesztőpálcából. Ez mitől lehet? A trafóm az METRÓban vásárolt 2.5 mm átmérőjű pálcákhoz alakalmas, én 2 mm-eset használok, s vékony zártszelvényt szeretnék összehegeszteni.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!